Maglite Mini Pro + bemutató

Maglite Mini Pro + borító

Maglite Mini Pro Plus elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A Maglite frissítette több elemlámpáját tavaly év végén. Álmodni sem mertem volna, de a legfrissebb, még szinte a gyártósor melegét sugárzó Maglite Mini Pro + változatot már itthon is meg lehet venni az importőr boltjában. Olyannyira új ez a változat, hogy a bliszteres csomagoláson még a régi Mini Pro + adatai szerepelnek, csak egy matricával lettek kijavítva a frissített értékekre a rajta szereplő adatok. 2020-ban sem kell szégyenkeznie a megújult Mini Pro Plusz változatnak, ugyanis már 351 lumen a fényáram csúcsértéke, ami kettő sima alkáli elemtől, vagy nikkel-metál-hidrid akkuból nem is olyan rossz eredmény. Persze van a piacon ennél “erősebb” lámpa is ilyen áramforrással, de kétség kívül nincs párja, ami ilyen régóta megvásárolható lenne. Az első AA elemmel üzemelő Maglite Mini modell ugyanis 1984-ben került a boltokba. Biztos vagyok abban, hogy sokan még meg sem születtek ekkor. Nézzük is meg, hogy mit tud a jelenlegi csúcs Mini Maglite.

Maglite Mini Pro + oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: Mini Pro +
Emitter típusa: ismeretlen
Maximális fényáram: 351 lm
Maximális fényerő: 8148 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: Műanyag
Reflektor típusa: SMO
Kapcsoló típusa: twisty
Áramforrás: 2db AA alkáli elem, vagy NiMH akkumulátor
Módok: 2; alacsony (~88 lumen), magas (351 lumen)
Bevonat minősége: nem minősített
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 117,75 g áramforrással

Maglite Mini Pro + csomagolása

Doboz tartalma:

Bliszteres kiszerelésben érkezik a boltok polcaira a Maglite Mini Pro + változata. Ennek oka egyszerű: Amerikában ezek a mindennapi bevásárlás során a helyi “Tescoban” könnyedén beszerezhető lámpák. Nem hiába, van még hová fejlődnünk, de egyszer talán nem csak Varta, Energizer és hasonló vackokat fognak kínálni nálunk sem. Addig is az importőr mintaboltjában lévő Maglite fallal kell beérnünk, hacsak nem az online bevásárlás hívei vagyunk. A két műanyag lap között találjuk meg az elemlámpát a számára kiképzett kis fészekben, tőle balra kettő Energizer alkáli elemet és egy erős szövet övtokot az elemlámpához. A középen elhelyezett elválasztó lap egyben a többnyelvű kezelési utasítás szerepét is betölti. Sajnos magyar nyelv nincs benne.

Maglite Mini Pro + dobozos verzió
Opcionálisan megvásárolható díszdobozos csomagolásban is

Felépítés:

Alapvetően 3 részből áll a Maglite Mini Pro Plusz változata, itt meg kell jegyeznem, hogy az évek alatt alig kellett változtatni rajta, olyannyira bevált a konstrukciója.

Maglite Mini Pro + szétszedve

Fej:

A fej olyan “Maglite”-os, akárcsak a nagy ML300LX lámpánál, ennek is a fej rész gyakorlatilag a vázból és a reflektorból áll, ha le szeretnénk egyszerűsíteni. A fej első részén méretes bezel gyűrű található, amit letekerve a belső rész is kiemelhető. A bezel gyűrű menetének végén egy gumi tömítő gyűrűt találunk. A belső felében található gumigyűrűnek nyomódik a polikarbonát lencse. Ennek nyomódik a műanyag, extra mély reflektor, ami a fejbe szorul ha a bezel gyűrűt ráhúzzuk a fejre. Külső fele teljesen sima felületű egy vékony recézett sávot kivéve, a fej vége felé szűkül. A végén üreges, a furat sima belső felülettel rendelkezik, itt csúszik a testen található gumi tömítő gyűrű. Beljebb menetes részt találunk, ami már a fókuszálásért és a fej könnyű leszerelhetőségért felel.

Maglite Mini Pro + fej

Test:

A test egyszerű cső forma, a fej felé lévő részébe van beszerelve a LED és a driver furcsa lötyögős párosa. Természetesen bonthatatlan a megfelelő célszerszám nélkül, ezt a részét nem is bántottam. A cső végén lévő menetre tekerhető rá a fej. A menet végén található egy gumi O szűrű, ez biztosítja, hogy a fej felé ne tudjon folyadék jutni ebből az irányból. Oldalsó felülete sima, amit 60 mm hosszan enyhe rombusz minta díszít. Sajnos a mintázat nem túl mély és “agresszív” kialakítású, ezért nem igazán javítja a test fogását, ráadásul nem is ér a testen végig, mert az utolsó 20 mm ismét teljesen sima felületű. A test végén a fényes bevonat el van távolítva, itt jut át az áram a zárókupakból a test felé. Belső felében menetet találunk, a falvastagsága tisztességes, nem spóroltak az anyaggal.

Maglite Mini Pro + test

Zárókupak:

Fő szerepe ebben a modellben, hogy az áramforrásokat be tudjuk helyezni a testbe. Teljesen egyszerű fém darab alumíniumból forgácsolva. Belső felében a kis fészekbe szorul a rugó, ami egy egyszerű acél spirálrugó. A menet trapéz profilú, korrekt minőségben készül, tövében nem a megszokott O gyűrűt találjuk, hanem egy karmantyús kialakítású tömítést. A jó hír, hogy kb. a lámpa minden alkatrésze beszerezhető, tehát ha tönkremenne bármi, akár a tömítés is akkor azt után lehet rendelni. A tömítés után következő peremről lett a bevonat eltávolítva, az áram itt jut át a testbe. A külső oldala teljesen sima, csak a csuklópántnak kialakított tisztességes furat és tartó rész miatt nem teljesen henger alakú. A végén viszonylag egyenes a felület, óvatosan sík felületen felállítható gyertyaként, de ugye itt jön az a funkció, hogy a fejet letekerve bele lehet a lámpát állítani, ekkor viszont már stabilabban is megáll és valóban gyertya hatást érhetünk el vele.

Maglite Mini Pro + zárókupak

Mérete:

Egyáltalán nem apró elemlámpa, hiába van a nevében a Mini jelző.

Maglite Mini Pro + mérete

A sort az áramforrásként használt Ikea Ladda akkuval kezdem, ezt szerintem mindenki ismeri milyen méretű. A következő lámpa a Zebralight SC5w, ami a tesztalannyal azonos áramforrással működik. Akárcsak a fura formájú, de már két AA elemmel vagy akkuval üzemelő Nitecore MT22A lámpám. A Convoy T2 egy elemes, míg a Convoy C8+ már 18650 akkut használ. A sorban a legközelebbi modell a Zanflare F2, ami picit rövidebb, mint a Maglite Mini Pro Plus, amit fotóztam állítva, és gyertya módban is.

Maglite Mini Pro + gyertya mód banner

Üzembe helyezés, kezelés:

A csomagolás tartalmaz kettő tartós AA alkáli elemet (LR6), ezeket a testbe helyezve azonnal működőképessé válik az elemlámpánk. A Maglite Mini Pro + végtelenül egyszerű szerkezet, mindössze kettő mód van benne, ráadásul a módok között nincs átjárás, nem lehet köztük váltani. Az alacsony (25%) módot csak úgy tudjuk bekapcsolni, ha a lámpa fejét lefelé fordítjuk, hogy a talajra nézzen. Ekkor a fejet fellazítva az alacsony, vagy ahogy a gyártó nevezi az “Eco” módot tudjuk bekapcsolni. A fejet ismét ráhúzva kikapcsol az elemlámpa. Bármely más pozícióban meglazítva a fejet a magas (100%) módot kapcsolja be a Mini Pro +. Nem bonyolult, viszont két kezet igényel a kezelés.

Maglite Mini Pro + elölről

Mérések:

Méretei:
– hossza: 162 mm
– legnagyobb átmérője: 25,4 mm

Tömege:
– áramforrás nélkül: 71,1 g

Maglite Mini Pro + Skeleton banner
A szokásos kreatív reklám Maglite módra

Mért fényerő magas fokozatban: 7700 cd (-5,5% a gyári adathoz képest NiMH akkuval), ami az FL1 szabvány szerint számolva 175 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő alacsony fokozatban: 1150 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 68 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon:

Túl nagy látványosság nincs a grafikonban, folyamatosan nő a fej legmelegebb pontjának a hőfoka, de koránt sem bántó, vagy égető szintre. A teszt végére éppen elérte a 40°C hőmérsékletet, a test viszont még éppen csak langyos volt ekkor. Hővédelem láthatóan nincs, hiszen nincs is rá szükség.

Futásidő:

Íme a grafikonok:

Maglite Mini Pro + hőtermelése

Két darab IKEA Ladda AA NiMH akkut használtam a teszt során. A lámpát elindítva magas fokozatban 5 perc alatt 80%-ra csökkent a fényáram (~280 lm), majd a 7. percnél változik a grafikon, ekkor már 69%-on áll (~242 lm). 10 perc alatt csökkenti tovább 54%-ra a fényáramot (~190 lm). Ekkor sem áll meg a lejtmenet, 50% fényáramot 28 perc után éri el a lámpa, 1 óra futásidő után 43%-on áll (~151 lm), 2 óra után 38%-on (133 lm), 3 óra múltán 32% (~112 lm), majd a 198. percben egészen stabilizálódik, méghozzá 29%-on, nagyjából 102 lumenes értéken. 229 perc után újabb visszalépés látható, a 4. óránál már csak 6% a fényáram a kezdeti értéknek (~21 lm), a 258. percben csökken már le egészen 2% alá, ami nagyjából 7 lumennek felel meg.

Maglite Mini Pro + hátulról

Készítettem egy grafikont az alacsony fokozatról is. Ez elég arra, hogy elbandukolj vele, de a fejet letekerve egy szobában értelmezhető fényt is képes nyújtani ha szükséges. A grafikon lapos, én a 600. percnél (10 óra) kezdtem meglepődni, majd az 1200. percnél (20 óra) már a szemöldököm is kezdtem felhúzni, mert bizony gyönyörű lapos a grafikonja. A Maglite Mini Pro + 1640 percig (27,3 óra!!!) tartotta a fényáramot, majd innen lépett vissza az 1700. percre fokozatosan holdfényre. 2055 perc után kapcsolt ki végleg a lámpa. A gyártói adatot tudja, valódi vészvilágító eszköz, bravó!

Fénye:

A szokásos 100 méteres távon fotóztam a lámpákat, sajnos esős-nedves időben sikerült:

Maglite Mini Pro + 100 méter

A sorozatot a Maglite Mini Pro + alacsony fokozatának fényével kezdem. Nem sok látszik belőle, hiszen ekkora térben a kb. 85 lumenes fényáram elveszik. A hotspot miatt azonban bőven elegendő esti sétánál ez a fokozat is. A Nitecore MT22A követi, amiben pontosan ugyan ezeket az áramforrásokat használtam. Nem egy erőgép, akárcsak a Convoy T2, ami csak egy AA elemmel vagy akkuval üzemel. A Zanflare F2 a sorozatban a leginkább hasonló lámpa a tesztalanyhoz. A Maglite Mini Pro + követi őt, először szórt fényt beállítva, majd fókuszálva. A 100 méterre lévő célt ezzel már látni lehet, de csak halványan. Őket a Zebralight SC5w lámpám követi, ami egy NiMh akkuból nyújtja a rengeteg szórt fényét. A Convoy S2+ 6×7135 driveres változata zárja a sort, mint ismertebb modell.

A lámpás funkciójáról is készítettem képeket:

Maglite Mini Pro + lámpás

Ebben az összehasonlításban beltérben fotóztam a lámpáim. Első a sorban mindjárt a Maglite Mini Pro + alacsony fokozatban. Áramszünet esetén ezzel a fénnyel több, mint 27 órán át képes világítani! Nála erősebb a fénye a Nitecore LA10 CRI modellnek a legmagasabb fokozatában. Igazán látványos a lépés a következő modellnél, ami nem más mint a Nitecore LR30 lámpás, amit a melegebb fényű LA30 követ nagyjából megegyező fényárammal. A sort a Maglite Mini Pro + zárja magas fokozatával. Nagyon erős a fénye, egy egész szobát képes használható fénnyel bevilágítani, miközben a fejébe van fordítva, így stabilan megáll.

 

Konklúzió:

Nekem csak egy gondom van, mégpedig az, hogy ezt a lámpát nem lehet megvásárolni olcsón a szupermarketekben. Akárcsak hazájában, itt is így kellene árulni, a tej és a kenyerek közti kínáló falon. Tökéletes ház körüli lámpa, amivel egy átlagos kertes házban akár a telek végéig is elláthatunk, de az alacsony fokozatában közeli feladatokhoz is használható marad. Ráadásul ilyenkor az üzemidő is kiemelkedő, konstans fényárammal megspékelve. Nem mondható el ez a magas fokozatról, ami az én méréseim alatt visszalépett elég rendesen, más mérései alapján pedig stabilnak tűnik. Eneloop akkukkal is le fogom tesztelni mit tud a lámpa (csak ezeket meg kell még vennem), ha megtörtént a mérés akkor frissítem a cikkem, addig viszont a jelenlegi tapasztalatom a mérvadó. A legnagyobb negatívuma amit meg kell említenem a csúszós-sima test, ezen az egy dolgon változtathatott volna a gyártó. 

Maglite Mini pro + mohán

Olyan háztartásokban, ahol nincs akkumulátoros lámpa, de mégis kellene valami jó és megbízható a fiókba a Maglite Mini Pro Plusz kiváló választás. Nem csak mint elemlámpa, hanem mint vészvilágítás is megállja a helyét, zseniális, hogy a LED-es modellnél is megcsinálta ezt a Maglite. Áramforrása miatt használata biztonságos, ha alkáli elemmel működtetjük akkor viszont figyeljünk rá, hogy ne maradjon benne a lámpában, ha nem használjuk. Ennek oka egyszerű: a Maglite lámpák elhalálozásának legfőbb okozója az elemekből kifolyó elektrolit. A műszaki tartalom egyszerű és megbízható, hiszen szinte alig változtattak rajta az elmúlt 36 év során. Nem kérdés, hogy ez a lámpa részemről is ajánlott modell legyen, hiszen kategóriájában kiemelkedő minden téren.

Megvásárolható az importőr webshopjából közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Maglite Mini Pro + – fekete 351 lumen, a tesztben szereplő verzió
Maglite Mini Pro – fekete, egyszerűbb csak egy módos változat 272 lumen fényárammal

Maglite Mini Pro + ajánlott

Maglite Mini Pro + bemutató” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Megjegyzem, anno a Cora polcain gyakran fordultak elő Maglite lámpák, elég jó áron.

    1. Erre én sajnos nem emlékszem, mentségemre szóljon talán ha 2 alkalommal jártam corában 🙂

  2. Ha a fejnél kicsit bekened a menetet, tömìtő gyűrűt, 1 kézzel is könyebben csavarható lesz a fej.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .