Nitecore új P12 – felnőttem

Nitecore új P12 borító

Nitecore új P12 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Tavaly év végén a rengeteg újdonság közt egy klasszikus elemlámpa újragondolt változata is megjelent. Az egyszerűség kedvéért ugyan azon a néven, csak a “new” vagyis “új” jelzőt is megkapta. Nem másról írok, mint a Nitecore új P12 modellről. A klasszikus darabok közül nekem a Nitecore P12GT van meg, ami mai napig az egyik kedvenc outdoor lámpám. A régi P12-től az új modell nem sokban különbözik, de némi fejlesztés a motorháztető alatt is felfedezhető: a LED már Cree XP-L verzióra cserélődött, valamint a test fogadja a mostanság elterjedőben lévő 21700 méretű akkumulátort is. A módkiosztás is picit javult, úgyhogy mindenféle félelem nélkül rendeltem meg, majd vettem használatba. Alapvetően rendben van ez a lámpa, de azért egy kis meglepetést okozott nekem is.

Nitecore új P12 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: új P12
Emitter típusa: Cree XP-L HD V6
Maximális fényáram: 1200 lm
Maximális fényerő: 14200 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg lencse kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: SMO
Kapcsoló típusa: elektronikus + forward clicky
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor, vagy tartozék adapterrel 2 db CR123 fotóelem vagy 1 db 18650 akkumulátor
Módok: 7 (ultra alacsony (1 lm), alacsony (60 lm), közepes (340 lm), magas (1200 lm), SOS, stroboszkóp, pozíció jelölés)
Beépített töltés: nincs
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 83 g

Nitecore új P12 doboza

Doboz tartalma:

A megszokott igényes, selyem fényű és tapintású karton dobozban kapjuk meg a Nitecore új P12 elemlámpáját. A dobozt kibontva belőle egy formára húzott műanyag elem húzható ki kis sárga fülecskével, ami kitölti a teljes belső teret. Első felén az elemlámpát tartja stabil pozícióban a műanyag profil, hátsó felén pedig hopp, egy kis újdonság. Sárga kartonlappal van lezárva, amin egy “új utazásra” invitálnak, az új generációs 21700 akkut használó lámpákkal. A kartonlap és a műanyag profil között az alábbi tartozékokat rejtette el a gyártó: kezelési utasítás, garancia kártya, 18650 akku adapter, NTH10 “taktikai” övtok, csuklópánt, klipsz, tartalék O-gyűrű, tartalék nyomógomb borítás.

Nitecore új P12 tartozékok

Felépítés:

Ránézésre a klasszikus formulát követi a felépítése:

Nitecore új P12 szétbontva

Fej:

Sajnos a fej részt egyberagasztotta a gyártó, ezért nem lehet sem a bezel gyűrűt, sem pedig a fejet a testtől elválasztani. A bezel gyűrű a testtel megegyező színű eloxált alumínium, rajta agresszívabb fogazással. Ez szorítja a helyére a kétoldali AR bevonattal ellátott ásványi üveg lencsét, ami előtt gumi tömítő gyűrt találunk. A lencse a PDOT technológiát használó sima (SMO) felületű reflektornak nyomódik, ami a fekete központosító gyűrűre fekszik fel. A LED ebben a modellben Cree XP-L HD V6, vagyis dómos verzió. Mivel szét nem bontható a fej, ezért további részletekkel nem tudok szolgálni ezzel kapcsolatosan.

Nitecore új P12 fej

A fej a bezel gyűrű után vele megegyező átmérőjű, henger formával folytatódik. Ezt három körbefutó barázda töri meg, melyek apró kis hűtőbordákat formálnak. Ez túl egyszerű lett volna így, ezért a lámpa hossztengelyével megegyező irányban is készítettek rajta 6 darab bemarást. A hűtőbordák között helyezték el az elektronikus kapcsolót, ami ebben a modellben már a test színével megegyező fém borítást kapott.  A kapcsoló körül láthatatlanul fut körbe egy áttetsző műanyag keret, ennek a töltöttség visszajelzésnél még fontos szerepe lesz. A fej itt csatlakozik a testbe szinte észrevehetetlenül, ellenben ragasztva, nehogy illetéktelen kezek szétszedjék, vagy folyadék jusson az elektronikához. A driver dupla aranyozott rugóval csatlakozik az akkumulátorhoz, tehát akár ipari cellával is működik ez a modell.

Nitecore új P12 ATR banner

Test:

A test és a fej mintha egy darabból lenne gyártva, olyan precízen és észrevétlenül csatlakozik össze. Ebben sokat segít, hogy a test egy hatlapú anyára hasonlító profillal kezdődik, ebbe van betekerve a fej rész, illetve megakadályozza a lámpa elgurulását is. Az érdekesség eztán következik, ugyanis a test további részeit már a “szabványos” 1″-os méretűre gyártották, hogy ne legyen szükségünk speciális szerelékre, amennyiben fegyverre szeretnénk tenni a lámpánkat. 1,5 cm hosszan egyszerű rombusz mintázattal látták el a test következő szakaszát, amit három barázda követ, amiket egymástól vékony, de 1″ átmérőjű sima felületű gyűrűk választanak el. Eztán ismét egy rombusz textúrával ellátott gyűrű következik, ebbe a felületbe kialakítottak egy kis szigetet, ahol a gyártó és típusjelzést szitázták. Ezt két barázda követi, majd a test végén lévő sűrű, de trapéz profilú menet előtti gumi tömítő gyűrű követi. A HAIII szabvány szerinti bevonatot csak a test végén távolították el.

Nitecore új P12 test

Zárókupak:

A Nitecore új P12 modellje teljesen új kialakítású taktikai kapcsolót kapott, a teljes zárókupak új fejlesztés. Kezdjük a vizsgálatot talán belül, itt nincs semmi különlegesség, hacsak a dupla aranyozott rugó annak nem számít. Itt is így csatlakozik az akkuhoz a zárókupakba szorított PCB lap, aminek túloldalán a forward clicky kapcsolót rögzítették. Az egészet egy menetes alu gyűrű tartja a helyén, azt kitekerve lehet a tartalék nyomógomb borítást betenni az eredeti helyére, ha a PCB lapot kiemeltük. Külső felén egy keskeny, sima felületű gyűrűt vékony barázda választ el a szélesebb, rombusz textúrával ellátott gyűrűtől.

Nitecore új P12 zárókupak

Aztán itt be is izzították a CNC késeit, ugyanis innen kúp formában szűkül egészen a végéig, de eközben hosszirányban is ejtettek rajta 6 darab egészen mély bemarást. Két ilyen hosszanti bemarás között még egy egészen méretes, ovális lyukat is fúrtak, hogy a csuklópántot is be tudjuk fűzni. Ennek fala nem túl vastag, de legalább elég széles az anyag, ad neki némi tartást. A kapcsoló végén egy körbefutó keskeny peremet láthatunk, innen emelkedik ki jó magasan a “taktikai” forward clicky kapcsoló gumi borítása, tehát gyertyaként semmiképp nem lehet felállítani ezt a modellt.

Nitecore új P12 tail switch banner

Mérete:

Nem túl apró a Nitecore új P12:

Nitecore új P12 mérete

A sorban a lámpába való Nitecore NL2140 21700-as akkumulátor az első. Ezt egy nagyon jó kézi lámpa, a Nitecore MH23 követi. Az Astrolux S1 ezeknél hosszabb, a Convoy C8+ viszont már tényleg hosszúnak számít, mondjuk ennek a fej átmérője is fontos tényező. A Nitecore P12GT picit ennél is hosszabb, de legalább nem szélesedik ki a fej. A sort a leghosszabb modell, a Nitecore új P12 zárja. Bizony, hosszabb, mint az eddig felsorolt összes elemlámpa.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez elsősorban egy akkumulátorra lesz szükségünk, ugyanis a Nitecore új P12 modell csomagja áramforrást nem tartalmaz! Használhatunk benne 21700 akkumulátort (flat és button top verziót is), 18650 akkumulátort a tartozék adapterrel, vagy 2 darab CR123 fotóelemet, vagy RCR123 akkumulátort szintén az adapter segítségével. Ha az áramforrást behelyeztük akkor máris üzemkész állapotba kerül a lámpánk.

Nitecore új P12 modes banner

Módcsoportok, kezelés:

Kettő módcsoport került a Nitecore új P12 modellbe. Az egyik a “Daily mode” nevet kapta, ez az alapbeállítás. A másik csoport a “taktikai” módcsoport.
A zárókupakon lévő kapcsolóval tudjuk a lámpát bekapcsolni. Módot a fej oldalán lévő elektronikus kapcsolón kattintva tudunk váltani. A speciális villogó módokhoz bekapcsolt lámpa esetén a gombot hosszan lenyomva juthatunk el, a villogások közt szintén hosszú gombnyomással lehet lépkedni. Rövid kattintásra visszalép az utoljára használt fokozathoz.

Nitecore új P12 elölről

A “daily mode” csoportban a fokozatok az alábbi sorrendben következnek: ultra alacsony (1 lm), alacsony (60 lm), közepes (340 lm), magas (1200 lm). Villogások: változó frekvenciájú stroboszkóp, pozíció jelölés, SOS morze villogás. Ebben a csoportban minden világítási fokozatot elment a memóriába, plusz a stroboszkóp villogást is.

A “taktikai” csoportban a fokozatok az alábbi sorrendben követik egymást: magas, közepes, alacsony, ultra alacsony. Villogások: változó frekvenciájú stroboszkóp. Ebben a csoportban a módmemória a stroboszkóp fokozatra korlátozódik, a többi módot nem jegyzi meg, hanem a magas fokozatban indul bekapcsoláskor.

Nitecore új P12 hátulról

Módcsoportok közti váltás:

A fejen lévő elektronikus kapcsolót le kell nyomni és nyomva kell tartani, majd a zárókupakon lévő kapcsolóval be kell a lámpát kapcsolni. Kb. 5 másodperc múltán a fejen lévő kapcsoló körül kék fénnyel kezd el villogni, ekkor engedjük fel az elektronikus kapcsolót. Eztán a kapcsoló körül ha egyet villan akkor a “Daily” csoportba került a lámpa, és a magas fokozatban elkezd világítani. Ha a  gomb felengedése után kettőször villan a kapcsoló körüli kék fény akkor a “taktikai” csoportba lépett be a lámpa, és utána magas fokozatban kezd el világítani.

Nitecore új P12 mode switch banner

Akku feszültségének ellenőrzése:

Kikapcsolt lámpánál nyomjuk le a fejen lévő elektronikus kapcsolót, tartsuk benyomva, és kapcsoljuk be a lámpát a zárókupakon lévő kapcsolóval. Ekkor engedjük fel a fejen lévő kapcsolót. Egy másodperccel később máris elkezdi elvillogni a kapcsoló körüli kék fénnyel az akku feszültségét. Első villogási sorozat az akku feszültségének egyes, második villogási sorozatban pedig a tizedesértékét villogja el. Példa: az akku feszültsége 3,6 V – villan hármat, szünet, majd villan hatot. Eztán bekapcsol a világítás a megfelelő fokozatban.

Nitecore új P12 NTH10 szemből

Mérések:

Méretei:
– hossza: 154 mm
– legnagyobb átmérője: 27,7 mm

Tömege:
– akkumulátor nélkül: 82,1 g

Mért fényerő magas fokozatban: 15050 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 245 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő magas fokozatban visszalépés után: 6350 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 159 méter hatótávot jelent.

Nitecore új P12 NTH10 hátulról

Hőtermelése:

A mérést a magas fokozatban végeztem szobahőmérsékleten, légmozgás nélküli helységben:

Nitecore új P12 hőtermelés

Ebből a grafikonból pontosan látszik az, amitől féltem. A Nitecore új P12 sajnos nem tudja a keletkező hőt leadni a környezetének. A 4. percre éri el az 51,2°C hőmérséklet csúcsot, itt az ATR (Advanced Temperature Regulation) hővédelem beavatkozik és vissza vesz a LED-re jutó áramból. Eztán már stabilan tartja a nagyjából 44°C hőmérsékletet a lámpa.

Futásidő:

Nitecore új P12 futásidő

A grafikon igencsak tanulságos. Ami elsőre feltűnik, hogy hamar visszalép a lámpa, gyakorlatilag 1,5 percig tartja a maximális fényáramot, majd 5 perc alatt szépen visszahalványul 42% fényáramra, ami nagyjából 500 lumennek felel meg. 30. percnél 2%-ot csökkenti ismét a fényáramot, itt némi 1-2%-os hullámzás látható, de persze csak a mérésen, szemmel nem. 199 perc után ismét visszalép a Nitecore új P12, méghozzá 5%-ra, ami kb. 60 lumen fényáramot jelent, ezzel bőven lehet még sétálgatni. Ezt további 63 percen keresztül tartja, mint “vésztartalék” és itt lép újból vissza immáron holdfény módra. Erről csak annyit, hogy az első mérésnél meg akartam várni, hogy mikor kapcsol ki. 2 nap után meguntam a várakozást és kikapcsoltam én.

Fénye:

Sajnos vacak időben sikerült ezt a lámpát is fotóznom a szokásos 100 méteres távolságon:

A sorozatot egyből a visszalépést követő fényével kezdem a Nitecore új P12 lámpának. Ezt követi a Convoy S2+ 6×7135 változata. Itt ki kell emelnem, hogy míg ez utóbbi felmelegszik foghatatlan hőmérsékletre addig az új P12 simán langyos csak, ráadásul a fényük közt alig észrevehető a különbség. Harmadik fotóra a Nitecore új P12 magas fokozatban világított fénye került. A 100 méter nem téma, könnyedén teljesíti, ráadásul egészen jól teríti is a fényt eközben. A következő képen a Nitecore P12GT változatát láthatjuk. A hotspot karakteres, távolra tör, a szórt fénye viszont kevesebb. Az őt követő Nitecore MH23 erőből nyomja le a 100 métert, a hotspot széles, a szórt fény is bőséges, persze csak visszalépés előtt, a turbó fokozatban. Az utolsó képre a Nitecore P30 turbó fokozatát fotóztam. Kevés szórt fénye, koncentrált és kis méretű hotspotja pedig előre tör, a 100 méterre lévő célpontot nagyon erősen megvilágítja.

Konklúzió:

Kivételesen ez az elemlámpa nem hagyott mély nyomot bennem, pedig alapvetően nem rossz ám. Gyorsan el is hadarom, hogy mikkel van bajom. Először is az eloxálása normál használat mellett elég hamar kopott. Ezt betudom annak, hogy az első darabok közül sikerült szereznem, talán azóta ez javult. Aztán ott van a fej oldalán lévő kapcsoló, amit sötétben rendszeresen nem tudtam kitapintani, megtalálni. Szinte kivétel nélkül két kezemre volt szükség ahhoz, hogy módot tudjak váltani. Apróság, de a valós használatban baromira zavaró tud lenni. Ezeket kellene a pozitív dolgoknak ellensúlyoznia. Itt először is az üzemidőt emelném ki, ami hibátlan, pedig “csak” egy 4000mAh kapacitású akkut használtam. Ha már szóba került az akku: pozitívum, hogy megy a lámpa ipari flat top 21700 akkukkal is! A tartozék 18650 átalakító miatt szintén piros pontot érdemel.

Nitecore új P12 tuskón

A fénye rendben van, szinte egy S2+ szintjét hozza melegedés nélkül. Nekem a hosszú úton járó “taktikai” forward clicky kapcsoló is tetszett, a két módcsoport pedig nagyon jól ki lett találva, illik a lámpához és valóban két teljesen más karaktert ad neki. A tartozékok sora is rendben van, az NTH10 övtok érdekes szerzet, bevallom, nem az én világom. Gyakorlatban nem tudom milyen, mert egyszer sem hordtam abban a lámpát. Ha nem kopott volna az eloxálása akkor egy tetszett plecsnit adtam volna neki. Ha a jelenlegi árában egy akku is járna hozzá akkor is kapott volna plecsnit. Ha a fejen lévő kapcsolója jobban kitapintható lenne akkor szintén. Így viszont extra ajánlást ez a modell most tőlem nem kap. Jó lámpa ez, az elérhető magas üzemidő sokak számára biztosan vonzóvá teszi, de részemről még ma is azt mondom, hogy a P12GT az ajánlott.

Megvásárolható kuponos kedvezménnyel a hazai importőrtől közvetlenül:
Nitecore új P12
Nitecore régi P12

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .