Zanflare F2 Cree XP-G2 bemutató

Bevezető:

A GearBest saját márkás kiváló elemlámpáját már bemutattam egy régebbi bejegyzésemben. Most megérkezett az újabb típus a Zanflare F2 személyében. Őt már kevesebb nyilvánosság mellett fejlesztették ki, ami itt-ott látszik is sajnos. Egy körlevelet megért volna, de ez már nyilván az Ő döntésük volt, bele is szaladtak egy nagyobb hibába, ezért az F2 bevezetése csúszott majdnem fél évet. Most viszont itt van, működik, jól működik, megkapta a Zanflare jellegzetes csavart bordázatát, a stílusjegyekről könnyen beazonosítható a gyártó. Megalkotásakor nem a speciális igényekkel rendelkező elemlámpa-mániás célcsoportra fókuszáltak, hanem az átlagemberekre.

Zanflare F2 oldalról

Ez kapóra is jött, ugyanis jó árképzés mellett egy egészen jó elemlámpát készítettek ami mezei AA méretű alkáli elemmel, vagy Ni-MH akkuval működik. Lítium akkut a driver nem kezel, a brutális fényerőről most le kell mondanunk, használható fényerőt viszont kap a vásárló. Elemet bármelyik közértben be lehet hozzá szerezni, nem kell tölteni, nincs bonyolultság, csak és kizárólag egyszerű funkciók. Pont, amire az évi pár alkalommal elemlámpát használó embernek szüksége van.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Zanflare
Modell: F2
Emitter típusa: Cree XP-G2
Maximális fényáram: 200LM
Maximális fényerő: 2630cd
Színhőmérséklet: 6000-6500K vagy 4500-5000K
Kapcsoló típusa: Reverse clicky
Áramforrás: 2x AA alkáli elem, vagy 2x AA Ni-MH akkumulátor. Lítium akkumulátor nem használható!
Módok: 4 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp)
Vízállóság: IP68

Zanflare F2 doboza

Csomag tartalma:

A Zanflare F2 esetén is megkapjuk a bevezető modell exkluzív csomagolását. A vastag kartondoboz gyönyörű selyemfényű nyomtatással már kézbe fogva prémium érzést nyújt a vásárlónak. Már kibontás előtt növeli a vevői elégedettséget, ami nem feltétlenül rossz stratégia. A doboz fedelét lehúzva a nagy testvérnél megismert katonás rend köszön vissza, igaz nem annyira letisztult, de azért a prémium érzésünk itt is megmarad. Külön helyet kapott az elemlámpa, a rozsdamentes acél klipsz és külön helye van az egyszerű csuklópántnak, itt találunk két pót tömítőgyűrűt is bezacskózva. A kezelési utasítás angol és kínai nyelven íródott, fényes papírra van nyomtatva. A prémium hatás még nem illant el, az egyszeri vásárló szerintem már nem igazán hisz a szemének ilyenkor. Pedig mindez igaz, sőt, kézbe véve az elemlámpát ez az érzés csak fokozódik.

Zanflare F2 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Egyszerű elemlámpa a Zanflare F2, nincs sok dolgunk vele, ha üzembe szeretnénk helyezni. Mindösszesen kettő darab AA méretű alkáli elemre, vagy Ni-MH akkura van szükségünk. A zárókupakot letekerve, majd az áramforrásokat behelyezve miután visszatekertük a zárókupakot azonnal üzemkésszé is válik.

Zanflare F2 hátulról

Az egyetlen kapcsolót a zárókupakon helyezték el. Reverse clicky kapcsolású, “kattanás” után kapcsolódik be, majd félig lenyomva a gombot és visszaengedve történik a módváltás. Alacsony, közepes, magas és stroboszkóp módok követik egymást. Módmemóriát tartalmaz a driver, 5 másodpercet használva egy fokozatban megjegyzi azt, következő bekapcsolásnál újra az lesz az aktív. Ez a funkció stroboszkóp módban is működik. Sajnos ezt nem lehet eltüntetni a menüből, így meg kell vele tanulnunk együtt élni. Véleményem szerint teljesen felesleges a fix frekvenciás stroboszkóp jelenléte.

Zanflare F2 elölről

Bekapcsolás után a fej oldalában lévő kis LED fényjelzéssel tudatja a használt elemeknek a töltöttségét. Az elemek 30% feletti töltöttségét 5 másodperces kék fénnyel jelzi. Amennyiben 30-10% között van a töltöttség, akkor 5 másodpercenként villan egyet pirosan. 10% töltöttség alatt másodpercenként egyet villan a piros fényjelzés.

Hőtermelése:

Az alacsony kimenő teljesítmény miatt nagy melegedésre nem számítottam. A grafikon így néz ki:

Zanflare F2 hőtermelés

Jól látható, hogy negyed óra járatás után még csak éppen langyos lett a fej legmelegebb része. Egyszerűen nem tud túlmelegedni a Zanflare F2, köszönhetően az alacsony teljesítményének és a jól kialakított hűtésnek.

Mért áramfelvételek:

  • 0,07A
  • 0,19A
  • 1,06A

Felépítés:

A megszokott rúdlámpa felépítésű a Zanflare F2. A három fő részből kettőt viszont gyárilag összeragasztottak:

Zanflare F2 szétbontva

Fej:

A fej és a test gyárilag ragasztva van. Elég jól sikerült, ugyanis próbáltam nyitni, de nem jött össze. A fej unibody kialakítású a jobb hővezetés érdekében, igaz erre az alacsony teljesítmény miatt nincs égető szükség. Elölről rozsdamentes acél bezel gyűrű szorítja helyre a bevonatok nélküli lencsét. Alatta gumi tömítőgyűrű biztosítja a vízállóságot. Az alumíniumból készült OP reflektor központosító gyűrűvel fekszik fel az eredeti Cree XP-G2 LED köré. A LED alu csillagra lett forrasztva, alá hővezető paszta is került.

Zanflare F2 fej szemből

A fej kívülről sima hengerformával kezdődik, amit két hűtőborda tör meg. Itt mérhető a legnagyobb fejátmérő is, 28mm. A rajta lévő bemarások tisztességesen megtartják a lámpát az elgurulás ellen. Az alattuk lévő gyűrűn lett egy visszajelző LED elhelyezve, ezen a behelyezett elemek vagy akkuk töltöttségi szintjét láthatjuk. Innen beszűkül a test átmérőjéhez a fej, a menetet és a tömítettséget nem tudtam ellenőrizni, mint ahogy a fej hátsó felén a drivert sem. A driver-hez az áramforrás réz tömbön keresztül csatlakozik, nem rugóval.

Zanflare F2 fej szétszedve

Test:

A Zanflare F2 is megkapta a csavart bordázatot a testen, így könnyen beazonosítható a hovatartozása. A fej felől négy bemarás díszíti, majd a 19mm-es átmérőjű csavart mintát csak a gyártó logójának kimart rész töri meg. Típusjelzés ide nem került. A tisztességes falvastagságú testen tovább haladva a minta végén egy szélesebb kimart gyűrűt találunk. Ide lehet felpattintani a tartozék rozsdamentes acél klipszet.

Zanflare F2 test

A test végén egy gumi tömítőgyűrű található a sűrű, de trapéz alakú menet végén. A test kívül-belül végig eloxált, a cső végén van eltávolítva a bevonat, az elektronikus kontakt itt jön létre, a zárókupak enyhe letekerésével könnyedén bonthatjuk az áramkört, így zárhatjuk a Zanflare F2 elemlámpát véletlen bekapcsolás ellen.

Zanflare F2 design banner

Zárókupak:

A zárókupak kívülről kapott egy kis rombuszmintát, azonban ez csak díszítő jellegű, különösebb funkciója nincs. A kapcsoló körül a perem két szomszédos negyed köríven emelkedik ki, kesztyűben is könnyedén kezelhető a reverse clicky kapcsoló. A peremeken egy-egy hatalmas, ovális lyuk lett a csuklópántnak kialakítva, igazán jól sikerült ez a része.

Zanflare F2 options banner

Nem úgy, mint a gumi nyomógomb. Az sajnos egy picit túllóg a zárókupak peremén, nem lehet gyertyaként felállítani. Ez a Zanflare F2 legnagyobb hibája, másba nagyon nem tudok belekötni. Belső felén menetes alu gyűrű szorítja helyére a kapcsolót tartó nyáklapot. A behelyezett elemhez acél spirálrugóval csatlakozik.

Zanflare F2 zárókupak

Teljes hossza 154,7mm, tömege elem nélkül 72,7g.

Fénye:

Őrült teljesítményt végre nem hazudnak a marketingesek. Pontosan azt kapjuk, amit ígérnek, ez az elkészült képeken is jól látszik:

Zanflare F2 fénye

Első Képen a Zanflare F2 fénye látható két új alkáli elemmel. Kicsit a meleg színhőmérséklet miatt csalóka a kép. Távolságra kb. 50 méter van megvilágítva, köszönhetően a viszonylag erős hotspot-nak. A szórt fény is jelen van, használható mennyiségű vetődik az útra és a környezetbe. Annak ellenére, hogy nem egy kihegyezett elemlámpáról beszélünk tisztességesen helytáll kültéren is. Következő képen az apró, egy AA elemet vagy 14500-as akkut használó Klarus Mi7 akkumulátorral vette célba a 100m-re lévő fát. Az XPL-HI LED koncentrált fénye talán valamicskét hamarabb elfogy, mint a nagyobb fejátmérőjű Zanflare F2 fénye. A szórt fény jelentősen több, sokkal erősebben van megvilágítva a környezet.  Utolsó képen a népszerű Convoy S2+ XM-L2 LED-del szerelve. Talán aki még nem nézte a kis Klarus tesztjét az lepődik meg leginkább, hogy a kettő közt mennyire kicsi a különbség, persze az erős, jól meghajtott Convoy nyeri a csatát, de távolságra ő sem tud túllépni a tesztalany Zanflare F2-n, fényáramban viszont sokszorosát nyújtja.

Konklúzió:

Úgy gondolom, hogy a Zanflare F2 célcsoportja nem a tipikus elemlámpa vásárló. Akiknek szánják, ők valószínűleg évente csak pár alkalommal veszik elő, és akkor sem egy éjszakai túrára, csak a ház körül szeretnék használni. Erre pedig bőségesen elegendő a Cree XP-G2 LED által nyújtott fényáram. Vetítési képe hotspot-os, ennek köszönhetően viszonylag nagy távolságra is képes elvilágítani. A fokozatok egész jól elosztottak, talán az alacsony fokozat lehetne még egy kicsit gyengébb, viszont a stroboszkóp mód az sehogy nem fér a fejembe. Mi okból került bele ilyen alacsony fényáram mellé? Jobb lett volna, ha egy holdfény mód van helyette, de most már ez így került a piacra, el kell fogadnunk.

Zanflare F2 mérete
AA elem, Klarus Mi7, Convoy S3, Zanflare F1, Convoy C8, Zanflare F2

Az építési minőségbe nem lehet belekötni, igaz a tervezésnél jobban is figyelhettek volna, hogy a zárókupakra fel lehessen állítani, igaz a viszonylag hosszú test miatt úgy sem lett volna valami stabil. Az árából kihozták az elérhető legjobb minőséget, ezt mindenképp pozitívumnak ítélem. Aki idősebb rokonának, vagy kisgyermeknek szeretne elemlámpát ajándékozni annak nem kell sokat gondolkoznia, az exkluzív csomagolás adja magát, aki kapja pedig biztosan örülni fog neki.

Frissítés: A Zanflare exkluzív brandként folytatja életét, a továbbiakban nem megvásárolható a GearBest webshopjában!

Gyártói honlap: Zanflare F2

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .