Brinyte T28 Artemis – innovációból jeles

Brinyte T28 Artemis borító

Brinyte T28 Artemis elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Lengőkapcsoló
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A kínai Brinyte nem ma kezdte az elemlámpa gyártást. A klasszikus konvex lencsés (“zoomos”) lámpák közül pár típust kipróbáltam régebben és a legjobban a Brinyte B158B vizsgázott az összes közül. A gyártó újabb érdekes termékkel lépett piacra, a Brinyte T28 Artemis nevezetű vadász lámpával. Különlegességét az alkalmazott fresnel lencsén kívül a három színű, egyenként kapcsolható LED adja, így nem kell a színszűrőket magunkkal cipelni, mindig “kéznél” vannak. Ezen kívül potméteres fokozatmentes fényerő állítást, tölthető 21700 akkut és szabványos 1″-os testet is kapott ez a modell. Egészen ígéretes, de nem a nyers adatok, hanem a tények érdekelnek, szóval lássunk is hozzá, nézzük meg mit tud.

Brinyte T28 Artemis oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Brinyte
Modell: T28 Artemis
Emitter típusa: Cree XP-L HI (fehér), Cree XP-E2 (vörös), Cree XP-E2 (zöld)
Maximális fényáram: 650 lm (fehér), 140 lm (vörös), 130 lm (zöld)
Maximális fényerő: 69600 cd (fehér), 16480 cd (vörös), 29160 cd (zöld)
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: műanyag fresnel lencse
Reflektor típusa: nincs
Kapcsoló típusa: elektronikus, potméteres szabályzással
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor (tartozék)
Módok: 3 (fehér/vörös/zöld fény) fokozatmentes fényerő állítással
Beépített töltés: Van – az akkumulátor tölthető USB Type-C csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII
Vízállóság: IP66
Ejtésállóság: 1m
Tömeg: 83 g

Brinyte T28 Artemis doboza

Doboz tartalma:

Nekem a gyártó még a tesztverzióból küldött, ezért a végleges csomag nem tudom, hogy pontosan mit tartalmaz. Én az alábbiakat kaptam jelölések nélküli karton dobozban: Brinyte T28 Artemis elemlámpa, 5000 mAh kapacitású Brinyte 21700 akkumulátor, USB – USB Type-C töltőkábel, lengőkapcsoló. A doboz belül rendesen ki van bélelve tojástartó szivaccsal, valamint minden alkotóelem külön bubis zacsiba volt csomagolva, ezért szállítás közben nem igazán tud megsérülni.

Brinyte T28 Artemis tartozékok

Felépítés:

Felettébb érdekes szerkezet a Brinyte T28 Artemis, mert alapvetően csak kettő részre bontható. Ha elszántak vagyunk és nem riadunk vissza némi erőhatás kifejtésétől és pár csavar eltávolításától, akkor több darabra is szétszedhető. Én az átlag felhasználó szemével nézem, inkább csak kettő darabra bontom.

Brinyte T28 Artemis
15mm-el nő a lámpa hossza fókuszált állapotban

Fej + test:

A fej és a test gyárilag össze van csavarozva, amit egy kis imbusz nyílású hernyócsavarral biztosítottak pluszban. A fej mivel fókuszálható lámpáról beszélünk ezért nem a megszokott felépítésű.

Brinyte T28 Artemis fej és test

A bezel gyűrűvel kezdődik, amit ha elég elszántak vagyunk akkor le tudunk tekerni. A bezel aljában egy gumi tömítő gyűrűt találunk ami a műanyag fresnel lencsének nyomódik. A lencse a fejben kiképzett vájatban körbefutó gumi tömítőgyűrűre fekszik fel. Elmondható, hogy ebből az irányból tökéletesen vízálló az elemlámpánk. A fej belső felében csak a nagy menetemelkedésű menetet láthatjuk, itt csatlakozik össze a testtel. A test felől nem bontottam szét, mivel a színválasztó kapcsolót is el kellett volna távolítani, valamint a biztosító hernyócsavart is ki kellett volna szedni, amire szerintem az átlagos felhasználónál nem kerül sor. A testen egy gumi tömítőgyűrűn fekszik fel a fej belső sík része, itt csúszik el a gyárilag szilikonzsírral kent felületen. A tömítettsége a fókuszálható lámpák között megfelelőnek mondható, nyilván nem szabad vízbe dobni, hogy nyomás is érje ezt a részt, de a fröccsenő víz ellen védelmet nyújt (pl. eső).

Brinyte T28 Artemis fresnel lencse

A test már összetettebb, ugyanis a hátsó fele csak egy sima alumínium cső, amire két-két körbefutó barázda között a gyártó logóját marták bele kétszer is egymással szemközti oldalaira. Az elektronikát tartalmazó első felét külön rögzítették, ez lenne a fej lényegi része, de jelen esetben a testbe lett rögzítve. Itt a lámpa kiszélesedik, a hengeres formát egy kiemelkedő sziget rész töri meg ami a lámpa “tetején” végigfut, rajta a színválasztó kapcsolóval. alatta jobbra és balra is egy-egy négyzet alakú szigetet alakítottak ki, egyik oldalon a gyártó jelzését, másikon pedig a típusjelzést láthatjuk. Ez után egy mélyebb barázda választja el a teljesen sima felületű következő részét, ahol már a fej csúszik előre-hátra ha eltekerjük és a fókuszpontot állítjuk.

Brinyte T28 Artemis LED-ek

Belső felében elölről jól látható módon három LED csúszik egy közös csillagon a színválasztó kapcsoló által mechanikusan mozgatva. Egy fekete fém keret takarja el és tartja központosan a bele helyezett csúszó csillagot.  A csésze kialakítású fémlap reflektor szerepet nem tölt be, feketére van eloxálva, hogy a vetítési kép ne legyen túlságosan gyűrűs.

Brinyte T28 Artemis test vége

Zárókupak:

A zárókupak tartalmazza az elektronikus kapcsolót, ami egyben egy szabályzó potméter is. A hátsó részt a hatalmas nyomó-tekerő gomb uralja. Alatta még egy kis LED-et is elhelyeztek, ami zöld fénnyel jelzi a bekapcsolt állapotot. Sajnos ez a töltöttségi szintet nem jelzi vissza. Érdekes, hogy mekkora fülecskéket alakítottak ki a potméter körül, ráadásul tisztességes méretű lyukak is vannak rajta, de a potméter mérete miatt mégis korlátozott méretű zsinórt lehet rajta átfűzni. Oldalán óvatosan kivitelezett hosszanti bordázás fut végig. Ezt egy körbefutó gyűrű töri meg, de sajnos nem elég mély a mintázat, inkább csúszós, mint biztos fogást nyújt. Belső felében egy menetes alumínium gyűrű szorítja helyére az aranyozott rugóval ellátott PCB lapot, amin a kapcsoló és a potméter is helyet kapott.

Brinyte T28 Artemis zárókupak

Mérete:

Elég méretes, de mégsem tolakodóan nagy, és arányos felépítésű a Brinyte T28 Artemis:

Brinyte T28 Artemis mérete

A képen elöl a tartozék 21700 akkumulátor áll, amit a Nitecore P30 követ, ami a legmagasabb fényerővel rendelkezik a fenti lámpák közül. A Convoy C8+ elemlámpát többen is ismeritek, ezért a sorban a helye, őt pedig az Olight Warrior X követi. Nagyjából ezekkel játszik egy ligában a sor végén lévő Brinyte T28 Artemis elemlámpa, ami az összes felsorolt lámpánál hosszabb.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Brinyte T28 Artemis komplett szettként érkezik, az akkumulátorról eltávolítva a szigetelő műanyag lapot máris működőképes állapotba kerül. Célszerű használat előtt feltölteni az akkut a tartozék USB – USB Type-C kábel segítségével. Ha ezzel megvagyunk akkor helyezzük az akkut a lámpába, és máris használhatjuk az elemlámpát. Bekapcsolni a potméter hosszú, kb. 2 másodperces lenyomásával tudjuk. Ha bekapcsolódott a fényét a két végállás között fokozatmentesen tudjuk állítani. Nagyon alacsony a kiinduló fényáram, már-már holdfénynek is nevezhető. Kikapcsolni a potméter ismételt, de már rövid megnyomásával lehet. A zöld, fehér és vörös fény között a fej oldalán elhelyezett tekerhető nagyobb kapcsoló elmozdításával tudunk váltani ki és bekapcsolt állapotban is. A fényerő állítása az összes színnél ugyan úgy történik. Egyszerű, egyértelmű a kezelés.

Brinyte T28 Artemis elölről

Lengőkapcsoló:

A csomagban egy lengőkapcsolót is találunk, ha már vadász lámpaként hirdetik akkor ez az egyik legfontosabb elem. A lengőkapcsolót a zárókupak helyére kell betekerni. Vezetéke viszonylag vastag és elég merev is. A vezeték és a zárókupak találkozásánál egy műanyag kábeltörés gátló betétet helyeztek el. A vezeték végén egy elég méretes és vastag műanyag kapcsoló panelt helyezett el a gyártó. A panel fegyver felőli felén egy öntapadós velcro (tépőzár) található, hogy kedvünk szerint tudjuk rögzíteni és eltávolítani a fegyverről. A panelen három gomb található. Az elsőn egy “+” jelzés, a másodikon szabványos Stand by jelzés, a harmadikon pedig a “-” jelzés. Bekapcsolni csak a középső gomb megnyomásával lehet, viszont erre nem kell várni, azonnal reagál. A kapcsoló hangtalanul teszi dolgát, ahogy kell. A + és – jelezésű gombokkal a fényerőt lehet állítani nyomkodva, vagy folyamatos gombnyomással. Más funkciójuk ezeknek a gomboknak nincs.

Brinyte T28 Artemis lengőkapcsoló

Tartozék akkumulátor:

Tartozék egy Brinyte 5000 mAh kapacitású, USB Type-C töltőcsatlakozóval ellátott akkumulátor. Az akkut külön típusszámmal nem látták el, rajta az alábbi adatok olvashatók: 21700 méret, 3,6 V névleges feszültség, 5000 mAh kapacitás, 18 Wh tárolt elektromos munka, védelmi áramkör. Általam mért kapacitása az első ciklus során 4917 mAh értéket mutatott, ami megnyugtató, hiszen ez az érték még pár ciklus után valamicskét nőni fog, a gyártó nem hazudik! Belső ellenállásnak 34 mΩ értéket mértem, ami nagyon jó érték a védelmi és töltőáramkör jelenléte mellett. A töltés során a Type-C kábelt beledugva a pozitív érintkező közepén egy picike LED jelzi, hogy töltés alatt van az akkumulátor. A felvett töltőáram 5,06 V feszültség mellett 1,19 A áramerősséget jelzett, ami nem túlzottan combos eredmény. A töltés végén a jelzőfény átváltott kék színű folyamatos világításra. Az akkumulátornak az áramfelvétele teljesen megszűnt, benne ekkor 4,16 V feszültséget méretem, ami jó eredmény, mert nem tölt túl.

Brinyte T28 Artemis 21700

Mérések:

Méretei:
– hossza: 197 mm
– legnagyobb átmérője: 54 mm

Tömege:
– csak az elemlámpa: 198,7 g
– tartozék akkumulátorral: 271,7 g

Brinyte T28 Artemis hátulról

Mért fényerő fehér fénnyel maximális állásban: 68000 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 521 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő vörös fénnyel maximális állásban: 37700 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 388 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő zöld fénnyel maximális állásban: 31900 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 357 méter hatótávot jelent.

Brinyte T28 Artemis Ansi Nema FL1

Hőtermelése:

A megszokott 15 perces tesztet végeztem el a legtöbb hőt termelő fehér fényt használva:

Brinyte T28 Artemis hőtermelés

Láthatóan nincs agyon hajtva a lámpa, bár ezzel a felépítéssel nem is lehet a LED-re engedni őrült magas áramokat. A 12. percre éri el a legmagasabb hőfokot, ami még így is csak langyosnak mondható lámpát eredményez. Eztán láthatóan elkezd csökkenni a lámpa hőfoka. Ez alapján én időzített visszalépésre tippelek, de nem mértem le többször egymás után, hogy ezt biztosra mondjam.

Futásidő:

Bizony itt jól látható visszalépés történik. A maximális fényáramon indított lámpa az első 10 percben 8%-ot csökkenti a fényáramot, majd 10,5 percnél visszalép, mikor is 52%-on áll be a fényáram. Ez nem stabilizált érték, folyamatosan csökken. 60. percben 45%, 120. percben 37%, 180. percben 30%, 240. percben 20%, 300. percben pedig már csak 10% a kezdeti fényáramnak. 442 perc után kapcsolt ki a lámpa, végig csökkent a kezdeti fényárama.

Brinyte T28 Artemis runtime

Érdekes a grafikon, a vörös fényre kapcsolva ugyanis nem tapasztalható a fehér fény esetén látott visszalépés. Indulás után 5 perccel a fényáram 5%-ot csökken a kezdeti értékhez mérve. A 30. percre éri el a 90%-os értéket. A 180. percben éri el a 85%-os értéket, a 212. percben pedig már csak 80%-on áll. Innen határozottabban csökken a fényáram, 229. percben 70%, 243. percben 60%, majd a 260. percben 40%-os értékről hirtelen zuhan holdfény módra. A Brinyte T28 Artemis vörös fényt használva a 265. percben kapcsolt ki.

Brinyte T28 Artemis color banner

Zöld fény használata során hasonlóan viselkedett, de láthatóan sokkal inkább görbül lefelé a grafikon. 110. percre érte el a kezdeti fényáram 80%-át, 265. percre perig az 50%-ot. 385. percre lecsökkent 20%-ra. 535. percben 4%-ról lépett le és kapcsolt ki a lámpa, tehát a zöld fénnyel érhető el a leghosszabb üzemidő a legmagasabb fokozatot használva.

Fénye:

100 méteren készült képek:

Sok kommentárt nem fűznék a képekhez, a sorozat ugyan azt a sémát követi, csak a színszűrőket is feltettem a vetélytársakra. Az első fotón minden esetben a Brinyte T28 Artemis fénye látható flood, majd pedig fókuszált állásban. Ezt az Olight Warrior X fénye követi, a sorban az utolsó pedig a Nitecore P30 elemlámpa. A sorozatot megismételtem a vörös fénnyel és vörös szűrőkkel. Végül pedig a zöld LED-re kapcsoltam a Brinyte T28 Artemis színválasztó kapcsolóját, a vetélytársakra pedig a zöld színszűrő került fel. A képeken amit érdemes megfigyelni: A T28 flood állásban a fénykorong szélén erős elszíneződés látható, míg tőle hátrébb egy újabb fénygyűrű. A fókuszált fénye a konvex lencsés lámpáknál megszokott “kocka” alakot vetíti távolra.

200 méter:

A képeket elkészítettem 200 méteres távolságon is, mivel vadászatnál akár ilyen távolságra is szükséges lehet elvilágítani, valamint itt okozott meglepetést a Brinyte T28 Artemis:

Fehér fénnyel kezdődik a sor, itt a teljes méretű képeken benagyítva látott részletek alapján döntöttem el a sorrendet. A leggyengébb fénytől indultunk és a legfényesebb lámpa felé halad a sor: Az első fotón a Convoy C8+ fénye látható, ami simán hozza a 200 méteres távot. Őt a Brinyte T28 Artemis követi, igaz csak hajszállal ad több fényt a barlang nyílásán belül. Harmadik helyen az Olight Warrior X fénye látható, ahogy széles fénykörrel megvilágítja a hegyoldalt. Az utolsó a sorban a Nitecore P30.

Brinyte T28 Artemis green light

Eztán feltettem a vörös színszűrőket és meglepetésemre teljesen felborult a sorrend. A Warrior X fényéből a  színszűrő elég sokat elvesz, ugyan így a Nitecore P30 fénye sem olyan átütő erejű a vörös szűrővel. Itt viszont olyat domborít a Brinyte T28 Artemis, hogy én is csak pislogtam. Nagyon erős vörös “négyzetet” vetített a barlang bejáratára. Wow! Jött a zöld fény, ahol a sorrend megmaradt. Az Olight Warior X szélesebben világít, míg a Nitecore P30 hotspotja egy hajszállal jobban megvilágította a barlang belső részét, de ez csak a teljes méretű képeken látszódott. Nem így a Brinyte T28 Artemis esetén, ahol még a kis méretű képeken is tökéletesen látható, hogy ismét jóval ellenfelei előtt jár, ugyanis elég erősen világította meg a barlang bejáratát és belső terét is.

Konklúzió:

A Brinyte T28 Artemis elemlámpa nem való mindenkinek. Nem jó első lámpának, és nem jó általános célra sem. Nem helyettesít egy flood elemlámpát, és egy throwert sem, hiába a lencsés megoldás. Kifejezetten vadászoknak lesz jó, én erre a megállapításra jutottam. A fénye jó, a mérete viszont már nem elég apró ahhoz, hogy könnyen hordozható legyen. A fresnel lencse segített abban, hogy a fej ne legyen nagyon nehéz, de a konvex lencsés lámpáknál megszokott, a fénykorong szélein elszíneződéssel rendelkező fényt ad, amit ha fókuszált fényre állítunk, akkor a sokak által ismert LED “négyzet” vetített képet kapjuk. Ez ma már azért nem olyan “elegáns” megoldás.

Brinyte T28 Artemis sziklán

A mérleg másik oldalán viszont van pozitívum is. Először is nem félnek újítani, fejleszteni. Ez becsülendő tulajdonság, hiszen ez viszi előre az iparágat. Még fontosabb, és szemmel láthatóbb, az a fénye. Először is nincs többé elhagyott, vagy otthon felejtett színszűrő, mindig kéznél vannak. Ugyan a fehér fénye nem nyújt semmi kiemelkedőt, csak egy-egy kattintás a színválasztó kapcsolón, és máris maga alá gyűri a magasabb kategóriás lámpák jelentős részét. A zöld LED felülmúlta, ha csak hajszállal is a vetélytársait. Eztán átkattintva a vörös fényre viszont olyat világított, hogy bármelyik neves gyártó megirigyelhetné. Van ebben a lámpában potenciál, és a gyártó is jó irányba halad. Az első lámpám tőlük a Brinyte B158B volt, ami a konvex lencsés lámpák közt kiemelkedett a tömegből. Most itt van a Brinyte T28 Artemis, ami ismét képes volt meglepni. Érdemes figyelni a fejlesztéseiket, mert okozhat még meglepetést a Brinyte!

Megvásárolható a gyártó saját webshopjából: brinytestore.com
Gyártó honlapja: brinyte.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .