Szakkifejezések

Itt találjátok az elemlámpákkal kapcsolatosan leggyakrabban használt idegen szakkifejezések, vagy rövidítések jelentéseit abc sorrendben.


ANSI / NEMA FL1 szabvány: Nemzetközi szabvány amely egységes mérési metódus alapján adja meg a mért értékeket, így könnyítve meg az egyes modellek összehasonlítását. A fénysugár hatótávolságát, a működési időt, a fényáram mennyiségét, fénysugár erősségét, vízállóságot és ütésállóságot találhatunk meg a szabványt teljesítő modellek adatlapján táblázat formában.

AR bevonat: Tükröződés mentes bevonat a reflektor előtti lencsén. Segítségével nő a kilépő fényáram mennyisége.

Aszférikus lencseOlyan speciális optikai lencse ami nem “gömb” profilú. Segítségével nagyobb fényerősség érhető el lencsés elemlámpáknál. Olcsó műanyag lencsés lámpák esetében sima konvex lencséket alkalmaznak, az aszférikus lencse gyártása sokkal költségesebb folyamat.

Bezel: Az elemlámpa legelején a lencsét beszorító gyűrű.

Buck driver: Olyan driver ami csökkenti a bemeneti feszültséget a LED számára megfelelő mértékben. Általában több akkumulátoros lámpák esetében alkalmazzák.

Boost driver: Olyan driver amivel növeljük a bemeneti feszültséget a LED számára megfelelő mértékben. Jellemzően egy akkus lámpákban alkalmazzák.

Bypass: Megkerülés a jelentése. Általában az akkunál lévő csatlakozó rugókat szoktuk megkerülni egy rövid de vastagabb és jobb vezető képességű vezetékkel. Ezt a megoldást nevezik bypass-nak.

CD: Kandela rövidítése, SI mértékegység. A kandela a fényerősség mértékegysége adott irányban.

Corona: Korona. A hotspot körül lévő erősebben megvilágított gyűrű.

CREE: Az egyik legnagyobb LED emitter gyártó.

CRI: Színvisszaadási index. A színvisszaadási index, röviden ‘CRI’ (Color Rendering Index) a fényforrás azon képességét méri, hogy különféle tárgyakat megvilágítva vele, mennyire képes azok színét visszaadni.

CW: Cool White, vagyis hideg fehér. A LED színhőmérsékletét jellemzi. A hideg fehér már az enyhén kékesebb árnyalatú fényt jelöli.

DD: Direct Drive rövidítése. Közvetlen hajtást jelent, ilyenkor az akkumulátor és LED közül elhagyjuk a driver-t, vagy a driver legmagasabb fokozatában az akkuból közvetlenül jut az emitterre a benne lévő feszültség.

Dedómolás: A LED tetején lévő műanyag kupola eltávolítása. Következtében a fénysugár hatótávolsága megnő, és általában a színárnyalat is megváltozik.

Die: A LED emitter sárga fényt kiadó része. Felette van az átlátszó műanyag kupola.

Diffúzor: A lámpa elejére illeszthető a fényt megtörő kupak. Használatával a szórt fény mennyisége megnő, így közelebb de nagyobb felületet tudunk bevilágítani.

Donut Hole (fánk lyuk): A lámpa fényében középen lévő sötét lyuk. Okozhatja a LED felépítése (mikor több die van egy emitterben) vagy a nem megfelelő fókuszáltságú reflektor.

Driver: Vezérlő egység. A LED és az akkumulátor között helyezkedik el, szabályozza a LED-hez jutó feszültséget, biztosítja a különböző “módokat”.

EDC: Everyday carry, vagyis “minden nap hordott” valami. Általában az olyan lámpákra mondjuk, amiket minden nap magunkkal tudunk vinni, viselni tudjuk a nélkül, hogy zavaróan hatna a napi tevékenységünkre.

Emitter: A LED fényt kibocsátó die-része.

FET driver:  Field Effect Transistor, magyarul: térvezérlésű tranzisztor. Driver esetén egy digitálisan vezérelt kapcsoló, így alacsony ellenállás mellett magasabb kimenő áramerősség érhető el.

Flood: Szórt fényű lámpákra szokták mondani, hogy flood lámpa. Kellemesebb használni beltérben és kültéren is nagyobb fényerővel világít meg nagyobb felületet. Általános felhasználásra ezeket a típusokat szoktuk ajánlani.

Fényáram: a fényforrásból az adott térszögre kisugárzott látható teljesítmény. Jele: Φ;  Mértékegysége: lumen (lm). 1 lumen fényáramot sugároz ki az 1 kandela fényerősségű pontszerű fényforrás, 1 méter sugarú gömb 1m2 felületére.

Forward clicky: “taktikai” kapcsoló. A gombot benyomva azonnal felkapcsolódik a lámpa, a módválasztás is ilyenkor történik meg. Amennyiben teljesen benyomtuk és “kattant” a kapcsoló, felengedve már nincs lehetőségünk módváltásra, csak a lámpa teljes kikapcsolására.

GITD: Glow In The Dark, vagyis sötétben is világító. Gumitömítéseknél jellemző tulajdonság, a lámpát lekapcsolva a tömítő gyűrű foszforeszkál a sötétben.

HA: Hard Anodized, kemény eloxálás jelölése. Szabványosítva is van, a jelenlegi legmagasabb minőségű a HA III vagy MIL-A-8625 esetleg Type 3 eloxálás neveken találhatjuk meg.

Hotspot: A lámpa fényének középen lévő legerősebb foltjának elnevezése. Erőssége elsősorban az alkalmazott reflektortól, másod sorban az alkalmazott LED-től függ.

ICR: Lítium-kobalt akkuk jelölése. Ez a legelterjedtebb lítium-ion akkumulátor típus.

IMR: Lítium-mangán akkuk jelölése. Magasabb a terhelhetősége mint az ICR lítium-ion akkumulátoroknak, használatuk biztonságosabb.

IPX: Az elemlámpák vízállóságára vonatkozó szabvány jelölés. Általában csak az IPX-8 szabvány teljesítését szokták jelölni. Ez az érték azt jelenti, hogy 1m-nél mélyebb vízbe merítve sem fog beázni a lámpánk.

LED: Light-Emitting Diode, vagyis fényt kibocsátó dióda.

Lencse: A lámpa elején lévő üveg, vagy műanyag domború lap. A lámpák elején lévő sík üveglapot is szokták lencsének nevezni.

Linear driver: Lineáris driver. Általában 7135 chipeket használnak, és ezeken engedik át az áramot. Egy 7135 chip 0,35A áramot képes átengedni.

Li-ion: Lítium ion akkumulátorok jelölése.

Li-po: Lítium polimer akkumulátorok jelölése.

Lock: Zárást jelent. A lámpák esetén ha a testen lévő menetek eloxáltak, ami nem vezeti az áramot akkor enyhén széttekerve a lámpa testet és a zárókupakot az áramkört fizikailag megszakítjuk, így véletlen bekapcsolás ellen védekezhetünk.

LSD: Low self-discharge, vagyis alacsony önkisülés. Magasabb Ni-Mh akkuknál jellemző tulajdonság, hosszabb idő után sem merül le a használaton kívüli akkumulátor.

Lumen: A fényáram mértékegysége. Értéke a fényforrás által kibocsátott fény mennyiségét jelzi, a fénysugár milyenségének és alakjának figyelembe vétele nélkül.

Lux: Fotometriai mennyiség, a megvilágítás SI mértékegysége. Egy lux azonos a négyzetméterenkénti egy lumen fényárammal.

mAh: Milliamper-óra. Az akkumulátor kapacitásának mérőszáma. 1000 mAh kapacitású akkumulátor képes leadni 1000mA-t  1 órán keresztül, vagy 500 mA-t 2 órán át.

MCPCB: Metal Core Printed Circuit Board, vagyis fém magú nyomtatott áramkör. A LED-eket általában ilyen csillagra, vagy lapra szokták szerelni. Az olcsóbb megoldás az alumínium alapú, minőségibb lámpákban rézből készült ez is. Léteznek speciális, jobb hővezetésű verziói is.

Noctigon: Ez egy márkanév. Réz alapú jobb hővezető képességű MCPCB lapokat gyártanak, akárcsak a SinkPad. A jobb hővezetés miatt növekszik a fényerő és nő a LED élettartama.

NW: Neutral White, vagyis semleges fehér. A LED színhőmérsékletét jelöli. A semleges fehér a tiszta fehér, vagy enyhén sárgás árnyalatot jelöli.

OP: Orange Peel, vagyis narancshéj. A reflektorokra szoktuk ezt a kifejezést használni. Jellemző még a textúrázott elnevezés is. Az OP reflektor felülete enyhén érdes, így a hotspot és a spill közti átmenet lágyabb, nem annyira körülhatárolható. Általában a flood lámpákban alkalmazzák.

OFT: Out The Front, vagyis előre kilépő tükörfordításban. A lámpából előre kilépő fényáram mennyisége, mértékegysége a lumen.  Ez a szám mindig alacsonyabb, mint a LED-en mérhető lumenszám, körülbelül harmada.

P60 dropin: Reflektor, LED, pill, és driver összeállítás. Eredetileg a SureFire alkalmazta a lámpáiban, azonban sok egyéb gyártó is bevezette, így gyűjtőnévként használjuk. A P60-as dropin egyszerűen cserélhető a bezel lecsavarása után, így egy lámpa testben használva többféle dropint megváltoztathatjuk a lámpa világítási tulajdonságait könnyen, gyorsan. Hűtése azonban nem a leghatékonyabb ennek a megoldásnak.

PCB: Printed Circuit Board vagyis nyomtatott áramkör.

Pill: Sok lámpa fejébe egy pill van csavarozva. A pill egy olyan fém henger, ami tartalmazza a LED-et és a túlsó felén pedig a driver-t, így van betekerve a lámpa fejébe. A hővezetése kevésbé jó, mint az unibody fejnek ahol a fejben a pill ki van marva a fej anyagából és csak a vezetékeknek van lyuk fúrva.

PWM: Pulse Width Modulation azaz impulzusszélesség-moduláció. A LED fényerejének szabályozását a pwm-es driver esetén úgy oldják meg, hogy folyamatosan “villogtatják” a LED-et. Ahogy nő a villogások közti időintervallum úgy tűnik egyre kevesebbnek a fényerő. Jellemzően az alacsonyabb fokozatokat szokták így megoldani, ez a “villogás” néhány embernek a szemét zavarja.

Reflow: Forrasztási technika, jellemzően a LED csillagra forrasztásánál használják. Az MCPCB érintkezőire pici forraszanyagot visznek fel, majd a LED-et ráhelyezve az egész csillagot kezdik el melegíteni míg a forraszanyag megolvad és létrejön a kötés köztük.

Reverse clicky: A legelterjedtebb kapcsoló típus. A kapcsolót benyomva mikor “kattan” akkor záródik az áramkör, és világít a lámpa. Félig benyomva megszakítjuk az áramkört, a módválasztás is ilyenkor történik. Ismételt benyomása és “kattanás” után kapcsolódik ki a lámpa.

SinkPad: Ez egy márkanév. Réz alapú jobb hővezető képességű MCPCB lapokat gyártanak, akárcsak a Noctigon. A jobb hővezetés miatt növekszik a fényerő és nő a LED élettartama.

SMD: Surface Mounted Device, vagyis felület szerelt alkatrész. A driver-ben alkalmazott technológia, mikor is a nyomtatott áramkörre közvetlenül történik az alkatrészek forrasztása.

SMO: Smooth, vagyis sima. A reflektoroknak azt a típusát jelöli, ahol a felület semmiféle textúrázást nem kapott, csak tükrös bevonatot. Az ilyen reflektorok esetén a hotspot erősebb lesz és a korona és a spill halványabb. Általában thrower lámpákban alkalmazzák.

Spill: A lámpa fényét három részre bontva a legerősebb belső folt a hotspot, körülötte helyezkedik el a szintén erősebben megvilágított korona, majd a legkülső gyűrű ahol már nagyon kevés a szórt fény nevezik spill-nek. A spill létrehozásában nincs szerepe a reflektornak.

Thrower: Olyan zseblámpára mondjuk, ahol a cél a nagyobb távolságra világítás kevesebb szórt fénnyel és erősebb hotspot-tal. Erősebb thrower lámpákkal több száz méterre is elegendő fényt tudunk juttatni, hogy az ott lévő tárgyat erősen megvilágítsuk. Általános felhasználásra kevésbé alkalmas mint a flood lámpák.

TIR: Total Internal Reflection, vagyis teljes fényvisszaverés. TIR lencséket is alkalmaznak elemlámpákban, ezeknek közös jellemzője, hogy adott szögben jut ki a fény belőlük. Elméletileg az emitterből kilépő teljes fényt képesek visszatükrözni és adott irányba továbbítani.

Twisty: Kapcsoló típus, mikor az áramkört a fej (rá)tekerésével zárjuk.

UI: User Interface, vagyis felhasználói felület. A driverbe programozott különböző világítási módok és visszajelzések kezelését jelenti.

WW: Warm White, vagyis meleg fehér. A LED színhőmérsékletét jelöli. A meleg fehér LED enyén vagy erősebben narancssárga fényt sugároz.