Convoy T2 – AA elemes EDC lámpa

Convoy T2 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Kedvenc budget gyártónk egyik új típusa a Convoy T2 modell, ami tavaly év végén debütált. Az AA alkáli elemmel, vagy Ni-MH akkuval üzemelő EDC lámpa a gyártótól megszokott minőséget és tudást nyújtja. Mivel már jó ideje együtt élek vele, ezért most már tudok róla is írni egy kicsit részletesebben. Kifejezetten EDC lámpának vásároltam, ezért a kicsit melegebb színárnyalat mellett tettem le a voksom, a Cree XP-G2 5500K LED-del szerelt változatot rendeltem meg. Amire számítottam azt is kaptam nagyjából, ugyanis már elszokott a szemem ezektől a gyengébb fényáramú és intenzitású lámpáktól, főleg azoktól, amelyiknek még a színhőmérséklete is melegebb. Használat közben jó, de néha picit “gyengének” éreztem a hotspot szinte teljes hiánya miatt. Ismerjétek meg Ti is ezt a kis lámpát!

Convoy T2 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Convoy
Modell: T2
Emitter típusa: Cree XP-G2
Maximális fényáram: 320 lm
Színhőmérséklet: 4500K, 5500K, 6500K
Kapcsoló típusa: reverse clicky
Lencse anyaga: üveg, bevonatok nélkül
Reflektor: alumínium textúrázott (OP)
Áramforrás: 1 darab alkáli AA méretű elem, vagy AA méretű Ni-MH akkumulátor
Módok: 4 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp)
Módmemória: igen
Vízállóság: IPX8

Convoy T2 doboza

Doboz tartalma:

Tökéletesen minimalista csomagban kapjuk meg a Convoy T2 elemlámpát. Egy szimpla, egyszerű, fehér kartondobozban szállítják, amiben bubis zacsiban utazik a lámpa és a hozzá csomagolt tartozékok, a filléres csuklópánt és a lámpára rápattintott klipsz. Sajnos nem tudom tovább ragozni, ennyit kapunk, nem többet.

Convoy T2 tartozékok

Felépítés:

A felépítése a klasszikus elemlámpa jellemzőit követi. Három fő részre bontható:

Convoy T2 szétszedve

Fej:

A fej a nagyobb lámpákhoz hasonló módon több részre bontható. A fej elején letekerhető a bezel gyűrű, amiben GITD gumi tömítő gyűrt találunk az egyszerű üvegből készült lencse előtt. A reflektor enyhén textúrázott felületű, alumíniumból készül. A választható színhőmérsékletű Cree XP-G2 LED alumínium csillagra került.

Convoy T2 fej szétszedve

A reflektor központosító gyűrű segítségével fekszik fel a LED köré, ami így teljesen centerben van. A bezel fejen lévő menete jó minőségű, trapéz profilú és a tövében egy plusz gumigyűrű felel a vízállóságért. Külső felén a bezel alatt közvetlenül egy kb. centi széles óvatos rombusz mintával ellátott gyűrűt találunk. A fej végén sima felületű, rajta a gyártó és a típusjelzés olvasható. Belső felében a 17 mm-es drivert réz gyűrű szorítja a helyére.

Convoy T2 fej

Test:

Mintha az S2+ teste lenne lekicsinyítve méretarányosan. A cső vastagsága ami először szemet szúrt. Nagyon vastag átmérőjéhez képest, ezen simán átmehet egy kamion, nem lesz baja. Ami a legfontosabb, végre a menet a test elején és végén nem azonos, ezzel meg is előzte a gyártó az egyébként gyakran előforduló felhasználói hibát, mikor is fordítva szerelik össze a lámpát, majd az nem, vagy csak feszegetve működik. Végre! A fej felé a menetről az eloxálás el lett távolítva, a menet a megszokott jó minőségű trapéz profilú, könnyen jár, de az olcsóság jegyében kenőanyagtól sajnos mentes. Segítsünk neki egy kis szilikonzsírral!

Convoy T2 test

A menet tövében egy darab O-gyűrű felel a vízállóságért.A testen tovább haladva a középső részen található nem túl agresszív rombusz mintázatot  a két végén egy-egy horony fogja közre, amibe mindkét irányból felpattintható a tartozék klipsz. A test végén lévő menet szintén trapéz profilú, de itt már végig eloxált, a menet tövében itt is egy darab O-gyűrű felel a vízállóságért.

Zárókupak:

Ezért a zárókupakért külön dicséretet érdemel a gyártó, ugyanis tökéletes a kivitelezése! Kezdem a végén, ami nagyon el lett találva. Tehát látunk itt egy fekete gumi nyomógombot, ami alatt a reverse clicky kapcsoló található. A gomb természetesen nem lóg ki a kapcsoló peremének síkjából, biztonságosan felállítható gyertyaként a lámpa. A perem két egymással szemben lévő oldalon kiemelkedik, kesztyűben is tökéletesen kapcsolható. Az egyik ilyen peremen két méretes ovális lyukat hagyott a gyártó ahová könnyen befűzhető bármilyen csuklópánt.

Convoy T2 zárókupak

Oldalán egy barázda után a testről ismerős rombusz mintával találkozhatunk, amit újabb barázda követ. A test felé még egy keskeny sima felületű gyűrű is el lett helyezve, ezzel különítve el a zárókupakot a testtől. Belül a szokásos réz gyűrű szorítja a helyére a PCB lapot amin aranyozott rugót találhatunk. Ebben a modellbe is a már sokat bizonyított, kiváló minőségű OMTEN kapcsolót építette be a gyártó, ami újabb plusz pont.

Mérete:

Nem mondható különösebben apró méretűnek a Convoy T2 elemlámpa, íme pár másik elemlámpával lefotózva:

Convoy T2 mérete

A méretbeli eltérések a fenti képen jól láthatóak. Annyira azért nem picike a Convoy T2 elemlámpa. Az AA alkáli elemet egy 18650-es méretű akkumulátor követ a fotón, ami kisebb, mint a Wuben E05  szintén AA elemet használó lámpája. Őt a Convoy T2 követi, picit testesebb és érezhetően nehezebb is nála. A nagy testvér a Convoy S2+ XPL-HI LED-es változata a sorban az utolsó, külsőre szinte megegyezik a T2 és az S2+, csak méretben térnek el egymástól.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezés egyszerű, akárcsak a kezelés. Egy AA méretű (ceruza) alkáli elemre, vagy AA méretű Ni-MH akkumulátorra van szükségünk. Ez az elemlámpa nem működik lítium-ion akkuval, ezért NE HASZNÁLJUNK benne 14500-as akkut, mert az tönkreteszi a drivert!!! Alkáli elemből javasolt az LR6 jelzésű változatokat előnyben részesíteni a szén-cink R6 jelű elemekkel szemben, amik közel sem olyan tartósak. Ha gazdaságosan szeretnénk üzemeltetni akkor mindenképp jó minőségű AA akkut vásároljunk, az általam ajánlott típus a fehér IKEA LADDA AA.

Convoy T2 elölről

Ha az áramforrás a helyén van akkor nincs más hátra, mint a lámpát bekapcsolni egy kattintással a reverse clicky kapcsolón. Mivel a driver rendelkezik módmemóriával, ezért az utoljára használt fokozatban fog bekapcsolni a Convoy T2. A gombot félig lenyomva, majd felengedve tudunk az alacsony, közepes és magas fokozatok közt váltani. Egy rejtett stroboszkóp mód is van a menüben, amit a gomb kétszeri gyors félig lenyomásával érhetünk el. Ez a része nem 100%-os, mivel a módváltás közben ha esetleg többet szeretnénk lépni a menüben, akkor véletlenül is könnyen bekapcsolható a nem kívánt stroboszkóp mód. Szerencsére egy újabb fél gombnyomással ezt ki is kapcsolhatjuk, és visszalép az utoljára használt fényerőre a lámpa. Holdfény mód nincs, de a fokozatok elég jól elosztottak.

Convoy T2 hátulja

Mérések:

Méretei:

  • legnagyobb átmérője: 21 mm
  • legnagyobb átmérője a klipsszel együtt: 26 mm
  • teljes hossza: 93 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 50 g

Hőtermelése:

Convoy T2 hőtermelés

Jól láthatóan nem kell hővédelem a Convoy T2 modellbe, nem fog a használat során túlmelegedni. A tesztelés során Ni-MH akkut használtam, ez jobban tudja tartani az áramerősséget, ezáltal jobban tudna melegedni a lámpa, ha szeretne. Ez viszont éppen csak langyossá vált, a testen alig lehetett a melegedést érezni. A plusz tömeg most jó szolgálatot tett.

Futásidő:

Ez lesz igazán tanulságos:

Convoy T2 futásidő

Bekapcsolás után a fényerő lassan, de stabilan nő egészen a 43. percig, mintha stabilizált lenne a driver kimenete. Ezért a pénzért mástól hasonlót sem kapunk! Fontos megemlítenem, hogy a teszt alatt IKEA LADDA Ni-MH akkumulátort használtam. Alkáli elemmel ettől eltérhet a görbe. A 43. perc után a fényerő folyamatos zuhanásba kezd, és a 6. percnél mondhatjuk, hogy teljesen le is merül. A 62. percnél kapcsolt ki a lámpa, majd a kis tüskék jelzik, hogy mikor az akku picit összeszedte magát még fel-fel villant, de használni már nem lehetett.

Convoy T2 fatörzsön

Áramfelvételek:

Mért áramfelvételek Ni-MH akku használatával:

  1. 0,02 A
  2. 0,25 A
  3. 2,95 A

Fénye:

Ugyan nem ez a fő felhasználási területe, de kivittem a természetbe lefotózni a fényét:

Convoy T2 fénye

Első fotót a Wuben E05 lámpáról készítettem, hogy igazságos legyen ezért benne is Ni-MH akkumulátort használtam. Őt követi a tesztelt elemlámpa, a Convoy T2 modell. Valamivel erősebb, szemmel is látható a különbség a kettő között. A Zanflare F2 már másik kategória, mivel kettő AA akkuval üzemel. 3 darab AAA akkuval működik az őt követő Maglite XL50, aminek fénye már szintén elvilágít a 100 méterre lévő célig. A kontrasztot most a Nitecore TINI kulcstartó aprósága adta, ami pici mérete ellenére turbó módban brutális fényt présel ki magából.

Konklúzió:

A Convoy T2 kedvenc budget gyártónk egyetlen AA elemmel vagy Ni-MH akkuval üzemelő elemlámpája, ami a szokásos árazáshoz képest viszonylag drágára sikerült. Persze még így is kifejezetten olcsónak mondható, főleg képességeihez képest kategóriájában. A gyártó által közölt 320 lumenes fényáram biztosan nincs meg, de így is jól használható, főleg rövidebb távolságon. Lakásban használva bármire elegendő a fénye, kültéren inkább csak ház körül, kb. 20 méteres távolságon ad értékelhető világosságot, igaz távolabb is elvilágít. A sok szórt fény a szemnek kellemes, én egy pici hotspotot hiányoltam a fény profiljából. Huzamosabban használva meglepő módon nem csökken a fényáram az áramforrás merülésével együtt, ezért egy hatalmas piros pont jár neki, már ez is megkülönbözteti az áruházi vackoktól. A másik nagy eltérés az alumínium ház, ami ennél a modellnél is jó minőségű, a bevonat is kellemes rajta, nem nagyon tudok belekötni ilyen árazás mellett.

Convoy T2 fán

A klipsz külön kedves figyelmesség, ráadásul két irányból is felpattintható. A módkiosztás megfelelő, egyedül a stroboszkóp piszkíthat néha a képbe, mert azt még rejtett mivolta ellenére is néha akaratlanul is bekapcsolhatjuk. Összességében azt kell mondanom, hogy ár/érték arányban nem igazán találunk jobbat a piacon, ezért mindenképp ajánlott kategóriába kerül ez az elemlámpa is. Akinek nincsenek nagy igényei, nem szeretne akkukkal bíbelődni, vagy valami oknál fogva fél a lítium-ion celláktól, de mégis szeretne egy olcsóbb de már jó elemlámpát azoknak ajánlom figyelmébe.

Megvásárolható:
Convoy T2

Convoy T2 – AA elemes EDC lámpa” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Most jött meg a lámpa, nemrég rendeltem. Ez a harmadik Convoy a sorban, eddig tetszik. Nyáron a nagyobb testvérei (S2+, H1) kicsit nehéznek bizonyultak a rövidnadrágban, ezért vettem. Aki aránylag kicsi, könnyű lámpát keres az jól jár vele.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .