IKEA LADDA AA és AAA akkumulátor bemutató

IKEA LADDA akkumulátor teszt – bevezető:

A cikk frissített változatát, amiben a 2022-ben kapható teljes LADDA kínálatról írtam ITT olvashatjátok!

Sok szó esik mostanában a megbízható de relatív olcsó Ni-MH akkukkal kapcsolatban, hogy melyiket érdemes beszerezni. Kivételesen azt kell mondanom, hogy ilyen típusú akkumulátort nem érdemes Kínából rendelni ( a lítium-ion akkukkal ellentétben), ugyanis ami jó minőségű az általában drága ott is, míg az olcsó darabok tényleg csak környezetszennyezésre jók, alacsony kapacitás és terhelhetőség jellemzi őket a visszajelzések alapján.

IKEA LADDA charger banner

Két igen népszerű beszerzési forrás van amit szoktak fórumokon ajánlani, az egyik a LIDL-ben beszerezhető TRONIC akkumulátorok, a másik pedig bemutatóm alanya, az IKEA-ban beszerezhető LADDA, abból is a jobb minőséget képviselő fehér változat.

IKEA LADDA típusok

A legendát sokan ismerik, miszerint ezek átcímkézett ENELOOP akkuk. Nos erre utal(hat) a kapacitás és a ciklusszám is, mivel az ENELOOP PRO akkukkal majdnem megegyezik a LADDA összes tulajdonsága. Ráadásul a csomagoláson ott virít: Made In Japan. Japánban pedig LSD akkuk ha minden igaz csak az FDK gyártósorairól gurulnak le. Ők a beszállítók többek közt az AmazonBasics, a Fujitsu Black, az Eneloop Pro és az IKEA LADDA akkuinak is. Szóval a legendának alapja is van, mivel az FDK HR-AU jelzésű akkutípusa (amit átcímkéznek a kért márkanévre) az bizony paramétereiben lefedi a fenti lista tartalmát.

IKEA LADDA bliszter

Gyártói adatok:

IKEA LADDA AA

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 2450mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 500

IKEA Ladda bliszter hátulja

IKEA LADDA AAA

Gyártó: IKEA (?)
Típus: LADDA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR03
Névleges kapacitás: 900mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 500

IKEA LADDA made in japan

Gyors mérések:

Elsőre nézzük a két négyes pakk belső ellenállását hogyan alakult:

LADDA AAA: 26 – 39 mΩ közt

LADDA AA: 18 – 23 mΩ közt

Majd kapacitástesztet futtattam le rajtuk új, majd némileg használt állapotban is, mert a teljesen új akkuknak kell még egy kis idő, mire beállnak a gyári értékekre.

LADDA AAA: legalacsonyabb mért kapacitás: 904 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 933 mAh

LADDA AA: legalacsonyabb mért kapacitás: 2450 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 2604 mAh

IKEA LADDA AA és AAA

Konklúzió:

Nos nézzük a száraz tényeket. Az akkuk kiválóan teljesítettek kapacitás és belső ellenállás terén is egészen kis szórás mellett hozták a gyártói specifikációt mindannyian. Az élettartamáról személyes tapasztalat alapján nem tudok nyilatkozni, ugyanis mint látható a cikk elején bontottam ki a cellákat. Mivel mindenre én sem tudhatom a választ ezért miközben kerestem a “legendákat” az ENELOOP rokonságra vonatkozóan, rengeteg visszajelzéssel találkoztam, akiknek már 1-2 év távlatából is szépen muzsikál a fehér LADDA akkumulátor, illetve sokan mások hasonlítgatták össze és semmilyen képességében nem marad alul vele szemben.

IKEA LADDA AAA és AA

Bátran állíthatom, akinek Ni-MH akkura van szüksége az nyugodtan megvásárolhatja ezt a két típust, nem valószínű, hogy csalódni fog benne, cserébe egészen diszkont áron hozzá lehet jutni bármelyik IKEA áruházban. Mielőtt elindulunk távolabbról is akkut beszerezni, ellenőrizzük az online árukészletet a meglátogatni kívánt üzletre szűrve!

IKEA LADDA AAA 900mAh
IKEA LADDA AA 2450mAh

A cikk frissített változatát, amiben a 2022-ben kapható teljes LADDA kínálatról írtam ITT olvashatjátok!

Mentés

Mentés

Mentés

IKEA LADDA AA és AAA akkumulátor bemutató” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. a sima ENELOOP akkuk 2100 töltés ciklust bírnak a ráírt adat szerint, az mintegy 4X ennek

  1. Így van, ez a fekete Eneloop Pro akkuval egyezik, nem a fehérrel. Ez sem “kapcsol ki” 500 ciklus után természetesen. Cserébe mennyi is a fekete eneloop pro? 4000Ft/4db. Akkor ez megéri? Mert szerintem igen 🙂

  2. Lidl tronic oriasi hulladek! 8bol nagyon keves hasznalattol 7 meghalt 2even belul.
   (nagyon keveset voltak hasznalva) senki se vegyen

 2. Jó lett volna egy olyan teszt, ami valódi Eneloop aksikkal hasonlíja össze őket, pl teljesen feltölteni 2 db Eneloop-ot és 2db LADDA aksit, majd 3 hónapra betenni a szekrénybe és 3 hónap után terheléses tesztnek kitenni őket.

  Amúgy nem bízom a LADDA-ban, mert a zöld-ezüst címkés aksijai szemét minőséget nyújtottak. Lehet, hogy ez most más? Talán így szabadul meg a gyártó a 2. osztályú eneloop-tól.

 3. “az IKEA-ban beszerezhető LADDA, abból is a jobb minőséget képviselő fehér változat”

  Én úgy értelmeztem, hogy a barna az kis teljesítményre van optimalizálva, a sima elemek helyett érdemes használni olyan helyen, ahol több évig nem nyúlsz hozzá.

  1. A barna szerintem az alacsonyabb kategóriás akku, ezáltal magasabb az önkisülése, ezért pont nem jó olyan helyre ahol sokáig nem tervezel hozzá nyúlni, mivel nem csak az elektromos fogyasztó meríti, hanem önmaga is merül. Persze nem próbáltam, így biztosat erről nem tudok mondani.

   1. Szerintem a barna az eneloop lite, tehát kifejezetten hosszú ideig bírja. Faliórába, távirányítóba, kis fogyasztású kütyükbe való. Én vettem barna LADDA-t egyenlőre órában használom, majd megírom meddig bírja.

     1. Szia!
      Ezt honnan veszed?
      A barna is Made in Japan

 4. Már egy hónapja, hogy váltottam Lidl Tronic akkuról LADDA akksira. Eddig még nem kellett tölteni egyet sem mert nem akarnak lemerülni. A fényképezőgép még mindíg teli akkut mutat pedig 100 kép fölött vagyok már. A Tronic akkuknál már 50 kép körül lemerült. A wifis egerem 1 hétig bírta Tronic akkuval. Most a LADDA 1 hónap után is bírja, kiváncsi leszek meddig.
  Ha ez a tendencia így marad akkor egyértelmű az előny a LADDA javára.
  Majd még írok a tapasztalatokról.

  1. Köszönöm a visszajelzést és örülök, hogy beváltak a LADDA akkuk 🙂

 5. Körülbelül hány töltési ciklus kell nekik míg hozzák a gyári kapacitást? Azért kérdezem mert frissen mérve őket az AA-ra 2340-80 mAh jött ki míg az AAA-ra 840-880 mAh. Bár gondolom ezek az értékek is hibahatáron belűl mozognak.
  Köszönöm

  1. 3-4 után be kell, hogy álljon. Egyiknek sem kell hajszálra tudni a mi rá van írva, de általában többet szoktak tudni, a gyártói minimum minden esetben a ráír kapacitás alatt van kicsivel.

 6. Már évek óta használom a LADA akkukat.
  Porszívó vezérlő ,hajnyíró, távkapcsolók, időjárás állomás….ca 40db van belőle minden felé.
  Sajnos megint kifogyott a AAA.
  A vérnyomásmérőbe hagyományos volt..
  Nem gondololtam anno, hogy ennyi kell belőle.
  A jővő héten megyek venni.
  Ez a befutó a piacon szerintem.
  A megfelelő tőltés esetén megbízható termék.
  Ajánlom.🙂

 7. Ha góliát/bébi (D/C) elemes Maglite-ot szeretnék venni, van jó minőségű NiMH aksi ezekben a méretekben is, vagy csak inkább ceruza / kisceruza (AA/AAA) méretben vannak ilyen aksik?

  1. Ennek a témának én is utána jártam, de semmi okosat nem olvastam. Ami elvileg jó (HKJ szerint): Ansmann 10000mAh és 8000mAh (túl drága), Soshine 11000mAh (esélyes, hogy hamisat kapsz). Sajnos sok jót nem lehet olvasni a 1,5V-os feszültségre korlátozott lítium akkukról, pedig az lehetne valós alternatíva.
   Én tavaly edigital-ban bevásároltam mindenféle elemből, pár évre el vagyok látva velük, ott akkor -70% és feletti akcióban fillérekért adták őket. Érdemes nézegetni az oldalukat, mert néha vannak kihagyhatatlan ajánlataik.

  1. Én nem ismerem, szerintem itt nagyjából mindenkinek van univerzális töltője.

 8. Egyet értek a cikkel. Nekem vannak eneloop aksijaim kizárólag okos töltővel használom őket. Mind küllemben mind kapacitásban megegyeznek az említett akkumulátorokkal.Mivel okos töltővel használom emiatt tudom mennyit töltöttem egy egy darabba. Ugyan azt az átlagot hozzák mint az eneloopok !Az IKEA töltőit viszont nem ajánlanám,mert azok a szokásos szintet hozzák. A szokásos nálam az hogy nem kezelik megfelelőképp a rá bízott feladatot (ergo hulladékok)töltenek töltenek csak eszetlenül.

  1. Köszönöm a visszajelzést! Az “új” 4 kkus töltő nem lehet rossz, még az akku túlmelegedése esetén is lekapcsol a leírás szerint. Persze nem próbáltam, tehát nem tudom jól tölt-e, de a leírtak elég biztatóak.

 9. Nekem a Lii-500-as töltő 1,4 és 1,5 V között hozza a feszültség értékeket AA fehér LADDA esetén. Ez normális jelenség, vagy lehet a töltő hibája is?

  1. Idézem a Lii-500 tesztből:
   “Ni-MH akkut is próbáltam, 1,45 V és 1,48 V közt voltak a cellák, ami szintén jó eredmény.”
   A kedvedért megnéztem, hogy az XTAR Dragon mennyire tölti fel a LADDA akkuim, íme az eredmények most, frissen, ropogósan: 1,476 V; 1,477 V; 1,485 V; 1,478 V

 10. Érdeklődnék a szakembertől,hogy 6 voltos habszappan adagolóba javasolt e 4 dbTronic akku?

  1. Kedves érdeklődő!
   Nem vagyok szakértő, ellenben nem is ismerem a habszappan adagolók lelki világát. Nem tudom milyen akkuval/elemmel volt szerelve gyárilag, de szerintem aliexpressen biztosan meg lehet találni a megfelelő helyettesítő terméket ami biztosan jól működne az eszközben.

 11. Sajnos már 900-as nincs az AAA-ból. Átváltottak 800-ra. Kiváncsi lennék mi lehet az oka.

  1. Szinte biztos, hogy gazdasági/beszállítói okai vannak egy ilyen cserének.

 12. Nézem az IKEA oldalon a LADDA akkut, de nem fehérnek tűnik, hanem szürkének. (de lehet, hogy csalóka a kép) Ezek ettől ugyanazok a Japánban gyártott elemek (a hátoldala egyik képen sem látszódik), vagy más, így csökkentve a minőségen?

  1. Vettem a legújabb típusokból, de még nem volt időm tesztelni őket. Szürkés színű 1900 mAh kapacitású AA akku Japán, 2450mAh kapacitású AA akku is Japán, és a 750mAh kapacitású AAA akku is japán a csomagolás szerint. Ez biztató jel, de ki kellene őket próbálni.

 13. Köszönöm az infót. Ha esetleg sor kerül a tesztre megosztaná a tapaszatalatokat?

  1. Ez természetes, hiszen többen is várnak visszajelzést az új IKEA akkukról.

 14. Én is várom a tesztet, hogy jók e az új “Ladák” elvégre eddig a legjobb copy márka, és pont ezért sokan érdekelnék, hogy most is jók vagy csak névben. Az Ikea nem értem miért változtatott színt és elnevezést. Persze valszeg üzleti okokból, hogy a 24250-öst drágában adhassa. Most már csak az a kérdés, hogy a 2425 továbbra is eneloop pro copy-ja, és a 1900 a sima eneloop megfelelője?

  1. A jó hír, hogy a cikk már készül, a tesztek már futnak… Hamarosan jelentkezem 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .