Zebralight SC5w Mk II bemutató

Zebralight SC5w mk II borító

Zebralight SC5w Mk II elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Úgy elpakoltam, hogy már majdnem el is felejtettem, hogy vettem idén egy Zebralight elemlámpát. Többen írtatok már levelet, hogy miért nem volt még a blogon szó erről a prémium márkáról, és igazából valós indokot én sem tudtam megfogalmazni. Némi fórumos beszélgetés után végül kis segítséggel sikerült választani egy AA méretű ceruza elemmel működő modellt. A tesztalany ebben a cikkemben a Zebralight SC5w Mk II modell lesz, ami egy picike, sima alkáli elemmel, vagy Ni-MH akkuval üzemelő EDC elemlámpa. Viszonylag hamar meg is kaptam, majd beüzemeltem és első körben azt mondtam, hogy ennek bizony #&@% a menüje, majd letettem és el is felejtettem egy időre. Most valaki eszembe juttatta, ezért előástam és újra betettem a zsebembe, hogy tovább barátkozzak vele és megírjam végre a cikket. Nos így indult ez a teszt, a végére pedig kiderül az is, hogy maradt-e a véleményem lesújtó, vagy változott pozitív irányba.

Zebralight SC5w mk II oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Zebralight
Modell: SC5w Mk II
Emitter típusa: Cree XP-L2
Színhőmérséklet: 4500K
CRI érték: 83-85
Maximális fényáram: 550 lumen
Maximális fényerő: nincs megadva
Lencse: optikai minőségű üveg kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsoló
Áramforrás: AA alkáli elem, vagy AA Ni-MH akkumulátor (Panasonic Eneloop vagy Eneloop Pro ajánlott)
Beépített töltés: nincs
Módok: 3 módcsoport, 4 mód (alacsony, közepes, magas, villogás)
Vízállóság: IPX8
Tömege: 49g

Zebralight SC5w mk II doboza

Doboz tartalma:

A Zebralight SC5w Mk II elemlámpa egy egyszerű kartondobozban érkezik a tulajdonoshoz. A dobozon nincs nyomtatás, csak egy kis matrica jelzi, hogy mi is lapul benne. Kibontva azonnal egy kis levélkére bukkanunk, amiben köszönik, hogy a Zebralight terméket választottuk, és máris jelzik, hogy a lámpa magas áramfelvétele miatt erősen javasolt a Panasonic Eneloop vagy Eneloop Pro akkumulátorok használata, ha a benne rejlő erőt szeretnénk kiaknázni. Ok. Ez alatt találunk egy fél méter hosszú kezelési utasítást, és végül a lámpát, amit a méretes dobozban egy kartonlap tart a helyén. Az utazás viszontagságaitól mindössze egy alatta elhelyezett szivacs darabka védi, de úgy néz ki, hogy sikeresen. Ha a dobozban belül lévő nagy karton darabot felhajtjuk, alatta két pót gumi tömítő gyűrűt találunk becsomagolva. Más tartozék nem jár ehhez az elemlámpához.

Zebralight SC5w mk II tartozékok

Felépítés:

Kettő fő részre lehet bontani a Zebralight SC5w Mk 2 elemlámpát:

Zebralight SC5w mk II szétbontva

Fej+test:

A fej és a test egy fémdarabból lett forgácsolva a jobb hővezetés érdekében. A lámpa fej része elöl egy bepréselt rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik. A bezel gyűrű minimálisan kiáll a fej síkjából, ezért a szokásos fejjel lefelé letett lámpának az eloxálása nem sérül, a kopás nem látszik annyira rajta. A bezel gyűrű szorítja helyére a kétoldali tükröződés mentes bevonattal ellátott ásványi üveg lencsét, ami egy speciálisan kialakított gumi tömítéssel fekszik fel az alumíniumból készült, mély, textúrázott reflektorra. A reflektor tövében nincs központosító gyűrű, de a Cree XP-L2 EasyWhite LED így is tökéletesen centerben van. A fej külső fele sem a szokásos kialakítású.

Zebralight SC5w mk II szemből

Körben kb. a háromnegyede hengeres kialakítású, majd a tetején egy sziget emelkedik ki, mely a fej teljes hosszán át elkülönül a hengeres résztől. Ebben a sziget részben alakították ki a kapcsoló helyét, egy erősen süllyesztett nyílásban. Az elektronikus kapcsoló sima fekete gumi nyomógombot kapott, amit egy fém színű rozsdamentes acél gyűrű tart a helyén. Ezzel nagyrészt meg is oldották a gomb zárásának a kérdését, ugyanis olyan mélyen ül a kapcsoló, hogy véletlenül szinte lehetetlen megnyomni. A fej hengeres része végig kereszt irányban bordázott, 9 darab bemarással alakítottak ki kis méretű hűtőbordákat rajta. Ez után a fej összeszűkül és a test része következik. A test felől belenézve a lámpában a fej végénél egy furcsa érintkező felületet láthatunk a driver külső felén.

Zebralight SC5w mk II elölről

Test rész:

A test a fej vége után egy sima felületű gyűrűvel folytatódik, ami után egy hosszabb, apró rombusz mintával textúrázott felület követ. A mintázat jó mély, nagyon jó fogást biztosít a Type III Class I szabvány (HAIII) szerint eloxált test. A mintázatban a kapcsolóval egy vonalban készítettek egy síkra mart felületet, ide a gyártó és típusjelölés került szitázásra/gravírozásra. Eztán egy újabb sima gyűrű adja meg a test szimmetriáját. A gyűrű után egy újabb gyűrű következik, ennek nagyobb az átmérője, mint a testé, valamint a kapcsolótól 180 fokkal eltolva egy kiálló sík felületet alakítottak ki, amire kettő pici, torx nyílású csavarral a fekete bevonattal ellátott rozsdamentes acél klipszet erősítették fel. A klipsz rettentő erősen, már-már gatyaszaggatóan erősen tart. Hirtelen egy nagyobb átmérő csökkenés következik utána, egy gumi tömítő gyűrűt helyeztek el ide ami a zárókupakot tömíti. Az őt követő menet trapéz profilú, jó minőségű, gyárilag kenőanyaggal van ellátva. A bevonat csak a test végén van eltávolítva a cső legvégén, az áram itt jut át a zárókupakból a testbe, onnan pedig a driver-hez.

Zebralight SC5w mk II hátulról

Zárókupak:

A zárókupak talp része teljesen sík, a középső részén kapott egy minimális mélyítést. A lámpa a talpán stabilan megáll, gyertyaként felállítható. Az oldalsó részével egy enyhén ívelt letöréssel van összekötve. Az oldala végig a testtel megegyező nagyon jó minőségű textúrázást kapott. A belső felében csak az akku negatív pólusával érintkező 5 (!!!) pici réz tüskét láthatjuk, valamint az őket tartó PCB lapot. A lap szélén réz gyűrűre fekszik fel a test, az áram itt jut át a zárókupakból a testbe.

Zebralight SC5w mk II zárókupak

Mérete:

Rendkívül apró lámpa a Zebralight SC5w Mk II modell. Az alábbi kép ezt jól szemlélteti:

Zebralight SC5w mk II mérete

A méretviszonyítás miatt a sorban az első egy szabványos méretű IKEA Ladda AA Ni-MH akkumulátor. Nála sokkal bucibb az egyedi formavilágú csinos EDC elemlámpa, a Nitecore TUP. A tesztalany Zebralight SC5w Mk II elemlámpa egészen rövid, még egy hajszálnyival rövidebb, mint a Maglite Solitaire AAA elemes EDC lámpa. A Convoy T2 AA elemes modell követi, ami jóval nagyobb méretű náluk, akárcsak az Armytek Tiara A1 Pro pipalámpa. A többek által is ismert és népszerű Convoy S2+ zárja a sort.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ahhoz, hogy üzembe helyezzük csak megfelelő áramforrásra van szükségünk. Vész esetén akár AA alkáli elemmel is képes világítani, de alapvetően ezt a modellt nem arra tervezték, sokkal inkább a jó minőségű AA Ni-MH akkumulátorokhoz. A gyártó ajánlása a Panasonic Eneloop, vagy Eneloop Pro akkumulátorok, az én ajánlásom kicsit gazdaságosabb, de a szükséges teljesítmény leadására ez is képes: IKEA Ladda fehér Ni-MH akkumulátor. Ezzel használom, ezzel teszteltem, tökéletesen kiállta a próbát.

Zebralight SC5w mk II logo

Módcsoportok:

Most következik az a rész ami miatt hónapokra letettem ezt az elemlámpát, és elkönyveltem, hogy utálom. Kicsit pihentettem az egész sztorit, most újra elővettem, hogy megbarátkozzak vele. Most már kicsit jobb 🙂 . Az alap elképzelés, hogy 3 módcsoport van: G5, G6 és G7. Már a neve is hülyeség, ok, hogy G mint group, de akkor miért 5-6-7? Miért nem 1-2-3? Elárulom: programozásnál ennyit kell kattintani a gombbal, ezért vannak ezek a számok. Az alap beállítás a G5 csoport. A csoportok közt szerencsére egyszerű váltani. Kikapcsolt lámpánál kell a gombon ötöt, hatot, vagy hetet kattintani, hogy aktiváljuk a megfelelő módcsoportot. Ha módcsoportot vált akkor azt egy villanással jóváhagyja, majd a lámpa kikapcsol, már az új, kiválasztott módcsoportban fog következő alkalommal bekapcsolni. Nézzük részletesebben milyenek is ezek a módcsoportok.

Zebralight SC5w mk II műhelyben

G5 csoport, az alapbeállítás

A Zebralight SC5w Mk II elemlámpa kézhezvételkor ebben a módcsoportban van. Ez még egészen emészthető bárki számára. 3 fő világítási fokozat van, illetve egy villogó fokozat.

Kikapcsolt lámpánál az alábbi gomb kombinációk léteznek:
– Hosszú gombnyomás: bekapcsolás alacsony fokozatban.
– 1 kattintás: bekapcsol magas fokozatban.
– 2 kattintás: bekapcsol közepes fokozatban.
– 3 kattintás: bekapcsolja a villogó módot.
– 4 kattintás: elvillogja az akku töltöttségi szintjét.
– 5 kattintás: 5-ös módcsoport aktiválása.
– 6 kattintás: 6-os módcsoport aktiválása.
– 7 kattintás: 7-es módcsoport aktiválása.

Bekapcsolt lámpánál az alábbi gomb kombinációk léteznek:
Hosszú gombnyomás: átlép alacsony fokozatra, majd közepesre és végül magasra, majd ezt ismétli míg fel nem engedjük
1 kattintás: kikapcsol a lámpa
2 kattintás: alfokozat választása

Zebralight SC5w mk II farönkön

Téved aki azt hiszi, hogy ennyivel megússza a legegyszerűbb menüt. Nem. Minden egyes világítási fokozatnak van egy alfokozata, amit a lámpa megjegyez, tehát ha az adott fokozatba lépünk, akkor a beállított alfokozatot fogja bekapcsolni. A magas 1 (M1), közepes 1 (K1) és alacsony 1 (A1) alfokozatok fix fényerővel rendelkeznek. Az alfokozatot az adott fokozatban kettőt kattintva a gombon tudjuk beállítani. Tehát a választható fokozatok: M1 vagy M2, K1 vagy K2, illetve A1 és A2. De még itt sincs vége. Az M1, K1 és A1 fokozatok fix értékre vannak beállítva, de az M2, K2 és A2 fokozatok tovább programozhatóak 3 értéken belül. Ehhez az M2, K2 vagy A2 fokozatban hatszor kell duplán kattintani, majd a következő dupla kattintásra már az alfokozatnak a fényerejét lehet állítani 3 érték között. A tetszőleges fényerőn egyet kattintva kikapcsol a lámpa, és menti az alfokozathoz beállított fényerőt.

Zebralight SC5w mk II klipszen oldalról

Az akku töltöttségét 4 kattintással tudjuk ellenőrizni. 4 villanás a teljes töltöttséget, míg 1 villanás a már merülő akkut jelzi.

Villogó módok

Ez az egyik kedvencem, mert tök jó fokozatok vannak benne. Három kattintással lehet minden módcsoportban bekapcsolni a villogó módot. A villogások közt dupla kattintással lehet lépkedni. Az alábbi villogási fokozatok érhetők el: holdfény villanás 0,20 Hz, M1 fokozat villanás 0,20 Hz, M1 fokozat villogás 4 Hz, M1 fokozat villogás 19 Hz. A beállított villogó módot megjegyzi, következő 3 kattintásos bekapcsolásnál az lesz az aktív fokozat.

Zebralight SC5w mk II mohán

G6 és G7 csoportok

A G6 és G7 csoportok két teljesen egyénileg konfigurálható csoportot takarnak. Itt is ugyan azok az opciók érhetőek el, mint a G5 csoportban, de itt minden egyes fokozat (M1, K1 és A1) és alfokozata (M2, K2 és A2) testre szabható 12 választható fényerőből. Ez nagyjából teljes szabadságot ad konfiguráció terén. Miután 6 vagy 7 kattintással beléptünk a programozni kívánt csoportba, máris kezdhetjük annak testreszabását. A testreszabásához hatszor kell duplán kattintani a változtatni kívánt fokozatban, ami ekkor programozás módba kerül. Duplán kattintva növelni tudjuk a fényerőt, triplán kattintva pedig csökkenteni, egészen a holdfény módig. Ha megtaláltuk a kívánt fényerőt akkor egy kattintással kikapcsolva a lámpát máris elmentette az adott fokozathoz beállított fényerőt. Nyugi, egyszerűnek hangzik, de azért nem olyan vicces beprogramozni a 6 elérhető fokozatot, szóval ennek akkor álljatok neki, mikor van bőven időtök állítgatni.

Zebralight SC5w mk II spyderco Delica 4

Mérések:

Méretei:
– hossza: 81 mm
– fej legnagyobb átmérője: 27 mm
– test legnagyobb átmérője: 25 mm

Tömege áramforrás nélkül: 50,6 g

Maximális általam mért áramfelvétele: 3,91 A
Maximális általam mért fényereje: 3600 cd, ami ANSI/NEMA FL1 szabvány szerint számolva 120 méteres hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces tesztet futtattam a Zebralight SC5w Mk II elemlámpával is:

Zebralight SC5w mk II hőtermelés

Meglepő módon nem fűt nagyon, pedig a LED jól meg van hajtva, mert méretéhez képest elég “sok” fényt juttat a környezetbe. Az első három percben melegszik a leginkább intenzíven, majd picit megtorpan, és utána szép komótosan, lassan emelkedik a hőfoka, de igazából még így sincs a lítium-ion akkus lámpák közelében sem. A teszt alatt nem érte el a lámpa hőfoka még a 41°C értéket sem, tehát túlmelegedéstől nem kell tartani.

Futásidő:

Nézzük a futásidőt. A grafikont alap módcsoportban, az erősebbik magas fokozatban (High 1 = Magas 1) készítettem el első körben.

Zebralight SC5w mk II futásidő

Az első 3 percben szépen tatja a fényáramot, ami 2%-ot csökken csak, majd hirtelen lép vissza 68%-os értékre. Eztán viszonylag egyenletesen tartja a fényáramot (~370 lumen) egészen a 60. percig. Ekkor újabb visszalépés történik, immáron 1%-os értékre (~5 lumen). 257 percnél átlép holdfény módra, amiben még jó ideig elvilágít, majd a 330. percben kapcsol ki végleg a lámpa. Ekkor az akkumulátorban 1,03 V feszültséget mértem, tehát nem meríti túl az akkut, ez fontos szempont. A következő grafikonon a közepes 1 fokozatban (Medium 1) végeztem el a futásidő tesztet. A 92 lumenesnek mondott fokozatban atom stabilan tartja a fényáramot egészen 443 percig (több, mint 7 óráig!), majd visszalép holdfény módra, amivel kb. örökké világít, a tesztet megállítottam, mert a lámpa csak világított és világított, de kikapcsolni nem akart.

Fénye:

A fotókat ezúttal is a megszokott 100 méteres távon készítettem el, holott a lámpa áramforrása alapján inkább beltéri használatra alkalmas.

Zebralight SC5w Mk II fénye

A fotókat a képen látható megvilágított távolság szerint raktam sorba. Az első képen a Zanflare F2 fénye látható, ami fotókon nem szerepel túl jól, pedig egy egészen korrekt elemlámpa véleményem szerint. A második képen a tesztalany Zebralight SC5w Mk II elemlámpa fénye látható az alap G5-ös csoportban a magas 2 (High 2) alapbeállítású fényerőn használva. A Convoy T2 szintén AA elemet vagy akkut használó lámpa követi őt. Fénye még inkább beltérre való, de elbotorkálni már ezzel is el lehet szükség esetén. A negyedik fotón látható Armytek Tiara A1 Pro már mondhatni kimaxolja az AA Ni-MH akkuból kinyerhető fényáram mennyiségét. A Klarus Mi7 jópofa AA elemes lámpa, de igazi erejét csak lítium-ion akkut használva mutatja meg. A Zebralight SC5w Mk II fittyet hány az áramforrásra, és még a kis Klarusnál is erősebben és picit távolabbra is világít. Többen ismeritek, ezért  a sort a Convoy S2+ 6×7135 változatának fényéről készített fotóval zárom.

Konklúzió:

A kezdeti nehézségek ellenére hamar megállapítottam, hogy a Zebralight SC5w Mk II valóban a felső kategóriát kóstolgatja. A körítés nem a szokásos csillogó csomagolás, de manapság már a spórolás is eladható “környezettudatosság” címszó alatt. Nem kényeztet a gyártó tartozékok sokaságával, kifejezetten szerény a csomag amit az elemlámpához mellékelnek. A terméken viszont látszik, hogy gondos tervezés eredménye. Alakra is tetszetős, a gombot okosan süllyesztették, zsebben hordva sem valószínű, hogy véletlenül bekapcsolna. A klipsz kialakítása zseniális, erősen tart. A bevonat nem csak a legendák szerint ellenálló, valóban nem látok rajta egy apró karcolást sem, pedig ez is  a HAIII szabvány szerinti kemény bevonatot használja. Úgy látszik van akinek jobban sikerül ugyan azt a szabványt teljesíteni. Az építés minőségébe sem tudok belekötni, mint ahogy a fényébe sem. Az áramforrását meghazudtoló fény lép ki az apró lámpa fejéből. A vetítési kép jól használható, van szórt fény is, de a hotspot távolabbra is elvilágít.

Zebralight SC5w Mk II fadarabon

Lassan el is jutunk a nem szeretem részéhez. A menü alapbeállításban nem rossz. Nem megszokott, hogy minden fokozat elérhető kikapcsolt állapotból, de a Zebralight ezt jól kitalálta. Az időzítések rendben vannak, az alap G5 csoport és annak az alapbeállítású alfokozatai szerintem már elegendőek lennének teljesen. De a gyártó ennyivel nem elégedett meg, ezért a G6 és G7 csoportokban össze-vissza kattogtatva úgy szabjuk a fokozatpárokat testre, ahogy kedvünk tartja. Próbálkoztam “megfordítani” a menüben a fokozatokat, próbáltam többféle beállítást, de végül csak az alapbeállításhoz tértem vissza, az volt a leginkább egyértelmű és felhasználóbarát. Sajnos hivatalos importőre nincs ennek a márkának, ezért célszerű a gyártótól közvetlenül megvásárolni, a postázás szerencsére ingyenes bárhová a világon. Hogy megéri-e az árát? Jó kérdés. Ebben az árkategóriában már lehet a prémium gyártók hazai kínálatából is válogatni. Én egyelőre nem is tervezem további modellek beszerzését.

Megvásárolható: Zebralight SC5w Mk II

Zebralight SC5w Mk II bemutató” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .