GYIK

Összeszedtem a leggyakrabban feltett kérdéseket egy csokorba, ezekre a válaszokat már a fórumokon csukott szemmel írjuk, hiszen a kezdő elemlámpások első kérdései szinte minden esetben ugyan azok így minimum heti rendszerességgel felteszik őket. Ha elolvasod ezeket a sorokat akkor máris okosabb kérdést tudsz feltenni!


Milyen lámpát vegyek?

Ez az egyik kedvenc kérdésünk. Aki ennyit tud kérdezni, az egészen biztos, hogy egyáltalán nincs képben az elemlámpákkal kapcsolatban, hiszen erre a kérdésre érdemben válaszolni lehetetlen. Nem tudunk semmit, sem az igényeket, sem az anyagi keretet sem azt, hogy milyen célra szeretné használni a lámpát. Az árba ilyenkor általában bele kell kalkulálni egy- két akku és egy használható töltő árát is, így ezekkel csökkentett árban kell a lámpát nézni, máskülönben csalódás lesz a vásárlás vége. Az ilyen ebay-en kapható akku + töltő + lámpa párosításokat nagy ívben el kell kerülni, mert nem csak vacak lámpát, de tűzveszélyes töltőt és akkut is kaphatunk. Ne kockáztassunk feleslegesen! Előbb kérdezzünk és csak utána vásároljunk!

Találtam UltraFire lámpát 20000W-os, 4000 lumen és 1200m-re elvilágít az adatlapja szerint. Igaz lehet?

A kedvencünk. Sajnos a marketing amíg megfog valakit addig el lehet ezeket az alsó kategóriás lámpákat is adni, ráadásul egy tisztességes elemlámpa árában szokták árusítani. Semmiképp ne dőljünk be a kínaiak marketing dumájának! Amit hallani szeretnél azt mondják. Nagy teljesítmény, nagy távolság, nagy fényerő. Létezik, de egy nullával legalább meg kell toldani ezekhez az adatokhoz a “csoda” lámpa árát. Érdekesség, hogy az UltraFire (Wha Fat Technological Co.,Ltd) mint gyártó valós, létezik, egy kínai manufaktúra akik rendes minőségű, de cserébe nem túl olcsó elemlámpákat gyártanak. Ezzel a márkanévvel hamisítják talán a leginkább a kínai bizonytalan eredetű tömeg gyártott lámpákat. Sajnos a többi gyártót is kezdik másolni így márkás elemlámpát is lehetőleg megbízható webshopból rendeljünk, az irreálisan alacsony ár legyen mindig gyanús!

Hamis CREE LED van a lámpámban?

Bármennyire is furcsa de már a LED diódákat is megéri “hamisítani”. Jellemzően a költséghatékony lámpákban szeretnének a gyártók némi haszonra szert tenni azzal, hogy a hirdetett CREE LED helyett valami olcsóbb alternatívát építenek be. Leginkább elterjedt a Lattice Bright LED beépítése de ennek eltitkolása. Átlagos felhasználókat annyira nem érint a dolog mert nem fogják túlhajtani vagy átépíteni a lámpáikat, a “power user” pedig tudja mit vesz és mit kell benne átalakítani, hogy számára megfeleljen. Felismerni általában az mcpcb (csillag) LB vagy Lattice Bright feliratáról lehet de jellemző a feliratok teljes elhagyása is. Miért is rossz ez nekünk? Elsősorban azért, mert a LED-ek színárnyalata nem egységes -nagy a szórás, általában hideg fehérek (6500K felett) erős lilás beütéssel, hatásfokuk alacsonyabb, fogyasztásuk magasabb, terhelést nem bírják. Márkásabb elemlámpákban ez nem fordulhat elő, ott minden esetben azt kapjuk amit kifizettünk, sok esetben még a különböző színhőmérsékletek közül is tudunk választani.

Mi az a 18650, li-ion és akku, amikről írtok?

A korszerű elemlámpákkal elérhető magas fényerő alkáli elemekkel nehezen biztosítható így leginkább már akkumulátorokat használunk áramforrásnak. A nagy fényerőhöz szükség van egy csomó áramra, amit a fejlett lítium-ion (Li-Ion)akkumulátorokból lehet a legjobb ár/súly/teljesítmény arányban kinyerni. Ezek az akkuk hasonlítanak a sima elemekre, de leginkább csak alakra, a benne lévő feszültség pedig több, mint a sima alkáli elemben lévő, így mielőtt betennéd az akkut a lámpádba ellenőrizd a gyártó ajánlását, hogy szerepel-e benne a li-ion akkuról üzemeltetés! Több méretben létezik, a két legelterjedtebb a 18650-es (átmérő 18mm, hossz 65mm) és a 14500-as (átmérő 14mm, hossz 50mm). Ez utóbbi méretben megegyezik a sima AA méretű ceruza elemmel, az előző pedig annál nagyobb minden irányban.

Láttam olcsón a piacon sok ezer mAh akkukat, megvegyem?

Csodák ezen a téren sincsenek. Amíg a vásárlókat nagy számokkal meg lehet vezetni addig sajnos ez nem is fog változni. Ha olcsón nagy kapacitású akkut látunk, akkor egészen biztos, hogy gagyi cellát találtunk, amit ezzel próbálnak meg eladni, ha már a minősége és a valós kapacitása kevés ahhoz, hogy bekerüljön a piaci körforgásba. Akkukból célszerű mindig márkás (ismert, jó nevű gyártó) terméket venni. Bármennyire is meglepő már az akkukat is hamisítják így ezeket is megbízható helyről szerezzük be! Minden esetben figyeljünk arra webes vásárlásnál, hogy az adott webshop postázza-e a cellákat Magyarországra, mert az utóbbi években szigorítottak az akkuk szállításán így sokszor magas felárral postázzák csak (gyakorlatilag kapunk nyomkövetési számot és nem csak a Holdat, de általában a Plútót is megkerülve érkezik meg csomagunk).

Milyen akkutöltőt vegyek Li-Ion akkuim töltésére?

Az akkuk töltése fontos feladat és egyáltalán nem mindegy, hogy mivel tesszük ezt. Minőségi töltő és minőségi akku párosítással sokáig fognak a cellák biztonságosan és kellő kapacitással üzemelni. A legolcsóbb okos töltő, amit ajánlani szoktunk a LiitoKala Lii-100-as, picit drágábban biztosabb minőséget kapunk az XTAR MC-1-es töltőtől. Mindkettő micro USB porton keresztül kapja az áramot így akár laptopról, akár a telefonunk fali töltőjéről is üzemeltethetők. Ha nem szeretnénk sok időt tölteni az akkuk cserélgetésével, akkor érdemes 2 vagy 4 akku töltésére alkalmas okos töltőt választani. Mindenképp ismert gyártó töltőjéhez ragaszkodjunk, mert ők garantálják a termékük pontos működését és általában a töltő anyaga is olvadás és tűzbiztos műanyagból készül. Jelentős különbség a töltőáram mennyisége is. Ez általában 500mA vagy kevesebb a nagyobb teljesítményű töltőkben pedig akár több cella töltése esetén is 1000mA lehet, ezzel rövidítve a feltöltésre szánt időt. Jelenleg már elérhetőek a nagyobb teljesítményű 2A-es és 3A-es gyors töltők is, azonban ha ekkora árammal szeretnénk tölteni a celláinkat mindenképp nézzünk utána, hogy az akku károsodás nélkül elviseli-e!

Milyen lámpát vegyek a szekrény mögé esett vagy ágy alá gurult gumilabda megkeresésére?

Általános felhasználásra mikor semmi extra igényünk nincs szerintem fölösleges sok ezer forintos lámpába és akkuba beruházni. Ilyenkor célszerű a mindennapokban használt alkáli elemeket és egy egyszerű egy módos (ki/be kapcsolható) lámpát venni. Erre a célra nálam az SK68 jelzésű lencsés lámpák jöttek be leginkább. Jelenleg az összes itthoni “mindenes” lámpám ilyenre cserélem és ez bő egy év és kb. 6-7 fajta AA és AAA méretű ceruza elemmel üzemelő lámpa kipróbálása után tanácsolom. Megvettem helyettetek az összes olcsó verziót és ez teljesített a legjobban. Masszív a háza és elég fénye van ahhoz, hogy ha közeli, de sötét helyre világítunk akkor ne vakítson el a visszaverődő fény de megtaláljuk amit keresünk. Persze ez csak a legalsó árkategóriás lámpákra igaz, neves gyártóknak is vannak AA elemes lámpái sok ezer forintért, de arra, hogy havonta egyszer elővegyük, megteszi ez is. Jellemzően módmemória nincs bennük (ha több módos SK68-ast vettünk) így minden bekapcsoláskor az utoljára használt mód utánival kapcsol be.

Miért nem ajánljuk a lencsés (zoomos) lámpákat?

Általánosságban ez igaz, de persze itt is vannak kivételek, lásd a felette lévő kérdés-válasz. Alapvetően a lámpa választása szubjektív dolog, mert mindenkinek más és más lámpa tetszik illetve mindenkinek mások az igényei. Az esetek nagy részében azonban a lencsés lámpánál jobb alternatíva szokott lenni egy normális reflektoros lámpa. Pár méteres távolságon jó lehet a lencsés, mert “széthúzza” a LED fénynyalábját így kapunk egy viszonylag egységesen világító korongot. Egyben ez az egyik hátránya is, túl kontrasztosan van határolva a megvilágított terület, kellemesebb a szemnek, ha a szórt fény folyamatosan halványul a szélek felé. A másik, amivel szeretnek érvelni, hogy ezzel jó messzire el lehet világítani ami igaz is (részben). Ellenben még mindig szinte nulla szórt fénnyel így sokat nem fogunk érni egy 100m-re lévő világító folttal, ilyen távon is jó, ha van minimális terítő fény kivéve ha vadászunk, akkor ez előnyös is lehet. Egyszóval mindkettő távolságon van jobb alternatíva, mint a lencsés lámpa, legalábbis a nagy teljesítményű elemlámpák között egészen biztosan de a felhasználás jellege is befolyásolja a megfelelő fényforrás választását.

Messzire szeretnék világítani, hogy a haveroknak leessen az álla. Nincs sok pénzem, mit ajánlotok?

Ebben az esetben a lámpa, amit keresel az egy erősebb kiépítésű Convoy C8-as lesz. Alapvetően a Convoy márka gyártja, de mivel Kínából származik így kb. mindenki koppintja hol kisebb hol nagyobb sikerrel. Érdemes az “eredeti” verziót megvenni, mert ár/minőség arányában szinte verhetetlen. Szükséged lesz akkura és töltőre is hozzá, ezt sajnos még hozzá kell kalkulálnod az árhoz. Vásárláskor érdemes figyelni, mert több verzióban is kapható, nem csak a LED-ek színhőmérséklete, hanem a driver “erőssége” is választható. A legerősebb driver jelenleg a 8×7135 jelzésű, ezzel maximum fokozaton 2.8A jut a LED-re.

Nem túl nagy távolságon de erős fényt szeretnék ami elég egyenletesen világít nem csak középen egy pontban. Nincs sok pénzem rá, mit vegyek?

Ilyenkor szintén a Convoy gyártó S2+ vagy S3 jelzésű lámpái, amit alapvetően ajánlani szoktunk. Ezek alacsony áron kimagasló összeszerelési minőséget nyújtanak, erős kiépítésben brutális fényerővel, módmemóriával rendelkeznek és a driver-től függően kikapcsolható a sokak számára fölösleges villogás is. Általános ház körüli világításra kb. 50m-es távolságig teljesen megfelelő lámpa szép egyenletesen terített fénnyel.

Hol vegyek márkás elemlámpát, hogy egészen biztosan eredetit kapjak?

Ez egy elég nehéz kérdés, mert általában távol-keletről szoktuk rendelni őket, ritkán van magyarországi forgalmazó is, ilyenkor a legegyszerűbb bemenni a boltba és megvenni hivatalos garanciával a garantáltan eredeti terméket. Ha erre nincs lehetőség, akkor csak a Kínából rendelés játszik. Alapvetően lámpás témakörben három nagyobb webshop van, amiknek elég széles a választéka: banggood.com, fasttech.com. Ezekből a boltokból jó esélyünk van arra, hogy eredeti terméket fogunk kapni. Ami kerülendő az az e-bay és az aliexpress. Ez utóbbin sok gyártónak van saját shop-ja, azokban természetesen megbízhatunk, de a webshopok általában kedvezőbb árakat adnak, mint a gyártó közvetlenül a kiskereskedelemben tud nyújtani nekünk.

Miért kerül némelyik lámpa majd 10x annyiba, mint a hasonló tudású társaik?

Első körben ki kell fizetned a brand-et amit felépítettek. Ez minden termékkörben igaz nem csak az elemlámpák esetén. Jellemzően a márkás lámpák egységesen magas minőséget képviselnek, nem jellemző a hibás széria, gyárilag is szépen szilikonzsírral kezeltek a tömítések és a menetek. Kapcsolójuk és driver-ük általában kereskedelmi forgalomban nem kapható, egyedi fejlesztések, jellemzően rengeteg világítási móddal, amiket általában több csoportra osztva kapcsolhatunk saját ízlésünknek megfelelően, biztonságos akku védelemmel, fordított polaritás védelemmel, hővédelemmel. Ezeknél már megjelennek a különböző bevonatokkal kezelt ásványi üvegek is, illetve egyéb plusz funkciók, speciális világítási módok vagy akár akku töltöttségi szint visszajelzése. Vízállóságukat általában valamilyen szabvány szerint jelezni szokták, sok esetben megadja a gyártó, hogy milyen magasságból leejtve is garantálják a szerkezet épségét. Szinte minden nagyobb gyártó megjeleníti a lámpáik adatlapján az ANSI/NEMA FL-1 szabvány szerint mért értékeket, így az egyes modelleket könnyebb összevetni már papíron is. Persze sok esetben ezeket megtalálhatjuk egy olcsóbb példányban is. Általában aki márkás lámpába fekteti a pénzét nem szokta megbánni, az elégedettség szinte garantált (ami szintén igaz lehet egy olcsó verzióra is). Általában sok kiegészítőt is árul hozzájuk a gyártó ezzel is tovább könnyítve pénztárcánk súlyán, tökéletesen passzoló tokot, töltővel rendelkező tokot, diffúzorokat, vezetékes kapcsolókat, színes lencséket, klipszet, stb.

Mi az ajánlott kezdő szett ha rendes elemlámpát szeretnék?

Két főbb csoportra lehet a kérdést bontani. Ha közelre (kb. 50m távolságig) kell jó lámpa akkor az alábbi szettben nem fog csalódni a tulajdonos, én ez alá nem mennék minőségben: Convoy S2+  6×7135 driverrel, xtar MC1 töltő, Panasonic NCR18650B védelem nélküli cella. Nagyobb távolságra (kb. 100m-ig) Convoy C8 XM-L2 LED-del és ugyan ezzel a töltő-akku párossal lenne amit elsőre vennék. Ettől lehet jobbat is venni de az már drágább lesz, olcsóbbat viszont nem érdemes ha biztosra szeretnénk menni.