Nitecore LA10 CRI kempinglámpa – vészvilágítás

Bevezető:

Olvashattatok mér régebben a blogomban vészvilágításnak is alkalmas lámpásról, az AIMAI AK02-ről. A legnagyobb hátránya, hogy nehezebben elérhető méretű elemről (CR123), vagy akkuról (16340) üzemel. Ugyan a Nitecore LA10 méretre nagyobb, de nem számottevően, viszont elterjedt méretű AA ceruza elemről, vagy akkuról is üzemel. Nem mellesleg olyan jól sikerült a “rúzs” formaterv, hogy 2017-ben iF Design díjat is nyert. Valóban jól néz ki, és hasznos is a kitekerhető diffúzor. Felhasználása igen sokrétű, a minőségre a gyártó garancia, ismerjétek meg ti is közelebbről!

Nitecore LA10 CRI oldalról

Gyártói specifikáció:

Adatok az LA10 CRI változatra, zárójelben az LA10 adatai.
Gyártó: Nitecore
Modell: LA10 CRI (LA10)
Emitter típusa: Nichia 219B (Cree XP-G2 S3)
Maximális fényáram: 85LM (135LM)
Kapcsoló típusa: Twisty
Áramforrás: AA alkáli elem, vagy AA akkumulátor, lítium-ion akkumulátor használata nem támogatott
Módok: 4 – alacsony, közepes, magas, pozíció jelölés
Sugárzási szög: akár 360 fok
Maximális üzemidő: 23 óra (23 óra)
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX-6

Nitecore LA10 CRI doboza

Csomag tartalma:

A Nitecore LA10 CRI a márkától megszokott igényes fényes kartondobozba csomagolva érkezett. A dobozban műanyag profil tartja a lámpát mozdulatlanul, alatta található meg a többi tartozék. Kapunk egy jó minőségű logóval ellátott csuklópántot és két pót tömítő gyűrűt. A dobozban található még egy kínai – angol nyelvű kezelési utasítás, egy kis színes brossúra, valamint a garancia kártya.

Nitecore LA10 CRI tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore LA10 CRI üzembe helyezéséhez csak egy AA méretű alkáli elemre, vagy ugyanilyen méretű akkumulátorra van szükségünk. Én ez utóbbival használom, mert így sokkal gazdaságosabb, valamint a magasabb kapacitás miatt az üzemidő is megnő. A zárókupakot letekerve tudjuk az áramforrást behelyezni.

Nitecore LA10 CRI oldalról nyitva

A driver fordított polaritás ellen védett, pozitív érintkezővel a “fej” felé kell az elemet vagy akkut behelyezni. A kezelése sem sokkal bonyolultabb, ugyanis nincs külön kapcsolója a Nitecore LA10 két változatának. A zárókupak teljes rátekerésével zárjuk az áramkört, ilyenkor azonnal világítani kezd az alacsony fokozatban. Ismételt le és visszatekerésével történik a fokozatok váltása.

Nitecore LA10 CRI szemből

Alacsony mód után a közepes, majd a magas és végül a pozíció jelölés következik. Módmemóriával nem rendelkezik a vezérlő. Ha több, mint két másodpercig ki volt kapcsolva, utána ismét alacsony fokozatban indul a lámpa. Ha kevesebb, mint két másodpercre kapcsoljuk ki, majd be, akkor a következő fokozatba lép.

Hőtermelése:

A hőtermelés a hosszabb futásidőnek megfelelő, nem kell tartani attól, hogy túlforrósodna a Nitecore LA10 CRI. Akár merülésig járatható a legmagasabb fokozatban. Íme a negyed órás teszt eredménye:

Nitecore LA10 CRI hőtermelés

A 15 perc alatt 17 °C nőtt a kezdeti hőmérséklet, közben folyamatosan csökkent a hőtermelés. Szép eredmény, egy lámpásnak még kis méret esetén sem szabad túlmelegednie, hiszen a hosszabb idejű használat a jellemző rájuk.

Nitecore LA10 CRI hátulról

Mért áramfelvételek 1,5V AA alkáli elemmel:

  • 0,10A
  • 0,45A
  • 1,68A

Felépítése:

A Nitecore LA10 CRI szétbontásának nagy lendülettel vágtam neki, de fel kellett, hogy adjam.

Nitecore LA10 CRI szétbontva

Ez azért furcsa, mert a gyártó ad hozzá két méretben is pót tömítést, de csak a zárókupak felé lévő tömítéshez lehet könnyen hozzáférni, a diffúzor környékén lévőhöz nem. Valószínűleg a műszerész készletemben sem megtalálható ultra picike kis talán imbusz kulccsal lehet kitekerni a biztosító csavart a test alatt lévő tekerő gyűrűből, de ez nekem nem sikerült, más irányból pedig nem sikerült szétszednem.

Nitecore LA10 CRI color banner
Két új színben is elérhető a Nitecore LA10 CRI modell

Fő részei az alábbiak:

Test:

Benne helyezkedik el a kitekerhető diffúzor. A test maga egy alumínium cső ami az általam rendelt változatnál feketére van eloxálva. A test végén van egy hatlap alakú “anya” aminek a lapolásai közt található négy hosszanti borda, ezekkel is fokozva a megfelelően biztos fogást. Utána beszűkül a végén a test, ahol egy gumi tömítőgyűrű található, ez biztosítja a zárókupak felől az IPX6 (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett) szabvány szerinti vízállóságot.

Nitecore LA10 CRI waterproof banner

A menet rajta vékony, trapéz profilú, viszonylag magas menetsűrűséggel. Természetesen gyárilag szilikonzsírral van kezelve, könnyedén jár. A gyártó külön kitér erre a részre a kezelési útmutatóban is, hogy legalább 6 havonta töröljük a menetet szárazra és pormentesre, majd kezeljük újra a megfelelő szilikonzsírral. A menetek végégig eloxáltak, csak a test legvégén van lecsiszolva a bevonat, itt jön létre az elektronikus kontakt a test és a zárókupak között.

Nitecore LA10 CRI test

Zárókupak:

A zárókupak egyszerű szerkezet. Belső felében kapott helyet az áramkör zárásáért felelős nyáklap, aminek közepén aranyozott rugóval csatlakozik az elemhez vagy akkuhoz. Külső peremén vastagabb réz gyűrű csatlakozik a testhez, a kapcsolásnál ezt a két felületet zárjuk össze. Alatta erős neodímium mágnest helyeztek el gyárilag, ennek a kiszerelésére nincs lehetőség tudomásom szerint.

Nitecore LA10 CRI magnet banner

Külső felületén rombusz minta javítja a fogást. A zárókupak végén negyed köríven lett kimarva az anyagából a csuklópánt felfűzésére alkalmas kis falvastagságú de a lehetőségekhez mérten kellően méretes lyuk. A zárókupak vége teljesen sima, gyertyaként a Nitecore LA10 felállítható.

Nitecore LA10 CRI zárókupak

Mérete saját méréseim szerint: átmérője 22,5 mm, hossza 75,5 mm diffúzor nélkül és 104,2 mm kitekert diffúzorral. Tömege áramforrás nélkül 41,7 g.

Fénye:

Egy sima alkáli ceruza elemtől csodákat nem kell várni, én sem tettem. Az elkészült beltéri képek így sikerültek:

Nitecore LA10 CRI fénye

Első képen az egyik legolcsóbb ebay-es kempinglámpás fénye látható. A 11 LED-es tükrös kialakítású lámpás fényén jól látszik, hogy nem túl homogén, fényereje a 3 darab AA ceruza elem ellenére sem túl magas. Következő képen a Nitecore LA10 CRI fénye látható. Szép homogén a fény, fényereje egy rendes méretű szobát élvezhető fényerővel megvilágít. Kisebb helyen természetesen bőségesen elegendő ez a fényerő is. Harmadik képen a már bemutatott kis méretű AIMAI AK02 lámpás fénye látható. Neki nincsenek külön fokozatai, csak ki-be kapcsolható. A legmagasabb fényerőt a mezőnyben ő nyújtotta.

Természetesen a Nitecore LA10 CRI fénye minden fokozatban teljesen PWM villogás mentes, nem terheli a szemet, akár olvashatunk is mellette a sötétben.

Konklúzió:

Szerintem nem vagyok egyedül ezzel a lámpás- vészvilágítás mániámmal. Én saját részre gyűjtöm őket, és volt egy sejtésem, hogy a Nitecore LA10 CRI megvásárlásával nem fogok hibát elkövetni. Szerencsére beváltotta a hozzá fűzött reményeim. A fokozatok egészen jól elosztottak, talán a legkisebb fokozat lehetne még gyengébb, de a közepes és magas fényerő teljesen jól eltalált, igaz elég közel helyezkednek el egymáshoz, de az áramfelvételük közt hatalmas a különbség.

Nitecore LA10 CRI mérete
RCR123 akkumulátor, AA akkumulátor, AIMAI AK02, NCR18650B akkumulátor, Nitecore LA10 CRI, Convoy S3

Külön kiemelném a pozíció jelölés fokozat jelenlétét, ami egy ilyen lámpában kifejezetten hasznos is lehet. Sokkalta hasznosabbnak találom, mint egy stroboszkóp, vagy egy SOS morze jelzést, és ezt a Nitecore mérnökei nagyon helyesen fel is ismerték. Ha nem tekerjük ki a diffúzort akkor mint egy elemlámpa úgy működik a Nitecore LA10-es, igaz fényereje gyengécske, de így is teljesen szórt fényt kapunk, beltérben tökéletesen használható. Azonban ha kitekerjük a diffúzort akkor valóban létrejön a 360°-os sugárzási szög. Nincsenek zavaró foltok vagy csíkok, a létrejött fénysugár valóban szép homogén.

Nitecore LA10 CRI és AIMAI AK02
Nitecore LA10 CRI és AIMAI AK02

A zárókupakba rejtett mágnes jó szolgálatot tesz, viszont a fix beépítése szerintem hiba volt, jobb lett volna kivehetőre tervezni. Sajnos az elgurulást semmi nem akadályozza meg, talán ezt tudom még hibának felhozni. Ezt leszámítva egy kiváló lámpást ismertem meg a személyében, számomra a fényereje is elegendő. Akinek kevés lenne annak ott van a Cree XP-G2 LED-es változata, ami közel akkora fényerőt tud, mint a kis AIMAI AK02, viszont sokkal hosszabb üzemidővel párosítva alig nagyobb méret mellett.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjából hivatalos garanciával:
Nitecore LA10

Mentés

Nitecore LA10 CRI kempinglámpa – vészvilágítás” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .