Wuben E05 bemutató

Wuben E05 elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A kínai Wuben elemlámpáiról még csak hallottam, de eddig nem tudtam magam rábeszélni, hogy vásároljak is tőlük bármit. Az elemlámpáik igen mutatósak képeken, a visszajelzések sem voltak túl rosszak eddig, ezért beszereznem egyet én is. A picike méretű, EDC felhasználásra is alkalmas Wuben E05 nem a méretével, nem is a kiváló funkcióival, hanem a rettentően magas fényáramot ígérő specifikációjával tűnik ki a tömegből. Mivel számomra is ismereten teljesen, ezért nagyon vártam, hogy megérkezzen, hogy kipróbáljam, hogy a mindennapjaim részévé tegyem. A csomag befutott, az akku feltöltődött, a lámpa pedig már használatban van egy ideje. Úgy érzem, hogy most már tudok róla írni is. Az, hogy a véleményem pozitív, vagy negatív a cikk további részeiből kiderül.

Wuben E05 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Wuben
Modell: E05
Emitter típusa: Cree XPL
Maximális fényáram: 900 lm
Maximális fényerő: 4200 cd
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Áramforrás: 14500 lítium akkumulátor (tartozék) vagy AA alkáli elem, vagy AA Ni-MH akkumulátor
Módok: 6 (holdfény, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS morze)
Bevonat: nincs megadva
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 40 g akkumulátor nélkül

Wuben E05 doboza

Doboz tartalma:

Egészen szép csomagot kapunk a Wuben E05 elemlámpához. A csomagolás egy karton doboz selyem fényű nyomtatással, nagy méretű ablakkal az elején, ami nagyon látványosan tálalja elénk a benne rejlő elemlámpát. Ha ránézek azonnal ugrott is a felső kategóriába ez alapján a Wuben, nem tudom a többi modell hogyan van csomagolva, de ez igazán látványos! A belsőben a szokásos formára húzott műanyag betétben van a lámpa helye, mellette az USB – mikro USB töltőkábel vége kandikál ki a csomagolásból. A tartozékok sora persze itt nem ér véget. Egy cuki kis szütyő is jár a lámpához, semmi értelme, de jól néz ki. Sokkal hasznosabb a tartozék csuklópánt és a két pót tömítő gyűrű. Meglepő de nagyon hasznos kis extra a szilikon gumiból készült diffúzor, ennek valóban nagyon örültem! Ezért a többi gyártó pénzt kér, itt ajándék a termék mellé! Garancia kártyát, 4 nyelvű kezelési utasítást és egy minőség ellenőrzést igazoló kártyát is találunk még a dobozban.

Wuben E05 tartozékok

Felépítés:

Klasszikus felépítésű modell a Wuben E05, viszont itt is ragasztózott a gyártó. A fej és a test lett összeragasztva, ezért őket nem bontottam szét.

Wuben E05 szétbontva

Fej:

A fej a lapos, belülről a fejbe tekert rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik. Ez számomra nagyon szimpatikus, mert ezen a kopás nem látszik, általában a bezel szélén, a fej végén sérülnek meg a lámpák először. A kopás ezentúl nem probléma, nem fog látványos karcok formájában világítani az eloxált felületen. A vízállóság érdekében a bezel gyűrűt is ragasztotta a gyártó, ezért szétbontanom a fejet egyáltalán nem sikerült. Alatta gumi tömítő gyűrű nyomódik a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott ásványi üveg lencsének. A lencse a sima felületű (SMO) aprócska reflektorra fekszik fel, ami vékonyka központosító gyűrűvel illeszkedik a Cree XPL LED köré. A fej egy darabból lett kiforgácsolva, ezzel is javítva a hőközlést a környezet felé.

Wuben E05 heat banner

Kívülről a bezelt követő sima gyűrű után került kialakításra a hűtőbordáknak is helyt adó középső rész. A két-két hűtőborda a fej oldalán látható, köztük a tartozék klipsz helye került kialakításra. A klipsszel szemben lévő oldalán egy nagyobb sík felület található, rajta középen a viszonylag nagy méretű rozsdamentes acél gyűrűvel rögzített gumi nyomógomb látható. A nyomógombon középen a gyártó nagy “W” jelzése áttetsző, alóla fényjelzésekkel kommunikál a használóval a Wuben E05. A típusjelzés a gomb alatt a fej aljára került. Eztán beszűkül a fej és egy keskeny gyűrűben végződik, ami alatt műanyag gyűrű látható. Sajnos nem GITD ez a műanyag gyűrű, pedig az igazán feldobná sötétben a látványt. A fej hátsó felében csak egy aranyozott réztömböt láthatunk, ehhez nyomódik hozzá a tartozék 14500 akkumulátor, a driver fekete szivacsos betéttel van eltakarva.

Wuben E05 fej

Test:

Igazán egyszerű a Wuben E05 testének kialakítása. A test közepétől kiindulva a látható részei szimmetrikusan vannak kialakítva. Középen négy barázda fut körbe, majd egy-egy hosszabb sík felületet követően elöl és hátul is kiszélesedik a test eleje és vége. Itt sincs textúrázva a test, teljesen sima felületű, csak nagyobb átmérőjű gyűrűket láthatunk. A fej felé a már említett műanyag betét látható, a fejjel össze van a test ragasztva. A zárókupak felé egy tömítőgyűrűnek van kialakítva horony, majd a trapéz profilú szépen kidolgozott menetet láthatjuk, ami gyárilag zsírozottan érkezik, finoman jár. A test végén van csak lemarva az eloxálás, az áramot itt vezetik át, tehát a zárókupak enyhe letekerésével a lámpa “zárható” véletlen bekapcsolás ellen.

Wuben E05 test

Zárókupak:

Elég egyszerű a zárókupak kivitelezése, mondjuk sok mindent nem is kell rajta bonyolítani. Az első dolog ami feltűnt, hogy kapunk csuklópántot tartozékként, de a zárókupakban elfelejtették kialakítani a helyét, ahová fel lehet fűzni. Persze mondhatjuk, hogy a klipsz végén ott a lyuk, oda kell fűzni, de én ezt nem érzem szándékosnak. A talp része egyébként teljesen sík, rajta a gyártó weboldalának címe, a lámpa sorozatszáma és a megfelelőségi jelzések lettek elhelyezve.

Wuben E05 zárókupak

Az oldalán két barázda fogja közre a kellemesen textúrázott gyűrűt, ami a fogást valóban javítja. belső felében csak az aljában lett az eloxálás eltávolítva, erre a felületre fekszik fel a becsavart test vége. Az akku negatív pólusához aranyozott rugó nyomódik a zárókupakból, aminek az aljában még egy elég erős neodímium mágnest is elrejtettek, ami stabilan megtartja a lámpát minden pozícióban. Természetesen a mágnest el is távolíthatjuk a zárókupak belső felének kitekerése után.

Mérete:

Egészen korrekt, valóban EDC zseblakó méretű a Wuben E05.

Wuben E05 mérete

A fotón látható a sima alkáli AA ceruza elem, amit az Utorch S1 mini, majd a JetBeam JET II Pro CR123 elemet használó EDC elemlámpák követnek. Az őket követő Nitecore LA10 lámpás már AA elemmel üzemel, akárcsak az eddigi legjobb és legerősebb AA elemes lámpám, a Klarus Mi7. Úgy gondolom a legnagyobb vetélytársa a mezőnyben ez a modell lehetett a Wuben E05-nek, mivel egy nagyon jól eltalált AA elemel és 14500-as akkuval is működő elemlámpa. A mérete végett oda tettem a klasszikus olcsó AA elemes konvex lencsés SK68-at is, valamint az Astrolux S1-es elemlámpát is, ami már 18650 akkumulátorral üzemel.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Wuben E05 elemlámpa tartozéka egy mikro USB csatlakozón keresztül tölthető 14500-as méretű akkumulátor is. Mivel ez gyárilag már töltve érkezik így a kis műanyag lapot eltávolítva az áramkör zárható, a lámpánk azonnal használatba vehető. A kezeléséhez nem szükséges különösebb szakértelem, ami elég nagy pozitívum a szememben. A fej oldalán lévő elektronikus kapcsolóval lehet minden funkcióját elérni.

Wuben E05 és tartója

A gombon egyet röviden kattintva tudjuk a lámpát bekapcsolni. Ilyenkor az utoljára használt módba fog indulni a lámpa, mivel rendelkezik módmemóriával. A következő kattintásra egyet lép a fokozatok között. Alacsony, közepes, magas és turbó fokozatok követik egymást ciklikusan. A turbó fokozat 900 lumen fényáramot ígér, amit 3 perc után vissza is vesz 300 lumenes értékre. Alkáli elemmel használva a turbó fokozat hiányzik a sorból. Kikapcsolni a gomb 2 másodperces lenyomásával lehet. Ekkor memóriába kerül az utoljára használt fokozat.

Wuben E05 modes banner

Speciális módok:

Szerencsére rejtve vannak a villogási fokozatok az alap menüből. Őket a gombon kettőt kattintva gyorsan egymás után érjük el ki és bekapcsolt lámpa esetén is. Az első dupla kattintásra a változó frekvenciájú stroboszkóp aktiválódik. A másik villogó módot, az SOS morze villogást újabb dupla kattintással tudjuk bekapcsolni. Egyet kattintva a gombon az aktiválás előtti állapotra lép vissza a lámpa, tehát kikapcsolt lámpánál aktiválva a villogást újra kikapcsol, ha a világítási módban aktiváltuk akkor pedig az utoljára használt fényerőre lép vissza. Kikapcsolni a lámpát a már megismert 2 másodperces hosszú gombnyomással lehetséges. A villogási módok nem kerülnek módmemóriába.

Wuben E05 eleje

A gombot le is tudjuk zárni a véletlen bekapcsolást elkerülendő. Ehhez kikapcsolt lámpánál hármat kell gyorsan egymás után kattintani a gombon. A gomb lezárását egy hosszú felvillanással jelzi a lámpa. A zárás oldásához ismét hármat kell a gombon kattintani, ekkor bekapcsol közepes fokozaton a Wuben E05.

Wuben E05 performance banner

Akku feszültség visszajelzés:

Bizony, ez az apróság még ezt is tudja! Nem is akár hogyan, ugyanis alkáli elemet és lítium-ion akkut használva is visszajelzi az áramforrás töltöttségét! A lámpa bekapcsolásakor a gomb alatti fényjelzéssel tudatja a használóval, hogy épp hol tart a töltöttségi szintje az áramforrásnak, az alábbiak szerint: Kék folyamatos fény: 100%-91% közötti töltöttség. Kék villogó fény: 90%-41% közötti töltöttség. Piros folyamatos fény: 40-16% közötti töltöttség. Piros villogó fény: 15% alatti töltöttség. A töltöttségi szint jelző fény 5 másodperc után kialszik, csak a nyomógombot ismét megnyomva aktiválódik újból.

Wuben E05 diffúzor
Diffúzor a fejen, a gomb jelzi az akku állapotát

Tartozék akkumulátor:

A tartozék 14500 méretű Wuben ABF750 típusú akkumulátor rendelkezik beépített töltő áramkörrel is. Az akku oldalán található mikro USB töltőnyíláson keresztül speciális töltő használata nélkül is fel tudjuk tölteni az áramforrást. A töltést az akku tetején lévő piros LED fénye jelzi. Ha végzett akkor a piros fény kialszik, majd egy másik, zöld fényű LED fénye fog világítani. Az akku kapacitása a gyártó állítása szerint 750 mAh, amit ellenőriztem. Az általam mért érték 827 mAh ami ettől a pici akkutól nagyon szép érték! Ezért külön jár egy nagy piros pont!

Wuben E05 ABF750 14500

Mérések:

Méretei:
– hossza: 87,4 mm
– fej legnagyobb átmérője: 22 mm
– legnagyobb átmérője klipsznél: 29,7 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 39,5 g
Tömege tartozék akkumulátorral: 60,6 g

Wuben E05 weight banner

Hőtermelése:

A szokásos metódus következett. A Wuben E05 zárókupakra állítva, szobahőmérsékleten, hűtés nélkül, a legmagasabb fokozatban indítva az alábbi görbét rajzolta:

Wuben E05 hőtermelés

A mérés során nem nyúltam a lámpához, a 900 lument ígérő turbó fokozatban indítva teljesen feltöltött 14500 akkuval 3 perc múlva szépen fokozatosan csökkenti a fényáramot 300 lumenre, amit már képes tartani hosszabb távon is. Láthatóan 2 perc után már nem emelkedik a hőmérséklete tovább, nem érte el a 45°C hőfokot sem, ami elég felhasználó baráttá teszi a lámpát. Miután visszalépett a turbó fokozaton belül már tudja tartani túlmelegedés nélkül a fényét folyamatosan. Valós hővédelem nincs, a turbó fokozatba lépve egymás után többször is már felhevül a fej, csak időkorláttal rendelkezik a driver, viszont az hibátlanul kordában is tartja a lámpa hőmérsékletét normél felhasználás során.

Wuben E05 hátulja

Áramfelvétel:
– 883 µA AA alkáli elemmel, nem tudtam megmérni (több, mint 200 mA) olyan magas érték 14500 tartozék akkuval. Ez nagyon rossz eredmény! Mindenképp nyitni kell a zárókupakot ha nem használjuk, mert lemerül álló helyzetben.
– 0,01 A – alacsony
– 0,08 A – közepes
– 0,31 A – magas
– 1,72 A – turbó

 

 

 

 

Wuben E05 zacskóban
A gyári zacsiban is szinte elveszik

Futásidő:

Wuben E05 futásidő

A gyári tartozék akkumulátorral teszteltem a Wuben E05 modell futásidejét a turbó fokozatból indítva a lámpát. Láthatóan már a bekapcsolás pillanatától esik a fényáram, 2,5 perc után lépett vissza a kiindulási fényerő 42%-ra, amit viszont szépen tartott is egy órán keresztül. Ekkor újabb visszalépést követően már 4%-ra lépett vissza, amit kikapcsolásig, a 86. percig tartott.

Fénye:

A szokásos helyen fotóztam ennek a lámpának is a fényét. Pár vetélytársa is akadt:

Növekvő sorba állítottam a lámpákat fényerejük szerint. Első a szokatlan formavilággal rendelkező Nitecore MT22A modell, ami kellemes flood fénnyel rendelkezik és kettő alkáli AA elemmel üzemel. Őt a szintén két AA alkáli elemmel üzemelő Zanflare F2 követi, aminek a fénye távolabbra van fókuszálva, viszont a szórt fénye kevesebb. Őket az eddigi legjobb 14500-as akkuval üzemelő elemlámpám, a Klarus Mi7 követi, ami már tisztességes fényt présel ki magából méretéhez képest. Aztán bekapcsoltam a Wuben E05 turbó fokozatát. Nagyobb meglepetés nem igazán érhetett volna, mert teljesen az a látvány fogadott, mintha az utolsó képen szereplő legerősebb kiépítésű Convoy S2+ elemlámpát kapcsoltam volna be! Szerintem a képek mindent elmondanak! Rettenetes tartalék van ebben a kis elemlámpában!

Konklúzió:

Nagyon jól kezdett nálam a Wuben E05 elemlámpa, ezzel a Wuben márkanév. Nem tökéletes, persze olyan nem nagyon van, mert a legjobbakba is bele lehet kötni, de meglepően minőségi modellt ismertem meg általa. A kidolgozása hibátlan, a felületkezelés egyelőre bírja, ugyan nincs szabványosítva, de tartósnak tűnik. Az egész lámpán azt látom, hogy átgondolták, tervezték, nem csak megcsinálták. Ez már ki is emeli a tömegből a márkát, mert sok esetben csak kiválasztják egy katalógusból az összetevőket, elküldik a listát a gyárba és megmondják milyen márkanév legyen a végén rá szitázva. Nos úgy látom, hogy a Wuben nem így működik.

Wuben E05 klipszen

A fokozatok elosztása tetszetős, mint ahogy az is, hogy az extra magas teljesítményt nyújtó turbó fokozat csak lítium akkuval érhető el, alkáli elemmel használva egy klasszikus kis elemlámpát kapunk. Egyedül a kiemelkedően magas készenléti fogyasztás nem tetszett, erre sokkal, de sokkal jobban oda kellett volna figyelniük. Ha ez nem lett volna akkor bizony azonnal meg is kapta volna az ajánlott pecsétet, de egy tetsziket így is tudok adni, mert ez bizony nagyon jól sikerült darab, valóban EDC-re alkalmas minden szempontból. A tartozék mikro USB csatlakozóval tölthető akku pedig hasznos tartozék, akik nem elemlámpa gyűjtők, azok fogják ezt igazán értékelni!
Megvásárolható:
Wuben E05 – BangGood
Wuben E05 – gyártói oldal

Wuben E05 bemutató” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Üdv!
    Nagyon jók a lámpa tesztek szinte mindig elolvasom ha van valami új.
    Itt megakadt a szemem ennek a kis modellnek Wuben E05 a készenléti áram felvételén lehet hogy csak én értem félre de idézem: “Áramfelvétel:
    – 883 µA AA alkáli elemmel, nem tudtam megmérni (több, mint 200 mA) olyan magas érték 14500 tartozék akkuval.”
    200mA nem lehet az áram felvétel.
    Köszönöm!

  2. Kedves WestBam!

    Nemrégiben kezdtem érdeklődni az EDC lámpák iránt. Bár nem állítanám, hogy feltétlenül szükségem lenne rá mégis hasznos kiegészítői lehetnek a mindennapoknak mindamellett igazán szép kis tárgyak akadnak köztük. Sok cikket, tesztet olvastam a témában itt a blogon illetve más oldalakon. Kezdetben az itt is ajánlott Convoy S2+/Astrolux S1 volt a kiszemelt de ezek bekapcsoló/kezelő gombja a test végén található ami számomra kényelmetlenné teszi a használatot, ráadásul kezdő lévén nem rendelkezem a további szükséges kiegészítőkkel mint akkumulátor és töltő. Ezek további beszerzését elkerülendő nézegettem azokat az ajánlatokat amik komplett csomagban tartalmazzák mindezeket. A másik ‘végletként ’nagyon megtetszettet Olight S2R Baton II, viszont ennek árát a lámpa minőségének és a csomag tartalmának elismerése mellett sem találtam indokolhatónak a magam számára. Így jutottam el a Wuben E05 megvásárlásáig. Jelenleg az egyik hazai webáruházban garanciával vásárolható meg ez a kis lámpa jóval a kínai webshopok árszintje alatt! Így ár/érték arányban rendkívül jó ajánlat. A lámpa kivitelezésének minősége kifogástalan, a fényerő fokozatok nagyon jól elosztottak, a diffúzort igazan hasznos kiegészítőnek találom, a turbó fokozat fényereje pedig számomra lenyügöző egy ilyen pici lámpától. Ha már a méretnél tartunk, az sem mellékes ez a lámpa volt a legkisebb az általam kiszemeltek között ami fontos kürülmény ha valóban EDC ‘módban’ szándékozunk használni.
    Néhány apróbb kiegészítést illetve pontosítást tennék a tesztben leírtakhoz.
    – A fej és a test között található gyűrű sötétben hosszú ideig zöld fényt bocsát ki ha előzőleg megvilágítást kapott.
    – A LED típus Cree XPL-2 a gyártó honlapja szerint bár a csomagoláson Cree XPL szerepel.
    – Nekem nem adódott problémám a készenléti áramfelvétellel. Két hét kikapcsolt állapot után is 91% felett maradt az akkumulátor töltöttsége a lámpa visszajelzése szerint.

    Köszönet a nagyszerű blogért!

    Üdv,

    Elsőlámpás

    1. Szia Elsőlámpás!
      Örülök, hogy a blog elnyerte a tetszésed, és annak is, hogy ez a kis lámpa tetszik. Ha majd jobban belelendülsz akkor láthatod, hogy ezeket én is és sokan mások is kuponos akcióban szoktuk megvenni, nem, hogy a hazai, de a kínai árnak is töredékéért, ennek a lámpának a reális ára kuponnal 20$ körül van ami sajnos jelenleg már több, mint 6000 Ft, de még mindig több, mint 30%-al olcsóbb, mint a hazai webshopos ár. Viszont tény, hogy azt hamarabb a kezedbe fogod (ha van raktáron és nem akkor rendelik meg mikor leadod a rendelésed).
      Néztem anno én is, de nekem nem tűnt fel, hogy világítana a műanyag gyűrű, lehet az enyémbe még cink-szulfid sem jutott, nem hogy hatásosabban foszforeszkáló anyag.
      A kupak jópofa kiegészítő, de csak akkor ér valamit, ha nálad is van. Tapasztalatból írom: mikor hasznos lenne nem lesz nálad. Ami nem része egy lámpának az már szükségtelen “kolonc”, amit egy ideig hordasz a zsebedben, aztán rájössz, hogy soha nem használtad és teljes nyugalommal fogod a polcra tenni, hogy úgy sem fog kellei. Na ilyenkor van az, hogy 2-3 napon belül mikor nem lesz nálad akkor kellene, majd eztán ismét zsebre vágod és egy évig biztosan megint nem lesz rá szükséged 😀 Murphy.
      Egyébként jó döntés ez a kis lámpa és méretéhez képest tényleg meglepő fénye van. Az S2R2 az akkuja miatt jobb választás -hosszabb az üzemidő-, árban viszont jelentős az eltérés, ez vitathatatlan.
      A LED lehetséges, hogy idő közben frissült, mikor én vettem bevezető akcióban akkor a gyári oldalon még nem igazán volt erről infó, a képeken most is XP-L LED-et reklámoznak.
      Ez a lámpa tesztelés egy érdekes dolog, mivel csak arról az adott darabról tudok írni, amit a kezembe fogok. Ha adott darab tökéletes, az nem jelenti azt, hogy amit Te rendelsz és kapsz a kezedbe az is tökéletes lesz, és ez fordítva is igaz. Lehet, hogy a szériában 10000 darabból az egy rosszat kifogtam, ami épp meríti az akkut, de mindenki más boldogan használja. Valamit viszont írnom kell, szépíteni pedig nem szeretem a dolgokat, hiszen átverni és meggyőzni senkit nem célom -ez a blog nem erről szól-, inkább csak elfogulatlan véleményt próbálok írni a lehető leginkább tényszerűen. Remélem ez idén is sikerülni fog és tetszeni fognak az idei cikkeim is.
      Üdv,
      WestBam

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .