UltraFire SK68 és klónjai

Bevezető:

Már régóta gondolkozom egy összefoglaló cikk megírásán amiben a kedvenc általános otthoni “fiókba való” elemlámpám és annak pár mutációját mutatom be. Most eljött az idő, leginkább SK68 gyűjtőnéven elterjedt lámpákról írok pár sort. Rettentően egyszerű szerkezetek, mindezek mellett kb. annyi variánsuk létezik, mint égen a csillag. Ami általánosságban elmondható róluk, hogy a házuk alumínium, a fejben konvex lencsét találunk (általában műanyagból) és egy darab AA méretű ceruza elemről üzemelnek. Ahány gyártó annyi féle variáns létezik, így a többi tulajdonságukban nem igazán lehetünk biztosak. Még két teljesen egyformának tűnő darab közt is lehet eltérés a belső felépítésben. Ennek oka a költséghatékonyság, mert mindig az éppen legolcsóbban elérhető alkatrészekből épülnek fel. Ezt vásárláskor mi is tapasztalhatjuk, mert már 1000Ft körüli áron megvehetjük őket házhoz szállítva.

UltraFire SK68 kék színben

Felhasználása:

Az agresszív külső miatt sokaknak megakad rajta a mai napig a szeme, mintha tényleg valami szupertitkos katonai fejlesztés lenne. Persze nem az, a feladata sem az, hogy bármely szolgálatnál legyen hivatalosan is rendszeresítve. Ez egy általános ház körüli elemlámpa. Olcsó, egyszerű, egyértelműen kezelhető, könnyen elérhető alkáli elemmel is működik és mellette a fényerő is rendben van. Persze jön még a marketing szöveg, hogy milyen távolra világít majd “zoomolva”, hány száz vagy ezer lumen a fényerő és hasonlóak, de ezekkel ne foglalkozzunk. Amire kell arra tökéletes: benézni a szekrény mögé, megkeresni a levert biztosítékot, szerelgetésnél a motortérbe vagy a karosszéria alá bevilágítani, éjjel az udvaron áthaladni, esetleg a bicajra feltenni mint helyzetjelző lámpa egy tartóval. Ezekre tökéletes.

SK68 reklámanyag

Amire én nem ajánlom: túrára, erdőbe egyedüli lámpának semmiképp, maximum backup-nak, túlélő csomagba mint megbízható, olcsó, kis helyen elférő “taktikai” eszköz, egyetlen lámpának ami bármikor jól jöhet. Azt tudom javasolni, hogy otthonra se egy darabot vegyünk belőle. Nem drága, szánjunk rá némi pénzt, és vegyünk legalább kettő darabot, de még jobb, ha legalább annyit veszünk, mint az otthon élők száma + 1db tartalékba. Így mindenkinek lehet sajátja, a tartalék jó lehet még ha beadná a kulcsot valamelyik. A felhasznált tartalék helyett azon nyomban rendeljünk is egy újat, hogy mindig legyen egy pluszban, így nem maradhatunk működő elemlámpa nélkül.

A klasszikus SK68:

Sipik SK68 oldalról

A különféle verziók megkapják sok esetben a mai napig az SK68 típusjelzést is. Az “eredeti” modellről én már nem igazán találtam információkat, elkönyvelhetjük, hogy igazi UltraFire SK68 lámpát nem fogunk tudni vásárolni, csak kinézetre és feliratozásra egyezőt. Nincs is ezzel baj, ha jól működik.

Felépítése:

A régi szerkezet követi a konvex lencséseknél bevált mintát.

Fej:

A fej elején lévő fogazott alumínium bezel gyűrűt letekerve vele együtt lejön a műanyagból készült konvex lencse, érdekes módon a lencse alatt van a tömítő gyűrű. A fej és a bezel gyűrű találkozásánál is elhelyeztek egy tömítő gyűrűt, hogy vízálló legyen.

Sipik SK68 szétbontva

A fejet tovább is bonthatjuk a testbe tekert alumínium pill kitekerésével. Az első eltéréseket itt tapasztalhatjuk meg a különböző típusok között. Van, amelyiknél furatok vannak a peremben, van, ahol bevágások, az általam szétszedett SK68 esetében pedig 6 darab bemarás könnyíti a szerelését. Miután a pill-t kitekertük utána a fej lehúzható a testről, ebben korábban a pill pereme megakadályozta, így használat közben nem tudjuk véletlenül lerántani “zoomoláskor” a fejet.

Pill:

A pill oldalában szoktak egy bemarást készíteni, itt szintén gumi tömítőgyűrű a jellemző, így alulról is megakadályozzák a víznek a fejbe jutását. Ennél a modellnél ezt újraértelmezték a simább mozgathatóság miatt. A bordázott viszonylag széles gumi tömítés viszont pontosan az eredeti feladatát nem tudja ellátni, mivel a bordák közt bejut a víz.

SK68 pill

A pill felépítése elölről nézve: egy műanyag karika szorítja a LED köré a fényes műanyag reflektornak szánt lapot. Konvex lencsés lámpa esetén ezzel plusz fényerőt maximum pár százalékot nyerhetünk, de ez a gyártókat nem szokta zavarni, beteszik, mert szerintük szép. Szerintem pedig ront a vetítési képen, de nem gond, nem ez a lényeg. Ha ezeket eltávolítottuk akkor láthatóvá válik a LED. Ami nem Cree gyártmány, hanem olcsó LatticeBright. A LED 16mm-es alumínium csillagon pihen. Alatta nincs hővezető paszta, de ennek is megvan az oka sajnos. A pill közepét egyszerűen kifúrták, a LED csak egy kis peremen fekszik fel. Tervezési hiba, vagy tudatos cselekedet nem tudom, bár ezzel kb. 1,5g alumíniumot megspóroltak. Egy lámpa esetén nem sok, de ebből szerintem másodpercenként legyártanak pár százat, visszaszámolva viszont már költségmegtakarítás. Tehát a hő elvezetése szinte alig létezik, még csak hírből sem ismeri a tökéletest. A pill hátsó felébe van bepattintva a 15mm-es driver. Ebben a lámpában éppen három módos, de én az egy módosat szoktam javasolni. Bekapcsolod világít, kikapcsolod nem világít. Kb. ennyi a feladata az SK68-nak.

Test:

A test egy viszonylag vastag alumínium cső. Első részén sima cső, itt tud csúszkálni fókuszálás során a fej. Belül a menetek fém tiszták, a test belső fele viszont eloxált. Itt is jól látható tervezési hibát figyelhetünk meg, ugyanis a pill az elvékonyított falba tekeredik. Az agresszív kinézetű hűtőbordák jóval alatta találhatóak, ők lennének hivatottak a nem létező hőátadást a levegő felé közölni. Szóval ez a része jól néz ki de nem túl hasznos.

Sipik SK68 szemből

Tovább haladva a testen jelentős átmérő csökkenést találunk. Itt kapott egy óvatos rombusz mintázatot is ami inkább díszítő jellegű, mint funkcionális. Két szemben lévő oldalán a csőnek általában egy-egy síkba mart felület található, ide szoktak mindenféle márkaneveket szitázni. Nálam csak az egyik oldalon van felirat, de van olyan is itthon, aminek egyik oldalán a be nem épített LED gyártója, míg túloldalán az UltraFire gyártó neve szerepel. A cső hátsó részén ismét kiszélesedik a perem, ezt a lámpa tengelyével megegyező irányban 7 darab furat díszíti. Dísz, semmi funkciója. A perem egy darabon le van síkolva, ide két apró csavarral rögzítik a klipszet, ami minden eddig általam vásárolt modellen megtalálható volt. Ez egy hasznos és tartós kiegészítő, mindenképp jár érte a plusz pont! Ezzel a testen végig is értünk, jöhet a következő alkatrész.

Zárókupak:

A zárókupak az a rész ami számomra is fekete folt, ugyanis még egyet sem szedtem szét. Lehet nem voltam kellően elszánt, ez most is kimerült egy fél perces próbálkozásban. Atom stabilan bele van préselve egy műanyag gyűrű, ha ennek a kivételével megküzdünk akkor alatta fogjuk megtalálni a reverse clicky kapcsolót. Arany színű rugóval csatlakozik az áramforrás negatív pólusához. A kapcsolót nem ismerem, de azt tudom, hogy a leggyengébb láncszem a lámpában. Ha valami el fog romlani akkor jó esélyünk van rá, hogy az a kapcsoló lesz. Nekem legalábbis eddig egy esetben halt meg a driver, többinél mindig a kapcsoló szerkezete adta meg magát.

Sipik SK68 hátulról

Annyira olcsó a lámpa, hogy igazából nem éri meg az időt pocsékolni és rendelni hozzá egy új kapcsolót, nálam ez szokott a végzetük lenni. Sima hegyes vacak illesztésű menettel tudjuk a testbe csavarni a zárókupakot, az áram továbbítása is ezen keresztül történik. Sok esetben gyárilag olajos, koszos a menet, használatba vétel előtt célszerű megtakarítani a zárókupakon és a testben is egy kicsit, hogy tökéletesebb legyen az elektromos kontakt. Hátsó felén általában narancssárga gumi nyomógombot találunk, de ennek a színe eltérő lehet. Körülötte körben peremet találunk, ami nem elég magas ahhoz, hogy gyertyaként felállítsuk, viszont nem elég alacsony, hogy kesztyűben is könnyen kezelhető legyen. A világítási módok magas, alacsony és stroboszkóp, módmemória nincs benne, mindig a kikapcsolás utáni fokozatban fog indulni a lámpa.

GearBest SK68 promó

Összegezve:

Mindazok ellenére, hogy mennyi negatívumot soroltam fel az SK68 kapcsán, én a mai napig állítom, hogy ez egy tökéletes ár/használati értékű kis elemlámpa. Nem a megbízhatósága, nem a benne lévő sok éves fejlesztés (hiánya) és nem is tökéletessége miatt kedvelem. Viszont bárhol könnyen hozzáférhető AA méretű ceruza elemről is működik, sok esetben jelentős fényerő növekedés mellett 14500-as lítium akkumulátorról is. Fényereje árához mérten teljesen korrekt. Nem mellesleg jól néz ki, szeretik a gyerekek, nekik ez egy jó ajándék lehet. Nem kell féltenünk és vigyázni rá, nem képvisel jelentős értéket, de funkcióját tökéletesen ellátja: világít. Lakáson belül a konvex lencsés lámpákra jellemző viszonylag homogén fényű világító korong teljesen jól használható, bár színhőmérséklete elég magas és a fénye enyhén lilás beütésű a LatticeBright LED viszonylag alacsony minősége miatt. De számoljunk csak: egy Cree XP-E Q5 LED (mert általában erre hivatkoznak, hogy Q5 LED van benne) 16mm alu csillagon 1,5$ feletti áron van. Ez a lámpa kompletten kb. 3,5$

SK68 cseppálló reklám
Korrekt hozzáállás, hogy csak cseppállónak jelölik a lámpát!

Megvásárolható különböző kivitelekben:
SK68

UKing ZQ-X900

Uking ZQ-X900 oldalról

Az anorexiás SK68, mondhatnám. Ez már minimál szinten áll anyagfelhasználás terén. Minden benne van mint az SK68-ban, de mindenből kevesebb és vékonyabb. Működése teljesen megegyezik vele, megbízhatóságára nincs panasz. Ha hibás akkor már gyárilag hibás, ha működik akkor várhatóan működni is fog sokáig. Ami a leginkább meglepő, az a körítés, ami a lámpa körül van.

Ez a lámpa egy színes nyomtatású erős karton dobozban érkezik. Ez felfoghatatlan. Olcsóbb, mint az SK68 és olyan a csomagolása, hogy sok gyártó megirigyelhetné, kb. a fele költségvetést a doboz képviseli, szóval gyönyörködjünk benne. Majd bontsuk ki, és ismét lehet meglepődni. Kezelési utasítás angol és kínai nyelven. Ok, az angolsággal van baj, de a gugli fordító kb. ezt tudja. De van benne. Jó, nem ehhez a lámpához való, mert 18650-es akkukról és világítási módokról van szó benne, ez a modell pedig egy módos és AA alkáli, vagy 14500 akku fér csak bele. De ez akkor is meglepő. Nekem ez a variáns is tetszik, talán még praktikusabb is mint az SK68, ugyanis a simább felületek miatt nadrágzsebből sokkal könnyebb kivenni, ez is jól néz ki.

Uking ZQ-X900 szemből

A felépítését nem részletezem, pont ugyan olyan mint az SK68 belülről, de itt a falvastagság még alacsonyabb, a lencse pedig kisebb átmérőjű és ugyan úgy műanyagból készül. Ebből csak egy módos verziók léteznek ami rendben is van. A klipsz ennél a modellnél már nem csavarral van rögzítve a testre, hanem a zárókupak szorítja a testhez az L alakban hajtott, egyik végén gyűrűs kialakítású fémlapot.

Uking ZQ-X900 szétbontva

A feladatát ellátja, bár sokkal igénytelenebbnek tűnik. Aki a maximális ár/érték arányra hajt annak ezt a modellt javasolnám megvételre, mert kicsivel olcsóbb, mint az SK68. Fénye rendben van, fogad 14500 akkut is, használatával a fényerő is megnő.

Uking ZQ-X900 hátulról

Megvásárolható:
Már nem kapható 🙁

UltraFire U58

UltraFire U58 oldalról

Ő a legifjabb versenyző. Azért akadt meg a szemem rajta, mert az adatlapja szerint csak 14500 akkuval üzemel, nem mellesleg jól is néz ki. Visszafogottabb mint az SK68, mégis leginkább arra hasonlít. Próba alatt kiderült, hogy megy ő is sima AA alkáli elemmel, de a fényét szándékosan 14500 akkumulátorral használva fotóztam ha már azt ajánlotta a gyártó.

UltraFire U58 doboza

Szépen csomagolva érkezik egy fényes, színes nyomtatott karton dobozban, mintha valami minőségi terméket kapnánk. Kibontás után egészen addig marad ez az érzés, míg le nem tekerjük a zárókupakot. Elég pocsék minőségű a rajta lévő menet, persze ez nem elsődleges szempont, de meg kell említenem.

UltraFire U58 szemből

Felépítése megegyezik az előző modellekkel minden tekintetben. Belül ebben is olcsó, jelölések nélküli LED-et találunk, a driver három módos és kezeli a 14500-as akkut valamint az AA alkáli elemet is. A fej mozgatása ennél volt a leginkább nehézkes ami nem feltétlenül hátrány, mert így könnyen megtartja a beállított pozíciót. A három világítási mód: magas, alacsony és stroboszkóp. Sajnos ebbe sem került módmemória, mindig a használt fokozat utáni módban fog elindulni újbóli bekapcsolásakor.

UltraFire U58 hátulról

Megvásárolható:
UltraFire U-58

Ultra Bright Rechargeable LED Torch

Elérkeztünk az utolsó tesztalanyhoz. Kicsit kilóg a sorból, de felépítésre közel áll az SK68-hoz. Zoom-os, kis méretű, beépített akkut tartalmaz és közvetlenül tölthető USB-ről. Érdekes megoldás, ki is kellett próbálnom. Gyakorlatilag a nagyok mikro USB töltése lett megoldva kicsit butább módszerrel, de működik!

Ultra Bright Rechargeable LED Torch oldalról

Szép fényes, színesen nyomtatott kartondobozban kapjuk meg, tartozéka egy egyszerű csuklópánt is.

Ultra Bright Rechargeable LED Torch doboza

Sok információt a beépített akkuról nem tudunk meg, így kénytelen voltam tesztelni, hogy mégis milyen kapacitással lehet számolni nagyjából. A teljesen feltöltött lámpát legmagasabb fokozaton használva kb. három óra múltán már lemerültnek tekinthetjük. Még járattam pár órát, hogy merüljön tovább, a fényerő ekkor már 5 lumen környékére visszaesett. Sajnos alacsony feszültségre figyelmeztetés nincs benne. Ha elhalványult a fénye akkor kell tölteni. 0-ra nem akartam lemeríteni, visszatöltéskor 241 mAh kapacitást tudtam belepréselni. Ez nem valami túl acélos érték. Még ha 10%-os a mérési hiba akkor is elég karcsú, viszont a fénye kárpótolni fog érte! A ki és bekapcsolás valamint a módváltás is az egyetlen elektronikus kapcsolóval történik. A fokozatok magas, alacsony és stroboszkóp. Bosszantó, de a lámpát nem lehet kikapcsolni csak az összes fokozaton végighaladva, cserébe mindig a magas fokozatban indul, ami viszont pozitívum.

Ultra Bright Rechargeable LED Torch elölről

Töltéshez a zárókupakot kell letekerni, az alatta lévő teljes méretű USB csatlakozóval kell csatlakoztatni az áramforráshoz. Kikapcsolva kell a gyártó utasítása szerint a töltést végezni, ha nem így teszünk azzal az elektronikát tönkre tehetjük. Töltés folyamán a kapcsoló alatt piros fény jelzi, hogy töltődik a lámpa. Miután végzett a fényjelzés átvált zöldre. A gyártó külön kitért arra is, hogy legalább kéthavonta töltsük fel az akkumulátort teljesen. Ha nem így teszünk akkor a lámpában lévő folyamatos alacsony fogyasztás miatt teljesen lemerült akkumulátor élettartama a töredékére csökken. Szétbontanom nem sikerült sehogy sem az akku felől, nem tudtam belenézni, hogy milyen belülről. A töltés 0,5A-es áramerősséggel történik, a töltés végén lekapcsolja a lámpa a bejutó feszültséget, túltölteni nem tudjuk.

Ultra Bright Rechargeable LED Torch hátulról

Elérhető három változatban:
Már nem kapható 🙁

Fényük:

Lefotóztam őket is a megszokott helyen. Készítettem képet flood és zoom állásban is. A fotókon látható, hogy melyik elemlámpát és milyen áramforrással táplálva fotóztam.
Az elkészült képek flood állásban:

SK68 fénye összehasonlítva flood

Sok mindent nem lehet hozzá fűzni a látottakhoz. Egészen érdekes színhőmérsékletekkel találkozhatunk használatuk során. A homogén világító korong kb. 8m-es távolságig egészen jó megvilágítást produkál alkáli elem használatával, kb. 20m-es távolságig lehet ellátni a fényénél úgy, hogy még felismerhető amit ott látunk. 14500-as akkut használva a fényerő jelentősen megnő, egyértelműen a megvilágított távolság is növekszik.

Ugyan itt elkészültek a képek “zoomolt” állásban is:

SK68 fényének összehasonlítása throw

Az elkészült fotók nem igazán adják vissza a látottakat, inkább leírom amit tapasztaltam. Minden lámpa elvilágított a 100m-es távolságra lévő fán lévő laphoz. Viszont a fényerő harmatgyenge volt ezen a távon, inkább csak az látszódott, hogy valamiről visszaverődik a fény. Az akkumulátorral használt UltraFire U-58 ezt a távolságot egészen meglepő módon szépen átvilágította. A spot mérete elég kicsi, de már az ágak is szépen kivehetőek voltak. A beépített akkus változatnál szintén ezt tapasztaltam, csak még magasabb színhőmérséklet mellett. A Klarus Mi7-ben is kicseréltem az alkáli elemet 14500-as akkura, neki is jelentősen megnőtt a fényereje és jóval nagyobb felületet tudott bevilágítani mint vetélytársai, igaz a 100m-es távolság számára már túl nagy falatnak bizonyult, de fénye így is sokkal használhatóbb, mint olcsó társainak.

A tesztben szereplő variánsok fénye magas fokozatban teljesen PWM villogás mentes!

SK68 marketing kivágás

Mérések:

Sipik SK68: legnagyobb szélessége 25,7mm, hossza flood állásban 93mm, throw állásban 99mm.
Mért áramfelvételek alkáli elemmel: 1,03A, 0,27A

Uking ZQ-X900: legnagyobb szélessége 21mm, hossza flood állásban 91mm, throw állásban 101mm.
Mért áramfelvétel alkáli elemmel: 0,85A

UltraFire U-58: legnagyobb szélessége 25mm, hossza flood állásban 91mm, throw állásban 96mm.
Mért áramfelvételek alkáli elemmel: 1,76A, 0,35A

Ultra Bright Rechargeable LED Torch: legnagyobb szélessége 28mm, hossza flood állásban 93,5mm, throw állásban 104mm.
Áramfelvételt nem tudtam mérni.

Konklúzió:

Elmondható mind a négy bemutatott modell esetén, hogy jól működnek, ellátják feladatukat. Viszont tudnunk kell, hogy ezen az áron megbízhatóságot és jó gyártási minőséget nem szabad várni. Az ezüst színű modelleket érdemes előnyben részesíteni, mert a gyenge minőségű eloxálás kopása azon a legkevésbé feltűnő.

AA alkáli elem, 18650 akkumulátor, Klarus Mi7, UltraFire U-58, UKing ZQ-X900, Sipik SK68, Ultra Bright Rechargeable LED Torch, Convoy S3
AA elem, 18650 akku, Klarus Mi7, UltraFire U-58, UKing ZQ-X900, Sipik SK68, U. B. R. LED Torch, Convoy S3

Nem érdemes a lámpa árának többszörösét 14500-as akkura költeni, mert ugyan nő a fényerő, de a melegedés is jelentősebb, ami hátrány a rossz hővezetés miatt. Akik tényleg olcsón keresnek valamit ami az áruházi sok LED-es műanyag lámpáknál jobban világít és strapabíróbb a fém tokozás miatt azoknak tökéletes választás bármelyik verzió.

 

UltraFire SK68 és klónjai” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Én azt gondolnám, hogy az elégtelen hűtés miatt a LED sül meg benne elsőnek. Volt már olyan kínai lámpám-feltettem a biciklimre világításnak és kb egy év alatt égett ki a LED-je, bár ott még hűtőcsillag se volt a LED alatt csak egy kis NYák-ocska a szélével a házba préselve-1W LED-es volt még. Kicseréltem a LED-et benne hűtőcsillagosra, kapott egy pici chipset hűtő darabot amit a házába passzosra faragtam és hűtőpasztával tettem rá a hűtőcsillagos LED-et. Saját külső áramgenerátort vezetékkel és dinamóról kapja az átalakított áramot vezetéken, azóta is jó

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .