Maglite Solitaire – az EDC lámpák őse

Maglite Solitaire elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Minden EDC elemlámpák ősét, a Maglite Solitaire elemlámpát szeretném kicsit részletesebben is bemutatni ebben a cikkemben. Sokan nem is tudják, de eredetileg az 1988-as bemutatásakor még Marquis-nak hívták ezt a modellt. Ez nem tetszett a kereskedőknek, mert több termék is használta már ezt a nevet, végül ezt a Solitaire váltotta fel. Ezt a márkanevet 1989-ben levédették, és a mai napig a Maglite oltalma alatt áll. Kifejezetten nőknek tervezték, hogy ne csak a rendfenntartóknak és férfiaknak, hanem a gyengébb nemnek is tudjanak elemlámpát kínálni. Kezdetben csak fekete és ezüst, később több színes kiadásban is megjelent. Ma már nem csak a gyengécske izzós változata, hanem a tesztben is szereplő LED-es változata is elérhető a megszokott 10 éves Maglite garanciával. Népszerűsége a tengeren túlon töretlen, itthon sajnos az ára miatt inkább presztízs termék, pedig valódi kulcstartó lámpaként is megállja a helyét. Nagyjából örökre. Vagy kicsit tovább, ezt még nem tudom pontosan.

Maglite Solitaire oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: Solitaire LED
Emitter típusa: nem közölt adatot a gyártó
Maximális fényáram: 47 lm
Maximális fényerő: 552 cd
Lencse: Műanyag
Kapcsoló típusa: twisty
Áramforrás: AAA alkáli elem (tartozék), vagy AAA Ni-MH akkumulátor
Módok: 1 (ki/be)
Bevonat: nem közölt adatot a gyártó
Vízállóság: vízálló
Ejtésállóság: 1 m
Tömege: 24 g tartozék elemmel

Maglite Solitaire doboza

Doboz tartalma:

Bliszterben került értékesítésre az általam vásárolt változat, mivel én napi használatra vettem. Természetesen díszdobozos verziója is elérhető némi felárért cserébe. A tartozékok sora nem túl bőséges, mivel a Maglite Solitaire lámpán kívül egy Duracell AAA alkáli elem és egy kulcstartó pánt tartozik hozzá. A bliszter két oldalát elválasztó papír egyben a sok nyelven íródott (sajnos magyar nyelven nem) kezelési utasítás is egyben.

Maglite Solitaire tartozékok

Felépítés:

A Maglite Solitaire a kezdetektől fogva jellegzetes felépítésű. Ugyan ránézésre a klasszikus elemlámpa vonalat követi, de a 3 fő rész funkciója ebben a modellben másként van értelmezve:

Maglite Solitaire szétszedve

Fej:

A fej alatt nem a tipikus elemlámpa fejet kell érteni, mert a Solitaire feje az csak egy hatalmas bezel gyűrű, amibe belülről gumi tömítő gyűrűn fekszik fel a polikarbonát lencse, amit a műanyag reflektor szorít a helyére. A reflektor csak szimplán a bezel gyűrűbe van dugva, semmi más nem tartja a helyén, csak szorul benne, ezért nem esik ki.

Maglite Solitaire felépítése

Érdekes megoldás, de úgy tűnik egyszerűsége ellenére tökéletesen működik, hiszen az elmúlt majd 30 év ezt bizonyította. A reflektor után egyből a menetes rész található, amivel a testhez lehet rögzíteni. Kívülről a gyártó és típusjelölés olvasható a bezel elején, ami egy sima gyűrű, ez alatt lett egy körben recézett felület kialakítva, hogy a forgatáshoz könnyebb legyen a “fejet” megfogni. A recézés nem tart a bezel gyűrű végéig, alul is egy keskeny de teljesen sima gyűrűt látatunk.

Maglite Solitaire fej

Test:

A Maglite Solitarire teste a megszokottól eltérően tartalmazza a LED modult és a kapcsolót is. Jól olvassátok, a kapcsolót, bizony. A Solitaire tartósságának egyik titka ez a mechanizmus, ami ha nem folyik bele az elem akkor nem igazán tud tönkre menni, ezáltal a kapcsolása a többi twisty kapcsolós lámpával ellentétben megbízhatóan és probléma mentesen működik, igaz fordítva mint a megszokott. A fej lazítására kapcsol be, és a meghúzásával lehet kikapcsolni. Ennek gyakorlati szerepe is van, ezt majd lentebb a kezelésnél fogom részletezni. A lényeg annyi, hogy a test elejében megtalálható a LED modul, ami speciális kiszedő szerszámmal bontható ki a testből. Mivel a garanciára vigyázok, ezért nem kísérleteztem, benne hagytam.

Maglite Solitaire Factory AD

Érdekes a benne lévő aprócska LED, mert méretéhez képest hatalmas dómot kapott, aminek szerepe kulcsfontosságú a működés során. Kívülről a kiváló minőségű viszonylag sűrű menettel kezdődik a test, aminek aljában egy gumi tömítő gyűrűt helyeztek el, hogy a vízállóságot biztosítsák. Ez alatt még egy a menettel nagyjából megegyező átmérőjű nyak rész található, amit a bezel teljesen eltakar. Itt található meg a sorozatszáma az egyes daraboknak, ezzel kell regisztrálni a gyártói oldalon. A test eztán a bezel gyűrű vastagságára kiszélesedik, és a “fej” rész recézettségét másolva itt is hosszan bordázott a test. A végén kb. egy centiméteres sima felületet találunk. A hátsó rész kialakítása leginkább belül érdekes, ugyanis a menet a belső felében beljebb kezdődik, mint várnánk, ráadásul a menetes rész után van a test oldala belülről lemarva, az elektronikus kontakt ezen a felületen jön létre a test és a zárókupak között. Érdekes megoldás, de jobban átgondolva egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége és a megbízhatósága.

Maglite Solitaire test LED modullal

Már másodszer kerül szóba a megbízhatóság, ezért egy kis kitérőt engedjetek meg. Szóval olyannyira bevált ez a konstrukció, hogy jó ideig élettartam garanciával árusították a Solitaire modellt Amerikában. Szerintem ez nagyjából mindent elmond róla. Van olyan ismerősöm, akinek a több, mint 10 éves még izzós Solitaire mai napig ott lóg a kulcstartóján. Vacak a fénye, de nem cseréli le, míg el nem romlik. A külseje már ütött-kopott, de a funkcióját mai napig akárcsak új korában, ellátja. Valószínűleg még egyszer ennyi ideig. Legalább.

Maglite Solitaire szalmában

Zárókupak:

A zárókupak szerepe valóban a lámpa lezárása. Mivel csak az áramkört zárja és tömíti a Solitaire hátsó felét a bejutó víz ellen ezért a kialakítása ennek is faék egyszerű. A belül üreges zárókupakba egy műanyag profilba illeszkedve kerül be komplett modulként az akku negatív pólusával érintkező rugó, valamint a test oldalába az áramot átvivő érintkező karmocskák. A rövidke menet aljában speciális profilú tömítés található, ennek karbantartására figyeljünk, igaz rendelhető ha esetleg elszakadna. A zárókupak végén karakteres kialakítást kapott a kulcskarika helye, ráadásul figyeltek arra, hogy a falvastagsága se legyen túl alacsony. Ez is jól sikerült.

Maglite Solitaire zárókupak

Mérete:

Elég picike tudott maradni a Solitaire, így valóban a legkisebbek között száll harcba, legalábbis az AAA elemes lámpák között:

Sorban egymást követik: AAA elem, AA elem, Maglite Solitaire, Lumintop Tool AAA, Wuben E05, Astrolux S1.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Maglite Solitaire tartozéka egy alkáli elem is, tehát vásárlás után azonnal hadra is lehet fogni, csak bele kell helyezni az elemet és már indulhat is a móka. Az eredeti koncepcióhoz a mai napig tartja magát a Maglite, tehát a Solitaire csak egy módos, ki és bekapcsolni lehet csak. Nincs tekergetés, fokozat keresés, csak a maximális fényerőt biztosító fokozat létezik. A fej a testre húzva van kikacsolt állapotban a lámpa. Ha meglazítjuk akkor kapcsol csak be. Ismételt ráhúzásnál kikapcsol. Ennyi.

Maglite Solitaire elölről

Na jó nem. Most jön a hatalmas dóm szerepe képbe, mert bizony a Solitaire LED 47 lumenes változata akárcsak a régi izzós verzió használható gyertyaként is. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy letekerjük a “fejét” és azt félre tesszük. A hatalmas dóm miatt gyönyörűen szórja a fényt, tehát kaptunk egy lámpást is a pénzünkért cserébe! Vissza tekerésnél figyeljünk arra, hogy a test oldalában lévő gumigyűrűt nehogy elvágjuk, illetve picike szilikonzsír mindig legyen rajta.

Maglite Solitaire lámpás

Mérések:

Méretei:
– hossza: 81,2 mm
– legnagyobb átmérője: 12,7 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 12,5 g
Tömege akkumulátorral: 24 g

Mért fényerő: 702 cd, a gyári érték 127%-a!

Maglite Solitaire hátulról

Hőtermelése:

Az bizony nincs. Elég sokat használtam, sok esetben huzamosabb ideig is, de soha, még csak langyosnak sem éreztem, nem emelkedett még 10°C-t sem a legmelegebb pontja fél óra járatás után sem.

Áramfelvétel:
– 0,38 A

Maglite Solitaire lovakkal hóban

Futásidő:

A futásidő teszthez fehér IKEA LADDA AAA Ni-MH akkut használtam. A Solitaire csak egy fokozattal rendelkezik, ezért bekacsoltam, és vártam, hogy mikor kapcsol ki. Láthatóan nem stabilizált a driver, ugyanis bekapcsolás után azonnal esni kezd a fényáram mértéke, ami kb. 16 perc után már a kezdeti 80%-ra csökkent. Innen további 105 perc kellett, hogy 60%-ra essen vissza a fényáram mértéke, ahol is felgyorsulnak az események. Újabb 20 perc elteltével a lámpa kikapcsolt. A gyári futásidő 105 percnek van jelölve. 140 percet mértem, tehát itt is bőséges tartalék volt ebben a kis apróságban!

Fénye:

Semmi értelme nem lett volna kültéren fotózni ezt a modellt, hiszen a tipikus felhasználási terület a közeli célok megvilágítása, láb elé világítás sötétben, vagy a kulcslyuk megkeresése. Épp ezért beltérben, 5 méteres távolságra világítva készítettem képeket:

Maglite Solitaire fénye

Ezen a rövid távon persze minden tesztalany jól szerepelt, de jól látható többek közt a fény profilja közti különbség is. Első képen a Nitecore TUBE kulcstartó lámpa fénye látható, hotspot nincs, csak szórt fénye. Őt követi a BLF 348 Nichia LED-del szerelve. Neki már kicsit koncentráltabb a fénye, de hotsportól nála sem beszélhetünk. Harmadik képen viszont egy karakteres hotspotot láthatunk a Maglite Solitaire lámpát bekapcsolva és a hotspotot beélesítve. Meglepő, de tudtam tesztelni nagyobb zárt térben is, és a hotspot elvilágít 50 méterre úgy, hogy még használható a fénye. Őt a legerősebb AAA elemet használó elemlámpám, a Lumintop Tool AAA követi. Jóval magasabb teljesítményt nyújt szélesebb és kevésbé karakteres hotspot mellett,cserébe sokkal rövidebb az üzemidő, viszont a fényerő a két modellnél megegyezik a mérésem alapján.

És készültek képek a lámpás funkciójáról is:

Maglite Solitaire lámpás módban

Első fotón az AA elemet használó Nitecore LA10 CRI fénye látható, őt követi a Maglite Solitaire letekert fejjel, lámpásként. Meglepő fényáramot kelt ugye? Harmadik fotón a kis kedvencem a ThorFire KL02 fénye látható, ő a legerősebb, cserébe 16340 méretű lítium-ion akkumulátorról üzemel.

Konklúzió:

Mit is lehetne írni az első valódi EDC lámpáról, ami egy igazi ikon a maga nemében, hiszen egy új kategóriát teremtett? Amerikában a mai napig nagy népszerűségnek örvend, amit funkcionalitásának, valamint az ottani árazásnak is köszönhető, hiszen ott ez filléres tételnek számít. Mondjuk ha kiszámoljuk a várható élettartamot akkor bizony ez évente csak pár száz Forintba kerül itthon is, cserébe megkapjuk a nyugalmat, hogy ez működni fog, még a világvége első, és várhatóan a második felvonása után is. EDC felszerelésekben mai napig kedvelt darab, naponta kerülnek fel fotók a különböző közösségi médiákban Maglite Solitaire elemlámpát tartalmazó EDC pakkokról. Túlélő felszerelésbe backup lámpának kifejezetten ajánlott az üzembiztossága miatt. A lámpás funkciót nagyon nagy ötletnek tartom, hogy átültették a LED-es változatba is.

Maglite Solitaire csipkebogyóval

A bevonata ugyan lehetne ellenállóbb, de ha kulcscsomóval együtt hordjuk akkor bármelyik lámpáról lekopik a színes felület kezelés a folyamatos koptató hatás miatt. Nyilván a lumenháborúba nem ezzel kell elindulni, de ha nincs más akkor ez is használható, az erős és egészen széles hotspot miatt 15-20 méteres távolságra így is el lehet vele látni. Hiányzik a holdfény mód is belőle, amit én hasznosnak találok minden lámpában, de ezt tudatosítani kell, hogy nem erre termett, ez tényleg egy kulcslyuk keresésére, vagy váratlan vak sötétségben a rendes elemlámpánk megtalálására találta ki a gyártó. Arra pedig hibátlan a mai napig. A kiemelkedő garanciális idő és várható élettartama miatt pedig részemről ez a modell kifejezetten az ajánlott kategóriába kerül!

Megvásárolható a hivatalos hazai importőrtől közvetlenül: Maglite Solitaire
Ne feledjétek használni a kedvezménykupont sem: ELEMLAMPABLOG

Maglite Solitaire – az EDC lámpák őse” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .