UTorch S1 mini – zsebpiszok

UTorch S1 mini elemlámpa teszt- tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A picike elemlámpák közt én már (majdnem) megtaláltam a számomra ideálisat a JetBeam JET II PRO személyében. A keresgélés persze soha nem ér véget, az UTorch S1 mini felépítéséhez hasonló pici lámpákkal mostanában több gyártó is előrukkolt. Gondoltam teszek egy próbát, hogy hogyan is működik az XPL LED és a fix állású konvex lencse párosa, mert semmi jóról nem szeretnék lemaradni. Gyorsan vettem is akciós áron ebből a modellből egyet és betettem a zsebembe az EDC elemlámpám helyére. Már egy ideje hordom és talán releváns véleményt is sikerült róla kialakítanom. Nézzük mire jutottam:

UTorch S1 mini tükrös

Gyártói specifikáció:

Gyártó: UTorch
Modell: S1 mini
Emitter típusa: Cree XPL HD
Maximális fényáram: 600 lm
Lencse: konvex lencse
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Áramforrás: 16340 lítium akkumulátor (tartozék)
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, stroboszkóp, SOS, pozíció jelölés)
Bevonat: nincs megadva
Vízállóság: nincs megadva
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömege: 28 g

UTorch S1 mini doboza

Doboz tartalma:

Csinos kis kartondobozban érkezik az UTorch S1 mini, ami akár egy kategóriával feljebb is megállná a helyét. A dobozban fekete szivacsos betétben találta meg a helyét az elemlámpa, a klipsz, a kettő pót tömítő gyűrű és az akkumulátor. Ezen kívül még egy angol nyelvű egészen korrekt mini kezelési utasítást helyeztek el belül. Más tartozék nem jár hozzá, igaz nem is indokolja semmi a több extrát.

UTorch S1 mini tartozékok

Felépítés:

Rettenetes titkait a gyártó féltve őrzi, ezért az unibody test ami egyben a fej is, a bezel gyűrű felől ragasztva lett, nem tudtam széttekerni, csak a zárókupakot lehet a lámpánkról leszerelni. A belső felében a driverre még egy fekete szivacsdarabot is ragasztottak, így annak tartalmát sem lehet azonosítani.

UTorch S1 mini szétbontva

Fej + test:

Mint említettem a test és a fej egy darabból van kialakítva. Ez jót tesz a keletkező hő elvezetésének és nehezíti a szerelését -valamennyire. Ezen ne bánkódjunk, ugyanis a lámpa elején lévő rozsdamentes acél bezel gyűrűt a gyártó amúgy is beragasztotta, szóval nem fogjuk szétbontani az UTorch S1 mini lámpát. A bezel alatt helyezték el a nagy valószínűséggel műanyagból készült konvex lencsét, ami szokatlan módon belül a LED felett egy furattal is rendelkezik. Ezt gondolom a fény homogénebb elosztása miatt alakították így ki, hogy a lencse minél közelebb kerülhessen a LED-hez. Alatta reflektor nincs, csak fekete központosító gyűrűvel a Cree XPL HD LED lett elhelyezve.

UTorch S1 mini eleje

A megszokottól eltérő módon ez a modell nem “zoomolható” mint a konvex lencsés lámpák nagy része, ennek a fókusza flood állásban van rögzítve. A fej külső felén a gyártó és típusjelzés olvasható, mögötte közvetlenül négy óvatosan kivitelezett hűtőborda fut majdnem körbe, ugyanis itt lett a kapcsoló helye is kialakítva. Ha tippelnem kellene megkockáztatnám, hogy a LED bizony a driver PCB lapjára van forrasztva, nem külön pill-re van helyezve, ezért tud ennyire rövid lenni. Ezt az elméletem a kapcsoló elhelyezése is erősíti, mert másként nem igazán férne el ennyi elektronika ilyen pici helyen. A nyomógomb gumi borítása sima felületű, nem kapott textúrát, körülötte rozsdamentes acél gyűrűt helyeztek el, növelve ezzel is az esztétikai élményt.

UTorch S1 mini szemből

Tovább haladva a testen üde színfolt, hogy nem a megszokott textúrákból válogatott a gyártó, hanem egyedi körbefutó állított téglalapokkal növelte a test csúszásmentességét. A lámpa közepe felé lett a klipsz helye kialakítva, ebbe tökéletesen passzol a rozsdamentes acélból készült tartozék, ami feketére van színezve. A vájat nem fut körbe a testen, ezért a klipsz sem forog el, fixen áll a lámpán és csak egy állásban lehet megfelelően rögzíteni, fordítva nem! A test vége felé még egy pici textúrát találunk, majd egy gumi tömítőgyűrű után láthatjuk az eloxált, kiváló minőségű, trapéz alakú menetet. A test végén lett lecsiszolva az eloxálás, itt történik az áram átvezetése, ezért a zárókupak letekerésével a lámpa lezárható véletlen bekapcsolás ellen.

UTorch S1 mini klipsszel

Zárókupak:

Nem túl bonyolult a kialakítása az UTorch S1 mini zárókupakjának. Belül a zárókupak aljába erős neodímium mágnest rejtett a gyártó, felette mélyebb bemarásba feszül bele a rugó ami az akku negatív pólusával a kontaktot biztosítja. Kívülről egy keskeny sima gyűrűvel csatlakozik a testre, amit egy barázda és egy még vékonyabb gyűrű követ, majd itt is megtaláljuk a testről megismert téglalap textúrát két sorban. Utána szimmetrikusan újra a vékony gyűrű, barázda, majd a vastagabb gyűrű következik ami itt már jóval szélesebb mint a test felé. Itt marták ki a csuklópántnak a helyét. Egészen méretes a rajta található lyuk, de csodára ne számítsunk, csak vékonyka zsinórt tudunk rajta átfűzni. A talprészt mindössze egy körgyűrű dobja fel, egyébként sík a felülete.

UTorch S1 mini zárókupak

Mérete:

Azt kell mondanom, hogy ez a lámpa bizony tényleg picire sikerült. Az UTorch S1 mini rövidségének titka minden bizonnyal a fent taglaltak miatt jöhetett létre, minden esetre az ugyan ilyen akkuval működő JetBeam JET II PRO lámpához képest arányaiban mérve nagyjából 15% rövidebb. Hossza még egy 18650-es akkunál is kevesebb.

UTorch S1 mini mérete
16340 akkumulátor, UTorch S1 mini, 18650 akkumulátor, JETBeam JET II Pro, Klarus Mi7, Astrolux S1

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezése hamar megvan az UTorch S1 mini elemlámpának, ugyanis akkut is mellékelnek, így ha azt feltöltöttük máris használatba vehetjük. A kezelése sem túl bonyolult, egy darab elektronikus kapcsolót helyeztek a fej oldalába, ezzel lehet minden funkciót elérni. A driver rendelkezik módmemóriával, ezért abban a fokozatban fog bekapcsolni rövid kattintás után az UTorch S1 mini amiben utoljára használtuk.

UTorch S1 mini emitter banner

Az alap fokozatok három módból állnak: alacsony, közepes és magas. Ezek ebben a sorrendben ismétlődnek minden egyes kattintás után. Kikapcsolni a nyomógomb hosszú, kb. két másodperces lenyomásával lehetséges. Vannak speciális módok is, a holdfény mód ami 0,5 lumen fényáramot ígér kikapcsolt elemlámpánál aktiválható. A gombot hosszan lenyomva és nyomva tartva kb. 2 másodpercre aktiválódik. Kikapcsolni hosszú kattintással lehet, rövid kattintás után az alacsony fokozatba lép és abban a csoportban lehet eztán lépkedni a fokozatok között.

UTorch S1 mini modes banner

Holdfény módban aktiválható a villogás csoport. A gombon kettőt kattintva a fix frekvenciájú stroboszkópot kapcsoljuk be. Eztán a gombon kattintva az SOS morze villogás, majd újabb kattintás után a pozíció jelölés következik. Újabb kattintásra ezt a sorozatot kezdi elölről. Kettőt kattintva újra a holdfény módba jutunk vissza. Ha mindez nem lenne elég akkor le is zárhatjuk a lámpa nyomógombját részben, ha kikapcsolt lámpánál kb. 4 másodpercre lenyomjuk és nyomva tartjuk a kapcsolót. Ekkor a zár aktiválódik, de a gombot ha benyomjuk akkor a nyomva tartás idejére alacsony fokozatban világítani fog. Ebben az állapotban akár morze jelzéseket is küldhetünk vele.

UTorch S1 mini Points banner

Feloldani a nyomógomb ismételt kb. 4 másodperces lenyomásával lehet, ami után azonnal a memóriában lévő fokozatba kapcsol az Utorch S1 mini. Az akku töltöttségét is tudjuk ellenőrizni, ehhez kikapcsolt lámpánál duplán kell kattintani a nyomógombon és elvillogja a töltöttségi szintet. 4 villanás = 100% töltöttség, 3 villanás = 70% feletti töltöttség, 2 villanás = 30-70% közötti töltöttség, 1 villanás = 30% alatti töltöttség.
Itt egy rajz a menüről:

UTorch S1 mini menü

Beépített töltés:

Itt kis csalással él a gyártó, ugyanis maga az UTorch S1 mini nem rendelkezik beépített töltéssel. Szemfülesen észrevették, hogy egy EDC elemlámpánál ez bizony hasznos funkció, ezért a tartozék akkumulátort választották meg úgy, hogy maga az akku rendelkezzen töltővel. Esetünkben a Lumintop kínálatából került ki a tölthető 16340-es akku, amit mikro USB csatlakozón keresztül tudunk feltölteni.

UTorch S1 mini waterproof banner

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akku Lumintop fóliával van ellátva, a feliratok szerint túltöltés és túlmerítés védelemmel is rendelkezik, ez szerencsére igaz. Az is biztos, hogy a ráírt 650mAh kapacitás valós, ugyanis az XTAR VP4 plus töltővel 698mAh kivehető kapacitást mértem, ami szépen felette van a specifikációnak. A beépített töltő valószínűleg egyszerű szerkezet, a töltőáram értéke nálam nem ment 380 mA érték fölé, de a pici akkut ezzel az árammal is egészen hamar fel lehet tölteni.

UTorch S1 mini 16340

 

Mérések:

Méretei:

  • legnagyobb átmérője: 22 mm
  • teljes hossza: 59,7 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 28,1 g
Tömege a tartozék akkumulátorral: 45,7 g

UTorch S1 mini hátulról

Hőtermelése:

Itt jól látható, de használat közben is tapasztaltam, hogy a hővédelem valós, nem időkorláttal dolgozik. Ez a diagramból is kivehető, nem tud túlmelegedni. Az akku merülésével együtt a fokozatok is elfogynak, mert merült akkunál már csak az alacsony és közepes módokat engedi kapcsolni. Meglepően okos szerkezet!

UTorch S1 mini hőtermelése

Mért áramfelvételek:
– 29 µA (készenléti áramfelvétel)
– 0,00 A (holdfény mód)
– 0,01 A
– 0,16 A
– 2,27 A

Fénye:

Előre le kell szögezzem, ez a lámpa kültérre nem igazán való. Ugyan magas fokozatban szépen világít, de a teljesítménye az aktív hővédelem miatt hamar csökken. A képeket kültéren készítettem el pár hasonló és már megismert elemlámpával együtt:

UTorch S1 mini fénye

Első fotón egyből a tesztalany UTorch S1 mini fényét láthatjuk. Nagyon jól látszik, hogy a meleg színhőmérsékletű változat fénye mennyire sárgás árnyalatú, egészen biztos, hogy nem a hirdetett 5000K színhőmérsékletű, szemre olyan 3500K tippelnék. Ez a színvisszaadásnak viszont kedvez. A megvilágított távolság nem túl nagy, kb. 15-20 méterre visz el a fénye, közelre is szélesen teríti a fényt, szokásos homogén konvex lencsés elemlápákra jellemző a fénye. Következő képen a JETBeam JET II Pro fénye már jól láthatóan a reflektorral távolabbra van fókuszálva, közel nem túl erős a megvilágítás értéke. A Klarus Mi7 szintén távolabbra van fókuszálva, szép szélesen teríti a fényt a rövid OP reflektor segítségével. Utolsó képen a kontrasztot a Convoy S2+ legerősebb változata adja.
Fénye minden fokozatban PWM villogástól mentes!

Konklúzió:

Egyáltalán nem sikerült rosszul az UTorch S1 mini elemlámpa. Mostanság kezd elterjedni a fix konvex lencsés megoldás a pici elemlámpák között, aminek eredménye a szép homogén fény, ami viszonylag alacsony intenzitású, ezért leginkább rövid távon lehet eredményesen használni az elemlámpát, ott viszont szép hotspottól mentes fényt kapunk. Én a meleg színhőmérsékletű modellt vásároltam meg és úgy néz ki, hogy jó döntés volt, mert ez a típusú fény jól illik a lámpa karakteréhez. A pici méretet a kialakítása szavatolja, nincs olyan pici zseb amibe ne találná meg a helyét, akár a farmer órazsebébe is elfér.

UTorch S1 mini operation banner

Amennyire idegenkedtem tőle annyira belopta magát a szívembe a használat során az UTorch S1 mini, ugyanis épületen belül nagyon kellemes a fénye. Persze vannak hiányosságai, de ezek közül számomra egy valami volt zavaró, mégpedig az eloxálás minősége. Jól látszik a képeken is, hogy a klipsz mellett – de alatt is- már elkezdett lekopni. Ennek oka, hogy a klipszet jó párszor levettem és feltettem, de akkor sem így kellene kinéznie pár hét használat után. Sajnos a reklámanyag sem tartalmazza, és a tapasztalat is azt mutatja, hogy nem kemény bevonattal van ellátva (HA-III eloxálás bizony nem kopik ennyire). Ezt leszámítva viszont bátran oda merem tenni bármely márkásabb vetélytársa mellé és a fénye valamint a funkciói nem fognak csalódást okozni.

Megvásárolható:
UTorch S1 mini – 5000K melegfehér színhőmérsékletű változat
UTorch S1 mini – 6500K hidegfehér színhőmérsékletű változat

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .