Armytek Tiara A1 PRO – újabb lámpa az apokalipszisre

Armytek Tiara A1 PRO teszt

Armytek Tiara A1 PRO elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Az Armytek az egyik kedvenc gyártóm. Elfogult lennék? Lehetséges, hogy igen, de ennek oka van: azt adják amit írnak. Se többet, se kevesebbet. Írtam már a Wizard Pro v3 Magnet USB-ről és a Viking Pro v3 modellről is. Most egy kisebb méretű, egyszerű Cree XP-L LED-del szerelt pipalámpát szeretnék a figyelmetekbe ajánlani. Az Armytek Tiara A1 PRO vonzerejét számomra az áramforrása adja. Használhatok benne AA méretű (ceruza) alkáli elemet, AA Ni-MH akkumulátort, de ha kedvem van, akár 14500-as méretű lítium-ion akkumulátort is. Megkapunk mindent, amire csak szükség lehet egy prémium terméknél, de a specifikáció itt is bőven túllő a szabványokon: ejtésállóság 10 méter magasságból, vízállóság 10 méter mélységben 2 óráig garantált. Erről csak annyit, hogy ha a fele igaz, még akkor is többet kibír, mint egy átlagos elemlámpa. A 10 év garancia (hivatalos viszonteladótól beszerezve) pedig újabb plusz. Egy újabb túlélő-elemlámpa lenne?

Armytek Tiara A1 PRO elölről

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Armytek
Modell: Tiara A1 PRO
Emitter típusa: Cree XP-L
Maximális fényáram: 560 lm (LED) 420 lm (OTF)
Maximális fényerő: 1700 cd
Maximális üzemidő: 90 nap
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Hotspot mérete: 70°
Spill mérete: 120°
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: AA alkáli elem, AA Ni-MH akkumulátor, 14500 lítium-ion akkumulátor
Módok: 10 (turbo 1, turbo 2, közepes 1, közepes 2, közepes 3, holdfény 1, holdfény 2, stroboszkóp 1, stroboszkóp 2, stroboszkóp 3)
Bevonat: HAIII kemény eloxálás 400HV
Vízállóság: IP68 – náluk 10 m mélységben 2 órás időtartamon tesztelve
Ejtésállóság: 10 m (!!!)
Tömege: 59 g (áramforrás nélkül)

Armytek Tiara A1 PRO doboza

Doboz tartalma:

Szép igényes csomagolásban kapjuk meg az Armytek Tiara A1 PRO elemlámpát. A fehér-zöld dobozban az alábbi tartozékokat kapjuk meg: rozsdamentes acél klipsz, szilikon tartó fejlámpa módhoz, fejpánt, karpánt, csuklópánt, csuklópánthoz rögzítő gyűrű, tartalék tömítőgyűrűk, kivehető neodímium mágnes. Szép kis pakk, nagyjából mindent tartalmaz, amire szükségünk lehet a használat során.

Armytek Tiara A1 PRO tartozékok

Felépítés:

Alapvetően 3 fő részből áll az Armytek Tiara A1 PRO elemlámpa, viszont a fej és a test össze lett ragasztva a gyárban.

Armytek Tiara A1 PRO szétszedve

Fej:

Igazándiból az van, hogy semmi nem derül ki a belső értékekből, ugyanis úgy lett összerakva, hogy véletlenül se tudjunk hozzáférni. Nem is feltétlenül baj ez, hiszen egy ilyen lámpától én is azt várom, hogy csak működjön és működjön, lehetőleg az idők végezetéig. Addig míg a 10 év garancia nem jár le amúgy sem ildomos szétbontani, szóval csak körbefotóztam és az alábbiakat láttam: Jóval méretesebb a fej, mint a test, a teljes elektronika a kapcsolóval együtt ebben az alumínium darabban lakik. A test felől ragasztva van, ezzel a 10 méteres vízállóságot biztosítja a gyártó. Belül a driver nem rugóval, hanem egy réz tömbbel érintkezik az akkumulátor pozitív pólusával.

Armytek Tiara A1 PRO feje

Kívülről a felülete mindenféle bordától és mintázattól mentes. A nyak részén hengeres alakú, ami átalakul egy meghatározhatatlan profillá a fej további részén. A fejben lévő Cree XP-L LED előtt textúrázott TIR lencsét találunk, de a gyártó itt sem bízott semmit a véletlenre, keményített ásványi üveg lencsét is helyezett a műanyag TIR lencse elé, ami természetesen kétoldali tükröződésmentes bevonattal is el van látva. Ezt az egészet a fejbe egy rozsdamentes acélgyűrűvel préselték a helyére, szintén bonthatatlanul. Ugyan így jártak el az elektronikus kapcsolóval is, aminek a fehér gumi nyomógombját a  fej oldalán helyezték el. A gumi gombot szintén rozsdamentes acél gyűrűvel szorították be a helyére. Az egész fej teljesen zárt és bonthatatlan egység.

Armytek Tiara A1 PRO fatörzsön

Test:

Mivel a fejjel össze lett ragasztva, ezért azzal együtt tudtam csak megvizsgálni. A kiváló minőségű vastag, matt eloxálással bevont test fej felé lévő vége ugye ragasztva van a tökéletes vízállóság érdekében. A fejtől kezdve hamar összeszűkül a test egészen keskenyre, és a textúrázását sem bonyolították túl, mert egyáltalán nem kapott mintát. A matt, csúszás mentes eloxált, 400HV keménységű bevonat adja a fogás biztonságát mindössze. Kipróbáltam, vizesen sem válik csúszóssá a felülete. A testen kettő-kettő vékonyka és épp csak kiemelkedő gyűrű fut körbe, feladatuk nem a test díszítése, hanem ezek közé kell bepattintani a fejpánton lévő műanyag tartó “karmait”.

Armytek Tiara A1 PRO test

A zárókupak előtt egy kis peremmel kiszélesedik, alatta dupla O-gyűrűvel biztosította a gyártó a szabványt jócskán túlteljesítő vízállóságot. A menet természetesen példaértékűen sikerült, trapéz profilú és könnyen-pontosan jár. Gyárilag Nyogel 760G kenőanyaggal lett bekenve a menet. A test végén van csak az eloxálás eltávolítva, itt történik az áram vezetése a zárókupakból a fej felé.

Armytek Tiara A1 PRO head banner

Zárókupak:

Egy egyszerű alkatrész, de mégis a profizmus és a tervezés köszön vissza belőle! A zárókupak vége egy menetes kupak, amit letekerve férünk hozzá a tartozék neodímium mágneshez, amit a testen kívül helyeztek el. Persze ilyet bárki tud csinálni, de itt gondolkoztak is, ezért a kupak belső felébe egy szilikonos gumilapot is betettek, hogy véletlenül se zörögjön. Apróság, de eszükbe jutott! A mágnes kellően erős, akár pengeélen is megtartja a lámpa tömegét, nem esik le. A letekerhető kupak alsó fele négyszög profilra húzódik össze, felülete ami a talprészt adja teljesen sima.

Armytek Tiara A1 PRO zárókupak mágnes

A zárókupak oldala szintén mindenféle textúrától mentes, a gyártó márkajelzése és weboldalának elérhetősége olvasható rajta, néhány megfelelőségi jelölés társaságában. Belső részében egy viszonylag hosszú és elég erős acélrugót találunk, aminek a vége nagy felületen érintkezik az áramforrás negatív pólusával. A zárókupak legaljában található PCB lapra lett ez a rugó valahogyan ráerősítve. Forrasztás nyomát nem látom, viszont a PCB lap középső részén egy Armytek logo-t igen.

Armytek Tiara A1 PRO zárókupak

Mérete:

Nem túl apró az Armytek Tiara A1 PRO fejlámpa, főleg ha figyelembe veszem azt, hogy mindössze egy AA méretű alkáli elem az áramforrása. Persze a belső védelmét a külső biztosítja, amire szükség is van a specifikációját elnézve. Mivel egészen elszaporodtak a pipalámpák nálam, ezért most csak velük hasonlítom össze a méretét:

Armytek Tiara A1 PRO mérete

A sorban az első egy AA alkáli elem, amit egy NCR18650B védett akkumulátor követ. Az Armytek Tiara A1 PRO követi őket, a test karcsú, de a magassága elég nagy az áramforrás méretéhez képest. Alig nagyobb nála a Nitecore HC30-as, ami már 18650 akkuról üzemel. Őt követi sokak kedvence, a Skilhunt H03, majd a sort az Armytek fejlámpák Szent Grálja, a Wizard Pro v3 Magnet USB zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Üzembe helyezéshez szükségünk lesz áramforrásra, ami lehet AA alkáli elem, AA nikkel-metál-hidrid akkumulátor, vagy 14500-as lítium-ion akkumulátor is. Ami újabb meglepetést okozhat az a tény, miszerint bármelyik áramforrást is használjuk, nem csökken a lámpa teljesítménye, ugyan azokat a fényáram értékeket tudja produkálni mindhárom típusú áramforrással. A lámpa menüjében ki lehet választani, hogy miről fogjuk üzemeltetni. A menübe lépéshez a nyomógombot be kell nyomni és nyomva tartani. Miután bekapcsolt a holdfény módban végiglépked az összes fokozaton, majd elkezd villogni. Ekkor a gombot fel lehet engedni, majd 1 kattintással az AA áramforrást tudjuk aktiválni, kettő kattintással pedig a 14500-as akkumulátor módot választhatjuk ki. Ha ezzel megvagyunk akkor visszaigazolja a lámpa a beállított akkutípust: 1 villanás AA akku, 2 villanás 14500 akku módot jelez. Eztán kikapcsol a lámpa.

Armytek Tiara A1 PRO fejpánttal

Kezelése:

Nem bonyolult, mi több, szerintem teljesen logikus az Armytek Tiara A1 PRO kezelése. Alapvetően 4 módja van, amit kattintásokkal érünk el. Minden módon belül több alfokozat közül lehet kiválasztani a nekünk megfelelőt.

Holdfény:

1 kattintás a gombon és a lámpa bekapcsol a módmemóriába mentett, utoljára használt fokozatban. Újabb kattintásra kikapcsol.Kikapcsolt lámpánál hosszan lenyomva a gombot a holdfény módban kapcsol be. Ha a holdfény mód aktív, akkor a gombot lenyomva és nyomva tartva a kettő elérhető alfokozat (0,15 lm, és 1,9 lm) között lépked a lámpa, míg a gombot fel nem engedjük. Amelyiket aktiváljuk azt megjegyzi, az lesz az alapértelmezett holdfény mód. Rövid gombnyomásra kikapcsol.

Armytek Tiara A1 PRO elölről

Közepes:

Kikapcsolt lámpán a gombon kettőt kattintva a közepes módokhoz jutunk. Ezen belül három alfokozatot találunk (9 lm, 30 lm, 90 lm) amik közt szintén a gomb lenyomásával és nyomva tartásával tudunk váltani. Amikor felengedjük a gombot akkor a beállított alfokozatot megjegyzi és az lesz a közepes mód memóriájába mentve, legközelebb dupla kattintásra ebben a módban fog bekapcsolni a Tiara A1 PRO. Röviden kattintva a gombon kikapcsol.

Turbó:

Szintén kikapcsolt lámpa esetén ha hármat kattintunk a gombon, akkor turbó módot aktiváljuk. Ebből sem csak egy van, a gomb hosszú lenyomásával két fényerő közül lehet választani (250 lm, 450 lm). A többi móddal megegyezően működik ez is, röviden kattintva kikapcsol.

Armytek Tiara A1 PRO hátulról

Speciális módok:

A villogás fokozatok vannak a leginkább elrejtve, őket a gombon 4-et kattintva érjük el. Három villogási mód közt választhatunk a gomb hosszú nyomva tartásával: 1 Hz/30 lm, 1 Hz/450 lm, 10 Hz/450 lm. Ezek közül is megjegyzi természetesen az utoljára kiválasztott módot, és legközelebb aktiválva abban a villogási módban fog bekapcsolni. Rövid kattintásra kikapcsol. A villogási módot is elmenti a módmemóriába!

Bekapcsolt lámpánál is tudunk váltani az egyes módok közt. A gombon kettőt kattintva közepes módba lépünk. Ha a közepes módban vagyunk akkor duplán kattintva átlép holdfény módba. A holdfényt csak így tudjuk aktiválni bekapcsolt lámpánál. A gombon hármat kattintva a turbó módot aktiváljuk, négy kattintással pedig a speciális villogási módok közé jutunk.

Armytek Tiara A1 PRO klipsszel

Töltöttség visszajelzés:

A nyomógomb alatt lévő aprócska LED fényével kapunk visszajelzést az áramforrás töltöttségéről. Ez a funkció kikapcsolt lámpánál és holdfény módban nem működik energiatakarékossági okokból! Bekapcsolt lámpánál 5 másodpercenként felvillanó zöld fény 25% feletti töltöttséget jelez. 25% alatti töltöttség esetén narancssárga villanással jelez 2 másodpercenként, plusz a fényerőt is elkezdi csökkenteni az Armytek Tiara A1 PRO, hogy az üzemidőt ezzel meghosszabbítsa. A fő LED két villanásával is jelzi, hogy alacsony a töltöttségi szint.

Armytek Tiara A1 PRO farönkön

Mérések:

Méretei:

– hossza: 95,4 mm
– fej legnagyobb átmérője: 33 mm

Tömege áramforrás és klipsz nélkül: 51 g

Hőtermelése:

Armytek Tiara A1 PRO hőtermelés

A teszthez 14500-as akkut használtam, mert ezzel egyenletesebb nagy teljesítményt tudott leadni az Armytek Tiara A1 Pro, tehát ezzel az áramforrással tud a legjobban felforrósodni. A teszt alatt zárókupakra volt állítva, szoba-hőmérsékleten, légmozgás nélküli szobában mértem, tehát ez a legrosszabb eshetőség. 15 perc alatt a fej legmelegebb pontja 63,4°C melegedett fel, a zárókupak a teszt végére 48,8°C hőfokra melegedett. Nem mondom, hogy örülnék neki, ha a fejemen ilyen meleg lenne, viszont a gyakorlati tapasztalataim azt mutatják, hogy valós használat közben (igaz pipalámpaként, nem fejlámpaként használtam sokat) egyáltalán nem vészes a hőtermelése, egyszer sem éreztem úgy, hogy hú, de meleg, ki kellene kapcsolni, vagy alacsonyabb fokozatot kellene használnom.

Armytek Tiara A1 PRO Victorinox Forester
Még hogy erdőben nem hasznos a mágnes 🙂

Áramfelvétel:

Megmértem AA Ni-MH és 14500-as Li-ion akkuval is:
Ni-MH; Li-ion
0,00 A; 0,00 A
0,01 A; 0,01 A
0,07 A; 0,03 A
0,21 A; 0,08 A
0,52 A; 0,21 A
1,78 A; 0,62 A
5,43 A; 1,61 A

Készenléti áramfelvétele mindössze 4,6 µA, ami nagyon jó érték!

Futásidő:

Armytek Tiara A1 PRO futásidő

Itt nem a megszokott mérést végeztem, kicsit mélyebbre ástam. Első mérés az erősebb turbó fokozatban történt IKEA LADDA 2450 mAh Ni-MH akkuval. Bekapcsolás után a kimeneti teljesítménye elkezdett csökkenni, 20 perc múltán a kezdeti teljesítmény 80%-a állt rendelkezésre, 30 perc után a 65%-a, majd 32 perc után visszalépett energiatakarékos módba a Tiara A1 PRO. Onnan még 74. percig világított, majd ultra-alacsony módba lépett. A mérést itt befejeztem. Érdemes visszatekerni és megnézni, hogy mekkora áramfelvétellel kell az akkunak megküzdenie.

Gyorsan újra is kezdtem a mérést egy frissen töltött KeepPower 800 mAh kapacitású 14500-as akkuval. 27 perc alatt 90%-ra csökkent a fényerő szép fokozatosan, majd itt lelépett az energiatakarékos módba, amit az 50. percig tartott, majd az ultra-alacsony módra lépett, a tesztet ekkor ennél is befejeztem.

Még egy grafikont készítettem, a gyengébb turbó 1-es fokozat üzemidejére voltam kíváncsi Ni-MH akkuval.  Ebben egészen a 66. percig tartotta minimális eséssel a fényerőt a Tiara A1 PRO, majd a 67. percre lépett le a holdfény módra, amit a 113. percig tartott is. Eztán az ultra alacsony módot aktiválta, az üzemidőt tovább nem mértem. Sajnálatos, de a gyártó által megadott 70 percet nem érte el ebben a fokozatban ezzel az akkumulátorral az üzemidő.

Fénye:

A megszokott kültéri képeket készítettem el a teszthez:

Armytek Tiara A1 PRO fénye

Első fotón a Convoy T2 kis AA elemmel üzemelő lámpa fénye látható Ni-MH akkuval üzemeltetve. Nem nevezném outdoor lámpának, csak rövidebb távolságon használható eredményesen. Őt a Nitecore TINI kulcstartó lámpa fényéről készült kép követi. Apró mérete ellenére tisztes fénye van, erősen szórt a fénynyalábja. Akárcsak az őt követő Armytek Tiara A1 PRO elemlámpának, amiről kettő fotót készítettem. Az elsőn Ni-MH akkuval, a másikon pedig 14500 Li-ion akkuval működtetve. Szemmel látható különbség nincs a két áramforrás között! Rengeteg a szórt fény, köszönhetően a textúrázott TIR lencsének. Hatásos világítási távolsága 25-30 méter körüli, viszont ezen a távolságon kellemes lágy fényével mindent beborít a környezetünkben. Őt követi a sokak által ismert Convoy S2+ 6×7135 driverrel szerelve. Világítási távolsága kb. 50 méteren használható. Utolsó fotóra az Armytek Wizard PRO v3 fénye került, ami a legerősebb Armytek fejlámpa a kínálatban. Rengeteg szórt fénye van, szemmel láthatóan nem világít sokkal nagyobb távolságra, mint a Tiara A1 PRO, a távot ez erőből győzi le, viszont szórt fénye mindent beborít, ráadásul nagyon erősen világítja meg környezetünket.

Konklúzió:

Egy igazán jó és kompakt eszközt kap az, aki megveszi az Armytek Tiara A1 PRO multifunkciós lámpát. Egy kiváló és kis méretű pipalámpát, egy jó minőségű és nagyon jó szórt fénnyel rendelkező fejlámpát, egy praktikus vészeseti lámpát pl. autós felhasználásra, és még sorolhatnám mennyi helyen lehet eredményesen használni ezt a modellt. EDC felszerelésbe is tökéletesen illeszthető, és mérete miatt valóban alkalmas napi hordásra. Áramforrása miatt -szinte- bárhol-bármikor működésre bírhatjuk. Mivel ez a modell is túlteljesít minden szabványt, ezért nem nagyon van olyan felhasználási mód, amire ne lenne alkalmas. Azt érdemes szem előtt tartani, hogy a legnagyobb teljesítményt 14500-as akkuval tudja nyújtani stabilan, ellenben ha alacsonyabb fokozatban szeretnénk járatni de minél hosszabb ideig, akkor egy magas kapacitású Ni-MH akkumulátor jobb választás lehet.

Armytek Tiara A1 PRO medvével
A háttérben az egyik legveszélyesebb madár csücsül a fa tetején 🙂

Vész esetén akár alkáli “ceruza” elemmel is elmegy, főleg alacsonyabb áramerősség igényű fokozatokban, tartósan is. A fénye a valóságban ennyire nem erősen sárgás, de talán jobb választás lehet a hideg fényű verzió, ha láttam volna élőben a kettő fényét egymás mellett, akkor esélyes, hogy inkább azt veszem meg. Persze a fénye így is nagyon jó, és minden fokozatban PWM villogástól mentes, színvisszaadása azonban így sem tökéletes. Az biztos, hogy fejlámpaként is jól szuperál, de én inkább a pipalámpa funkcióját használtam, amiben segítségünkre lehet a jól használható deep carry klipsz is. Akinek nincs szüksége őrületes teljesítményre és egy jól használható, viszonylag könnyű és apró pipalámpára vágyik, az keresve sem találhatnak ennél jobbat a piacon.

Megvásárolható a hazai importőrtől kuponos kedvezménnyel:
Armytek Tiara A1 PRO

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .