Nitecore TUP – különleges EDC lámpa

Nitecore TUP elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Azt gondoltam minek egy még nagyobb, még őrültebb turbó móddal rendelkező kulcstartó lámpa? Aztán egyre csak jelentek meg a tesztek róla, és elég meggyőzőek voltak a független mért adatok is. Nézegettem a tesztképeket és turbóban olyat villantott, hogy kétszer kellett megnéznem, hogy egyszer elhiggyem. Ezek után hiába találtam teljesen hülye ötletnek ezt a modellt, ráadásul nem is túlságosan olcsó, mégis rászántam magam, mert ezt nekem is látnom, tapasztalnom, éreznem kellett! A Shot Show kiállításon be is zsebelte a Nitecore TUP az everydaycarry.com legjobb EDC lámpa díját. Így, hogy használom már bő két hete azt kell mondanom, hogy nem ok nélkül kapta meg.

Nitecore TUP sötétben

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: TUP
Emitter típusa: Cree XP-L HD V6
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 8130 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: műanyag (TIR)
Reflektor típusa: nincs (TIR lencse)
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: beépített 2x 600 mAh kapacitású lítium polimer akkumulátor
Módok: 5 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó)
Beépített töltés: Igen, micro USB csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 53,2 g

Nitecore TUP doboza

Doboz tartalma:

A megszokott igényes, erős karton dobozban érkezik a vásárlóhoz a Nitecore TUP. A doboz színesen nyomtatott, selyem fényű, benne a szokásos formára húzott műanyag tartóelem található. Ebbe van felülről belepattintva a Nitecore TUP, alul pedig a tartozékokat rejtették el. Annyira nem volt bőkezű a gyártó, mondjuk az alap koncepció, miszerint ez egy kulcstartóra való lámpa nem is teszi szükségessé a sok kiegészítőt. A lámpára szerelve találjuk meg a “deep carry” klippet, valamint kapunk hozzá egy karabineres kulcstartó-akasztót is. A már jól ismert USB-mikro USB kábelt is megkapjuk tartozékként. Ezen kívül a kezelési utasítás és a garancia kártya képzi még a csomag tartalmát.

Nitecore TUP tartozékok

Felépítés:

A Nitecore TUP felépítése kísértetiesen hasonló az elődeihez. Aki esetleg nem emlékezne rá: járt nálam a Nitecore TINI és a Nitecore TIP modell is. Ezek mindketten már nagyobb teljesítményre is képes kulcstartó-lámpácskák. A Nitecore TUP azonban még náluk is nagyobb, már-már mondhatni, hogy egy normál 16340 akkut használó EDC lámpának felel meg. A felépítés nem igazán változott, mert ez is két alumínium héjból van összeállítva, amit a középen lévő galvanikus bevonattal ellátott műanyag keret tart össze csavarok segítségével. A lámpát kérlek ne bontsátok szét, mert ezzel a garanciát elveszítitek! Ennek megfelelően én sem szedtem szét, mások már megtették, csak leírom mit láthatnánk belül.

Nitecore TUP elölről-hátulról

Kettészedve láthatóvá válik, hogy a LED alatt kialakítottak egy vastagabb fém “pill”-t, így a Cree XP-L HD LED által termelt hő könnyen tud a test felé távozni. Kettő, egymásra helyezett 600 mAh kapacitású lítium-polimer akkumulátor van benne. Aki félne tőle azt megnyugtathatom, a 742240-es méretű akkumulátor kapható, cserélhető. Ha tönkremegy nem kell eldobni a lámpát, csak egy ügyes műszerész kell aki tud forrasztani és pillanatok alatt újra életet tud lehelni kis EDC szörnyünkbe.

Nitecore TUP töltő csatlakozó

Ha a túlsó felén is kitekerjük a csavarokat, akkor a klasszikus nyomtatott áramköri lappal találkozunk, hiszen a TUP belsejében van hely, elfért. Rajta kettő kis mikrokapcsoló, valamint a kis OLED kijelző lett elhelyezve. A gomboknál sajnos ennek sincs gumitömítés, ezért nem is lett a TUP vízálló, “mindössze” IP54 szabványt teljesíti, vagyis por és fröccsenő víz ellen védett.

Nitecore TUP oldala

Mérete:

Nézzük mekkora, hogy tudjátok mihez viszonyítani a méretét.

Nitecore TUP mérete
Nitecore TINI, TUBE, TIP, TUP, JetBeam JET II Pro, Convoy S2+

A kis kulcstartó sorozatból egészen szép mennyiségű gyűlt már össze nálam. A legkisebb méretű a Nitecore TINI, ami apró mérete ellenére egy kifejezetten erős kis lámpácska, ráadásul ez még kulcstartóként is elviselhető méret. A következő sokak kedvence, a Nitecore TUBE, ami egyszerű felépítésű, kezelésű, ráadásul a polikarbonát ház egészen jól bírja a kiképzést és anyagában színezett, ami kulcsok mellett használva előnyös tulajdonság. A TIP már nagyobb méretű, rajta az a fránya csúsztatós klipsz, amit a mai napig utálok, de fénye kárpótol. A TUP már testesebb darab, a kijelző egyedivé teszi teljesen. Utána a kis kedvencem, a JetBeam JET II Pro 16340 akkut használó lámpa, aminek simán ellenfele a TUP. A sor végére a mérete miatt a Convoy S2+ utoljára tesztelt változatát tettem.

Nitecore TUP powered banner
Töltés közben is képes üzemelni megszakítás nélkül!

Üzembe helyezés, kezelés:

Az akku töltve van gyárilag, tehát amint megkapjuk, máris hadra fogható a Nitecore TUP! A kezelés a TINI-vel nagyjából megegyezik. Itt is két nyomógombot találunk, ezekkel tudjuk vezérelni a kis szörnyeteget. A felső, négy kis vonallal ellátott gomb a módválasztó gomb, alatta a bekapcsoló gombot találjuk meg a szabványos Stand-By jelzéssel ellátva. A kis OLED kijelző segítségünkre lesz a használat során. Nézzük hogyan működik.

Nitecore TUP kijelző sötétben

Kikapcsolt lámpánál a módválasztó gombot röviden lenyomva a kijelző kapcsol be, rajta az alábbi információkat írja ki a Nitecore TUP: Memóriában lévő mód, Daily vagy Demo módban van-e, az akku töltöttsége piktogramon, valamint az akku feszültsége számmal kiírva század pontossággal. Ez az információ 3 másodpercig látható, utána kikapcsol a kijelző. Ha az adatok kijelzése közben újra megnyomjuk a gombot akkor kikapcsolja a kijelzőt.

Nitecore TUP OLED banner

Ki és bekapcsolás: a bekapcsoló gombot kell röviden megnyomni, ekkor a módmemóriában lévő fokozatban bekapcsol. Ismételt rövid gombnyomásra kikapcsol.

Módcsoportok:

Demo mód (alapértelmezett): a lámpát ha bekapcsoljuk akkor 30 másodpercig marad bekapcsolva az adott fokozatban.  Fokozatot váltva az időzítő újra 30 másodpercről indul. A kijelzőn látható a bal alsó sarokban, hogy hány másodperc van még hátra a kikapcsolásig.
Daily mód: a lámpa addig lesz bekapcsolva, míg újra meg nem nyomjuk a bekapcsoló gombot, vagy le nem merül.

Nitecore TUP modes banner

Módcsoport váltás: A bekapcsoló és a módválasztó gombot ki vagy bekapcsolt lámpánál egyszerre lenyomva módcsoportot válthatunk. A módcsoport váltását a kijelzőn is jelzi, illetve egy villantás a Demo módot, kettő villantás pedig a Daily módot jelzi a fő LED-en. Ha Demo módban az automatikus kikapcsolást követően 3 másodpercen belül újra bekapcsoljuk a lámpát akkor erre a bekapcsolásra nem a 30 másodperc aktiválódik újra, hanem egy menetben a Daily módot kapcsolja be, vagyis nekünk kell kikapcsolni a Nitecore TUP lámpánk.

Nitecore TUP sötét oldal

Fokozat váltás:

A módváltás csak bekapcsolt lámpánál aktív kijelző mellett működik! Ha bekapcsoltuk a lámpát, de a kijelző már nem aktív akkor a módválasztó gomb első rövid lenyomására a kijelzőt fogja bekapcsolni, csak a következő rövid gombnyomásra történik módváltás. Az ultra alacsony fokozatot az alacsony, közepes, majd a magas fokozatok követik ciklikusan. Módmemóriába menti az utoljára használt fényerőt a Nitecore TUP.

Nitecore TUP levels banner

Gyors hozzáférés a holdfény módhoz: kikapcsolt lámpa esetén a bekapcsoló gombot hosszan lenyomva az ultra alacsony fokozatban fog bekapcsolni.
Gyors hozzáférés a turbó módhoz: be és kikapcsolt lámpa esetén is a módválasztó gomb hosszú lenyomásával aktiválhatjuk a pillanatnyi turbó módot. A turbó mód csak a gomb nyomva tartásának idejére elérhető, nem lehet ebbe a fokozatba állandóra bekapcsolni a lámpát! A gomb felengedését követően az előzőleg használt módba lép vissza, tehát ha ki volt kapcsolva akkor kikapcsol, vagy a memóriában lévő utoljára használt fényerőt kapcsolja újra.

Nitecore TUP klipsz

A gombok zárása: Nem csak lezárni lehet a Nitecore TUP gombjait, még zárból is kétfélét tettek a menübe. 1-es jelzéssel látták el a fél zárást, és 2-es jelöléssel a teljes gombzárat. A zárat bekapcsolt lámpánál tudjuk aktiválni a bekapcsoló gomb hosszú lenyomásával és nyomva tartásával. Először az 1-es zárás aktiválódik. Ekkor a bekapcsoló gomb teljesen záródik, de a módválasztó gomb hosszú lenyomásával a turbó mód elérhető marad. Ha zárás közben a gombot nem engedjük fel az egyes zár jelzésnél, akkor automatikusan átlép a 2-es zárásra, mikor is mindkettő gombot lezárja teljesen a Nitecore TUP.  Oldani a bekapcsoló gomb rövid nyomás- felenged- hosszú lenyomásának kombinációjával lehetséges. A feloldási folyamatot egy kis animációval jelzi a képernyőn.

Nitecore TUP lock banner

Beépített töltés:

Rendelkezik beépített mikro USB töltőnyílással a Nitecore TUP. A benne lévő gumidugó pontosan illeszkedik, szerencsére nem is lóg ki a lámpa oldalának síkjából, ezért nem akadályoz semmilyen szinten a napi hordásban. Az akkut addig merítettem a lámpában, míg már a 15 lumenes fokozatot sem engedte kapcsolni, ekkor 2.56V feszültséget jelzett az akkumulátorra. Ez már eléggé túlmerített állapot, nem javaslom, hogy engedjük eddig lemerülni.

Nitecore TUP charging banner

A nyomógombok alatt 2 másodpercenként felvillanó kék fénnyel jelzi a merülő akkumulátort 3,4 V feszültség alatt. Ilyenkor már érdemes áramforrás után néznünk, én nem javaslom, hogy 3 V alá merítsük, így tudjuk kímélni az akkumulátort. A töltés során 1421 mA kapacitást tudtam beletölteni, ami jelzi, hogy az akkumulátor kapacitása valós, nem kamu adat. A töltés során nem emelkedett 0,48A érték fölé a töltőáram, ami az akkuk alacsony kapacitását figyelembe véve teljesen normális érték, nem fogja az 1A vagy 1 A feletti értékű töltőáram is csökkenteni az akkumulátorok élettartamát.

Nitecore TUP mérete 2
EDC sorozat

Mérések:

Méretei:
– hossza: 70 mm
– legnagyobb átmérője: 34 mm

Tömege beépített akkumulátorral: 54,3 g

Mért fényerősség turbó fokozatban: 9410 cd – FL1 szabvány szerint 194 m hatótáv.
Mért fényerősség magas fokozatban: 2052 cd – FL1 szabvány szerint 90 m hatótáv.

Nitecore TUP size banner

Hőtermelése:

Nos itt kicsit gondban vagyok, mert bizony melegedésről nem beszélhetünk a normál használat során, ugyanis a 200 lument ígérő magas fokozatban mondjuk úgy, hogy nem melegszik a lámpa számottevően, bármeddig használhatjuk, épp, csak langyos lesz. A turbó fokozatban melegszik, viszont az aktív hővédelem miatt vissza is vesz a teljesítményéből a Nitecore TUP. Azonban így használni kényelmetlen, mert a gombot nyomni kell folyamatosan. Én ezt a grafikont most kihagyom, rajzoltam helyette kettő másikat, amit lentebb láthattok és sokkalta érdekesebb!

Futásidő:

Ez a téma már tartalmasabb. Először is nézzük meg, hogy a turbó fokozatban mi történik, ha stresszeljük a lámpát:

Nitecore TUP turbó futásidő

Jól láthatóan a turbó fokozatban elérhető maximális fényáramot nem tudja tartani a Nitecore TUP csak egy pillanatra, de azért úgy gondolom, hogy a másfél perc, míg a teljesítménye mindössze 97%-ra esett vissza már önmagában gyönyörű eredmény ebben a méretben. Eztán már meredeken zuhan a fényerő, majd 2 perc múlva már a kezdő érték felére, 2,5 perc után pedig egészen stabilan 43% körül, vagyis 400 lumen környékén stabilizálódik, ha folyamatosan nyomva tartjuk a gombot. Bevallom elég fárasztó volt, és úgy tűnt, hogy a TUP bírja huzamosan a 400 lument tartani, ezért 10 perc után felengedtem, és tartottam 2 perc pihenőt, amit a magas fokozatban töltött a lámpám.

A grafikon alapján is szép stabilan tartotta a 200 lumenes fényáram értéket. Eztán újra aktiváltam a turbó fokozatot. Itt már láthatóan a nagy teljesítmény által generált hőhatás miatt a védelem sokkal hamarabb,  nagyjából fél perc után drasztikusan csökkentette a fényáramot, azonban most nem stabil 400 lumen körül, hanem egyből a magas fokozat 200 lumenjére csökkentette a védelem a teljesítményt. Többször is ellenőriztem és minden esetben így történt, hogy a második turbó használat után már a magas módba lép vissza.

Nitecore TUP magas futásidő

Látványos a magas mód futásideje. Látható, hogy végig szép lapos, tartja konstans a 200 lumen körüli értéket, egészen a 185. percig (3 óra folyamatos üzemidő!!!), mikor is rohamosan csökken a fényáram, ami a 190. percben már csak 27%-a,  a 200. percben mindössze 7%-a a kezdeti értéknek, majd 250. percnél ki is kapcsol a Nitecore TUP. Nagyon fontosnak tartottam, hogy teszteljem mennyire pontosan jósolja meg a hátralévő üzemidőt a kijelzőn. Teljesen feltöltött akkuval 171 perc üzemidőt tippelt a TUP, a tesztben pedig 185 percnél kapcsolt le. Úgy gondolom, hogy ez már kellően pontos számítás részéről, hiszen a hőmérséklet függvényében pár percet ingadozhat a merülés ideje. Újabb pozitívum!

Fénye:

A meglepő teljesítmény miatt kivittem a Nitecore TUP-ot a szokásos 100 méteres távomra, ugyanis olyan erőt éreztem benne, ami alkalmassá teszi kültéri használatra is, persze csak feltételekkel, de mégis. Íme az elkészült fotók:

Nitecore TUP fénye

Első képen a 200 lumenes magas fokozat fénye látható. Ez is jól használható egy lassabb sétánál, hogy lássuk az utat. A Nitecore TUP ebben az üzemmódban majd 3 órán át társunk lesz! Következő képen a Nitecore TIP fénye látható turbó módban. Őt követi a Nitecore TINI turbó módja. Jól látni a fejlődést az egyes modellek fényén. A JetBeam JET II Pro EDC lámpám 16340-es akkuval üzemel. Nem visz túl távolra, de mégis használható a fénye, nagyjából 50 méteres távolságig. Aztán megvillantottam a TUP turbó módját is, és fényárba borult az út. Nagyon erős a fénye nagyjából 40 méteres távolságig, majd egyre gyengül, köszönhetően a jól paraméterezett TIR lencsének. Nem kell szégyenkeznie, valami brutális, hogy mekkora tartalékkal rendelkezik ez a kulcstartó lámpa. Utolsó képen a Convoy S2+ 6×7135-ös driverrel szerelve. Nem csak a képeken nézve, de a valóságban is jóval gyengébbnek tűnik a fénye a TUP turbó módjához képest.

Konklúzió:

Mint már említettem a Nitecore TUP nem egy olcsó lámpa, főleg ha a gyártó által ráakasztott “kulcstartó lámpa” kategóriába soroljuk. Már az elődök is igen magas árral kerültek piacra, bár a TUBE szerintem a mai napig nagyon jó vétel a kategóriájában. Fontos tudnotok, hogy a beépített akkumulátoros modellekre “csak” kettő év teljes körű garanciát vállalnak. Ha valaki valóban a kulcstartóra teszi akkor viszont hatványozott terhelésnek van kitéve minden szempontból, valószínűleg ez az oka annak, hogy a garanciális idő rövidebb, mint más modelleknél. A TUP-ot viszont butaság lenne a kulcsok mellé akasztani, hiszen egy “műtárgy”. Kategóriájában, de úgy általánosságban is egyedi a kis kijelzőjével, ami szerintem nagyszerűen használható, ráadásul korrekt visszajelzést ad az akku hátralévő üzemidejéről. A klipsz miatt könnyen a nadrág zsebére csíptethető, és hordható a mindennapok során. Sokkal inkább lehet EDC lámpának nevezni. 

Nitecore kulcstartó lámpák
Nitecore kulcstartó lámpák. Szépen egybegyűltek 🙂

Maga a világítás funkciója jól kitalált, a fokozatok jól elosztottak, a turbó mód pedig garantáltan meglep mindenkit, ha bekapcsolod. Apró dolgokon még lehetett volna finomítani, pl. a hátsó részén lévő kulcstartó akasztó nekem felesleges, de nem leszerelhető, ezáltal talpára gyertyaként nem felállítható. A gombok alatt is lehetne jobban megoldott a vízállóság, de mindezt a menü, a látvány és a funkciók feledtetni tudják.

Jelenleg hiánycikk a piacon, ugyanis több megrendelés érkezik a forgalmazókhoz, mint amennyit a gyár készíteni tud. A hazai importőrnek is csak pár bemutató darab jutott, ezért még a vásárlókat nem tudja kiszolgálni, de a szállítmány hamarosan befut, a rendelést már most is le lehet adni, ha nem szeretnétek az első körből kimaradni. Szokás szerint némi kedvezményt is lehet érvényesíteni ha olvasod a blogom, ehhez a kosárban ezt a kuponkódot használd: EBLOG, így 10%-ot máris lefaragtál az árból.

Megvásárolható a hivatalos magyarországi importőrtől teljes garanciával:
Nitecore TUP

Nitecore TUP – különleges EDC lámpa” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Szia!
  Azt szeretném kérdezni, hogy a fénye mennyire hotspotos mondjuk egy S2+ XPl-HI hoz képest. Mert engem kifejezetten zavar amikor alacsony fényerőn közeli környezetben használom, hogy annyira határozott hotspotja van. Az M1 fénye viszont kifejezetten kellemes a szemnek. Persze távolra nem zavaró az sem, de sokat használom közelre és ott zavar.
  Dávid

  1. Szia Dávid!
   Megnéztem, mert emlékezetből már nem ment az összehasonlítás. A TUP hotspot-ja nagyjából 2,5x akkora átmérőjű 1 méteres távolságból mérve, mint az S2+ XPL-HI változatának. Viszont ez utóbbinak van szórt fénye (korona + spill) míg a TUP a tir lencse miatt a többi kilépő fényt nagyon szétszórja, igazából nincs rendesen körülhatárolható spill a hotspot körül, ezért ott gyengébb megvilágítást nyújt. Ez szerintem nem minden feladatra teszi alkalmassá, mondjuk egy EDC lámpának csak annyi dolga van, hogy ha véletlenül sötétben ragadunk akkor adjon ki fényt magából, tehát nem hátrány, de nem is előny.

   1. Szia!
    Értem, na még agyalok rajta mi legyen, mert igazából egy olyan lámpát keresek, ami kicsi, közelre legalább olyan szépen szór mint egy M1, de tud nagyot villantani ha kell. Ez utóbbit nem baj ha csak vagy fél percre tudja is, mert az amolyan tartalék lenne. Ez a lámpa már közel járt. Ezen a szűrőn akadt fent az SIIR Baton is 🙁 Nagyon szépen köszönöm a segítséged. Csak így tovább, minden teszted elolvastam többször is 🙂
    Üdv: Dávid

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .