UltraFire SK98, W878 és klónjaik

Bevezető:

Terítéken volt már a kis testvér az UltraFire SK68 és klónjainak bemutatója, sort kerítek most a nagyobb és erősebb, 18650-es akkuval működő olcsóbb kategóriás zoom-os lámpák összefoglaló tesztjére is. Az alapmodell az UltraFire SK98-as, ennek mindenféle változataival van elárasztva az ebay és egyéb kínai piacterek. Ami általánosságban elmondható az a kamuzott hatalmas lumenszám és általában próbálják ezeket is valamiféle szupertitkos hadi elemlámpaként beállítani a marketingesek. Ebből a cikkből sajnos ki fog derülni az igazság velük kapcsolatban. Sajnos, mert a reklám szakik most tuti utálni fognak. Lehull a lepel a sok ezer lumenes fényáramról, a több száz méteres hatótávról. Vagyis nem, nem hullik le róla, mert olyan nincs nekik. De lássuk, hogy akkor mit is adnak ezek a viszonylag olcsó és régi szerkezetek a vásárlóknak.

Az alapmodell: UltraFire SK98

UltraFire SK98 oldalról

A legrégebbi ősmodell. Sokan másolják, eredetit vásárolni belőle teljesen lehetetlen. Nem csak UltraFire, mindenféle egyéb fantázianéven is árulják. Külsőre az UltraFire SK68 modellel szinte megegyezik, de a nagyobb akkumulátor méret miatt minden irányban nagyobb a lámpa mérete is.

UltraFire SK98 hátulról

Felépítése:

Klasszikus konvex lencsés elemlámpa felépítést kapunk a pénzünkért. A testről némi szerelgetés árán lehet levenni a fókuszáláskor mozgatott csövet, alapvetően két részre lehet bontani, a fej és test egyben egy egység, míg a zárókupak könnyedén eltávolítható. Teljes hossza 116mm flood és 127mm zoomolt állásban. Legnagyobb átmérője 29,3mm, tömege akkumulátor nélkül 78,5g.

UltraFire SK98 szétszedve

Fej:

A fej első részén lévő agresszíven fogazott bezel gyűrű letekerésével láthatunk hozzá a fej teljes szétszereléséhez. A bezel gyűrűbe az általam szétbontott modellben a műanyag konvex lencse bele volt préselve. Könnyen elképzelhető, hogy némi ragasztó is jutott közéjük, mert nem sikerült kinyomnom belőle. Itt a víz biztosan nem talál utat magának. A fókuszálásért felelős csövön a bezel menetének alsó részére jutott gumi tömítő gyűrű. Ez a része is megfelelőnek tűnik. További szétbontásához az alumínium pill-t kell kitekerni a testből. Ha ezzel megvagyunk akkor kiemelhetjük a testből a pill-t és a fókuszálásért felelős csövet egyben lehúzhatjuk a testről.

UltraFire SK98 fej szétszedve

Pill:

A menetes alumínium pill tartalmazza a LED-et és a hátsó felén a drivert. Első részén két bemarás segíti a szétszerelést. Oldalán gumi tömítőgyűrű felel a vízállóságért. Vagyis csak felelne, ha itt a gyártás során picit gondolkoztak volna. Ugyanis a két szerelő bemarás feleslegesen hosszúra sikerült, túllóg a tömítő gyűrűn is. Az alulról bejutó víz a tömítő gyűrűt megkerülve simán be tud jutni a pill belső részébe, azonnal az érzékeny driver-hez jutva. Ez gyártási hiba, más modellek esetén lehetséges, hogy ezt jobban megoldották, de könnyen előfordulhat az is, hogy még nagyobb bakit követtek el rajta. Sajnos, mert egyébként működne a dolog, vízálló lenne a fej rész.

UltraFire SK98 pill

Az alu pill további hibáit a LED-et leszorító bronz színű menetes gyűrű letekerése után láthatjuk. A beszerelt LED jelölések nélküli 20mm-es alu csillagon pihen, valószínűleg LatticeBright gyártmány. Helyéről szinte azonnal ki is esik, nincs alatta hővezető paszta. Sajnos nem csak a paszta, a hővezető alumínium felület is hiányzik alóla. Akárcsak az SK68 esetén, itt is egy csövet forgácsoltak a pill-ből, így a hő nem tud csak az alu csillag szélein távozni az apró felfekvő felületen. Ez a tervezés teljes hiányára utal. Másoltak, de nem tudták, hogy mit miért tesznek. Sajnálatos dolog, de csak ennyi jár ezért a pénzért. A pill hátsó része a testbe menettel csatlakozik, itt nincs semmi féle tömítés, ami a vízállóságot segítené.

UltraFire SK98 szétbontva

A driver a lehető legegyszerűbb változat 5 világítási móddal: alacsony, közepes, magas, stroboszkóp és SOS morze villogással. Buta, nincs benne védelem és módmemória sem. Mért áramfelvétele 1,59A, 0,80A, 0,40A. Már a számokból is látszik, hogy nem túl szerencsésen vannak elosztva a fokozatok. Ami pluszt nyújt, az annyi, hogy legalább minden esetben a legmagasabb fokozatban indul, onnan lépkedhetünk vissza a fényerőben.

Test:

Ez a része végre tisztességesen meg lett csinálva. A viszonylag vastag falú alumínium csövet kívül-belül eloxálták, a menetekről viszont eltávolították a bevonatot. Első részén sima felületű, itt csúszkál a fej rész fókuszáláskor. Alatta agresszív, a testtel párhozamos bemarásokkal díszített öt darab hűtőborda található. Hűtőbordának kell nevezzem, de a hűtéshez semmi köze, mert a pill alja egy centivel felette van betekerve a testbe. Szóval díszítő jellegű, funkciója nincs sajnos. Ezek alatt közvetlenül egy 4,8mm-es szélességű 29,2mm átmérőjű gyűrű lett kialakítva. Őt követi egy nagyobb átmérőcsökkenés, a test itt 22,8mm-es méretűre csökken.

UltraFire SK98 test

Felületét meglepően jól eltalált rombusz minta díszíti. Két egymással szemben lévő oldalán egy-egy lapos bemarás található, egyik oldalon a -nem valós- gyártó logója és neve, míg túloldalt a megtévesztő XML-T6 jelzés utal a beépített LED-re, ami nincs benne. A végén ismét kapunk egy nagyobb méretű gyűrűt amin rögzítették a rozsdamentes acél klipszet két csavarral. Akárcsak az SK68 esetén, itt is ki lett fúrva hét helyen ez a perem, teljesen értelmetlen módon.

Zárókupak:

Akárcsak az SK68 esetében, az SK98-nál sem szedtem szét. Nekiláttam, de nem jött össze, eltörni pedig nem akartam a kapcsoló panelt. A sima kerek alumínium zárókupakba belülről van benyomva a komplett kapcsoló rész, de kifeszegetni nem sikerült. A kapcsoló kapott egy műanyag fedelet amiben egy réz színű hüvely csúszkál, ez van a rugós csatlakozóra ráhelyezve és az egészet egy menetes alu gyűrű szorítja a zárókupakba. Kívülről esetemben neonzöld, de nem GITD gumi borítást kapott a kapcsoló. A rajta lévő menet nem lett eloxálva, cserébe elég gyenge minőségű. “Taktikai” lámpa ellenére a kapcsoló körül végig fut a kiemelkedő perem, ezért kesztyűben nehézkes a kezelése.

UltraFire SK98 szemből

Konklúzió:

Képek alapján talán többen is felismerik, hogy ezt a lámpát meg lehet vásárolni gazdag marketing bullshit-el körítve mindenféle fantázia néven viszonylag magas vételáron. Legalábbis ahhoz méreten, hogy valós értéke hol van. Én a teszt kedvéért rendeltem belőle régebben 6$ környékén volt talán. Egyszerűen annyira elavult mamut a mai fejlett elemlámpák világában, hogy nem szabad érte pénzt kiadni. 10$ körül meg lehet venni egy alap Convoy S2+ elemlámpát aminél a minőség és a teljesítmény is kifejezetten jól van párosítva ennek már nincs helye a piacon.

SK98 különböző kivitelekben

A másik “sztár”: UltraFire W878

UltraFire W878

Nézzétek el nekem, hogy ennek a modellnek a bemutatására már nem fogok olyan sok karaktert pocsékolni. Most épp nálunk is felkapott ez a típusú elemlámpa, nem szeretnék jogi következményeket így nem írom le, hogy melyik TV csatorna melyik műsorában árulnak gyanúsan hasonló elemlámpát szettben. A marketinganyag a W878 esetén is barokkosan túloz minden téren, cserébe megkapjuk a fentebbi SK98 leírásában is szereplő hibák nagy részét.

UltraFire W878 hátulról

A sima jelölések nélküli fehér kartondobozban kapunk egy egyszerű csuklópántot, egy túlzottan rövid adapter csövet 18650-es akkuhoz, valamint 3 darab AAA vékony ceruza elemről való üzemeléshez (mert ezt is tudja) kapunk még egy adaptert. Nézzük gyorsan:

Felépítés:

Tökéletesen egyezik a fentebb bemutatott SK98-as modellel, viszont itt nagyobb minden.

UltraFire W878 szétszedve

Nagyobb a lencse, nagyobb a tömeg, nagyobb akku is használható, már képes a 26650-es akku fogadására is a test. Szétszerelni ugyan úgy lehet, mint az SK98-ast. A fejen lévő bezel gyűrű letekerése után lehet hozzáférni a pill-hez a W878 esetében is. A pill jóval nagyobb méretű, cserébe ennek is ki van fúrva a közepe, nehogy hatékonyabb hőközlés történjen a test felé. Sebaj, a jelölések nélküli feltételezhetően szintén LatticeBright LED-et megkapjuk itt is szintén alu csillagra forrasztva. A driver ebben is buta, nincs memória, de ez is magas fokozatban indul ha legalább 5 másodpercig ki volt kapcsolva. A világítási módok ugyan azt tartalmazzák, mint az SK98 esetén.

UltraFire W878 pill

A test semmi extra meglepetést nem tartogat. A felületén lévő rombusz minta ezen is meglepően jól sikerült, biztosan lehet fogni a 31mm átmérőjű testet. A zárókupakon a perem itt is körbefut, kesztyűben “taktikai” szuper lámpa ellenére nehézkes a kezelése. Hogy ez miért taktikai? Természetesen a marketing miatt, soha semmi köze nem volt semmiféle hadsereghez. A zárókupakon lévő neon narancssárga gumi nyomógomb borítás itt sem foszforeszkál a sötétben. A menetek kialakítása ennél is gyenge minőségű, akárcsak a test eloxálása.

Konklúzió:

Szintén egy túlbecsült darab ez az elemlámpa is. Ugyan több áramforrásról is használható, de én a megvásárlását még sem javasolnám senkinek. A gyártási minőség gyenge, a fényerő sem közelíti meg a szükséges minimumot, így “jó erős fényű” elemlámpa benyomását maximum azokban keltheti, akik még nem találkoztak normálisabb minőségű modellekkel.

UltraFire W878 szemből

Érdemes lenne pedig, mert ennek az árából is majdnem kijön használhatóbb pl. Convoy C8-as is ami azért fényévekkel jobb minőségű és kezelhetőségű darab.

Már nem igazán beszerezhető, csak a mintájára gyártott szerkezetek, pl: Meco

A lehetetlen: UKing ZQ-X808

UKing ZQ-X808 oldalról

Az UKing elemlámpáit az alacsony költség és minőség jellemzi. Most is megmutatta a kínai iparban rejlő tartalékot a gyártó. 4$ körüli az ára, 18650 akkuval üzemel, konvex lencsés “zoomolható” modell “exkluzív” csomagolásban, és még működik is! Ok, vannak hibái, de először szedjük össze az állunk, és bontsuk ki a selyem fényű színesen nyomtatott dobozból az elemlámpát. Filléres csuklópánt, kezelési utasítás és garancia kártya rejtőzik még a dobozban.

UKing ZQ-X808 doboza

Ezek után már külön öröm, hogy nem egy fröccsöntött műanyag darabot, hanem egy alumíniumból készült elemlámpát is találunk benne. Nem is akár milyet, mert első ránézésre még a minősége is rendben van. Persze, mert elvakított a díszes körítés, később persze fény derül mindenre. Lássuk milyen.

Felépítés:

Az előzőleg bemutatott modellekkel megegyező standard felépítésű az UKing ZQ-X808 is.

UKing ZQ-X808 szétbontva

A fejet a többiekkel ellentétben a bezel letekerése és a lencse eltávolítása után azonnal le is tudjuk húzni a zárókupak irányába. A testen gumi tömítőgyűrűn fekszik fel a fej belső fele, így ott vízállóvá téve a felső részét, viszont a bezel felől a plusz tömítés hiányzik, csak a menet tömít úgy-ahogy. A lencse alá és fölé sem jutott gumigyűrű. A menetes alu pill itt is a testbe van tekerve, akárcsak a többi bemutatott modell esetében, itt is lyukas a középső része, a hővezetés az apró peremen történik az alu csillag által.

UKing ZQ-X808 pill

A LED itt is valószínűleg LatticeBright, a driver a fentiekkel megegyező 5 világítási móddal rendelkezik és módmemória nincs benne. Szerencsére ez a lámpa is magas módban indul pár másodperces kikapcsolt állapot után. Úgy néz ki, hogy az idő előrehaladtával felismerték  kínai barátaink, hogy a “next mode memory” borzasztóan idegesítő tud lenni, így az újabb alap driver-ek már mindig magas fokozatban indítják az olcsóbb modelleket is. Ez nekünk tök jó.

UKing ZQ-X808 hátulról

Az már kevésbé, hogy az olcsó modellt olcsó gagyi akkumulátorhoz tervezték. Mivel a driver hátsó felén nem rugóval érintkezik, ezért csak button top akkuval képes életre kelni az UKing ZQ-X808, ez pedig nagy baj számunkra. A normális méretű védett akkuk ugyanis nem férnek bele, csak az olcsó rövidebb változatok. A test vékony anyagból készült, a zárókupak a többiekkel megegyező egyszerű felépítésű, árát tükröző minőségben.

Konklúzió:

Ismét nem sikerült megváltani a világot, de legalább a pénztárcánkat nem terheltük meg nagyon az UKing ZQ-X808 megvásárlásakor. Ha elférne benne a normális méretű 18650-es akku akkor szerintem megérné az árát. Nyilván csodát akkor sem várnák tőle, de legalább olcsón, tényleg nagyon olcsón juthatunk hozzá. Így viszont nem jó befektetés, csak annak, aki már rendelkezik egy nagyobb adag “piacos” akkuval amiket nem igazán tud mire elhasználni.

UKing ZQ-X808 elölről

A körítés viszont pompás, akár két kategóriát is ugorhatna a modell ha csak a dobozolást láthatnánk távolról. Én nem értem még most sem. Ennyi pénzből hogyan lehetséges ez?

UKing ZQ-X808 fekete
UKing ZQ-X808 ezüst
UKing ZQ-X808 arany

Hőtermelés:

Érdekes információ lehet az, hogy mennyire melegednek a bemutatott modellek maximális fényerő mellett. A grafikont alább láthatjátok:

UltraFire és UKing hőtermelés

Az UltraFire SK98 folyamatosan, de nem veszélyes mértékben melegedett a 15 perces teszt alatt. A legkevesebb hőt a legnagyobb fémtömeggel rendelkező UltraFire W878 termelte, a hibás tervezés ellenére is. A legnagyobb hő a kis méretű UKing ZQ-X808 testén keletkezett. Ennek oka a pici fémtömeg. A test és a fej is vékony anyagból készült, ezért nem tudta sem elvezetni, sem rendesen átadni a környezetnek a felesleges hőt.

Fényük:

Már nagyjából megismertük a tesztalanyokat, akkor nézzük a legfontosabb tényezőt, a maximális fényerőt. Első fotósorozaton flood állásban fotóztam le őket. Mellettük a kis kedvenc Convoy S2+ fénye adja a kontrasztot:

UltraFire és UKing fény flood

Majd a képeket elkészítettem ugyan itt “zoom-olt” állásban is, ekkor egy Convoy C8-ast tettem a sorba, mint távolra világító thrower.

UltraFire és UKing fény throw

Szerintem az elkészült képek önmagukért beszélnek. Nincs mit ragozni rajtuk, ezek a lámpák mind flood, mind throw állásban gyengén muzsikáltak. Ennek oka többrétű. A konstrukciójuk nem a legszerencsésebb, ugyan is a LED-ek hűtése nem megfelelő, pontosabban szinte nincs is hűtésük. De ha lenne akkor is problémás lenne a fényáram, mert ismeretlen eredetű, jelölések nélküli LED van mindegyik modellben, amiknek egy adata sem ismert. Az viszont biztos, hogy mind hideg színhőmérsékletű és a Lattice Bright LED-ekre jellemző lilás árnyalat is jelen van a fényükben. A driver-ek sem a legerősebbek, ami mondjuk a nem megfelelő hűtés miatt talán nem is baj.

Záró gondolatok:

Úgy gondolom, ha a cikkemmel már egy embert sikerült eltántorítanom ezeknek az elemlámpáknak a megvásárlásától akkor már megérte megírnom. Az idővel ezek a modellek sajnos nem fejlődtek, sőt, mondhatni a gyártási költségek csökkentése miatt talán még rosszabbak lettek, mint megalkotásuk idején voltak. Árban egyedül az UKing ZQ-X808 esetén érzem azt, hogy a korrekt összeget kérik el érte, a többi modellt én még így is túlárazottnak találom.

UltraFire és UKing mérete
NCR18650B akkumulátor, Convoy S3, UltraFire SK98, UKing ZQ-X808, UltraFire W878, Convoy C8

Pár dolcsival kiegészítve az árukat már tudunk venni egy kiváló kis EDC-re is alkalmas -igaz kevésbé agresszív ruhába öltöztetett- Convoy S2+ elemlámpát ami százszor többet ér ezeknél. Általános célokra tökéletesen megfelel, ráadásul az alap elvárható dolgokat már tudja a driver-e is. Ha nagyobb távolságra szeretnénk elvilágítani akkor pedig kb. kétszeres áron a Convoy C8-ast ajánlanám, mint belépő modell a valódi throwerek világába. Ha mégis ragaszkodunk a konvex lencsés állítható fókuszú modellekhez, akkor pedig a már bemutatott és általam etalonnak tartott Brinyte B158B modellt tudom ajánlani megvételre.

Mentés

UltraFire SK98, W878 és klónjaik” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Egy SK98-as mindig van a táskámban, mert kicsi, bármikor felteszem bringára (arra vettem elsősorban 5$ körüli áron). Az általad említett Brinyte több, mint ötször annyiba kerül. Akinek “csak” egy sima elemlámpára van szüksége, nem fényszórózni akar, hanem csak elővenni pár percre, szerintem ennél jobb nincs. A Convoy S2 nem zoomos, emiatt bicajon kevésbé használható (mert elvakíthatja a szembe jövőt – és az ára a duplája).
    Szerintem bőven megéri azt az 1300-1400 Ft-ot, és tök felesleges olyan lámpákkal összehaosnlítani, amelyek többször annyiba kerülnek. A fényerejük nyilvén nem többezer lumen (már nem is igen írnak rá annyit), de a hagyományos elemlámpákkal össze sem lehet hasonlítani.

    1. Az én véleményem ebben a témában tökéletesen ellentétes a tiéddel, de hát ettől olyan szép a világ, hogy különbözőek vagyunk. Az SK98 gyenge pontja szintén a kapcsoló körül keresendő, akárcsak az SK68, vagy a sokak által szintén kedvelt WF-501B vagy WF-502B elemlámpáé. Az, hogy gyártási minőségről nem beszélhetünk esetükben, már önmagában is elég nagy baj. Az, hogy tervezési hibákkal van tele szintén elég nagy baj. Nem vízálló, ez is probléma, bár egy esőt így is ki kell bírnia, legalább egyszer. De mindezek mellett zavaróan kékes a fénye, és nincs megfelelően kihasználva a LED-ből kilépő fényáram sem. Én nem javaslom senkinek, hogy ezekért pénzt adjon ki, mert tényleg minimális többletköltség mellett jóval használhatóbb elemlámpákat is lehet venni. Az, hogy a számomra kedves Convoy-ok lettek kiemelve csak egy dolog. Van azon kívül is sok jó elemlámpa nem csillagászati árképzés mellett, de ár/érték/minőség terén azért nehezen hozhatóak be Simon elemlámpái, ezt azért aki picit is foglalkozik a témával – és volt már nála egy akármilyen Convoy típus- aláírja neked szerintem. Természetesen a döntés minden esetben a vásárló kezében van, de ahogy a piacos akkuról is lebeszélek mindenkit, mert pénzkidobás, így ezekről az elemlámpákról is, mert ez számomra ugyan úgy pénzkidobás kategória.

        1. Javaslom olvasd el az akkumulátorokról szóló cikket, abban megtalálod a választ. Egy védett NCR18650B hosszú üzemidőt biztosít a magas (és valós) kapacitás miatt, az szerintem tökéletes választás hozzá.

    2. A zoom-os lámpák a vetítési képük miatt szerintem bringára nem jók.
      Oké, hogy nem világítasz a szembejövő szemébe (de csak egy határon belül), de ezt meg tudom csinálni hagyományos OP vagy SM reflektoros lámpákkal is.
      Cserébe zoom-os lámpánál a homogén fényerővel bevilágított terület átmenet nélkül töksötétbe vált. Ez szar dolog.

  2. És azt figyelted, hogy a UKing ZQ-X808-nak a kapcsolója foszforeszkáló? 🙂
    Mindenesetre, mágnessel a tetején flat aksival is használható. A gyereknek vettem ilyet, jó az. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .