Brinyte B158B Cree XPL-HI V3 bemutató

Bevezető:

Kevésbé ismert kínai gyártó annál inkább kiváló konvex lencsés elemlámpáját szeretném ezen a héten megismertetni olvasóimmal. A Brinyte B158B “zoom-os” lámpája az egyik legjobban használható darab amit eddig fogtam, ráadásul egészen kompakt méretben. A pill könnyen cserélhető menetes sárgaréz tömbből készült, és a gyártó kínál hozzá zöld és vörös fényű készre szerelt cseredarabot is. Tesztem alanya általános felhasználásra alkalmas, de létezik direkt fegyverekre szerelhető változata is, őt Brinyte B158 néven találjátok meg a kínálatban.

Brinyte B158B oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Brinyte
Modell: B158B
Emitter típusa: Cree XPL-HI V3
Maximális fényáram: 1000LM
Maximális fényerő: 52000cd
Színhőmérséklet: 5500-6000K
Kapcsoló típusa: Forward clicky
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Módok: 5 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp, SOS)
Ejtésállóság: 1,5m
Vízállóság: IPX-8

Brinyte B158B doboza

Csomag tartalma:

Minden extrától mentes az egyszerű kartondoboz amiben a Brinyte B158B utazik a tulajdonosokhoz. Csak egy apró matrica jelzi, hogy melyik modell került a csomagolásba. Belsejében tojástartó profilú szivacs védi alul és felül a lámpát az utazás viszontagságaitól. A csomag az elemlámpán kívül egy legolcsóbb kategóriás csuklópántot és egy angol- kínai nyelvű kezelési utasítást tartalmaz mindösszesen. Persze ez még nem jelent semmit, a kiváló ár/érték arányú Convoy elemlámpák is mellőzik a csilli-villi csomagolást.

Brinyte B158B tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Üzemkészen érkezik a Brinyte B158B modell, csak egy 18650 méretű akkumulátorra lesz szükségünk az üzembe helyezéshez. Ha betettük a testbe az akkut, a zárókupakon lévő “taktikai” forward clicky kapcsolóval tudjuk azonnal bekapcsolni. A kapcsoló sajátossága, hogy morze jelzéseket tudunk vele bekapcsolás nélkül is küldeni a gomb félig benyomásával, majd felengedésével, ugyanis ekkor már felvillan az eredeti Cree XPL-HI LED. A módválasztás is még a teljes bekapcsolás előtt meg kell történjen, utána már csak a lámpát kikapcsolva majd bekapcsolva van újabb fényerő beállítására lehetőség.

Brinyte B158B elölről

Némi megszokást igényel azoktól, akik eddig ilyen kapcsolású lámpával nem találkoztak. A fokozatok: alacsony, közepes, magas, fix frekvenciájú stroboszkóp és végül SOS morze jelzés. Módmemóriát tartalmaz a driver, ha jól számoltam kb. 5 másodpercig kell egy fokozatban lennie a lámpának, hogy megjegyezze.

Hőtermelése:

Nincs okos driver, csak egyszerű mezei a vezérlő. Sem időkorlát, sem hőfokfigyelés nem csökkenti a fényerőt, ezért a Brinyte B158B az bizony maximumon járatva melegszik. Hogyan? Így:

Brinyte B158B hőtermelés

A hőtermelése folyamatos, negyed óra alatt a teszt során már majdnem foghatatlanul meleggé vált a test. Egészen a zárókupakig átforrósodott, tehát a test jól vezeti a hőt a betekerhető pill ellenére is. Sajnos a Brinyte B158B esetén sem sikerült megoldani azt, hogy a testen közvetlenül plusz hűtőfelületet kapjon, így a két cső közt megrekedt levegő is elősegíti a test átforrósodását, nincs hol lehetősége távozni a keletkező hőnek.

Mért áramfelvételek:

  • 0,13A
  • 0,82A
  • 2,76A

Felépítés:

A megszokott konvex lencsés felépítésű a Brinyte B158B típus is. Alapvetően két részre bontható, de a fej és a test is szétszedhető némi szerelgetéssel.

Brinyte B158B szétszedve

Fej:

A fej a könnyebb pill csere miatt egyben letekerhető a testen mozgó csőről, így könnyedén hozzáférhetünk a teljes egészében rézből készült egy egységet képező pill-hez. Itt egy gumi tömítőgyűrű biztosítja a menet végén a vízállóságot. A fejet természetesen további darabokra is szét lehet bontani. Az alumínium bezel gyűrűt letekerve azonnal kivehetjük a műanyagból készült konvex lencsét. A lencse a fejben kiképzett horonyba illő gumi tömítőgyűrűre fekszik fel, a bezelt meghúzva szorítjuk egybe őket, tökéletesen vízállóvá téve a fej felső részét. Legnagyobb külső átmérője 54mm.

Brinyte B158B fej szétbontva

A fej oldalsó részén lett kialakítva 4 bemarás, szerencsére nem csak díszítő szerepük van, a lámpa elgurulását is ezek akadályozzák meg. Sajnos nem túl hatásosan, mert vízszintes felületen még ellátja a feladatát, de enyhén lejtős felületről már elgurul.

Pill:

A rézből forgácsolt pill hátsó felére ismeretlen gyártótól származó driver lett szerelve. Első részén az eredeti Cree XPL-HI típusú LED 15,5mm-es átmérőjű alumínium PCB lapra lett forrasztva, ami alá került hővezető paszta is.

Brinyte B158B pill

Közvetlen a LED köré van helyezve egy központosító gyűrű, melyre rátekeredik a pill belső felében lévő menettel a műanyagból készült leszorító gyűrű.

Test:

Az alumínium test esetünkben a fejet tartó csővel egy egységet képez. A cső felső részén található öt méretes téglalap minta, alatta beszűkül a cső 30mm-es átmérőre, majd 40mm-es hosszon ez folytatódik. Közben az egyhangúságát négy körkörös bemarás töri meg, legalsó részén pedig a gyártó logója és a típusjelzés látható.

Brinyte B158B test szétszedve

Maga a test egy szimpla alucső kívül- belül eloxálva, csak a két végén lett eltávolítva az áram vezetése céljából a felületkezelés. Átmérője 25,5mm. Fej felé lévő végén a belülről található menetbe tekeredik a pill, a külső felén lévő sűrű menetre pedig a fejhez tartozó cső. Ennek a végén található meg a két tömítő gyűrű egymás után. A zárókupak felé lévő menetnél egy gumi tömítőgyűrű található a sűrű, de legalább trapéz alakú menet alatt amit gyárilag zsíroztak is.

Brinyte B158B flood Convoy C8
Brinyte B158B flood állásban és Convoy C8

Zárókupak:

A zárókupak külső részén öt hosszanti díszítő bemarást készítettek. A kapcsoló felőli végén két egymással szembeni negyed köríven kiemelkedik a perem, rajtuk egy-egy méretes ovális lyuk lett fúrva a csuklópánt számára. Ide szinte bármilyen zsinórt be tudunk fűzni, akkora a mérete. Tanulhatna pár gyártó tőlük.

Brinyte B158B zárókupak

Természetesen gyertyaként felállítható a lámpa, a forward clicky kapcsolót fedő gumi nyomógomb a perem síkjánál mélyebben található. A peremek között kellően be van mélyítve az anyaga, könnyedén kezelhető kesztyűben is a Brinyte B158B modell. Belső felén alumínium gyűrű szorítja a helyére a forward clicky kapcsolót.

Brinyte B158B zoom és Convoy C8
Brinyte B158B throw (“zoom”) állásban és Convoy C8

Érdekes megoldással operált a gyártó: a kapcsoló rugójára húztak egy réz kupakot, ez fekszik fel az akkumulátor negatív pólusára. Mivel alapvetően egy fegyverre szánt lámpáról van szó a rugó kellő erővel préseli a hüvelyt az akkuhoz, jó eséllyel nem lesz lövéskor áramkimaradás és ezáltal nem kívánt módváltás sem.

Brinyte B158B és Convoy C8 fej
Brinyte B158B és Convoy C8 fej egymás mellett

Teljes hossza 146,6mm flood állásban, throw állásba tekerve ez az érték 171,5mm. Általam mért tömege akkumulátor nélkül 234,2g.

Fénye:

Mint a cikk elején is írtam, szerintem az eddigi legjobb konvex lencsés lámpa ami a kezem közt megfordult. Ennek okát szerintem a képeken is látni fogjátok. Nagyot terít és messzire visz a Brinyte B158B! A megszokott helyen készült az első sorozat 100m-es távolságon:

Brinyte B158B 100m

Első képen a Sunwayman T25C prémium modell fénye látható flood állásban, majd ezt követi a hatalmas méretű UniqueFire UF1405 flood fénye. A harmadik képen a Brinyte B158B fénye sokkal szélesebb területet világít meg viszonylag egyenletes fényerővel. Negyedik képen egy ismertebb flood lámpa, a Convoy S2+ fénye látható. A konvex lencsések és a fix fókuszú reflektoros lámpa közti különbség jól látható. A következő képeken már a távolra világítási képességüket vizsgáltam. A sorozatot a Convoy C8 XPL-HI modell kezdi, majd ebben a sorrendben követik a konvex lencsés modellek “zoom” állásba fókuszálva: Sunwayman T25C, UniqueFire UF1405, Brinyte B158B. A 100m-es táv egyikőjüknek sem probléma, könnyedén átvilágítják ezt a távot.

Sokkal érdekesebbek a 200m-es távon elkészült képek.

Brinyte B158B 200m

Az első képen a Convoy C8 XPL-HI modell fénye látható. Csak a 200m-es távolságon lévő lapról csillan vissza a fénye, a fa alakját már nem lehet kivenni, nem világítja meg. Következő képen a nem régen bemutatott UTorch UT02 thrower fénye látható. Már elvilágít a fáig, a fa alakja is jól kivehető a neutrál (már-már melegebb) színhőmérsékletű fényben. Őket követi a két konvex lencsés versenyző. A UniqueFire UF-1405  elvilágít jó fényerővel a 200m-es távban lévő célig. Ekkor ért a meglepetés, ugyanis a jól fókuszált intenzív fénysugár a Brinyte B158B modellből gond nélkül vette a 200m-es akadályt. Nem adja vissza a fotó, de még ezen a távolságon is van benne tartalék, még intenzívebben világítja meg a célpontot, mint az előző fókuszált fényű lámpa.

Brinyte B158B hátulról

Konklúzió:

Felesleges lenne tagadnom, számomra az egyik legkedvesebb konvex lencsés modellé lépett elő a Brinyte B158B. Mérete még kényelmesen használhatóvá teszi a mindennapok során. A műanyag lencsétől kicsit féltem, hogy mennyire fogja a fényt elszínezni vagy furcsán törni, de semmiféle anomáliát nem vettem észre, ami hátrányosan befolyásolta volna a vetített fénysugarat. Sőt! Meglepő erő lakozik ebben a kompakt méretű testben! A 200m-es távot úgy szeli át, mintha erre teremtették volna.

Brinyte B158B mérete
18650 akkumulátor, UltraFire SK98, Sunwayman T25C, Convoy C8, Brinyte B158B

Persze ebben az árkategóriában csodák nincsenek, minden nem lehet tökéletes, az túl szép lenne. Az eloxálás ugyan jónak tűnik, de az éleken itt-ott némi hiányosságot már új korában felfedeztem. A tervezése sem hibátlan, lehetett volna még finomítani rajta, hogy pl. ne guruljon el. De mindezektől függetlenül ez egy kiváló lámpa a konvex lencsések sorában. Ha valaki ragaszkodik a “zoom” funkcióhoz akkor én azt mondom, hogy másra ne költse a pénzét, felesleges. Nem tudom a pontos távolságot ahová elvilágítottam vele, de több jóval erősebb lámpát is maga mögé utasítva a kb. 4-500m-re lévő fasor tetején ennek még látszódott a fénye. Hihetetlen.

Az elérhető változatok:

Ennek a modellnek a gyártását megszűntették 🙁

Mentés

Brinyte B158B Cree XPL-HI V3 bemutató” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Kedves WestBam.

    Rendeltem 1 ilyen lámpát, amit teszteltél.
    Tudnál segíteni mitől lehet, ha állítok a zoom-on akkor össze vissza ugrál a fényerő , van hogy nem is világít tekertem tovább akkor újra ég… ;(
    Olyan is van hogy jól működik, mondjuk most egy huzamosabb ideje nem.
    Kapcsolóval lehet valami mert néha sípol is , amikor nem helyesen működik. Meg letekertem és néha visszajött a rendes fényerő. Hátha így lesz valami ötleted.
    Button top aksi.
    Írjak az eladónak hogy ez rossz cserélje ki, vagy nem olyan nagy a gond és lehet rajta segíteni egyszerűen?!

    Amúgy, ha éppen jó akkor nagyon erős! Tetszik!! 🙂

    Köszönöm szépen!
    Üdv

    1. Szia!
      Első körben a betekerhető réz pill-t ellenőrizd, hogy rendesen ütközésig be van-e tekerve. A menetet letörölheted sima zsepivel, ha esetleg koszos lenne az le szedi a nagy részét, jobb lesz a kontakt. A test végén a cső végén van az eloxálás leszedve gyárilag, azt is megtörölheted. Hangot csak a driver tud kiadni, ilyen “sípolás” szerű a hangja és némelyik fokozaton erősebb,némelyiken gyengébb. Ez elektromos zaj, nem igazán van rá 100% megoldás. A drivert kellene kipattintani és picit elfordítva visszatenni, az esetleg segíthet.
      Ha így sem változik semmi akkor érdemes lehet belenézni a kapcsolónál lévő panelbe, de ott ritka a hiba, esetleg a forrasztást tudom elképzelni, hogy “letört” a nyáklapról, ez szemmel is látható ha megmozgatod a kapcsolót és valahol mocorog.
      Írd meg, hogy jutottál-e vele valamire ezekkel a próbákkal.

  2. Kedves WestBam!

    Köszönöm szépen a gyors segítséget!!!

    Cső végét és a zárókupak beslő részét teljesen áttöröltem, sötét valami lejött róluk.
    Azóta egyszer sem hibázott. Pedig ma elég sokat szórakoztam vele és alig várom hogy besőtétedjen. 🙂

    Köszönöm a teszteidet is és hogy bemutattad ezt a remek lámpát!
    Nagyon erős fénye van közelre és távolra is.
    Szerintem ez jó választás sok ember számára. 👍🏼👍🏼

    Jó hétvégét, szép estét!

    1. Szuper, örülök, hogy megoldódott a probléma!
      Az esetek jelentős részében kontakt hiba okoz fejtörést és hibás működést, de általában meg szokott oldódni. Aki a konvex lencsés elemlámpa hátrányait képes elfogadni annak szerintem nincs sokkal jobb választás ebben a kategóriában 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .