Nitecore F1 outdoor akkutöltő napelemhez

Bevezető:

A Nitecore F1 egy végtelenül egyszerű akkumulátor töltő, amit a gyártó kifejezetten outdoor felhasználásra készített. Számomra ez épp kapóra jött, ugyanis a már bemutatott Allpowers napelemmel így későbbi felhasználásra is el tudom raktározni az “ingyen” energiát. A gyártó kiemeli a tulajdonságok közt, hogy napelemes töltésre is alkalmas, ez pedig szinte egyedülálló a piacon. Mivel több eszköznél is gondot okozhat az ingadozó áramerősség és feszültség, ezért én is javasolnám, hogy aki tervezi, hogy felépít egy ilyen napelemes rendszert, az ne sajnáljon erre 10$-t. Vegyen egy ilyen akkutöltőt, ennek bírnia kell a strapát. Ha mindez nem lenne elég, akkor még egy plusz funkciót is találunk benne. Powerbank-ként is képes működni, így a feltöltött akkuból el is tudjuk a tárolt energia egy részét használni.

Nitecore F1 oldalról

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Típus: F1
Tölthető típusok:  Li-Ion
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 16340, 18350, 18490, 16500, 17500, 18500, 26500, 16650, 18650, 26650, 32650, 17670
Bemeneti feszültség: DC 5V, minimum 500mA
Bemeneti csatlakozó: micro USB
Kimeneti feszültség: DC 4,2V +/- 1%, DC 5V, powerbank kimenet: 5V +/- 5%
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés
Tömege: 30g
Mérete: 87,2mm x 24mm x 29,3mm

Nitecore F1 doboza

 

Csomag tartalma:

Egyszerű, de igényes bliszteres csomagolásban kerül értékesítésre a Nitecore F1 akkumulátor töltő. A színesen nyomtatott erős karton borítások közé lett ragasztva a műanyagból formázott tartó rész. Itt bújik meg jól láthatóan a töltő, a hátsó dudor alatt pedig a kettő gumiszalag, amikkel a töltőhöz tudjuk rögzíteni a benne lévő akkumulátort. Sem külön kezelési utasítást, sem egyéb tartozékot nem kapunk, csak a töltőt és a két gumiszalagot. Elég puritán a felszereltsége, személy szerint egy kis tárolónak örültem volna leginkább, de az alacsony árba úgy néz ki, hogy már nem fért bele.

Nitecore F1 tartozékok

 

Üzembe helyezés, kezelés:

Először is nézzük meg a töltőt. Sehol egy gomb, sehol egy kis kijelző, de még egy árva visszajelző LED-et sem találunk. Ellenben úgy néz ki, hogy a formatervező csapat kapott egy kis zsebpénzt, és nem az egyik takarítóval tervezettek egy újabb téglát, amivel a tucat töltők soraiba állhatna be a Nitecore F1. Nem bonyolítottak semmit túl rajta, de mégis jól néz ki a maga egyszerű és célszerű formavilágával a polikarbonát ház. Nekem legalábbis tetszik, nyilván van akinek ez a csúnya. De egy biztos: egyedi!

Nitecore F1 kimenet
Az “OUT” felirat alatt található a powerbank USB kimenete

Ha bedugjuk a mikro USB portba a saját kábelünket -mert azt sem adnak hozzá- és a másik végén áram alá helyezzük, akkor bizony nem történik semmi. Sehol egy villanás, futóvény, cicergés, vagy bármi. Ahhoz, hogy történjen valami egy lítium akkumulátort kell behelyezni a töltőbe. Ekkor azonnal el is villogja nekünk a töltő, hogy épp hol áll az akkumulátor töltöttsége. Két csoportban fogja elvillogni az aktuális feszültséget, például: 3,7V van az akkuban: betesszük a töltőbe, először villan 3-at az első, majd a második LED villan 7-et. Ha kereken 4V a feszültség, akkor csak az első LED villan 4-et. Kő egyszerű, mégis ötletes és egyértelmű. A gyártó 0,1V pontosságot ígér, amit mivel játszottam vele és méregettem multiméterrel én is meg tudok erősíteni, tényleg egészen pontos.

Nitecore F1 bemenet
Az “IN” felirat alatt tudjuk a töltőt áram alá helyezni

A burkolat alatti három zöld fényű LED nem csak az akku feszültségének pontos visszajelzésére alkalmas. Ha elvillogta a pontos feszültséget, utána a töltöttségi szintet láthatjuk három részre bontva. Kis idő eltelte után magától átmegy alvó állapotba a töltő- powerbank.

Nitecore F1 felülről

 

Töltés:

Miután behelyeztük az akkut és megnéztük annak pontos feszültségét, a mikro USB porton keresztül táplálva a Nitecore F1 töltőt az akku kapacitásától függően (itt van egy kis csúsztatás, de erre majd később visszatérek) elkezdi a töltést 0,5 vagy 1A-es áramerősséggel. A töltőáram mértékéről is tájékoztat a LED-ek segítségével. A már feltöltött harmad folyamatos zöld fénnyel jelzi, hogy készen van, a töltés alatti harmad pedig villogással.

Nitecore F1 solar banner

 

Másodpercenként 1 villanás 0,5A-es töltőáramot, míg a másodpercenkénti kettő villanás 1A-es töltőáramot jelez. Flat top és button top akkukat egyaránt kiválóan kezel a Nitecore F1, nem kell válogatni a már meglévő celláink közül. A töltési folyamat előtt analizálja az elektronika a behelyezett akkumulátort, majd elkezdi a töltést az elérhető legmagasabb töltőárammal, amit az akkumulátorhoz rendel.

Nitecore F1 alja

 

Itt van a marketinganyagban egy kis csúsztatás, ugyanis az akkumulátor hosszának függvényében, nem a kapacitás függvényében változik a töltőáram maximuma. 61mm-es hossz alatt 0,5A, felette pedig 1A az elérhető legmagasabb töltőáram. A töltés CC/CV (konstans áram/konstans feszültség) algoritmus szerint történik. A betett védelem nélküli tesztcellát több alkalommal is feltöltöttem tápegységet és napelemet használva. A végeredmény minden esetben 4.20V-os cellafeszültség volt, ami tökéletes érték.

Powerbank:

A Nitecore F1 egyik felén mikro USB bemenet “IN” található, ha akkut töltenénk benne, másik felén “OUT” felirattal pedig egy USB kimenetet találunk, ha powerbank-ként szeretnénk működtetni. Ezt a részét is próbálgattam. A zöld LED-ek ilyenkor az akku töltöttségét jelzik vissza, egy LED maximum 33,33% töltöttséget jelöl.

Nitecore F1 16340
A töltőben 16340-es akkumulátor. Már ezt is stabilan tartja.

A töltés nálam kicsit alacsony feszültségen kezdődött el, 4,95V-ról szépen felkúszott stabil 5V-ra, az áramerősség viszont nem ment 0,95A fölé. Ha azt nézzük, hogy ez csak egy extra funkció akkor kifejezetten jó eredmény. A cellának a töltöttsége ha beesik 3,3V alá, akkor az utolsó LED villogással jelzi, hogy hamarosan lemerül. A töltést teljesen lekapcsolja a powerbank részről, nem lehet az akkumulátort túlmeríteni! A kezelési utasítás szerint 2.8V-os feszültségnél kapcsol teljesen le a powerbank funkció. Az én tesztelésem során azonban nem tudta a védelem nélküli cellát 3V alá meríteni, pár századdal minden esetben felette volt ennek az értéknek. Nem rossz, mert a cellát védi, de némi kapacitást még ki lehetne préselni ha a gyári értékre merítenénk.

Nitecore F1 18650
A kifejezetten hosszú NCR18650B védett akku is simán elfér benne

De ennél többet is tud a Kis Nitecore F1! Ha powerbank-ként üzemel, de közben a bemeneten megtápláljuk, mintha akkumulátort töltenénk akkor az intelligens elektronika a bemeneti áramerősség alapján dönti el, hogy mi mekkora áramerősséget kapjon. Magas bemeneti áram esetén az akkut maximum 1A-el tölti, mellette pedig a mikro USB csatlakozóra csatolt eszköz felé is 1A-es áramerősséget juttat.

Nitecoer F1 26650
A 26650 méretű akkut is stabilan tartja

Amennyiben csökken a bemeneti áramerősség, akkor az akku töltésének áramát csökkenteni fogja 0,5A-re, mellette a kimeneten továbbra is 1A-es áramerősséget fog leadni. Ha tovább csökkenne a bemeneti áramerősség, akkor prioritást változtat, és az akkumulátort fogja feltölteni 500mA-es áramerősséggel. Ha azzal végzett, utána 0,5A jut a powerbank kimenetére is, a továbbiakban az arra csatlakoztatott eszközt fogja tölteni.

Nitecore F1 napelem
A napelem alá rejtettem a töltőt, így nem tud túlmelegedni. Az akkut tökéletesen töltötte az ígért 1A-es áramerősséggel

Miért is jó ez nekünk? Mert eleinte én is fogtam és a napelemre tettem a telefonom töltés céljából. Aztán kicsit utána olvasva a telefon töltésének ez nem feltétlenül volt jó ötlet. A telefonok bemenete szereti, ha fix a rajta bejutó feszültség, az áramerősséget pedig magának szabályozza. Egyfajta bypass-ként felhasználva a töltőt a telefon felé stabil 5V mellett juttathatunk változó áramerősséget. Mivel ebben a témakörben kevésbé vagyok járatos, ezért én elkönyveltem, hogy akkor ez így jobb, mintha a telefon kapna 2-5V közötti feszültségeket ingadozó áramerősségekkel.

Nitecore F1 árnyékban
A kábel végén sziesztázik a Nitecore F1, benne NCR18650B akku

Szerencsére eddig egyik eszköz sem panaszkodott, de a jövőben már csak powerbank-ról töltöm például a telefonom. Esetleg a powerbank-om kötöm 1:1-ben a napelemre, vagy a töltőben feltöltöm az akkumulátort, és azt teszem a powerbank-ba. De ez majd egy újabb cikk lesz a közeljövőben, ahogy gyűlnek a tapasztalataim.

Konklúzió:

A Nitecore F1 “FlexBank” töltő igazán jó ötlet volt a prémium termékeiről híres gyártótól. Felismerve az egyre jobban terjedő kis méretű napelem panelek adta lehetőséget, kiadták azt az akkumulátor töltőt, amit nyugodtan ráköthetünk közvetlenül is. Jól fogja viselni a feszültség ingadozást, mellette pedig a lítium akkuinkat is korrektül feltölti. Ezt a saját tapasztalataim is alátámasztják.

Nitecore F1 mérete
16340 akkumulátor, 26650 akkumulátor, NCR18650B akkumulátor, Nitecore F1, Liitokala Lii-100

A töltő része pontosan működik hálózati tápegységről és napelemről táplálva is. A powerbank része is egészen jól teljesített, főleg annak fényében, hogy csak egy akkut használ és abból állítja elő a magasabb feszültséget. A három, burkolat alá rejtett LED ötletesen tájékoztat minden szükséges információról. Külön tetszik, hogy formavilága egyedi, a ház pedig “törhetetlen” polikarbonátból készült. Aki készítgeti a kis napelemes pakkját, annak mindenképp javasolnám ennek a töltőnek a beszerzését. Kuponnal az áruk lejjebb vihető, érdemes megvizsgálni a lehetőségeket 🙂

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore F1 – 1 akkus változat
Nitecore F2 – 2 akkus változat

Mentés

Nitecore F1 outdoor akkutöltő napelemhez” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. WestBam

    van e tapasztalatod XTAR töltő/akkubank és napelem használatában?

    Nem reklámozzák hogy használjuk napelemmel bátran, viszont a honlapukon kis se zárják, idézem:
    “Can XTAR charger be charged by solar panel?
    It can be charged by solar panel if the output voltage of the solar panel equals to the input voltage of XTAR USB charger.”

    1. Üdv! Nincs vele tapasztalatom, jelenleg csak a VP4 plus dragon van itthon xtar töltőm, az 12V feszültséggel működik és kellően drága is ahhoz, hogy ne kísérletezzek rajta. Sok újdonság van mostanában az xtar palettáján, talán egyszer lesz más is tőlük amit tesztelni fogok 🙂

  2. Két dolog merült fel bennem.
    – a hordozható napalemek képesek akár 2-3 ampert is leadni, ez a kütyü ha jól értem max 1-et tud felvenni.
    Erre a célra készült outdoor napelemes powerbanknál az ideális az lenne ha többet tudna.
    – a micro usb kábelről kevés szó esik, pedig jó eséllyel az lehet a legszűkebb keresztmetszet.
    Ha jól tudom nem mindegyik kábel képes még az 1amper átvitelére sem. Sajnos a kábeleken nincs feltüntetve ez az adat. Egy ilyen kábeltesztnek örülnék. Elemlámpák töltésénél egyre inkább kulcsszereplő a micro usb kábel.
    Köszönöm a cikket, hasznos volt!

    1. Szia! Az elejére reagálva akár jó is lehetne ha tudna többet is, szerintem van valami oka, hogy “csak” 1A a maximális töltőáram. Az USB kábel amit adnak a Nitecore lámpákhoz/töltőkhöz teljesen rendben vannak. Az F2-höz (ezt eladtam és azt vettem helyette) pl. gyárilag USB – USB3 micro B csatis kábel jár, azzal lehet magasabb áramon is tölteni az akkut, az ugye 2x1A tud elvben töltésnél. Sima kábellel bármilyen jó minőségű is volt (blitzwolf) nem vett fel a fali tápból annyi áramot, mint a speckó csatlakozón keresztül a gyári kábelen át. Az összes lámpám, fejlámpám és töltőm tesztje alatt a hozzájuk tartozékként adott kábelt (ha adnak) használom, de másikkal is ki szoktam próbálni és eddig egyszer sem fordult elő ha jól emlékszem, hogy a gyári kábel ne tudta volna a maximális áramfelvételt biztosítani, legyen az bármilyen gagyi is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .