Olight Perun – őrangyalunk

Olight Perun borítókép

Olight Perun fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Már a tavaly év végi bemutatón szemet vetettem az Olight legújabb pipalámpa – fejlámpa modelljére, amit akkor még H2R Perun néven emlegettek. Sajnos nem minden funkció került bele ami a prototípusban benne volt, de így is ígéretes modellnek tűnik. Ez a piac már eléggé telítve van, ráadásul elég jó pipalámpákkal. Az olcsóbb, Kínából beszerezhető modellek közül a Skilhunt H03 és újabban H04 modellek egészen jó ár/érték aránnyal rendelkeznek. Nekem viszont mióta megvan a Nitecore HC30, a Nitecore HC35 és az Armytek Wizard Pro, azóta csak porosodott itthon, erősen háttérbe szorult a Skilhunt. Rászántam magam az Olight Perun megvásárlására, mert a legfontosabb extra felszereltsége rettentően biztonságossá teszi a használatát ennek a viszonylag magas fényáramú modellnek is. Miről beszélek? A közelség szenzorról. És ez még nem minden, mert másban is egyedi lett!

Olight Perun szemből

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Perun
Emitter típusa: Cree XHP50.2 CW
Színhőmérséklet: nincs specifikálva, kb. 6000 K
Maximális fényáram: 2000 lm
Maximális fényerő: 3600 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1 darab speciális 3500 mAh kapacitású 18650-as akkumulátor (tartozék)
Beépített töltés: van, mágneses töltőfejjel
Módok: 6 (ultra alacsony, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp)
Vízállóság: IPX8
Tömege: 120 g

Olight Perun doboza

Doboz tartalma:

Én az Olight Perun Kit-et vásároltam meg, ami a komplett fejlámpa szettet jelenti. A Perun önálló pipalámpaként is beszerezhető, de szerintem butaság azt vásárolni és nem a komplett szettet. A minőségi, vastag, oldalt nyíló kartondoboz selyem fényű és finom tapintású. A doboz elején lévő kép 1:1 méretarányban mutatja a tartalmat, ráadásul fényes felületre lett nyomtatva, ez a matt-fényes páros nagyon látványos. A dobozt kinyitva hatalmas sárga műanyag lap takarja el a tartalmat, rajta a gyártó azonnal meg is köszöni a vásárlást, és az első lépések leírásával és grafikákkal máris útba igazít, hogyan tudjuk használatba venni a fejlámpát. Ezt a panelt kiemelve tovább fokozza a minőség érzetet a fekete flokkolt szivacs betétbe ágyazott Perun látványa, ami alatt kis tartozékos doboz látható. A lámpát kivéve a fekete panel kiemelhető, alatta újabb tartozékos dobozt találunk.

Olight Perun tartozékok

A tartozékok sora az alábbiakból áll össze: Olight Perun fejlámpa, MCC3 töltőfej (piros betétes), minőségi csuklópánt, amin kivételesen nem befűző tűt találunk. Persze nem kell szenvednünk, egy fém behúzó eszközt csomagoltak ehhez a lámpa mellé. Többek közt magyar nyelvű kezelési utasítást is találunk a másik dobozban a minőségi és előre összefűzött fejpánt és pár darab öntapadós szivacs betét mellett, amikkel kedvünk szerint kipárnázhatjuk a fejpánt műanyag tartóját ha nem lenne az alapból kényelmes tartó számunkra megfelelő. A lámpára pattintva kapunk egy feketére színezett rozsdamentes acél klipszet is.
Teljes a csomag, de adok további ötleteket is a gyártónak: övtok a pipalámpához 1000D cordurából, valamint egy keményebb kis szállító doboz is jó ötletnek tűnik, esetleg tartalék akkunak külön kis zsebbel. Szerintem sokan jelentősebb összeget is kifizetnénk ezekért az extrákért.

Felépítés:

Klasszikus pipalámpa felépítés de az Olight modellekre szabva, mondhatnám. Mindössze kettő darabra bontható az Olight Perun:

Olight Perun szétbontva

Fej:

A fej teteje a megszokottal ellentétben nem egyenes és sík, hanem enyhén meg van döntve a lámpa “hátulja”, jelen esetben a LED hátulja felé. Ennek a szerepe ha kézben fogjuk akkor tűnik fel: sokkal kényelmesebb így kapcsolgatni, mintha egy szimpla egyenesen elhelyezett nyomógomb lenne. A kiváló nyomáspontú elektronikus kapcsoló felett hatalmas méretű gumi nyomógombot találunk, rajta a “stand by” nemzetközi jelzéssel. Körülötte az Olight-nál megszokott PVD bevonattal ellátott kék rozsdamentes acél gyűrű illeszti a fej tetejéhez elegáns módon. A LED felé lévő oldala egy négyzet erősen legömbölyített élekkel, ez csatlakozik a henger alakú nyak részhez. A LED hátsó felénél más a helyzet. Itt érdekes módon nem hűtőbordákkal növelték a hőleadó felületet, hanem háromszög profilú bemarásokkal, amik a fej jobb és bal oldalát összekötik egy íven. Látványos, remélem, hogy jól is fog működni.

Olight Perun fej felülről szemből

A hűtő felület alatt egy körbefutó barázdával alakítottak ki helyet a felpattintható rozsdamentes acél klipsznek. Ez alatt egy picit nagyobb átmérőjű gyűrű található, rajta a gyártó és típusjelöléssel. A legfontosabb részletről nem esett eddig szó, mégpedig a LED-ről és a lencséről. A kb. 20 mm átmérőjű TIR lencsét egy kék, PVD bevonattal ellátott rozsdamentes acél gyűrű szorítja a helyére. A lencse közepén lévő furat ebben a modellben teljesen átlátszó. A lencse felső részén egy kis íves darabon helyezték el a közelségérzékelő szenzort, ami fekete burkolat alatt kapott helyet. A Cree XHP50.2 LED tökéletesen centerben ül a TIR lencse alatt. A fej alsó részében belül a drivert egy fekete gumilap rejti el a kíváncsi tekintetek elől. Közepén aranyozott dupla rugót láthatunk.

Olight Perun fej alulról hátulról

Test:

A talp része a megszokott módon néz ki a mágneses töltés miatt. Középen egy arany színű csatlakozót találunk műanyag fészekben, körülötte kb. 17mm átmérőjű fém színű gyűrű az érintkező másik pólusa. A talp része sík, egyedül ez az érintkező gyűrű áll ki belőle kb. 0,1 mm magasságban. A talpára stabilan felállítható biztonsággal. A talp felől elindulva először egy sima körgyűrűt látunk, amiben a megszokott csuklópántnak kialakított furatot is megtaláljuk. Még mindig nem túl nagy az átmérője a furatnak, de legalább van falvastagsága.

Olight Perun test

A test eztán új, még agresszívebb mintázatot kapott. Már-már a Javelot Pro vadászlámpára hajaz, bár ezek inkább téglalap alapú piramisra hasonlítanak, és hatalmas méretűek. 14 körbefutó sorban lettek ezek a piramisok elhelyezve a testen, igen biztonságos és jó fogást biztosítanak. A minta után picikét összeszűkül a test és egy gumi tömítő gyűrűt találunk. A tömítés után a viszonylag sűrű, de szép trapéz menetet láthatjuk, ami igen jó minőségű és nagyon finoman jár. A test végéről lett csak eltávolítva az eloxálás, itt vezeti át az áramot a fejbe. Belső felében a “megszokott” módon egy szélesebb és középen egy keskenyebb aranyozott rugó biztosítja az elektronikus kontaktot a szokásostól eltérő módon fejjel lefelé behelyezett speciális akkumulátorral, amit így tölteni is tudunk.

Olight Perun klipsszel

Fejpánt:

A tartozék fejpántról mindenképp szólnom kell, eddig ez a legjobb amivel találkoztam. A felfogató konzol mágneses, és minden 18650 akkus pipalámpámat könnyedén bele tudom tenni, majd a ráépített gumi pánttal teljesen biztonságosan tudom is rögzíteni. Eddig ilyet nem láttam, mert mindnek volt valami kis sajátossága. Gyorsan bele is próbáltam a pipalámpáim amiket találtam itthon és mind elfért hibátlanul. A mágnes az akkut vonzza, de olyan erővel, hogy sétánál akár biztonságosan megtartja a Perunt. Már önmagában ez is szuper, a gumipánt stabilan tartja a lámpát a fészkében minden más esetben. Anyaga vastag gumi, tartósnak tűnik első ránézésre. Oldalán fényvisszaverő csíkok vannak elhelyezve a jobb láthatóság érdekében, a maxi taktikai felhasználóknak ez nem jó, mindenki másnak viszont plusz biztonságot ad a jobb láthatóság. Már biztosan írtam, hogy nem vagyok válogatós a fejpántok terén, nekem ez is maximális kényelmet nyújtott, remélhetőleg Ti sem fogtok ebben csalódni. A pánt egyébként külön is megvásárolható.

Olight Perun fejpánt

Mérete:

Szaporodnak a pipalámpáim, sorba állítottam őket:

Olight Perun mérete

Az első darab máris kilóg a sorból, mivel ez a Nitecore HC65 ami dedikáltan fejlámpa, csak kivettem a pántból. Őt az AA elemet/akkut vagy 14500 akkut használó Armytek Tiara A1 Pro követi. A legtávolabbra világító fejlámpám a Nitecore HC30, aminél magasabb az Olight Perun. Egy ideig a legnagyobb méretű pipalámpám az Armytek Wizard Pro volt, a tesztalanynál valamivel méretesebb, de a legnagyobb jelenleg a 21700-as akkuval is üzemeltethető Nitecore HC35, ami a sort zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez minden megtalálható a gyári csomagban, ezért ha megvettük és kicsomagoltuk, akkor az akku tetején lévő műanyag szigetelő eltávolítása után célszerű feltölteni a tartozék  akkumulátort. Ha ezzel megvagyunk akkor nincs más dolgunk, mint a fej tetején lévő gombbal működtetnünk az Olight Perun pipalámpát.

Olight Perun eleje

Kikapcsolt állapotban a gombot hosszan lenyomva az ultra alacsony fokozatot (5 lumen) tudjuk bekapcsolni. Hiányolom a valódi holdfény módot, de ez van, végül is fejlámpa, távol van a földtől ha oda világítunk. A gombon röviden kattintva kikapcsoljuk a lámpát. Ismételt kattintásra bekapcsol a memóriába mentett ultra alacsony fokozatban. A nyomógombot hosszan lenyomva az alacsony ( 30 lumen) fokozatra lép. Ha tovább nyomva tartjuk a gombot akkor átlép a közepes (120 lumen) fokozatra. Ezt a magas (500 lumen) fokozat követi. Ha tovább is nyomva tartjuk a gombot akkor már csak az alacsony, közepes és magas fokozatok közt fog ciklikusan váltani a Perun. A turbó fokozatot (2000 lumen) bármelyik fokozatban a nyomógombon duplán kattintva tudjuk aktiválni. Ebből a módból 800 lumenes fényáramra lép vissza, nem a magas fokozatba. A turbó és az SOS villogás kivételével minden fokozatot ment módmemóriába.

Olight Perun banner

Speciális módok:

A speciális módok között csak egy villogás van. A gombon hármat kattintva az SOS morze jelzést villogja el a lámpa. A gombon kattintva kikapcsol, hosszan lenyomva a gombot a memóriában lévő fokozatra lép.
Időzített kikapcsolást is tettek a menübe, melyet minden fokozatban tudunk aktiválni. Két időtartam közül tudunk választani: 3 és 9 perc, mely letelte után automatikusan kikapcsol a lámpa. Aktiválása csak bekapcsolt lámpánál lehetséges. A használni kívánt fokozatban a gombon kettőt kattintva és a második kattintásnál a gombot lenyomva tartva aktiválja az időzítőt. A lámpa fénye ekkor egyet, vagy kettőt villant. Egy villanás a rövid időzítő aktiválását jelzi, kettő villanás a hosszú időzítőt. Ha váltani szeretnénk a két idő közt akkor csak meg kell ismételni az aktiválási műveletet.

A gombot szoftveresen le tudjuk zárni a gomb hosszú, kb. 2 másodperces nyomva tartásával kikapcsolt állapotban. Először ultra alacsony módba lép, majd kikapcsol a lámpa és aktív is a gomb zárása. Oldani ismét hosszú, 2 másodperces gombnyomással tudjuk, ekkor a fénye villan egyet és bekapcsolja az ultra alacsony módot.

Olight Perun hátulról

Beépített töltés:

A beépített töltés az Olight-nál megszokott külső töltőkorongból és a mágnesesen csatlakozó töltési pontból áll össze egy egésszé. Már az újabb, piros talprészű töltőfej jár tartozékként az Olight Perun fejlámpához, típusjelzése MCC3. Kicsit tesztelgettem is mire képes ezzel a fejlámpa. Az alábbi eredmények születtek: Maximális töltőáram 1,32 A. Feszültség a töltés végén az akkumulátorban 2 perc pihenőt követően 4,19 V, vagyis tökéletes, nem tölt túl.
Töltés során a töltőtalp áttetsző kábeltörés gátló betétje piros fénnyel van megvilágítva. A töltési folyamat végén átvált zöld fényre és teljesen lekapcsolja a tápegységről a töltő a lámpát. Érdemes arra figyelni, hogy az akkuban ha 95% feletti a töltöttség akkor a kábelen lévő fény nem vált át zöld fényről pirosra, de a töltést elkezdi és be is fejezi idővel!

Tartozék akkumulátor:

Az akku már ismerős lehet rendszeres olvasóimnak, hiszen a Baton Pro elemlámpához is ugyan ezt a 3500 mAh kapacitású, magas áramleadó képességű (HDC jelzéssel ellátott) akkut adják gyári tartozékként. A műszaki paraméterei mit sem változtak azóta, persze egy próbát ezzel is tettem, hiszen a folyamatos minőség ellenőrzése soha nem árt. Az ORB-186C35 jelzésű akkunak a belső ellenállása 53 mΩ, kapacitása a második ciklusban 3524 mAh értéket mértem, tehát tudja a gyártói adatokat.

Olight Perun akku

Mérések:

Méretei:
– hossza: 112 mm
– legnagyobb átmérője: 29 mm

Tömege:
– csak a fejlámpa áramforrás nélkül: 59,7 g
– csak a fejlámpa tartozék akkumulátorral: 108,9 g
– fejlámpa áramforrás nélkül de pánttal együtt: 125 g
– fejlámpa tartozék akkumulátorral, tartozék fejpánttal együtt: 174,6 g

Olight Perun fejpánttal

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolást követő 30. másodperc után turbó módban 6875 cd (+91% a gyári maximális adathoz képest!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 165 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolást követő 3. perc után turbó módban (visszalépés után) 4125 cd (+14% a gyári maximális adathoz képest!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 128 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolást követő 30. másodperc után magas módban 3650 cd (még ez is magasabb mint a gyártó által megadott maximum), ami az FL1 szabvány szerint számolva 121 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

Az erős turbó mód és az aktív hővédelem működése jól látható a grafikonon is:

Olight Perun hőtermelés

Az Olight Perun természetesen rendelkezik beépített aktív hővédelemmel, ami vigyáz, hogy a lámpa ne tudjon annyira felhevülni, hogy megégesse a tulajdonost. A fej legmelegebb pontján majdnem 54°C hőfokig melegedett, majd beállt a hőmérséklete 50°C körül. Ekkor a test még a nyak alatti részen is csak langyosodott, nem tudott átforrósodni kellemetlen mértékben.

Futásidő:

Olight Perun futásidő

A grafikonon a turbó módban indított lámpa üzemidő görbéje látható. A jelentős, 2000 lumenes fényáramot termelő turbó fokozatot mindössze 1,5 percig tartja, majd zuhanni kezd a fényáram. A 2. percben már csak 63%-on áll, majd 2,5 perc után pár másodperccel stabilizálódik 40% körüli fényáramon, ami ~ 800 lument jelent számszerűleg. Ezt minimális veszteséggel tartja is a 98. percig, ekkor 25%-ra lép vissza, vagyis ~500 lumenre. Ezt stabilan tartja a 125. percig, ekkor újra visszalép immár 10%-ra (~200 lumen). Itt érdekes, hogy láthatóan megugrik a fénye, de felfelé és nem lefelé, majd szép lassan visszaereszkedik a 10%-os értékre. Innen lép vissza holdfény módra a 168. percben, amiben még újabb 100 percen át világít.

Olight Perun stress test

Eztán kapott egy kis sokkolást a lámpa. A turbó módban indított Olight Perun láthatóan bő egy percig tartja a maximális fényáramot, majd szépen elkezd visszalépni. Eztán kevesebb mint 1 perc pihenő után újra indítottam a turbó fokozatot, amit már csak pár pillanatig tartott, majd azonnal elkezdett visszalépni, ez kb. 1,5 perc alatt történt meg a magasabb, kb. 800 lumenes fényáramra. 5.5 percnél látható, hogy újra próbálkoztam a turbó fokozat indításával, sikertelenül. Még egy kicsit engedtem pihenni, újabb bő fél perc pihenés után már engedett turbó fokozatra lépni, de a maximum ebben az esetben már alacsonyabb értékű volt (~1100 lumen) és innen kb. egy perc alatt lépett vissza ismét a 800 lumenes fényáramra.

Fénye:

A szokásos 100 méteres távra vittem el fotózni pár vetélytársával:

Olight Perun fénye

Az első fotón az 500 lumenes magas fokozat fényét láthatjátok. Elég ez is majd mindenre, nyilván távolra nem világít, de nem is hirdeti ezt magáról az Olight Perun. A második képen a Convoy S2+ 6×7135 fénye látható. Szeretjük, mert jó szórt fénye van. Csak nem egy TIR lencsés lámpához képest, ami szinte 180 fokban képes szórni a fényt! A Nitecore HC30 fókuszáltabb fényével valóban távolra elvilágít, de ez sem nyújt kiemelkedően sok szórt fényt a közvetlen közelünkben. A Nitecore HC65 láthatóan ebben sokkal jobb, mert szélesen és egészen erősen is világít. Eztán az Olight Perun megmutatja, hogy mit jelent az, hogy szórt fény, és komolyan mondom, 180 fokban mindent megvilágít maga előtt. Még a szemmel láthatóan erősebb -valamivel koncentráltabb- fényű Armytek Wizard Pro sem nyújt ilyen egyenletes és széles szórt fényt. Egyedül az irreálisan magas fényárammal rendelkező nagyobb és nehezebb Nitecore HC35 tudja a szinte holttér mentes teljes látómezős megvilágítást.

Konklúzió:

Kezdem a negatív dolgokkal, mielőtt elfelejtem őket. Én a használat során nem igazán tapasztaltam negatívumot, azonban mégis van olyan dolog amin változtatnék. Először is a vibrációs merülés jelzés. Szerintem ez zseniális és kétség kívül egyedi a piacon, mégis jobb lenne, ha ritkábban, 1-2 percenként jelezne csak, de akkor erősebben, mert ezt fejen nem érezni, inkább csak hallani lehet. Nekem nem volt negatív tapasztalatom a közelség szenzorral, de vizezve esőben tényleg okozhat gondot a használat során, jó lenne egy opció, amivel ezt ki lehetne kapcsolni. A fénye hófehér, ez hidegfehérnek számít. Ez van akit zavar, mert a sárgás árnyalatot szereti. Mást ide nem is igazán tudok felsorolni, mert ezeket leszámítva a Perun tökéletes. Jó erős fénye van, ráadásul a 800 lumen amit tart hosszabb ideig bőven soknak mondható. A fény profilja több, mint tökéletes, míg nem használsz ilyet addig nem is tudod mi az a valóban szórt fény.

Olight Perun fűben

Tényleg mindent megvilágít amit a periférikus látásod érzékelni tud, rettentően kellemes használni. A fejpánt kényelmes és jó minőségű, ráadásul univerzális, nincs egy típusra szabva. A rezgő merülés jelző szerintem pozitívum is, igazi unikum, ráadásul még a fényével is villant, ha merül, nekem bejön. Mint említettem a vibrációs motor lehetne kicsit erősebb is. Mint pipalámpa is hibátlan EDC felhasználás során az Olight Perun. A mágnes az elődhöz képest jóval erősebb lett, erősebb, mint ezen a téren számomra “etalonnak” számító Wizard. Az, hogy “bolondbiztossá” tette a gyártó újabb plusz, és ismét csak egyedi dolog a közelség szenzorral, hiszen így nincs több kiégetett zseb, vagy megégetett táska, de még a véletlen merülést is jó eséllyel megússzuk, hiszen 1 perc után a szenzor kikapcsolja a lámpát ha akadályt érzékel. Nekem határozottan tetszett, mostantól gyakori partnerem lesz, a zsebemen kívül a szívembe is belopta magát.

Megvásárolható az importőrtől kuponos kedvezménnyel és 5 év garanciával:
Olight Perun
Olight Perun csak fejpánt

Olight Perun – őrangyalunk” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Szia WestBam,
    Kinéztem magamnak a perun 2-es lámpát.
    Esetleg van róla valami véleményed?
    Nekem a perunban lévő közelségérzékelőre nincs igazán szükségem ezért is hajlok jobban a kettes felé. De megbízhatóságban lehet olyan jó ez is?
    Válaszod köszönöm!!
    Lali

    1. Szia!
      Sajnos ne ismerem a Perun 2-t. Paraméterekben nincs annyira távol a “sima” Peruntól, gyakorlatilag csak nagyobb és nehezebb. Amiben jobb az a fényerő, mert majdnem duplája, mint a kistesóé. Ez kis terekben hátrány, de kültéren látható plusz. 41g plusz a Perunhoz képest, gyakorlatilag azonos árban. Elgondolkodtató…

  2. Köszönöm szépen a válaszod,
    Szerintem akkor maradok a Perun 2-es nél.
    Tisztelettel: Lali

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .