Ledlenser MH3 – belépés a Ledlenser világába

LedLenser MH3 borító

Ledlenser MH3 fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Kiegészítő információk
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Óvatos vagyok az új márkákkal, főként azokkal, amikről semmit nem lehet tudni. A Ledlenser lámpákról pedig nem igazán lehet elemlámpás szemmel írt cikket, tapasztalatokat olvasni sehol. A Ledlenser MH3 ritkaságnak számít, legalábbis a tesztekben biztosan. Annyira még nem vészes az árazása, hogy ne mertem volna megkockáztatni egy próbát vele. Egyszerű fejlámpa, sima ceruza elemmel működik, már használja a jellegzetes – és szabadalmazott- lencse rendszert is. Az outdoor fejlámpák közt úgy is idén történtek frissítések, az MH3 új színekben pompázik, az MH4 kapott beépített töltőt és vörös fényt is, az MH5 szintén új színösszeállításban kerül piacra és vörös fénnyel lett kiegészítve. Magasabb kategóriába egyelőre nem kalandozok, hiszen az érdekelt, hogy mit nyújt a gyártó szerint is belépő szintre pozicionált fejlámpa a gyakorlatban.

LedLenser MH3 pánttal

Kiegészítő információk:

Fontosnak tartom, hogy némi háttér információval is ellássam az olvasóim a Ledlenserrel kapcsolatban. Hazai hivatalos importőre az idén 30. éves Kapacitás Kft. Az importőr hatalmas tapasztalattal rendelkezik mindenféle akkumulátorokkal kapcsolatban, több márkának, köztük az elemlámpások számára igencsak érdekes Eneloop akkumulátoroknak is a hazai importőre. A Ledlensert Németországban alapították 1993-ban, mint garázscéget. Ma már termékeit németországi tervezés és nemzetközi gyártás jellemzi, nagyjából 1500 saját alkalmazottal világszerte. A minőségbiztosítás a gyártás folyamán kiemelten fontos szerepet játszik, ennek köszönhetően általában 5 év garanciát vállalnak a termékeikre. Ezt a termék weboldalukon történő regisztrálásával további 2 évvel tudjuk kibővíteni.

LedLenser outdoor banner

Központja Solingenben található, innen irányítják a teljes globális hálózatot, itt történik a tervezés és a kutatás is. A gyártás a kínai Yangjiang városában lévő telephelyen történik. Több, mint 100 szabadalmuk van bejelentve, de talán az összes közül a leginkább ismert és talán mondhatom, hogy a Ledlenser védjegye az a hibrid TIR lencse, amit a termékpaletta jelentős részénél alkalmaznak is. Náluk Advanced Focus System (AFS) fantázianéven olvashattok erről. A termékei felhasználási cél szerint kategóriákra vannak felosztva: professzionális felhasználás, sport és outdoor, taktikai lámpák, munkalámpák és fényvetők, ipari felhasználású modellek, és ATEX robbanásbiztos kategóriákra. Ezek után már csak válogatni kell a sok modell közül. Persze számomra az outdoor kategória a leginkább vonzó, ezért itt néztem szét alaposabban.

LedLenser snow banner

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Ledlenser
Modell: MH3
Emitter típusa: nincs megadva
Maximális fényáram: 200 lm
Maximális fényerő: nincs megadva – 4225 cd a gyártói maximális 130 méteres hatótávból számolva
Lámpatest anyaga: műanyag
Lencse anyaga: műanyag, szabadalmaztatott hibridlencse
Reflektor típusa: nincs
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: AA alkáli elem, AA NiMH akkumulátor, 14500 lítium-ion akkumulátor
Módok: 2 (alacsony, magas)
Beépített töltés: nincs
Bevonat minősége: –
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömeg: 92 g

LedLenser MH3 doboza

Doboz tartalma:

A csomagolás a nevesebb gyártóknál már megszokott minőségi,  selymes tapintású, színesen nyomtatott dobozba történik. A doboz elején kis ablakocskát alakítottak ki, itt máris láthatjuk a fejlámpánkat gyönyörűen tálalva. Kibontva egy kartonból hajtogatott tartó panelt kell kihúznunk, ez tartja a fejlámpát és a tartozékokat is. A panel aljában elszeparálva találunk egy külön kis rekeszt. Ide rejtett a gyártó némi szilika gélt, egy regisztrációs kártyát, egy LR6-os AA alkáli elemet, valamint vaskos biztonsági útmutatót. A kezelési utasítás meglepő módon piktogramokkal kommunikál, így nem kell a fordítással bajlódni, egyértelműen mutat be mindent. A fejpánt lelógó része is ide van elrejtve, hogy a csomagolás tökéletesen rendezett legyen.

LedLenser MH3 tartozékok

Felépítés:

Sajnálatos módon a gyártó gondoskodott arról, hogy a Ledlenser MH3 teljes belső tartalma rejtve maradjon, ugyanis megbonthatatlan módon van összeszerelve/összeragasztva az egész lámpa. Egyedül a zárókupakot lehet leszerelni róla, illetve a fejlámpát a fejpánt tartó részéből lehet kipattintani.

LedLenser MH3 szétbontva

Fejlámpa:

Maga a fejlámpa teljes polikarbonát házba van zárva, ami nem a legszerencsésebb a hő elvezetésének a szempontjából, viszont egy egészen ellenálló műanyag típus, találkozhattunk már vele nevesebb gyártók lámpáinál. Szerencsémre sikerült feltúrni a gyártó által közzétett robbantott ábrát, így nem kell a látottakra alapoznom a belső tartalmat. Az első és legfontosabb, ami feltűnt a rajzon, hogy a LED alá tettek egy méretesebb hőközlő alumínium öntvényt, ezért képes lehűteni magát használat közben. Szóval a német mérnökök nem csak a fizetést veszik fel, úgy néz ki, hogy tudják mi a dolguk. Már egy belépő szintű fejlámpában sem csak az alacsony árra törekedtek, ami kifejezetten dicséretes!

LedLenser MH3 robbantott ábra

Persze a fura felépítés miatt fura, vagyis inkább szokatlan dolgokat láthatunk a képen, de a magnyugtató részletek több helyen is felismerhetőek: A Ledlenser által szabadalmaztatott hibrid TIR lencse anyaga PMMA (polimetil-metakrilát), ami egy nagy tisztaságú, UV álló és magas fényáteresztő képességű műanyag. A lencse forgatható/csúszó felületéhez méretes gumi tömítést használnak, hogy a port és a nedvességet kint tartsák. Az áramforrás mindkét pólusa aranyozott érintkezők segítségével csatlakozik a lámpa elektronikájához, amit szintén hűt a beépített alu tömb. A zárókupakra fixen felszerelt rozsdamentes acél klipsz is apró figyelmesség a gyártó részéről.

LedLenser MH3 oldalról

Fejpánt:

A fejpánt a 2020-as modelleken egyen mintázatú, mint a képen is látható pöttyös, Ledlenser felirattal az oldalán. Ez alól a fehér kivitel kivételt képez, a vidám színes modellek azonban eltűntek a kínálatból, helyüket a színes fókuszáló gyűrű-kapcsoló gumi párosa vette át, szerintem ez az előnyükre is válik. A gumi szalag határozottan jó minőségű vastagabb, erősebb típus, és ami szintén fontos momentum, hogy tartozékként után rendelhető, ha évek alatt elhasználódna akkor sem kell barkácsolni gatyagumit a helyére, mert könnyedén pótolható.

LedLenser MH3 pánt szemből

A pánt egyik érdekessége a rajta található akasztó, amivel biztonságosan tudjuk rögzíteni elveszés ellen. A fejlámpa tartó kengyele áttetsző polikarbonátból készült, benne a lámpa fokozatmentesen állítható vízszintes pozícióból nagyjából 45°-ban lefelé. Hátsó felén a műanyag felület még egy plusz szivacsos borítást is kapott, ezáltal hosszabb ideig viselve is kényelmes marad.

LedLenser MH3 pánt hátulja

Mérete:

Pár másik lámpához mérten a Ledlenser MH3:

LedLenser MH3 mérete

A sor elején a tartozék AA alkáli elem látható, amit a Ledlenser MH3 követ. Látható, hogy nem sokkal nagyobb nála. A harmadik lámpa a Nitecore HC65 már egy komoly felső kategóriás fejlámpa több funkcióval, fém házban. A Convoy T2 a 4. a sorban, ami szintén AA alkáli elemmel működik, akárcsak az őt követő Armytek Tiara A1 Pro, ami már megeszi a 14500 lítium-ion akkut is. A sor végén a sokak által ismert méretű Astrolux S1 elemlámpát láthatjátok.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ez egy tipikus bárkinek adható lámpa, éppen csak nem ki-be kapcsolható. Egy vezérlő gombot találunk a ház tetején, amit gumírozott borítás fed. A fejlámpa síkjából kiáll, ezáltal kesztyűben is könnyen kezelhető, a kapcsoló könnyen kitapintható, jó kapcsolási visszajelzéssel, ami egy határozott “kattanás”. A gumi borítás alatt egy elektronikus kapcsoló található, nincs fél gombnyomás és nincs tekergetés, forgatás, csak és kizárólag kattintás. A lámpa csomagolása tartalmaz egy alkáli elemet is, ezért kézhezvétel után azonnal hadra is lehet fogni a Ledlenser MH3 fejlámpát.

LedLenser MH3 hátulja

Az áramforrás polaritáshelyes behelyezése után máris használatba tudjuk venni. A nyomógombon egyet kattintva az alacsony fokozatba jutunk. Ismételt kattintásra a magas fokozatra lép át. Harmadik kattintásra kikapcsol. Bármely fokozaton használva a fejlámpát több, mint 5 másodpercig, a következő kattintásra ki fog kapcsolni. Villogó és speciális jelző fokozatokat a menüje nem tartalmaz, kezelése gyerekjáték.

LedLenser MH3 dobozában
A dobozból kiemelve a tartó panelt ez a látvány fogadja a tulajdonost.

Mérések:

Méretei:
– hossza: 69 mm
– legnagyobb átmérője: 42 mm

Tömege:
– csak a fejlámpa áramforrás nélkül: 42,3 g
– fejlámpa áramforrás nélkül de pánttal együtt: 70,7 g

LedLenser MH3 szemből

Mért maximális fényerő AA alkáli elemmel, fókuszált állapotban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 4550 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 135 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő AA NiMH akkumulátorral, fókuszált állapotban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 5025 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 142 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő 14500 lítium-ion akkumulátorral, fókuszált állapotban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 7675 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 175 méter hatótávot jelent.

LedLenser MH3 hátulja

Hőtermelése:

Íme egy semmitmondó grafikon:

LedLenser MH3 hőtermelés

Gyakorlatilag nem fog felmelegedni egyáltalán a használat alatt a Ledlenser MH3 fejlámpa. Ha direkt próbáljuk túlhevíteni 14500 akkut használva akkor sem fogunk sikerrel járni, próbáltam, csak langyosodni fog és visszavesz a fényáramból.

Futásidő:

LedLenser MH3 futásidő NiMH

AA NiMH akkumulátorral:

Több grafikont készítettem, a teszt alatt pedig IKEA LADDA akkukat használtam a fejlámpában. Először is nézzük a normál futásidőt magas fokozatban. A dobozon szereplő 4,5 órás futásidő alapján sejteni lehet, hogy azért van itt némi trükközés. Ez a grafikonon azonnal látszik is, mivel nem egy, hanem kettő programozott visszalépéssel éri el ezt a Ledlenser MH3 fejlámpa. A magas fokozatban 2,5 percig tartja, mi több, még emelkedik is a fényárama, majd a 7. percre szép fokozatosan visszalép egészen 52%-ra, vagyis nagyságrendileg ~100 lumenre. Ezt tartja a 30. percig, majd ismét visszalépés következik, most azonban már 5 perc alatt lép vissza 26%-ra, ami nagyjából ~50 lumenes fényáramot jelent. 391 perccel az indítás után újabb apró visszalépés látható a grafikonban, most kb. 24%-ra lép vissza, amit tart a 465. percig. Most egy gyors visszalépéssel 1 perc alatt csökkenti a fényáramot 10% körüli értékre, ami nagyjából 20 lumenes értéket jelent. Ezzel még majd negyed órát elketyeg, és a 479. percben kikapcsol a lámpa.

LedLenser MH3 futásidő 14500

14500 lítium-ion akkumulátorral:

Ebben a tesztben egy 800 mAh kapacitású KeepPower 14500 lítium-ion akkut használtam a Ledlenser MH3 fejlámpában. A legfontosabb információ, hogy a maximális fényáram ebben az esetben magasabb, mint AA alkáli elemmel, vagy NiMH akkuval. Ezt a magasabb értéket 2 percig tartja, majd a 7. percre visszalép 43% fényáramra. Ezt nem tartja stabilan, hanem minimális, 6%-os esést produkál a 30. percig, mikor is újabb visszalépés következik. A 35. percre 15%-ra csökken a fényáram, majd ezt lassú csökkenéssel tartja a 193. percig, ekkor már csak 11% a fényárama. Itt újabb visszalépés következik de már meredeken 4%-ra, ahonnan folyamatos, lassú csökkenéssel a 652. percben lép újra vissza immáron holdfény módra. A 774. percben kapcsol ki a lámpa. Némi stressz tesztet is kapott a végén, amit külön grafikonon láthattok. A látottak alapján azt mondom, hogy van benne aktív hővédelem.

Fénye:

Nyilván helynén kell kezelni egy ilyen alacsony fényárammal rendelkező fejlámpát, de ha már outdoor lámpaként hirdetik akkor a fotókat is a szabadban kellett megcsinálnom. Íme az eredmény:

LedLenser MH3 100 m

Nos a sort azonnal a tesztalany Ledlenser MH3 fejlámpával kezdem. Először AA NiMH akkuval használva fotóztam le a fényét. Flood állásban egészen szélesen világít, de ennél is fontosabb, hogy juttat némi szórt fényt a világító korong köré is, ezáltal nincs a lábunk előtt olyan kivilágítatlan terület, amit egyáltalán ne látnánk, szemben a sima konvex lencsés “zoom”-os néven is megtalálható lámpákkal. Spot módban fókuszálva a fényét még épp nincs meg neki a 100 méteres távolság, de meglepően távolra jut a fénye adottságaihoz mérten. Változik a helyzet ha 14500 akkut használunk áramforrásnak. Láthatóan nő a fényárama a lámpának, kb. 25 méteren elég jó fénye van a vetített korongnak, persze mellette még jobban látható a kevés szórt fénye. A meglepetés itt következett, ugyanis a 100 méterre lévő fát spot módban már láthatóan megvilágította a lámpa úgy, hogy közben némi szórt fénye végig megvilágította az utat is. Nem is rossz. Fényében PWM villogást egyáltalán nem tapasztaltam.

LedLenser Outdoor banner

A Convoy T2 követi a sorban, ami csak alkáli elemmel, vagy NiMH akkuval üzemel és fénye kb. 40 méterre jut el maximum. Az Armytek Tiara A1 Pro fejlámpa fénye valamivel rövidebb, kb. 35 méteres távolságig jut el értékelhető mennyiségben. A sort a Convoy S2+ 6×7135 driverrel szerelt olcsó verziójával készítettem. Ennek fénye kb. 50 méteren ad értékelhető fényt, szélesen, sok szórt fénnyel világítja meg az utat.

Konklúzió:

Belépő szinten egyáltalán nem rossz amit a Ledlenser MH3 fejlámpától kaptam. Egyetlen AA elemmel üzemeltetve is hosszú óránkon keresztül képes olyan fényt nyújtani, amivel még lehet sétálni biztonságosan. Az alacsonyabb fokozatban a mindössze 20 lumenes fényáram mellett is lehetséges sétálni sötétben, mi több, fókuszált állapotban még egészen távolra is el lehet vele látni. Plusz pont, hogy nem csak AA alkáli elemmel, hanem NiMH akkuval is tökéletesen működik, de az igazán nagy lépés az, hogy támogatja a 14500-as lítium-ion akkuk használatát. Ezzel a fényáram és a fényerő is növelhető, amit szabad szemmel is jól észre lehet venni. A fókuszáló gyűrű az én példányomon viszonylag nehezen indul meg, egy kézzel nem minden esetben sikerült eltekernem, elmozdítva aztán már könnyen csúszkált a helyén.

LedLenser MH3 fenyőágon

Szemben az olcsóbb konvex lencsés elemlámpákkal ez nem egy “LED kockát” fog vetíteni fókuszált állapotban, hanem egy lágyabb élű négyzetet, körülötte némi spill-el, ami sokkal használhatóbb fényt eredményez, főleg, hogy a lábunk elé is jut belőle minimális mennyiségben, így nem kell “csőlátástól” szenvedve vakon lépkednünk. Külön tetszik, hogy nem csak fejlámpaként lehet használni, ezért elég sok esetben hordtam zsebben is, mint EDC elemlámpát, teljes megelégedéssel. Belépő szinten ilyet gurítani minőségben, ezzel a szabadalmazott lencsével, 5 év garanciával, amit a termék regisztrálásával 7 évre lehet meghosszabbítani igen szép teljesítmény. Persze ettől még nem lesz olcsó, de tételezzük fel, hogy nem egy évre vásároljuk, hanem hosszabb távra tervezünk vele. Akkor már annyira nem is drága, főleg ha azt nézem, hogy áramforrás cserével látványosan lehet a fényáramot növelni. Nekem ez a modell kifejezetten tetszett, nagyon megkedveltem mint EDC lámpa.

Megvásárolható a hazai importőrtől közvetlenül, teljes terméktámogatással:
Ledlenser MH3

LedLenser MH3 tetszett

Ledlenser MH3 – belépés a Ledlenser világába” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nekem MH5-ös van, annál is az a helyzet, hogy alapállapotból viszonylag nehéz az optikát fókuszálásra bírni, de ha kimozdult akkor már könnyen jár.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .