Nitecore HC35 – fejlámpa is lehet

Nitecore HC35 borító

Nitecore HC35 fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Fejpánt
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Egészen sok újdonsággal rukkolt elő mostanság a Nitecore, számomra az egyik legérdekesebb ezek közül a Nitecore HC35 fejlámpa – pipalámpa volt. Képeken egészen jól nézett ki, a műszaki paraméterei is egészen impozánsak voltak, ezért gyorsan be is szereztem egyet. Nyilván csodát nem vártam tőle, de a 21700-as akku jó üzemidővel kecsegtet, a 2700 lumenes fényáram pedig elég brutális, nyilván csak a turbó módban. Megjött, használom és nagyon meg is szerettem, bár lehetne rajta csiszolni. Nézzük végig együtt, hogy mire is képes ez a kis szörnyeteg.

Nitecore HC35 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: HC35
Emitter típusa: 4 darab Cree XP-G3 S3
Maximális fényáram: 2700 lm
Maximális fényerő: 4500 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: textúrázott TIR lencse
Reflektor típusa: nincs
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor, vagy tartozék adapterrel 2 db CR123 fotóelem vagy 1 db 18650 akkumulátor
Módok: 8 (ultra alacsony, alacsony, közepes, magas, turbó, SOS, stroboszkóp, pozíció jelölés)
Beépített töltés: van
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 138,5 g

Nitecore HC35 doboza

Doboz tartalma:

Egészen gazdag csomagot kapunk ha a Nitecore HC35 fejlámpát megvásároljuk. Először is megkapjuk a fejlámpát, valamint a tartozék NL2140HP típusjelzésű, 4000 mAh kapacitású 21700 akkut. A csomag tartalmaz egy adaptert, amivel a 18650 vagy CR123 elemeket tudjuk a lámpában használni. Természetesen kapunk hozzá egy USB – mikro USB csatlakozó kábelt. A fejlámpa alaptartozéka az igencsak szokatlan kialakítású fejpánt is. A szokásos extra tartozékok is a csomagba lettek rejtve: pót tömítő gyűrű, csuklópánt, klipsz. Ez már elég szép komplett pakk, hiányérzetem nem támadt.

Nitecore HC35 tartozékok

Felépítés:

A Nitecore HC35 koránt sem a klasszikus kialakítású. kettő fő részből áll:

Nitecore HC35 szétszedve

Fej + test:

A lehető legjobb hővezetés és stabilitás érdekében a gyártó unbody kialakítású test és fej párost forgácsolt ki egy darab alumíniumból. A fej rész tetején egy rozsdamentes acél gyűrű szorítja a helyére a fekete gumi borítású elektronikus kapcsolót. Meglepően stabilan áll meg a lámpa ezen a peremen. A fej rész mivel pipalámpáról van szó oldalra világít. A viszonylag nagy TIR lencse miatt a fej oldala kiszélesedik, a textúrázott TIR lencsét semmi nem védi a természeti hatásoktól, közvetlenül az van beszorítva egy újabb rozsdamentes acél gyűrűvel a helyére. A fény irányával ellentétes oldalon három méretes bemarást ejtettek, hogy ezzel növeljék a hőleadó felületet. A mikro USB töltőnyílást is itt helyezték el, amit szilikonos gumi fedél zár el a külvilágtól. Oldalán egyik felén semmi nem látható, a másik oldalon pedig a típusjelzés mellett a megfelelőségi jelzéseket láthatjuk. Ezzel nagyjából végig is értünk a képzeletbeli fej részen.

Nitecore HC35 body banner

A fej alatt eztán összeszűkül hengeres felületűre a HC35, a TIR lencse alá szitázták a sorozatszámot. Eztán egy szélesebb barázdát alakítottak ki, ahová a tartozék rozsdamentes acél klipszet lehet felpattintani, de a fejpántra is ezen a felületen lehet rögzíteni a lámpát.
Eztán egy hosszabb, rombusz mintával csúszásmentesített felület következik, aminek a végénél ismét egy barázda található, de ide már csak a klipsz pattintható fel “fordított” irányba, ha valakinek ehhez lenne kedve. A barázda után enyhén kiszélesedik a test vége, ennek a hengernek a végén alakították ki a tömítő gyűrű fészkét. Az ezt követő menet viszonylag sűrű, de trapéz profilú, finoman jár, természetesen gyárilag kenőanyaggal van ellátva. A test belső felében egy műanyag betét takarja el a drivert, közepén egy réztömbre fekszik fel az akku pozitív pólusa.

Nitecore HC35 hűtőbordák

Zárókupak:

A zárókupak talp része teljesen sík, erre a felületre festették a gyártó nevét és weboldalának címét, valamint egy figyelmeztető feliratot és piktogramot, miszerint mágneses alkatrész található itt. Oldalán két keskeny gyűrű között egy picikét szélesebb, a testtel megegyező rombusz mintával ellátott gyűrűt helyeztek el. Belső felében egy PCB lapot láthatunk, aminek szélén réz fóliára fekszik fel a test, a negatív pólusról az áram itt jut a testbe. Az akku negatív pólusával egy vastag és erős, aranyozott rugó biztosítja az elektronikus kontaktot.

Nitecore HC35 zárókupak

Fejpánt:

Mivel alapvetően fejlámpáról beszélünk, ezért szót kell ejtenem a fejpántról is. Kezdeti félelmem az volt, hogy a méretes és súlyos lámpát bizony nem fogja tudni megtartani a fejpánt. Tovább megyek, azonnal az jutott eszembe, hogy bizony kényelmetlen is lesz, mert húzni fogja a fejem. Legnagyobb meglepetésemre -mivel kényszerűségből aktív fejlámpa használóvá váltam- ennek pont az ellenkezőjét kellett megtapasztalnom. A fejtetőn is átívelő, újfajta, a jobb szellőzés érdekében lyukasztgatott pánt jól beállítva még hosszabb távon is kényelmes tudott maradni, és a lámpa tömege sem vált zavaróvá ez idő alatt. Egyetlen hátránya, hogy a tartó konzolon csak egy irányba lehet felfogatni a lámpát, ezért csak jobb oldalon lehet a kapcsolója, ami számomra némi nehézséget azért okozott.

Nitecore HC35 fejpánttal

Mérete:

Egy szóval jellemezve: hatalmas. Pontosan ekkora a vetélytársakhoz képest.

Nitecore HC35 mérete

A sorban az első a már szerintem mindenki által ismert 18650 akkumulátor, amit a Nitecore HC35 tartozék 21700-as akkumulátora követ. Az Armytek Elf C1 mint pici fejlámpa szerepel a sorban, őt az AA elemmel is üzemelő Armytek Tiara A1 Pro követi. Az általam kedvelt Nitecore HC30 fejlámpa következik a sorban, ami talán a leginkább “átlagos” pipalámpa méretű. Az Armytek Wizard Pro már elég nagynak számít ebben a szegmensben. Nos nála is sokkal méretesebb a Nitecore HC35, ami a sort zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel komplett készletben érkezik a Nitecore HC35, ezért vásárlás után akár azonnal munkába is állítható. Azért ha szeretnénk biztosra menni akkor először tegyük fel töltőre a lámpát, ehhez egy mikro USB csatlakozóval rendelkező tápegységre lesz szükségünk. Ha feltöltődött indulhat is a móka! A kezelése végtelenül egyszerű, ezáltal nagyszerű, a fokozatok elég jól el lettek osztva.

Nitecore HC35 eleje

Ha rövidet kattintunk a fej tetején lévő elektronikus kapcsolón, akkor az ultra alacsony fokozatban kapcsol be. Van a driverben módmemória is, ha az utoljára használt fokozatban szeretnénk bekapcsolni, akkor kb. 1 másodpercre kell lenyomni és nyomva tartani a kapcsolót. Közvetlenül a turbó módot is el tudjuk érni kikapcsolt lámpa esetén, ha a kapcsolót kb. 1,5 másodperc hosszan nyomjuk le. Először bekapcsol a memóriában lévő fokozatban, majd átlép a turbó módra. Az alábbi fokozatok ismétlődnek egymás után a gombon kattintva: Ultra alacsony (1 lm), alacsony (40 lm), közepes (270 lm), magas (800 lm) és végül a turbó (2700 lm). Kikapcsolni a gomb hosszabb, kb. 1 másodperces lenyomásával lehetséges.

Nitecore HC35 mode banner

A speciális villogó módok csak kikapcsolt lámpánál érhetőek el. Ekkor a gombon duplát kattintva a fix frekvenciájú stroboszkópot kapcsolja be. Rövidet kattintva a gombon a pozíció jelölésre, újabb kattintásra pedig az SOS morze villogásra lép át. Ezek a fokozatok is ciklikusan ismétlődnek. Kikapcsolni a gomb hosszú, kb. 1 másodperces lenyomásával lehet a lámpát.

Nitecore HC35 hátulról

Beépített töltés:

A beépített töltő mikro USB csatlakozón keresztül működtethető. A kis szilikonos gumi fedél alatt a portól és nedvességtől elzárt csatlakozóba dugva a gyári tartozék kábelt, és azt egy hálózati tápegységhez csatlakoztatva meg is kezdi azonnal a Nitecore HC35 töltését az elektronika. Töltés közben a nyomógomb alatt kék villogó fénnyel jelzi a folyamatot. Egyéb visszajelzést ilyenkor nem kapunk.

Nitecore HC35 klipsz hátrafelé
Klipsz normál állásban: nem férünk hozzá a töltőnyíláshoz

A töltőáram megfelelően erős tápegység esetén meglepően magas, én 5,06V felvett feszültség mellett 1,85 A töltőáramot mértem, tehát viszonylag hamar fel fogja tölteni a 4000 mAh kapacitású 21700-as akkut. Ha elkészült akkor a villogó fény átvált folyamatos kék világításra. Az akkuval nagyon óvatosan bánik, szinte minden alkalommal töltés után 4,18V feszültséget mértem az akkumulátorban, tehát nem tölti azt túl, biztonságosan használható. Ha lehúzzuk a tápegységről, akkor az akkumulátor feszültségét elvillogja tized pontossággal. Ezt úgy is el tudjuk érni, ha a zárókupakot letekerjük, majd a gombot lenyomjuk hosszan, felengedjük, és a zárókupakot visszahúzzuk.

Nitecore HC35 klipsz elfordítva
A klipszet oldalra fordítva a funkciója is megmarad és a töltőnyíláshoz is hozzáférhetünk

Tartozék akkumulátor:

Szerencsére már van olyan töltőm, hogy ezeknek a hosszú gyári celláknak is meg tudjam csinálni a valós kapacitás tesztjét, ezért a tartozék NL2140HP akkumulátort betettem a töltőbe és vártam, hogy mi lesz a végeredmény:
– belső ellenállás: 17 mΩ (!!!)
– mért valós kapacitás: 4236 mAh

Nitecore HC35 NL2140HP akkumulátor
A gyakorlatban is jól szerepelt a tartozék akkumulátor, hiszen a gyártó által megadott futásidőket már ezzel az akkuval is hozta a lámpa, szerintem egy átlag felhasználónak nincs is szüksége nagyobb kapacitásra, csak ha maximalista. Fontos megemlítenem, hogy a csomag részét képző 18650 akkuhoz való átalakító profi darab, biztonságosan és tökéletesen működik, akár flat top ipari cellákkal is. Ha tartalékba vinnénk magunkkal akkukat akkor nem kell azonnal nagyobb befektetésként megvenni a legújabb nagy kapacitású NL2150 jelzésű akkut, bár aki hosszú távon gondolkozik annak megérheti ez is.

Nitecore HC35 18650 adapter

Mérések:

Méretei:
– hossza: 128 mm
– legnagyobb átmérője: 35 mm

Tömege:
– akkumulátor nélkül: 98,6 g
– tartozék akkumulátorral: 171,6 g
– tartozék akkumulátorral és fejpánttal: 211,8 g

Nitecore HC35 18650 adapter akkuval
A tartozék 18650 adapter benne egy akkumulátorral

Mért fényerő turbó fokozatban: 5550 cd (+23%!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 149 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő magas fokozatban: 1925 cd (+44%!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 87 méter hatótávot jelent.

Nyugalmi áramfelvétele 14,4 µA ami nem kiemelkedően jó, de még egyáltalán nem rossz eredmény.

Hőtermelése:

Nitecore HC35 hőtermelés

Nagyon óvatosan bánik a melegedéssel a Nitecore HC35. Turbó módban indítva 30 másodper alatt hirtelen felfut a fej hőmérséklete, de ekkor még csak egy laza hőemelkedésre való jön össze. A nagyjából magas fokozatra visszalépő lámpa eztán szép lassú, de folyamatos melegedésbe kezd. A 15 perces teszt végére épp elérte a 44°C hőmérsékletet. Láthatóan nagyon óvatosak voltak a mérnökök, hiszen ha 1 perc lenne a turbó mód még nagyjából az is beleférne a hővédelemmel párosítva. Ugyanis a HC35-ben is dolgozik az ATR elnevezésű hőmérséklet kontroll, vagyis ha sokat nyomkodjuk egymás után a turbó fokozatot, akkor egyre hamarabb vissza fog lépni. Látható, hogy használata eléggé biztonságos, már csak arra kell figyelni, hogy a LED-ek elé ne kerüljön akadály turbó fokozatban.

Futásidő:

Nitecore HC35 futásidő

A turbó láthatóan rövid, mindössze 30 másodpercre érhető el, majd visszalépést követően nem tartja stabilan a nagyjából 800 lumenes értéket sem, csak kb. 7 percen át, majd újabb visszalépés következik, de ez nagyon lassan történik. A fényáram nagyjából a 39. percre éri el a stabil, nagyságrendileg 650 lumenes értéket, amit viszont már tényleg sokáig tart. A 181. percben lép ismét vissza, kb. 250 lumenre, amit egészen 5 percen át képes tartani, mikor is újabb visszalépés következik. Most már egészen alacsony, nagyjából 40 lumenes fényáramra lép le, amit tart a 186. perctől a 200. percig, mikor átlép holdfény módba. Holdfény módban majd 11 órán keresztül világít, mielőtt kikapcsolna. A magas módban meglepő módon szintén visszalép, amit nem is értek teljesen miért teszi. 12 percig tartja a 800 lumenes magas fokozatot, majd fokozatos, nagyon lassú visszalépést láthatunk. A 49. percre stabilizálódik a fényáram kb. 540 lumenes értéken, amit a 179. percig tart. Eztán kb. 250 lumenre lép vissza 5 percre, ahonnan további negyed órára lép le kb. 40 lumenes értékre, mielőtt holdfény módba lépne.

Fénye:

A megszokott 100 méter hosszú földúton készítettem el a képeket, sajnos esős-nedves időben.

Nitecore HC35 fénye

Első képen kapásból a tesztalany Nitecore HC35 fényét láthatjuk a magas fokozatban. A következő kép szintén a HC35 fényét mutatja meg turbó fokozatból visszalépés után. Mondhatni nem látható a két kép között különbség, pedig nem ugyan azt a fotót látjátok! Harmadik képen a népszerű Skilhunt H03 fényét láthatjátok erősebb turbó fokozatban fényképezve. Nagy kedvencem követi ezeket, a Nitecore HC65, ami reflektor segítségével nyújt széles vetítési képet és egészen jó fényt. Az Armytek Wizard Pro viszont még nála is jobb fényt ad turbó módról visszalépés után is! Távolabbra jut a fénye a Nitecore HC30 fejlámpának, amit mai napig előszeretettel használok is kinti tevékenységes során. Persze az Armytek Wizard Pro turbó fokozatban újabb dimenziót nyit, hiszen rengeteg a szórt fény és egészen távolra is jut a fénye -erőből. Na de milyen erőről beszélek én, hiszen az erőt az utolsó képen lehet látni! A Nitecore HC35 mindenkit lesöpör a pályáról, nem kell szerintem semmit hozzá fűzni a képhez, 30 másodperc csoda, amit képes többször is megmutatni!

Konklúzió:

Viszonylag hosszú időn keresztül használtam és használom a mai napig a Nitecore HC35 fejlámpát, és tökéletesen elégedett vagyok vele. A gyakorlatban igen hasznos az újraindítható turbó mód, ami ugyan rövid ideig tart, de ha nem 2700 lumenes, hanem 800 lumenes lámpaként tekintünk rá akkor ez egy hatalmas és látványos plusz opció. Sajnos a mérések során csalódnom kellett, mert még a magas fokozat is visszalép, igaz legalább stabilizált a kimenete. Gondolom csak a futásidő nyújtása miatt, hiszen a keletkező hőt a méretes test el tudná vezetni szerintem, és az akku is bírná mindenféle erőlködés nélkül. A gyakorlatban szerencsére ezeket kevésbé érezni, köszönhetően a lassú és fokozatos átmenetnek.

Nitecore HC35 csipkebokron

Az üzemidő a nagy kapacitású akkunak köszönhetően rendben van, sokszor használtam kültéren nagyobb terület bevilágítására magas fokozatban, huzamosabb időn keresztül is. Bátran mondhatom, hogy teljes megelégedéssel. Flood lámpa, ezzel tisztában kell lennie a vevőnek. Meglepő módon a fejpánt kényelmes még hosszabb időn keresztül hordva is jól elosztja a lámpa tömegét, és nem válik zavaróvá méretei ellenére sem. Persze csak gyalogláshoz ajánlom, futásnál már lifeg, de ez nem is arra lett kitalálva. Nem kertelek, hanem mondom a véleményem: ez egy baromi jó pipalámpa és egy jó fejlámpa. Erősen törtem a fejem, hogy ajánlott plecsnit adjak-e neki, mert tényleg nagyon jó cucc, de végül arra jutottam, hogy sokaknak a mérete és tömege miatt gondot okozhat a kényelmes viselése, ezért “csak” tetszett plecsnit mertem neki adni, de azt feltétel nélkül!

Megvásárolható a magyarországi hivatalos importőrtől kuponos kedvezménnyel és 5 év garanciával:
Nitecore HC35

Nitecore HC35 – fejlámpa is lehet” bejegyzéshez 4 hozzászólás

    1. Hivatalos infó nincs róla, de hideg színhőmérsékletű, inkább fehér a fény, mint kékes-lilás árnyalatú, szerintem a szokásos 70 körüli CRI-vel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .