Olight M2R Pro Warrior – szelíd harcos

Olight M2R Pro Warrior borító

Olight M2R Pro Warrior elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Nem tudtam mit tenni, mert terepszínű lámpám még nem volt. Így kezdődött az egész. Az Olight M2R Warrior elemlámpát már elég régóta nézegettem, de a vásárlásig soha nem sikerült eljutnom, pedig adatai alapján tetszetős darabnak tűnt. Persze nyomós okaim voltak a megvásárlása ellen, például az S2R Baton 2, vagy a Baton Pro, de említhetném a Warrior X vagy a Seeker 2 Pro modelleket is, melyek mind újdonságok voltak. Tavaly év végén kiadták a továbbfejlesztett – átdolgozott – változatot Olight M2R Pro Warrior néven. Az utód modell már sokkal érdekesebb volt számomra, mert minden porcikájában előnyére változott, legalábbis a papírforma szerint. Az akku már 21700 méretű, nőtt a maximális fényáram, nőtt a hatótáv, nőtt az üzemidő, a turbó fokozat üzemideje is hosszabb lett. Megkapta a továbbfejlesztett “taktikai” kapcsolót is. Van itt minden amitől érdekes lesz egy elemlámpa. Nézzük is meg, hogy normál elemlámpaként mennyire maradt használható az átdolgozott változat.

Olight M2R Pro Warrior oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: M2R Pro Warrior
Emitter típusa: Cree XHP35 HI NW
Színhőmérséklet: természetes fehér (Neutral White) nincs specifikálva, kb. 5000 K
Maximális fényáram: 1800 lm
Maximális fényerő: 22400 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: kétállású mikrokapcsoló a zárókupakban + mikrokapcsoló a fej oldalán
Áramforrás: 1 darab 21700 akkumulátor
Beépített töltés: mágneses csatlakozón keresztül
Módok: 7 – holdfény (1 lm), ultra alacsony (15 lm), alacsony (60 lm), közepes (250 lm), magas (750 lm), Turbó (1800 lm), stroboszkóp
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 179 g

Olight M2R Pro Warrior doboza

Doboz tartalma:

Először is a doboz. Ez a modell a magasabb minőségi szintű, vastag karton dobozba lett csomagolva. A doboz elegáns fehér selyem fényű, rajta a lámpáról készült kép szokás szerint színes és csillogó felületű. A mágnesen záródó dobozt kinyitva a szokásos sárga műanyag lappal találkozunk, melyen gratulálnak új szerzeményünkhöz, és pár tanáccsal el is látnak, hogy használatba tudjuk venni. A dobozban a lámpa az övtokba van csomagolva, mellette kis dobozkában a kezelési utasítás, egy minőségi csuklópánt, valamint az újabb típusú MCC3 piros betétes töltőfejjel ellátott kábelt találjuk meg. A tartozék ORB-217C50 akku a lámpa belsejében utazik a tulajdonoshoz, egy apró szigetelő lapkával van elválasztva a lámpa elektronikájától. Más tartozék nincs, így is komplett a csomag.

Olight M2R Pro Warrior tartozékok

Felépítés:

A klasszikus 3 részből épül fel az Olight M2R Pro Warrior elemlámpa, de a gyártó a fejet és a testet összeragasztotta, csak a zárókupakot lehet letekerni a lámpáról.

Olight M2R Pro Warrior szétbontva

Fej:

A fej és a test szinte láthatatlan módon lett összeillesztve a klipsznek kialakított barázdánál, a gyártó itt bőségesen alkalmazott ragasztót, ezért nem lehet szétbontani két részre. A fej az agresszíven fogazott bezel gyűrűvel kezdődik. A bezel alatt egy műanyag lapot találunk, ami alatt egy gumi tömítő karikát helyezett el a gyártó, ez fekszik fel a PMMA anyagú TIR lencsén. A lencse fura módon egy fehér műanyag kehelybe van szerelve, valószínűleg ezzel is nyertek pár lument/kandelát. A Cree XHP35 HI LED felett sárga központosító gyűrűt helyeztek el, a LED pedig egy réz DTP csillagra lett forrasztva a jobb hőátadás érdekében.

Olight M2R Pro Warrior szemből

Külső fele nem túl bonyolult, egy hosszabb cső résszel kezdődik a lámpa, amin 8 darab hosszirányú bemarást ejtettek, valamint az egyik oldalon a gyártó, másik oldalon pedig a típusjelölés olvasható. Ezt egy hatlap anyára hasonlító profil követi, amin a fekete gumis bevonatú elektronikus kapcsolót is elhelyezték. Ezt egy rövidke sima cső követi, ami egyben a fej végét is jelenti. Belső felében a driver test felé lévő részén speciális kialakítású érintkező gyűrűt, valamint középen egy aranyozott rugót láthatunk.

Olight M2R Pro Warrior fej szétbontva

Test:

A test sem túl bonyolult kialakítású az Olight M2R Pro Warrior elemlámpán. A klipsznek kialakított gyűrű csavarodik a fejbe szinte teljesen észrevétlen módon. A test eztán végig textúrázott, ami furmányos körbefutó háromszög profilokból lett kialakítva szinte a test teljes hosszán. Az első és utolsó sor széles trapéz profil, ezek közt csak háromszög profilok vannak, melyeken hosszirányban összesen 8 bemarást ejtettek.

Olight M2R Pro Warrior test vége

A test végén a klipsz számára ismét kialakítottak egy körbefutó barázdát, tehát fordítva is felszerelhető a kétirányú rozsdamentes acél klipsz. Eztán gumi tömítőgyűrűt láthatunk, amit jó minőségű, finoman járó, gyárilag kenőanyaggal bőségesen ellátott trapéz profilú menet követ. A test végén lett csak az eloxálás eltávolítva, az áram csak itt közlekedik a fej felé. A test falvastagsága megfelelő, átmérője meglepő módon nem szabvány 1″, hanem 25,7 mm, ami számomra meglepő.

Olight M2R Pro Warrior specification banner

Zárókupak:

A zárókupak a Warrior X modellből megismert “taktikai” kapcsolónak a továbbfejlesztett változata. Szerencsére meghallgatták a vevők visszajelzéseit, így született meg ez a nyomógomb, ami már jobban kiáll a zárókupak síkjából, a véletlen benyomástól pedig három darab “tüske” védi, így kesztyűben is könnyebben kezelhető. Az oldalán 45°-ban letört körbefutó metszéssel csatlakozik a zárókupak oldalához, ami sima felületű és 5 pár bemarás díszíti, illetve javítja a fogását. A rajta kialakított furat elég aprócska, cserébe tisztességes a falvastagsága. Egy körbefutó barázdával van elválasztva egy rövidke gyűrű, majd ezzel el is érkeztünk a zárókupak elejéhez. Belső felében hatalmas aranyozott csatlakozó tömb látható, ami az akku negatív pólusán fekszik fel.

Olight M2R Pro Warrior zárókupak

Mérete:

Nem apró az Olight M2R Pro Warrior elemlámpa mérete, bár zsebben még feltételekkel hordható, de mégis jobb ötlet a gyári tartozék övtokot beüzemelni, ha hordani szeretnénk.

Olight M2R Pro Warrior mérete

A felső képen az M2R Pro Warrior tartozék 21700 akkumulátora az első a képen, amit az AA elemmel üzemelő Olight i5T EOS EDC elemlámpa követ. A csodás kék Olight Baton Pro még bőven benne van az EDC méretben, cserébe méretét meghazudtoló fényárammal rendelkezik. Az Olight Seeker 2 Pro verziója is pontosan ezt a 21700 akkut használja, de az oldalkapcsoló miatt láthatóan rövidebb, mint a tesztalany Olight M2R Pro terepszínű változata. A sort a kedvenc taktikai lámpám zárja, az Olight Warrior X.

Üzembe helyezés, kezelés:

Itt most az jön, hogy hű de egyszerű a kezelése, de ez sem annyira igaz, bár egészen egyértelmű, ha ráérzünk a főbb funkciókra. Töltsük fel az akkut a tartozék töltővel, majd vegyük használatba a lámpánkat. Először is válasszuk ketté a kapcsolókat, mert ugye abból kettő van. Van egy a fej oldalában és van egy a zárókupakban.

Olight M2R Pro Warrior eleje

Zárókupak vezérlése:

Kezdjük a zárókupakban lévő kapcsolóval. Ez egy két nyomáspontú, forward clicky kapcsolóra hasonlító, de elektronikusan vezérelt kapcsoló. A gombot félig lenyomva, majd gyorsan visszaengedve a lámpa bekapcsol a közepes (250 lm) fokozatban. Ismételt félig lenyomásra majd gyors felengedésre kikapcsol. A gombot teljesen ütközésig lenyomva, majd gyorsan  felengedve a lámpa a turbó (1800 lm) fokozatban kapcsol be. A turbó fokozatban bármely gombnyomásra kikapcsol a lámpa. A gombot hosszan lenyomva félig, vagy teljesen a pillanatnyi felkapcsolást tudjuk aktiválni, a gombot felengedve a lámpa kikapcsol. Ez a gyári alapbeállítás, de ezt tudjuk programozni! A módváltáshoz a zárókupakon teljesen lenyomott gombot nyomva kell tartani, és közben az oldalkapcsolón kell egyet kattintani. Ekkor csak a pillanatnyi felkapcsolás érhető el a zárókupakról, a gombot félig lenyomva a közepes (250 lm) fokozatot tudjuk bekapcsolni, a gombot teljesen lenyomva pedig közvetlenül a fix frekvenciájú stroboszkópot tudjuk aktiválni. A módváltáshoz meg kell ismételni a fenti műveletet.

Olight M2R Pro Warrior battery banner

Oldalkapcsoló vezérlése:

Az oldalkapcsoló más tészta, ráadásul külön is teljes értékűen működteti az elemlámpánkat. A gombot hosszan lenyomva és nyomva tartva a holdfény (1 lm) módot aktiváljuk. A gombot eztán lenyomva és nyomva tartva végigszalad a menün: ultra alacsony (15 lm), alacsony (60 lm), közepes (250 lm), magas (750 lm) fokozatokat kapcsolja, majd a sort elölről kezdi, de már a holdfény mód ekkor kikerül a sorozatból. A megfelelő fokozatnál a gombot felengedve a lámpa a kiválasztott fényáramot fogja tartani. Ez a kiválasztott fokozat a módmemóriában mentésre kerül. A gombon röviden “kattintva” a lámpa kikapcsol. Ismételt rövid kattintásra a lámpa bekapcsol a memóriába elmentett fokozatban. Duplán kattintva a gombon ki vagy bekapcsolt lámpánál a turbó fokozatot kapcsoljuk be, egy gombnyomásra a lámpa kikapcsol, duplán kattintva a módmemóriában lévő fokozatra lép vissza.

Olight M2R Pro Warrior hátulja

A két kapcsolót persze tudjuk kombinálva is használni, de az elérhető módok és fokozatok nem cserélődnek fel, adott gomb csak a hozzá rendelt funkciókat képes kapcsolni, például holdfény módot csak és kizárólag az oldalkapcsolóval lehet kikapcsolt lámpánál aktiválni.
A nyomógomb használat közben visszajelzi az akku töltöttségi szintjét is, a gomb alatt az
S2R Baton II modellel megegyezően egy egyszerű visszajelző LED került beépítésre, ami zölden világít 75% töltöttség felett, 30-75% között narancs színben világít, 30% alatt pedig piros fénnyel jelez. 10% töltöttség alatt a piros fény villogni kezd. Holdfény módban ez a funkció nem működik, ezzel is energiát spórol a hosszabb üzemidő érdekében.

Beépített töltés:

A beépített töltés egy mágneses töltőfejet takar, ami az Olight M2R Pro Warrior fém zárókupakjára csatlakoztatható. Csak és kizárólag a gyári akkut tudja feltölteni, bármilyen más akkut behelyezve a lámpa be sem fog kapcsolni. A tartozék töltő ehhez a modellhez MCC3 típusú, ami akár 2 A töltőáramot is ígér a specifikációja alapján. Gyakorlatilag a töltés során 5,06 V feszültség mellett 1,97 A áramerősséget mértem, ami elég magas érték, gyorsan fel fogja tölteni az akkumulátort a lámpában. A töltés utolsó szakasza egészen sokáig elhúzódik, ha az akkut feltöltötte akkor a töltőcsatlakozó pirosan világító kábeltörés gátlója alatti fény átvált zöld színű fényre. Az akkut teljesen leválasztja a tápegységről. Fontos megjegyeznem, hogy 96%-os töltöttségénél már zöldre vált a fényjelzés, de a töltés ekkor még nem fejeződik be, még kb. 2,5 órás csepptöltéssel fejezi be a folyamatot! Kis pihenő után az akkumulátorban 4,20 V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

Olight M2R Pro Warrior charging banner

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor ORB-217C50 típusszámon szerepel, és az Olight palettájában több lámpában is megtalálható, például a Seeker 2 vagy a Seeker 2 Pro, de a Warrior X Pro és a nagyon új Warrior X Turbo is ilyen akkut használ. Az akkumulátor speciális kialakítású, a pozitív pólus mellé a negatív pólus fel van vezetve és egy gyűrűn kapott helyet. Belső ellenállásnak a védelmi elektronika ellenére egészen korrekt 35 mΩ értéket mértem. Ezúttal a kapacitását is teszteltem, mivel a Seeeker 2 Pro tesztje idején még nem tudtam megtenni, mert nem fért bele egy töltőmbe sem. Most az XTAR VC8 ebben is segített és a megnyugtató 4980 mAh értéket mutatta a kijelzőn a teljes kapacitás teszt végén az akku első ciklusa során, tehát a megadott 5000 mAh kapacitás valós érték.

Olight M2R Pro Warrior 21700 ORB-217C50

Mérések:

Méretei:
– hossza: 137 mm
– legnagyobb átmérője a klipsznél: 37 mm

Tömege:
– áramforrás nélkül: 104,8 g
– tartozék akkumulátorral: 177,8 g

Olight M2R Pro Warrior mohán

Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolást követő 30. másodperc után turbó módban  26875 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva  328 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő tartozék akkumulátorral, bekapcsolást követő 5. perc után turbó módban (visszalépés után, ami megegyezik a magas móddal ~750 lm) 10175 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva  202 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces grafikon, ezúttal kifejezetten melegben mérve:

Olight M2R Pro Warrior hőtermelés

A turbó módban indított lámpának jól láthatóan hirtelen megugrik a hőfoka, egészen 60°C hőmérsékletig melegedett a fej legmelegebb pontján az alumínium. Persze ez a testnél nem volt ennyire drasztikus, de a hővédelem beavatkozása után kb. 55°C hőfokon stabilizálódott fej lassan, de biztosan átadja a termelt hőt a test felé is. A teszt végére a zárókupakon már 45°C hőfokot mértem, amit azért hosszú ideig nem túl komfortos fogdosni. Szerencsére a valós használat során a környezet felé egészen hatékonyan elillan a termelt hőhatás.

Futásidő:

Íme a grafikon:

Olight M2R Pro Warrior futásidő

A turbó módban indított lámpa  a fényáramot azonnal ejteni kezdte. Az első percben 4%-ot esett, a másodikra már 20%-ot csökkent, a 3. percre 40%-ot esett a fényáram. A 4. percre teljesen visszalépett 38%-ra (~685 lm), ezt viszont már konstans tartotta az Olight M2R Pro Warrior elemlámpa egészen a 158. percig. Ekkor újabb visszalépés látható 12%-ra (~216 lm), ezzel elfutott még a 203. percig, eztán holdfény módra lépett vissza, és a 244. percben kikapcsolt az elemlámpa. A teszthez annyit hozzá kell fűzzek, hogy a légkondi nem volt bekapcsolva, nagyjából 28°C lehetett a lakásban a hőfok, innen kellett a kis dobozban légmozgás nélkül megküzdenie a melegedéssel az M2R Pro Warrior elemlámpának, ami aktív hővédelemmel rendelkezik.

Fénye:

A fotózást a megszokott 100 méteres távon kezdtem:

Olight M2R Pro Warrior 100 méteren

Az első képen sokak kedvencét, a Convoy S2+ gyengébb kiadásnak fényét láthatjuk, nagyjából 50 méteres távolságig képes elvilágítani. Az őt követő Olight Baton Pro 2000 lumenes fényáramát a TIR lencse a közelben szórja szét, erős megvilágítást nyújtva rövidebb távolságon, de 50-60 méter körül ennek a lámpának is elfogy a fényereje. Az Olight M2R Pro Warrior magas fokozata 750 lumen fényárammal láthatóan távolabb világít el, a fotóval ellentétben a valóságban nem ennyire látványos a széles hotspot és a spill közti különbség. A turbó módban járatott Armytek Viking Pro egészen homogén fénnyel borítja be a 100 méteres távolságot. Az Olight M2R Pro Warrior turbó módban persze könnyen túlszárnyalja, ráadásul jelentős mennyiségű a szórt fénye is szinte 180 fok szélesen megvilágít mindent maga előtt. Az utolsó képen az Olight Warrior X fénye látható.

A többi fotót már 200 méteres távolságon készítettem el:

Olight M2R Pro Warrior 200 méteren

Igazán látványos a különbség a 200 méteres távolságon készült fotókon. A sorban az első az Olight Warrior X mindössze 300 lumen fényáramú alacsony fokozata! Jól olvassátok, alacsony fokozat, 300 lumen és 200 méter. A barlang bejárata már láthatóvá válik, nem igazán látható jobban a magas fokozatban járatott Olight M2R Pro Warrior fényével sem. Az Armytek Viking Pro turbó módja láthatóan jobban megvilágítja a célpontot, de az őt követő tesztalany M2R Pro nála is láthatóbbá teszi a célt. A többek által ismert Convoy C8+ modellt is lefotóztam, valamint közvetlen utána a Warrior X turbó fokozatát is. A sort az Olight Javelot Pro fénye zárja.

Konklúzió:

Első nekifutásra bevallom csak az Olight M2R Pro színe és paraméterei fogtak meg, de a lámpa fénye ijesztőnek tűnt szobában kipróbálva. Aztán kipróbáltam sötétben ház körül és már valamivel barátságosabbnak találtam, de igazán nagyobb terekben érzi elemében magát ez az elemlámpa. A hotspot széles, nagyon széles, és határozott. Ha kell távolra eljut a fénye, ha kell akkor szépen megvilágítja az ösvényt előttünk, de mellette a szórt fény miatt a lábunk elé is látunk, mondjuk kb. a cipőnk orrától megfelelő módon, ami nagyon kellemes útitárssá teszi. A kezelése elég egyértelmű, számomra nagyon kényelmesnek bizonyult hosszabb távon is ez az elosztás a zárókupak és az oldalkapcsoló párosával.

Olight M2R Pro Warrior patakban

Városban azt mondom, hogy ennél sokkal jobb választás is van a palettán, de a természetben jó átmenetet képez a throwerek “csőszerű” fénye és a flood lámpák rövid bevilágított távolsága között, pont mint amire szükségünk lehet ilyen környezetben. A meglepően széles hotspot miatt rendvédelmi szerveknek is alkalmas lehet a célszemély elvakítására, nem kell pontosan célozni, megkapja a fényt ha kéri ha nem akire irányítjuk. Ezt az irányt erősíti a programozható zárókupak is, amivel a stroboszkóp módot azonnal elérhetővé tudjuk tenni. Első lámpának nem javaslom, de tapasztaltabb elemlámpások számára igazán különleges és kellemes társ lehet, főleg ha kivisszük a természetbe, ahol igazán elemében érzi magát.

Megvásárolható 5 év gyártói garanciával közvetlenül az importőrtől, kuponos kedvezménnyel:
Olight M2R Pro Warrior

Olight M2R Pro Warrior – szelíd harcos” bejegyzéshez 7 hozzászólás

  1. “Normál” 21700-es akkuval is működik ?
    Azt tudom, hogy a lámpában nem fogom tudni tölteni.

    1. “Csak és kizárólag a gyári akkut tudja feltölteni, bármilyen más akkut behelyezve a lámpa be sem fog kapcsolni.”
      Sajnos nem, csak a saját akkumulátorával képes működni, mint a cikkben is írtam. Ennek oka, hogy a zárókupakon lévő kapcsoló csak vezérlés szempontjából számít, a fejben csatlakozik a driverhez közvetlen a + és – pólus, zárókupak nélkül is be lehet simán kapcsolni a lámpát ha az akkut bele nyomom.

  2. Remek bemutató, köszönjük szépen!
    Én is beszereztem egy M2R Prot és remek lámpa.
    Annyi észrevételem van a cikkhez, hogy módváltáskor a zárókupakon levő kapcsoló a Warrior X-hez hasonlóan működik, azaz taktikai módban: rövid klikk turbó (és nem 250 lm), hosszú klikk stobe.

  3. Kedves WestBam!

    Először is hadd köszönjem meg a munkásságod, már a blog 80%-át átolvastam(ennyi volt releváns). Oda jutottam, hogy ezt a lámpát szeretném magamnak. Természetesen sehol nem kapható a terepszínű és sajnálattal jöttem rá, hogy a frissített változatnál itt sem tapad már fémre a töltőcsatlakozónál. 🙁 Nagyon sajnálom, hogy hiányzik ez a funkciója, ami többféle váratlan helyzetben is jól jöhet. Te milyen gyakran használod ezt a funkciót? Persze egyéb világítási célra tudom jól, hogy lámpásokat használsz, de biztosan előfordult már ilyen is. Nálam többnyire természetjárásra, autóba, és valószínűleg EDC/TDC célokra is kelleni fog a lámpa, ezen kívül csak egy kemping lámpát tervezek venni(Ledlenser ML6 Connect), szóval minden felhasználási területet le kell majd fednem a kempingen kívül ezzel a darabbal. (túrázás, outdoor tevékenység, ház körül, város) Tudom nem ajánlod első lámpának, nekem csak az olcsó kínai darabokhoz volt szerencsém, de elsőre szeretnék jót venni, ezért a pénzt sem sajnálom rá. Olight Warrior Mini lehetne a másik választott, de szintén bekapcsolásvédett már a modell.

    ui: Az nagyon barbár megoldás, ha lereszelem a végéről a 3 pöcköt? 🙂 gondolom ez garanciavesztséssel is jár, de feltételezem tökéletesen működne a mágneses tapadás utána. Azért rákérdeztem a hivatalos forgalmazónál, hátha tudnának küldeni az első verzióból.

    üdv
    Ricsi

    1. Kedves Richárd,
      Ekkora méretben már nem fogja a lámpát biztonságosan megtartani a mágnes, arra a kisebb modellek (S2R2, Baton Pro, Warrior Mini) alkalmasabbak. Egyébként sem azzal a céllal szerelte mágnessel a gyártó, hogy annál fogva legyen feltapasztva, ez csak a töltés miatt került bele, igaz később az L-dock kapcsán ezt az opciót a gyártó sem vetette el, mivel ott a lámpa önmagát tartja meg a mágnes segítségével. A fő funkciója az, hogy a töltőkábel stabilan csatlakozzon hozzá. Első lámpának szerintem egy S2R Baton 2 tökéletesen elegendő, városi környezetben annak is elég a fénye, ha maximalista vagy akkor megérheti a felárat a Warrior Mini, ez utóbbi sem a mágnes, hanem a végkapcsoló miatt. Lereszelni elég barbár megoldás lenne, illetve ha jól emlékszem akkor a gomb az újabb zárókupak síkjából picit ki is áll, ergo ugyan ott vagy vele, mint a távtartó pöckökkel, mert a mágnes nem a gombban, hanem a körülötte lévő gyűrűben van tudomásom szerint.
      EDC célra a kompaktabb méret miatt sokkal jobb megoldás a 18650 akkus elemlámpa, ezt viszont szerintem gondold át, mert ezeket bármelyik nadrág zsebébe be tudod tenni feltűnés nélkül, míg a 21700 akkus lámpák azért már kényelmetlenebbek ha nem elég nagy a zsebed.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .