XTAR VC8 akkutöltő – van még helyem

XTAR VC8 borító

XTAR VC8 akkumulátor töltő teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Konklúzió

Bevezető:

Újabb töltő került a látóterembe, ugyanis egy izgalmas, sok akkus töltőt dobtak piacra, XTAR VC8 típusjelzéssel. Több okból is érdekes ez az akkutöltő, ami nem csak a lítium-ion, hanem a nikkel-metál-hidrid akkuink is képes feltölteni. Szembetűnő, hogy van kijelzője, szerencsére nem csak “dísznek”, hanem valós funkciók miatt. Az első 4 slotban képes a behelyezett akkumulátoroknak a valós kapacitását megmérni. Ezen kívül képes az első 4 slotban további mutatványokra is, például egy gombnyomásra tárolási feszültségre tölti, vagy meríti a behelyezett cellát. 5 féle töltési áramerősség választható az akkuk számának függvényében. Ráadásul a hűtése is passzív, tehát teljesen hangtalanul dolgozik. A legújabb 21700 méretű akkumulátorok szépen elférnek benne. Van-e valami hátránya? Esetleg bármi anomália tapasztalható a működése során? Ennek járok utána cikkemben.

XTAR VC8 elölről

Gyártói specifikáció:

Gyártó: XTAR
Típus: VC8
Tölthető típusok:  3,6/3,7 V Li-Ion (IMR/INR/ICR), 1.2 V NiMH / NiCD
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 14650, 16340, 17500, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 18700, 20700, 21700, 22650, 25500, 26650, AAAA, AAA, AA, C, SC
Töltőáram: 3A x 1, 2A x 2, 1A x 4, 0,5A x 8
Tölthető cellák száma: maximum 8 db egy időben
Bemeneti feszültség: QC3.0 szabvány szerint (maximum 9 V ~2 A)
Bemeneti csatlakozó: USB Type C
Töltés algoritmusa: TC (csepptöltés), CC (állandó áram), CV (állandó feszültség), 0ΔV (0 delta feszültség), -ΔV (negatív feszültségváltozás)
Védelmi rendszerek: rövidzárlat, túltöltés, túláram, túlfeszültség, fordított polaritás
Tömege: 350 g

XTAR VC8 doboza

Doboz tartalma:

Meglepően pici csomagolásban érkezik az XTAR VC8 akkutöltő. A csomagot kibontva szembesül a vevő azzal a ténnyel, hogy tápegységet akárcsak az ST2 töltőhöz, ehhez sem kapunk, nekünk kell a tápellátásáról gondoskodnunk. A jó minőségű, igényes karton dobozban csak az akkutöltőt, és egy USB – Type C csatlakozó kábelt helyezett el a gyártó, a kezelési utasítás mellett.

XTAR VC8 tartozékok

Felépítés:

Akkutöltő, aminek töltő kinézete is van, röviden így lehetne jellemezni. Anyaga tűzbiztos ABS műanyag, a maximális biztonság érdekében. Ránézésre azonnal feltűnik, hogy milyen sok “hely” van benne. Mérete nem kiugróan nagy, ennek legfőbb oka, hogy az egyes slotok közt kicsi a távolság, mindössze kettő slot-nak megfelelő hellyel hosszabb, mint az XTAR VP4 Plus Dragon töltőm. A slotok alatt az egyes akkuágyaknak a jelzése látható, alattuk pedig a két kijelző található meg, középen a gyártó és típusjelöléssel. A kijelzők alatt 2-2 kezelő gomb található, az első 4 slot-hoz tartozó kijelző alatt Mode és Curr. felirattal, míg az 5-6-7-8-as slotok alatti kijelzőhöz a Disp. és Curr. feliratú gombok tartoznak.

XTAR VC8 felülről

Az első oldalán teljesen sima felületet találunk, kettő egymás mellett lévő téglalap könnyítés található itt, amiknek funkciója nincs, de mindenképp gondolkodásra ad okot. Mit tervezhettek ide? USB aljzatokat? Esetleg még kettő vezérlő gombot? Talán egyszer kiderül. A jobb és bal oldalán a kijelző vonalában rácsos részt alakítottak ki, amik valóban szellőző nyílásokat takarnak.

XTAR VC8 oldalai

A felső oldalán bal szélén található az áramforrás bemenete, egy Type C aljzat. A töltő alján 9 darab gumis lábacskával tartja stabilan a helyzetét, felső részén a műanyagba fröccsöntve némi műszaki specifikáció olvasható, a sorozatszámot is itt találjuk meg egy matricán. Az alsó részén éppen nem fut végig az elektronika alsó szellőző nyílásának rácsozata.

XTAR VC8 alsó felső élei

Üzembe helyezés, kezelés:

Ha szeretnénk kiaknázni az XTAR VC8 töltőben rejlő lehetőségeket, akkor egy jó izmos, legalább QC3 szabványú hálózati tápegységre van szükségünk, amit egyre több Androidos telefonhoz adnak tartozékként, de külön is megvásárolható. Érdemes normálisabb darabot venni, nem a fellelhető legolcsóbb, ismeretlen gyártó termékét. Ha áram alá helyeztük az akkumulátor töltőt akkor máris kék háttérfénnyel kezdenek világítani a kijelzők.

XTAR VC8 monitor banner

Ha egy akkut behelyezünk, akkor azonnal megkezdi annak analizálását, majd az akku típusának megfelelő töltési folyamatot indítja el. Amennyiben aktiválatlan akkut helyezünk bele, akkor megkezdi annak töltését alacsony árammal. Ha sikerült azonosítania akkor az akkumulátor kémiájának megfelelő töltési folyamatot folytatja. Az 5, 6, 7 és 8-as slotok “csak” tölteni tudják az akkumulátort. Az 1, 2, 3 és 4-es slotokba helyezett akkumulátort nem csak tölteni tudjuk, hanem a kapacitást is meg tudjuk mérni, valamint képes tárolási feszültséget beállítani a behelyezett akkumulátoron.

XTAR VC8 storing mode banner

LCD kijelző:

A kijelző 4 fő részre van felosztva. Minden csatornához tartozik egy szakasz a kijelzőn, amit nagyjából az akku alatt láthatunk. Az egyes szakaszok három sorra vannak tagolva. A felső sorban az akku aktuális feszültségét olvashatjuk le. A középső szakaszban a töltőáram értékét, a belső ellenállás értékét, a kész feladat nyugtázását (“done” felirat), a töltés elkészültét (“FULL”), vagy az akkuba épp betöltött, vagy kivett kapacitást képes kijelezni. A legalsó sorban az akku típusát jelzi ki, ami lehet Li-ion vagy Ni-MH, mellette pedig egy “elem” alakú piktogram található, amiben 4 kis vonalka jelzi, hogy az akkuban épp mennyi áram van (25%-os bontásban), és a vonalak sorban felvillanásáról megállapítható, hogy épp töltődik, vagy pedig merítjük a cellát. Egyszerű, egyértelmű és megfelelően informatív a kijelzés.

XTAR VC8 kijelző

A kijelző teljes fényerővel világít, ha nem nyomunk meg gombot 1 percen keresztül, akkor energiatakarékossági okokból a fényerőt lecsökkenti. Ha hosszan nyomjuk le a jobb vagy a bal oldali “Curr.” feliratú gombot, akkor a felette lévő kijelző háttér világítását kikapcsolja teljesen.

Töltés:

Az 1-4 és az 5-8 slot-ban két csoportban beállíthatunk különböző töltőáramokat. A töltőáramot beállíthatjuk előre is, de használat közben is tudunk rajta változtatni. A jobb és a bal oldali slotoknál is a “Curr.” feliratú gombbal lehet a töltőáramot változtatni. A két szélső slot (CH1 és CH8) képes maximum 3000mA-es töltőáramot használni de csak abban az esetben, ha egy darab akkumulátor van a töltőbe helyezve ezen két slot közül az egyikbe.  A 2000mA-es töltőáramot csak két akkumulátor esetén tudja biztosítani, a kettő akku bármelyik töltőnyílásba behelyezhető. 1A-es töltőáramot 4 behelyezett akkumulátor esetén nyújt a töltő, ha ennél több akku van beletéve akkor a töltőáram maximális értéke 500 mA lesz. A választható töltőáramok: 3000mA (csak a CH1 és CH8 slotokban), 2000 mA, 1000mA, 500mA, 250mA. Töltés során a kijelző az aktuális töltőáram értékét kiírja a kijelzőn a használt slotok alatt, nem a maximális értéket!

XTAR VC8 akkukkal
Balról jobbra: 26650, AAA, AA, 18650, 16340, 18350, 14500, 21700 akkumulátorok

Ha az 1-4 slotok alatt a “Mode” feliratú gombot, vagy az 5-8 slotok alatt a “Disp.” feliratú gombot megnyomjuk akkor a főbb menüpontok közt tudunk lépkedni. “Curr.”, “Cap.” és “IR” menüpontok választhatóak ki a jobb és a bal oldalon is, ezeket a kijelző felső sorában láthatjuk is kiírva ha a gombot megnyomjuk. A “Curr.” menüpontban az aktuális töltőáramot, a “Cap.” menüpontban a betöltött kapacitást, az “IR” menüpontban pedig az akku belső ellenállását írja ki a kijelző csatornához tartozó részén a középső sorban. Az 5-8 slotokban csak ezek a funkciók érhetők el. 

XTAR VC8 töltőáramok

Ha egy akkunál hibát észlel, akkor “Err” feliratot jelenít meg a kijelző hozzá tartozó szegmensében. Ha egy akku töltésével végzett, akkor kiírja az akku feszültségét a kijelző felső sorában, alatta pedig a “FULL” felirat olvasható. Az azonosított akku kémiáját a kijelző legalsó sorában olvashatjuk le, bár ennek szerintem nincs igazán szerepe.
Minden slothoz tartozó szegmens alsó sorában a kémiai jellemző mellett egy kis “elem” piktogram található, amiben 4 kis vonalkával nagyjából kijelzi, hogy az akku meddig van feltöltve. A feltöltött részt jelző vonás folyamatosan világít, a töltés alatt lévő szakasz pedig villog.

XTAR VC8 NiMH banner

Valós kapacitás mérése:

Az első 4 slotban lehetőségünk van a behelyezett akkuk kapacitását megmérni. Ilyenkor ez a 4 slot csak ezt a feladatot képes végrehajtani, ha közben tölteni szeretnénk akkumulátort, akkor a töltendő akkut az 5-8 slotok közül kell valamelyikbe behelyezni. A folyamat beállításához “Mode” gombot kell hosszan lenyomni, ekkor a kijelzőn felül a “Grad.” menüpontra lép át. A töltőáramot be tudjuk állítani az elérhető összes értékre, ellenben a kisütő áram az fix 300mA értékű, ezen nem lehet változtatni. Ilyenkor a behelyezett akkut először feltölti teljesen, majd lemeríti és megméri a kivehető kapacitást. Eztán újra feltölti az akkumulátort teljesen, miközben megméri a betölthető kapacitást is. Természetesen különböző kémiájú akkuknak is elvégezhetjük a kapacitás mérését egyszerre. Ha végzett a művelettel, akkor a kijelzőn a “done” felirat jelenik meg, és felváltva írja ezt ki az akkuból kivehető teljes kapacitással.

XTAR VC8 capacity banner

Tárolási feszültség beállítása

Ez egy egészen új funkció, nem jellemző az ilyen kompakt akkutöltőkre. Hasznos opció, akik modelleznek azok tisztában is vannak a lényegével, hogy ez miért jó. Konyhanyelven: az akkuknak az a legjobb, ha nem teljesen lemerítve és nem is teljesen feltöltve tesszük el ha nem használjuk hosszabb ideig, hanem kb. 50-70% közötti töltöttségi szinten. Ekkor öregszik legkevésbé az akkumulátor. Számszerűsítve: Li-Ion akkut ~3,7V-os feszültségre merít, vagy tölt, a Ni-MH akkut ~1,3V-os feszültségre állítja be.

XTAR VC8 store mode
A CH1, CH2 és CH3 slotokban lévő akkuk tárolási feszültségét beállította, a CH4 Li-Ion akkut épp meríti.

Ez a funkció is “csak” az első 4 slotban működik. A “Mode” gombot hosszan lenyomva a kijelzőn át kell lépni a “Store” jelzésű módba. A behelyezett akkut azonosítja, majd azonnal el is kezdi az akku töltését, vagy pedig merítését az akku kémiájának megfelelő feszültség értékre. Ha végzett a kijelző középső szegmensében a “done” felirat olvasható, felette pedig az akkuban lévő aktuális feszültséget írja ki.

XTAR VC8 alja
Az akkutöltő alja

Mérések:

Tömege: 354,5 g
Mérete (H*SZ*M): 195 mm * 134 mm * 34 mm

Kijelzőn írt értékek a töltési folyamat végén Li-ion: CH1: 4,17 V – CH2: 4,20 V – CH3: 4,17 V – CH4: 4,20 V
Mért érték az akkuban pár perc pihenő után: CH1: 4,16 V – CH2: 4,20 V – CH3: 4,18 V – CH4: 4,19 V
Az alacsonyabb értékek a védelem nélküli ipari celláknál jelentkeztek, az okára nem tudom mi lehet a válasz, visszatérő jelenség.

Kijelzőn írt értékek a töltési folyamat végén Ni-MH: CH1: 1,44 V – CH2: 1,44 V – CH3: 1,43 V – CH4: 1,44 V
Mért érték az akkuban pár perc pihenő után: CH1: 1,431 V – CH2: 1,436 V – CH3: 1,419 V – CH4: 1,435 V
Ezeknél mindent teljesen rendben találtam, a fáradtabb cellának picit alacsonyabb volt a feszültsége, de nem kirívóan, mint a többinek.

XTAR VC8 mérete

A képen a Nitecore i8 8 akkut fogadó akkutöltőt követi az XTAR VC8-as. Nála magasabb az XTAR ST2 gyorstöltő, a sorban a legnagyobb arányait tekintve az XTAR csúcsmodellje, a VP4 Plus Dragon.

Konklúzió:

A kezdetektől biztos voltam benne, hogy az XTAR VC8 jó töltő lesz, és ismét nem kellett csalódnom. Az, hogy 8 akkut tud egyszerre tölteni igaz, ellenben figyelembe kell venni, hogy “csak” 0,5 A áramerősséggel, tehát gyors nem lesz. Ráadásul a 26650 akkuk közt hagyni kell 1-1 slot helyet, ellenben az egyre gyakoribb 21700-as méretű akkuból 8 darab elfér egymás mellett tökéletesen! A töltés, mint mindig pontos, a töltési metódus a szokásos professzionális szintű, amit az XTAR-tól már megszokhattunk. Az első 4 slot egy átlagos felhasználó minden igényét ki fogja elégíteni, külön plusz pont jár a tárolási feszültség menüpontért, ami igazán ritka az ilyen kompakt töltők esetén. Mindenféle védelemmel rendelkezik: túláram, túlfeszültség, rövidzárlat, túltöltés, fordított polaritás ellen, hibázni nem igazán tudunk.

XTAR VC8 21700 akkukkal

Megvásárlását bárkinek nyugodt szívvel ajánlom, hiszen belekötni lehetetlen. Ha kell tud akár 3 A-el is tölteni, igaz csak egy akkut, de 4 akkut egyszerre képes 1-1 A-es töltőárammal feltölteni. Mivel nagyobb mennyiségű akkum van itthon amiket folyamatosan töltögetek is, ezért számomra optimális megoldás. Vegyesen a lítium-ion és a nikkel-metál-hidrid akkukat is tudom tölteni, illetve ez utóbbival éjszakára tele tudom pakolni. Ráadásul tud kellően alacsony töltőáramot is, ezért a kisebb akkuink is kíméletesen fogja feltölteni. Mivel a legújabb, extra hosszú, védett 21700-as akkumulátorok is kényelmesen elférnek benne, ezért hosszú távra tervezőknek is optimális választás.

Megvásárolható magyarországi garanciával: XTAR VC8

XTAR VC8 ajánlott

XTAR VC8 akkutöltő – van még helyem” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Köszönöm a posztjaidat. Ezzel a töltővel már régóta szemezek, de sajnos szűk keresztmetszete az áramellátás, még QC 3.0 töltővel is. Már régóta létezik az utóda, a VC8 Plus, izmosabb áramellátással és egyéb továbbfejlesztésekkel, de sajnos eddig még egyik hazai kereskedőnél sem láttam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .