Nitecore i4000R taktikai elemlámpa bemutató

Nitecore i4000R borítókép

Nitecore i4000R elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Vannak az embernek olyan napjai, mikor meg tud minden értelmetlen dolgot magyarázni magának, hogy az bizony jó lesz. Egy ilyen napon sikerült megállapítanom, hogy bizony nekem a Nitecore i4000R taktikai atomvillanás bizony jó lesz. Voltak már ilyen quad hotrodok a tulajdonomban, például az Astrolux S41, amiről írtam is, hogy biza ezeknek semmi értelme. Aztán idén jött a Nitecore és elmagyarázta, hogy miért is jó ez nekem. Taktikai forward clicky kapcsoló, plusz “Strobe ready” kapcsoló, ráadásul már a második generációs, továbbfejlesztett változat, hogy a stroboszkópot azonnal be tudjam kapcsolni. Aztán itt van az új generációs 21700 akku is, amihez lassan elérhető lesz mindenféle okos kiegészítő kütyü. A 4400 lumen fényáramot biztosító turbó mód már csak hab a tortán. Őszinte leszek, a marketingesek áldozata lettem. A kérdés már csak az, hogy ez jó lesz-e nekem, vagy sem. A cikk végére ez is kiderül.

Nitecore i4000R oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: i4000R
Emitter típusa: 4x Cree XP-L2 V6
Maximális fényáram: 4400 lm
Maximális fényerő: 13300 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg lencse kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: SMO
Kapcsoló típusa: forward clicky + elektronikus
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor, vagy tartozék adapterrel 2 db CR123 fotóelem
Módok: 6 – ultra alacsony (2 lm), alacsony (50 lm), közepes (330 lm), magas (1100 lm), turbó (4400 lm), stroboszkóp
Beépített töltés: van, USB Type-C csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 135 g

Nitecore i4000R doboza

Doboz tartalma:

Nézzük is meg mit kapunk a pénzünkért. A csomagolás a Nitecore-tól megszokott fekete- sárga vékony karton doboz. A doboz selyem fényű, kivétel a lámpáról készült kép, mert az fényes felületű. A dobozon kívül minden fontosabb infót megkapunk a lámpáról, és még a marketing szlogeneknek is marad rajta hely bőségesen. A dobozban a szokásos átlátszó műanyag panelt találtam, amibe elölről az elemlámpa volt bepattintva, benne a speciális NL2150HPi új szériás 21700-as akkuval. A doboz hátsó felét egy sárga lap zárja, aminek látványát lassan már megszokom az új 21700 akkuval szerelt szériánál. A kezelési utasítás mellett találunk egy garancia jegyet is. Egy Nitecore jelölésekkel ellátott rövid USB – USB Type-C töltőkábelt, CR123 elemhez speciális adaptert, egy NTH20-as típusú “taktikai” övtokot, minőségi csuklópántot, rozsdamentes acél klipszet, valamint egy tartalék tömítő gyűrűt is. Egészen kellemes pakk, ami kellhet az benne van.

Nitecore i4000R tartozékok

Felépítés:

A Nitecore i4000R elemlámpa klasszikus felépítésű, 3 fő alkotóeleme a fej, a test és a zárókupak. A gyári ragasztás miatt fej és a test nem szétválasztható egymástól:

Nitecore i4000R szétbontva

Fej + test:

A fej fogazott bezel gyűrűvel kezdődik, ami alatt gumi tömítőgyűrűt találunk. Erre fekszik fel a keményített ásványi üvegből készült, kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott lencse. Alatta a négy részre tagolt reflektor “Crystal coating ” és a “Precision Digital Optics Technology” elnevezésű bevontokkal ellátva a még jobb tükröződés érdekében. Sajnos a 4 darab Cree XP-L2 V6 LED központosító gyűrű hiánya miatt picikét el van csúszva, nincs teljesen centerben. Szerencsére a vetített képen nem lehet észrevenni. A fej oldalán a gyártó és típus jelölést láthatjuk, valamint néhány megfelelőségi szabvány piktogramját. A fej első fele sima felületű, majd 5 darab barázdát ejtettek rajta, amiből az utolsó kettő mélyebb. A barázdákat 6 darab hosszirányú bemarás díszíti. A fej ezzel véget is ér. A hátsó felébe a testen keresztül lehet benézni. A driver felett látható egy rugóra helyezett kör alakú érintkező, amin a speciális akku negatív pólus gyűrűje fekszik fel. Közepén egy aranyozott szimpla rugót láthatunk.

Nitecore i4000R szemből

A test a megszokottól eltérő mintázatot kapott. Elején két körbefutó téglalap mintázat található, amiben a lapok rombusz mintázatot kaptak. Ezek hosszirányban is tagoltak. Eztán három mély, körbefutó barázdát alakítottak ki, amelyekbe a klipsz vagy az NTR10 típusú taktikai gyűrű pattintható fel. Eztán a test végén bevonatoktól mentes, trapéz profilú, jó minőségű menetet láthatunk, így ér véget az 1″ átmérőjű test.

Nitecore i4000R test

Zárókupak:

A Nitecore i4000R elemlámpa zárókupakja meglehetősen nagy méretűre sikeredett. Ennek legfőbb oka a beépített töltőelektronika, aminek USB Type-C csatlakozóját a zárókupak oldalában rejtette el a gyártó. A csatlakozót a külvilágtól egy forgatható alu gyűrű zárja el. Ez előtt sima felületű a zárókupak oldala, e mögött a gyűrű mögött viszont már textúrázást is kapott a felülete. Egy keskeny barázdát követően egy sima gyűrűvel fordul rá a zárókupak oldala a végére, melyben a speciális módválasztó gomb süllyesztve lett elhelyezve.

Nitecore i4000R zárókupak

Ez már a továbbfejlesztett, második generációs “Strobe Ready” technológiát használó billenő kapcsoló. A ki-be kapcsoló gomb egy hatalmas forward clicky nyomógomb, rajta fekete gumi borítással. A belső felében a megszokottól eltérő érintkezőket láthatunk, amik a speciális akkuhoz csatlakoznak. Ezekre a beépített töltés miatt van szükség.

Mérete:

Nem apró a Nitecore i4000R elemlámpa, pár ismertebb lámpával együtt fotóztam le:

Nitecore i4000R mérete

A sort a tartozék NL2150HPi 21700 méretű akkuval kezdem, ez picit még a védett 21700 akkuktól is hosszabb. Egyik kedvenc Nitecore modellem, az MH23 követi, amit a sokak által ismert és birtokolt Convoy S2+ modell követ. A három LED-es Olight Seeker 2 Pro modell picit tömzsibb, cserébe rövidebb, mint a sort záró tesztalany, a Nitecore i4000R.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore i4000R elemlámpa teljesen üzemkész állapotban érkezik, csak az akkut kell feltöltenünk első használat előtt, és máris indulhat a móka. A zárókupak rátekerése után a fej oldalában lévő kék kis LED-del elvillogja az akku aktuális feszültségét. Először az akku feszültségének egyes számértékét villogja el, majd szünet után a tizedes értéket is. Például 3,7 V az akku feszültsége akkor először villan háromszor, majd szünet, és utána villog hétszer.

Nitecore i4000R strobe ready banner

A módválasztó gombot kikapcsolt lámpánál lenyomva a stroboszkópot aktiváljuk. Felengedve a lámpa kikapcsol. A bekapcsoló gombot félig lenyomva a lámpa világít a módmemóriába mentett fokozatban. A gombot visszaengedve a fénye elalszik. A gombot “kattanásig” lenyomva a lámpa bekapcsol. Eztán a mode gombot lenyomva lehet a fokozatok közt lépkedni. Holdfény (2 lm), alacsony (50 lm), közepes (330 lm) és magas (1100 lm) fokozatokat tudjuk kapcsolni, ezek ciklikusan ismétlődnek. A turbó fokozatot a módválasztó gomb folyamatos lenyomásával és nyomva tartásával tudjuk aktiválni. Bekapcsolt lámpánál a módválasztó gombot háromszor gyorsan lenyomva érjük el a stroboszkóp fokozatot.

Nitecore i4000R eleje

 

Beépített töltés:

A Nitecore i4000R csak a gyári tartozék NL2150HPi akkuval, vagy a tartozékként kapott speciális adapterbe töltött 2 darab CR123 akkuval működik. Az “ipari” 21700 cellákkal nem működik a lámpa, de a többi button top 21700 akkuval ami elég hosszú sem képes fényt nyújtani. Ez sajnos limitálja a lámpa használhatóságát. Az adapter nem fogad 18650 akkut, ebbe csak CR123 elemeket tudunk tárazni.

Nitecore i4000R cover banner

A töltőáram 5,06 V feszültség mellett 1,42 A áramerősségen stabilizálódott, ami nem kiugróan magas érték, az akkut nem károsítja. Töltés során a zárókupakon lévő kis kék fényű LED villogással jelzi, hogy a töltés folyamatban van. A töltés végén a fénye átvált folyamatos világításra, az akkut pedig teljesen leválasztja a tápegységről. Az akkuban a töltés végén kis pihenő után 4,18 V feszültséget mértem, ami tökéletes eredmény.

Nitecore i4000R battery banner

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor akár egy külön cikket is megérdemelne, hiszen ez a Nitecore új generációs 21700 akkuja. Típusjelzése Nitecore NL2150HPi amiből következtetni lehet több részletre is. “21” vagyis 21700 akku, “50” vagyis 5000 mAh kapacitás és “HP” ami a magas áramleadású akkumulátorok jelzése a Nitecore márkán belül. Az “i” jelzés valószínűleg az “intelligent battery system”-re utalhat, ugyanis ez az akku néhány még meg nem jelent “okos” de még inkább aprócska kiegészítőt is támogat, melyeket jelen pillanatban még csak a gyártó oldalán tudunk megnézni.

Nitecore i4000R NL2150HPi akku

Az akkut természetesen mélyrehatóbban is megvizsgáltam. A mért valós kapacitása az első ciklus során 5011 mAh, ami elég jó érték, tekintve, hogy ez még pár cikluson belül néhány százalékot nőni is fog. Belső ellenállásnak 29 mΩ értéket mértem, ami igen jó értéknek számít. Az akku rendelkezik beépített védelmi áramkörrel túltöltés, túlmerítés és rövidzárlat ellen. Folyamatos terhelhetősége 15 A, ami szintén elég tisztességes érték, ismerve a gyártó egyéb magas terhelhetőségű akkuját biztosan bőven teljesíti is. Hossza miatt csak “speciális” védett 21700 akkuk töltésére szánt töltőbe fér bele, ez a gyártó palettájáról az UI1 és UI2, valamint az UMS2 és UMS4 típusokat jelenti.

Nitecore i4000R fatuskón

Mérések:

Méretei:
– hossza: 159 mm
– legnagyobb átmérője: 32,8 mm

Tömege:
– csak az elemlámpa: 132,8 g
– tartozék akkumulátorral: 208,6 g

Nitecore i4000R NTH20 tokban
Nitecore NTH20 tok benne az i4000R

Mért fényerő turbó módban 10 másodperc után mérve: 14775 cd (+11 %) , ami az FL1 szabvány szerint számolva 243 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő magas módban 30 másodperccel indítás után: 4475 cd (+34 %), ami az FL1 szabvány szerint számolva 133 méter hatótávot jelent.

Nitecore i4000R hátulja

Hőtermelése:

Nézzük a szokásos 15 perces tesztet.

Nitecore i4000R hőtermelés

A lámpát turbó módban indítottam, majd miután visszalépett már nem sokkoltam, engedtem, hogy magas fokozatban menjen a teszt hátralévő részében. Látható, hogy a hőfok hirtelen megugrik az első percben a 30 másodpercnyi turbó fokozat miatt, majd a magas fokozatban már csak szép lassan emelkedett a hőmérséklete. A teszt végére nem érte el a fej legmelegebb pontja az 50°C hőmérsékletet, az “ATR” hővédelem kiválóan vizsgázott. A turbó fokozatot ha sokat nyomkodjuk akkor akár ki is iktatja a hővédelem, viszont ha visszahűlt a test akkor ismét engedi a használatát hosszabb-rövidebb időre. 

Futásidő:

A turbó fokozat a Nitecore i4000R elemlámpában csak a gomb nyomva tartása alatt üzemel, akkor is csak 30 másodpercig nagyjából. A magas fokozatban végeztem el a futásidő mérést turbó fokozat használata nélkül, az alábbi grafikon készült a mérés alatt:

Nitecore i4000R futásidő

Az 1100 lumen fényáramot biztosító magas fokozatban a 8. percig mindössze 4%-ot esett a fényáram, majd fokozatosan halványulva a 21. percre elérte a 65%-os (~715 lumen) értéket. Ezt a 35. percig tartotta a lámpa, majd újabb visszalépés látható, ezúttal 61%-ra (~671 lumen). Ezt a 185. percig tartotta stabilan az i4000R, majd 27%-ra (~297 lumen) lépett vissza, de csak 6 percre, mert után ismét visszalép, de már csak 5%-ra, ami nagyjából 55 lumennek felel meg. Ezt a 191. perctől a 209. percig tartotta, majd holdfény módra lépett vissza a lámpa, a 371. percben pedig kikapcsolt.

Fénye:

Flood lámpáról lévén szó csak a 100 méteres távra vittem magammal fotózni a fényét:

Nitecore i4000R fénye

A sorozatot a Convoy S2+ 6×7135 lámpának a fotójával kezdem, ezt már szerintem elég sokan ismeritek, tudjátok, hogy mihez viszonyítsatok. A tesztalany Nitecore i4000R követi a magas fokozatban látható fényével. Jól látszik, hogy mennyire sok a szórt fénye. Az egyik nagyon jó outdoor lámpám, a Nitecore MH23 követi őket, láthatóan ennek közel kevesebb a szórt fénye, cserébe a 100 méterre lévő fákat is jól megvilágítja. Az Olight 3 LED-es törpe szörnyetege, a Seeker 2 Pro változatának fénye látható turbó fokozatban, ez 3200 lumen fényáramot tud papírforma szerint. Az utolsó fotón a Nitecore i4000R turbó fokozatának fénye látható, ekkor ez a lámpa 4400 lument présel ki magából ha lehet hinni a gyártói adatoknak. Látható, hogy milyen brutális mennyiségű szórt fénye van, és ez bizony a valóságban is ilyen, mondhatni ez a gyári beépített vigyorgenerátor 🙂

Konklúzió:

Nehéz dolgom van, mert az agyam azt mondja, hogy nem annyira jó lámpa ez az i4000R, a szívem pedig azt mondja, hogy ez egy baromi jó elemlámpa. Hazugság lenne azt írni, hogy ez a legjobb modell a Nitecore kínálatából, tovább megyek, az emberek 90% jobban jár az E4K modellel, ami ugyan ezt a módkiosztást kapta ugyan ezzel az optikával párosítva, cserébe oldalkapcsolóval van szerelve, ezáltal rövidebb és talán a mindennapokban jobban is használható. Én viszont vágytam egy taktikai lámpára – nem mintha hiányom lenne ilyen téren – illetve izgatott a “Strobe ready” kapcsoló is, mivel ezt még soha nem próbáltam. Egyáltalán nem bántam meg a Nitecore i4000R megvásárlását, hiszen egy igazán jó és félelmetesen “erős” lámpa ez amit használatra készen kapunk meg.

Nitecore i4000R mohán

A beépített Type-C csatlakozón keresztüli töltő jól muzsikál, a fokozatok is jól elosztottak, a turbó fokozat pedig meglep mindenkit, ha csak rövid időre is. A mérete nem annyira zsebbarát, bár nálam többször is EDC lámpa szerepkörben zsebben lakott. Az biztos, hogy nem szeretnék szembe kerülni vele ha épp a stoboszkópot próbálgatja valaki. A minőség megfelelő, a körítésbe sem lehet belekötni, de a “taktikai” kivitelt csak azoknak javaslom, akik tudják mit kapnak a pénzükért, mindenki másnak ott az E4K!

Megvásárolható az importőrtől 5 év garanciával (akkumulátorra 1 év):
Nitecore i4000R
Nitecore E4K

Nitecore i4000R taktikai elemlámpa bemutató” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .