Nitecore P30 – vadász szett teszt

Nitecore P30 borító

Nitecore P30 vadász szett teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Tartozék töltő
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
A szettről
Konklúzió

Bevezető:

Lehetne ide hosszú monológot írni, hogy így-úgy a vadászat, és akkor éjszaka hogy is van ez, meg aztán mi a biztonságos lőtáv, de én ezt nem teszem. Cserébe az olvasói kéréseknek eleget téve most lesz pár vadászlámpa szett teszt éles körülmények között, de nem vadászati, inkább elemlámpás szemszögből. A kiindulási pont: vadászni szeretnénk rossz látási körülmények között. A megoldás: kell egy lámpa a fegyverre. A probléma: Mennyi pénzért és milyen lámpa? Ebben próbálok most segíteni, legalábbis a megfelelő döntés meghozatalát elősegíteni. Mivel tiszteljük a vadakat, ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb lövést tudjuk leadni. Kifejezetten ezen ok miatt én csak és kizárólag minőségi, megbízható, üzembiztos, nagy teljesítményű fegyverlámpa használatát javaslom mindenkinek. A cikksorozat végén lesz majd egy összegzés is, ott kitérek arra, hogy miért nem optimális választás a budget kategória. Most viszont kezdjünk is hozzá a Nitecore P30 elemlámpa vadász szett tesztjének!

Nitecore P30 oldalról akkuval

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: P30
Emitter típusa: Cree XP-L HI V3
Maximális fényáram: 1000 lm
Maximális fényerő: 95500 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: alumínium SMO (PDOT technológiával)
Kapcsoló típusa: forward clicky és elektronikus
Áramforrás: 18650 lítium ion akkumulátor vagy 2x CR123
Módok: 8 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS, pozíció jelölés)
Beépített töltés: nincs
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 165 g

Nitecore P30 vadász szett doboza

Doboz tartalma:

Jelen esetben a gyári “dobozos” szettről tudok nyilatkozni, azonban a magyarországi importőrnél kettő opcióban is megvásárolható a Nitecore P30. A gyár által összerakott (a tesztben szereplő) teljes szett drágább, míg létezik a P30 “Economic” vadász szettben is, kifejezetten a magyar piacra összerakva korrekt árazással. A gyári szett az alábbiakat tartalmazza: Nitecore P30 elemlámpa, teljes értékű Nitecore “New” i2 akkutöltő, 220V EU hálózati kábellel és 12V szivargyújtó adapterrel. Nitecore NL1823 2300mAh kapacitású akkumulátor, Nitecore RSW1 lengőkapcsoló. NFG50 zöld és NFR50 vörös színszűrő, valamint 1″-os lámpákhoz való mágneses szerelék. Az elemlámpa mellé megkapjuk a gyári övtokot is, valamint taktikai gyűrű, rozsdamentes acél klipsz, csuklópánt, kettő tartalék O-gyűrű is a csomag részét képezi. Jó fej a gyártó, mert még a nyomógomb gumi borításából is ad egy tartalék darabot. A több nyelvű kezelési utasítás a lámpához és a töltőhöz is tartozékként a dobozban található.

Nitecore P30 vadász szett tartozékok

A P30 “Economic” szett szintén kofferes kivitelben kerül értékesítésre, a különbséget a “New” i2 akkumulátor töltő hiánya, valamint a tartozék akkumulátor helyett az NL1826R jelzésű, mikro USB csatlakozón keresztül közvetlenül tölthető akkumulátor jelenti. Ennek a szettnek a két színszűrő sem tartozéka.

Felépítés:

A Nitecore P30 a megszokott elemlámpa építési módot követi, vagyis három fő részre bontható.

Nitecore P30 szétszedve

Fej:

A fej meglepően nagy méretű, legalábbis a Nitecore P30 elemlámpa méreteihez képest. Elején ragasztott, enyhén fogazott bezel gyűrű szorítja a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott ásványi üveg lencsét gumi tömítő gyűrű segítségével a hatalmas, PDOT technológiával készült sima felületű (SMO) reflektorhoz. A reflektor fekete műanyag központosító gyűrűvel fekszik tökéletesen központosan a Cree XP-L HI V3 LED köré. Sajnos a pontosabb felépítése nem ismert, mert nem tudtam szétbontani.

Nitecore P30 fej

A fej oldalán három körbefutó bemarás található, melyeket hat hosszanti bemarás tör meg. Ezen a köríven található a módváltó elektronikus kapcsoló szürke gumi nyomógombja. Eztán összeszűkül, és újabb két körbefutó barázda látható. Az általuk kialakított hűtőbordák már valós hőleadó funkcióval bírnak. Eztán ismét csökken a fej átmérője, de itt már sima sík felületű gyűrűt láthatunk csak. A hátsó felében mindössze egy Nitecore feliratú PCB lapot találunk, melynek a külső ívén réz csatlakozó felületet alakítottak ki, ide fekszik fel a test. Közepén meglepő módon nem rugós érintkezőt, hanem egy kis réz tömböt helyeztek el.

Test:

A test korrekt falvastagságú, egyszerű alumínium cső, melyet kívülről díszítettek. A HAIII szabványú minőségi eloxálásból kapott kívül-belül. Csak a cső két végén lett az eloxálás eltávolítva, az áramot itt vezeti a test a zárókupakból a fejbe. A fej felé lévő menet és a zárókupak felé lévő menet nem egyforma átmérőjű, ezért nem lehet véletlenül fordítva összerakni a lámpát. A menet mindkét végén trapéz profilú, kiváló minőségű és nagyon finoman jár. Természetesen már gyárilag is el vannak látva a menetek kenőanyaggal. A menetek végén egy-egy gumi tömítőgyűrű biztosítja az IPX8 szabványú por és vízállóságot.

Nitecore P30 test

A zárókupak felé lévő végén a tömítő gyűrű után még találunk egy kb. 5 mm hosszúságú gyűrűt, mielőtt a test szimmetrikus, belső részéhez érnénk. A középső rész eleje és vége is egy szabvány méretű 25,4 mm-es (1″-os) átmérőjű és 3,5 mm széles gyűrű, melyet mindkét oldalon egy-egy barázda követ. Ide lehet mindkét irányból felpattintani a tartozék klipszet. Eztán a test közepén rövid, mindössze 21 mm hosszúságú textúrázott részt találunk, ahol egy-egy hosszirányú sík lemarásban a típus és a gyártó jelölését láthatjuk.

Zárókupak:

Nekem erős a gyanúm, hogy a lámpa alaptartozéka a Nitecore NTC1 taktikai kapcsoló, ami különállóan is megvásárolható több modellhez. Ez egy végletekig leegyszerűsített szerkezet, amiben egy forward clicky kapcsolóval lehet a lámpát vezérelni. Belső felében egy alumínium gyűrű szorítja a helyére a kapcsolót tartó PCB lapot. Az akku negatív érintkezőjéhez dupla aranyozott rugóval kapcsolódik. Külső felén kb. 6 mm hosszú sík gyűrűt egy apró, körbefutó barázda követ, mely után kb. 12 mm hosszan a testtel megegyező textúrával ellátott rész került kialakításra. Utána a szimmetrikus felépítés miatt ismét egy barázda, majd egy sík gyűrű következik, ami ráhajlik a zárókupak végére.

Nitecore P30 zárókupak

A zárókupak végén középen a forward clicky kapcsoló gumi borítása áll ki nagyjából 4 mm magasságban. Kezelése egyértelmű, jól hozzáférhető, jól érezhető “kattanással” kapcsol be, tényleg a célszerűség tervezte, nem formatervezők. Ez a szemünknek nem feltétlenül előny, de felhasználás szempontjából tökéletes.

Mérete:

Szokás szerint pár ismertebb, már bemutatott elemlámpához mértem hozzá a Nitecore P30 méretét:

Nitecore P30 mérete

A képen az első a tartozék NL1823 cikkszámú 18650 akkumulátor. A második az Astrolux S1, ami már-már mondhatni “szabvány” méretű lámpácska. Őt követi a Nitecore P30, ami rövidsége ellenére elég nagy átmérőjű fejjel rendelkezik. Az Astrolux C8 feje kisebb, de az egész lámpa valamivel hosszabb, mint a teszt elemlámpa. A sort a 26650 akkuval üzemelő UTorch UT02 thrower zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

A Nitecore P30 vadász szettek tartalmaznak mindent, ami a lámpa működtetéséhez szükséges. A tartozék akkumulátort feltöltés után a testbe helyezve azonnal bevetésre kész állapotba kerül az elemlámpánk. A driver rendelkezik módmemóriával, mindig az utoljára használt fényerőn fog bekapcsolni. Speciális módok közül a stroboszkópot tudja csak memorizálni. Világítási módokból 5 áll rendelkezésre. Került a menübe holdfény mód (1 lm), alacsony (70 lm), közepes (220 lm), magas (400 lm) és turbó mód (1000 lm). A módok közt a fej oldalán lévő kapcsoló rövid lenyomásával tudunk lépkedni. A fokozatok elosztása kifejezetten jól sikerült, mint elemlámpa is simán megállja a helyét.

Nitecore P30 Brightness banner

A speciális villogó módokat a módválasztó gomb hosszú nyomva tartásával tudjuk elérni bármely világítási fokozatból. Az első a fix frekvenciájú stroboszkóp, amit újabb hosszú gombnyomásra az SOS morze villogás követ. Az utolsó villogó módot újabb hosszú gombnyomással érhetjük el, ez pedig a pozíció jelölés. A villogó fokozatok a lámpa maximális teljesítményével működnek.
Van még egy speciális funkciója is, amit okosan elrejtett a gyártó: meg tudjuk nézni az akku feszültségét tized pontossággal. Ehhez az alábbiakat kell tennünk: kikapcsolt lámpánál nyomjuk le a módválasztó gombot, majd tartsuk lenyomva, és közben nyomjuk le a zárókupakon lévő kapcsolót “kattanásig”. Ekkor a módválasztó gomb alatti kis kék LED-del elvillogja az akkumulátor feszültségét. Első villanás sorozat a feszültség egyes helyi értékét jelöli, majd szünetet tart, és újabb villogás sorozattal a feszültség tizedes értékét villogja el.

Nitecore P30 eleje

Példa: 3,8 V akkufeszültség esetén villan 3x, majd szünet és villan nyolcszor. Eztán bekapcsolja a memóriában lévő fokozatot a lámpa. Alacsony feszültség figyelmeztetés is került a repertoárba: ha az akku töltöttsége 50% alá esik, a módválasztó gomb alatti kék LED lassú villogással jelzi nekünk. Amennyiben a töltöttség 10% alá esik, akkor a lassú villogás gyors villogásra vált.

Nitecore P30 specification banner

Tartozék töltő:

A csomag részét képző “New” i2 akkutöltő egy teljes értékű, jó minőségű akkumulátor töltő. Akár egy külön cikket is megérdemelne, de itt szűkös a hely, ezért csak a lényegre fogok szorítkozni. Tehát: Ni-MH/Ni-CD és Li-Ion/IMR/LiFePO4 akkukat is képes tölteni, 2 akku esetén 500 mA a töltőáram akkunként, egy akku esetén 1 A a maximális töltőáram. Intelligens töltésvezérléssel rendelkezik, ha az egyik akku töltése befejeződött, akkor a másikat automatikusan magasabb töltőárammal tölti tovább. “Hosszú” lítium-ion akkut töltve 1A-es töltőáramot használ, rövidnél csak a felét. Lítium akku esetén 4,15 – 4,17 V-os feszültséget mértem a töltés végén, vagyis nem tölt túl.

Nitecore P30 i2 töltő

Ni-MH akku esetén a töltőáram 500 mA értékű, nem választható 1 A-es töltőáram. A teszt során az akkuban 1,45 és 1,46 V feszültséget mértem a töltés végén, ami tökéletes érték, bátran használhatjuk régebbi akkumulátoraink töltésére is. Töltés során 1-2 és 3 zöld kis LED jelzi a folyamat aktuális állapotát. Ha mind a három zöld LED folyamatosan világít akkor végzett a töltéssel. Persze mindenféle védelemmel is el van látva: fordított polaritás védelemmel, rövidzárlat védelemmel, akku hosszának függvényében áramkorlátozással is rendelkezik. Nem utolsó sorban rendelkezik töltési idő figyeléssel is: 20 óra töltés után leállítja a folyamatot és teli akkumulátort jelez. Egyszóval egyszerű de jó kis töltőt kapunk a szetthez.

Nitecore P30 i2 specifications banner

Tartozék akkumulátor:

A szettben tartozékként csomagolt Nitecore NL1823 akkumulátor nem rendelkezik valami túl acélos kapacitással. A célnak megfelel, de azért ha már ennyi pénzt szánunk az elemlámpa szettre akkor szerintem hozzá lehet csapni még egy magasabb kapacitású NL1834 jelzésű akkumulátort is pluszban. Minden esetre a legfontosabb tényező az, hogy mindenképp button top akkumulátort vegyünk, akár egy Panasonic NCR18650B jelzésűt, amire a jó árért cserébe viszont várni kell. A tartozék akkumulátor  egyébként tisztességes cellát rejt, a védelmi elektronika túltöltés, túlmerítés és rövidzárlat ellen is óvja. Mért kapacitása 2322 mAh első ciklusnál, ez még picit magasabb is lesz pár ciklus múltán. Belső ellenállása 62 mΩ, ami a védelemre való tekintettel normál értéknek felel meg.

Nitecore P30 NL1823 banner

Mérések:

Méretei:
– hossza: 143 mm
– legnagyobb átmérője: 50 mm

Tömege: 168 g akkumulátor nélkül, 214 g tartozék akkumulátorral.

Nitecore P30 SZVD dragunov

Mért fényerősség turbó fokozatban: 97300 cd – FL1 szabvány szerint 623 m hatótáv, vagyis túlteljesíti a gyártói adatokat a Nitecore P30!
Mért fényerősség turbó fokozatban visszalépés után: 61300 cd – FL1 szabvány szerint 495 m hatótáv.
Mért fényerősség turbó fokozatban Nitecore RSW1 lengőkapcsolóval: 59000 cd – FL1 szabvány szerint 485m hatótáv.

Hőtermelése:

Talán ez lepett meg a leginkább. Íme a grafikon:

Nitecore P30 hőtermelés

Feltételeztem, hogy az erős turbó fokozat, ami ráadásul kitart 2 percig felforralja a Nitecore P30 elemlámpát, de nem. Mondhatni épp csak langyos lesz, igaz majd a fele teljesítményre vesz vissza 2 perc múltán. Azért némi stresszelés megtette a hatását, a harmadik turbó fokozat kapcsolás után már az ATR hővédelem beavatkozik és visszavesz a teljesítményből szinte azonnal, ezt már a grafikonon nem látni, de engem nem hagyott nyugodni, kipróbáltam, működik.

Nitecore P30 hátulról

Futásidő:

Itt a diagram a tartozék akkumulátorral mérve, valamint a turbó mód kicsit kinagyítva:

Nitecore P30 runtime

Láthatóan a turbó fokozat gyakorlatilag 2 percig él, ami szerintem nagyon szép teljesítmény, a fényáram 2 perc alatt mindössze 4%-ot esik, majd utána további csökkenés következik. 3. percnél 72%-on áll, 4. percnél 60%-on, 5. percben 54%-on, majd nagyjából itt stabilizálódik is. Ezt egy rövid kikapcsolást követően meg tudtam tökéletesen ismételni, ennyire jó a lámpa hővezetése! Eztán nagyjából 94 percig tartja a fényáramot, majd újra esni kezd az akku merülése miatt. 100. percben már csak 9%-on áll a fényáram a turbó módhoz képest, kb. a 130. percben már 1% körül stabilizálódik, majd 258 perc után kikapcsol.

Fénye:

A legfontosabbról sem felejtkeztem el, a 100 méteres távval nem is szórakozunk, azonnal 200 méteres távval kezdünk. A barlang bejárata a fotózás helyétől 200 méteres távolságra van:

Első fotón a kedvenc budget throwerünk, a Convoy C8 ráncfelvarrt, Convoy C8+ változatának fénye látható. Nem pálya a 200 méter, simán elvilágít erre a távolságra. Következő képen a tesztalanynál nagyobb reflektorral és XHP35 HI LED-del szerelt UTorch UT02 fénye látható, hiába a nagyobb reflektor és a jobban hajtható LED, annyira nagy különbség nem látszik. A harmadik képen a jóval nagyobb méretű Convoy L2 ezüst változata látható XP-L HI LED-del szerelve. A mezőnyben az ő fényerőssége a legmagasabb. Utána tettem a tesztalany Nitecore P30 fényét, ami azt kell mondanom nagyon rendben van méretéhez és képességeihez képest! Gyorsan lefotóztam még az NFG50 zöld színszűrővel, majd az utolsó képen az NFR50 színszűrővel is a fényét. A 200 méter színszűrővel sem akadály.

Jöjjön kicsit nagyobb falat, mért 578 méter a Duna egyik partjáról a másikra egy szép tiszta estén fotózva:

Nitecore P30 578m

A bizonyíték az első fotón: nappal, távmérővel mérve a túlpart 578 méterre található a fotózás helyétől. Az első sorozat képen még a fényképezővel nem közelítettem rá a túlpartra. A sort a Convoy C8+ nyitja, aminek látható a fénye ezen a távon! Az UTorch UT02 előnyei itt már előjönnek, a túlpartot erősebben megvilágítja, de nem olyan erősen, mint a tesztalany Nitecore P30! Nála is erősebb a nagyobb és nehezebb Convoy L2. A következő sorozatban ráközelítettem a túlpartra, a sorrend a lámpáknál maradt, a különbség pedig még jobban megfigyelhető.

Nitecore P30 NFG50 szűrővel

A szettről:

Jelen tesztben igen fontos szerepet tölt be a lámpán kívül a körítés is. Nézzük is meg akkor mit kapunk pontosan. A teljes szettben és az “Economy” kiadásban is megkapunk minden tartozékot (taktikai gyűrű, csuklópánt, tömítések, klipsz, övtok), mintha megvennénk a dobozos Nitecore P30 elemlámpát. Már ezért külön dicséretet érdemel a gyártó, mert nem szorítkozik csak a vadászati kiegészítőkre. A teljes szettben kapunk egy Nitecore “New” i2 töltőt, ráadásuk azt hálózati és szivargyújtó kábellel, ez újabb piros pont. Az “Economy” változatban “csak” tölthető akkut, de legalább micro USB-n keresztül lehet tölteni. A színszűrő szintén csak a teljes szett része, hasznos kiegészítő. Az akku lehetne combosabb, de a célnak megfelel.

Nitecore P30 szereléken, szűrőkkel, lengőkapcsolóval

A Nitecore RSW1 lengőkapcsoló tökéletes eszköz, nem lehet bele kötni. Az egész jól szállítható a tartozék, de csak közepes minőségű műanyag kofferben. Utoljára hagytam az egyik legfontosabb tartozékot, a mágneses szereléket. Nem találtam rajta Nitecore márkajelzést, de ez van hozzá gyárilag csomagolva. A szerelék a P30-ast megtartja, a csőre könnyen felszerelhető, a lámpát pedig könnyen bele lehet helyezni. Viszont gyorsabb sorozat esetén még ezzel a könnyű lámpával is hajlamos arra, hogy elmásszon, elforduljon a csövön, ezért hosszú távra én inkább fix szereléket ajánlok beszerezni. A lámpa természetesen nem villan, nem vált módot használat közben, erről itt egy rövidke 5 lövéses tesztvideó is melyben egy Dragunov bő 3000 joule-os energiájával küzd meg mindenféle anomália nélkül a P30:

 

Konklúzió:

Szorítkozva az elemlámpára azt kell mondanom, hogy hiba volt ezt a modellt kihagynom a tesztek közül, mert már régen felfigyeltem rá, de valahogy soha nem jutottam el a rendelésig. Már a kezdeti tesztekben is mindenki megerősítette, hogy túlmutat teljesítményben a Convoy C8 modellen, amit most tudott bizonyítani is. Az oldalkapcsoló kezelése kényelmes, a “taktikai” kapcsoló lehet pár embert visszatart, de ne tartson, hiszen itt a vezérlés nem azzal történik, mint az egy gombos lámpáknál. A 2 perces turbó mód során meglepően magas fényerőt présel ki magából, méghozzá jelentős melegedés nélkül. A kidolgozás minősége, a tartozékok sora, mind-mind nagyon pozitív irányba billenti a mérleget, mert mint sima elemlámpa is megállja a helyét tisztességesen a P30.

Nitecore P30 dobozán hüvelyekkel

A vadász szettben a tartozékok sora bőséges, cserébe a magasabb árért egy valóban minden szükséges kiegészítőt tartalmazó szettet kapunk, a jövőben maximum csak akkumulátorra kell költenünk. És egy stabil szerelékre is, mert a szett leggyengébb pontjának a tartozék mágneses szereléket találtam. A magyar piacra készített P30 “Economy” vadász szett árazásával csalogatja a vevőket, de így is teljes “élményt” ad a használónak, csak le kell mondania pár tartozékról és a legfontosabbról: a teljes értékű akkumulátor töltőről is. Arról az “új” Nitecore i2-es töltőről, aminek kezelése gyerekjáték, bárki megbirkózik vele, ráadásul autóban, szivargyújtóról is tudjuk használni, ha épp erre lenne szükségünk. Ár/fényerő arányban azt kell mondanom, hogy a vadász szettek “belépő” szintjén nincs ellenfele ennek a szettnek.
Megvásárolható 5 év garanciával az importőrtől, ráadásul kuponos kedvezménnyel még kedvezőbb áron:
Nitecore P30 – csak az elemlámpa – MEGSZŰNT!
Nitecore P30 “Economy” vadász szett MEGSZŰNT!
Nitecore P30 vadász szett – a tesztben szereplő teljes szett – MEGSZŰNT!
A régi verzió árusítása megszűnt, az új változat 21700 méretű (tartozék!) akkumulátorral és adapterrel 18650 akkuval is üzemel! A fénye nem változott meg, az üzemidő lett hosszabb és a test mérete változott a nagyobb akkumulátor miatt.
Nitecore “New” P30 – csak az elemlámpa
Nitecore “New” P30 vadász szett – a tesztben szerepővel megegyező fényű és felszereltségű prémium vadász szett

A Nitecore P30 elemlámpa részemről “ajánlott” plecsnit érdemel, míg a vadász szett is megérdemli a “tetszett” plecsnit, így most mindkettő ide kerül a cikk alá 🙂

     

Nitecore P30 – vadász szett teszt” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Nekem már jó pár éve megvan a P30. Az egyik legjobb lámpám. Csak hát a fórumon előhozakodni egy ilyen lámpával nem túl népszerű dolog.

    1. A népszerűséget el kell engedni, míg az ember nem celeb és nem azért “fizetik”, hogy népszerű legyen addig akár mondhat igazat is 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .