Fenix PD32 V2.0 – zsebthrower akcióban

Fenix PD32 V2.0 oldalról

Bevezető:

Már jó ideje a zsebthrower lámpa funkcióját nálam a Nitecore MH12S látja el. Relatív kompakt méretű, egészen fényerős lámpa jó vetítési képpel, és egészen magas hatótávval. Ennek az elődje, a Nitecore P12GT volt az igazi kedvencem, és úgy érzem, hogy méltó utód nélkül maradt a piac a gyártás megszüntetése után. És végre megtört a jég! A Fenix piacra dobta tavaly év végén a PD32 V2.0 verzióját, amit sokáig csak nézegettem, de végül beszereztem. Visszatartott 1-2 dolog a vásárlástól, de aztán egyáltalán nem bántam meg, hogy megvettem, mert beváltotta a hozzá fűzött reményeim. Újra van igazi kompakt thrower elemlámpám. Ismerjétek meg Ti is minden előnyét és hátrányát a cikk további részeiből!

Fenix PD32 V2.0 distance banner

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Fenix
Modell: PD32 V2.0
Emitter típusa: OSRAM KW CSLPM1.TG
LED-ek száma: 1
Maximális fényáram: 1200 lm
Maximális fényerő: 39000 cd
Kapcsoló típusa: forward clicky (mechanikus)
Áramforrás: 18650 / 2x CR123
Módok száma: 4 (alacsony, közepes, magas, stroboszkóp)
Újratölthető: nem
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1m

Doboz tartalma:

A Fenix PD32 V2.0 elemlámpa színesen nyomtatott vékony kartondobozban kerül a piacra, mely a márkára jellemző színvilággal rendelkezik, és informatív a lámpa paramétereit tekintve. A csomagolásra nem lehet panasz, hozza a várt minőséget. Belül egy formázott műanyag panelbe van bepattintva az elemlámpa, valamint a kevéske kiegészítő, amit kapunk hozzá. A jó minőségű övtok sajnos tépőzárral zárható, ami hangos nyitást tesz csak lehetővé. Az igényes csuklópánt mellett egy pót tömítő gyűrű került még a dobozba, amibe kezelési utasítás és garancia kártya is lett csomagolva. Semmi sallang, semmi plusz költségnövelő kiegészítő, csak ami feltétlen szükséges és hasznos.

Fenix PD32 V2.0 tartozékok

Felépítés:

Három fő részből épül fel a Fenix PD32 V2.0 elemlámpa, de a gyártó a fejet a testre ragasztotta, ezért a fej és test párosát egyben vizsgálom a továbbiakban.

Fenix PD32 V2.0 test szétbontva

Fej + test:

A Fenix PD32 V2.0 elemlámpa fej része egy méretes bezel gyűrűvel kezdődik. Ez szorítja helyére egy gumigyűrűvel a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott keményített ásványi üveg lencsét. A lencse a sima felületű (SMO) reflektornak nyomódik, ami az OSRAM KW CSLPM1.TG LED köré fehér központosító gyűrűvel illeszkedik, tökéletes vetítési képet garantálva. A bezel gyűrű külső fele mindenféle textúrától és mintázattól mentes, mindössze a sorozatszámot és a fej melegedésére figyelmeztető piktogramot festették rá. A fej oldala eztán enyhén kiszélesedik, itt 5 darab egyenes letörést martak a körívbe, a megmaradt íves felületeken pedig 3-3 keresztirányú bemarást készítettek a jobb hőleadás érdekében. A fej eztán egy keskeny körbefutó vájattal folytatódik, amit sima felületű gyűrű követ. Erre a gyűrűre a gyártó neve és az elemlámpa típusszáma lett rányomtatva. A fej ezzel véget is ért.

Belső felében a driver alsó fele látható. Középen egy réz tömbre fekszik fel az akkumulátor pozitív pólusa, mellette két íves érintkező biztosítja a polaritásvédelmet, ezért flat top akkukkal ez az elemlámpa nem használható, csak button top cellákkal. A fej és a test mint már említettem össze van ragasztva. A test része kevés izgalmat tartogat. Körbefutó horonnyal kezdődik a fejbe ragasztott menetes rész után a test külső fele, amit hosszú, textúrázott rész követ. Ez a modell is a Fenix elemlámpákra jellemző körkörös mintázatot kapta meg, melyet 6 darab letöréssel és a letörésekben végigfutó barázdával díszített a gyártó. Ezt a felületet egy szélesebb körbefutó barázda követi, ide van felpattintva a rozsdamentes acél klipsz. A test végén egy darab gumi tömítőgyűrűt találunk, amit jó minőségű, trapéz profilú menet követ. Ez gyárilag kenve van, és nagyon finoman jár. A HAIII szabványt teljesítő kemény eloxálást csak a test végéről távolította el a gyártó.

Fenix PD32 V2.0 test hátulja

Zárókupak:

A zárókupak belső felében egy aranyozott rugót láthatunk, minden mást eltakar a bepattintott fekete műanyag fedél. Csak a fedél melletti peremről lett eltávolítva az eloxálás. A zárókupak test felé lévő végén egy keskenyebb, sima felületű gyűrűt egy picit vastagabb, szintén sima felületű gyűrű követ. Ezt egy körbefutó barázda választja el a hosszbordázott textúrával ellátott résztől, melyet 6 darab letöréssel díszítettek. Ezekben a letörésekben felváltva martak vagy egy hosszúkás vonalat, vagy a közepére egy kört. A textúrázott résznek egy körbefutó barázda vet véget, melyet már csak egy sima felületű perem követ.

Ez a perem két egymással szemben lévő oldalán be lett vágva, így kesztyűben is könnyen hozzáférni a gumi borítású nyomógombhoz. A kiálló peremeken két-két lyukat fúrt a gyártó. Ezeket sem nevezném hatalmasnak, de végre már értelmezhető méretűek és van hely a gomb és a perem közt, ezért be lehet fűzni kényelmesen a csuklópántot. A nyomógomb egy trükkös kapcsoló, ugyanis mechanikus forward clicky kapcsoló benyomását kelti, de nem lehet az a kezelése miatt. A gomb csendesen működik, ezért alkalmas lehet műveleti felhasználásra is a lámpa.

Fenix PD32 V2.0 hátulról

Mérete:

Íme pár másik lámpával összehasonlítva a mérete:

Fenix PD32 V2.0 mérete

A sort egy 18650 akkuval kezdem, amit a nemrég bemutatott XTAR WK18 Pacer követ. Láthatóan egészen kompakt és kecses elemlámpáról van szó a tesztben, a Fenix PD32 V2.0 a harmadik a sorban. A negyedik lámpa az Olight M2R Pro Warrior már 21700 akkut használ, akárcsak az utána következő Nitecore MH12S. A képen az utolsó az egészen fényerős Convoy C8+ elemlámpa, ami sokkal méretesebb fejjel rendelkezik, mint a többi elemlámpa a képen.

Üzembe helyezés, kezelés:

Ahhoz, hogy a Fenix PD32 V2.0 elemlámpát üzembe tudjuk helyezni, szükségünk lesz egy button top 18650 akkumulátorra, vagy kettő darab CR123 elemre. Én ez utóbbival nem próbáltam az elemlámpám, így maradok a továbbiakban a 18650 akkumulátornál.

Fenix PD32 V2.0 battery banner

A testbe helyezve az akkut, majd a zárókupakot rátekerve azonnal üzemkész állapotba kerül az elemlámpa. A zárókupakon lévő egyetlen forward clicky gombbal történik a lámpa vezérlése. A gombot félig benyomva azonnal világítani kezd a memóriában lévő fokozat fényével a Fenix PD32 V2.0. “Kattanásig” lenyomva a gombot a lámpa bekapcsol a memóriában lévő fokozatban. Bekapcsolt lámpa esetén van lehetőségünk fokozatot váltani a gomb félig lenyomásával, majd felengedésével. 3 fokozat érthető el: alacsony (30 lm), közepes (350 lm) és magas (1200 lm). Ezek a fokozatok ciklikusan követik egymást ebben a sorrendben. Speciális módként a stroboszkópot tették a menübe, ennek aktiválásához ki vagy bekapcsolt lámpa esetében a gombot több, mint 0,5 másodpercig kell benyomva tartani.

Fenix PD32 V2.0 datasheet

Mérések:

Méretei:
– hossza: 130 mm
– legnagyobb átmérője (klipsznél): 29,5 mm

Tömege áramforrás nélkül: 82,1 g

Mért színhőmérséklete a LED-nek: ~6500 K
Mért színhűsége a LED-nek (CRI): ~71
Duv kalkulált értéke: ~0,0022
PWM villogás nem tapasztalható egyik fokozaton sem.

Hőtermelése:

A megszokott 15 perces mérés, és eredménye:

A tesztet zárókupakra állított lámpával végeztem légmozgás nélküli szobában, szobahőmérsékleten. Láthatóan a magas fokozatban indított lámpa hőfoka a bekapcsolást követően hirtelen megnő, majd eléri kb. 2 perc alatt a maximális hőfokát, eztán visszalép és innentől kezdve stabilizálódik is a hőmérséklete kb. 45,5°C értéken, ami egészen alacsony hőfok. A hővédelem nem időzített visszalépés, hanem aktív hőmérséklet figyelés, ennek megfelelően a magas fokozatban használt lámpa visszahűlés után rövid időre ismét tudja a maximális fényerőt, de onnan gyorsan visszalép, hogy megelőzze a lámpa túlmelegedését.

Fényerő:

Mért fényerő feltöltött akkuval, indítás után 30 másodperccel:

 • Magas fokozat 32700 cd (-16%), FL1 szabvány szerint számolva 362 m hatótáv.
 • Magas fokozat visszalépés után 13175 cd, FL1 szabvány szerint számolva 230 m hatótáv.
 • Közepes fokozat 10425 cd (-12%), FL1 szabvány szerint számolva 204 m hatótáv.

Futásidő:

Két grafikont készítettem, az első a magas fokozaton készült:

Fenix PD32 V2.0 high runtime

A magas fokozatban indított lámpa kb. 1,5 percig tartja a maximális fényáramot, majd zuhanásba kezd a grafikon. újabb 2 perc alatt a fényáram leesik 38%-ra (~456 lm), majd ezt tartja a 142. percig. Itt egy kis tüske után a 153. percre visszalép 26%-ra (~312 lm), majd a 157. percre lelépked szépen holdfény módra. Holdfény módban van alacsony feszültség figyelmeztetés is, 5 percenként kettőt villant a lámpa fénye. A mérést eztán befejeztem.

Fenix PD32 V2.0 medium runtime

A közepes módban is elvégeztem a mérést. Ez sajnos már nem stabilizált, hanem a hosszabb üzemidőre megy rá és folyamatosan halványodik a fénye. Bekapcsolás után az 50. percben már csak a kezdeti fényáram 90%-a áll rendelkezésre (~315 lm). A 235. percig folyamatosan halványul és eléri az 50%-os fényáramot (175 lm), majd itt egy 5% felugrás után ismét csökken, de már meredekebben a grafikon. A 300. percben 20%-ig csökken (70 lm), és ekkor vissza is lép holdfény módba. Igazán sajnálom, hogy nem konstans a kimenete, mert a magas módban visszalépés után már tudta tartani a kb. 450 lumenes fényáramot is, de ezt beáldozta a gyártó a hosszabb üzemidő oltárán a közepes fokozatban.

Fénye:

A szokásos képek 100 méteres távolságon:

Fenix PD32 V2.0 100 meter

Rövid hatótávú lámpát nem tettem a tesztbe. Az első elemlámpa is bőven teljesíti a 100 méteres távot, ez pedig nem más, mint az Olight M2R Pro Warrior. Őt a Nitecore MH12S követi. Közvetlen utánuk már a tesztalany Fenix PD32 V2.0 elemlámpa fénye látható. Kevesebb a szórt fény, de a hotspot jól fókuszált és erőteljes. A következő elemlámpa a Convoy C8+ XP-L HI LED-del szerelve, szinte megegyezik a fénynyaláb profilja az előtte lévő lámpával. A sorban az utolsó a Nitecore P30 elemlámpa a maga 100000 cd fényerejével.

200 méteres távolságon is elkészültek a fotók, íme:

Fenix PD32 V2.0 200 meter

Ez a táv már jóval nagyobb falat, látszik is az első “versenyző” fényén. Hiába nagyobb a reflektor átmérője a Brinyte PT18 Pro elemlámpában, a fénye mégis kevésbé fókuszált, a 200 méterre lévő barlang már épp csak felsejlik a háttérben. Őt a Nitecore MH12S követi, ami egy kb. 1″ átmérőjű, cső alakú elemlámpa. A harmadik fotón a Fenix PD32 V2.0 fénye már mint egy thrower tör előre, könnyen megvan neki ez a távolság. A Convoy C8+ XP-L HI LED-es verziójának sem akadály ez a táv, viszont ezt sokkal nagyobb méretben tudja nyújtani, akárcsak az őt követő Nitecore P30. Az utolsó képen a Cyansky K3 fénye látható bekapcsolást követően.

Konklúzió:

Mit is mondhatnék erről a kis fenevadról. Tényleg jól megépített, és tényleg erőteljes mini thrower, 1″-os cső méretbe zsúfolva. Sajnos ritka az ilyen lámpa, de szerencsére itt van nekünk a Fenix PD32 V2.0, és lehet vele villantani. Ugyan a magas fokozat visszalép relatív hamar, de mégis marad kellő fényerő ahhoz, hogy átlag feletti távolságot megvilágítson. A koncentrált fénysugár valódi thrower érzést nyújt, de ha szükséges akkor a hétköznapokban is megállja a helyét feltételekkel. A felépítésbe, kidolgozásba, minőségbe lehetetlen belekötni, egyik negatívumként én a kapcsolót tudnám megemlíteni, ami szerintem túlzottan hosszú úton jár. Ez igényel némi megszokást, de a menü egyszerűsége kárpótol ezért.

Fenix PD32 V2.0 switch banner

Az övtok is lehetne mágneses záródású, mert hiába hangtalan a kapcsoló, mire elővesszük a lámpát a tokból már mindenki tudja, hogy jelen vagyunk. Egyébként nekem nagyon tetszik ez az elemlámpa, fejlámpa mellé kiváló választás.Ha magas fényerőre van szükség, de mégsem szeretnénk nagyobb méretű lámpát magunkkal cipelni ezt könnyen zsebre vághatjuk. Meg is kapja az ajánlott pecsétet, de szeretném kiemelni ismételten, hogy ez nem alkalmas általános felhasználásra, kifejezetten távolra fókuszált fényű, nagyon kompakt elemlámpa, tisztességes üzemidővel. Csak az vásárolja meg, akinek erre van szüksége!

Megvásárolható kuponos kedvezménnyel közvetlenül az importőrtől:
Fenix PD32 V2.0

Fenix PD32 V2.0 ajánlott

Értékelés:

Pro:

 • magas fényerő
 • minőségi kidolgozás
 • egyszerű kezelés
 • hangtalan kapcsoló
 • kompakt méret
 • hasznos tartozékok

Kontra:

 • hosszú úton járó kapcsoló
 • hideg színhőmérsékletű LED alacsony színhűséggel
 • csak button top akkukkal működik
 • nincs tartozék akkumulátor
 • viszonylag magas ár

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .