XTAR ST2 – a leggyorsabb gyorstöltő

XTAR ST2 borító

XTAR ST2 akkutöltő teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Konklúzió

Bevezető:

Az XTAR biztosan nem ismeretlen márkanév az olvasóim számára, hiszen a csúcs töltőjükről, a VP4 Plus Dragon töltőről már írtam megjelenésekor. Mindig is jó minőségű, automata, megbízható töltőikről voltak híresek. Illetve az alacsony töltőáramokról is, mivel az általuk piacra dobott eszközök nagyrészt csak átlagos töltőáramokat tudtak leadni. Egészen az XTAR ST2 megjelenéséig. 4.1 A maximális töltőáram mindkét slotban! Bizony, helyesen írtam, ennyi, ennyiszer. A magas töltőáram miatt ebbe a töltőbe már került hőmérséklet szenzor is, nehogy az akku túlmelegedjen és esetlegesen balesetet, lakástüzet okozzon. A biztonság mindenek előtt, szerencsére ebből nem enged a gyártó -nagyon helyesen. Ez a töltő főként az ecigiseknek lett gyártva, de mi is hasznát vehetjük ügyesen felhasználva. Nézzük meg, hogy milyen is ez a töltő, mire is van szükségünk pluszban, ha ezt az iszonyú magas töltőáramot szeretnénk elérni, valamint megbízhatóan működik-e a mindennapokban.

XTAR ST2 compatible banner

Gyártói specifikáció:

Gyártó: XTAR
Típus: ST2
Tölthető típusok:  3,6/3,7 V Li-Ion (IMR/INR/ICR)
Kompatibilis akkuk: 18650, 20700, 21700, 22650, 26650
Töltőáram: 1 A x 2 vagy 2 A x 2, vagy 4,1 A x 2
Tölthető cellák száma: maximum 2 db
Bemeneti feszültség: PD2.0 és QC3.0 szabványok szerint (maximum 15 V ~3 A)
Bemeneti csatlakozó: USB Type C
Töltés algoritmusa: TC (csepptöltés), CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: rövidzárlat, túltöltés, túláram, túlfeszültség, hőmérséklet, fordított polaritás
Tömege: 156 g

XTAR ST2 doboza

Doboz tartalma:

Nem bánt túl bőkezűen a gyártó a csomagolás során a kiegészítőkkel. Ami leginkább hiányzik a csomagból az a hálózati adapter, amiből a PD2.0 szabványnak megfelelő szerintem nem sok háztartásban található meg jelenleg. A gyönyörű, igényes csomagolást kibontva az XTAR ST2 töltőn kívül egy több nyelvű kezelési utasítást, egy USB Type C – USB Type C valamint egy USB Type C – USB kábelt találunk. Más egyéb tartozék nincs.

XTAR ST2 tartozékok

Felépítés:

Elég speciális eszköz az XTAR ST2 akkutöltő. Aki nem olvasta el figyelmesen a műszaki adatokat, annak itt újra leírom a lényeget: 18650 akku a legkisebb, amit bele lehet tenni. Kisebbet nem, méghozzá szándékosan nem. A töltő formára semmi látványosat vagy újat nem ad. Felülről nézve fekete keretben látható a két hatalmas slot, bennük rövid úton mozgó sínes érintkezőkkel, valamint egy-egy fém “folttal”. Ezek nem mások, mint a hőmérséklet érzékelők. A töltő alsó vége felé keskenyedik, itt helyezték el az informatív, kék háttér világítással szerelt LCD kijelzőt is. Felette mindkettő slot alatt egy-egy állapot jelző LED-et rejtettek el. A kijelző alatt közvetlenül kettő nyomógombot találunk, melyeket ha megnyomunk akkor nem csak a funkciók változásán, hanem az LCD kijelző alsó részén is látható változást okoznak. Erre azért jobban is odafigyelhetett volna a gyártó.

XTAR ST2 safe banner

A jobb és a bal oldalán semmi extrát nem találunk, ezért ide a gyártó kék keretet festett, hogy kicsit feldobja a látványt. A töltő alsó élén szintén semmi nem látható. A felső élén végre változatosság: felül két szellőző nyílás lett elhelyezve, a középső részén alul pedig egy Type C csatlakozó. A töltő alján 5 gumitalpat találunk, alsó és felső részén szellőző rostélyokat. Teljesen passzív a hűtése, tehát nincs benne ventilátor, ezáltal hangja sincs. A két szellőző rostély közt festették fel a gyártói és műszaki adatokat, valamint a sorozatszámot tartalmazó matrica is ide lett felragasztva. Sarkalatos pont, mivel az XTAR kiváló töltőit hamisítják, ezért csak megbízható forrásból vásároljuk meg!

XTAR ST2 oldalai

Üzembe helyezés, kezelés:

Ahhoz, hogy használni tudjuk, mindenképp szükségünk lesz egy hálózati adapterre, vagy egy szabványos USB csatlakozóra. Ha szeretnénk a töltő tudását kiaknázni, akkor viszont nem egy szimpla hálózati adaptert kell vennünk, mert az bizony kevés lesz. Mindenképp PD2.0 vagy magasabb szabványt teljesítő adaptert kell szereznünk. Nekem az áramot az XTAR TYPE-C45IC tápegység nyújtja, ami maximum 20V feszültség melletti 2,25A áramerősség leadására képes. Hamarosan bekerül ez is a kínálatba, egyszerű, de minőségi szerkezet.

XTAR ST2 TYPE-C45IC

A töltőhöz két féle kábelt kapunk: egy USB – Type C, valamint egy Type C – Type C csatlakozóval ellátottat. Én ez utóbbival próbáltam XTAR ST2-ben rejlő tartalékot megkaparintani. A töltőt az áramforráshoz csatlakoztatva a kijelző kék háttér világítása azonnal bekapcsol, a két slot alatti állapot jelző LED-ek zöld fénnyel kezdenek világítani. Fontos lépés, hogy a töltőben ilyenkor még ne legyen akku, mert akkor a PD protokoll nem fog működni az áramellátásban ha már ekkor terhelést kap az eszköz! A kezelési utasításban is felhívják erre a figyelmet, tehát üres állapotban indítsuk be a töltőt minden esetben! A töltőáramot slotonként még az akku behelyezése előtt ki tudjuk választani a slothoz tartozó “CH1” és “CH2” jelzésű gomb nyomkodásával. Az alapbeállítás 4,1 A!

XTAR ST2 cut-off banner

Jó tudni:

1 amper, 2 amper és 4,1 amper közti töltőáramot tudunk aktiválni, akár mind a kettő slotban egyszerre is! Szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy a legmagasabb töltőáramot ne használjátok, kizárólag ezt a magas áramot elviselő speciális, nagy áramú akkucelláknál! Ha egyszerű akkukat tesztek bele akkor jobb esetben csak forrósodni fog az akku, majd a hővédelem lekapcsol. Rosszabb esetben az akku élettartamára is erősen negatív hatást fog gyakorolni ez a folyamat. Megfelelő akkuval azonban magát a csodát láthatjuk ennél a töltőáramnál! Ilyet bizony még én sem tapasztaltam, megdöbbentő látvány, ahogy közeledik a 100%-os töltöttség!

XTAR ST2 time banner

Egyébként ez az akkutöltő is a többi XTAR töltőhöz hasonlóan teljesen automata, egyedül a töltőáram értékét tudjuk meghatározni, de még ezt is képes felülbírálni ha a szoftver olyan utasítást ad. Márpedig adhat. Ha behelyezünk egy akkut, akkor először is analizálni fogja. Megméri a belső ellenállást (ezt ki is írja a kijelzőn a töltés kezdetéig), ami ha magas a szoftver szerint akkor 2 amperben maximalizálja a töltőáram értékét az SV2. Meglepő módon megengedi, hogy hülyék legyünk, és újabb gombnyomással ismét engedni fogja a 4,1 A áramerősségű töltést. A kezelési utasításban leírja, hogy ezzel kinyírjuk az akkut, majd felteszik a kezüket és már mehet is, saját felelősségre gyárthatjuk vele a veszélyes hulladékot.

XTAR ST2 oldalai

Speciális funkciók:

Amennyiben az akku véletlenül túl lenne merítve akkor sincs minden veszve, mert az XTAR ST2 töltőben található “0 V aktiválás” funkcióval még megpróbál bele életet lehelni a töltő. Ekkor “ACTV” feliratot láthatunk a kijelzőn, és alacsony töltőárammal próbálja meg az akkut feltölteni nagyjából 2,5V-os feszültségig, majd átvált normál töltésre. Amennyiben az akkut hibásnak ítéli a töltő, mert az aktiválás nem sikerül, vagy zárlatos, akkor a slot alatti állapot jelző LED fénye zöld színűre vált, majd a kijelzőn “Er” feliratot láthatunk. A kijelző háttérvilágítása 1 perc tétlenség után alacsonyabb szintre veszi vissza a fényerőt. Bármely gomb több, mint 1,5 másodperces nyomva tartásával a háttérvilágítást teljesen ki is kapcsolhatjuk, ami újabb gombnyomásra bekapcsolódik ismét.

XTAR ST2 safety banner

Az állapotjelző LED-ek egyébként nem csak a töltés folyamatát jelzik vissza. Ha nem világítanak akkor a töltő nincs áram alatt. Zöld fény esetén ha nincs benne akku akkor készenléti állapotot jelöl, ha van benne akku akkor annak feltöltött állapotát, fordított polaritását, vagy rossz minőségű kontaktját is jelölheti “Er” hibaüzenettel kísérve. A piros fénnyel a töltési és az aktiválási folyamatot jelzi.

XTAR ST2 kijelző

Mérések:

Tömege: 157,1 g
Mérete (sz*h*m): 74 mm * 143 mm * 36 mm

Mérete kevésbé teszi hordozhatóvá, ezért kifejezetten otthoni töltőnek ajánlom. Az alábbi képen együtt fotóztam le pár töltőmmel. A fotón első a sorban egy egyszerű gyufásdoboz. Utána egy úti töltőt, a Nitecore F2 mérete látható. Ez még pici, tényleg zsebre is vágható, utazásnál nálunk lehet. Ellenben az XTAR ST2 már jócskán fölé magasodik, ráadásul a mélysége is jelentős. Az utolsó a sorban a napi használatban lévő töltőm, az XTAR VP4 Plus Dragon.

XTAR ST2 mérete

A legfontosabb persze az, hogy mégis a töltés végén hogyan állnak az akkukban a feszültségek. Elég sok akkut töltöttem fel vele, 18650, 26650 és 21700-as védelem nélküli akkukból állt a felhozatal. A töltőáramot minden esetben 4,1 A alapbeállításon hagytam. Néhány fáradtabb 30Q akkunál vissza is vette 2A értékre a töltő automatikusan. Nem nyúltam hozzájuk, csak kivettem az akkukat a töltőből, miután az állapotjelző LED zöldre váltott. A feszültségeket nagyjából 30 perc pihentetés után mértem meg.

XTAR ST2 activation banner

A mért akkufeszültségek meglepően alakultak: 18650 akkumulátornál 4,15-4,18 V értékeket mértem vegyesen, teljesen random. Nem tudtam a különbséget semmihez kötni. 26650 és 21700 akkunál minden esetben hajszál pontosan 4,20 V feszültséget mértem, egyszer sem tért el ettől az értéktől egyik akkum sem. Ez még inkább meglepett. Persze ezek nem rossz értékek, mivel nem tölt túl, de a kisebb méretű akkuk eltérő feszültsége mód felett érdekes. Nagyjából 40 töltést csináltam eddig az XTAR ST2 töltővel, egyszer sem hibázott ez idő alatt, a megbízhatóság úgy néz ki megmaradt.

XTAR ST2 temperature banner

Konklúzió:

A mai egyre nagyobb kapacitású és egyre magasabb áramerősség leadására képes akkucellák idejében az efféle magas áramú töltőknek kezd kialakulni a létjogosultsága. Mivel a megfelelő akkumulátorok élettartamát nem csökkenti jelentősen a magas töltőáram, viszont a töltésre szánt időt nagyon nagy mértékben képes lecsökkenteni, ezért a piacon is eladható könnyedén egy ilyen eszköz. Rettentően nagy előnye sok eddigi szuper töltővel szemben, hogy ennél már a mérnökök kalkuláltak a szokatlanul hosszú 21700-as akkuk használatával, amik az eddigi akkutöltőkbe sehogyan nem fértek bele. Most vígan huppannak bele a slotokba, még bőséges tartalék marad így is a csúszóérintkezőben, ha esetleg még hosszabb akkumulátorok kerülnének egy-egy elemlámpába.

XTAR ST2 töltés

Meglepetésemre a pozitív érintkezőn lévő dudor segítségével még a speciális kialakítású Olight 21700-as akkumulátort is fel tudtam vele tölteni. Ezen tulajdonsága jelenleg a piacon egyedülállóvá teszi az XTAR ST2 töltőt. Működése során apró anomáliaként a kisebb méretű akkuk nem 100%-os feltöltése jelentkezett nálam, de így is csak 1-2 % töltöttséget veszítünk, cserébe nem tölti túl az akkut, ezáltal nem károsítja annak kémiai összetételét. A már mondhatni megszokott XTAR minőséget és megbízhatóságot kapjuk a pénzünkért cserébe, ami mellé szinte teljesen “bolondbiztos” vezérlés is tartozik, ezért én bárkinek aki ilyen akkumulátorokat használ bátran ajánlom megvételét-használatát!

Gyártói oldal: XTAR ST2
Megvásárolható: XTAR ST2 – BangGood

XTAR ST2 tetszett

XTAR ST2 – a leggyorsabb gyorstöltő” bejegyzéshez 5 hozzászólás

    1. Ha azt nézem, hogy nagyjából 3 darab 21700-as akku ára, akkor szerintem nem is sok, főleg ha a rengeteg időt is számolom, amit megspórol az életemből. 26650 és 21700 akkuhoz szerintem jó választás. Ha kímélni akarom akkor töltöm 1A-el, ha sietek mert kell a lámpám meg ráküldöm a 4,1A-t. Ezek az akkuk már általában bírják. Szerintem az L6 tulajok tudnának mesélni arról, hogy a kettő 26650 akku mikorra van kész. Mert ezzel ha szükséges akkor nagyon hamar. Az pedig megfizethetetlen 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .