Nitecore MH40GTR – vadász szett teszt

Nitecore MH40GTR hunting kit cover

Nitecore MH40GTR vadász szett teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
A szettről
Konklúzió

Bevezető:

Szépen haladunk a vadász szettek tesztjeivel, és most újabb lépcsőfokra lépünk, mégpedig az 1000 méteres, vagyis az 1 kilométeres hatótávú lámpák következnek. A tesztsorozat első ilyen tagja a Nitecore MH40GTR vadász szettje. Ezeknél a lámpáknál már a méretek is minden dimenzióban nőnek: a fej nagyobb átmérőjű, mert szükség van a nagyon jól fókuszált fényre, valamint a hosszuk is nőtt, mert ezek már nem egy akkut, hanem általában kettőt használnak sorba kötve. Kicsit tartottam is tőle, mert képek alapján ez egy elég nagy méretű lámpának tűnt, majd mikor megkaptam és kibontottam akkor ámultam csak el igazán. Először el sem hittem, hogy a P30-as doboza nagyjából akkora, mint az MH40GTR doboza. Pedig De. Aztán kibontottam, kézbe fogtam és meg kell állapítsam, nem is olyan vészes ez, mint fotók alapján. Lássunk is neki, hogy megismerjük közelebbről.

Nitecore MH40GTR oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: MH40GTR
Emitter típusa: Cree XP-L HI V3
Maximális fényáram: 1200 lm
Maximális fényerő: 252000 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: keményített ásványi üveg kétoldali tükröződésmentes bevonattal
Reflektor típusa: alumínium SMO (PDOT technológiával)
Kapcsoló típusa: forward clicky
Áramforrás: 2 darab 18650 lítium ion akkumulátor vagy 4 darab CR123 fotóelem
Módok: 6 (alacsony, közepes, magas, turbó, SOS, stroboszkóp)
Beépített töltés: van, speciális DC csatlakozón, hálózati adapterrel
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 374 g

Nitecore MH40GTR vadász szett doboza

Doboz tartalma:

A Nitecore MH40GTR csak egyféle, gyárilag összeállított vadász szettben vásárolható meg. A doboz talán picivel jobb minőségű, mint a P30 esetén volt, belső részében a tetején “tojástartó” szivacsprofilt találunk. Az aljában, ahol a tartozékok kaptak helyet, lézer vágott szivacsos bélést helyezett el a gyártó. Sajnos a minőségérzet nem az igazi, kicsit exkluzívabb körítést vártam. A tartozékok sora bőséges, hiszen mindent megkapunk ehhez a modellhez is, mintha a sima dobozos változatot vásárolnánk meg. Tehát a lámpán kívül kapunk hozzá: csuklópántot, taktikai gyűrűt, 2 darab tartalék O-gyűrűt, egy tartalék gumi nyomógombot és egy klipszet is, valamint övtokot!

Nitecore MH40GTR vadász tartozékok

Persze az EU dugvillával ellátott hálózati adapter is tartozék, mely az adattábla szerint 12 V feszültséget és maximum 1 A áramerősséget szolgáltat a DC csatlakozón keresztül. Két darab NL1826 jelzésű 18650 akkumulátor is a csomag része természetesen. A vadászati kiegészítők az alábbiakból állnak: RSW1 lengőkapcsoló, NFR70 és NFG70 színszűrők,  valamint GM02M jelzésű mágneses szerelék. A szetthez több nyelven íródott kezelési utasítás tartozik.

Felépítés:

A Nitecore MH40GTR elemlámpa szétszerelhető, a klasszikus három részes építést követi, de azért van némi bonyolítás benne:

Nitecore MH40GTR szétbontva

Fej:

A fej a bezel gyűrűnél ragasztva van, elölről nem lehet szétbontani. A bezel szokatlanul nagy, 70 mm átmérőjű, oldalán finoman barázdált, fogazott kialakítású. Alatta ahogy látom speciális gumi tömítő gyűrűt helyeztek el. A reflektor már a marketing anyag szerint is méretes, 60 mm átmérőjű, a Nitecore szokásos PDOT (Precision Digital Optics Technology) technológiájával készült, amit Crystal Coating technológiával kombináltak. A reflektor mélyében fekete színű központosító gyűrű tartja tökéletesen centerben a Cree XP-L HI V3 LED-et, amit réz DTP csillagra forrasztott a gyártó. Kívülről ennyi látszik, több részletet sajnos nem tudunk meg róla.

Nitecore MH40GTR feje

A bezel gyűrű után összeszűkül a fej átmérője, majd egyből következik a folyamatosan csökkenő átmérőjű 4 darab hűtőborda, amit persze kicsit feldobtak 8 darab hosszirányú szélesebb bemarással. Őket egy újabb barázda után már egy vaskosabb perem követ, ami szimmetriában van a hűtőbordákkal. Ez után a gyűrű után bonyolódik kicsit a helyzet, ugyanis ránézésre mintha két nagy méretű hatlapú anya lenne a folytatásban, majd összeszűkülne a test méretére a fej, de ez optikai csalódás. Az imént leírt alkatrész egyben letekerhető, alatta pedig a fej valós részeit találjuk meg.

Nitecore MH40GTR fej szétbontva

Egy gumi tömítőgyűrűt helyeztek ide el, amit sűrű menet követ. A menet után egyszerű sík henger következik, rajta egy kisebb és egy nagyobb lyukkal. A picike lyuk, alatta egy LED-del, a töltés visszajelzésére szolgál. Alatta közvetlen egy nagyobb lyuk látható, ahová a tartozék töltő DC csatlakozóját lehet bedugni. Ha ügyesek vagyunk akkor némi tekergetés után egy rövidke menetről le tudjuk venni teljesen a takaró elemet. Ezen a részén meg van kicsit bonyolítva, mert a többi tömítés már a testhez tartozik, pedig ezt a felületet is tömíti. Tehát ezzel a rövidke menettel ér véget a fej. Belül a drivert láthatjuk, mely egy egészen hosszú aranyozott rugóval csatlakozik az akkumulátor pozitív pólusához, tehát akár flat top akkuval is tud működni az MH40GTR.

Nitecore MH40GTR reflector banner

Test:

A test egy nagyobb átmérőjű, eloxálástól megfosztott menettel kezdődik, aminek tövében gumi tömítőgyűrű látható. Ez állja útját a driver felé jutó pornak és nedvességnek. Ezt követően azonnal összeszűkül a test, és újabb tömítő gyűrűt találunk, ami pedig a töltőnyílást takaró elemnek a hátsó felét zárja el a külvilágtól. Érdekes megoldás, abszolút működőképes. Némi sík hengeres felület után egy körbefutó barázdával választották el a rombusz mintával textúrázott, kb. 32 mm hosszú szakaszt, amit egy újabb barázda zár le. Egy újabb sík gyűrű után az eddig 1″ méretű test összeszűkül 22,4 mm átmérőjűre, és egy hosszú, teljesen sík felületet láthatunk.

Nitecore MH40GTR test

Itt a látképet egyedül a ráfestett gyártó és típusjelölés, valamint a megfelelőségi szabvány jelölések dobják fel picikét. A nagyjából 44 milliméter hosszú ingerszegény felületet két   1″ átmérőjű gyűrű követi, melyeket egy barázda választ el, ahová a tartozék klipszet lehet felpattintani. A gyűrűk után ismét alacsonyabb átmérőjű felület következik, ahol már egy gumi tömítő gyűrűt is találunk, amit egy egészen hosszú, finoman járó menet tövébe helyeztek el. Ide tekerhető fel a zárókupak. A test kívül-belül végig eloxált, hátulján a cső végéről, míg elején a csatlakozó menetről is eltávolították a bevonatot.

Nitecore MH40GTR body banner

Zárókupak:

A viszonylag hosszú zárókupak semmi eget verő extrát nem nyújt. Belső felében alumínium gyűrű tartja helyén a kapcsolót is tartó PCB lapot, melyre egy szimpla aranyozott rugó került. Itt nincsenek őrült magas áramok, szóval az áram átvitelével nem lesz gond, nem kell aggódnunk. A zárókupak külső oldala egy hosszabb sík gyűrűvel kezdődik, amit egy barázda választ el némi rombusz mintával ellátott felülettől, amit szintén egy barázda le is zár.

Nitecore MH40GTR zárókupak

A kapcsoló eztán újabb gyűrűvel folytatódik, de ennek a gyűrűnek már két egymással szemben lévő oldala ki lett vágva, hogy a “taktikai” forward clicky kapcsolóhoz még kesztyűben is könnyen hozzá férjünk. Mindkét kiemelkedő peremben hatalmas ovális lyukat alakított ki a gyártó, szinte bármilyen zsinór átfűzhető rajta könnyedén. Hátsó felén a forward clicky kapcsoló fekete gumi nyomógombját láthatjuk, mely a peremek síkjától ugyan beljebb található, de a Nitecore MH40GTR-t fizikai adottságai miatt gyertyaként lehetetlen stabilan felállítani rá, holott a zárókupak stabilan megáll a végén.

Mérete:

Ez bizony már nem zsebméret, ezért is külön jó pont, hogy kapunk hozzá övtokot.

Nitecore MH40GTR mérete

A fenti képen a sort a tartozék NL1826 jelzésű 18650-es akku nyitja, amit a kiváló tulajdonságokkal rendelkező Nitecore MH23 elemlámpa követ. Kicsit megszaporodtak a Nitecore lámpáim, mert eztán pedig a kis zseb-thrower, a Nitecore P12GT következik, amiről szintén nagyon jó véleményem alakult ki. A klasszikus Convoy C8 minőségi vetélytársa, a Nitecore P16 a mai napig megállja a helyét, és a tesztben is szereplő gigászi méretű Convoy L2-es követi. Nála is nagyobb a fejátmérője a tesztalany Nitecore MH40GTR elemlámpának, ami hatalmas hűtőbordáival és kecses testével igazán látványos.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel a szett mindent tartalmaz, ami a Nitecore MH40GTR működtetéséhez szükséges, ezért vásárlás után azonnal használatba is tudjuk venni, ha a tartozék akkumulátorokat a testbe helyezzük polaritás helyesen. Elsőre talán meglepő lehet a kezelése, ezért figyelmesen olvassátok el az alábbiakat! Tehát ha minden össze van tekergetve a lámpán, a test a fejre húzva, a zárókupak is ráhúzva, akkor csak és kizárólag a turbó mód kapcsolható! Ez nem hiba, direkt ilyen! Céleszköz, nem általános felhasználású lámpa. Vadászat során így kell használni fegyveren, ezáltal lesz maximális az üzembiztossága.

Nitecore MH40GTR modes banner

A gyártó elképzelése szerint előre “beprogramozzuk” a lámpát, hogy mely kettő fokozat párosát szeretnénk a jövőben használni, így a használat céljának megfelelően “csak” kettő világítási fokozat lesz elérhető, azok viszont gyorsan, és mindkettő módban bekapcsolható a lámpa. Mindez hogyan lehetséges egy forward clicky kapcsolóval? Egy pici trükk segítségével.

Tehát ha minden össze van tekerve a lámpán, akkor csak turbó mód van. Ez fix fokozat. A másik fokozatot úgy tudjuk előcsalogatni, hogy a testet a textúrázott részénél megfogjuk, és egy kicsit “meglazítjuk”, vagyis megtekerjük balra. Ekkor a memóriába mentett fokozatba lép a lámpa, ami lehet alacsony, közepes, magas, SOS villogás és stroboszkóp. Ezt be tudjuk állítani ha széttekert állapotban a lámpát kikapcsoljuk, majd a gombot félig lenyomva, felengedve, majd újra lenyomva módot váltunk.

Nitecore MH40GTR eleje

A fenti módok közül ha kiválasztottuk a számunkra szimpatikusat, akkor nincs más dolgunk, mint a gombot felengedni, majd máris memorizálta a fokozatot az MH40GTR. Itt kicsit furcsán járt el a gyártó, mert ha a kikapcsolást követő 9 másodpercen belül újra bekapcsoljuk a lámpát, akkor a következő módban fog bekapcsolni, tehát csak a turbó fokozaton lehet “morzézni”, a második kiválasztott fokozatot sajnos nem lehet felvillantani kétszer egymás után. Talán ezen lehetett volna finomítani, de ez is céleszköz, nem általános felhasználásra termett elemlámpa.

Nitecore MH40GTR specificatin banner

Beépített töltés:

Most értem ahhoz a részhez, amitől én a leginkább tartok. Két akku sorba kötve töltődik. Én azt sem szeretem, ha párhuzamosan vannak kötve és úgy tölthetőek a lámpán belül, ennek viszont kifejezetten nem örülök. Legalább valahogy “balanszolná” őket a töltő, de ez nincs megoldva. Minden felhasználónak azt javaslom, aki így szeretné tölteni az akkukat, hogy csak és kizárólag párban, azonos típusú és kapacitású akkumulátorokat, lehetőleg egy rendelésből, -hogy nagy valószínűséggel egy idősek is legyenek- használjon így, és pár töltésenként tegye be az akkukat rendes akkutöltőbe is.

Nitecore MH40GTR töltőnyílás

A takaró gyűrű letekerése után a hálózati adapter DC csatlakozóját a fej alsó részébe dugva a kis piros LED gyors villogásba kezd. Ekkor a lámpa még nem tölt! Be kell a zárókupakon lévő kapcsolóval kapcsolni hozzá! Ekkor a gyors villogás átvált lassú villogásra, a töltés elkezdődik. A töltési folyamat végét folyamatos piros fénnyel jelzi a kis LED-en. Az akkumulátorokat kivéve kis pihenő után az alábbi feszültségeket mértem bennük: első akkuban 4,12 V a második akkuban pedig szintén 4,12 V amiket több ciklusnyi mérés során is megismételt pontosan. Azt azonnal látatjuk, hogy nem tölti teljesen fel az akkumulátorokat, de én ennek inkább örülök, mert így kisebb az esélye a hibázásra, ellenben némi kapacitást -ezzel üzemidőt- elbukunk, viszont nem kockáztatja az akkumulátorok élettartamát a töltés.

Nitecore MH40GTR charging banner

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor Nitecore NL1826 típusjelzésű 2600 mAh kapacitású védett lítium-ion cella. A védelem túltöltés, túlmerítés és rövidzárlat ellen védi az akkucellát. A gyártó ajánlása szerint 1 A áramerősséggel töltsük, maximális töltőáram azonban lehet 2 A is. Az általam mért kapacitása mindkettő akkumulátornak szinte azonos értéket mutatott, 2704 mAh és 2706 mAh értéket mértem az XTAR VP4 Plus Dragon töltővel. A belső ellenállásuk 45-70 mΩ közötti, ami egészen jó értéknek számít.

Nitecore MH40GTR NL1826

Mérések:

Méretei:
– hossza: 256 mm
– legnagyobb átmérője: 70,5 mm

Tömege: 374,7 g akkumulátor nélkül, 468 g tartozék akkumulátorral.

Nitecore MH40GTR hátulról

Mért fényerősség turbó fokozatban: 193700 cd – FL1 szabvány szerint 880 m hatótáv, vagyis nem teljesíti a gyári adatokat a lámpa 🙁
Mért fényerősség turbó fokozatban visszalépés után: 126000 cd – FL1 szabvány szerint 710 m hatótáv.
Mért fényerősség turbó fokozatban Nitecore RSW1 lengőkapcsolóval: 191400 cd – FL1 szabvány szerint 874 m hatótáv.

Hőtermelése:

Íme a 15 perces teszt alatt született grafikon a hőtermelésről:

Gyönyörű egyenletesen melegszik és egyáltalán nem látványosan forrósodik fel a Nitecore MH40GTR elemlámpa a turbó fokozatban indítva sem. Ha nem kapcsolgatjuk a turbó fokozatot akkor bizony képtelenség túlhevíteni, szerintem a hővédelem be sem avatkozik, csak az eltelt idő miatt lép vissza a turbó fokozatból. Használata során sem a fej, sem a test nem melegedett jelentősen, ami igencsak jó eredmény annak ellenére, hogy a fényerő elmarad a gyártó által megadott értéktől. Talán némi plusz áramot még kaphatna is a LED, az sem okozna gondot, és az ígért fényerő is könnyen meglehetne. A 15 perces teszt alatt a fej legmelegebb pontján sem érte el a 39°C hőmérsékletet. Bravó, gyönyörű teljesítmény!

Nitecore MH40GTR dragunovval

Futásidő:

Nagy meglepetést nem okozott a Nitecore MH40GTR futásidő grafikonja:

Nitecore MH40GTR futásidő

Első mérés során bekapcsolás után még felfut kb. 10%-ot a fényáram, majd egészen stabilan tartja is, a 7. percre csökken 95%-ra, majd innen lép vissza a lámpa 1,5 perc alatt stabil 67%-os fényáram értékre. Külön örülök neki, hogy nem csak pár másodperc, vagy épp 1-2 perc a turbó mód, ez hatalmas pozitívum. A nagyjából 790 lumenes fényáramot stabilan tartja a tartozék akkukkal a 120. percig, mikor is visszalép holdfény módba, majd a 144. percben kikapcsol a lámpa. Második mérésben is látható volt a fényáram felfutása pár másodperc múltán, majd éppen 7 perc előtt visszalépett, ezúttal is 67%-ra, amit tartott is stabilan, ez a részlet kinagyítva is látható.

Fénye:

Mindenki kedvenc része, a fényéről készült képek következnek. Nem pocsékoltam az expókat 100 méteres távon, hiszen már a közepes fokozatban is könnyedén túlteljesíti ezt a távolságot.

200 méter:

Nitecore MH40GTR 200 méter

Első fotón a “referenciának” is tekinthető Convoy C8+ fénye látható, amit azért már elég sokan ismertek. Nem gond a 200 méter számára sem, persze az őt követő UTorch UT02 számára sem. Érdemes megnézni a lámpák fényének a színhőmérsékletét is. A C8+ és az UT02 is 5000 kelvines színhőmérsékletű, míg az őket követő Convoy L2 XP-L HI V2 1A LED-je elvileg 6500-7000 kelvin, láthatóan sokkal “hidegebb” a fénye. A Nitecore MH40GTR szintén 5000 kelvin színhőmérsékletű XP-L HI LED-et használ, sokkal természetesebb a megvilágított felület látványa. A következő két fotón az MH40GTR-re felkerült a vörös, majd a zöld színszűrő is.

578 méter:

Nitecore MH40GTR 578 méter

A Duna túloldala 578 méteres távolságra van, ami azért már nagyobb falat, persze nem az 1 kilométer hatótávúnak hirdetett lámpák számára. Nézzük mit nyújt ezen a távon a tesztalany. Az első fotósorozatot látjuk nagyjából a szemünkkel a fotózás helyéről, ahol az első képen a Convoy C8+ fényének “hiányát” láthatjuk is a túlparton. Az őt követő UTorch UT02 már jobban megvilágítja a partvonalat, persze közel sem olyan erősen, mint a Convoy L2, ami már nem csak a partot, hanem a mögötte lévő fákat is megvilágítja. A tesztalany Nitecore MH40GTR követi, aminek fénye szintén jól láthatóan eljut a túlparton lévő fákig is. A következő sorozatban ráközelítettem a túlpartra amennyire az objektívem engedte, így már sokkal láthatóbb az egyes lámpák fénye közti különbség, a sorrend maradt a kezdeti.

Nitecore MH40GTR RWS1 lengőkapcsoló

Elmentem az 1 kilométeres képeket is megcsináltam, de a hatalmas fényszennyezés miatt nem lettek elég látványosak ahhoz, hogy közzétegyem. Azonban mindenkit megnyugtatok, az MH40GTR fénye nem csak fotón, szabad szemmel is láthatóan (halványan) de megvilágította az Újpesti szemétégető kéményét.

A szettről:

Maga a vadász szett bátran kijelenthetem, hogy teljes. A csomagolás már méltó a felső kategóriához, de a belső szivacs bélését szebben is kivitelezhetné a gyártó, minden  esetre a lényegi feladatát ellátja: megvédi és szállíthatóvá teszi a lámpát. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire örülök annak, hogy miden egyes kiegészítőt megkapunk a lámpához a vadász szettben is. A tartozékok közül én hiányoltam az autós töltési lehetőséget! Egy szivargyújtó adapter elkelne a szettben, mert inverter nincs mindenkinek, arról nem is beszélve, hogy a 220 V aljzat csak a prémium terepjárókban megtalálható feláras extra.

Nitecore MH40GTR vadász kiegészítőkkel

Ennél sokkal nagyobb probléma, hogy a tartozék szerelék kicsi. A szó legszorosabb értelmében kell ezt értelmezni. A lámpa fejének átmérője olyan nagy, hogy a fegyver csövének ütközik, ezért nem tudja a szerelék megtartani stabilan. Ezt a hatalmas bakit szerencsére a hazai importőr szinte azonnal felfedezte, és ad a szetthez megfelelő méretű szereléket kérdés nélkül. A problémát is jelezték a gyártó felé, aki remélhetőleg hamar javít ezen. Az importőrnek hatalmas piros pont jár  a figyelmesség és “őszinteség” miatt. A lengőkapcsoló meglepően kevés fényerő veszteséget okoz ebben a lámpában, a 800 méter feletti hatótáv lengőkapcsolóval szerintem minden feladatra megfelelővé teszi ezt a modellt. Az elmaradhatatlan 5 lövéses tesztet is elvégeztem, hogy történik-e bármi anomália a lövések közben. Természetesen hibátlanul működött a lámpa, íme a videofelvétel: 

 

Konklúzió:

A Nitecore MH40GTR elemlámpával eljutottunk a vadászlámpák újabb szintjére, ami egyben a csúcskategóriát is jelenti a vadász szettek között. Már nem csak a lámpa tudása, a körítés is felső kategóriát idéz minden téren. A mérete is ennek megfelelően hatalmas, legalábbis az eddigi apróságokhoz képest, hiszen a dupla akkumulátort használó test és a hatalmas átmérőjű fej is kiemeli a “zseblámpák” közül. Persze nem akkora batár, mint a BLF GT -amit azóta sem vettem elő pont irreális méretei miatt -, de mégis tekintélyt parancsol magának. A csodás, már-már művészeti értékkel bíró hűtőborda kiképzése igencsak látványossá teszi, az avatatlan szemek is azonnal látják, hogy ez valami más, ez több, mint az átlag.

Nitecore MH40GTR dragunov tár

Persze több, de sajnos a méréseim alapján mégis kevesebb, mint amit a gyártó ígér. Próbáltam nagyobb teljesítményű akkumulátorral, próbáltam a meneteket megtakarítani, de mindhiába. Lehet, hogy csak az általam birtokolt darab nem tudja csak a gyári adatokat, egy kicsit mégis bosszantó dolog ez. Persze sötétben szinte azonnal kárpótolja a mérési eredmények hiányosságát a fénye, ami őrölten jól – és távolra – fókuszált hotspottal, jól kivehető és egészen széles koronával, és nem utolsó sorban meglepően széles spill-el (halványabban megvilágított fénykorong, “szórt fény”) rendelkezik. A megvilágított távolsággal sincs probléma, tudja ez így is a kilométert. Sokkal távolabbra elvilágít, mint ahová sötétben bárki is lövöldözne, vagy ellátna. Minden esetre nekem nagyon tetszett az elemlámpa, de ez sem egyetlen elemlámpának való. A gondtalan használatot az 5 éves garancia szavatolja, amennyiben hivatalos forrásból vásároljuk meg.

Az importőr webshopjában használható a blog kuponja, így jelentősen csökkenthetjük a fizetendő végösszeget:
Nitecore MH40GTR – elemlámpa
Nitecore MH40GTR – vadász szett

Nitecore MH40GTR – vadász szett teszt” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Szia!
    Kár, hogy kihagytad a 100m-es tesztet (pl. a Klarus G35-nél, meg a többi throwernél még megvolt), ott ugyanis látszana, hogy milyen a lámpa vetítési képe.
    Azért a G35-öt említettem, mert a teszted elolvasása után vettem is egyet 🙂

    1. Azon a kis távolságon nem láttam értelmét lefotózni, de lehet pótolni fogom, ha van rá igény, csak jelezzétek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .