Nitecore MH23 bemutató

Nitecore MH23 elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Nagy reményekkel vágtam bele a Nitecore MH23 elemlámpa tesztjébe, mert specifikációját tekintve egy igencsak ütős elemlámpának ígérkezett. Persze a számok csak száraz adatok, sok esetben a valóság mást mutat mint a gyakorlati használat. A viszonylag kis méret még hordhatóvá teszi ezt az elemlámpát, a beépített Cree XHP35 HD LED pedig a magas kimeneti teljesítményt garantálja. Ez a kettő együtt általában elég rossz párosítás, de nem minden esetben. Ugyan a fizikai határokat a Nitecore sem képes átlépni, de ügyes megoldásokkal egy nagyon jól használható elemlámpát kapunk a pénzünkért, ha az MH23 modellt választjuk. Vannak viszont negatívumok is, amik első nekifutásra nem szembetűnőek.

Nitecore MH23 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: MH23
Emitter típusa: Cree XHP35 HD
Maximális fényáram: 1800 lm
Maximális fényerő: 21600 cd
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: üveg (kétoldali tükröződésmentes bevonattal)
Reflektor típusa: alumínium sima (SMO) PDOT és CCT technológiával
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor vagy 2 darab CR123 elem
Módok: 8 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS morze villogás, pozíció jelölés)
Beépített töltés: Igen, micro USB csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1 m
Tömeg: 96,2 g

Nitecore MH23 doboza

Doboz tartalma:

Egészen komplett csomagot kapunk a Nitecore MH23 elemlámpához. A megszokott, kiváló minőségű erős karton dobozban kapjuk meg a lámpát, ami a szintén megszokott formára húzott műanyag tartó panelben helyezkedik el fixen. A dobozban el van még rejtve kettő pót tömítő gyűrű, egy pót fedél a töltőcsatlakozóra, valamint egy USB – mikro USB töltőkábel is. A jó minőségű Nitecore jelzésekkel ellátott csuklópánton kívül kapunk egy kiváló minőségű övtokot is a lámpához. A kezelési utasítás és a garancia kártya zárja a sort a tartozék között.

Nitecore MH23 tartozékok

Felépítés:

A Nitecore MH23 három fő elemre bontható sok más elemlámpához hasonló módon:

Nitecore MH23 szétbontva

Fej:

A testtel majdnem megegyező hosszúságú, mégsem aránytalanul nagy a fej, ami a klasszikus kialakítást követi. Elején sima felületű, széles bezel gyűrű szorítja a helyére gumi tömítő gyűrűvel a PDOT (Precision Digital Optics Technology) és CCT (Crystal Coatin Technolgy) technológiákkal készült és tervezett SMO (Smooth, vagyis sima) reflektort. A reflektor fekete központosító gyűrűvel fekszik fel a Cree XHP35 HD LED köré. A bezel gyűrű össze van ragasztva a fejjel, a gyártó így az átalakítási lehetőségekkel együtt a vizet is kizárja a fejből. A fej oldalán hat körbefutó hűtőborda lett kialakítva, amiket hosszirányban százhúsz fokonként egy-egy bemarás tör meg.

Nitecore MH23 switch banner

A fej tetején lévő hosszanti bemarásban alakították ki az elektronikus kapcsoló helyét, aminek gumi nyomógombját rozsdamentes acél gyűrű szorítja a helyére. 180 fokkal elfordítva a mikro USB töltőcsatlakozót eltakaró pontosan illeszkedő takarófedelet találjuk. A fej a végén valamelyest összeszűkül. Hátsó részén csak a driver látszik, ami meglepő módon nem rendelkezik fizikai fordított polaritás védelemmel, cserébe flat top akkukat is képes végre kezelni, amire szükség is lesz, hiszen egy magas áramfelvételű lámpáról van szó.

Nitecore MH23 fej

Test:

A test tisztességes falvastagságú alumínium csőből kerül kialakításra. A fej felé lévő menet átmérője nem egyezik a test végén lévővel, ezért csak egyféle kép lehet összeszerelni, ami megkönnyíti a karbantartást kevésbé ügyes felhasználók számára is. A menet a fej felé természetesen gyönyörű szép trapéz profilú, végében egy duci tömítő gyűrűvel. Gyárilag vastagon zsírozva érkezik. A tömítő gyűrű után egy keskenyebb gyűrű után azonnal körbefutó barázdát találunk, amibe a tartozék klipsz bepattintható. A test középső részén klasszikus rombusz mintázatot találunk, amit csak az egymással szemben lévő egy-egy síkra mart felület tör meg.

Nitecore MH23 clip banner

Egyik oldalon a típusjelölés, túlsó felén pedig a gyártó jelölése olvasható itt. Eztán ismét egy körbefutó barázdát találunk, ahová a másik irányba, fordítva is felpattintható a klipsz. Ezt keskeny gyűrű követi, majd eljutunk a test végén lévő menet aljába, ahol egy kisebb tömítőgyűrűt követ az ismét trapéz profilú ritka menet. Az áram vezetését a test elejének és végének lecsiszolásával oldották meg, tehát bárhol is tekerjük szét a testet máris fizikailag szakítjuk meg az áramkört.

Nitecore MH23 test

Zárókupak:

A Nitecore MH23 zárókupakja nem túl izgalmas alkatrész, a gyártó mégis próbálta kicsit feldobni a kinézetét néhány hosszirányú bemarással. Kapott itt is némi rombusz mintát a felülete, ezt három hosszabb bemarás díszíti, majd a zárókupak végén további három rövidebb bemarás is megjelenik, így a zárókupak végére már 60 fokonként jutott egy kis díszítő elem. A zárókupakban nincs kapcsoló, ezért a talp részén díszítő jelleggel egy körbefutó barázdát helyeztek el, és a közepén egy kisebb kört martak bele.

Nitecore MH23 zárókupak

Belső felében csak az áram átvitelére koncentráltak. A menet végében szép tisztára mart felületbe ütközik a test, a kontakt itt tökéletes, nagy felületen érintkezik a zárókupak és a test. Az aljába aranyozott, kúp formára tekert spirál rugót helyezett a gyártó, ez szorítja a fejben lévő réz tömbhöz a behelyezett áramforrást. Feladatát ellátja, viszont fegyverlámpának én nem javasolnám mivel csak egyik irányból biztosított a flexibilis rögzítése az akkumulátornak.

Mérete:

Pár ismertebb méretű lámpával fotóztam együtt a Nitecore MH23 modellt:

Nitecore MH23 mérete

A sokak által ismert Convoy S2+ (XPL-HI) modelltől valamivel rövidebb a Nitecore MH23, azonban vastagabb, de ez nem igazán zavaró a mindennapi használat során. A Convoy M1-től ami szerintem ideális “erdei” lámpa egy kicsit sem szélesebb, viszont rövidebb. Az Astrolux C8 egyértelműen sokkal nagyobb kiterjedésű minden irányban, a plusz méret segítségével azonban sok-sok méterrel távolabb világít el.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez szükségünk lesz egy magasabb terhelhetőségű akkumulátorra, ugyanis a Nitecore MH23 turbó fokozatban jelentős áramfelvételre képes. A gyártói ajánlás az NL1835HP akku, ami 3500 mAh kapacitás mellett 8 A folyamatos terhelhetőségű és túltöltés, túlmerítés valamint rövidzárlat ellen is védett. Ugyan én rendelkezem ilyen akkumulátorral is, de feltételezzük, hogy ez nem áll rendelkezésünkre, ezért a tesztben Samsung 30Q flat top akkuval fogom használni ami könnyen és olcsón beszerezhető, és végre használható is benne!

Nitecore MH23 modes banner

Kezelés, menü:

A Nitecore MH23 modellben egy nagyszerűen kezelhető kettő állású elektronikus kapcsolót alkalmazott a gyártó. Ezzel az egy gombbal tudjunk minden funkciót aktiválni a logikusan felépített menüből. A menüben fél és teljes gombnyomásokkal tudunk közlekedni, a továbbiakban így fogok a kapcsoló vezérlésére is hivatkozni. A gombot teljesen lenyomva, majd felengedve tudjuk a lámpát bekapcsolni az utoljára használt fényerőre, amit a módmemóriába mentett. Kikapcsolni a gomb újabb teljes lenyomásával, majd felengedésével tudjuk. A fokozatok között bekapcsolt lámpánál a gomb félig lenyomásával, majd felengedésével lehet sorban lépkedni.

Nitecore MH23 elölről

Ultra alacsony, alacsony, közepes, magas és turbó fokozatok követik egymást ciklikusan. Az utoljára használt fokozatot a lámpa megjegyzi. Bekapcsolt lámpánál a pillanatnyi turbó fokozat eléréshez a gombot félig le kell nyomni és nyomva tartani. Míg a gomb nyomva van addig aktív a turbó fokozat, felengedve visszalép az előtte használt fokozatra. Kikapcsolt lámpánál nem csak a pillanatnyi turbó fokozat, a holdfény mód is közvetlenül elérhető. A pillanatnyi turbó fokozathoz a gombot teljesen le kell nyomni és nyomva tartani, míg a gomb be van nyomva addig aktív a turbó fokozat, felengedve kikapcsol a lámpa. Az ultra alacsony fokozatot a gomb félig lenyomásával és nyomva tartásával tudjuk elérni. Ez a fokozat be is kapcsolja a lámpát.

Nitecore MH23 direct access banner

Speciális villogó módokat bekapcsolt lámpánál a gomb teljes lenyomásával és 0,6 másodpercre nyomva tartásával aktiválhatjuk. Ekkor a fix frekvenciájú stroboszkóp mód kapcsol be, ahonnan a gomb félig lenyomásával tudunk átlépni az SOS morze villogásra, ami után a gombot ismét félig lenyomva a pozíció jelölést tudjuk aktiválni. Ezek után a villogás sorozat kezdődik elölről, sajnálatos módon a világítási módokhoz nem tudunk visszalépni, csak a gomb teljes lenyomásával tudjuk kikapcsolni lámpát. Még egy speciális funkcióval rendelkezik a Nitecore MH23, mégpedig a lámpa pozícióját jelölő kék villogást tudjuk bekapcsolni a nyomógomb alatt. Ehhez kikapcsolt lámpánál a gombot félig kell lenyomni, majd felengedni, ekkor 2 másodpercenként egyet villant a nyomógomb alatti visszajelző LED.

Nitecore MH23 hátulról

Beépített töltés:

A Nitecore MH23 beépített töltéssel is rendelkezik. A mikro USB töltőnyílás a fejen helyezkedik el vastag gumidugó alatt. A gyártó ajánlása szerint védett akkuval használjuk, én azonban arra voltam kíváncsi, hogy a beépített töltés mennyire pontosan működik, ezért védelem nélküli cellával teszteltem és tettem fel tölteni a lámpát. A töltés során a gomb alatti kék fény kb. 1,5 másodpercenként villan egyszer. bármi problémát érzékelne akkor gyors villogással jelzi. A töltési folyamat végén a tápegységről az áramfelvétel teljesen megszűnik, a nyomógomb alatti fény folyamatosan világítani fog. A töltés során a töltőáram 0,51A értéken áll be 5,01V feszültség mellett, ezért a töltési idő elég hosszú, viszont akku kímélő. A töltés végén a védelem nélküli cellában én 4,20V feszültséget mértem, ami tökéletes érték.

Nitecore MH23 charging banner

Mérések:

Méretei:
– Hossza: 112,4 mm
– legnagyobb átmérője: 34 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 96,4 g

Hőtermelése:

Nitecore MH23 hőtermelése

A fenti grafikonon jól látszik, hogy a nagy teljesítmény rányomja bélyegét a működésre. Az ATR hőmérséklet szabályozás természetesen beavatkozik, 6 perc után már  láthatóan laposabb a görbe, utána már egészen stabilan beáll a lámpa teljesítménye, igaz a hőmérséklete ha lassan is, de ez után is nő folyamatosan. 20 perc után még 9990 cd fényerőt mértem a lámpán, ami a gyártó által megadott érték fele, tehát a fényáram is nagyjából 900 lumen körüli értéken stabilizálódik.

Futásidő:

Megnéztem, hogy mennyi ideig is megy, ha elindítom turbó fokozatban, majd megvárom, hogy az akkumulátor lemerüljön. A teszthez egy 3000 mAh kapacitású Samsung 30Q akkut használtam. A turbó fokozatban azonnal elkezdi a Nitecore MH23 csökkenteni a fényáramot, ami 7 perc után már csak az eredeti 80%-a, 13 perc után már csak 60%-a, majd 17 perc után a kezdeti teljesítmény nagyjából felét kezdi el tartani a lámpa. Ezt tartja is egészen a 103. percig, amikor ismét csökkenni kezd a mérhető fényáram. 111 perc üzemidő után lép a holdfény módra, amit a 803. percig, vagyis több, mint 11,5 óráig még jött ki fény a lámpából, mielőtt végleg kikapcsolt volna. Az akkuban ekkor 3,02 V feszültséget mértem, tehát az akkut sem károsítja.

Nitecore MH23 vízben

Áramfelvétele:
– ? µA nyugalmi áramfelvétel – nem sikerült megmérni, 120-270 µA közt ugrált – ez sok!
– 0,02 A
– 0,08 A
– 0,51 A
– 2,02 A
– 4,68 A – 0,5 perc: 2,91A – 1 perc: 2,88A – 2 perc: 2,70A – 3 perc: 2,55A

Fénye:

A széles hotspot inkább kisebb távokra teszi ideálissá a Nitecore MH23 modell használatát, a 100 méteres szokásos távon fotóztam a fényét:

Nitecore MH23 fénye

Első fotón sokak kedvence, a Convoy S2+ 8 darab 7135 IC-t tartalmazó változatának fénye látható, őt a vele szinte azonos, de FET driverrel szerelt Astrolux S1 követi, neki már megvan a 100 méteres távolság is. A Nitecore MH23 fénye látható a következő képen turbó módban, jól láthatóan neki a 100 méter nem okoz gondot, szórt fénye is jelentős, de a széles hotspot is jól kivehető a vetített képben. Általános célokra és a természetben is jól használható a fénye. Utolsó képen az eggyel nagyobb méretű Cree XHP50 LED-del szerelt Armytek Viking PRO fénye látható. Árban és kategóriában is egy lépéssel feljebb található a ranglétrán.

Konklúzió:

Egészen kellemes elemlámpát ismertem meg a Nitecore MH23 személyében, ami tényleg sok hasznos funkcióval rendelkezik, mellette akár napi hordásra is alkalmas lehet a visszafogott méretei miatt. Nem gond, ha nem a tartozék övtokban viseljük, mert a zsebünkben sem foglal jelentős helyet, a 18650 akkumulátor miatt pedig üzemideje is vállalható. A fénye inkább rövidebb távra van optimalizálva, nagyjából 100 méteres távolságig azonban eredményesen világíthatunk meg bármit, biztosan fel fogjuk ismerni, így nem csak ház körül, a természetben is hasznát vehetjük ennek a modellnek.

Nitecore MH23 mohán

Kezelése egyértelmű, a minőségérzet is rendben van. A fokozatok egészen jól elosztottak, érezni rajta, hogy foglalkoztak vele, nem csak megírták a programot. Azonban vannak árnyoldalak is, amiket nem szokás kihangsúlyozni. A nyugalmi áramfelvétel rettentően magas, ezt nem is értem hogyan lehet. E mellett a maximális teljesítménye ugyan lenyűgöző lenne, ha időkorlátos lenne a turbó mód. Az ATR hővédelem azonban dolgozik folyamatosan -ami egyébként jó dolog-, fél perc múlva már “csak” 62%, három perc múltán pedig mindössze az eredeti teljesítmény 54% áll rendelkezésünkre. Persze ha helyén kezeljük a méretéhez képest reális teljesítményét, akkor máris rendben van ez a lámpa. Nekem legalábbis tetszett!

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore MH23

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .