XTAR VP4 PLUS DRAGON – a kínálat csúcsa

XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltő teszt:

Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, hogy mennyire fontos a jó minőségű töltő használata. Persze rövid távon, piacos akkukkal tök mindegy mit művelünk, azok már új korukban is csak a gyűjtőkonténerbe valók. De ha már egy kisebb vagyont beleöltünk az akkukészletünkbe, esetleg még a régebbi fajta Ni-MH akkuk is vannak a háztartásban használatban, akkor bizony szükséges egy normális töltő beszerzése. Ilyenekkel találkozhattatok már a blogomon. A személyes kedvencem az OPUS BT-C3100, de jónak bizonyult a Zanflare C4 is a tesztjeim alapján.

XTAR VP4 PLUS DRAGON szemből

Az XTAR ha akkutöltőről van szó szinte mindenkinek beugrik, mint kiváló alternatíva. Az akkutöltői teljesen automatikusak, csak be kell tenni az akkukat, majd feltöltve kivenni. Nem így a kínálat csúcsán lévő XTAR VP4 Plus Dragon típusnál. A marketingesek szerint: XTAR DRAGON VP4 PLUS, a személyes akkudoktor! Nos akkor nézzük is meg, hogy valóban így van-e.

Gyártói specifikáció:

Gyártó: XTAR
Típus: VP4 Plus Dragon
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: 10440, 14500, 14650, 16340, 17335, 17500, 17670, 18350, 18490, 18500, 18650, 20700, 21700, 22650, 25500, 26650, 32650, AAAA, AAA, AA, A, SC, C, D + 11,1V 3S akkupakkokat balanszolva 1A áramerősséggel.
Töltőáram (mA): 500, 1000, 2000
Kisütési áram (mA): 250, 500
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Mérete: 158mm x 147mm x 40mm
Tömege: 345g

XTAR VP4 PLUS DRAGON doboza

Csomag tartalma:

Mivel az XTAR VP4 Plus Dragon a gyártó legmagasabb kategóriás akkumulátor töltője, ezért a csomagoláson és annak tartalmán sem spóroltak. Nézzük mit is kapunk a hatalmas dobozban, ami már maga is egy mozdulattal “papírszatyorrá” alakítható: Benne van maga a VP4 Plus Dragon töltő, ezen kívül egy kiváló minőségű méretes fekete gyöngyvászon tároló táska. A táskában nem csak a töltő és tartozékai találnak helyet, az akkuknak is lettek zsebek kialakítva. Tartozék a 220V hálózati adapter a vásárlás helyének megfelelő fali csatlakozóval ellátva (egyértelműen itthon sima EU dugvillával), ezen kívül jár még hozzá egy autós szivargyújtó csatlakozó is. A belső ellenállás méréséhez külön USB csatlakozóval rendelkező kábelt és rugós érintkezőket találunk egy simítózáras zacskóban.

XTAR VP4 PLUS DRAGON tartozékok

Adapterek:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltőhöz gyárilag kétféle adaptert is csomagolnak. Az egyikkel autós szivargyújtóhoz csatlakoztatva is használhatjuk akkutöltőnk. Az adapteren semmiféle jelölést nem találtam, a dugó végén piros LED jelzi, hogy áram alá került a kábel. A biztonságunk nem bízták a véletlenre, olvadóbiztosítékot helyeztek a csatlakozó belső részébe is, amihez a középső rész kitekerésével férhetünk hozzá.

XTAR VP4 PLUS DRAGON autós adapter

A hálózati adapter végre nem egy no name szerkezet, a Kínában jól csengő Shenzhen Sunlight Electronic Co., Ltd gyártmánya. 12V feszültség mellett max 3A áramerősséget garantál az akkutöltőnk számára. Természetesen rendelkezik minden féle forgalomba hozatali engedéllyel és bevizsgálással is, szóval jó az esélyünk arra, hogy nem fogja ránk gyújtani a házat.

XTAR VP4 PLUS DRAGON fali adapter

Töltő paraméterei:

Az XTAR VP4 Plus Dragon töltőről tudnunk kell, hogy bizony nagy. Az eddigi legnagyobb amivel találkoztam 4 slot-os akkutöltők közül. Cserébe hibátlanul kezeli a hatalmas D méretű cellákat is, ami kisebb méretű társairól nem mondható el. A négy slot talán említenem sem kell, de természetesen külön-külön vezérelt, a bennük lévő akkuk semmiféle kontaktban nincsenek egymással a töltés folyamata során. A hatalmas méretű, kék háttér világítású, kiválóan olvasható, nagy betekintési szögű (végre erre is figyeltek!!!) kijelző uralja a látképet. Kezeléséhez mindössze három nyomógombot helyeztek  el rajta.

XTAR VP4 PLUS DRAGON compatibility banner

Jobb és bal oldalán, valamint az alsó részén nem helyeztek el csatlakozókat. A felső felén viszont kapunk bőségesen ki és bemenetet is. Az USB1 jelölésű nyílásba tudjuk csatlakoztatni a belső ellenállás és az akkufeszültség mérésére rendszeresített kábelt. Közvetlen mellette található a DC csatlakozó aljzat, amin keresztül táplálhatjuk a töltőt árammal. Mellette jobbra USB2 jelzéssel egy “smart” kimentet találunk. Mert bizony képes powerbank-ként is működi az akkutöltőnk, maximum 2.4A a kimeneti áramerősség. A harmadik és egyben utolsó JST-XH csatlakozó segítségével 3S akkut tudunk tölteni balanszolva, maximum 1A-es áramerősséggel. Ez főleg ha modellezünk akkor lehet hasznos kiegészítője a töltőnek. Ha nem, akkor valószínűleg soha nem fogjuk használni.

XTAR VP4 PLUS DRAGON csatlakozók
A töltő felső részén található az összes csatlakozó

A töltő alja sok meglepetést nem tartogat. Mivel passzív hűtésű, ezért nem találunk sehol egy hangos ventilátort, csak és kizárólag szellőzőnyílásokat.

XTAR VP4 PLUS DRAGON alsó része
A töltő alsó része nem túl izgalmas

Tömege 372g (csak a töltő egység), szélessége 147mm, magassága 157mm, mélysége 41mm.

Funkciói:

Töltés:

A behelyezett Li-Ion, Ni-MH vagy Ni-CD akkuk töltése 0,5A, 1A, 2A (csak a két szélső slot-ban) áramerősséggel.

Frissítés:

A behelyezett cellát teljesen lemeríti, majd feltölti. A folyamat végén a merítés és a töltés során mért kapacitást is kiírja a kijelzőn. A kisütő áram a töltőáram függvénye: 0,5A töltőáram = 0,25A kisütő áram, 1A és 2A töltőáram = 0,5A kisütési árammal.

XTAR VP4 PLUS DRAGON current banner

Teljes kapacitás teszt:

Ez a valóshoz leginkább közeli értékben adja meg az akkumulátor kapacitását. Először teljesen feltölti, majd merítés közben méri a kivett kapacitást, majd újra feltölti az akkumulátort miközben méri a betöltött kapacitást. A kisütő áram a töltőáram függvénye: 0,5A töltőáram = 0,25A kisütő áram, 1A és 2A töltőáram = 0,5A kisütési árammal. Az eredmények automatikusan mentésre kerülnek.

3S akku töltés:

A töltő felső részén lévő JST-XH csatlakozóba tudjuk a 3 sorosan kötött cellával (11,1V) rendelkező akkunkat kötni. Ekkor elkezdi a CC/CV algoritmus szerint maximum 1A-es áramerősséggel az akku töltését.

XTAR VP4 PLUS DRAGON bal oldala

Belső ellenállás és feszültség mérés:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltő felső részén található USB1 jelzésű csatlakozóba kötve a melléket kábelt tudjuk megmérni az akkuink aktuális feszültségét és belső ellenállását.

Powerbank:

Szabvány USB csatlakozóra tudunk kötni fogyasztót, amit hálózatra kötve, vagy ha nincs hálózatra kötve akkor a behelyezett lítium akkuk segítségével is fel tudunk tölteni.

XTAR VP4 PLUS DRAGON jobb oldala

Üzembe helyezés, kezelés:

Az XTAR VP4 Plus Dragon akkutöltőt áram alá helyezve a hozzá kapott hálózati, vagy autós adapter segítségével, azonnal bekapcsol az LCD kijelző háttérvilágítása. Máris működésre kész az akkutöltőnk.

XTAR VP4 PLUS DRAGON battery doctor banner

A kijelzőn azt láthatjuk középen, hogy mekkora a beállított töltőáram, illetve azt, hogy az USB készen áll a használatra valamint a töltés (Charge) az aktív feladat.

A jobb oldali (RECORD / TEST)

gombot megnyomva röviden az eltárolt teszteredményekhez férhetünk hozzá. Hosszan megnyomva az akku teszt funkciót tudjuk bekapcsolni. Ismételt hosszú gombnyomással kikapcsoljuk és újra a töltés lesz az aktív feladat.

A bal oldali gombot (CURRENT / REFRESH)

röviden megnyomva a töltőáram értékét tudjuk beállítani 0,5A, 1A és 2A értékek közé. A 2A-es töltés csak a két szélső slotban érhető el. A két belső slot 0,5A és 1A maximális töltőáramot képes kipréselni magából. Cserébe ők is fogadják a nagy méretű D cellákat is. A gombot hosszan lenyomva az akku karbantartását (REFRESH) tudjuk bekapcsolni. Erre leginkább Ni-MH akkuk használata során lehet szükség. Ismételt hosszú gombnyomásra visszatér a sima töltés (CHARGE) feladathoz.

XTAR VP4 PLUS DRAGON button banner

A középső (DISPLAY)

gombot röviden lenyomva az elhalványult (30 másodperc múltán csökkenti a fényerőt automatikusan) kijelző háttérvilágítását aktiválhatjuk újra. Ha hosszan nyomjuk le (kb. 2s) akkor kikapcsolja z LCD háttérvilágítását. Visszakapcsolni bármelyik gomb rövid megnyomásával tudjuk.

Még egy funkció van amit be tudunk ekkor állítani, az pedig a “beep” hangjelzés. A jobb oldali (RECORD / TEST) gombot kétszer gyorsan megnyomva egymás után ki, vagy bekapcsolhatjuk a hangjelzést. Ezt a kijelző jobb felső sarkában lévő hangszóró ikon állapotjelzőn tudjuk ellenőrizni.

XTAR VP4 PLUS DRAGON current
A kijelzőn látható az aktuális töltőáram értéke

Slotok fényjelzései:

Minden egyes slot felett találunk egy LED-et ami három színben tud világítani. Segítségükkel az alábbi információkat tudhatjuk meg:

  • ZÖLD: készenlét/ teljesen feltöltött akku/ fordított polaritás
  • PIROS: önellenőrzés/ cella aktiválás/ folyamatban lévő töltés
  • KÉK: akku kisütése/ powerbank használata (merítés)

XTAR VP4 PLUS DRAGON color banner

Töltés (CHARGE):

Ha kedvünk van előre is beállíthatjuk a töltőáramot a bal oldali gomb rövid nyomkodásával. Behelyezve az akkut először analizálja, majd azonnal megkezdi a töltési folyamatot. Az azonosított akku típusát kiírja a csatorna jelzés ( CH 1-2-3-4) mellett. A kijelző bal oldalán az 1 és 2, jobb oldalán a 2, 3 és 4 slot-ok adatait jeleníthetjük meg attól függően hány akkumulátort helyeztünk a töltőbe. Egyszerre kettő slot adatait képes kiírni, a slotok közt a display gomb rövid lenyomásával válthatunk.

XTAR VP4 PLUS DRAGON kijelző kontroll

Az aktív töltési feladatot a jobb vagy a bal gomb hosszú lenyomásával meg tudjuk szakítani és átlépni az adott gombhoz tartozó feladatra. Az alapértelmezett töltőáram 1A, erre érdemes figyelni alacsonyabb terhelhetőségű lítium akkuk, vagy nikkel-metál-hidrid akkuk töltésénél! Az egyes slotokban nem lehet különböző feladatokat végrehajtani! Minden slot csak azonos töltőáramot tud használni és azonos feladatot tud kezelni, ha később indítjuk el az egyik akku töltését akkor is! A töltő csak 3,6/3,7V-os lítium cellákat képes tölteni (4,20V-ig)! A folyamat teljesen automatikus, ha végzett akkor a slot feletti zöld fényjelzésről könnyen észrevehető. A kijelzőn az akku feszültségét sajnos nem jeleníti meg, csak a %-os töltöttségi szintet és a betöltött kapacitást mAh mértékegységben.

Persze ellenőriztem a funkció működését, de teljesen felesleges volt, hiszen a gyártó csúcs termékéről beszélünk. Kivétel után fél órával 4,19V-os feszültséget mértem a feltöltött lítium akkuban. Ni-MH akkunál 1,430V értéket mértem, ami szintén tökéletes érték.

0V akku aktiválása:

Ha aktiválatlan akkut kapunk, vagy esetleg túlmerítettük a lítium akkunkat akkor jöhet jól ez a funkció. 0,01V feszültség felett elkezdi tölteni az akkut, majd 2V felett lítium-ion akkunak ismeri fel és folytatja a töltést, megpróbál életet lehelni a félholt túlmerített akkukba is.

XTAR VP4 PLUS DRAGON 0V banner

Akku teszt (TEST):

Ez is egy elég egyértelmű menüpont. A jobb oldali gombot hosszan lenyomva tudjuk aktiválni, ilyenkor kiírja a kijelző jobb alsó részén a “TEST” feliratot. Az akku kapacitását méri meg és menti automatikusan a mért értékeket. Először az akkut teljesen feltölti, lemeríti, majd ismét feltölti. A merítést 2,8V-nál fejezi be, majd 5 perc várakozás után kezdi el a töltést. A folyamat végén kiírja a betöltött kapacitást és a merítéskor mért kapacitást is. A kisütő áram 2A és 1A töltőáram esetén 0,5A, 0,5A töltőáram esetén pedig 0,25A.

Mentett tesztek visszakeresése(RECORD):

A kapacitástesztek eredményeit automatikusan elmenti az okos töltőnk. A jobb gombot röviden megnyomva egyből belépünk a mentett eredményekhez. Ekkor középen a mérés sorszámát, alatta pedig a “RECORD” feliratot láthatjuk. A bal gombbal a listában visszafelé tudunk lépkedni, a jobb gombbal pedig előre. Kiírja az egyes méréseknek az eredményét és a beállított töltőáramot is jelzi. Ha kettőnél több slot volt használatban a rögzített mérés során akkor az eredmények közt a középső gombot megnyomva tudunk váltani. Kilépni a menüpontból a középső gomb kétszeri megnyomásával tudunk.

XTAR VP4 PLUS DRAGON alja

Akku frissítés, karbantartás (REFRESH):

Ez főleg ha Ni-MH akkukat használunk akkor lehet fontos számunkra. A memória effektust lehet vele csökkenteni. A bal gomb hosszú lenyomásával aktiváljuk, a kijelző bal alsó sarkában megjelenik a “REFRESH” felirat. A behelyezett akkut teljesen lemeríti, majd feltölti. Ha szükséges akkor több alkalommal is megismételhetjük a folyamatot egymás után, hogy javuljon a behelyezett elhasznált cella kapacitás értéke. A kisütő áram itt is a töltőáram függvénye, megegyezik az akku teszt során használt értékekkel. 0,5A töltés 0,25A-os kisülés, 1A és 2A töltés 0,5A-os kisülés.

XTAR VP4 PLUS DRAGON belső ellenállás
Akku belső ellenállásának kijelzése

Akku feszültség és belső ellenállás teszt:

Ehhez szükséges a töltő tartozékai közül elővenni és csatlakoztatni a töltő felső részén lévő USB1 jelzésű nyílásba a speciális mérőkábelt. Bekapcsolni a mérési funkciót az áramkör rövidre zárásával lehetséges. Ha összeérintettük a két mérőpálcát akkor az XTAR VP4 Plus Dragon egy óvatos hangjelzéssel átlép a mérő kijelzőre. Ekkor az akku feszültségét látjuk század pontossággal kijelezve. A méréshez a piros kábelhez tartozó villát az akku pozitív, a fekete kábellel ellátott villát pedig a negatív pólushoz kell szorítani. A mért értéket a kijelzőn megjeleníti. Pár másodperc után az akku mért belső ellenállását is kiírja. Fontos, hogy a lehető legjobb legyen a kontakt a mérővilla és az akku közt, mert a mérés akkor lesz csak pontos!

XTAR VP4 PLUS DRAGON resistance banner

3S akkumulátor töltés:

Ez az a funkció amit nem tudtam kipróbálni, mert nekem csak 2S akkuim vannak itthon. Állítólag jól működik, de nagyjából felesleges, hacsak nem olyan ágát űzzük a modellezésnek ahol csak és kizárólag 3S akkuk kellenek, máskülönben úgy is beszerzünk egy dedikált modellező töltőt. Ha a töltő felső részén lévő JS-XH csatlakozóra rádugjuk az akku balansz csatlakozóját akkor a töltő kijelzőjén bal felül megjelenik egy “elem” piktogram, benne “3S PACK” felirattal. Míg tart a töltés addig villog a piktogram, ha végzett akkor pedig folyamatosan világít. A töltőáram 1A fix értékű, CC/CV algoritmust használ.

XTAR VP4 PLUS DRAGON cooling banner

USB kimenet (USB):

A töltő felső részén lévő USB2 SMART jelzésű kimenetre bármilyen USB 5V igényű eszközünket ráköthetjük. Támogatja az Apple 2.4A-es töltési szabványát is. A töltés működik miközben tápegységen van a töltő és akár akkut is tölthetünk közben. Viszont nem képes UPS-ként működni. Sajnos ha a tápegységről lehúzzuk, hiába vannak benne lítium akkuk (mert Ni-MH akkuval a powerbank funkció nem elérhető) először megszakad az áramkör, majd le kell választani az eszközt és újra rácsatolni, hogy érzékelje és elkezdje a powerbankkénti működést. Ezt szerintem elszúrták, nagyon jó lenne egy tökéletesen működő UPS funkció, ha már a hatalmas kapacitású 32650 cellákból is belefér egyszerre 4 darab. Kár érte. Működés közben az egyes csatornák töltöttségét mutatja a piktogramon ahogy fogynak. A slotok közt a középső gomb megnyomásával tudunk lépkedni. Minimálisan 100mA terhelésre van szüksége ahhoz, hogy érzékelje a rá kötött eszközt.

XTAR VP4 PLUS DRAGON powerbank banner

Nézzük a teszteredményeket:
4 feltöltött akku, 1A műterhelés: 5,0V és 0,95A áramerősség
2 A műterhelés: 4,89V feszültség és 1,81A áramerősség
1 feltöltött akkuval használva 1A műterhelés esetén 5,0V feszültség és 0,95A áramerősség
2A műterhelés esetén 4,89V feszültség mellett 1,80A áramerősséget mértem.
Nem rossz eredmények!

Végszó:

Azt talán ki sem kell emelnem, hogy a töltőt csak hivatalos, megbízható forrásból szerezzük be, mert sajnos hamisítják! Az eredetire 2 év gyártói garancia vonatkozik, ez szerintem egy fontos dolog. Maga a töltő megragadt a megszokott XTAR vonalon. Értem ezt úgy, hogy még mindig nem szeretnék ránk bízni a beállításokat, csak alap funkciókon lehet változtatni a töltő beállításaiban. Ettől sokkal jobban testre szabható a már megismert és általam is kedvelt OPUS BT-C3100 V2.2. Persze jóval olcsóbb és nyilván nem ennyire finom szerkezet, de nekem talán már túlzottan is bolondbiztos az XTAR VP4 Plus Dragon. Extra szolgáltatások nincsenek benne nagy számmal, amit kiemelnék az a 3S akku töltési lehetősége, de ez csak egy szűk vásárlói réteget érint, szerintem nem e miatt fogja valaki megvenni.

XTAR VP4 PLUS DRAGON akkukkal
26650, 18650, 14500 (AA), és 16340 (RCR123) akku a slotokban

Sokkal fontosabb a kiváló algoritmus, a hajszál pontos mérések lehetősége és a megbízható, tökéletes működés. Mind a mai napig ha éjjel töltőn hagyok akkut azt csak “rendes” töltőben merem tenni, eddig ezt a szerepet egy XTAR VC4-es látta el, őt cseréltem le a VP4 Plus Dragon-ra. A SMART USB kimenet hasznos, mert így csak a telefonom kábelét kell bedugnom, így azt is tudom az akkuk mellett tölteni, de kihagyni azt a lehetőséget, hogy UPS-ként működjön viszont nagy hiba volt. Kijelzője kivételesen jól olvasható, még napfényben is, ezt külön ki kell emelnem, mert ritkaság!

XTAR VP4 PLUS DRAGON mérete
OPUS BT-C3100 V2.2, XTAR VC4, XTAR VP4 Plus Dragon

Az autós szivargyújtó csatlakoztatási lehetőség nekem plusz pont, így menet közben is használhatom a töltőt, mellette ott is képes telefont tölteni.

Megéri-e az árát? Annak, aki megteheti, hogy egy kiváló akkutöltőt szerezzen be ami várhatóan hosszú éveken át szolgálja hibátlanul, sok garanciával és kiváló akku kezeléssel még Ni-MH akkuk esetén is, annak szerintem megéri egyszer befektetni jelentősebb összeget. Aki csak pár alkalommal veszi elő, mert évente fel kell tölteni a nem használt akkukat az elemlámpájában, nos nekik biztosan nem éri meg. Arról nem is beszélek, ha valaki használ újratölthető D cellákat. Neki sok választása nincs, mert kevés töltő van a piacon, ami képes kezelni őket, de olyan, ami egyből 4 darabot is tölt, az még ritkább. Nekik szinte kötelező darab.

Megvásárolható magyarországi garanciával: XTAR VP4 Plus Dragon

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

Mentés

XTAR VP4 PLUS DRAGON – a kínálat csúcsa” bejegyzéshez 41 hozzászólás

  1. Szia, a véleményedet szeretném kérni, akkutöltő vásárlásához. Amit szeretnék, ha tudna:
    – 4 slot
    – kijelző
    – Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd akkuk kezelése
    – minőségi kivitelezés, tudás
    Ezt a töltőt leginkább prepper célra szánnám. Fontos lenne, hogy ne csak hálózatról működjön, hanem pl rákötött powerbankról, autó akkumulátorról, stb áramforrásról is.
    Még fontosabb a megbízhatóság, a minőség. Épp ezért az ár nem számít. A mindenféle feature nem igazán számít, nagyon laikus felhasználó vagyok és szerintem egy tipikus prepper helyzetben nem ez lenne az elsődleges felhasználása, hogy akkut méricskéljek vagy regeneráljak vele:)

  2. Rettenetes 🙁
    A gyártótól kaptam az infót, hogy a vape24 a hivatalos forgalmazó. A gari miatt (ebben az árkategóriában) ha van magyarországi hivatalos beszerzési lehetőség ahol a garanciát végig lehet érvényesíteni akkor én azt preferálom. Az általad linkelt oldalról nem tudok semmit, szóval nem garantálhatom azt sem, hogy a garancia náluk végig érvényesíthető.

    1. Szia!
      Nem mondhatom biztosra, hogy hamis, de 63 eladással az eladó háta mögött erősen rizikós vételnek tűnik, legalábbis nekem. Én biztosan nem merném megrendelni.

    1. Az OPUS BT-C3100 egy teljesen jó töltő, sokan használják mindenféle akkuknak a töltésére, karbantartására.

  3. Bocsánatot kérek, rosszul kérdeztem!

    Természetesen nem lehet pontosan tudni és kijelenteni látatlanba, hogy hamisítvány vagy sem, de hogy lehetne előre kiszűrni vagy mi alapján lehet elég pontosan megállapítani?

    1. Kiszűrni nagyon nehéz látatlanban, meg szökő évente egy alkalommal szokott lenni kihagyhatatlan nagyon jó üzlet is.
      Az alapvető jelek amiket érdemes figyelni:
      – az eladónak mennyi értékelése van (5-6000 felett már jó, de a megbízható eladók bőven elérik a 10000-es nagyságrendű értékelésszámot is.
      – milyen termékekből vannak az értékelések (sokszor 10 filléres gombokat tesznek fel egyesével, hogy 100%-nak tűnjenek, persze csakis pozitív értékelésekkel)
      – van-e visszajelzés mostanában erről a típusról, amiben az értékelő esetleg írja is, hogy “original”, vagy utal arra, hogy eredeti terméket kapott
      – ha gyanúsan olcsó akkor nem szabad megvenni. Csodák nincsenek, és nincsenek titkos források “félárban”.

      Speciál ezt a töltőt én 100$ körül láttam mindig is a nagyobb boltokban, ami azt jelenti, hogy nagyságrendileg 27000Ft, ha a vám megfogja akkor már drágább, mint itthon megvenni. Gari kipróbálási lesz rá jó eséllyel. És az ilyen drágább termékeknél javasolni szoktam, hogy az itthoni beszerzést erőltessük a gari miatt.

  4. Szia!

    Köszönöm a válaszokat!

    (Csak most olvastam!)

    -Közben én megkérdeztem az eladót, hogy eredeti-e a töltő. természetesen azt válaszolta, hogy eredeti és én meg is vettem, az után láttam ,,ajánlattevőset” is (egy másik eladónál) valami 12 ezer valahány száz Forintért induló ,,licittel”, és egyedüli ajánlattevőként enyém lett az is.
    Ma egyszerre jött meg mind a kettő.
    Teljesen egyformának néz ki mind a kettő.
    Meglepődve láttam, hogy van rajtuk egy 18 számból álló számsor, ami a rajtuk levő takaróréteg lekaparása után látható és itt:

    http://www.xtar.cc/faq/antifakecheck/20180812/81.html

    lehetőség van a számsor begépelésével leellenőrizni, hogy eredeti-e a termék.
    Még nagyobb meglepetésemre mind a két készüléknél azt a választ kaptam, hogy eredeti és használjam nyugodtan! (Vagy valami ilyesmi.)

    (Ha újból lekérdezem, akkor már mutatja, hogy ez a ,,kód” mikor lett először ,,lekérdezve” és írja, hogy ha az nem én voltam, akkor valószínűleg nem eredeti.)

    (Ez a két ,,kód”:4714717441xxxxxxxx
    4714308929xxxxxxxx
    )

    ((Először nem tudtam eldönteni, hogy egy ,,igényes hamisítvány vagy eredeti”, de ez alapján lehet, hogy eredeti.
    (Ami zavart, hogy a http://www.xtar.cc oldal nem biztonságos, de nem találtam ,,biztonságos oldalt”.))

    -Viszont a belső ellenállás mérésekor többször különböző értékeket mutat!
    Volt, hogy az egyik akkumulátornál 104 mΩ után 74 mΩ-ot, a másiknál 38 mΩ után 68 mΩ-ot meg össze-vissza az egymás után többször mért értékek ugyan annál hol 33, hol 48, hol 54, hol 37…mΩ volt.

    1. A belső ellenállást nehéz megmérni, mivel már a legkisebb hiba is a mérés eredménytelenségét okozhatja. A mérővillákat lehetőleg erősen kell a felületre rányomni úgy, hogy az egész felület érintkezzen. Ha jól mérsz akkor többször is ugyan azt az értéket fogod kb. kapni. A legalacsonyabb érték lesz a helyes több mérés elvégzése után.

  5. Köszönöm!

    Próbáltam szinte ütközésig összenyomni a rugókat és volt, hogy úgy tartottam addig, amíg többször egymás után mutatta a feszültséget és a belső ellenállást.
    A feszültség állandó volt, de utána a belső ellenállás már nem mindig.
    -De csak most jutott eszembe, hogy az akkumulátorok többsége védett, így a rajtuk levő elektronika is befolyásolhatja a mért eredményt! (Vagy nem?)

  6. Viszont az aggaszt, hogy a hálózati adaptere nem a Shenzhen Sunlight Electronic Co., Ltd gyártmánya egyiknek sem, hanem egy könnyű névtelen valami, ami miatt valószínű, hogy nincs minden rendben velük!
    (Amúgy eddig nem tapasztaltam semmi különösebbet, nekem akár eredeti is lehetne, ha nem is az!)

    1. Nekem az volt hozzá, lehet ezek azért tudnak olcsóbbak lenni, mert esetleg a tápegységen spóroltak valamit, de az is lehet, hogy idő közben a gyártó változtatott a csomagon. Az elég biztató, hogy az eredetiség ellenőrző kódot elfogadta a rendszer, szerintem a hamisítványon nem igazán lehetne azt úgy reprodukálni, hogy azt eredeti, fel nem használt kódnak jelezze. A védelem be nem zavar a mérésbe, csak növeli a belső ellenállás értékét. Itt csak és kizárólag a megfelelő kontakt az, ami fontos.

  7. Még egyszer nagyon köszönöm, hogy időt szánsz rám!

    Vagy (éppen ezen gondolkodtam, hogy) volt, hogy ilyen névtelen adapterrel szállították?
    ((Az Opus-hoz is hasonló névtelen adaptert kaptam, az érezhetően nehezebb (ezek nagyon könnyűek), de nagyon hasonlítanak, szinte teljesen egyforma méretűek és alakúak, csak a mintázatuk más és ezeken van led, azon nincs.
    A címkéjük is ragasztott, egyszerű, csak az adatokat tartalmazzák és a gyártás helyét…))

    Amúgy elég eredetinek tűnik minden más.
    Van egy vonalkód a dobozon, abból egy másik a töltőn.
    (Külön van egy másik vonalkód a dobozon a pénztérgépek leolvasójához, az mind a kettő dobozon azonos, de ez ami a készüléken is van, azok egyediek, a dobozon és a készüléken azonos, de a másik dobozon és készüléken már megint más.)
    Meg ez a ,,biztonsági matrica”, éppen nem hologramos, de ,,elég profi” .s rajta a lekaparható festék alatt a szintén egyedi számsor…
    (Csak ez a hálózati adapter…)

  8. Sokat gondolkodtam, olvastam az Xtar ezen terméke és az OPUS BT-C3100 V2.2-ról.Mindkét töltőnek van előnye és hátránya is.Az Opustól a ventilátora riaszt el, sok helyen írják, hogy akár pár hónap használat után is még zajosabb válik, cserélni kéne, itthon nem is találtam hozzá való ventit.Az Xtar viszont igen drága, nem lehet portonkénti külön beállítást eszközölni, csak százalékos írja ki az értékeket, voltban nem, csak 3 áram formátumot lehet beállítani töltő áramnak (plusz bizonyos esetben a 2A-ert)…viszont tényleg egyebek iránt minőségi, nagy tudású terméknek tűnik és ventilátor nélkül képes megoldani a hőigényes töltéseket.Ezért jelenleg ennek a megvásárlása felé hajlok, csak sajnos a magyarországi hivatalos forgalmazójánál, Vape24, még mindig nincs készleten.Az Intercellnél találtam készleten, de még nem tudom, hogy milyen garanciális feltételekkel forgalmazzák.A blog nagyon jó, köszönöm, segít eligazodni azoknak, akik ilyen termék vásárlásának törik a fejüket.

    1. Kedves Balázs!
      Sajnálattal olvasom a fentieket.
      Felvettem a kapcsolatot másik, elvileg hivatalos viszonteladóval, de nem válaszoltak levelemre, szóval a nevüket sem említem meg, mert ha ennyire nem képesek, akkor a garanciális problémákkal visszatérő ügyfeleket sem hiszem, hogy korrekt módon kezelnék.
      Találtam egy forgalmazót, aki más márkának hivatalos disztribútora, amennyiben megerősíti, hogy a 2 év hivatalos garanciát tudja adni a termékre akkor átjavítom a linket, hogy hozzájuk mutasson.
      Amennyiben előrelépés történik, akkor jelezni fogom üzenetben.

      1. Kedves WestBam!
        Végül megrendeltem a terméket az Xtar.hu-nál, mégiscsak ők a gyártók, de úgy tűnik ők is csak 1 év garit vállalnak.Egyedül 1 vidéki webshopot találtam ahol 2 év garival forgalmazzák és készleten is van a termék, de számomra macerás lenne oda küldözgetni esetleges gariztatáshoz.

        1. Pont őket és többek közt e miatt nem ajánlottam, mert a gyártó nem nevezte meg őket, mint hivatalos importőr, mikor én kerestem meg őket, hogy akkor hányadán is állnak akkor pedig nem is válaszoltak. Többek közt az 1 év garira is rákérdeztem, mivel a gyártó 2 évet ír a honlapján, persze csak hivatalos kereskedőnél vásárolt termékre számlával igazolva és rajtuk keresztül intézhető a garancia. Most egy általam ismert forgalmazótól kaptam visszajelzést, hogy árulják, 1-2 héten belül ismét lesz készleten a Dragon, mert múlt héten elfogyott a raktárkészleten lévő mennyiség vége is. Nem egy sufni bolt, más márka importőre, teljes, 2 éves garanciát vállalnak a termékre.

  9. Sokat gondolkodtam, olvastam az Xtar ezen terméke és az OPUS BT-C3100 V2.2-ról.Mindkét töltőnek van előnye és hátránya is.Az Opustól a ventilátora riaszt el, sok helyen írják, hogy akár pár hónap használat után is még zajosabb válik, cserélni kéne, itthon nem is találtam hozzá való ventit.Az Xtar viszont igen drága, nem lehet portonkénti külön beállítást eszközölni, csak százalékos írja ki az értékeket, voltban nem, csak 3 áram formátumot lehet beállítani töltő áramnak (plusz bizonyos esetben a 2A-ert)…viszont tényleg egyebek iránt minőségi, nagy tudású terméknek tűnik és ventilátor nélkül képes megoldani a hőigényes töltéseket.Ezért jelenleg ennek a megvásárlása felé hajlok.A blog nagyon jó, köszönöm, segít eligazodni azoknak, akik ilyen termék vásárlásának törik a fejüket.

  10. Találtam több 15e ft-os jónak tűnő toprated seller-t az ebayen. Dragon ra.
    Nézegetve a kinai és a hazai árakat nem meglepő hogy 2x annyiba kerül itthon mint onnan ingyenes szállítással.
    Manapság meg ki tudja meddig működik egy bolt Mo-on?
    Ha a MM-ban vásárolsz oda vissza tudod vinni 2 évig. De a többi kis garázsbolt?

    1. Mivel itthon is be lehet szerezni és a Kínába postázás nem olcsó mulatság szerintem csak feltételekkel éri meg kintről megvenni.
      Persze ha jól működik akkor nincs baj, a probléma akkor szokott jelentkezni, ha x idő múltán mégis úgy dönt a termék, hogy én vagyok a sokból az egyetlen hibás darab, és elküldi a füstjeleket. Nos itt szokott végeláthatatlan és kellemetlen sztorivá alakulni a történet, nem egy példát lehet erről olvasni, ismertségi körben is már megtanulták saját káron páran, hogy pl. mobilt sem veszünk olcsón Kínából, mert fél év és sok ősz hajszál lesz a vége (akárcsak a sufni GSM boltból, amit szintén nem preferálok).
      Az általad is jelzett okból nem is jelenhetnek meg “független kisebb webshopok” a blog felületén, pedig hidd el, szeretnének. Az általam linkelt magyarországi beszerzési források vagy a gyártó ajánlásai (mint volt a cég akivel elégedetlenek voltatok), vagy importőrök, több éve de inkább évtizede létező cégek.

  11. Mindegy most már itt duruzsol nálam, fut a Refresh mód.1 év a gari, reménykedem benne, hogy nem lesz rá szükség.☺

    1. Szuper, remélem elégedett leszel a termékkel és hosszú évekig hű társad lesz!

  12. Köszönöm a jókívánságodat!Egyébként, (nem reklámozásra szánom) az akku-elem webshop az Xtar.hu átvevő és szervíz pontja és a Xtar.hu saját bevallása szerint ők a hivatalos magyarországi forgalmazók.Egyedül az a furcsa, hogy az ö honlapját nézve is csak 1 év a gari erre a termékre.

    1. Például az 1 év gari is gyanús. Valamint az is, hogy nem válaszolnak a kérdésre, hogy miért nem kettő, ha már ennyire hirdetik, hogy ők az xtar itthon (rákérdeztem náluk). És a gyártó anno miért nem őket írta nekem, mint hivatalos viszonteladó, mert a már nem linkelt céget jelölték meg, mint magyarországi disztribútor. Minden esetre az általam ismert és ajánlott bolt került a cikk végére, csak értük tudok valamennyire kezeskedni, hogy megbízható forrás.

  13. Plusz én az ilyen nagyobb értékű terméknél még a vidéki székhelyű webshopokat se választom, nem hogy a külföldit.Esetleges gariztatásnál semmi kedvem a termékemet postáztatgatni.Rendeltem már kínai webshopból termékeket, az egyik kb. 1 hónap alatt megjött, a másik soha.Kisebb levelezgetés után viszzakaptam ugyan az árát, de több mint fél év után.Valóban a garanciáztatással való küldözgetést meg se próbálnám.Inkább kifizetem a nagyobb itthoni vételárat és a piacon hosszabb ideje jelen lévő, megbízhatónak tűnő és lakóhelyem szerinti forgalmazó választok.

  14. Kérdéseim lennének.Tudom, a minél lassabb töltés jót tesz az akkumlátoroknak, de pl. a NiMh esetén a 900 mA és a feletti kapacitású akksik esetében mennyire lehet ártalmas az 1A való töltés?Ebben az esetben már jelentősen tudnak melegedni?Mit jelent, ha a mérő zsinóros teszt bizonyos akksik esetén, normális Volt kijelzés mellett nem tud megjeleníteni belső ellenállási értéket, csak – – – vonalakat?Az éjszakai hálószoba töltést sokan nem fogják ennél a töltőnél se torelárni, mert bár a kijelző háttér világítását és a hangot ki lehet kapcsolni, de a 4 db csatorna állapot kijelző lámpák ilyenkor is bekapcsolva maradnak, jelentős fényerővel bírva.

    1. AAA akkukat célszerű tényleg nagyon alacsony árammal tölteni, 500mA bőven elég nekik, AA akkukat án 1A-el szoktam, hogy haladjon. Melegszik, minél gyengébb minőségű az akku, annál jobban. A meleget pedig ezek az akkuk sem szeretik annyira.
      Ha a villával nem tud pontos értéket mérni, akkor csak a feszültséget jelzi ki, a belső ellenállást nem. Ilyenkor semmi mást nem kell tenni, csak vagy tovább várakozni, és idővel kiírja a mért értéket, vagy újra más pontokon beszorítani a vizsgálandó akkut.
      A fénye zavaró lehet valóban, de még mindig jobb, mintha zúgna is 🙂

  15. Köszönöm a részletes válaszodat.Idáig nagyon meg vagyok elégedve vele, feltöltöttem, felfrissítettem az összes NiMh , akkumlátoromat, még egy 0 Voltos is életrekelt.Li-Ionom nincs, így azt nem tudtam kipróbálni.

    1. Igazán nincs mit.
      A félholt akkuknál frissítést érdemes többször is lefuttatni, igaz időigényes, de nekem vannak olyan 7-8 éves Varta akkuim, amik már hullák voltak, ki akarták dobni, én meg elkértem, frissítettem párszor, és a mai napig használom őket, igaz kb. 2/3 kapacitást tud csak, de működik! 🙂

  16. Elolvasva a tesztet nem feltétlenül látom ennek a töltőnek a létjogosultságát. Olcsóbban, magasabb szintű funkcionalitással ott az említett Opus, ebben az ársávban meg ott a SkyRC MC 3000. Mindent tud, amit ezek, plusz pár “apróság”:
    – 3,2 V-os Li-FePO4 (3,6 V-tal tölti), 3,8 V-os magas feszültségű Li-ion (4,35 V) és 1,6 V-os Ni-Zn akkuk (1.9 V) kezelése.
    – BT 4.0 vezérlés telefonon keresztül, + PC szoftver,
    – teljesen testreszabható töltési és kisütési paraméterek, beleértve a töltő- és kisütési áramerősséget (ha jól emlékszem 1 mA pontossággal), akár 3 A töltés és 2 A merítés, szabadon beállítható töltés-“pihenés”-kisütés-“pihenés”-töltés, stb ciklusok, tetszőleges sorrendben, ezek ismétlése regenerálás céljából tetszőleges alkalommal. Tehát tud C, D, C-D, D-C, C-D-C, D-C-D, stb ciklusokat,
    – csepptöltés beállítása vagy letiltása
    – -deltaV érzékelés érzékenységének állítása
    – 30 programhely

    Kifejezetten jó alacsony árammerősséggel való töltésre kis kapacitású napelemes kerti lámpában lévő akksik regeneráláshoz. Ezeket – mivel kapacitásuk rendszerint 300-500 mAh, kinyírná ez az Xtar a maga 500 mA-ével.

    Balanszírozott akkupakk töltésére meg inkább SKYRC IMAX B6 MINI való.

    1. Szia!
      Márpedig van neki létjogosultsága, legalábbis a visszajelzések alapján, mi több, nekem is ez a fix, állandó töltőm.
      Pontosan dolgozik és jól mér, nem igazán kell állítgatni, teszi a dolgát ahogy kell. Nem tudom, hogy Skyrc MC3000 töltő van-e a tulajdonodban, de nekem van itt egy az asztalomon, kb. 4 hónapja. Elkezdtem a cikket írni, majd feladtam kb. a tizedénél. Ezt a töltő már tényleg csak expert felhasználóknak ajánlott, hiszen egy sima töltést sem lehet vele elindítani csak akku behelyezésével. Konkrétan én is kb. 5-6 alkalommal kapcsoltam be, majd úgy döntöttem, hogy ok, mindent is tud, de a fenénk sem kell ez a sok macera, hiszen én csak fel szeretném tölteni az akkuim lehetőleg szuperül. Erre tökéletesen alkalmas a VP4 Plus is. Volt imax B6-os töltőm is -többek közt mivel modelleztem elég sokat- de annyira nem voltam attól sem hasra esve. Olcsó volt, talán ez volt a legnagyobb előnye, de nyilván egy programozható modellező töltőt nem szabad ehhez hasonlítani, igazából nem értem miért kellett bele ez a funkció, valamelyik kis sárga biztosan valami egyszerűbb vitorlázóval játszott és szerette volna, ha azt is feltölti az akkutöltőjük 😀
      Egy szónak is száz a vége: átlagos felhasználónak kb. ez a csúcs amit vehet a boltban, és ebbe nagy valószínűséggel nem törik bele a bicskája, meg tud vele minden töltési feladatot oldani külső segítség nélkül is.

  17. Elolvasva korábbi cikkedet a hazai hivatalos forgalmazók vs (külföldi) webshopok kérdéskörében és körvonalazódott bennem a számomra rendkívül becsülendő hozzáállásod a biztonság/megbízhatóság/minőség kérdéskörében, így ennek megfelelően megértem álláspontodat. Mivel rendelkezem az említett SkyRC töltővel jórészt kitapasztaltam előnyeit, gyengeségeit is. Xtar töltőm viszont nem volt így kíváncsi vagyok véleményedre a készülékek általános megbízhatóságával, megépítés minőségével kapcsolatban, összehasonlítva a SkyRc MC3000-rel. Ha igény van rá én is szívesen leírom tapasztalataimat.
    Tartom továbbra is, hogy a felső kategóriában törekedni kell a lehető legsokoldalúbb beállítási lehetőségek implementálására. Ezt a SkyRc megteszi, az Xtar nem.
    2 kérdés merült fel bennem:
    – ugye tudod, hogy a SkyRc menüjében 3 fokozatban lehet állítani az elérhető beállítások részletességét? Az alap “dummy” szint nem igényel experteknek megfelelő ismereteket, kb megfelel az Xtar-nak, a középső normál kb megfelel az Opus 3100 lehetőségeinek, míg a teljes testreszabhatóság – ami persze kezdőknek valóban riasztó lehet – csak a 3. fokozatban érhető el. Nem kötelező tehát a paraméterezés, lehet egyszerűbb módon is használni.
    Mivel ha jó látom a v2.2 változatú Opus (amivel bevallom nem rendelkezem, de a legtöbb “expert” ezt veszi) már tud kisebb – 200 mA-es – töltőáramot is, így aki nem akar napi szinten használni 3,2 voltos, 3,8 voltos Li, valamint NiZn akksikat, annak tudásra tökéletes lehet. Ma már ezt venném.
    – Aki viszont ezeknél egyszerűbb töltőt akar használni az miért adna ki ennyi pénzt az Xtar-ért?
    Ezekre valóban kíváncsi lennék. Mondjuk a mindennapi használatra én is keresnék valami kisméretű, könnyen hordozható “bedogom-és-tölt” megoldást, elismerem, hogy ezeknek az okos és szuperokos töltőknek a használata már odafigyelést igényel.

    1. Azt próbáld meg átlátni, hogy egy idősebb ember, aki szeretne egy jó töltőt, de nem annyira jártas a kütyük világában, annak még a legegyszerűbb és legkézenfekvőbb dolgok is bonyolultak lesznek, főleg akkor, ha nem használja őket rendszeresen. Az XTAR szinte minden terméke teljesen “bolondbiztos” és egyszerű kezelésű, nem lehet vele hibázni, ha akarunk, akkor sem. Ez főleg a miatt van, mert a termékek 90%-a teljesen automata működésű, mindent intéz a szoftver: megállapítja milyen akku van benne, mekkora maximális töltőáramot engedhet rá, mekkora feszültségig kell töltenie.
      Az emberek jelentős hányadának pedig csak erre van szüksége, mert ez kényelmes. A gombok nyomogatása, beállítgatása már macera, amit nem szívesen tesznek meg sok esetben, mert pl. csak épp annyi ideje van, hogy feldobja tölteni az akkukat, aztán intézi a többi dolgát az ember (én. pl ez vagyok, ezért is szeretem az i8 intellichargert, mert betolok 8 akkut aztán megold mindent), vagy épp nem akarja az olvasó szemüveget keresgélni, utána pedig menüben turkálni. Nekünk ez kényelmes. Van három gomb, egy nagy, jól olvasható kijelző, kevés állítható funkció, de azokat is könnyen lehet változtatni.
      Az építési minőség példás, természetesen ebben a kategóriában már a hőálló és megfelelő minőségben készített burkolatok, minden szögből látható LCD kijelző szerintem alapvető elvárás. Ezen a téren nem kell szégyenkeznie a gyártónak. Ha mégis leülnénk és megnéznénk milyen az akkuink állapota, akkor arra is megfelelő ez az eszköz, ráadásul pontos méréseket lehet vele egészen könnyen eszközölni.
      A SkyRC esetén a módválasztás sem egyszerű ha jól emlékszem, dummy módban meg nyilván aki ilyen töltőt vásárol az nem fogja használni. A 40 oldalas kezelési leírás is sokat elárul róla. Nem vitatom, hogy rettentő jó töltő, hiszen a töltési metódust pontosan grafikonon lehet követni folyamatában, van hőmérő szenzor minden slotban, de szerintem az emberek elenyésző részének van ezekre a funkciókra szüksége.
      Nem csak a sok-sok funkció és beállítás tesz valamit felső kategóriás termékké, hiszen akkor az “ellenségeim”, a bonyolult és végletekig programozható lámpák is a felső kategóriába kerülnének, pedig a felhasznált anyagok minősége és a kivitelezés minősége ezeknél általában hagy némi kívánni valót maga után.
      Én egy felső kategóriás terméktől azt várom el, hogy kényelmes legyen a használata, letisztult, sallangmentes és érthető-logikus legyen a menüje, kezelése, valamint a kivitelezés minőségébe ne nagyon lehessen belekötni. A tökéletes működés már alapfeltétel, ahogy a pontos mérések lehetősége, és kis hibatűréssel készült alkatrészek használata is javasolt ebben a kategóriában. Épp ezért soroltam a VP4 Plus Dragont én a felső kategóriába, hiszen ezeket mind megkapjuk tőle.

  18. Hogy a fenébe ne látnám át. Teljesen egyezik a véleményünk arról, hogy a legtöbb embernek bőségesen elegendő egy megbízható, jó minőségű automata töltő és nem akar vacakolni beállításokkal. Ebben az esetben viszont minek költene sokat egy eszközre. Amit nem értek igazán, hogy miért venne bárki is ennyire drágán egy közepes funkcionalitású töltőt, bármennyire is jó minőségű. Jobb az anyagminősége ennek, mint egy alap Xtar-nak 1/3 áron? Pontosabb a töltésvezérlése, belső ellenállás mérése, mint egy OPUS 3100-nek? Nem az a kérdésem tehát, hogy miért nem a SkyRC-t preferálod. Az biztos, hogy a SkyRC-nél nem láttam bonyolultabban kezelhető eszközt én sem, ebben is igazat adok neked és baromira nem is ajánlanám mindenkinek függetlenül attól, hogy nekem ez az egyedüli alternatíva amit ismerek NiMH, Li-ion, NiZN és RAM celláim töltésére.

  19. Üdvözlöm a kedves admint és a tisztelt olvasókat,

    Szeretnék vásárolni egy komolyabb és egyben minőségi töltőt, ami remélhetőleg hosszú távon kiszolgál.
    Modellezéssel nem foglalkozom egyelőre még :)) , de a meglévő elemeknek ( akkuknak ) szeretnék biztosítani megfelelő töltést, amely életben tartja azokat, ezáltal igencsak veszélyes hulladék mennyiségének növelésétől óvva a sérülékeny bolygónkat.
    Ugyanakkor a használatos elemlámpáknak és fejlámpákban ( amennyiben van értelme, azaz a működési időt meghosszabbítja ), a bennük lévő AA és AAA elemeket lecserélni Li-ionosra.

    Az XTAR VP4 Plus Dragon töltőről készült cikket olvasva igencsak felkeltette érdeklődésem, a hozzászólásokban olvasható SKY RC MC3000 töltő úgyszintén, az emlegetett beállítások elsajátítása nem jelent akadályt, technika rajongó vagyok :)) , csak a SKY töltő esetében sajnos a vételára kissé elrettentő…

    Mi a vélemény a német VOLTCRAFT töltőkről ?

    1. Kedves Béci,
      Voltcraft töltők alapvetően jó minőséget képviselnek, át címkézve az OPUS BT-C3100 is egy Voltcraft, vagy fordítva, ezt sajnos nem tudom. Véleményem szerint bármelyik univerzális töltőt is veszed az XTAR kínálatából azzal mellé nem nagyon lehet nyúlni, nekem a napi használatú töltőm a VC8-as, teljesen elégedett vagyok vele. Az XTAR kínálatában és a Fenixnek is vannak már AA méretben lítium-ion akkuik, de szerintem ma még nem éri meg azokra váltani egy jó minőségű, alacsony önkisülésű NiMH akku még sokáig szolgálhat és gazdaságosságán kívül a Földet is óvod vele. Abból a “csúcs” még mindig az Eneloop.

  20. Kedves WestBam,
    Köszönöm szépen részletes és gyors válaszod.
    Most olvasom épp az Xtar VC8 töltőről írt cikked.

    Az Opus esetében én magam is tartok a ventilátor zajossá válásától.
    Leszűkítettem, a nagy kérdés, hogy az Xtar töltőből vajon a VC8 vagy a VP4 Dragon Plus legyen ?
    Nem egyszerű, ezért minden segítség jól jön, ami közelebb visz a döntéshez 🙂👍

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .