Lumintop BLF GT – 2km hatótáv

Lumintop BLF GT elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Végre eljött az idő és a valaha hozzám került legnagyobb hatótávval rendelkező elemlámpáról is tudok Nektek írni. A rövid sztori: Tavaly a BLF fórumon felvetette valaki, hogy kellene egy igazán ütős, 1 millió kandela érték felett tudó elemlámpát gyártani, lehetőleg elviselhető áron. Erre a feladatra végül a Lumintop vállalkozott és akik még a gyártás előtt feliratkoztak és befizettek némi “foglalót” azok igencsak jutányos áron juthattak a lámpához nem kevés hanem sok és hosszú kínok során. Én is így tettem és most eljött az idő, hogy írjak erről a brutális méretekkel rendelkező elemlámpáról, a Lumintop BLF GT modellről. Értelmét nem nagyon látom, de biztos van 1-2 speciális felhasználási terület, ahol jó lehet a papírforma szerinti 2 km-es hatótáv. Bizony, nem elírás, az elméleti hatótáv az bizony kettő kilométer!!!

Lumintop BLF GT oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Lumintop
Modell: BLF GT
Emitter típusa: Cree XHP35 HI
Maximális fényáram: 2000 lm felett
Maximális fényerő: 1000000 cd felett
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Kapcsoló típusa: clicky (elektronikus)
Áramforrás: 8x 18650 lítium akkumulátor, opcionális rövid testtel 4x 18650 lítium akkumulátor
Módok: alapbeállítás fokozatmentes fényerő állítás, ezen kívül beállítható 12 módcsoport
Bevonat: Type III kemény eloxálás
Vízállóság: IP65
Ejtésállóság: nincs megadva
Tömege: 1800 g

Lumintop BLF GT package banner

Doboz tartalma:

A jelenlegi forgalmazás során egy dobozban érkezik a komplett lámpa, a karton dobozban a lámpa szétszedve van elhelyezve. Tartalma a komplett Lumintop BLF GT elemlámpán kívül kettő akkutartó elem, kettő pót tömítő gyűrű és egy kezelési leírás. A többi kiegészítő külön extraként vásárolható meg az elemlámpához: fej védő, válltáska illetve rövid test, aminek segítségével 4 akkuval is használható a szörnyeteg.

Lumintop BLF GT accessories banner

Felépítés:

A Lumintop BLF GT követi a klasszikus elemlámpa felépítési vonalat, csak itt minden nagyobb, mint általában. A megszokott három fő alkotórészből épül fel:

Lumintop BLF GT szétbontva

Fej:

Az óriás fej az elektronika 100%-át tartalmazza. A gigászi méretű bezel gyűrű alatt található a kétoldali AR bevonattal ellátott lencse, ami alatt a hatalmas alumínium reflektort helyezte el a gyártó. A reflektor fekete központosító gyűrűre fekszik fel, ami a Cree XHP35 HI LED köré van helyezve. Kívülről a hatalmas átmérő a reflektor méretével egyezően csökken egészen a LED vonaláig. Itt két körbefutó hűtőborda található. Az utána következő részen kialakított három hűtőborda viszont már meg van törve egymással szemben lévő oldalon egy-egye sík felülettel.

Lumintop BLF GT fej

Az egyik oldalon szabvány 1/4″- os fotóállvány menetet találunk, míg a vele szemben lévő oldalon a GT kapcsolóját, aminek a gumi nyomógombját rozsdamentes acél külső menetes gyűrű szorítja a helyére. A fej legvégén még jobban összeszűkül, ezen a sima felületen a BLF GT feliratot olvashatjuk, köztük pedig a Lumintop nyuszis logóját láthatjuk. A fej hátsó felében egy fém gyűrű szorítja a helyére a drivert, aminek kettő szerepe van. Nem csak a helyén tartja, de az akkutartó külső pereme ami egyben a negatív pólus ezen át vezeti az áramot a driverbe. A driver közepén hatalmas réz tömbbel csatlakozik az akkutartó pozitív pólusával, az áramátvitel így közel tökéletes.

Lumintop BLF GT elölről

Test:

A test semmi trükköt és újdonságot nem mutat. Tisztességes falvastagságú, kívül-belül végig HAIII szabványnak megfelelő kemény eloxált felületkezelést kapott. A két végén tisztességes, trapéz profilú meneteket találunk, amiknek végében egy-egy gumi tömítő gyűrű állja a bejutó por és víz útját, segítségükkel IP65-ös szabványt teljesít a Lumintop BLF GT. A test nem vesz részt az áram vezetésében!

Lumintop BLF GT test

A test helyett a testben elhelyezett akkutartó elemek végzik el ezt a feladatot. Két ilyen elem van a testben gyárilag, egy elem pedig 4 darab button top 18650 akkut tud fogadni. Minden akkut be kell helyeznünk, hogy az áramkör záródjon, tehát a Lumintop BLF GT alapvetően 8 darab 18650 akkuval üzemel. Az akkutartóban az akkuk sorba vannak kötve.

Lumintop BLF GT akkutartó

Az akkuk behelyezés elég egyértelmű, biztos ami biztos alapon a gyengébbek kedvéért még kis piktogramok is jelzik, hogy adott helyen az akku + és – pólusa hová esik. A negatív pólusnál dupla rugót találunk, ezzel javította a gyártó a magasabb áramerősségek átvezetését. Az akkutartó egyik pálcáján egy nyíl jelöli, hogy milyen irányba kell betenni a testbe az akkukkal telepakolt tartóelemet. Használatuk szerintem egyértelmű, nem fog senkinek gondot okozni.

Lumintop BLF GT akkutartó akkuval
Balra button top akkumulátor, jobbra a flat top változata. Csak a bal oldalival működik a BLF GT!

Zárókupak:

A hatalmas zárókupakot a test végére kell feltekerni. Az oldalsó peremén egy szélesebb gyűrű fut körbe, amit 6 darab hosszirányú bemarás tör meg. Ezeknek szerepe az elgurulás megnehezítése. Végén a lekerekített profilban lett kialakítva a helye a csuklópántnak, aminek sok értelme nincs, viszont ha teszünk rá vállpántot akkor annak egyik végelemét ide lehet fogatni. Ez a kerekített profil körben elforgatható tetszés szerinti irányba. A kupak talp részén kis bemélyítést találunk, amiben a Lumintop nyuszis logója köszön vissza. Érdekesség, hogy a zárókupak belső felében nem rugót vagy egyéb az áramkörrel kapcsolatos alkatrészt találunk, hanem egy fekete lapot amire egy QR kód került, alatta a Lumintop weboldalának címét olvashatjuk.

Lumintop BLF GT zárókupak

Mérete:

Egy szóval lehet jellemezni a Lumintop BLF GT elemlámpáját: Gigászi! Az eddig általam birtokolt elemlámpák közül ez a leghosszabb, a legnagyobb átmérőjű és a legnehezebb is. Félelmetes, hogy mennyi anyagot tettek bele, így viszont a melegedés nem okoz problémát.

Lumintop BLF GT mérete

Tornasorba rendezve a Lumintop BLF GT a leghatalmasabb, mellette eltörpül a Convoy L6. Az Astrolux C8 méretét sokan ismeritek, nos ennyire picike a GT mellett, valamint az Astrolux S1 ami a Convoy S2+ mérete is aprócska játékszernek tűnik csak. A GT akkutartó elemeiben 8 darab 18650 akku fér el, egy akku ennyire pici mellette.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez nem kevesebb, mint 8 darab button top 18650 akkumulátorra lesz szükségünk! Ugyan nincs őrületes áramfelvétele ennek a lámpának, én mégis a jól bevált és magas terhelhetőségű, valamint korrekt kapacitású Samsung 30Q akkukat javaslom megvásárolni hozzá. Kupont általában találtok az akkukhoz is. Ha az akkuk polaritás helyesen be lettek helyezve az akkutartókba, majd ezek az elemek is a helyükre kerültek akkor máris kezdődhet a móka.

Lumintop BLF GT features banner

Már akinek móka ennek a lámpának a kezelése. Emlékeztek még a BLF Q8-ra és annak a viszonylag bonyolult menürendszerére? Remélem igen, mert ebben a lámpában is ezt a menüt találjátok meg, csak már egy kicsit továbbfejlesztett verzióban. Én nem is szeretném erre fecsérelni a karaktereket, a menü teljes leírását megtaláljátok EBBEN a cikkben. A Lumintop BLF GT NarsilM 1.2 firmware magyar kezelési táblázatát elkészítettem, letölthető innen:

Lumintop BLF GT rövid kezelési útmutató

Mérések:

Méretei:

  • legnagyobb átmérője a fejnek: 134 mm
  • Legnagyobb átmérője a testnek: 56 mm
  • teljes hossza: 318 mm

Tömege akkumulátorok nélkül: 1793 g

Hőtermelése:

Nézzük meg mit tud a lámpa zárt térben zárókupakra állítva 15 perc üzemidő alatt a gyári alapbeállításon:

Lumintop BLF GT hőtermelése

Láthatóan nem okoz nagy galibát ha magas fényerőn járatjuk, a majd két kilogrammnyi alumínium elviszi a keletkező hőt a fejben és az át is adja a környezetnek szépen. Ekkora tömeg mellett persze nem nehéz ezt kivitelezni.

Fénye:

Több képet is hoztam ehhez a szörnyeteghez. Első sorozatban a szokásos 100 méteres távon fotóztam le a fényét:

Lumintop BLF GT 100m

Ezen a távolságon kb. semmi értelme a GT-nek. Első képen az UTorch UT02 thrower fénye, majd a Convoy L2 fénye látható. Az első 1km-es lámpám, a Klarus G35-öst követi a Lumintop BLF GT fénye, ami után egy vérbeli keresőlámpa, a JetBeam T6 fényét is lefotóztam.

Majd jött a 200 méteres táv.

Lumintop BLF GT 200m

Ezeknek a lámpáknak bizony a 200 méter sem téma, simán elvilágítanak a túloldali homokfalig, ami a fotózás helyétől nagyjából ilyen távolságra van. Első képen a meglepetéseket okozó Astrolux C8 kompakt throwerjének fénye, majd az UTorch UT02 fénye látható, amit a Convoy L2 követ. A Klarus G35 fénye már jóval erősebb ezen a távon is, de a Lumintop BLF GT szemmel jól láthatóan sokkalta erősebben világítja meg a homokfalat. Az utolsó képen a JetBeam T6 fénye látható, ahogy szinte az egész völgyet is beteríti.

Utolsó sorozatban csak a BLF GT és a Klarus G35 vett részt, és ismét a szemétégető tornyát vettem célba ami kb. 1 kilométeres távolságra van a fotózás helyétől.

Lumintop BLF GT 1km

A különbség bizony itt látható a leginkább. Míg az 1 km-es távot a Klarus G35 csúcs-thrower lámpája teljesíti és tényleg elvilágít látható fénnyel addig, a BLF GT bizony nem viccel és ezen a távon is simán szabad szemmel is jól láthatóan erősen megvilágította a kéményt! Egyszerűen brutális. Nem tudom, hogy a 2km-es távolság valóságban meglenne-e neki, mivel ehhez már a technikai háttér nem adott számomra ezért ezt nem próbáltam ki, de igazából fontos ez? Szerintem nem.

Konklúzió:

Eljött ez a nap is, mikor a piac egyik legerősebb LED-es thrower elemlámpájáról írtam Nektek. A Lumintop BLF GT elemlámpáját az elemlámpa fanatikusok tervezték meg és egy nevesebb kínai gyártó készítette el. A Lumintop megfelelő minőségben gyártja az elemlámpáit és ezt szerencsére a BLF GT modellen is tapasztalhatjuk. A bevonat minőségi, a gyártás során nem maradtak felesleges sorják sehol és a kidolgozottsága is megfelelő szerintem.

Lumintop BLF GT hátulról

A lámpa maga brutális minden szempontból. Elég csak a méretére egy pillantást vetni, ez bizony nem zsebbarát méret, de hátizsákból is jóval nagyobbra lesz szükségünk, ha bele szeretnénk tenni a Lumintop BLF GT modellt. Erre megoldást jelenthet a külön megvásárolható válltáska. A méretén kívül a hatótávja is kiemelkedő, hiszen a gyártó magasabb, mint 1 millió kandelás fényerőt ígér, ezért a szabvány szerinti hatótávja 2 km.

Lumintop BLF GT lámpákkal
Astrolux S1 majdnem olyan hosszú, mint a GT átmérője. A Convoy L6 bizony eltörpül mellette.

Ezt a távot nem ellenőriztem, hogy tudja-e a lámpa, mert ekkora teleobjektívet még képen láttam csak amivel ezt is le lehetne fotózni, nekem nincs a készletemben. Az biztos, hogy 1 km távon szabad szemmel is jól láthatóan és viszonylag erősen megvilágította a célpontot amit fotóztam is, és nekem ez éppen elég bizonyíték arra, hogy ez bizony nem játékszer. Tripodra rögzítve fixen felállított keresőlámpaként is üzemelhet, vállpánttal szerelve akár hordozható keresőlámpának is használhatjuk. Eléggé céleszköz, hasonló árfekvésben talán egyetlen alternatívája az Astrolux MF04, amit viszont nem ismerek.

Megvásárolható:
Lumintop BLF GT  – European Direct Mail szállítással vásároljátok, az adómentes!
Rövid test 4 akkus használathoz
Fejvédő
Hordtáska

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .