Maglite ML50LX – 40 évnyi tapasztalat

Maglite ML50LX borító

Maglite ML50LX elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Már régóta nálam van a Maglite ML50LX elemlámpa, hogy megírjam a cikket róla. Valahogy, ha az első próbánál nem fog meg egy elemlámpa akkor nehezebben veszem ismét kézbe. Elég sok lámpát szoktam venni, általában előtte mindenféle teszteket olvasgatok, hogy tudjam nekem is tetszeni fog a kiszemelt. A Maglite esetében azonban csak az adatokra tudtam hagyatkozni, mert teszt “szokás szerint” nincs erről sem. Meg kell ezt is törnie valakinek, szóval megrendeltem a hazai importőrtől, akik külön kérésemre beszerezték ezt a modellt is, ezúton is szeretném nekik megköszönni! Azonban ez a lámpa első nekifutásra engem nem varázsolt el. Plusz adalék a cikkemhez, hogy a C cellás izzóval szerelt elemlámpák gyártását 39 év (!!!) után megszűntette a Maglite 2020 elején. Ma már 2021-et írunk, tehát 40 éve került piacra az első C elemes modell. Mi állíthatna szebb emléket ennek, mint az, hogy ezt a cikket megírom róla?

Maglite ML50LX oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: ML50LX
Emitter típusa: nem közölt adatokat a gyártó, de felismerhetően Cree XM-L2
Maximális fényáram: 490 lm
Maximális fényerő: 22400 cd
Lencse: Polikarbonát lencse
Kapcsoló típusa: Elektronikus
Áramforrás: C méretű alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor
Módok: 5 (magas, alacsony, takarékos, pillanatnyi felkapcsolás, stroboszkóp) 4 módcsoportra bontva
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömege áramforrásokkal: 360,61 g

Maglite ML50LX csomagolása

Doboz tartalma:

Akárcsak a régebben már bemutatott Solitaire, XL50, Mini MagML25LT, vagy a hatalmas ML300LX modellek esetén, itt is egy átlátszó műanyag bliszteres csomagolást kapott a lámpa. Nem igazán bonyolította a gyártó túl a dolgot, mert a két vastagabb műanyag panel közé az elemlámpán kívül csak egy sok oldalas térkép szerűen kihajtogatható kezelési utasítás, és némi színesen nyomtatott kartonpapír jutott. Sem tok, sem elem, sem semmi más. Elég szegényes a felszereltsége, de ez van, ezt kell elfogadnunk.

Maglite ML50LX 13th banner

Felépítés:

A felépítése a nagy Maglite lámpákra hajaz, mint például a “teljes méretű” ML300LX, csak ez minden dimenzióban kicsit kisebb. Ugyan úgy 3 részbő áll, mint a legtöbb klasszikus elemlámpa, de a fókuszálható fej miatt ennek is kicsit meg van bonyolítva a fej része.

Maglite ML50LX szétbontva

Fej:

A fej az alumíniumból készült, feketére eloxált bezel gyűrűvel kezdődik. Ennek belső peremébe helyeztek el egy O gyűrűt, amire a polikarbonát lencse fekszik fel. Jól olvastátok, ez is műanyag lencsét használ, nem üveget. A lencse alatt található a műanyagból készült reflektor. Erről lehetne elmélkedni, hogy miért nem csinálják alumíniumból, de én nem firtatom, mert már ez a konstrukció évtizedek óta bizonyít a Maglite elemlámpákban, tökéletesen működik. A reflektor a testre tekert műanyag gyűrűn fekszik fel, ez felel a fókuszálhatóságért. A fej alsó fele, mint egy kehely a testre van ráhúzva alulról. A testen lévő gumi tömítő gyűrű zárja az erről bejutó folyadék és por útját. A fej külső felén a bezel gyűrű menetes részének tövében újabb gumi tömítő gyűrűt találnuk, láthatóan mindent megtett a gyártó, hogy a fejbe ne jusson bele se víz, se por. A fókuszálás tehát megoldott és viszonylag jól le is van szigetelve a mozgó fejrész.

Maglite ML50LX fej szétbontva

Test:

A test tartalmazza a LED modult és az elektronikát is, amit speciális módon rögzítettek a test belső, elülső felébe. Ezt a részét a garancia miatt nem piszkáltam, csak fotóztam. A LED ránézésre Cree XM-L2 típusú, viszonylag hideg színhőmérsékletű, bár erre utaló információkat sem lehet találni sehol. A LED alatt picike PCB lap található, ami egy kicsi, a testből kiemelkedő szigeten lett elhelyezve. Érdekes megoldás, mert a hőt kevésbé tudja elvezetni, bár a Maglite szokás szerint ezt a LED-et sem hajtotta agyon, ezért alapvetően nem túl magas a lámpa hőtermelése. Ez az egység folytatódik a testen belül a driver és a kapcsoló párosával, amik kicsit olyanok, mint Columbo felesége, hiszen beszélnek róla, nyoma van, hogy létezik, de még senki nem látta. A test vége felől benézve egy műanyag panel látható a testben, rajta egy réznek tűnő lappal, ami az áramforrás pozitív pólusához csatlakozik.

Maglite ML50LX LED

A test első részén a fókuszálásért felelős speciális menetet láthatjuk kívülről, ami egy vékony peremmel ér véget, ez határolja a két végállását. A teljesen sík felületét ezután egy keskeny gumi tömítőgyűrű töri meg, ezen a részén a gyártó láthatóan kenőanyagot is használt a simább működés és a jobb tömítés miatt. A teljesen sík felületet csak a gumi nyomógombnak kialakított fészek töri meg, amitől balra a típusjelzést és a sorozatszámot találjuk meg. Eztán még mindig teljesen sima, matt fekete eloxálással borított részt láthatunk, majd az LX szériára jellemző nagy méretű kockákat marta a testre a gyártó. Ez szerintem nagyon jól néz ki, és a gyakorlatban is nagy mértékben javítja a test fogását. A test utolsó, kb. 20mm hosszú részén ismét teljesen sima felületet találunk.

Maglite ML50LX test

Zárókupak:

A zárókupak egy kőkorszaki, végtelenül egyszerű alkatrész. Hátsó fele sima felületű, ezért akár gyertyaként is felállítható a lámpa sima felületre, bár a méretes fej miatt elég borulékony. Ez egy határozott ívvel hajlik le a zárókupak oldalára, amin körben recézést láthatunk, ami a kupak csavargatásánál tesz jó szolgálatot. Eztán a kupak beszűkül, ezen az érintkező felületen el lett távolítva a bevonat róla, majd egy mély barázdát láthatunk, amibe karmantyús tömítést helyeztek el a gyártósoron. A trapéz profilú menet, amit eztán láthatunk elég rövidke, és nem is túl professzionális kialakítású. A zárókupaknak ezzel el is értünk a legelejére. A belső feléből egy hatalmas, rozsdamentes acélrugó áll ki, mely a kupak belső felében lévő peremre fekszik fel, amiről szintén el lett az eloxálás távolítva. Ez után egy viszonylag méretes belső üreget találunk, régebben ide rejtették el a tatalék izzókat, erre azonban ma már nincs szükség.

Maglite ML50LX zárókupak

Mérete:

Mérete pár másik lámpával összehasonlítva:

Maglite ML50LX mérete

 

Jó nagy kép, nem véletlenül. A sort a Maglite ML50LX elemlámpa működtetéséhez használt C méretű “baby” elem nyitja, amit a többek által ismert Convoy S2+ elemlámpa követ. Ez, és az őt követő Convoy C8+ adja talán a leginkább kézzel fogható támpontot, hogy mekkora is a tesztalany , a képen középen látható Maglite ML50LX elemlámpa. A kilométeres hatótávval rendelkező Nitecore MH40GTR elemlámpám ugyan hosszabb nála, de sokkal kecsesebb is. A sort a már korábban bemutatott gigantikus méretűnek tűnő, de a Maglite elemlámpák közt még csak simán nagynak számító Maglite ML300LX elemlámpa zárja.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez szükségünk lesz kettő darab C méretű alkáli elemre, vagy NiMH akkura, esetleg AA elemre, vagy akkura, de ezekhez szükségünk lesz átalakítóra is, hogy ne lötyögjenek a testben. Ha az áramforrást beszereztük, és behelyeztük a testbe, akkor máris üzemkész állapotba kerül a lámpánk. A gyári alapbeállításban “General”, vagyis általános módcsoportban érkező lámpánk elektronikus kapcsolóján egyet kattintva 100% fényerőn (490 lumen) kezd el világítani. Ha ismét kattintunk, akkor kikapcsol. Kettő gyors kattintásra az alacsony fokozatot kapcsolja be, ami 113 lumen fényáramot ígér. Kikapcsolt lámpánál három gyors kattintással az ECO módot tudjuk aktiválni, ami 23 lument és mellé 112 óra futásidőt ígér.

Maglite ML50LX FL1 banner

Módcsoportok:

A Maglite ML50LX elemlámpa a már bemutatott ML300LX 3D teljes méretű elemlámpával megegyező módon 4 módcsoportot tartalmaz, melyek közt a felhasználó kedve és igényei szerint válthat. A módcsoportok és a hozzájuk tartozó világítási módok az alábbiak szerint alakulnak:
1. General (alapbeállítás): 1 klikk – magas; 2 klikk – alacsony; 3 klikk – ECO
2. Outdoor: 1 klikk – magas; 2 klikk – alacsony; 3 klikk – stroboszkóp
3. Law Enforcement: 1 klikk – pillanatnyi magas; 2 klikk – magas; 3 klikk – ECO
4. Tactical: 1 klikk – pillanatnyi magas; 2 klikk – magas; 3 klikk – stroboszkóp

Maglite ML50LX módcsoportok

A módcsoportok közti váltás az alábbi módon lehetséges: Kapcsoljuk ki az elemlámpát. A zárókupakot egy negyed fordulattal lazítsuk le. A kapcsolót nyomjuk le és tartsuk lenyomva. Közben húzzuk vissza a zárókupakot. 4 másodperc után a lámpa a módcsoport választásra fog lépni automatikusan. A villanások száma jelzi a kiválasztható módcsoportot, vagyis 1, 2, 3 és 4 felvillanás követi egymást. A kiválasztott csoport számának elvillogása után a gombot felengedve az adott csoportba fog átlépni a Maglite ML50LX elemlámpa. Ha a menün végig érünk akkor automatikusan az utolsó, 4. csoportba lép. A 2 és 4 módcsoportokban elérhető stroboszkóp 12 Hz fix frekvenciájú, a 3 és 4 módcsoportokban lévő pillanatnyi magas fokozatban pedig csak a gomb nyomva tartásának idejére fog a lámpa világítani, a gombot felengedve egyből kikapcsol.

Maglite ML50LX eleje

Mérések:

Méretei:

– hossza: 207 mm
– fej legnagyobb átmérője: 50,4 mm
– test legnagyobb átmérője: 30,6 mm

Tömege áramforrás nélkül: 218,8 g

Maglite ML50LX mohán

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces tesztet elvégeztem a Maglite ML50LX elemlámpával is:

Maglite ML50LX hőtermelés

Láthatóan nincs mitől tartanunk ennél az elemlámpánál sem, a Maglite mintha nem is LED-es elemlámpákat gyártana, szinte teljes mértékben hiányzik a melegedés a grafikonból. A kezdeti hőfokhoz képest a 15 perces tesztidőszak alatt mindössze ~4°C értékkel nőtt a lámpa legmelegebb pontjának a hőmérséklete. Hihetetlen.

Áramfelvétel:

– 109 µA nyugalmi áramfelvétel
– 0,78 A magas fokozatban
– 0,31 A alacsony fokozatban
– 0,07 A ECO fokozatban

Fényerő:

Mért fényerő új alkáli elemekkel, indítás után 30 másodperccel:
Magas fokozat 16075 cd (-29%), FL1 szabvány szerint számolva 254 m hatótáv.
Alacsony fokozat 4075 cd, FL1 szabvány szerint számolva 128 m hatótáv.
ECO fokozat 900 cd, FL1 szabvány szerint számolva 60 m hatótáv.

Maglite ML50LX design banner

Futásidő:

Külön kérésre elkészítettem a valós futásidő grafikont egy szett teljesen új Duracell Plus Power LR14 alkáli elemmel. Az elkészült grafikon:

Maglite ML50LX futásidő

Nézzük mi látható a grafikonban, ha bele tudunk nagyítani: Indítás után nem, hogy csökken, konkrétan nő a mért fényáram, nagyjából 45 másodperc alatt éri el a maximális értékét, ami 10%-ot nőtt az indítási értékhez képest. Ha a gyártó nem hazudik és 490 lument tud a Maglite ML50LX indítás után, akkor nagyjából 540 fényáram maximumot ér el maximum az elemlámpa. Innen persze zuhan a grafikon, nagyjából 70 másodpercenként lép vissza 1,5%-ot. A visszalépések mértéke és ideje idővel kicsit változik, inkább azt írom, hogy hány percnél hol áll. 15. percben 82%, nagyjából 400 lumen a fényáram ekkor. Fél óra múltán 71%, vagyis kb. 350 lumen, egy óra után pedig már csak 57% fényáram áll rendelkezésre, kb. 280 lumen.

Maglite ML50LX hátulja

A 2. órára lecsökken a fényáram 40%-ra, ami nagyjából 200 lumennek felel meg. 3. órában 35%, kb. 170 lumen áll rendelkezésre, ami a 4. órára 30%, vagyis kb. 150 lumennyi fényáramot présel ki az elemlámpából. 5. órában 27%, kb. 130 lumen, amit nagyjából konstans tart a 390. percig, majd a 7. órában már csak 20%, kb. 100 lumen a lámpa fényárama. 8. órában már csak 7%, kb. 35 lumen. Az 530. percben lelép holdfény módba az ML50LX, innen az 1080. percben kapcsol ki.

Fénye:

A szokásos képek 100 méter távolságra lévő célpontra világítva:

Maglite ML50LX 100 méter

Értékelném is a látottakat. Első fotóra a Convoy S2+ fénye került. A Maglite ML50LX fénye került flood állásba tekerve a második képre. Ekkor sajnos egy csúnya fekete folt keletkezik a vetítési kép közepén, ami távolra világítva nem zavaró, de kisebb távolságon sajnos elég csúnya. Ettől függetlenül látszódik a különbség a flood és a spot állás között, ez utóbbi a harmadik képen látható. A 100 méter nem probléma így számára. A tavaly bemutatott Maglite ML25LT elemlámpa fényének fotója került a 4. képre. Láthatóan távolra jobban fókuszált a fénye, cserébe a szórt fény sokkal kevesebb. Az utolsó előtti képen a “nagy” Maglite ML300LX fénye látható, ahogy bevilágítja a teljes távolságot, mellette sok a szórt fénye is. Az utolsó képen a Convoy C8+ XP-L HI LED-es változatának fénye látható.

200 méteren is elkészítettem a fotókat:

Maglite ML50LX 200 méter

Itt sokkal szembe tűnőbb az egyes modellek közti különbség. Első fotón a teszt főszereplője, a Maglite ML50LX fénye látható. Halványan, de megvan neki is a 200 méteres táv, bár itt már szerintem a fénye nem használható eredményesen. Nem úgy a Maglite ML300LX, ezzel már láthatóvá válik a barlang bejárata. A Maglite ML25LT szűk hotspotja még erősebben világítja a meg a célt, de sokkal kisebb felületen. A Convoy C8+ ezen a távon is bizonyít, az utolsó képre pedig egyek kedvenc kompakt thrower elemlámpám, a Nitecore P30 fényét fotóztam, ami elég jó flood/spot aránnyal rendelkezik.

Konklúzió:

Foglaljuk össze az eddig látottakat: Szerintem a klasszikus elemlámpa forma ezzel a matt fekete eloxálással és a nagy méretű textúrával ellátott markolattal iszonyú jól néz ki. Első sorban ez késztetett arra, hogy ezt a modellt megvegyem, egyszerűen nem tudtam neki ellenállni, őrült jól néz ki. Aztán jött a fekete leves, mert a fénye számomra picit csalódás volt. Valahogy többet vártam tőle, főleg távolságra, amit sajnos a mérések is alátámasztottak, hogy a gyártói paraméterek alatt teljesít a lámpa. A vetített képben a középen látható fánklyuk flood állásban engem zavart, persze csak a teszt alatt próbálgattam így, mert a spot állásban használtam a próba után, úgy viszont korrekt a vetített kép. A kidolgozottságban apróbb hiányosságokat találtam, de alapvetően jól össze van rakva, stabil szerkezet a Maglite ML50LX elemlámpa.

Maglite ML50LX faágon

Ráadásul szerethető is, mert mérete szemben a “nagytesó” ML300LX méretével sokkal jobban hordozhatóvá teszi, bár zsebbe ez is nagy, de a kabátom zsebében azért tudtam EDC szerepkörben is hordani, igaz éreztette jelenlétét. Ellenben aki kompaktabb méretben keresi a minőségi, elemes társát, ami azért szép távot is tud bevilágítani jó üzemidővel, annak ez a modell jó választás. Nincs akkutöltő, nincs lítium-ion akkuk tűzveszélyessége, csak sima elem és fény. Számomra nem meglepő módon a futásidő teszt után (miután kikapcsolt) még ma is ugyan azokkal az elemekkel használom, ráadásul a fényerőből sem kellett sok veszteséget elszenvednem, kb. fele töltöttsége az elemeknek visszatért. Reálisabb döntés a hasonló árazása miatt az ML300LX, de szerintem Maglite elemlámpát nem csak a használati értéke miatt, hanem érzelmi alapon is vásárlunk, ami teljesen rendben is van 🙂

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel, 10 év garanciával, amihez érdemes a lámpát regisztrálni itt:
Maglite ML50LX 2C – a tesztben szereplő elemlámpa
Maglite ML50L 2C – a tesztben szereplő lámpával műszakilag megegyező, klasszikus változat

Maglite ML50LX – 40 évnyi tapasztalat” bejegyzéshez 2 hozzászólás

  1. Ez már hányadik Maglite csalódás ?
    Valahogy régóta az az érzésem, náluk megállt az idő.

    1. Azért nem sokadik csalódásom, hiszen az előző ML25LT pl. pont, hogy sokkal túlteljesítette a gyártói adatokat. Egyszerűen vártam, hogy tudja a 20e feletti kandelát, de nem tudta. Ezt leszámítva egy korrekt elemlámpa, és az ML25LT-t eladtam, de ezt például megtartom magamnak, mi több, újabb Maglite felé is kacsingatok. De az még a távolabbi jövő 😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .