Maglite ML25LT bemutató

Maglite ML25LT borító

Maglite ML25LT elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

A legutóbbi modellfrissítés “áldozatává” vált a Maglite ML25LT modell is, amit már régebben is ajánlottak az importőrnél, hogy elég jó elemlámpa, próbáljam csak ki. Akkor nem hallgattam rájuk és az ML300LX modellt vettem meg az XL50 modellel együtt. A frissítés azonban feltette az i-re a pontot, ugyanis az eddigi egy fokozat helyett immáron kettő áll rendelkezésre, és az üzemidőket is látványosan megemelték. Így viszont az alacsony ára miatt igencsak vonzóvá vált ez a lámpa. Az importőr ismét nem okozott csalódást, ugyanis a megjelenés után szinte azonnal kapható volt náluk is a frissített modell, így el is mentem érte, megvettem és használni kezdtem. Erről olvashattok lentebb.

Maglite ML25LT oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: ML25LT
Emitter típusa: Cree XP-E2
Maximális fényáram: 192 lm
Maximális fényerő: 28473 cd
Lencse: polikarbonát
Kapcsoló típusa: twisty
Áramforrás: C méretű alkáli elem, vagy Ni-MH akkumulátor
Módok: 2
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömege áramforrásokkal: 317,51 g

Maglite ML25LT doboz eleje

Doboz tartalma:

Egyszerű bliszteres csomagolásban értékesítik ezt a modellt is, ez már-már megszokott a Maglite esetén. Ennek egyszerű oka az, hogy ezeket Amerikában a boltok polcain mint a csomagolt elemeket úgy árusítják. A szögletes átlátszó műanyag profilban az elemlámpa azonnal látható a vásárló számára, a két műanyag lap által közrefogott színesen nyomtatott lap a megszokott Maglite design-t nyújtja. Mivel ez is igen csak friss modell ezért – akárcsak a már bemutatott Mini Pro Plus – az új adatokat erre is még matricával ragasztották fel. Belül egy sok nyelven íródott kezelési utasítást találunk, amiben a magyar nyelv sajnos még mindig hiányzik, hiába, kis piac vagyunk. Ezen kívül semmi egyebet nem kapunk a Maglite ML25LT elemlámpához.

Maglite ML25LT doboz hátulja

Felépítés:

Érdekes szerkezet a Maglite ML25LT elemlámpa, ugyanis három részre bontható, de van egy kis csavar a dologban:

Maglite ML25LT szétbontva

Fej:

Meg is érkeztünk az első furcsasághoz. A fej letekerhető, mivel a kapcsolás ezzel van megoldva, ezen kívül a Maglite Mini modellnél megismert “gyertya mód” ennél a méretesebb elemlámpánál is elérhető! Szóval a fej egyben letekerhető, azonban sem a LED, sem más elektronika nincs benne. Egy viszonylag széles bezel gyűrűvel kezdődik, amire a gyártó a márkanevet és a logót, valamint a gyártás helyét is elhelyezte. Mai napig jót tesz az ember lelkének, ha az USA szót olvassa egy terméken, nos itt ezt is láthatjuk, olvashatjuk. A legelejében egy visszahajló peremet alakítottak ki, ide gumi tömítő gyűrűt tettek, ezen fekszik fel a polikarbonátból készült lencse. A lencsét a sima felületű, műanyagból készült reflektor nyomja a tömítéshez.

Maglite ML25LT fej részei

A reflektort a bezel gyűrű szorítja a fejbe. A fej első része mindjárt a bezel gyűrű sűrű, jó minőségű menetével kezdődik, aminek végén egy újabb gumi tömítő gyűrűt láthatunk, hogy innen se jusson be a nedvesség a lámpába. Külső felén eztán egy keskeny recézett, körbe futó gyűrűt találunk, majd csésze formában szűkül össze a fej a végéig. Belső felében a test felől sima felületet láthatunk, ennek szerepe lesz a fej forgatása és a vízállóság szempontjából. Eztán belül egy menetes részt alakítottak ki, ezzel a menettel lehet a fejet a testhez rögzíteni.

Maglite ML25LT emergencies banner

Test:

A test sem a megszokott metódust követi a Maglite ML25LT elemlámpában. Az egész egy hosszú alumínium cső. Elején sűrű, jó minőségű, trapéz profilú menetet alakítottak ki, ezen kell majd a fej részt tekergetni a ki-be kapcsoláshoz, valamint a fókuszáláshoz. A menet végében nincs tömítő gyűrű, hanem kúposan kiszélesedik a test végleges átmérőjére. Itt viszont már alkalmaztak tömítést, ez a fejen lévő sima felületet tömíti a forgatás közben. Érdemes a karbantartására oda figyelni! Eztán teljesen sima, fényes felületkezelésű rész következik, ahol a sorozatszámot és a típusjelzést is olvashatjuk. Ezt egy rombuszmintával enyhén textúrázott, kb. 2,5″ hosszú rész követi. A mintázat nem túl agresszív, viszont ezen a modellen határozottan javítja a fogást. A test végéhez érve ismét fényes, sima felületet találunk, majd a test végére is érünk. A csőnek a végéről lett eltávolítva az eloxálás.

Maglite ML25LT test

Belső felében hátulról előre nézve egy műanyag panelt és az áramforrás pozitív érintkezőjét láthatjuk. A test elején belül egy kis kiemelt szigeten látható a LED, ami egy Cree XP-E2 modell. Körülötte műanyag gyűrű látható, amin keresztül a fej kapcsolgatja ki-be a lámpát. Ez gyárilag össze van szerelve, utólag ahogy látom nem igazán bontható, esetleg speciális célszerszámok segítségével, ami a hazai importőrnek sincs, legközelebb a németországi szerviz a lelőhelye.

Maglite ML25LT test vége

Zárókupak:

Na ez tényleg egy egyszerű szerkezet ami semmit nem tud. Feladata is csak annyi, hogy az elemeket be tudjuk a testbe helyezni. A testhez egy viszonylag méretes, trapéz profilú menettel kapcsolódik, de koránt sem olyan magas a menet minősége, mint a test fej felőli végén. A menetes rész után egy karmantyús tömítést helyeztek el a körbefutó barázdában. A zárókupak eztán kiszélesedik a test átmérőjére, ezen a peremen az eloxálás el is lett róla távolítva. Az oldalán itt egy körbefutó keskeny recézett részt alakítottak ki, hogy könnyebb legyen fel-le tekerni.

Maglite ML25LT zárókupak

Eztán sima felület következik, ami szép ívesen rá is fordul a teljesen sima felületű végére. A lámpa sima felületen gyertyaként felállítható, de ugye ez nem szempont, mert a fejbe a lámpa beleállítható “valódi” gyertyaként. A zárókupak belső felében a hatalmas, acélból készült spirál rugó szúr szemet. Ez csak be van pattintva a fészkébe, aminek végét egy perem jelenti. A test belső oldalán a peremig és a peremes részen az eloxálás el lett távolítva. Alatta jó mély lyukat találunk, régebben ide rejtették el a pót izzót, most ez csak egy szép méretes üreg. Nem akarok tippeket adni, de létezhet az a 19 – 20 mm átmérőjű és akár 10 mm vastagságú neodímium mágnes, ami a lámpát akár meg is tartja és ide pont befér.

Mérete:

Néhány másik lámpával fotóztam össze a Maglite ML25LT méretét:

Maglite ML25LT mérete

A képen az első a tesztalany elemlámpába illő C méretű “baby” elem. Azt a Convoy S2+ olcsóbb kiadása követi, ennek méretét sokan ismeritek. Akárcsak az őt követő Convoy C8+ kis thrower méretét. Náluk hosszabb a nemrég bemutatott Mini Maglite Pro Plus, és a sorban a legnagyobb a Maglite ML25LT elemlámpa.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez mindössze kettő darab C méretű “baby” elemre lesz szükségünk (ebből válasszunk LR14 jelzésűt), esetleg ha rendelkezünk filléres átalakítóval, akkor használhatjuk AA NiMH akkuval is. Én ezzel végeztem a teszteket, mert ez gazdaságosabb. Összesen kettő üzemmód áll rendelkezésre, amiket a fej meglazításával tudunk aktiválni és kiválasztani.

Maglite ML25LT ANSI banner

Ha a fejet letekerjük egy kicsit, először magas módban kapcsol be. Eztán a fejet visszahúzva, majd gyorsan ismét meglazítva a takarékos módba lép át. Bármely módban is használjuk a lámpánkat, a fejet lecsavarva gyertyaként is tudjuk tovább használni. Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy fej nélkül magas módban egy szobát használható mennyiségű fénnyel lát el. Fénye a fej tekergetésével némileg fókuszálható, de célszerű egy pontra fókuszálva használni, ekkor tisztes távot képes átvilágítani.

Maglite ML25LT eleje

Mérések:

Méretei:
– hossza: 169 mm
– legnagyobb átmérője: 43 mm

Tömege áramforrás nélkül: 169,9 g

Mért maximális fényerő LR14 alkáli elemmel, bekapcsolást követő 30. másodperc után turbó módban 38550 cd (+35% a gyári maximális adathoz képest!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 393 méter hatótávot jelent.

Maglite ML25LT hátulja

Hőtermelése:

Elkészítettem a grafikont, de sejtettem, hogy sok izgalmat nem fog tartogatni számunkra:

Maglite ML25LT hőtermelés

Gyakorlatilag melegedést nem lehet tapasztalni, még a langyosodást is éppen csak. Bekapcsolás után a grafikon folyamatos melegedést mutat, de a 15 perces teszt végére is épp csak elérte a legmelegebb ponton a 30°C hőmérsékletet a Maglite ML25LT elemlámpa.

Futásidő:

Megmértem a futásidőt két darab LADDA AA akkuval, de ez szerintem nem ad egyáltalán valós képet a lámpa üzemidejéről. Íme a grafikon, ha már elkészítettem:

Maglite ML25LT futásidő

Lényeg a lényeg: az AA akku amivel a tesztet futtattam 2450 mAh kapacitású darabonként. Egy C méretű alkáli elem nagyságrendileg 7-8000 mAh kapacitást tárol, tehát jelentősen magasabb üzemidő érhető el vele, hiszen darabonként magasabb a kapacitása, mint a tesztben szereplő akkuból a kettőnek együtt. Sajnos a teszthez nem rendelkezem C méretű NiMH akkuval, mert az is nagyságrendileg 5-6000 mAh közti kapacitású lenne, és közelebb állna a valósághoz a végeredmény. A gyártó egyébként kifejezetten alkáli elemet javasol a lámpáiban használni. Itt inkább csak a grafikon alakját kell vizsgálni, nem a számokat. A maximális fényáram viszonylag rövid időre áll rendelkezésre, majd meredeken csökken az értéke, eztán újabb folyamatos csökkenés látható a grafikonban. Ránézésre mintha 5 szakaszra lenne bontva a futásidő, illetve amit még fontos kiemelnem, hogy miután kikapcsolt még az akkukban volt kb. 20% újra használható kapacitás. A fénye sajnos nem stabilizált egyáltalán, ezt áldozták be valószínűleg az üzemidő oltárán.

Fénye:

Talán ez lesz a legérdekesebb része a cikknek. Először is következzenek a 100 méteren készült képek:

Maglite ML25LT 100 méter

Az első sorozatot távolság szerint raktam sorba, legalábbis amit szemre láttam a szerint. Első képen a Convoy S2+ 6×7135 típusa látható. Neki nem megy a 100 méter, de az őt követő Maglite ML25LT elemlámpának már könnyedén. A szórt fénye kevéske, a hotspot egészen kicsi és láthatóan elég erős. A már bemutatott Maglite ML300LX elemlámpa flood és fókuszált állásában követi. Szórt fényre állítva épp csak megvan a távolság neki, fókuszálva fényét viszont könnyedén világítja meg a fát. A sorban az utolsó a Convoy C8+ elemlámpa, ami kis mérete ellenére a jól meghajtott LED-nek köszönhetően könnyen veszi ezt az akadályt.

Majd jöjjenek a 200 méteres távon készült fotók:

Maglite ML25LT 200 méter

Itt már egy kis segítségre volt szükségem, a képekbe belenagyítva a részleteket megfigyeltem és így állítottam fel a végleges sorrendet. A sort a Maglite ML300LX nyitja, ami a 200 méteres akadályt veszi, de a barlangon belüli részleteket a Maglite ML25LT fényénél jobban meg lehetett figyelni. A Convoy C8+ számára ez a táv is elég jól megy, erősen világítja meg a barlang bejáratát. Még nála is több részletet fed fel a Brinyte T28 Artemis vadász-elemlámpa fókuszált fénye. A sort a Nitecore P30 zárja, ami majd 100000 kandela fényerejével papíron is a legmagasabb fényerejű lámpa ebben a tesztben.

Konklúzió:

Ennek a cikknek az apropóját az adta, hogy relatíve olcsón hozzá lehet ehhez a Maglite elemlámpához jutni a hivatalos csatornán keresztül is, az importőrtől megvásárolva. A márka többi modelljének igen borsos árával szemben ezt az elemlámpát kicsit több, mint tízezer Forintért tudjuk haza vinni 10 év garanciával. Ez lebontva évente 1000 Forintnyi összeget jelent. Ezt a pénzt pedig bőven megéri a Maglite ML25LT. Már vásárlás előtt is eléggé körbe jártam a témát, mert érdekelt ez a modell, de a frissítés igen jót tett neki, ezért belevágtam és megvettem. A fénye nagyon hotspotos, ezáltal nagyon távolra tud világítani. Mondhatnám, hogy meglepően távolra.

Maglite ML25LT mohával

Aki nem akar akkumulátorokkal bíbelődni, annak nincs sok lehetősége válogatni az alkáli elemmel (is) működő elemlámpák között. Pont nekik készült ez a modell, amivel akár a telken is szét tudunk nézni gond nélkül, és még csak akkutöltőre és egyéb trükkökre sincs szükségünk. Jó döntés lehet beszerezni hozzá egy AA – C elem konvertert, így ceruza elemmel is tudjuk használni, ami elég elterjedt méret, bárhol hozzá tudunk jutni. Még egy fontos dologról kell említést tennem, az pedig a gyertya mód, amire a nagyobb méretű Maglite elemlámpák közül csak az ML25LT képes. Akár egy szobát is képes teljesen használható fénnyel bevilágítani vész esetén. Ennyi pénzért az amit kaptam, és az amit nyújt a tulajdonosnak szerintem rendben van. Egy “olcsó” de viszonylag erős, elemmel működő thrower elemlámpa az ML25LT, nekem tetszik, remélem Nektek is!

Megvásárolható az importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Maglite ML25LT 2C – a tesztben szereplő változat
Maglite ML25LT 3C – 3 darab elemmel üzemelő változat

Maglite ML25LT bemutató” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Nagyon jók a cikkeid, ez például újra felébresztette régóta szunnyadó Maglite rajongásomat. Elő is vettem az összeset, hogy megértsem, miért nincsenek mindig a kezem ügyében. Régi háborús- és kémfilmekben a vallatás képi szinonímája volt a csupasz izzó. Valóban nagyon kellemetlen volt egy pőre izzóra ránézni, egy csupasz ledre még fájdalmasabb. A gyertya mód, amire a Maglite olyan büszke, ezt a fájdalmas sivárságot idézi. Az alkáli elemek sem hagytak bennem szép emléket. Gyerekkoromban még gyűjtöttem őket, fiatal koromban meg használtam egy csomó Ucar-t (Bhopal megvan?), azok sosem folytak ki. Nem úgy a maiak, tudóssá kellett válnom a kifolyt alkáli kártételének mentesítésében. Ezek miatt bármennyire is vonz a nosztalgia, magamnak nem kívánom, de ismerek egy csomó embert, akinek nincs tele a lakása Li-ionos lámpákkal, és nagy hasznát vennék az ML25LT jelű Maglite-nak. Köszönöm az írást!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .