Maglite ML300LX – Amerika a kezedben

Maglite ML300LX elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Történelem
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Ha valakit aki 30 évesnél idősebb megkérdezünk az utcán, hogy ugyan mondjon már egy elemlámpa márkát akkor 99%, hogy a Maglite lesz az egyetlen amit fel tud sorolni. Ha esetleg többet is tud mondani akkor is szinte teljesen biztosak lehetünk benne, hogy ez a márkanév is szerepelni fog a felsorolásban. Ennek oka elég nyilvánvaló, hiszen régen a Maglite volt “Az elemlámpa”. Nem csak a rendfenntartó erőkkel forrt össze a neve – meglepő módon itthon is-, hanem filmekből is jól ismert bárki számára. Nem szerepelhetett amerikai filmben biztonsági őr egy méretes Maglite nélkül. Ha már ilyen szinten beépült ez a márkanév a tudatunkba és a tudatalattinkba is, akkor hogyan is létezhetne egy elemlámpákról szóló blog az ikonikus márka nélkül? Ezt a kérdést tettem fel magamnak én is, mielőtt felkerestem a hazai importőr weboldalát, hogy megnézzem milyen modelleket is árulnak mostanság.

Maglite ML300LX oldalról

Némi nézelődés után máris megakadt a szemem a Maglite ML300LX modellen, annak is a 3D változatán. Klasszikus, szemet gyönyörködtető forma, mégis modern külsőbe öntve. 10 év hazai garancia, korrekt specifikáció meglepő üzemidőkkel tűzdelve, máris felcsigáztak. Az irányt a mintabolt felé vettem, hogy ne csak képeken, a valóságban is szemügyre tudjam venni. És milyen jól tettem. Több modellt is kézbe vehettem, kipróbálhattam, de az eredeti elképzelésemhez tartottam magam, nekem az ML300LX kellett. Ha a leírtak fele igaz, ez már akkor is egy nagyszerű lámpa, gyorsan szereztem is 3 darab “góliát” elemet és használatba is vettem. A tapasztalataim lejjebb olvashatjátok.

Maglite ML300LX hengerfejen

Történelem:

A Mag Instruments Inc. története egészen érdekes, természetesen része az “Amerikai álom” is, hiszen a szegény tulajdonosból válik gazdag üzletember az idők folyamán fáradhatatlan munkájának köszönhetően.

Maglite ML300LX logo

A céget 1955-ben alapította horvát család gyermekeként már Amerikában  született Anthony Maglica, aki mai napig a cég tulajdonosa és vezérigazgatója egy személyben. Sokan nem is tudjátok, de a cég anyagi biztonságát a precíziós, nagy pontosságú alumínium alkatrészek gyártásával alapozta meg, többek közt az első amerikai műhold, az Explorer-1 egyes alkatrészei is a Mag Instruments Inc. üzeméből kerültek ki! A NASA mellett a hadseregnek is beszállítójává vált Mr. Maglica cége.  Az első saját elemlámpájuk, ami egyben a cég hírnevét is megalapozta ezen a piacon az 1979-ben bemutatott Maglite 2D Cell modell hamar a rendőrök és a tűzoltók kedvencévé vált hihetetlen strapabíróságának köszönhetően, amiben nagy szerepet játszott a cég fémiparban szerzett korábbi tapasztalata.

Maglite ML300LX Mr Maglica
Mr. Anthony Maglica

A minőségből egy cseppet sem engedtek, a céljuk a “lehető legjobb” elemlámpa gyártása volt, és bizony közel is álltak ehhez. Az 1984-ben megjelent Mini Maglite AA modell volt az első “EDC” elemlámpa ami kompakt méretek mellett már használható fényt is biztosított, nagyon hamar népszerűvé vált az amerikai piacon. Az egyes modellek kiadását személyesen Mr. Maglica hagyja jóvá a mai napig, miután maga is tesztelte és megfelelőnek találta az adott prototípust, csak az után kerülhet gyártásba, majd piacra. Ez két dolgot jelent: mai napig magas minőségi követelményeket teljesítenek a lámpáik, a másik pedig sokkal inkább hátrányos tulajdonság, hogy egy-egy új modell rettentően lassan kerül kiadásra. Ez a mai rohanó világban, ahol a kis manufaktúrák is évente dobnak újabb és újabb modelleket a piacra bizony megnehezíti a cég fennmaradását.

Maglite ML300LX home
A Maglite főhadiszállása

És ez még nem minden, ugyanis Mr. Maglica elkötelezett az országával kapcsolatban és habár könnyedén megtehette volna, de a teljes gyártási és összeszerelési folyamatot a mai napig Amerikában tartotta. Mindezt annak ellenére, hogy így a költségei sokkal magasabbak, mintha a többi gyártóhoz hasonlóan elvitte volna a kivitelezést Kínába. Erről azonban hallani sem akar, de Kalifornia állam még ezek után is tudott nehezíteni a Mag Instruments Inc. dolgán. A helyi törvények alapján 2005-től kezdve a termékekre nem kerülhet rá a “Made in USA” felirat, mert azt csak 100%-ban amerikai alkatrészekből álló termékre lehet elhelyezni. Mivel a cég gyártó híján egyes izzókat, LED-eket és gumi tömítő gyűrűket kénytelen importból beszerezni ezért megfosztották ettől a lehetőségtől. Jelenleg a “Manufactured in USA” szerepel a Maglite termékek csomagolásán, holott azon kevés cégek egyike, aki valóban a szívén viseli az amerikai munkavállalók sorsát, még a magasabb bekerülési költségek ellenére is.

Maglite ML300LX reklám banner

Jelenleg a rohamosan fejlődő elemlámpa iparban igencsak hátrányba került a többi gyártóval szemben a Maglite, hiszen jelentős lemaradásban vannak a termékfejlesztés terén, ami a fentebb is olvasható vállalati filozófiának is betudható. A vásárlói kedvet szerencsére ez nem érinti, ugyanis sokan elkötelezettek a márka iránt, hiszen számukra ez a “hazai” termék, “Az elemlámpa” a mai napig.

Maglite ML300LX preparedness banner

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Maglite
Modell: ML300LX
Emitter típusa: Cree XM-L2
Maximális fényáram: 625 lm
Maximális fényerő: 41200 cd
Lencse: Polikarbonát lencse
Kapcsoló típusa: Elektronikus
Áramforrás: D méretű “góliát” elem vagy akkumulátor (LR20)
Módok: 3, 4 módcsoportra osztva
Vízállóság: IPX4
Ejtésállóság: 1 m
Tömege áramforrásokkal: 748.42 g

Maglite ML300LX csomagolása

Doboz tartalma:

Bliszteres kiszerelésben kerül értékesítésre a Maglite ML300LX típus, így helytakarékosabban árulható, valamint a környezeti viszontagságoktól is védett a termék. A vastag műanyag csomagolásban a lámpán kívül semmi egyéb kiegészítőt nem találunk. A színesen nyomtatott ízléses kartonlap mellett rengeteg nyelven íródott kezelési utasítás kapott helyet, sajnos magyar nyelven nem olvashatjuk a modell működését.

Maglite ML300LX 2D 3D
Maglite ML300LX 2D felül, 3D alul

Felépítés:

Klasszikus formavilág, három fő alkotó rész, viszont a fókuszálható fény miatt a felépítése mégis kicsit bonyolultabb, mint az átlagos.

Maglite ML300LX szétbontva

Fej:

A fej a bezel gyűrűvel kezdődik, ami gumi tömítő gyűrűvel nyomódik neki egy műanyag lencsének. A laikus olvasó azonnal fel is vonhatja a szemöldökét, hogy hahó, láttad az árát? Miért nem tükröződés mentes bevonatokkal ellátott ásványi üveg? A válasz kézenfekvő, ha helyén kezeljük ezt a lámpát. Mivel elsősorban rendvédelmi célokra találták ki a Maglite lámpákat ezért döntöttek e mellett, így az üvegszilánkok nem okoznak nem kívánt sérüléseket. A lencse alatt műanyagból készült reflektort találunk.

Maglite ML300LX fej szétbontva

Ezektől már elszoktunk, pedig több évtizedes tapasztalattal rendelkeznek ezen a téren is a Maglite gyárban, biztosan nem lesz minőségi problémánk ezzel sem! A reflektor külső palástján körbefutó apró lapocskák akadnak bele a test végére tekert műanyag anyának a felső részébe. Ez a része felel a fókuszálásért. A fej nem letekerhető, mint az már megszokott, az alsó részét lehet külön lehúzni a testről, ahol alulról is gumi tömítő gyűrűvel védett a bejutó víz és por ellen.

Maglite ML300LX fej és LED

Test:

Bőséges műszaki információt kaptam az importőrnél és mivel nem szeretném elbukni a garanciát ezért hallgattam rájuk és elhiszem, hogy a LED modul és a kapcsoló rész csak célszerszámokkal bontható ki, amikkel még ők sem rendelkeznek, csak az európai központi szerviz. Szóval a testben benne maradt az elektronika egésze, rejtve a kíváncsi tekintetek elől. Ami biztos, hogy a LED az Cree XM-L2 típusú.

Maglite ML300LX test eleje

A test fej felé lévő végén kívülről azonnal szembetűnő a magas emelkedésű menet, amin a fókuszálásért felelős műanyag betétet mozog. Ennek aljában egy fém alátét szerű peremet találunk, ami alatt a fej alsó felébe illeszkedő gumigyűrűt helyeztek el. Az elektronikus kapcsoló a következő alkatrész, ami megtöri a feketére eloxált csövet. Ennek a nyomógombja kellemes tapintású inkább gumis érzésű, a kapcsoló határozottan “kattan”, remélhetőleg tartós darab, ugyanis csak kattintásokkal lehet vezérelni, sokat lesz használva.

Maglite ML300LX test

A test oldalán a típusjelölés és a sorozatszám található, aminek segítségével regisztrálhatjuk a gyártónál is a termékünket. A test középső részén alakították ki az agresszív külsőt kölcsönző hatalmas négyzeteket, amik kellemes fogást biztosítanak, viszont a kézbe fogott lámpa ettől még ki tud csúszni a markunkból, ez ellen egy finomabb textúra hatásosabb lenne. A test hátsó harmada ismét teljesen sima felületű.

Maglite ML300LX elölről

Zárókupak:

A zárókupakon jó minőségű sűrű menetet találunk, ami eloxált, tehát ha meg szeretnénk az áramkört szakítani akkor elég egy negyed fordulattal meglazítani a zárókupakot. Kívülről az oldalán végig sűrűn recézett, ez az oldását és a ráhúzását is megkönnyíti. A vége sima felületű, legnagyobb bánatomra nem található rajta csuklópántnak furat. Belül hatalmas és erős kúp alakú spirálrugót találunk, ami biztosan tartja a testbe helyezett elemek közti kontaktot.

Maglite ML300LX zárókupak

Mérete:

A Maglite ML300LX lámpa 3D változata amivel én rendelkezem hosszú, nagyon hosszú. Ugyan a BLF GT az valamivel hosszabb, de összefotóztam pár másik lámpával,  hogy el tudjátok képzelni a méretét.

Maglite ML300LX mérete

Első a sorban a benne használt D méretű “Góliát” elem, majd a sokak által ismert méretű Astrolux C8 lámpát tettem a Maglite ML300LX elé. A Convoy L6 a gyártó egyik legnagyobb lámpája, azonban még ő is rövidebb, mint a Maglite. A sorban az utolsó az Astrolux S1 modell kisebb méretű elemlámpa látható.

Üzembe helyezés, kezelés:

Pár szó az alkáli elemekről:

Az üzembe helyezéshez D méretű alkáli “góliát” elemre lesz szükségünk, aminek szabvány jelölése LR20-as legyen (alkáli-mangán tartós D méretű elem). Ha rám hallgattok akkor féltartós gagyi elemet nem vesztek bele, minimum a rézfejű Duracell vagy ezüst Energizer, de mindenképp megérdemli, hogy jó minőségű és lehetőleg magas terhelést elviselő áramforrás kerüljön bele. Az újabb típusoknak a két ismert gyártó már 10 éves áramtároló képességet ígér, vagyis ha nem használjuk őket akkor gyári állapotban akár 10 évig is képesek a töltöttségüket megőrizni!

Maglite ML300LX LR20 elemek

Fontos kiemelnem, hogy csak akkor, ha nem használjuk őket, tehát elektromos fogyasztóval nem találkoznak, ergo nem indul meg a kémiai reakció az elemen belül! Ha egyszer használtuk utána már koránt sem lesz ilyen hosszú az életciklusa. Ugyan a gyártók különféle trükkökkel próbálják már “folyás mentessé” tenni az elemeket, de ezekben ne bízzunk, a legtöbb Maglite elemlámpa halálát a benne kifolyt elemek okozzák, amik a fém részeket teljesen szétmarják. Gyártói ajánlás alapján ha egy hónapig nem fogjuk használni a lámpát akkor az elemeket vegyük ki belőle.

Maglite ML300LX zombie banner
Ha esetleg a zombik jönnének

Kezelés:

Az egyetlen elektronikus kapcsolóval tudjuk a Maglite ML300LX modellt kezelni. Először kicsit furcsán néztem az elérhető négy módcsoportra és az egyes csoportokban elérhető három fokozatra, majd leesett, hogy ezt a lámpát főleg rendfenntartóknak, tűzoltóknak, biztonsági őröknek tervezik a mai napig, ezért is hiányzik belőle a holdfény mód, pedig általános használatnál az is jól jönne. Cserébe ugye van kapásból négy módcsoport felhasználási területnek megfelelően elosztva. Minden módcsoport három fokozatot tartalmaz, amiket a gombon egyet, gyorsan kettőt, vagy gyorsan hármat kattintva érhetünk el. Nem bonyolítom a leírást, inkább az alábbi képet tanulmányozzátok, teljesen egyértelmű, le is fordítottam, így még inkább átlátható bárki számára:

Maglite ML300LX kezelés

A csoport váltás folyamata 7 egyszerű lépésben történik:
1.: Kikapcsolt elemlámpánál lazítsuk meg a zárókupakot fél fordulattal.
2.: Várjunk minimum 2 másodpercet.
3.: Nyomjuk be és tartsuk lenyomva a kapcsoló nyomógombját.
4.: Nyomva tartott kapcsoló mellett tekerjük vissza a zárókupakot.
5.: 4 másodperc múlva a csoportváltás elkezdődik, a nyomógombot tartsuk lenyomva folyamatosan!
6.: A Maglite ML300LX elkezdi elvillogni a módcsoportok számát.
7.: A kiválasztott módcsoport számának megfelelő számú felvillanás után engedjük fel a nyomógombot, máris aktiváltuk az adott módcsoportot.

Maglite ML300LX flood to throw
Fókuszált (throw) és szórt (flood) fény közti különbség

Mérések:

Méretei:
– hossza: 293 mm
– fej legnagyobb átmérője: 56,6 mm
– test legnagyobb átmérője: 38 mm

Tömege akkumulátor nélkül: 317,8 g

Hőtermelése:

Látványos grafikon készült a megszokott 15 perces idő alatt zárókupakra állítva, légmozgás nélküli szobában:

Maglite ML300LX hőtermelés

Nem történt csalás, gyakorlatilag nem melegszik a használat során számottevően a Maglite ML300LX elemlámpa. Ezeket a hőfokokat a nyak rész legmelegebb pontján sikerült mérnem. Ugyan egy picit magasabban, a test vége felé még melegebb lehetett, de azt a fej kehely része eltakarta, ezért mérni nem tudtam.

Áramfelvétel:
– 424 µA nyugalmi áramfelvétel – ez elég magas érték, 50 alatt lenne az igazi.
– 2,0 A, 1 perc: 1,89 A, 2 perc: 1,79 A, 3 perc: 1,49 A, 4 perc: 1,39, 5 perc: 1,37 A
– 0,20 A
– 0,06 A

Maglite ML300LX vízparton

Mért fényerő:
– új elemekkel: 45440 cd – specifikáció felett, FL1 szabvány szerint: 426m
– kb. 3 órát teljes fényerőn használt elemekkel, hideg start: 42500 cd – ez is a specifikációban leírt érték felett van, FL1 szabvány szerint: 412m
– kb. 3 órát teljes fényerőn használt elemekkel, magas fokozatban 30 perc üzemidő után: 22864 cd – ez pedig szimplán nagyon szép érték, FL1 szabvány szerint: 302m

Fénye:

Első sorozatban a szokásos 100 méteres távon fotóztam több modellel együtt:

Maglite ML300LX 100 méteren

Első képen sokak kedvence, az olcsó flood lámpa, a Convoy S2+ fénye látható. Utána szórt fényre állítva látható a Maglite ML300LX fénye. Már így is jóval távolabbra világít, a fény profilja is teljesen más, ez is jól látható a képen, szépen visszaadja. Harmadik fotón a Convoy M1 fénye látható, ennek fénye már szinte ideális outdoor tevékenységek során. Őt követi a Maglite ML300LX fénye fókuszálva. Koncentráltabb, határozott hotspot jellemzi, ami mellett van némi szórt fény is. A fotó nem adja vissza teljesen, de kültéren így elég a szórt fénye, a 100 métert gond nélkül bevilágítja. Utolsó képen a Convoy C8 XPL-HI LED-del szerelt változatának fénye látható.  Ez a következő sorozatban lesz inkább érdekes modell.

Második sorozatot már 200 méteres távon fotóztam:

Maglite ML300LX 200 méteren

Ezen a távolságon válik érdekessé a teszt. Kezdem is a Convoy C8 XPL-HI változatával a sort. Tudja a 200 méteres távot, de már láthatóan közeleg a vége. Következő képen fókuszált fény mellett a régebbi, nagyobb méretű LED-del szerelt Maglite ML300LX is nagyjából ugyan ezt a teljesítményt képes nyújtani! Ez meg is lepett, ugyan a használhatóság határa ennél a modellnél is, de mégis azt kell mondanom, hogy igen, 200 méteren még jó lesz ez is! Utolsó képen az XPL-HI LED-et, hatalmas reflektort használó Convoy L2 fénye látható, a mezőnyben ez világítja meg legerősebben a fenyő mögött 200 méterre lévő hegyoldat, viszont ez a modell erre lett kitalálva, felépítve.

Konklúzió:

Le kell szögeznem, hogy ez nem egy szponzorált cikk, a véleményem azonban elfogult, mivel a Mag Instruments Inc. miután jobban belemélyedtem a munkásságukba, nagyon közel került a szívemhez. Weboldalukon követhető, hogy mennyi jótékonysági szervezetet támogatnak, a rendvédelmi szervek a cég teljes fennállása alatt kivételesen kedvezményezettek voltak minden téren. A munkavállalóikkal szemben tanúsított emberség, a hazájuk iránti tisztelet, valamint az, hogy a profit helyett a hazai munkahely teremtést tartották fontosnak, ezek mind-mind vitathatatlan és szerintem mindenki számára példaértékű tulajdonságok. És akkor ott van a termék, amit leginkább az amerikai autókhoz lehetne hasonlítani. Nagy, nehéz, közel sem annyira komfortos, mint vetélytársai, de mindenki szeretne a garázsba egy ’64-es Pontiac GTO-t, vagy egy ’70-es Hemi ‘Cuda-t.

Maglite ML300LX hátulról

A Maglite ML300LX már újabb köntösbe öltözött, de a régi jól bevált technikát tartalmazza, mindezt rendvédelmi feladatokra optimalizálva. Talán a hétköznapokban az alapbeállításként aktív “általános” módcsoport a legjobb választás, én mégis hiányoltam a holdfény módot és a fordított sorrendet is, akár egy ki/be kapcsolható módmemóriával párosítva. A nagy tömeg hosszabb használat során kellemetlen lehet, önvédelemnél viszont szükséges, ennek során lámpa hossza is segíti a használót. A fénye kül- és beltéren is jól használható, az üzemidő brutális, az akkus lámpáknál nem igazán tapasztalható mértékű. Szintén meglepő, hogy a fényereje is használható marad annak ellenére, hogy használat során az alkáli elemek sajátosságai miatt az áramfelvétel csökken. Ha éjjel eltévednénk akkor sem kell igazán attól tartanunk, hogy lemerül a lámpánk, nem kell különösebben takarékoskodni a fényerő alacsonyabbra vételével, mert ez tényleg bírni fogja, akár egész éjjel! Többek között ennek is köszönheti, hogy részemről kifejezetten ajánlott ez a típus! A kiegészítők közt találunk övgyűrűs tartót, diffúzort (több színben), vagy akár színszűrő szettet is.

Maglite ML300LX autóban

Ami lényegesebb, hogy az importőr nem zárkózott el a blogtól, a teszttől, mi több, még egyedi kuponos kedvezményt is kaptunk, amit egy alkalommal/vásárló fel lehet használni bármely nem akciós Maglite vagy Leatherman termék vásárlásánál, így 10% kedvezményben részesülünk!
Kuponkód: ELEMLAMPABLOG
Megvásárolható hazai garanciával az importőrtől közvetlenül:
Maglite ML300LX 3D – a tesztben szereplő változat
Maglite ML300LX 2D – alacsonyabb fényáramú, két góliát elemes verzió
Maglite ML300L 3D – a tesztben szereplő lámpa klasszikus kiadása
Maglite ML300L 2D – alacsonyabb fényáramú, két góliát elemes klasszikus kiadás

Maglite ML300LX – Amerika a kezedben” bejegyzéshez 9 hozzászólás

  1. Megpróbáltam magam elé képzelni, hogy milyen lehet egy “sárülés” 🙂
    Amúgy remek munka, csak így tovább!

  2. Kb. 25 éve van meg a Mag Mini 2xAA lámpám. Akkoriban az volt A ZSEBLÁMPA. Sok-sok évig EDC lámpaként ott volt velem mindenhol. A mai napig használom még otthon, csak már LED-re cseréltem benne a rizsszem izzót.

    Kár, hogy ennyire eleresztették a fejlesztést, és nem haladtak a korral.
    Már csak a régi idők hírneve élteti őket.

    Az Astrolux S2-t azért is szeretem, mert az alakja nosztalgikus érzéseket kelt 🙂

    1. Igen, ha úgy vesszük akkor ez “az elemlámpa” forma. Ahogy “az autó” forma pedig szedán. Persze ízlések és pofonok ugye 🙂
      A szép a történetedben, hogy a 25 éves elemlámpád még működik, mivel az egyszerűség jegyében született és gondolkoztak is gyártás előtt, hogy tartós is legyen. Ez a mai twisty kapcsolású, vagyis fej forgatással kapcsolható elemlámpák 99%-ról nem mondható el. Általában pont ez a gyenge pontjuk és e miatt nem lesznek tartósak, megbízhatóak. Mr. Maglica és csapata több modellnél (mag mini AA, AAA és solitaire) is bizonyította, hogy okosan és tartós fogyasztási cikknek tervezve meg lehet ezt is csinálni rendesen. Nos ez ma már egyáltalán nem célja a gyártóknak -sajnos.

  3. 6D maglite lampat kaptam ajandekba anno 1999 nyaran. A mai napig tokeletesen mukodik de nyilvanvalo h mar az edc kategoriaju lampakkal szemben sem tud labdaba rugni. 20 eves tavlatban ugy dontottem, hogy beszerzem a 6d led fejleszteso verziojat. Fobb parameterek, 694 lm es 415m hatotavolsag, 71h . (Klarustol van 2×18650 es aksival mukodo throwerem, 1000t tud tehat) igazabol semmi racionalis ervem erre a vasarlasra nincs 1 dolgot kiveve. Ez az egy “zseb?lampa” elt tul lassan 20 evet ugy, hogy ha megeteted a goliatokkal, meg mindig hibatlanul mukodik. Marpedig sotetben 1 lampa legfontosabb jellemzoje szerintem a megbizhatosag kell, hogy legyen, minden mas masodlagos. Remelem 2039 ben is ugyanezt irhatom majd a jelenlegi vasarlasomrol.
    Minden hatranyat felre teve, nekem tetszik ez a modell, autoba szerintem ez a tuti lampa. Eszmeletlen a megbizhatosaga es az elemek elettartama, nem mellesleg ha “furi” helyen kenytelen vagy az autot elhagyni, abban a pillanatban ahogy a kezedbe vetted ezt a monstrumot, minden felelmed elszall.

  4. Nemrég jutottam hozzá egy Maglite-hoz (3 góliátos verzió) Góliát aksikat és töltőt is szereztem hozzá.
    A cikk olvasása közben felmerült bennem a kérdés, hogy az alkáli elem talán jobb egyszeri huzamosabb használathoz, mint az aksi, ami újratölthető, de egyhuzamban nem bír annyit?
    Ha így van, hány aksi szett válthat kis egy egész éjszakás elem működést?
    Hogy van ez?

    Másik kérdés hol találok típusjelölést rajta, mármint a lámpán (ez egy régebbi még izzós változat)?

    1. A régebbi Maglite lámpákhoz nem igazán értek, szerintem nem nagyon voltak elnevezve, ott még az akku mérete és mennyisége adta a típusjelölést. Maximum annyi lehetett a különbség, hogy Xenon, vagy szimpla izzóval volt szerelve.
      Az alkáli elemeknek magasabb a kapacitása mint az Ni-MH akkuknak, nagyságrendileg valahol 10000-15000mAh körül lehetnek a márkásabb darabok. Érdemes itt megemlíteni, hogy az sem mindegy mekkora áramfelvétel mellett mérjük ezt. D méretű akkuból én még olyat sajnos nem láttam ami tudott volna 9-10000mAh kapacitást a valóságban, ezért én az alkáli elemek híve vagyok ezekben a lámpákban. Állítólag a Lidl Tronic D cellái a Maglite lámpák alacsonyabb áramfelvételéhez megfelelőek és nagyságrendileg 4500-5000mAh kapacitással rendelkeznek. Még nem láttam D akkut náluk, ha találkozom vele akkor venni fogok és írni is fogok róla.

      1. Köszi a választ! Oszlik a homály 🙂
        Közben szert tettem led izzókra az Aliról, működik vele…

  5. Tetszik a cikk, különösen megérintett a Maglica úrról készült fotó. A dolgozókhoz és az országhoz való lojalitást kiegészíteném azzal, hogy a Mag globális értékesítői és szervizhálózattal is rendelkezik, és a fontolva haladás ezt az értékesítő hálózatot is támogatja. Bevásárolnak, majd egy hónap múlva új modell és mindenki csak azt szeretné megvenni, a régi meg a kereskedő nyakán marad – Maglica úr nem így gondolkodott. Alkatrészt is lehet kapni a legrégebbi lámpákhoz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .