Brinyte T18 Artemis – kötelékek nélkül

Brinyte T18 Artemis borító

Brinyte T18 Artemis elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Egy újabb Brinyte lámpával lepett meg a gyártó, aminek tesztelésére felkértek, ezúton is köszönöm a lehetőséget! Régebbi olvasóim még emlékezhetnek a B158B konvex lencsés lámpa tesztjére, amit kategóriájában kivételesen jónak találtam. Később valahogy megtalált a gyártó és megkértek, hogy a T28 Artemis vadászlámpájukat próbáljam ki. Mivel korrekten álltak ahhoz a tényhez, hogy ha rossz én bizony azt is leírom, ezért nem túl régen arról a lámpáról olvashattatok. Most egy újabb vadászlámpát adtak kipróbálásra. Még mindig nem vadászok, maximum a boltok polcairól. Cserébe ismét olyat tettek elém, amitől lehidaltam. Vezeték nélküli távirányítóval lehet a lámpa fényét szabályozni és ki-be kapcsolni. Ilyet sem láttam még, ráadásul a lámpában lévő “dropin” cserélhető, a felhasználás céljának megfelelően fehér, vörös, zöld, és infra fénnyel is világíthat! Érdekes? Mert szerintem igen, úgyhogy gyorsan neki is láttam a tesztelésnek.

Brinyte T18 Artemis oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Brinyte
Modell: T18 Artemis
Emitter típusa: Cree XP-L HI (fehér), cserélhető dropin Cree XP-E2 (vörös), Cree XP-E2 (zöld), Osram IR850 (infravörös)
Maximális fényáram: 650 lm (fehér), 150 lm (vörös), 170 lm (zöld)
Maximális fényerő: 79800 cd (fehér), 28900 cd (vörös), 51908 cd (zöld)
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse: konvex lencse
Reflektor típusa: nincs
Kapcsoló típusa: forward clicky + vezeték nélküli távirányító
Áramforrás: 1db 21700 akkumulátor (tartozék)
Módok: 1 – távirányítóról fokozatmentes fényerő állítással
Beépített töltés: Van – az akkumulátor tölthető USB Type-C csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: HAIII
Vízállóság: IP66
Ejtésállóság: 1m
Tömeg: 194 g

Brinyte T18 Artemis doboza

Doboz tartalma:

Ezt a csomagot is jelölések nélküli karton dobozban kaptam a gyártótól. A vásárlók biztosan nem ezt kapják, de a tartalom az elvileg egyező. Amit találtam a dobozban: Brinyte T18 Artemis elemlámpa, vezeték nélküli távirányító, 5000 mAh kapacitású 21700 akkumulátor, 3 darab pót gumi tömítő gyűrű, USB A – mikro USB töltőkábel, USB A – Type C töltőkábel, 3 műanyag dobozka, bennük a plusz dropin-ek és egy egyszerű csuklópánt. Elég sok mindent kapunk gyári kiszerelésben is, sajnos a fotót elrontottam, mert hiányzik róla a távirányító.

Brinyte T18 Artemis tartozékok

Felépítés:

Az igazi klasszikus konvex lencsés felépítést kapjuk a Brinyte T18 Artemis elemlámpával. Alapvetően a fej eleje és a zárókupak bontható le a lámpáról, persze sokkal jobban is szét lehet szedni, csak akarni kell:

Brinyte T18 Artemis szétszedve

Fej:

Konvex lencsés lámpáról lévén szó a fej rész a testhez magas menetemelkedésű, könnyen járó menettel rögzül, hogy a fókuszálás kivitelezhető legyen. Szerencsére ez nem az a gagyi csúsztatható verzió ami a legalsó árkategóriában van jelen. A bezel gyűrű nehézkesen, de letekerhető. Miután megszabadítottuk a fejet tőle utána máris egy gumi tömítőgyűrűt találunk a lencse felett, majd a műanyagból készült konvex lencsét kiemelhetjük, ami szintén egy gumi tömítőgyűrűn fekszik fel. A bezel után egy újabb széles alu gyűrűt tudunk a fejről letekerni, alapvetően ezt kell eltávolítani, ha a dropint szeretnénk kicserélni, mert így férünk hozzá. Tehát ha ezt is letekerjük már csak egy menetes gyűrű marad a testen, amivel a fej mozgatása a testen meg van oldva.

Brinyte T18 Artemis fej szétbontva

A testre rejtélyes módon csatlakozik, valószínűsítem, hogy az alsó fele ragasztva van a testhez, hogy ne lehessen letekerni. Kívül egy gumi tömítőgyűrű zárja a nedvesség útját, a belső felében pedig a magas menetemelkedésű menet tövében is egy gumigyűrű állja a bejutó nedvesség és por útját. Sajnos az én példányomon nem igazán használt a gyártó szilikonzsírt csak a test és a fej csatlakozásánál lévő meneten, célszerű egyből vásárlás után a többi menetnél pótolni, hogy később is szét tudjuk szedni a lámpát a tömítések eltépése nélkül.

Brinyte T18 Artemis test a maradék fej résszel
A test elején a rajta maradt fej résszel, ezt nem sikerült letekernem, leszednem.

Dropin:

A megszokottól eltérő a dropin is, mivel ez nem tartalmazza a drivert, csak a LED-et. A teljesen rézből készült dropin-be van a LED behelyezve egy egyszerű PCB lapra forrasztva. Ezt egy műanyag tölcséres gyűrű szorítja a helyére, egy picike (és felesleges) reflektort alkotva. Ez még vissza fog köszönni a fényéről készült fotókon.

Brinyte T18 Artemis dropin

Test:

A test a megszokottól eltérő kialakítású, a manapság már nem igazán használt, könnyen cserélhető dropin került bele. A Brinyte T18 Artemis lámpába a driver fixen van beépítve. 5 villával szerelt aranyozott csúszó érintkezővel kapcsolódik a dropinben lévő PCB laphoz. A drivert – ami tartalmazza a vezeték nélküli vezérlő egységet is – egy alumínium menetes gyűrű tartja a helyén, a test eleje felől van beszerelve, hátsó felén aranyozott rugóval csatlakozik az áramforráshoz.

Brinyte T18 Artemis driver

A test oldalán először a nagy emelkedésű menet lenne látható, ha le tudnám a fejet szerelni. Az alatta lévő fém gyűrű van ráragasztva a testre, ez akadályozza meg a fej letekerését. A test oldalán nincs textúrázott minta, helyette a T28 Artemisről megismert mart Brinyte logo látható. Kétség kívül jól néz ki és nagy mérete miatt egészen jó fogást is ad, bár a test még így is csúszik, ha nem a mintára markolunk rá az ujjainkkal. A test végén kettő körbefutó barázdát még egy rövidke sima rész követ, ezzel véget is ér. A falvastagsága nem túl acélos, de még így is kellően stabil és strapabíró benyomást kelt.

Brinyte T18 Artemis test

Zárókupak:

Egy klasszikus, olcsó elemlámpákhoz méltó egység a zárókupak. Belső felében alumínium gyűrű szorítja helyére a PCB lapon lévő forward clicky kapcsolót, ami egy műanyag gyűrűben fekszik fel. A lámpa belseje felé aranyozott rugó van forrasztva, ami körül egy fekete műanyag gyűrű biztosítja az elektronok megfelelő mozgásirányát.  A zárókupak trapéz profilú, bevonatoktól mentes menettel csatlakozik a testbe, aminek tövében egy gumi tömítőgyűrű található. Oldalán három sorban egyszerű kocka minta fut körbe.

Brinyte T18 Artemis zárókupak

A zárókupak végén kettő egymással szemben lévő oldalon kimagasodó fül emelkedik a gumi nyomógomb fölé, ezeken nem áll meg stabilan a lámpa gyertyaként. Cserébe van rajtuk egy – egy méretes furat, amiken akár paracord zsinórt is átfűzhetünk. Apró figyelmesség, hogy a gumi nyomógombra szintén rákerült a gyártó logója.

Mérete:

Más lámpákhoz viszonyított mérete:

Brinyte T18 Artemis mérete

A képen a sort a tartozék 21700 akkuval kezdem, amit a Nitecore P30 vadászlámpa követ, majd egy régebbi konvex lencsés elemlámpám, a Sunwayman T25C. A tesztalany Brinyte T18 Artemis utána következik méretben, először flood állásban fotóztam, majd teljesen széttekerve “zoom” állásban is a hosszát, ami még így is picivel a Brinyte T28 Artemis alap mérete alatt tud maradni.

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezéshez minden szükséges dolgot tartalmaz a csomag. Az akku feltöltése után ha a testbe helyeztük polaritás helyesen máris működésre kész állapotba kerül a Brinyte T18 Artemis elemlámpánk. A zárókupakon lévő forward clicky kapcsolót enyhén lenyomva máris világítani fog a lámpánk a módmemóriában eltárolt fényerővel. A gombot felengedve a fénye elalszik. A gombot kattanásig lenyomva bekapcsolva marad. Újabb teljes lenyomása és “kattanás” után a lámpa kikapcsol. A kapcsolóval nincs lehetőségünk a fényerőn változtatni. Ehhez már szükségünk lesz a tartozék távirányítóra is.

Brinyte T18 Artemis eleje

A távirányítóval a kapcsolóval bekapcsolt lámpát van lehetőségünk vezérelni. A “+” jelzésű gombot lenyomva és nyomva tartva a fényerőt növelni tudjuk a maximumig. Sajnos ennek elérését nem jelzi semmi, még csak egy apró villanás sem. A “-” jelzésű gombot hosszan lenyomva a fényáramot csökkenteni fogja kb. 2%-os értékig fokozat mentesen. Sajnos az alsó végállást sem jelzi semmi, csak a tovább nem csökkenő fényerő. A harmadik “Stand by” jelzéssel ellátott gombot megnyomva a lámpa kikapcsol szoftveresen. Ismételt megnyomására bekapcsol.

Brinyte T18 Artemis dropin banner

Távirányító:

A tartozék távirányítóról sajnos nem sok mindent sikerült megtudnom, de azért némi infót megosztottak velem. A pontos technológiát nem árulták el, hogy milyen protokollal kommunikál a lámpa és a távirányító. Nem tudom, hogy ez csak azért van, mert a marketingesüket kérdeztem, vagy mert szeretnék titokban tartani, de az biztos, hogy tesztjeim alatt kb. 10 méteres távolságig teljesen stabilan tartotta a kapcsolatot a távirányító és a lámpa. Nagyobb távon azért már akadtak nehézségek, többszöri gombnyomásra és irányváltásokra is szükség volt ahhoz, hogy kommunikáljanak.

Brinyte T18 Artemis távirányító

Maga a távirányító egy pofás műanyag házba lett beszerelve, gombjai hatalmas méretűek és az alattuk lévő mikrokapcsolók jó nyomásérzetűek. A gombok megnyomásakor a távirányítón lévő kis zöld fényű LED világít, míg a gomb le van nyomva. Az oldalán lévő széles nyílások segítségével akár pántokkal is könnyen rögzíthető a fegyveren, tartozékként az aljára tapasztott 3M tépőzárat kapjuk, ezzel pedig tényleg tetszőleges helyre tudjuk fel-le szerelhetően elhelyezni a kapcsolót. Töltése a végén lévő mikro USB csatlakozón keresztül történik, mióta megkaptam nekem ez még nem mutatta merülés jelét, gondolom jó sok idő kell ahhoz, hogy a beépített kis lítium akku kiürüljön.

Brinyte T18 Artemis és T28 artemis sziklán

Még egy érdekességről kell szólni, ami viszonylag fontos kérdés, ha esetleg többen is vadásznának egymás mellett Brinyte T18 Artemis távirányítós lámpákkal. Azt nem tudtam kideríteni, hogy hány darab lámpa képes egymás mellett zavar nélkül működni, de biztató jel, hogy az egyes lámpákat, de akár több lámpát is hozzá lehet tanítani a távvezérlőhöz. Ehhez a dropint ki kell tekerni a fejből, majd első lépésként a távirányítón lévő ki/bekapcsoló gombot benyomva kell tartani. Második lépésként eközben a driveren látható apró kis kapcsolót is be kell nyomni és nyomva tartani. Harmadik lépéshez már szükség lesz egy harmadik kézre is, mivel most a két folyamatosan nyomva tartott gomb mellett a zárókupakon lévő kapcsolóval pedig be kell kapcsolni a lámpát. 5 másodperc múlva a driveren egy pici zöld LED fényének felkapcsolódása jelzi a sikeres párosítást.

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor a Brinyte T18 Artemis és a Brinyte T28 Artemis vadászlámpákban teljesen egyforma. Típusjelzése, vagy cikkszáma külön nincs, a gyártó a kapacitását 5000 mAh értékben állapította meg, ami fedi a valóságot, mert ennél a darabnál picit magasabb, 5084 mAh kapacitást sikerült mérnem, mindössze 38 mΩ belső ellenállás mellett.

Brinyte T18 Artemis akku eleje

A töltése USB Type-c csatlakozón keresztül történik, a felvett töltőáram 5,10 V feszültség mellett 1,12 A áramerősséget mutatott. A töltés során az akku pozitív pólusának végén egy kis piros LED fénye jelzi, hogy a töltés folyamatban van, ami a töltés befejezte után átvált kék folyamatos fényjelzésre. A tápegységről a töltőelektronika teljesen leválasztja az akkumulátort, 4,16 V feszültséget mértem kis pihenő után az akkumulátorban, ez teljesen megegyezik az előző akkuval, ami jó jel, mert ezek szerint nagyon minimális a gyártási szórás.

Brinyte T18 Artemis akku töltőnyílása

Mérések:

Méretei:
– hossza: 166 mm
– legnagyobb átmérője: 54 mm

Tömege:
– csak az elemlámpa: 193,6 g
– tartozék akkumulátorral: 266,5 g

Brinyte T18 Artemis hátulja

Mért fényerő fehér fénnyel maximális állásban: 125000 cd (!!!), ami az FL1 szabvány szerint számolva 707 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő vörös fénnyel maximális állásban: 52000 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 456 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő zöld fénnyel maximális állásban: 54300 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 466 méter hatótávot jelent.
Sajnos az infra LED fényét nem tudtam megmérni, mert a szenzor a fényerősség mérőben azt nem érzékelte.

Hőtermelése:

Ugyan nem releváns ez a mérés, mégis megcsináltam, hogy megnézzem mennyire jut a hő ki a lámpából:

Brinyte T18 Artemis hőtermelés

Nos láthatóan hővédelemmel nem operál a lámpa, cserébe olyan bődületes teljesítmény nincs a LED-en, hogy attól felforrna. A 15 perces teszt alatt még nem állt be a végleges hőfoka, de már a végére csökkent a melegedés percenkénti mértéke. Mivel ezt a lámpa legmelegebb pontján mértem ezért fontos kiemelni, hogy a test ezalatt csak langyossá vált, nyilván a dropin miatt a LED alatt magasabb lehetett a hőfok, de azt nem tudta átadni a test felé ennél nagyobb mértékben a lámpa.

Futásidő:

A szokásos grafikont elkészítettem, bár szerintem ennél a lámpánál tényleg nem mérvadó a futásidő, hiszen alapvetően csak rövid ideig van felkapcsolva a lövés előtt közvetlenül.

Brinyte T18 Artemis futásidő

Egy nem kifejezetten szép grafikont láthatunk, de még mindig fontos kiemelni, hogy ez nem egy “normál” felhasználásra szánt elemlámpa, hanem célirányosan vadászatra van építve, ahol nincs szükség csak rövid időre a lámpa fényére. Az első 4 percben tartja nagyjából a fényáramot, majd fokozatosan csökkenni kezd, az 5. percre 74%-ra lép vissza a Brinyte T18 Artemis elemlámpa. Ez vadászat szempontjából már bőségesen jó szerintem. Ezt a 67. percig tartja is mindössze 2%-os csökkenéssel, majd innen jön a csúnya, elnyúló fényáram csökkenés. 100. percben 61%, 130. percben 46%, 200. percben pedig már csak 3% a kezdeti fényáramhoz képest a mérhető érték. Halványan elvilágít még egészen sokáig a lámpa, ami maximum arra elegendő fényt nyújt, hogy lassan lehessen vele sétálni és mégis lássuk, hogy mi van a lábunk előtt. Az 512. percben kapcsolt ki a lámpa.

Fénye:

Fehér fény 100 méteren:

Brinyte T18 Artemis 100 méter fehér

A sort a Sunwayman T25C konvex lencsés lámpájának flood fényével nyitottam. Ezt a Brinyte T28 Artemis követi, ami fresnel lencsével van szerelve, majd a Brinyte T18 Artemis szintén konvex lencsés lámpa flood fénye látható. Egyébként egészen kellemes a látvány a konvex lencséhez képest, már amennyire lehetséges ez. A negyedik képen a Nitecore MH40GTR vadászlámpa fénye látható, ez klasszikus, nagy méretű reflektorral van szerelve. A lencsés lámpákat eztán áttekertem fókuszált “zoom” állásba, ezek a képek következnek. Először a Sunwayman T25C, amit a T28 Artemis követ, és a sorozat utolsó képén a Brinyte T18 Artemis fénye látható. Érdemes megfigyelni a lencsék által okozott fénybeli “anomáliákat”, elég látványosak.

Színes fény 100 méteren:

Brinyte T18 Artemis 100 méter színes

Ebbe a sorozatba csak a színszűrővel, vagy színes LED-del szerelt lámpák kerültek be. Először a lencsés lámpák flood állását fotóztam, majd az MH40GTR ugyanilyen színszűrővel ellátott fényét, majd a lencsés lámpák “zoom” állásban látható fényei következnek először zöld, majd vörös fénynél. Itt is inkább a vetített kép ami érdekes, jól láthatóan a leginkább kellemes a reflektoros lámpa fénye, aztán a fresnel lencsés Brinyte T28 Artemis fénye tetszett a legjobban, bár ennél már némi halvány gyűrű látható volt. A leginkább érdekes fényt a Brinyte T18 Artemis alkotta, ugyanis fókuszált fényében -szerintem a fehér “reflektor” miatt- láthatóan háromfelé tagolódik a vetítési kép, ami nem túl kellemes.

200 méteres összehasonlítás:

A 200 méteres távra minden lámpám ismét bevetettem, itt a lencsés lámpák csak fókuszált “zoom” állásban lettek lefotózva, de már a színes fényüket is lefotóztam. A sort a Sunwayman T25C nyitja, aminek már a határait feszegeti a 200 méteres táv. A fókuszált fénye sem annyira koncentrált ezen a távolságon. A Brinyte T28 Artemis követi, majd sokkal fényesebben megvilágítja az őt követő Brinyte T18 Artemis. Ezek felett áll a “kilométeresnek” hirdetett Nitecore MH40GTR ha a fehér fényt nézzük. Viszont a színes fényeknél nem ennyire egyértelmű a helyzet! A zöld fény esetén a leggyengébbnek a T28 Artemis bizonyult, majd a T18 Artemis következett, még vezető pozícióját ránézésre az MH40GTR megtartotta. A vörös fénynél azonban fordult a kocka. A T28 Artemis fénye nagyon erős vörös LED-del, a T18 Artemis ezt is lepipálja, brutálisan tör előre a vörös folt, az utolsó képen lévő MH40GTR vörös szűrővel ezeket meg sem közelíti.

Konklúzió:

Szerencsés helyzetben vagyok, mert a lámpát úgy kaptam, hogy tudták, hogy az őszinte véleményem fogom megírni, nem kell elnézőnek lennem vele. Persze lehet, hogy ez volt az utolsó amit kaptam, de én akkor is maradok objektív, abból baj nem lehet. Kezdem a negatív dolgokkal, mert sajnos abból kijutott. Először is a legfontosabb a vetített kép. Ez bizony fókuszált állapotban csúnya, már régen láttam ennyire gyűrűs, tipikus konvex lencsés vetítési képet. Aztán ott van az is, hogy csak a távirányítóról lehet a fényét állítani. Szerintem ez nagyon behatárolja a használhatóságát. Az üzemidő az combos, cserébe elég csúnyácska az a görbe, egyértelműen nem általános elemlámpának lett tervezve. A meneteken a kenőanyag hiánya is zavaró volt számomra, szerintem ennek bele kellene férnie, ha felfelé szeretnének elmozdulni a gyártói ranglétrán.

Brinyte T18 Artemis sziklán

Márpedig akarnak, ez látszik, jól is csinálják a dolgot, van bennük potenciál. Nem ismerem a cég hátterét, hogy csak egy mérnökük van, vagy többen is tervezik a lámpákat, de virtuálisan megemelem a kalapom előttük, hogy mernek alkotni! Lehet, hogy a végeredmény nem lesz tökéletes, de lépnek előre és előre, ha így folytatják akkor egyszer csak azt fogjuk észrevenni, hogy lekörözik a többieket. Ehhez én csak kitartást tudok nekik kívánni és bátorítom őket: “Csak így tovább!”. A minőségérzettel nincs gond, a vezeték nélküli távirányító nem kapcsol minden hasonló lámpát a környéken, látszik, hogy gondolkoznak is, nem csak csinálnak valamit. A színes fények terén félelmetes, hogy mit készítettek, már a T28 Artemis is kiemelkedő zöld és vörös fényerővel rendelkezett, de erre még egy lapáttal rátett a T18 Artemis, ami a kilométeres lámpákat is megszégyenítő vörös fényfoltot tud a távolba juttatni. Aki különlegességet keres a fegyverére ne keresgéljen tovább, megtalálta!

Megvásárolható a gyártótól közvetlenül, különféle dropin szettekkel:
Brinyte T18 Artemis

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .