Ledlenser MH7 – felső kategória

Ledlenser MH7 borító

Ledlenser MH7 és MH8 fejlámpa bemutató tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Mivel igen pozitív benyomást keltett bennem a nemrég tesztelt Ledlenser MH3 fejlámpa, úgy döntöttem, hogy megnézem mit tudnak a felsőbb kategóriában nyújtani. A választásom a Ledlenser MH7 modellre esett. Ez már egy igazán nagy tudású és eléggé testre szabható modell. A “boost” mód ebben már megtalálható, összesen 3 világítási fokozat áll rendelkezésre, valamint tud villogást is de ami még ennél is fontosabb, hogy van benne vörös fény is. A magasabb kategóriát vetíti elő, hogy a felhasználó választhat a hosszú üzemidő és a konstans fényáram között. A specifikáció egészen pofás, de azért akadtak kérdések bennem. Szép sorban utána is jártam mindennek, és a válaszokat a cikkből Ti is megtudhatjátok! Pár helyen utalni fogok a Ledlenser MH8-as modellre, ugyanis csak a színes LED fényében tér el egymástól az MH7 és az MH8, ez utóbbi zöld és kék fényt is tud a fehér + vörös fényen felül.

Ledlenser MH7 fejpánttal

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Ledlenser
Modell: MH7
Emitter típusa: Xtreme LED (nincs pontos gyártó és típus megadva)
Maximális fényáram: 600 lm
Maximális fényerő: nincs megadva – 10000 cd a gyártói 200 méteres hatótávból visszaszámolva
Lámpatest anyaga: polikarbonát + alumínium
Lencse anyaga: PMMA, szabadalmaztatott hibrid TIR lencse
Reflektor típusa: nincs
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: AA alkáli elem, AA NiMH akkumulátor, lítium-ion akkumulátor pakk
Módok: 6 (alacsony, közepes, magas, boost, villogás, vörös fény)
Beépített töltés: mágneses csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: –
Vízállóság: IP54
Ejtésállóság: –
Tömeg: 139 g

Ledlenser MH7 doboz eleje

Doboz tartalma:

Kezdjünk is hozzá a kicsomagoláshoz. A doboz a Ledlenser MH3 modellnél megismert jó minőségű, betekintő ablakkal ellátott selymes tapintású és fényű, színesen nyomtatott kartondoboz. Belsejében ennek is kihúzható karton panelt találhatunk ,amire a fejlámpa igen látványosan van ráerősítve, itt köszön vissza a “német precizitás” először.

Ledlenser MH7 doboz hátulja

A Ledlenser MH7 lámpát kipattinthatjuk a tartókeretből, a fejpánt külön van ráerősítve a karton panelre. A karton panel belsejében található az akkupakk, a kezelési leírás, valamint egy óriási lapon biztonsági tudnivalókat is külön részletez a gyártó. Ezeken felül még egy regisztrációs kártya van a csomagban, aminek segítségével a +2 év garanciát tudjuk aktiválni a megvásárolt Ledlenser termékünkön.

Ledlenser MH7 tartozékok

Felépítés:

A Ledlenser MH7 modell roncsolás mentesen nem szétbontható. Sajnos csak a külső, kézzel fogható, és szemmel látható részeit tudtam megfigyelni. Szerencsénkre a gyártó erről a modellről is közzé tett robbantott ábrát, ezáltal a legapróbb részleteit is megismerhetjük a fejlámpának.
A ház eleje és teteje valamint az alja egy része polikarbonátból készült, ami egy igen ellenálló, tartós műanyag típus. A lencsét PMMA műanyagból gyártották, és az Advanced Focus System néven jelzett fókuszáló gyűrűvel szerelték fel, amit gumi tömítő gyűrű zár el a külvilágtól, hogy por és nedvesség ne jusson a lámpa belső felébe. A LED itt is egy hőközlő betétre fekszik fel, amit egy igencsak méretes alumínium tömbbe integráltak. A fejlámpa teljes hátsó fele már ez az alutömb, az áramforrást is ennek a belsejébe kell behelyezni. Aki aggódott megnyugodhat, van benne anyag, van hová elvezetni a keletkező hőt!

Ledlenser MH7 robbantott ábra

Minden illesztésnél kiváló minőségű tartós gumi tömítőgyűrűket helyeztek el, nem kell attól tartanunk, hogy egy esetleges esőben beázna a fejlámpánk. A töltőcsatlakozó a fejlámpa aljára került, kettő fém dudor amire mágnesesen csatlakozik a töltőfej, kialakítása miatt csak egyféle pozícióban, polaritás helyesen. A töltést visszajelző kis LED a lámpa tetején lévő kis ablakon keresztül jelzi a töltés és a töltöttség állapotát. A szabadalmazott lencserendszer mellett közvetlenül egy áttetsző műanyag lencse alatt az MH7 modellnél a vörös LED-et, a Ledlenser MH8-as modellnél pedig az RGB LED-et helyezték el. A fejpánt ennél a modellnél is nagyon jó minőségű, vastag és elhasználódás esetén utánrendelhető.

Ledlenser MH7 eleje

Mérete:

Más fejlámpákkal összehasonlítva látható a tesztalany mérete:

Ledlenser MH7 mérete

A sort egy AA alkáli elemmel nyitom, ennek mindenki ismeri a méretét. Nem túl régen bemutattam a Ledlenser MH3 fejlámpát, ez a sorban a második. Vele egyező magasságú a Ledlenser MH7 fejlámpa, viszont jóval testesebb nála. A Nitecore HC65 18650 akkut használ, hosszabb is mint a tesztben szereplő modell. A sorban utolsó helyen lévő Armytek Tiara A1 Pro a leghosszabb annak ellenére, hogy ez is egy darab AA elemmel/akkuval üzemel.

Üzembe helyezés, kezelés:

Mivel a Ledlenser MH7 fejlámpát áramforrással együtt szállítják, ezért az kibontás után azonnal üzembe helyezhető. Célszerű először az akkumulátort feltölteni, majd ezt követően használatba venni. A fejlámpát egy elektronikus kapcsolóval lehet vezérelni, minden funkciót azzal tudunk aktiválni. Nem rendelkezik módmemóriával, minden esetben alacsony fokozatban fog elindulni. A gombon egy rövidet “kattintva” alacsony, újabb kattintásra közepes, majd ismételt kattintásra magas fokozatba lép át. A 4. kattintással a villogást tudjuk elérni, 5. kattintásra pedig kikapcsol. Ha bármelyik fokozatban több, mint 5 másodpercig járatjuk, utána újabb kattintásra nem módot fog váltani, hanem kikapcsol.

Ledlenser MH7 adatok

A vörös fényre, vagy az MH8 modell esetén az RGB LED fényére használat közben a gombot 3 másodpercre hosszan lenyomva tartva tudunk váltani. Eztán egy kattintásra az MH7 kikapcsol, az MH8 a vörösről a zöld, majd újabb kattintásra a kék fényre vált, harmadik kattintásra pedig kikapcsol. Ismételt kattintásra a színes fény kapcsol be, a fehér fényre visszaváltani újabb 3 másodperces hosszú gombnyomással lehet használat közben. A “boost” módot fehér és színes fény használata közben is tudjuk aktiválni a gombon kettőt kattintva gyorsan egymás után 0,5 másodpercen belül. A boost mód maximum 10 másodpercig tart mindössze, eztán az utoljára használt módhoz lép vissza.

Ledlenser MH7 hátulja

Speciális funkciók:

A gombot lehetőségünk van lezárni szoftveresen, ehhez kikapcsolt állapotban 5 másodpercre kell lenyomni a gombot hosszan, eztán a zár aktiválását a felvillanó fehér fényt követően a vörös LED 4x felvillanása jelzi. Kikapcsolni a zárást a gomb 3 másodperces hosszú lenyomásával lehet, amit szintén a vörös fényű LED 4x felvillanása jelez.
Az akku töltöttségét 3 fokozatban jelzi ki 33%-os egységben, zöld, narancs és vörös fénnyel a fejlámpa tetején lévő fehér színű műanyag ablak alatt. Bekapcsolást követően 2 másodpercig jelzi vissza az akku állapotát, majd ezt a visszajelző fényt kikapcsolja.

Ledlenser MH7 akkufedél leszedve

A kimeneti módot is be tudjuk programozni, ebben a modellben már lehet választani a konstans kimeneti fény, illetve az energiatakarékos kimeneti fény között. A programozáshoz először is le kell zárni a lámpát 5 másodperces hosszú gombnyomással. Eztán 7 másodpercre kell lenyomva tartani a gombot, mikor is két dolgot láthatunk:
1: A lámpa fénye erősen felvillan, majd folyamatosan elhalványodik. Ha ezt látjuk akkor a fejlámpánk az energiatakarékos módba lépett be.
2: Ha a fénye erősen kezd el világítani, majd egyre erősebb lesz és hirtelen kikapcsol, akkor pedig a konstans fény módba lépett be.
A kettő mód között lezárást követően ismételten hosszú, 7 másodperces folyamatos gombnyomással lehet váltani.

Ledlenser rock banner

Beépített töltés:

A Ledlenser MH7 és MH8 fejlámpa rendelkezik beépített töltőelektronikával. A töltés a fejlámpához mellékelt speciális mágneses csatlakozóval ellátott kábel segítségével történik. A kábel végén egy egyszerű USB A csatlakozóval kell az áramforráshoz csatlakoztatni. A töltővel csak a tartozék 14500 akkupakkot lehet tölteni, amelynek különlegessége, hogy nyugalmi feszültsége 3,6V, tehát nem lehet helyettesíteni kettő darab 14500 akkuval, azokat nem szabad a lámpába betenni! A gyártói ajánlás szerint minimum 1A-es áramerősségű tápegységbe érdemes bedugni a töltőkábelt, ha a maximális töltőáramot el szeretnénk érni.

Ledlenser MH7 alja

A tesztjeim során érdekes módon azonban 5,10 V feszültség mellett mindössze 500 mA volt a töltőáram értéke, nem ment feljebb egyetlen esetben sem. Ez az akku élettartamára egészen biztos jó hatással van, azonban a töltés viszonylag lassú lesz. A töltés során a lámpa tetején lévő töltöttség visszajelző LED pirosan világít, amint a töltési folyamat véget ér ez a fény zöld színűre vált és az elektronika az akkut teljesen leválasztja a tápegységről. A töltőcsatlakozót kipróbáltam, hogy esetleg arra az akku feszültsége kijut-e, tökéletesen biztonságosnak bizonyult a tesztjeim során.

Ledlenser MH7 akkuval

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor kettő darab 14500 akkucella de nem sorban hanem párhuzamosan kötve (2P). Sajnos nem tudtam megmérni, hogy a kapacitása valós-e, illetve egyéb tulajdonságát sem. Belső ellenállásának 61 mΩ értéket mértem, ami a 14500 cellákat figyelembe véve jó érték. Az alábbi információkat tudtam meg az akkumulátor csomagolásáról: CE és RoHS tanúsítvánnyal rendelkezik az akkupakk. Ami érdekesebb, hogy a japán PSE kör pecséttel is el lett látva. 1550 mAh a kapacitása gyári adat szerint, ami reális lehet, 5,73 Wh elektromos munkát képes az akku tárolni. Az akkun a polaritások jelölve vannak, illetve az irány is, ahogy be kell helyezni a fejlámpába, de a biztonság kedvéért egy fentebbi fotón ezt is láthatjátok, hogyan kell az MH7 fejlámpába betenni.

Ledlenser MH7 akkupakk

Mérések:

Méretei:
– hossza: 68 mm
– legnagyobb átmérője: 44 mm

Tömege:
– csak a fejlámpa áramforrás nélkül: 55,7 g
– fejlámpa áramforrás nélkül de pánttal együtt: 97,1 g
– fejlámpa a tartozék akkumulátorral és fejpánttal: 138,8  g

Ledlenser MH7 csomagolásában

Mért maximális fényerő AA alkáli elemmel, fókuszált állapotban, magas (konstans mód – 200 lumen) fokozatban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 4550 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 135 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő AA NiMH akkumulátorral, fókuszált állapotban, magas (konstans mód – 200 lumen) fokozatban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 5025 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 142 méter hatótávot jelent.
Mért maximális fényerő 14500 lítium-ion akkumulátorral, fókuszált állapotban, magas (konstans mód – 200 lumen) fokozatban, bekapcsolást követő 30. másodperc után 7675 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 175 méter hatótávot jelent.

Ledlenser MH7 PowerCase
Ledlenser Powercase – egy okos kiegészítő. Hamarosan megvásárolható lesz ez a kis tároló doboz ami beépített 5000 mAh kapacitású powerbankkal és töltőcsatlakozóval az MH4, MH5, MH7, MH8, iH5R és iH9R fejlámpákat képes szállítás közben feltölteni.

Hőtermelése:

Az alumínium ház miatt ennek a modellnek már korrektebb a hővezetése és ezáltal jobban mérhető a melegedése is. Nézzük is meg, hogy a 15 perces teszt alatt mit sikerült mérnem:

Ledlenser MH7 hőtermelés

A Boost módban indított lámpa hőfoka enyhén megemelkedett, majd kb. 37°C hőmérsékleten stabilizálódott. Gyakorlatilag nem lehet melegedésről beszélni a Ledlenser MH7 fejlámpa használata közben, teljesen biztonságos a használata még hozzá nem értő kezekben is.

Futásidő:

A Ledlenser MH7 már a fejlettebb vezérlőt tartalmazza, így van lehetősége a felhasználónak kiválasztani, hogy pontosan mit szeretne: hosszú futásidőt, vagy közel konstans fényáramot. A kettő között lehet váltani a menüben.
Elsőként vizsgáljuk meg a futásidőt magas fokozatban, de “Energy Saving Mode”-ban. Ilyenkor a magas fokozat 400 lumen fényáramot ad a gyártói specifikáció szerint. Ha hiszünk nekik akkor az alábbiakat láthatjuk a grafikonban: az első kettő percben még kicsit nő is a fényáram, majd egy határozott, de fokozatos visszalépés látható ami 2 perc alatt a kezdeti fényáram 49%-ra, vagyis nagyjából 196 lumenre lép vissza. Ezt konstans tartja is a 60. percig, innen fokozatos, lassú visszalépést láthatunk 25%-ra (~100 lumen). A 84. perctől kezdve tartja is a 397. percig (6,6 óra!), majd ismét visszalépés látható 5%-os értékre (~20 lumen), ezt a 487. percig tartja, itt ismét visszalép de már csak holdfény módra, és 501 percnél kapcsol ki a lámpa.

Ledlenser MH7 energy saving mode

A következő grafikonban a “Constant Light Mode”-ot, vagyis a konstans fény módot kapcsoltam be, ugyan így magas fokozatban indítottam a Ledlenser MH7 fejlámpát. Ebben a módban 220 lument ad meg a gyártó a magas fokozat maximális értékének, ehhez viszonyítottam a grafikonban lévő értékeket. Panaszra nincs okunk, amit ígérnek azt bőven meg is kapjuk. 3,5 óra üzemidőt ad meg a gyártó ebben a fokozatban, a grafikonon pedig az alábbiakat láthatjuk: Bekapcsolást követően egy picikét visszaesik a fényáram, de nem számottevően, mindössze pár százalékot. A fényét tartja “stabilan” 97%-ra csökkenve a 189. percig, ami gyakorlatilag több, mint 3 órát jelent, majd visszalép 9%-ra (~20 lumen) amit tart enyhe lejtéssel a 283. percig. Ez viszont már több, mint 4,5 órás futásidőt jelent. Innen visszalép még holdfény módba, és a 309. percben kapcsol ki a Ledlenser MH7 a gyári akkumulátorával.

Ledlenser MH7 constant mode

Zárásképp egy kis stressz teszt következett. A Boost módot több alkalommal is elindítottam egymás után, hogy megnézzem az ígért 600 lumen rendelkezésre áll-e több alkalommal is. Láthatóan e miatt nem kell aggódni, a 10 másodperces boost mód mindenféle korlátozás nélkül használható egymás után többször is. A teszt alatt alig melegedett fel a Ledlenser MH7 fejlámpa.

Ledlenser MH7 stress test

Fénye:

Először is nézzük meg a képességeit 100 méteres távolságon. A fotózás során a konstans mód volt bekapcsolva a fejlámpán, ami azt jelenti, hogy a magas fokozatban 200 lumenes az MH7 maximális fényárama. Nézzük az elkészült fotókat:

Ledlenser MH7 100 méteren

Őrületes képdömping következik, hogy lássátok mit tud ez a fejlámpa. A sorozatot a Ledlenser MH3 és MH7 lámpák kezdik, ezeket AA alkáli elemmel, valamint 14500 akkuval és az MH7 esetén a gyári lítium-ion akkupakkal is kipróbáltam flood és spot állásban is. Eztán az Olight Array fejlámpa flood + spot fényét láthatjátok egyszerre bekapcsolva, majd az Armytek Tiara A1 Pro fejlámpa fényét. A sorozatot a Nitecore HC65 turbó módjának fényével zártam. Az MH7 fényében PWM villogás nyomát sem találtam.

Magammal vittem egyszer a 200 méteres fotók készítésének helyére is a Ledlenser MH7 fejlámpát, viccből tettem vele egy próbát és aztán úgy döntöttem ezt Nektek is látnotok kell:

Ledlenser MH7 200 méter

Nos a képek nem adják teljesen a látottakat vissza, de konkrétan ledöbbentett a Ledlenser MH7! A konstans mód magas fokozatában (200 lumen fényáram!) már felsejlett a 200 méteres távolságra lévő barlang sziluettje. A Nitecore HC30 fejlámpám ami a legtávolabbra világít, gyakorlatilag a szórt fénye miatt mégsem tűnik annyira ütősnek a hatótáv. A völgy kedvezett neki, így vele is láthatóvá vált enyhén a barlang bejárata turbó módban. A Ledlenser MH7 Boost módban viszont konkrétan láthatóvá tette a barlangot! A 2300 lumenes fényáramú Armytek Viking Pro elemlámpa fénye látható az utolsó előtti képen, majd a végén a Convoy C8+ fényét láthatjátok.

Konklúzió:

Nekem tetszett amit láttam, tetszik maga a termék és a funkciói is. A Ledlenser MH7 nem egy átlagos fejlámpa, ezért nem is lesz mindenkinek kedvére való. A fókuszálási lehetőséget sokan keresitek, de a konvex lencsés lámpáknál megszokottól ez eltér. Itt nincs vetített “kocka”, ha nem is tökéletes korong, de egy erősebb folt lesz a fókuszált állapotban a végeredmény, viszont mellette marad némi szórt fényünk is. A fényveszteség jóval kevesebb, mint a konvex lencsés lámpáknál. A rendszer hatékonyságát mi sem bizonyítja jobban, mint a 200 méteres távon készült fotók. A boost mód sajnálatos módon igen csak rövidke, mindössze 10 másodpercnyi időre áll rendelkezésre. Ezen lenne még mit csiszolni, mert ahogy én látom a test az elbírná a hosszabb (~20-30 másodperces) üzemet is, persze aktív hővédelemmel párosítva.

Ledlenser MH7 sziklán

Ez a modell is a teljesen átlagos felhasználókat célozza meg, akiknek fogalma sincs arról, hogy mi hogyan működik egy fejlámpában. Nekik csak az a fontos, hogy “jól” világítson és esetenként, ha szükséges akkor távolra is jól lássanak vele. Ezt pedig a Ledlenser MH7 példa értékűen nyújtja. A fejpánt minőségi és kényelmes, huzamosabb használat során is komfortos. A fókusz könnyen és pontosan, ráadásul tényleg pillanatok alatt állítható, ennél már nyoma sincs akadásnak. A konstans és az energiatakarékos mód közt valóban kézzel fogható a különbség, amit ígér azt tudja is. A gyártó okos fejlesztése a “Powercase” hamarosan itthon is megvásárolható kiegészítő, rettentő ötletes és hasznos kis tok. A fejlámpa szállítását nem csak kulturált módon lehet vele megoldani, hanem közben fel is tölti azt. Nem is értem miért nincs ilyen a piacon a többi gyártó kínálatában. Az MH7 engem meggyőzött, szerintem nem ez az utolsó Ledlenser teszt a blogon.

Megvásárolhatóak az importőrtől közvetlenül, teljes terméktámogatással:
Ledlenser MH7 – A tesztben szereplő fejlámpa – -15% kupon: MH7elemlampablog.hu
Ledlenser MH8 – A vörös fényen felül zöld és kék fénnyel is világító változat
Ledlenser 1550 mAh tartalék akkumulátor pakk MH7 és MH8 típusokhoz
Ledlenser Powercase – hamarosan itthon is megvásárolható

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .