Sunwayman T25C bemutató

Bevezető:

A kevésbé ismert de már felsőbb kategóriát képviselő Sunwayman lámpáját szeretném bemutatni nektek ebben a cikkben. Személy szerint egyáltalán nem vagyok oda a lencsés lámpákért az SK68-at kivéve, de a fórumokon, facebook csoportokban is rengeteg visszajelzés volt arról, hogy igenis van rájuk igény. Az igény hátterének szerettem volna a felső kategóriás, optikai minőségű üvegből készült konvex lencsés Sunwayman T25C modellel utána járni.

Sunwayman T25C elölről

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Sunwayman
Modell: T25C
Emitter típusa: CREE XM-L2 U3
Lencse: konvex lencse 97% fényáteresztő képességgel
Lencse átmérője: 38mm
Anyaga: T6 alumínium
Eloxálás: Military Specification Type III – kemény eloxált bevonat
Maximális fényáram: 880LM (flood állásban)
Kapcsoló típusa: forward clicky
Áramforrás: 18650 x 1, 16340 x 2 lítium akkumulátor
Módok: 7 (turbo, magas, közepes, alacsony, stroboszkóp, sos, pozíció jelölés)
Méret: 150mm hossz, 45mm fejátmérő, 27mm test átmérő
Vízállóság: IPX-8

Sunwayman T25C csomagolása

Csomag tartalma:

A lámpát erős jó minőségű karton dobozban kapjuk. Ez a típusú csomagolás a Sunwayman egyik jellegzetessége. A doboz belsejét teljesen kitölti egy keményebb szivacsos csomagolóanyag, ebben van kivágva a lámpa profilja, illetve alatta lévő kivágott darabban kapott helyet a három darabból álló pót tömítés készlet és egy egyszerű csuklópánt is. A dobozban elrejtve fényes papírra nyomtatott színes angol és kínai nyelvű kezelési utasítást és egy kis prospektust találunk.

Sunwayman T25C csomag tartalma

Üzembe helyezés, kezelés:

Csak egy 18650-es vagy két 16340-as akkura van szükségünk és a lámpa máris működik. Védett és védelem nélküli akkukkal is minden probléma nélkül használhatjuk. Fordított polaritás és alacsony feszültség védelmet kapott, hővédelem nincs benne, viszont a turbó mód 3 perc időkorlátos, így semmiképp nem tud a lámpa túlmelegedni. Az időkorlát valós, tényleg működik, nem csak reklámozzák.
Mért áramfelvételek így alakulnak:

  1. Alacsony: 0,09A
  2. Közepes: 0,63A
  3. Magas: 1,85A
  4. Turbó:  2,31A (3 perc elteltével magas módba visszalép)

Sunwayman T25C hátulról

A felhasználói felület egészen egyértelmű, a furcsaságot a forward clicky kapcsoló okozza annak aki még nem használt ilyet, vagyis az ezzel való vezérlés. A gombot félig benyomva világítani kezd a lámpa. A módválasztás is ekkor történik. Gyorsan felengedve, majd félig benyomva a következő módba lép. Sorban követik egymást a fokozatok: alacsony, közepes, magas, turbó, majd kezdi elölről. A kiválasztott fényerő esetén teljesen “kattanásig” nyomva a kapcsolót fixen be lesz kapcsolva a lámpa. Ekkor már módot nem tudunk változtatni csak ha kikapcsoljuk teljesen, majd az egészet elölről kezdjük. Módmemória van benne, így ha kikapcsoltuk akkor ugyan azt a fényerőt fogjuk kapni ismételt bekacsolás esetén mint amiben kikapcsoltuk.

A villogó módok “rejtve” vannak, őket úgy tudjuk elérni, ha kikapcsolt állapotban kétszer gyorsan benyomjuk a kapcsolót félig. Ekkor a stroboszkóp fog aktiválódni, a gomb gyors felengedése, majd ismételt félig benyomásával az SOS majd megismételve a pozíció jelölés (location beacon) funkciót érjük el, ezek mennek “körbe” míg a lámpát ki nem kapcsoljuk. Ismételt két gyors félig benyomás esetén sima világítási módban fog visszaállni.

Hőtermelés szempontjából nem rossz megoldás a Sunwayman T25C-ben alkalmazott időkorlátos turbó mód. Bekapcsolásnál egyből ezt a fokozatot aktiváltam, és három percnél majdnem másodpercre pontosan vissza is lépett a fényerő a magas fokozatba. Ez a diagramon is látszódik, hogy az első három percben meredeken ível felfelé, majd lassú, de folyamatos a továbbiakban a melegedés. 15 perc alatt éppen átlépte a 40°C hőmérsékletet, ami nagyon jó érték. A szépséghibája egyedül a csökkentett fényerő.

Felépítés:

A megfelelő vízállóság miatt ezt a lámpát rendesen összerakta a Sunwayman. Alapvetően két fő részre lehet bontani, az állítható fókusztávolságú fej és a test egy darabot képez, míg a végén a zárókupak tekerhető csak le.

Sunwayman T25C szétszedve
Ha három részre szeretnénk bontani teljesen szét kell szednünk

Fej, test:

Mivel a vízállóság miatt egybe van szerelve így egyben kezelem a cikkben is, azonban szétbontottam és fotóztam külön-külön is a fejet a testet és a testbe tekerhető alumínium pill-re szerelt LED-et és drivert is.

Anyaguk alumínium, egyedül a lencsét leszorító gyűrű készül rozsdamentes de feketére festett acélból. Ha ezt kitekerjük akkor férünk hozzá a méretes konvex lencséhez, ez a gyártó szerint optikai minőségű valódi üvegből készült. A minőségét nem tudom ellenőrizni, de az biztos, hogy öntési hibának, buborékoknak nyoma sincs. Átmérője 37,6mm, magassága 19,6mm. A fej legnagyobb átmérője 45mm, hossza 46,7mm, érdekessége, hogy 8db lyukat fúrtak rá, így ha fejjel lefelé letesszük, de be van kapcsolva a lámpa, akkor is jut némi fény a környezetébe. A test a nyak részénél 29,5mm széles, alatta közvetlenül található egy hatlap profil. Legkisebb átmérője 25mm. Az eloxálás a leírás szerint és a valóságban is jó minőségű, kemény felületű.

Sunwayman T25C feje szétszedve
Fej, alumínium pill, konvex lencse, leszorító gyűrű

A betekerhető pill-re visszatérve. Érdekes megoldással operál a gyártó: a LED felett egy apró reflektor lett betekerve a pill-be, a menet itt ragasztva van. Alatta 20mm-es egyedi alakú de sima alumíniumból készült csillagon van a LED tökéletesen középre illesztve. A pill túloldalán található a 22mm-es méretű egyedi driver.

Sunwayman T25C LED és driver

Zárókupak:

Méretes a zárókupak, hossza 37,5mm. A test felé lévő részén ismét visszaköszön a hatlap profil, ezt követően hat darab hosszanti bemarás van a 29mm-es átmérőjű, a vége felé szűkülő zárókupakon. A gumiborítású forward clicky kapcsoló mellett a perem ki lett mélyítve, ezzel is növelve a “taktikai” érzést.

Sunwayman T25C zárókupak

Az általam mért teljes hossza a lámpának 141-151mm között van a fej pozíciójától függően. Tömege akkumulátor nélkül 174,5g.

Fénye:

A szokásos helyen, a szokásos távolságon fotóztam a lámpákat, a jobb oldalon lévő távoli fa kimért 100m-es távolságra van.

Sunwayman T25C fényének összehasonlítása

Flood állásban közelre kellően erős a lámpa, a 880 lumen fényerő akár még a valóságot is fedheti. A Convoy S2+ a legerősebb driver-rel szerelve azonban még szélesebben teríti a fényt és távolságra is többet tud bevilágítani, mint a Sunwayman T25C. A Convoy M1-es bizony megvilágítja a 100m-es távolságra lévő fát, mellette jelen van jelentős mennyiségű szórt fény is. Throw azaz, “zoom”-olt állásban a T25C elég erővel világít el a fáig, a kocka forma egészen jól kivehető, a fókuszálást korrekt módon lehet érzékelni ezen a távolságon is. A Convoy C8-as XPL-HI LED-del azonban ugyan ezt a fényerőt tudja de van szórt fény a fáig vezető úton is, a környezetet sokkal jobban bevilágítja.

Konklúzió:

A véleményem szubjektív, így akik szeretik a konvex lencsés lámpákat lehet, hogy nem értenek velem egyet. Minőségre kiváló, ebbe valóban nem lehet belekötni, ellenben én még mindig nem érzem szükségét annak, hogy egy ilyen zoom-os lámpát hordjak magammal.

Sunwayman T25C LED szemből
A lencse nagyító hatása

Flood állásban számomra az S2+ meggyőzőbb, bár jóval erősebb is mint a bemutatott Sunwayman T25C. Throw módban “bezoomolva” valóban képes távolra is erősen világítani, ami jó is lehetne, ha mondjuk vadászni szeretnék távcsöves puskával, vagy valami hasonló. De nekem hiányzik a szórt fény, így nem találom annyira hasznosnak. A jó minőségű üvegből készült lencse ellátja feladatát, a vízállóság is korrekt módon lett megoldva a bemutatott modellnél. Egyetlen zavaró dolgot vettem észre, ez pedig a fej végén lévő lyukasztás. Ha közel tartottam magamhoz a lámpát, akkor bizony onnan sikerült fénynek jutnia a szemembe, ami sötétben eléggé kellemetlen tud lenni. Ha 2$-al drágább lenne de lenne rajta egy forgatható gyűrű, amik elzárnák a lyukakat akkor tényleg szavam nem lehetne rá, de ilyen kiegészítőről sajnos nem tudok.

18650 akkumulátor, Sipik SK68, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Sunwayman T25C, Convoy C8
18650 akkumulátor, Sipik SK68, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Sunwayman T25C, Convoy C8

Méretre kb. a Convoy C8-ashoz tudom hasonlítani, így EDC felhasználásra a fej mérete miatt nem alkalmas, övtokban viszont akár hordani is lehet. A méretes üveg lencse miatt enyhén fej nehéz, igaz ez nem túlzottan zavaró az alacsony tömege miatt. Megkaptam már, hogy mennyire sok esetben jó lehet a “zoom” funkció, de én a mai napig nem találom olyan hasznosnak, mint amilyennek kellene lennie ahhoz, hogy átpártoljak. Szóval ezt a minőségi lámpát azoknak nyugodt szívvel ajánlom, akiknek bejön ez a többfunkciós megoldás, de kezdőknek inkább a sima reflektoros változatokat javasolnám a továbbiakban is, mert szerintem két lámpát nem képes csak korlátokkal kiváltani.

Itthon a Sunwayman-t nem forgalmazza senki tudomásom szerint, így ezt a modellt is javasolt Kínából beszerezni.

Megvásárolható: Sunwayman T25C

 

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .