Xiaomi Nextool XHP50.2 – villantani jó lesz

Xiaomi Nextool XHP50.2 borító

Xiaomi Nextool XHP50.2 elemlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Tartozék akkumulátor
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Elég sokféle lámpával találkozhattok a blogomon, most ismét egy furcsaságot fogok megmutatni Nektek. Ez a kínai bolti csúcs lámpák közül az egyik. Mármint bolti, mint boltban kapható, tucattermék. A Xiaomi is nevét adta ehhez, a gyártó a Nextool, típusszám pedig nincs, csak a LED típusjelzése, az XHP50.2 van jelen a nevében. Így adódik a neve is: Xiaomi Nextool XHP50.2. Fura név, na de akire ezt rásózzák az úgy sem a gyártó és típusnevek közt kezd kutakodni, keresgélni, hanem csak meghallja, hogy Xiaomi, és máris biztos abban, hogy jó minőséget kap. Aztán meghallja, hogy 2000 lumen (ami a kínai boltokban azért egy elég szerény értéknek számít) és úgy gondolja, hogy ez kell neki. Elárulom, nem hibázik nagyot vele, mert belépő szinten egy egészen korrekt lámpát kapunk a pénzünkért. Na de mégis milyet? Van hátulütője? Ez kiderül a cikk hátralévő részéből.

Xiaomi Nextool XHP50.2 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nextool
Modell: –
Emitter típusa: Cree XHP50.2
Maximális fényáram: 2000 lm
Maximális fényerő: nincs megadva
Lámpatest anyaga: alumínium
Lencse anyaga: műanyag (!)
Reflektor típusa: alumínium textúrázott (OP)
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 26650 akkumulátor (tartozék)
Módok: 5 (turbó, magas, közepes, alacsony, SOS)
Beépített töltés: van USB Type-C csatlakozón keresztül
Bevonat minősége: –
Vízállóság: IPX7
Ejtésállóság: 1m
Tömeg: 265 g

Xiaomi Nextool XHP50.2 doboza

Doboz tartalma:

Csodákat nem kell várni, azért nem bonyolította túl a gyártó a dolgot. Egy ízléses, korrekt, kemény karton dobozban kapjuk meg a lámpát. A doboz szép színesen nyomtatott, sötét színvilágú, egészen bizalomgerjesztő. A sok “csirkeláb” (中文字母, vagyis kínai karakterek) a dobozon már gyanús, hogy ez valami belpiacos termék lehet. Szerencsére 1-2 latin ábécében fellelhető betű is került a dobozra, illetve az arab számok is jelen vannak, szóval van itt minden, de érteni nem sok mindent fogunk belőle. Kibontva már árnyalja a helyzetet a belső, ami visszaránt a valóságba: kínai bolti elemlámpa. Nem gagyi, csak kicsit. A dobozban egy olcsó műanyag profil ügyel a rendre, amiben a lámpa, az akku, a csuklópánt és a töltőkábel is külön-külön fészekben lakik. A kezelési utasítás rövid, de legalább teljesen kínai nyelven íródott.

Xiaomi Nextool XHP50.2 tartozékok

Felépítés:

Mivel a lámpa alapvetően az átlagembereknek készült, ezért a gyártó úgy döntött, hogy ne lehessen egyáltalán szétbontani. A kézhezvétel után csak egy alkatrészt, a zárókupakot lehet róla lebontani.

Xiaomi Nextool XHP50.2 szétbontva

Fej+test:

Érdekes szimbiózisban él a fej és a test. Mivel mindenhol ragasztva van, ezért csak feltételezni tudom, hogyan épül fel. A fej a bezel gyűrűvel kezdődik, ami préselve-ragasztva, vagy menetesen, de ragasztva került a fejbe. Alatta közvetlenül műanyagból készült vékony lencse található. A bezel és a lencse közt hézagot nem érzékeltem, ezért feltételezem, hogy esetlegesen a bezel belső oldalába van a lencse ragasztva, vagy alulról fekszik fel egy peremen és ott lehet tömítő gyűrű. A fejnek nem része a textúrázott felületű reflektor és a fehér központosító gyűrűvel körülvett, aljában pihenő Cree XHP50.2 LED sem. Oldalsó részén 8 darab hosszanti bemarást ejtettek, amik az elgurulást nehezítik meg. Ahogy kezd beszűkülni a fej, 6 körbefutó bemarással “hűtőbordákat” alakítottak rajta ki. Ez jó is lenne, ha a hőátadás itt közvetlen lenne, de koránt sincs így. A fejnek ez a váz része részben letekerhető, a testtől és a reflektortól külön életet él.

Xiaomi Nextool XHP50.2 fej

Test rész:

Mivel letekeréskor a fej megakad, hogy ne lehessen levenni, ezért feltételezem, hogy a reflektorban akad meg. A reflektor tehát utólag kerül a helyére, majd a lencse és a bezel gyűrű kerül utoljára beszerelésre. A LED ismeretlen csillagon fekszik fel, még akár a P60-as dropinekkel egyező felépítésű is lehetne. Ezt azért zárnám ki, mivel a test oldalán a nyak részben helyeztek el egy USB Type-C töltőcsatlakozót és a forward clicky kapcsoló is mellette van beépítve egy egységként. Ebből számomra az következik, hogy a driver és a LED is fixen a test elejébe van beépítve. A fejet tartó menet végében egy gumi tömítő gyűrű zárja a bejutó por és folyadékok útját. Ez a része gyárilag kenőanyaggal van ellátva, a trapéz profilú menetek finoman járnak.

Xiaomi Nextool XHP50.2 test

Eztán a test oldala kiszélesedik, majd azonnal láthatjuk is rajta a forward clicky kapcsolót, ami mellett balra 4 darab áttetsző gumis pontot látunk. Jobbra tőle a Nextool márkajelzés olvasható. Alatta egy körbefutó barázda után nagyon apró négyzet mintázatot találunk. Szépnek szép, de sajnos rettentő sima, kis mértékben javítja csak a test fogását. A textúrázott felület után a test jelentősen beszűkül, itt egy gumi tömítő gyűrűt is elhelyeztek. Eztán ismét a sűrű de trapéz profilú menetet láthatjuk, de itt meglepően rövidre sikerült ez a szakasz. A test végén lett eltávolítva az eloxálás. A test belső felében rövid aranyozott rugó látható, amit egy szivacsos betét vesz körül.

Xiaomi Nextool XHP50.2 dobozában

 

Zárókupak:

A zárókupak végtelenül egyszerű szerkezet, hiszen még kapcsoló sincs benne. Belső felében az alja fém tiszta, itt fekszik fel a test végére a fém felület. Középső részén egy mélyedésbe szorul az egyszerű acél rugó, az áram ezen keresztül közlekedik. Külső oldala teljesen sima felületű, mindössze egy kis ovális lyuk lett rajta kialakítva a csuklópántnak. A talp részén nem sík, egy körbefutó peremmel ér véget a zárókupak. A végén látható mélyedés meglepően mély. A lámpa stabilan megáll a talpán, gyertyaként felállítható.

Xiaomi Nextool XHP50.2 hátulról

Mérete:

A Xiaomi Nextool XHP50.2 már koránt sem a zsebbe való méret:

Xiaomi Nextool XHP50.2 mérete

Nem túl aprócska a tartozék 26650 akkumulátor, az őt követő Astrolux S1 elemlámpa méretét viszont biztosan sokan ismeritek. A Convoy C8+ sem a kis zseblakók közül kerül ki, talán egy hajszálnyival rövidebb, mint a 2000 lumen fényáramot kipréselő Olight Warrior X elemlámpa. A sort a tesztalany Xiaomi Nextool XHP50.2 elemlámpa zárja. Nem csak a fejátmérő hatalmas a többiekhez képest, hanem jóval hosszabb is, valamint a test is méretesebb.

Xiaomi Nextool XHP50.2 adatok

Üzembe helyezés, kezelés:

Az üzembe helyezése igen egyszerű, mivel akkuval együtt szállítják a Nextool XHP50.2 elemlámpát. Első használat előtt töltsük fel teljesen az akkumulátort, majd azonnal használatba is tudjuk venni fényágyúnkat. Egy nyomógomb található a lámpa oldalán, amivel az összes funkciót el tudjuk érni. A gomb egy forward clicky nyomógomb, de nem a megszokott működésű! Ez annyit tesz, hogy félig lenyomva még a “kattanás” előtt fel tudjuk villantani a lámpa fényét.

Xiaomi Nextool XHP50.2 elölről

Minden esetben a turbó módban indul a lámpa, ezt megkerülni nincs lehetőségünk. Ha teljesen “kattanásig” lenyomtuk a gombot, akkor bekapcsolódik fixen. Eztán a módváltás a gomb félig lenyomásával, majd felengedésével történik. Ezt csak kattanás után teszi meg a Xiaomi Nextool XHP50.2 elemlámpánk, kikapcsolt állapotban félig lenyomkodva a gombot csak a turbó mód fényében villan fel. Érdekes megoldás. A Turbó fokozatot a magas, azt a közepes és végül egy alacsony fokozat követi ciklikusan.

Xiaomi Nextool XHP50.2 kezelés

Beépített töltés:

A beépített töltés USB Type-C csatlakozón keresztül történik, de sajnos csak a csatlakozó felület új, a töltőáram teljesen átlagos. A tesztem alatt maximum 1,2 A töltőáramot vett fel a lámpa 5,02 V feszültség mellett. Ezt a viszonylag elhúzódó töltési idő is alátámasztotta. Gyors töltést nem támogat a beépített töltő elektronika. Miután a töltési metódussal végzett a lámpa a 4 kék LED a kapcsoló mellett mind folyamatosan világít, ezzel jelezve, hogy végzett.

Xiaomi Nextool XHP50.2 letekert fejjel

Az áramfelvétel megszűnt, az elektronika leválasztotta a tápegységről. A töltés végén 4,29 V feszültséget mértem az akkumulátorban, vagyis a beépített töltő használata erősen kerülendő, az akkumulátort jócskán túltölti!!! Ez nem csak az akkut teszi idő előtt tönkre, de balesetveszélyes is lehet, ezért erre kiemelten figyeljenek a tulajdonosok!

Xiaomi Nextool XHP50.2 charge banner

Tartozék akkumulátor:

A tartozék akkumulátor a számomra ismeretlen, de Kínán belül elég nagynak számító Dalian CBAK Power Battery Co., Ltd gyártmánya. Típusjelzése ICR27/66, védelmi áramkört nem tartalmaz, 18 Wh elektromos munkát tud tárolni. Általam mért kapacitása 5463 mAh, tehát a gyári adatot jócskán felülmúlja. Belső ellenállása 12 mΩ, ami jó eredmény a védelem nélküli akkumulátortól. Sok egyebet nem tudunk meg róla, valószínűleg jó minőségű cellával van dolgunk.

Xiaomi Nextool XHP50.2 akku

Mérések:

Méretei:
– hossza: 164 mm
– legnagyobb átmérője: 59,7 mm

Tömege:
– csak az elemlámpa: 265 g
– tartozék akkumulátorral: 361 g

Xiaomi Nextool XHP50.2 kezelés

Mért maximális fényerő: 40600 cd, ami az FL1 szabvány szerint számolva 402 méter hatótávot jelent.
Mért fényerő visszalépés után (a 12. percben) 13700 cd, ami FL1 szabvány szerint számolva 234 méter hatótávot jelent.

Hőtermelése:

A megszokott 15 perces teszt alá vetettem a Xiaomi Nextool XHP50.2 elemlámpát légmozgás nélküli szobában:

Xiaomi Nextool XHP50.2 hőtermelés

Ha nem kapcsolgatjuk a turbó fokozatot folyamatosan, akkor nagy gondot nem okoz a Nextool XHP50.2 elemlámpa melegedése, ugyanis az nem jelentős. Bekapcsolás után a hőfoka felugrik, de koránt sem kezelhetetlen mértékben. Miután visszalépett aztán még tovább nő a hőmérséklete, de így is csak 41°C hőmérsékletig tudott felkúszni a 15 perces teszt alatt, amit a végére egészen stabilan tartott is. Ebben nyilván közrejátszik, hogy koránt sem tökéletes a hővezetése.

Futásidő:

Ez a grafikon igencsak tanulságos:

Xiaomi Nextool XHP50.2 runtime

Látható, hogy ez a modell egy egyszerű belsőt rejt, de mégis képes rövid időre megmutatni, hogy az igazi elemlámpák mire is lehetnek képesek. A turbó mód alatt már az első 1,5 percben is esik a fényáram pár százalékot, de igazából a látványos zuhanás az 1,5 percnél lévő visszalépésnél látható. Ekkor folyamatosan halványodik a Nextool XHP50.2 fénye egészen a 7. percig, mikor is megáll a visszalépés 32%-os értéken, ami nagyságrendileg 640 lumen fényáramot jelent. Sajnos a fénye nem stabilizált, tehát eztán is folyamatosan csökken a fényáram. Egy óra után már csak 26% (~520 lm), 2 óra után 23% (~460 lm). A 3. órára már 18%-ra csökken (~360 lm) de itt már erősen görbül a grafikon, és a 200. percben már 6%-ról (~120 lm) zuhan vissza holdfény módra, amit még egy kis ideig tartani tud, majd végül a 256. percben a lámpa kikapcsol.

A stressz-teszten látható, hogy nincs valós túlmelegedés védelem, időzítetten lép vissza a turbó módról. Ez jó abból a szempontból, hogy így legalább ki lehet használni a maximális fényáramot, ellenben rossz, mert folyamatosan kapcsolgatva a lámpa túlmelegedéséhez vezethet.

Fénye:

A szokásos képekkel készültem. Első körben a 100 méteres távolságon tettem próbára pár ellenfelével:

Xiaomi Nextool XHP50.2 100m

A vacak időben készült fotókon a sort a Convoy S2+ 6×7135 driveres változata nyitja, fénye kb. 50 méteres távolságra jut el. A gyárilag tuningolt Olight Baton Pro elemlámpa kövei őt. Itt az érdekesség az, hogy a Baton Pro is 2000 lumen fényáramot tud, illetve az őt követő tesztalany, a Xiaomi Nextool XHP50.2  is. Ráadásul a LED is ugyan olyan típus mindkettő lámpában. Itt igencsak szembetűnő a lumen és lumen közti különbség, ezért nem szabad csak erre az egy adatra támaszkodni elemlámpa vásárlás esetén. Azért, hogy még érdekesebb legyen a sorozat, egy szintén 2000 lumen fényáramot tudó lámpával folytatódik a lista, méghozzá az Olight Warrior X modellel. Még távolabbra világít mint az eddigiek. A végén odatettem a Convoy C8+ elemlámpát is, mint throwert, hogy látszódjon a különbség a flood és a thrower lámpák között.

Mivel elég izmos a tesztelendő elemlámpa, ezért megnéztem, hogy 200 méteren mire képes:

Xiaomi Nextool XHP50.2 200m

Nos itt már másabb a felállás. Az első lámpa az Armytek Viking Pro, őt követi láthatóan fényesebben megvilágítva a barlangot a Xiaomi Nextool XHP50.2. Az Armytek még az első generációs XHP50 LED-et használja, a Nextool már az utódját, az XHP50.2-es emittert. A sorban a harmadik a Convoy C8+, ami távolabbra erősebben világít, de jóval szűkebb fénycsóvával. A sort az Olight Warrior X zárja azonos fényárammal, mint a tesztalany, de láthatóan ez világít a legerősebben el a 200 méteres célpontig is.

Konklúzió:

Egészen addig a pillanatig, míg ki nem derült, hogy az akkumulátort túltölti én kifejezetten jónak találtam a Xiaomi Nextool XHP50.2 elemlámpát. A fénye már igazi elemlámpákat idéz, az akkuja méretes és valós kapacitású. Az átlag felhasználóra az időzített turbó mód vigyáz, hogy ne csináljon hülyeséget, és még a műanyag lencsével is megbarátkoztam, mondván: ez csak egy egyszerű háztartási lámpának készült, legalább nehezebben törik ki. Már nem az alsó, hanem a használhatóbb kategóriát képviseli az elemlámpák között. Rengeteg hiányossága van, hiszen nincs holdfény benne, és az sem túl kellemes, hogy a turbó fokozatban indul. A futásidő rendben van, de láthatóan nem egy high-tech elektronika van az akku és a LED között. A technikai fejlődéssel lépést tartottak, de a részletekre jobban kellett volna figyelni.

Xiaomi Nextool XHP50.2 sziklán

A legnagyobb hibája a beépített töltőelektronikában található, ami az akkut túltöltötte, nem is kis mértékben, már-már veszélyes szintre, ezért ennek használatát kerüljük el, még “csak gyorsan most az egyszer feltöltöm vele” és hasonló indokokkal is, ha csak nem szeretnénk megismerni közelebbről a felgyulladó lítium-ion akkumulátorok heves égési reakcióját. Ha mindezt lakásban tesszük még egy kis lakástűz is kilátásba kerül, ami már nem játék, ezért kérek mindenkit, hogy ellenőrizze a töltőelektronika működését egy alkalommal felügyelet mellett, ha az akkut az általa birtokolt lámpa is túltölti, akkor pedig ne használja többet! Mivel minden egyes darabot nem ismerek ezért lehet, hogy csak ez az egy hibás és több ezer van a piacon tökéletes működéssel, de én óva intek mindenkit a töltés használatától! Az ára ezzel az erős LED-del és tartozék akkuval még egészen rendben is van, de csak akkor tetszett volna, ha a töltés is használható lenne benne.

Megvásárolható:
Xiaomi Nextool XHP50.2 – BangGood

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .