Nitenumen TA01 Cree XP-L V5 bemutató

Bevezető:

A kínai Nitenumen gyártó pár modellje járt már nálam korábban (NE01, TA02, H01) és egészen jó tapasztalatokat szereztem velük kapcsolatban. Mostani bemutatóm alanya, a Nitenumen TA01 a taktikai sorozat tagja. A felhasználói felület és a beépített töltő is ismerős a többi modellből, viszont már az újabb típusú Cree XP-L LED került beépítésre. Nagy varázslatokra nem számítottam a lámpával kapcsolatban, ha hozza a többi kipróbált modell szintjét akkor baj már nem lehet vele, de ha esetleg még jobb lenne az lenne az igazán kellemes csalódás. Nézzük meg milyen a gyakorlatban.

Nitenumen TA01 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitenumen
Modell: TA01
Emitter típusa: CREE XP-L V5
Maximális fényáram: 1060LM
Maximális fényerő: 9700cd
Színhőmérséklet: 6000-7000K
Kapcsoló típusa: Forward clicky + elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbo, stroboszkóp, SOS)
Újratölthető: Igen, micro USB porton keresztül
Vízállóság: IPX-8

Nitenumen TA01 doboza

Csomag tartalma:

A megszokott bőséges csomaggal kedveskedik a Nitenumen TA01 esetén is a gyártó. Mondhatni mindent kapunk a lámpához amire szükségünk lehet, kivéve az akkumulátort. Szép fényes nyomtatott dobozban az alábbi tartozékok sorakoznak: elemlámpa, angol-kínai nyelvű kezelési utasítás, garancia kártya, usb- mikro usb töltőkábel, pót usb fedél, pót tömítő gyűrű, csuklópánt, gyöngyvászon övtok plusz karabineres rögzítési lehetőséggel.

Nitenumen TA01 tartozékok

Üzembe helyezés, kezelés:

Mindössze az akku hiányzik a gyári csomagból. A Nitenumen TA01 csak button top 18650-es akkumulátorról üzemel. Az akku behelyezése után a zárókupakban lévő forward clicky “taktikai” kapcsolóval félig benyomva a kapcsolót a lámpa már világítani fog az utoljára használt fényerővel. Módmemóriával tehát rendelkezik a driver. A kapcsolót teljesen kattanásig nyomva tudjuk teljesen bekapcsolni a lámpát. Bekapcsolás után a fej oldalán lévő kapcsoló alatt azonnal vissza is jelzi az akku töltöttségi szintjét a megszokott kék fénnyel. Merülő akku esetén pirosan fog a kapcsoló alatti LED villogni. A fejen lévő elektronikus kapcsolóval a fényerőt gombnyomásonként tudjuk változtatni. Az elérhető fokozatok: holdfény, alacsony, közepes, magas és turbó. Ezek körben ismétlődnek minden gombnyomásnál. Bármelyik fokozatból azonnal elérhetjük a turbó fokozatot dupla gyors kattintással.

Nitenumen TA01 elölről

A villogás csoportba a nyomógomb két másodperces folyamatos lenyomásával tudunk átlépni. Változó frekvenciájú stroboszkóp, SOS morze jelzés és turbó fokozat követik egymást ebben a csoportban. Visszalépni a világítós csoportba dupla gyors kattintással elért turbó fokozatból egy kattintással, a nyomógomb ismételt két másodperces lenyomásával vagy a zárókupakon lévő kapcsolóval kikapcsolva, majd visszakapcsolva a lámpát tudunk átlépni. A TA02 esetén is egyértelmű és jól használható volt ez a csoportelosztás. A fokozatok jól eltalált távolságra vannak egymástól, a holdfény mód a TA01 esetén is elég magas fényerőn világít, sajnos távol van az 1 lumenes fényáramtól.

Beépített töltő:

A töltő működését már bemutattam jó pár alkalommal, nem tud újat mutatni a Nitenumen TA01 sem ezen a téren. A fejben lévő mikro USB csatlakozót fedő gumilapot eltávolítva akár telefonunk töltőjéről is áram alá helyezhetjük a beépített töltőt. A kérdés leginkább az, hogy működik-e olyan tökéletes módon, mint a nagy testvér TA02 esetén. Merülés során nem csak a nyomógomb alatti folyamatos kék fényjelzés vált át pirosra, majd később piros villogásra, hanem a fényerőt is szépen visszaveszi a lámpa egészen a holdfény módig.

Nitenumen TA01 hátulról

A töltőáram 5,03V mellett 0,87A a mérésem szerint. Töltés során a lámpát a zárókupakban lévő kapcsolóval be kell kapcsolni, mert az fizikailag szakítja meg az áramkört. Míg tart a töltés a gumi nyomógomb alatti fényjelzés pirosan villog. Ha végzett akkor ez a fényjelzés átvált kék folyamatos fényre. Bármi problémát észlelne töltés közben, azt gyors piros villogással tudatja velünk a fejen lévő visszajelző fény. Az akkukat mérésem szerint 4,18-4,19V-os feszültségre töltötte, ami hibátlan érték!

Hőtermelése:

A Nitenumen TA01 végre megmutatta, hogy miről is beszélnek a Nitenumen marketingesei mikor azt írják a lámpáikhoz, hogy van bennük aktív hővédelem is. Az első Nitenumen amiben valóban működött ez a funkció, a grafikonból jól látható:

Nitenumen TA01 hő

A turbó fokozatban járatott lámpának a hőtermelése folyamatos egészen 8 percig, mikor is elérte a 45 fokos hőmérsékletet a fej külső legmelegebb része. Ekkor a hővédelem visszavette a fényerőt, ami a hőmérsékletén is azonnal meglátszott. Lassú, de folyamatos a hőmérséklet csökkenése ez után, hosszabb tesztelés során kb. 41°C környékén stabilizálódott a hőfok, majd merülve vissza-vissza lépett egy-egy fokozatot a lámpa. Örülök neki, hogy végre valóban működik a hővédelem ahogy ígérik!

Mért áramfelvételek:

  • 0,03A
  • 0,12A
  • 0,27A
  • 0,95A
  • 2,26A

Felépítés:

A megszokott klasszikus három részből építkezik a Nitenumen TA01 is.

Nitenumen TA01

Fej:

A fej tartalmazza a LED-et ami esetünkben Cree XP-L típusú, az egyedi drivert az elektronikus módválasztó kapcsolóval és a beépített tökéletesen működő töltővel. A rozsdamentes acél bezel gyűrű alatt bevonatok nélküli üveglap fekszik fel a szilikonos gumiból készült tömítő gyűrűre. A tömítés az aluból készült SMO reflektornak nyomódik és biztosítja a LED felől a vízállóságot. A reflektort központosító gyűrűvel  helyezték a LED köré, tökéletesen centerben van, a vetítési képe szabályos. A fej oldalán kialakított 3 darab hűtőborda szerencsére nem csak díszítés, valóban itt a legmagasabb a fejen mérhető hőmérséklet. Közvetlen mögötte a hengeres formát megtöri a kapcsolónak kialakított kiemelkedő négyszögletű profil, a lámpának az elgurulását is ez akadályozza meg egészen hatásosan. A gumi nyomógomb körül rozsdamentes acél karika emeli az esztétikai élményt (valamint szorítja a helyére a nyomógomb borítását). A túlsó felén van a töltőcsatlakozó amit egy elég pontosan illeszkedő gumi fedőlap zár a bejutó víz ellen, ránézésre elég jó hatásfokkal. Tovább haladva még némi hengeres kialakítás után ér véget a fej.

Nitenumen TA01 fej

Hátulról réz menetes gyűrű szorítja be a driver-t, nem rugóval oldották meg az akku pozitív pólusával a kontaktot, hanem egy réz tömbbel. A réz tömb köré műanyag peremes karikát tettek a gyárban, így fizikailag van korlátozva a flat top akkuk használata, csak button top akkukkal jön létre az elektromos csatlakozás. Több neves gyártó is használja ezt a megoldást, nem új keltű dolog, tökéletesen működik. A fejben lévő menet a test felé végig eloxálva lett, a testből érkező elektronok csak a számukra kialakított peremen tudnak közlekedni. Egészen igényes a felületek megmunkálása. Legnagyobb átmérője a kapcsolónál mérve 34,4mm, a bezel gyűrű mögött 30mm.

Test:

A test vaskos alumínium csőből lett kiképezve, a falvastagság még a mentek tövénél is 1,5mm feletti, mondhatni atombiztos szerkezet. Kívül-belül teljes eloxálást kapott, mindössze a cső elején és végén lévő csatlakozó felületeken lett fémtisztára csiszolva. A menetek a fej és a zárókupak felé is trapéz alakúak, jó minőségűek és gyárilag zsírozva érkeznek. A menetek végén egy-egy gumi tömítő gyűrű biztosítja a vízállóságot. A tervezők igyekeztek viszonylag szimmetrikus kinézetet adni a testnek. A zárókupak felé lévő végén elhelyezett bemarás a fej felé lévő bemarásnál szélesebb, a klipsz ide pattintható fel, viszont fordítva már nem lehetséges ezt megoldani.

Nitenumen TA01 test

A test kapott rombusz mintázatot is, viszont nem elég mély a barázdáltsága, így inkább csak díszítő elem, nem növeli érezhetően a fogás biztonságát. Oldalán két egymással szemben lévő oldalon a megszokott síkolás található. Egyik oldalon a gyártó logója és a típus jelölés látható, míg a túlsó felén a gyártó weboldalának címét és a sorozatszámot olvashatjuk. A tartozék rozsdamentes acél klipsz meglepően hosszú darab, egészen mélyre engedi a zsebünkben a lámpát. Nem csak az alsó végén lévő félköríves hajtás miatt tud biztosan tartani, okosan a tövétől kb. 15mm-re is tettek egy biztosító ívet.

Zárókupak:

A zárókupak a testhez passzoló kinézetet kapott, azt másolja. A rombusz minta sajnos ezen is csak díszítő jellegű. A végén lévő egymással szemben lévő negyed körívek kiemelkedése miatt gyertyaként biztonsággal felállítható. Rajtuk méretes ovális lyukakba fűzhetjük akár a tartozékként kapott csuklópántot de akár saját pántot is, jó esélyünk van, hogy el fog benne férni. Igényesen oldották meg ezt a részét, akár kesztyűben is tökéletesen kezelhető marad a lámpánk.

Nitenumen TA01 zárókupak

A taktikai vonalat erősíti a forward clicky kapcsoló is, amivel akár morze jelzéseket is leadhatunk könnyedén. A kapcsoló felett lévő fekete gumi nyomógomb semmi extrát nem nyújt számunkra, ugorjunk is a belső oldalához. A zárókupak belső felén is teljes az eloxálás, akárcsak a fejben, itt is csak az előre kialakított fém tiszta csatlakozó felületeken keresztül tudnak az elektronok közlekedni. A kapcsoló nyáklapját réz menetes gyűrű szorítja a helyére. Az akku negatív pólusával sima acél rugó biztosítja a kontaktot.

Az üres lámpa általam mért tömege: 134,8g, teljes hossza 148,5mm.

Fénye:

A megszokott helyen készült fotókon a jobb oldalon lévő távoli fa ágára akasztott fehér lap kimért 100m-es távolságra van a fotózás helyétől. Az elkészült képek:

Nitenumen TA01 fénye

Első képen a Convoy S2+ legerősebb változata látható. A sokak által testközelből is ismert lámpa kb. 50m-es távolságig világít el élvezhető fényerőt produkálva, mellette rengeteg szórt fény keletkezik. Következő fotón a Nitenumen TA01 fénye láthatóan távolabbra jut, mint az előző modellé. A 100m-es távot éppen megugorja, de azért hatalmas tartalékokkal nem rendelkezik. Harmadik képen a kb. kategóriájába eső Convoy M1 a legerősebb driver-rel látható. Fénye egy hajszálnyival mintha erősebb lenne, bár itt már lehet, hogy a színhőmérsékletek közti különbséget lehet csak érzékelni. Negyedik képen a Zanflare F1 látható “Flare” turbó módban. Ez csak 30 másodpercig áll rendelkezésre, megelőzendő a LED károsodását. Viszont a képen is jól látszik, hogy mennyivel növekedett a rendesen meghajtott LED miatt a megvilágítás. A 100m-es távot hasonló méret mellett neki sikerült a legerősebben megvilágítania. Mellette kellemes mennyiségű szórt fény és kifejezetten erős megvilágítás kisebb távon is. Utolsó képen hozzájuk fotóztam a Convoy C8-ast is XM-L2 LED-del és a legerősebb driver-rel szerelve. A 100m-es távot ő ugorja meg a legkönnyebben, mellette a szórt fény is egészen jelentős mennyiségű.

Fénye minden fokozaton PWM villogástól mentes!

Konklúzió:

A Nitenumen eddig nálam járt modelljei közül nekem ő volt a legkedvesebb. Igazából minden része tökéletesen működik, a kialakítása már több ponton is a felsőbb kategóriákat idézte számomra. Mérete miatt még a hordható kategóriába esik. Fénye kül- és beltéren is tökéletesen használhatóvá teszi, nincs szégyenkezni valója. A csomag mondhatni teljes, mindent megkapunk a Nitenumen TA01-hez az akku kivételével.

Nitenumen TA01 mérete
NCR18650B, Convoy S3, Convoy M1, Zanflare F1, Convoy C8, Nitenumen TA01

Talán ezen a részen követték el a legnagyobb hibát a lámpával kapcsolatban. Ha már a taktikai sorozatba tették ezt a kompakt és jó modellt nem értem, hogy miért nem rugóval csatlakozik az akku pozitív pólusa is, azzal még inkább megbízhatóvá tették volna és akár fegyver mellett is biztonsággal használható lenne. Az egyes fokozatok közti távolság megfelelő, a kezelése egyszerű, egyértelmű. A beépített töltés hibátlanul teszi a dolgát, ez is újabb plusz pont. Sajnálom, hogy a gyártó többi modellje nem hozta ezt a szintet, így viszont tesztem alanyának megvásárlását bátran ajánlom!

Megvásárolható:
Nitenumen TA01
Nitenumen TA01

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .