S-1200 LED Bulb 130 lumenes szolár töltős lámpás

Bevezető:

A napenergiával történő töltés már régen nem ördögtől való, egyre inkább elfogadott dolog. Gyermekkorunkban is jelen volt már a megbízhatóan működő napelemes casio számológép, biztosan mindenki találkozott vele. Mára mint minden téren itt is fejlődtek a gyártók. Kis barátaink is kezdenek egyre több és jobb minőségű napenergiával operáló terméket forgalmazni. Az S-1200 LED lámpáson azért akadt meg a szemem, mert “szinte ingyen” hozzá lehet jutni, és legrosszabb esetben is lesz egy akkus lámpám, ha a napelem része kuka akkor sem veszítettem sokat vele. Nos a napelem is működik! Hogyan? A cikkből ki fog ez is derülni.

S1200 LED bulb oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: ICK.BOL
Típus: S-1200
Típus: gömb lámpa
Emitterek száma: 12
Maximális fényáram: 130 lumen
Színhőmérséklet: 5500-6500K
Akkumulátor típusa: 850mAh lítium-ion
Szolár panel teljesítménye: 5V/0,8W
Kábel hossza: 3,5m

Csomag tartalma:

Szép fényes nyomtatott dobozban érkezik az S-1200 LED lámpás. A csomagolásban semmi extra nem kapott helyet, csak a lámpa és a napelem panel amire rá van forrasztva a 3,5m kábel, végén mikro USB csatlakozóval.

S1200 LED bulb doboz

Üzembe helyezés, kezelés:

Eléggé egyszerű szerkezettel van dolgunk, így ide nem tudok sok információt írni. Beüzemeléshez semmire nincs szükségünk, ugyanis a lámpa beépített akkut is tartalmaz, a leírás szerint 850mAh kapacitásút. Ezt a méréseim nagyjából igazolták, ugyanis átlagosan 780mAh kapacitást tudtam visszatölteni a beépített akkuba miután már lekapcsolt használat során. Az egész lámpa össze van ragasztva, nem lehet szétbontani, a beépített töltőt és akkut sajnos nem tudtam ellenőrizni.

S1200 LED bulb szett

Legnagyobb problémája, hogy egyáltalán nem vízálló, a tetején lévő egyszerű reverse clicky kapcsoló nem vízálló, valamint a mellette lévő mikro-USB töltő csatlakozót sem fedi semmi. A lámpa felső részén 8 darab szellőző segíti a keletkező hő elvezetését. Huzamosabb használat során sem tapasztaltam hőtermelést, épp csak langyos lett a kevésbé hővezető műanyag test. Alapvetően beltéri használatra készült az S-1200 LED lámpás, sátorban, vagy kisebb pincékben tökéletesen el is látja a feladatát. Csak egy világítási módja van, sem fényerőt sem villogást nem tudunk rajta beállítani. A napelem része kihelyezhető a szabadba pl. a tetőre, ahol sokat éri a közvetlen napsugárzás, a kábel végén lévő csatlakozóval pedig közvetlenül tölthetjük is az S-1200 LED lámpást.

Mérések:

Napelem panel mérete: 114,5mm x 70,5mm
Kábel hossza: 342cm
Tömege: 66g
Verőfényes napsütésben mért töltési feszültség: 4,86V
Verőfényes napsütésben mért töltési áramerősség: 0,08-0,09A
Lámpás legnagyobb átmérője: 62,5mm
Hossza: 108mm
Tömege: 71,7g akasztó horoggal együtt
Átlagos üzemidő teljesen feltöltött akkumulátorral: 5 óra

S1200 LED bulb napelem

Fénye:

Otthoni világítást természetesen nem lehet vele kiváltani, ahhoz kevés “fénye” van. A gyártó által megadott 130 lumen pont arra elegendő, hogy egy sátor belsejében elég fényt szolgáltasson ahhoz, hogy ott bármit megtaláljunk, vagy esetleg a kisebb méretű pincében megtaláljuk az elrakott zöldségeket. Jól jöhet áramszünet idején is, mert lakásban is bevilágít simán egy egész szobát, ha nem is erősen, de azért használható fényerővel. A fénye hidegebb színhőmérsékletű, kevésbé kellemes a szemnek. Szerencsére PWM villogástól teljesen mentes, nem fárasztja a szemet hosszabb távon sem.

Pár összehasonlító fotó:

S1200 LED bulb fénye

Az összehasonlításban a már korábban bemutatott (de sajnos már nem forgalmazott) AIMAI AK02 lámpás szerepel az első fotón. Következő fotón a bemutatott S-1200 Solar LED Bulb, majd az utolsó képen a legerősebb kiépítésben egy Convoy S3 fénye látható magas fokozatban gyertyaként felállítva.

Konklúzió:

Van az a mondás, hogy olcsó húsnak … . Talán ezzel tudnám leginkább jellemezni az alapötletet. Fel fogja tölteni az akkut a tartozék napelem, de nem pár óra alatt, inkább pár nap alatt, ha tényleg jó idő van. Megváltani a világot ezzel nem fogjuk, ez már teljesen biztos. Használható lehet olyan helyeken, ahol viszonylag ritkán és nem huzamosabb ideig tartózkodunk a sötétben. Maga a lámpa nagyszerűen ellátja a feladatát, de a töltésére adott napelem inkább csak kísérletezgetni lehet megfelelő, szerintem hiba lenne arra hagyatkozni.

S1200 LED bulb hátulról

Nagyon végső esetben persze jobb, mint a semmi, de az alacsony töltőáram amit hét ágra sütő napon a nap felé fordított és döntött napelemmel mértem számomra csalódás. Ugyan a lámpán lévő töltés jelző LED még szórt fénynél is bekapcsolt, de a rá kötött mérőeszköz már nem tudott mérni áramerősséget. Aki szeretne otthonra egy jó szórt fénnyel rendelkező nem túl erős lámpást, annak jó választás lehet, de aki áram nélküli épületben szeretné megoldani a világítást annak semmiképp nem ajánlom, vagyis jó lehet, de nem ezzel a napelemmel táplálva, így az “off-grid” felhasználóknak nem ajánlom.
Az alábbi linken megtaláljátok a bemutatott típust: S-1200 portable solar bulb

Mentés

S-1200 LED Bulb 130 lumenes szolár töltős lámpás” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. “Az összehasonlításban a már korábban bemutatott (de sajnos már nem forgalmazott) AIMAI AK02 lámpás szerepel az első fotón. ”

    Ezt nem tudom miért írtad, mert az itt is linkelt tesztedben lévő linkeken meg lehet vásárolni az AIMAI lámpákat.

    1. Nálam még mindig “Discontinued” az összes változat. De sebaj, majd most hétvégén figyelj 😉

  2. Hoppá, ezt benéztem, igazad van. Azt a feliratot nem is figyeltem.
    Majd még nézelődök valami hasonló kempingezős lámpics után.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .