Nitenumen H01 fejlámpa bemutató

Bevezető:

Nem először találkoztok a blogomban a kínai Nitenumen gyártó termékeivel. Most a Nitenumen H01 fejlámpát szeretném kicsit részletesebben bemutatni. Már volt a blogon egy olcsóbb kategóriás de nem teljesen kielégítő minőségű fejlámpa bemutatva, a Yupard Cree XM-L2, de az nem győzött meg. Most magasabb árkategóriába tartozó lámpát választottam. Ez árban még mindig 10000Ft alatt marad, viszont a szolgáltatások terén magasabb árkategóriás termékekkel kel versenybe.  Nézzük is meg hogyan teljesített!

Nitenumen H01 pánttal

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitenumen
Modell: H01
Emitter típusa: Cree XP-L V5
Maximális fényáram: 930LM
Maximális fényerő: 6000cd
Színhőmérséklet: 6000-7000K
Kapcsoló típusa: Elektronikus kapcsoló
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Módok: 7 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbó, stroboszkóp, SOS)
Újratölthető: Igen, micro USB porton keresztül
Vízállóság: IPX-8

Nitenumen H01 doboza

Csomag tartalma:

A gyártótól megszokott bőséges csomagot kapjuk a Nitenumen H01 esetén is. Matt nyomtatott jó minőségű kartondobozban találjuk a lámpát. Ezen kívül még egy fejpántot, egy gyöngyvászon övtokot, rozsdamentes acél klipszet, pót tömítő gyűrűt és egy pót usb-port takaró gumi fedelet is. Kapunk hozzá csuklópántot és  egy USB – mikro USB töltőkábelt is. A kínai-angol kezelési utasításon kívül a csomagban még egy garancia levelet találunk.

Nitenumen H01 tartozékok

Üzembe helyezés:

Ha van egy button top 18650-es méretű akkumulátorunk akkor már készen is állunk a Nitenumen H01 használatára. Ha véletlenül le lenne merülve akkor sem kell kétségbe esnünk, a fejlámpában van beépített töltő is, így ezt a feladatot már elvégezhetjük a lámpába helyezett akkumulátorral. A flat top (lapos tetejű, védelem nélküli) cellákat ez a modell sem fogadja, így mindenképp védett, vagy button top akkut vásároljunk hozzá! Ha a megfelelő akkumulátor bekerült akkor kikapcsolt állapotban 5 másodpercig a kapcsoló alatti LED kék vagy piros fénnyel jelzi az akkumulátor töltöttségét.

Nitenumen H01 szemből

Beépített töltő:

A gyártónál volt már jól működő és kevésbé tökéletes töltő is beépítve más modellekbe, így a Nitenumen H01-et is tesztelés alá vetettem, hogyan teljesít. Használat során a kapcsoló alatt folyamatos a visszajelzés a töltöttség állapotáról. Ha kéken világít a nyomógomb akkor az akku töltöttsége megfelelő, amikor átvált piros villogásra 3V-os feszültség körül akkor már merülőben van, a fényerőt is visszaveszi a driver alacsony fokozatra.

Nitenumen H01 töltőnyílás

 

Töltés során pirosan villog a nyomógomb. Ez a töltés befejeztével átvált folyamatos kék fényre. A nálam lévő lámpán 3,96V-os feszültségnél történt meg a váltás. A töltőáram 0.7A mérésem szerint. A töltést tovább folytatva pár órával később a töltő teljesen lekapcsolt a tápegységről. Az akkuban ekkor 4.25V-os feszültséget mértem. Nem 100%-os a pontossága, de ez a szintű túltöltés még úgy ahogy belefér, nem károsítja csak minimálisan az akkumulátort. Még mielőtt megijedne bárki is: a gagyi olcsó töltők jócskán túltöltenek, 4.3V-os feszültség felett kezdődik meg az akkumulátorokban a kémiai változás.

Hőtermelése:

Viszonylag kicsi a lámpa test, így a hőtermelése kiemelten fontos, így ezt is megmértem. Leírás alapján ez a modell is rendelkezik hőmérséklet figyeléssel, ezt már nagyon várom, hogy egyszer végre lássam is, hogy működik. A mérést szobában 22°C hőmérsékletű álló levegő mellett zárókupakra állított lámpával végeztem. Íme az elkészült diagram:

Nitenumen H01 hődiagram

Jól látszik a diagramból, hogy a hőtermelése a kis test miatt az első 5 percben a legmagasabb turbó fokozaton. Fényerőt nem vett vissza (legalábbis én nem vettem észre) de 5 perc elteltével meglepően csökken a hőtermelés és laposodik a görbe. Ezt nem tudom, hogy a kialakítása teszi lehetővé, vagy valami varázslatot építettek bele, de elég meggyőző és működik.

A mért áramfelvételek:

  1. 0,04 A
  2. 0,19 A
  3. 0,69 A
  4. 1,45 A
  5. 2,14 A

Nitenumen H01 felülről

Kezelés:

Nem túlzottan bonyolult az egy gombos vezérlés. Módmemória nincs, így a bekapcsolás rövid gombnyomásra minden esetben a legalacsonyabb fényerőn indítja a lámpát. Rövid gombnyomásokkal végig tudunk lépkedni a holdfény, alacsony, közepes, magas és turbó  fokozatokon, utána a következő kattintásnál a lámpa kikapcsol. Bármelyik fokozatban kétszer gyors kattintással azonnal turbó fokozatba kapcsol a lámpa. Ha ki szeretnénk kapcsolni akkor nem szükséges az összes fokozaton végig lépkedni, hosszú gombnyomással ezt is megtehetjük. A villogó módokat kikapcsolt állapotban érhetjük el, ha már világít a lámpa akkor nincs mód az aktiválásukra. Kikapcsolt állapotban hosszan kell nyomni a gombot, ekkor először a fix frekvenciás stroboszkópot, majd ismételt kattintással az SOS jelzést érhetjük el. Harmadik gombnyomásra kikapcsol.

Nitenumen H01 hátulról

Felépítés:

A pipa alakú lámpa is a megszokott három fő részből épül fel:

Nitenumen H01 szétbontva

Fej:

A fejben kapott helyet a lámpa összes elektronikája. A test felé az egyedi gyártású driver található. Vele szemközt lévő oldalon a micro USB töltőnyílás van egy gumi kupakkal eltakarva. Tetején kapott helyet az elektronikus kapcsoló. A bezel gyűrű ragasztva van, nem sikerült letekernem. Alatta gumi tömítőgyűrű nyomja a sima felületű (SMO) reflektorhoz a bevonatok nélküli üvegből készült lencsét. A LED ebben a modellben Cree XP-L V5-ös, ami tökéletesen centerben helyezkedik el.

Nitenumen H01 fej

Test:

A test masszív, vastag falú alumínium csőből lett forgácsolva. A zárókupak felé lévő menet vastag trapéz profilú, végén szilikon tömítő gyűrűvel. A fej felé lévő menet sűrűbb és hegyes kialakítású, de könnyen és finoman jár. Ennek a végét is szilikonos gumi tömítőgyűrű zárja. A mentek végig eloxáltak, így a lámpát picit széttekerve zárhatjuk véletlen bekapcsolás ellen. A testen lévő két magasabb perem feladata a fejpántba fűzve a lámpát pozícióban tartani. A rozsdamentes acél klipsz a rombusz mintával ellátott középső rész felett a fej felé lévő vájatba pattintható, tökéletesen illeszkedik bele.

Nitenumen H01 test

Zárókupak:

Talán a legegyszerűbb alkatrész. Egy sima kupak, mely külső palástján kapott nem túl határozott rombusz mintázatot. Belső felén a menet itt is eloxálva van, csak az aljában lett fém tisztán hagyva a felület. Itt a közepén lévő perembe egy aranyozott rugót helyeztek, ez csatlakozik az akkumulátor negatív pólusához.

 

Nitenumen H01 zárókupak

Fénye:

Még a vacak téli párás időben készültek a fotók a megszokott helyen a Nitenumen H01 esetén is. A pici reflektor méret ellenére egészen tisztességes fényerőt présel ki magából az újabb generációs Cree XP-L V5-ös LED.

Nitenumen H01 fénye

Első képen az UltraFire WF-502B fénye látható. A hotspot távolra világít, de a 100m-re lévő fát már éppen csak eléri a fénye. A szórt fénye viszonylag kevés és csak kb. 30m-es távolságig ad jó megvilágítást. Következő képen a már bemutatott Yupard fejlámpa fénye látható. Nem egy izmos lámpa, de azért kb. 40m-es távolságig elvilágít és viszonylag egyenletesen teríti a fényét. Utána közvetlen a Nitenumen H01-es következik. A bevilágított távolság növekedett és a megvilágítás mértéke is jelentősen nőtt. A hotspot nem határozott, de így is elvilágít kb. 50m-es távolságig és jó fényerőt ad. Az utolsó előtti képen a Convoy S2+ szerepel a legerősebb driverrel szerelve. Jól látható az erőbeli különbség köztük. A megvilágítás mértéke nőtt, bár a távolság elhanyagolható mértékben növekedett. Utolsó képen a Convoy M1-es látható szintén a legerősebb gyári kiépítésben. Ő maga alá gyűri az összes résztvevőt és viszonylag sok szórt fény mellett a 100m-re lévő fát is megvilágítja jól láthatóan.
Fénye turbó fokozatban PWM mentes, a többi fokozatban PWM villogás tapasztalható kamerán keresztül nézve. Használat során ez nem zavaró és nem észrevehető.

Konklúzió:

Az előzőleg bemutatott fejlámpával szemben a Nitenumen H01-est bátran merem ajánlani megvételre. Kiegészítők bőséges sora jár alapáron tartozékként hozzá, a beépített töltő egészen jól működik, ami újabb plusz pont. Akinek nincs otthon külön töltője vagy nem annyira szereti a különféle kütyüket annak is jó választás lehet, hiszen ha merülne akkor a telefon után a lámpát is feltehetjük nyugodtan a telefon töltőkábelére, nem lesz belőle gondunk. Az elérhető fényerő fejlámpához mérten kifejezetten magas, így nem csak szerelgetésnél, közeli tárgyak megvilágításánál vagy kutyasétáltatásnál lehet hasznos társunk, hanem akár egy erdei túra során is, ahol ha kell akkor egészen nagy távolságokat is képes fényárral borítani. Ha fejen viselve kényelmetlennek találnánk, ami a puha szilikonos tartó mellett szinte kizárt, akkor a klipsz segítségével testlámpaként is használhatjuk. Szerintem ügyes kis mindenes, így véleményem szerint megéri ezt a modellt választani az olcsóbb de sokkal kisebb tudással rendelkező névtelen változatokkal szemben.

AA elem, 18650 akkumulátor, Sipik SK68, Nitenumen H01, Convoy S3, UltraFire WF-502B
AA elem, 18650 akkumulátor, Sipik SK68, Nitenumen H01, Convoy S3, UltraFire WF-502B

Itthon hivatalos forgalmazó nincs, így ezt is Kínából kell megrendelnünk. Ma már nehezen fellelhető termék.
Gyártó honlapja:
Nitenumen H01

Még mielőtt feltennétek a kérdést: A csuklópántot hová lehet fűzni? A válaszom: Elképzelésem sincs. Nincs neki kialakítva sehol egy lyuk, így valószínűleg megszokásból teszik a csomagba 🙂

Nitenumen H01 fejlámpa bemutató” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. How much does the headlamp weigh? Without battery weight would be most useful 🙂 Thanks

  2. Üdv,
    még korábban vásároltam egy ilyen fejlámpát, rendben működött is.
    Viszont egy ideje “vibrál”, pontosabban nem tartja a beállított fényerőt, hanem véletlenszerűen ugrál köztük.
    Mi lehet a gond?
    Köszönöm

    1. Üdvözlöm!
      Sajnálom, hogy nem működik rendeltetés szerűen. A hibajelenséget szerintem kontakt hiba okozhatja, aminek oka lehet az akku nem megfelelő érintkezése is pl. Sajnos látatlanban nehéz bármit is mondani, főleg mert nincs már meg ez a fejlámpám, ezért ránézni sem tudok, hogy mi okozhatja a problémát. Első körben amiket ellenőrizni lehet: button top (dudoros tetejű) akku van benne? Ha igen akkor az jó, az való bele. A zárókupakban lévő rugót megmozgatnám egy csipesz segítségével, illetve ellenőrizném, hogy teljesen rá van-e tekerve a zárókupak a testre, mivel csak a test vége és a zárókupak alja érintkezik. Ez hosszabb akkuval, mint pl. a védett NCR18650B esetleg problémát okozhat a gyártási szórások miatt (pont egy picit hosszabbra sikerült az akku és a lámpában lévő test pont rövidebbre mint a szokásos, ezek persze összeadódnak). Érdemes a test végét letörölgetni egy rongydarabbal, hogy az esetleges kosz vagy alumínium oxidot eltávolítsuk róla. Ugyan ez igaz a zárókupak érintkező felületére is, oda fültisztító pálcikát szoktam használni. Ha már nem jön le ilyen szürkés dzsuva róla akkor már jó a felület. Ezek után érdemes megint tesztelni, hogy rendben van-e. Ha igen akkor szuper jó, ha nem akkor tovább kellene kutakodni mi lehet az oka.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .