Nitenumen NE01 bemutató

Bevezető:

Ebben a bejegyzésben a Nitenumen NE01 modelljét vettem górcső alá, ami a Nitecore MH20-as modelljének majdnem 1:1 másolata. A forma jól eltalált, már csak a műszaki tartalom a kérdéses.

Nitenumen NE01

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitenumen
Modell: NE01
Emitter típusa: CREE XM-L2 U2
Maximális fényáram: 1000LM
Maximális fényerő: 12600cd
Színhőmérséklet: 6500-7000K
Kapcsoló típusa: Clicky
Áramforrás: 18650 lítium akkumulátor
Módok: 5 (holdfény, alacsony, közepes, magas, turbo)
Újratölthető: Igen, micro USB porton keresztül
Vízállóság: IPX-8

Nitenumen NE01 csomagolás

Csomag tartalma:

A lámpát komplett jó minőségű színesen nyomtatott dobozos csomagolásban szállítják, akárcsak a felsőbb kategóriás termékeket. Kiegészítők is szép számmal vannak mellékelve, az alábbi tartozékok alapáron járnak hozzá: tépőzáras övtok, rozsdamentes acél klipsz, márkajelzéssel ellátott csuklópánt, usb töltőkábel, tartalék gumi tömítőgyűrű, tartalék usb port takaró. Panaszunk nem lehet, tényleg szép egységcsomagot kapunk a pénzünkért. A doboz ezen kívül rejt még egy angol – kínai nyelvű kezelési utasítást és egy garancia levelet is az elemlámpán kívül.

Nitenumen NE01 tartozékok

Üzembe helyezés:

Csak egy 18650-es akkumulátorra van szükségünk ahhoz, hogy életre keltsük a lámpát. Az első meglepetés itt érheti a vásárlót, ugyanis csak védett vagy button top akkukkal fog működni, az általam belepróbált Samsung 30Q cellákkal nem tudtam működésre bírni, a pozitív oldalon nem ért hozzá a driver-hez az akku teteje. Miután a megfelelő védett akkumulátor került bele az IPX-8-as szabvány szerint vízálló testbe akkor a fej oldalán lévő elektronikus kapcsoló fényjelzéssel fogja velünk tudatni az akku töltöttségét. Kéken világít ha megfelelően magas az akku feszültsége és pirosan, ha túlzottan alacsony lenne. Ez a jelző fény 5 másodperc múltán kialszik, ezzel csökkentve az energiafogyasztást. Bekapcsolt állapotban folyamatos a nyomógomb alatt a töltöttség visszajelzése.

Beépített töltő:

A beépített töltőre eleinte érkeztek negatív visszajelzések, hogy túltölti az akkut, így ellenőriztem a működését. Használat közben nekem 3,01V-nál váltott át pirosra a kapcsoló alatti LED, ekkor töltőre tettem, és 4,08V-os feszültségnél váltott vissza kékre a fényjelzés. Töltés közben piros lassú villogással jelzi, hogy elindult a folyamat, piros gyors villogással, ha valami hibát észlel, ilyenkor a töltőáramot nem engedi az akkura. Biztos ami biztos eztán feltettem még 2 órára a telefonom töltőjére, utána ismét megmértem a feszültséget és meglepetésemre felkúszott 4,26V-ra az akku feszültsége. Ez még nem káros a lítium akkukra, de 4,3V körül már kémiai változások mennek benne végbe, így éjszakára nem javasolnám senkinek, hogy töltőn hagyja, jobb a békesség. Ha pirosra vált használat közben tölteni kell, ha kékre vált töltés során a LED le kell venni. Ez esetben igen kímélő üzemben lesz része az akkunak (se teljesen merítve, se teljesen feltöltve nem lesz) de ez csak az üzemidőre nézve káros, a cellánknak jót tesz. Minden esetre a töltő jól működik, de azért ne ebben töltsük az összes otthon található cellát, viszont ha valakinek nincs még rendes külső töltője addig amíg beszerez egyet megteszi ez is.

A driver a leírás szerint tartalmaz hővédelmet is, ezt a saját tesztelésem nem támasztotta alá, 15 perc turbó módban járatás alatt nem vett vissza a fényerőből, a hőtermelése folyamatos volt, az alábbi grafikon szemlélteti:

Nitenumen NE01 hőmérséklet diagram

Mért áramfelvételek az alábbiak szerint alakultak:

  1. 0,04A
  2. 0,19A
  3. 0,65A
  4. 1,35A
  5. 1,97A

Kezelés:

A felhasználói felület nem túl bonyolult, egy gombbal lehet működtetni, bárki hamar kiismeri. Minden esetben a leggyengébb holdfény módban kapcsol be a lámpa, utána egy rövid gombnyomással a következő fokozatba ugrik. Az alábbi fokozatok vannak sorban: holdfény, alacsony, közepes, magas és végül a turbó. Bármelyik fokozatból dupla gyors kattintással a turbó módba jutunk. Innen visszalépni nem lehet, minden esetben kikapcsol a lámpa következő gombnyomásra. Ha alacsonyabb módban használjuk akkor hosszan nyomva a gombot bármikor kikapcsolható, memória híján következő gombnyomásra ismét a holdfény módban fog bekapcsolni. A villogó módokat csak kikapcsolt állapotában lehet aktiválni hosszú gombnyomással, először a stroboszkópot, majd következő kattintással az SOS fényjelzést érjük el, harmadik kattintásra kikapcsol a lámpa. A villogó és a világítási fokozatok között nincs lehetőség átjárásra, minden esetben külön lehet őket aktiválni.

Nitecore MH20 és Nitenumen NE01 egymás mellett
Nitecore MH20 és kópiája a Nitenumen NE01 egymás mellett

Felépítés:

Követi a klasszikus vonalat, így ez a lámpa is három részből épül fel. Teljes hossza 106,3mm, legnagyobb átmérője 33mm, tömege akku nélkül 86,1g.

Nitenumen NE01 szétszedve

Fej:

Sajnos nem lehet szétbontani, a bezel gyűrű felől ragasztva van. Hátul a driver látható, elölről  a bezel gyűrű alatt bevonatok nélküli üveglap, alatta sima (SMO) reflektor, tökéletesen centerben a CREE XM-L2 LED ül. A fej első része sima, majd 4 apró bemarással kis méretű hűtőbordák lettek kialakítva. A kapcsoló körül pirosra eloxált alu gyűrű alatt található a nyomógomb fekete gumi borítása, a túlsó oldalon a mikro USB töltőnyílás. Utána nagy méretű hatlapfejű kialakítás biztosítja a lámpát elgurulás ellen stabilan. Átmérője 32mm.

Nitenumen NE01 fej három oldalról

Test:

A viszonylag rövid test középső profilja kapott rombusz mintás bemarást, ezzel növelve a tapadást. Rajta két oldalon egy-egy sík lapolás található, itt egyik oldalon a gyártó és a típus jelzése, túloldalon a gyártó weboldala és a sorozatszám található. Az eloxált  trapéz alakú menetek végén egy-egy gumigyűrű biztosítja a vízállóságot, csak a cső eleje és vége vezeti az áramot, így picit széttekerve a testet a fej vagy a zárókupak felől zárolni tudjuk a lámpát véletlen bekapcsolás ellen. Átmérője 25mm.

Nitenumen NE01 test

Zárókupak:

Belső felében egy aranyozott rugó biztosítja az akku negatív pólusa és a test közötti kontaktot. Kívülről ez is kapott egy kis részen a testen is látható mintázatból. Valami furcsa döntés okán 5 meghatározhatatlan alakú bemarás lett a végén kialakítva, ezek a fejen lévő hatlap profilt egészítik ki és a lámpát rögzítik elgurulás ellen. Funkciójukat ellátják, de ennél esztétikusabb kivitelezéssel is lehet találkozni. Itt lett kihagyva egy apró és vékony aludarab amibe a csuklópántot fűzhetjük. Apró de legalább ovális a rajta lévő lyuk, ezt véleményem szerint csúnyán oldották meg és a falvastagsága is alacsony. Átmérője 25,5mm.

Nitenumen NE01 zárókupak

Fénye:

A megszokott helyen, a jobb hátsó fától kimért 100m-es távolságon fotóztam meg az összehasonlított lámpák fényét a legmagasabb fokozatban.
Íme az elkészült képek:

Nitenumen NE01 fényének összehasonlítása más modellekkel

Egészen kellemes fényerőt présel ki magából ez az apró lámpa. A Convoy S2+-t bőségesen túlvilágítja, a Convoy C8-as láthatóan távolra sokkal erősebben világít, a Convoy M1-es pedig több szórt fényt ad és 100m-re is erősebben elvilágít. A 4 alsó fokozatban PWM villogást lehet kamerán keresztül látni, a turbó módban viszont teljesen PWM mentes a fénye.

Konklúzió:

Másolat ide vagy oda, ez nem egy rossz lámpa. Sok hasznos kiegészítő, korrekt gyártási minőség, jól elosztott fokozatok, meglepően jó fényerő és beépített töltés. Aki nem szeretné az elemlámpa kérdést túlbonyolítani de nem is szeretne sokat rááldozni annak jó választás lehet ez a lámpa. Kicsit oda kell rá figyelni, hogy ne felejtsük töltőn, de a kompakt mérete és a kellemes ára szerintem kárpótol minket ezért az apróságért. EDC-re talán a fej mérete miatt kevésbé alkalmas, de a hozzá adott tokban övre fűzve nem kellemetlen hordani sem a mindennapok során.

NCR18650B, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Convoy C8
NCR18650B, Sipik SK68, Nitenumen NE01, Convoy S3, UltraFire WF-502B, Convoy C8

Az XM-L2 LED-del szerelt verziót már leváltotta a frissített változat amiben CREE XPL V5 LED van beépítve, már csak azt lehet megvásárolni. Látható különbséget a két modell fényereje között nem tapasztaltam.

Megvásárolható:
Nitenumen NE01 – updated version

Mentés

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .