Acebeam E70 CRI elemlámpa teszt

Acebeam E70 CRI borító
Acebeam E70 CRI oldalról

Bevezető:

Ez az első Acebeam elemlámpám, egészen nagy “elvárásokkal” rendeltem meg, ugyanis több téren is izgalmasnak találtam az Acebeam E70 modellt. Először is baromira tetszett a formavilág. Szerintem őrült jól néz ki maga az elemlámpa, egy ipari remekmű, szinte egy szobor. Aztán nem volt elhanyagolható az a tény sem, hogy a GT-FC40 LED újnak számított a piacon, mikor ezt a modellt vásároltam, és a LED is érdekelt, hogy mégis mit tudhat ez a kínai “csoda” HCRI LED. Megjött, feltöltöttem, kipróbáltam, és igazából nem mozdult meg bennem semmi. Mi történt velem? Bennem lenne a hiba?

Acebeam E70 CRI size banner

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Acebeam
Modell: E70 CRI
Emitter típusa: GT-FC40
LED-ek száma: 1
Maximális fényáram: 2800 lm
Maximális fényerő: 10000 cd
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 21700 akkumulátor (opcionálisan választható extra tartozék)
Módok száma: 7 (holdfény, alacsony, közepes 1, közepes 2, magas, turbó, stroboszkóp)
Újratölthető: az akkumulátoron található USB Type-C töltőcsatlakozó
Vízállóság: IP68
Ejtésállóság: 1 m

Acebeam E70 CRI doboza

Doboz tartalma:

A csomagolás az bőven nyújtja a wow faktort. A vastag kartondoboz színesen van nyomtatva, elején kis betekintő ablak alatt máris látható a vásárolt elemlámpa. A doboz jobb oldala mágneszárral rögzül, és felhajtható, majd az egész doboz fedele elhajtható balra, akárcsak egy kódex. Belsejében találjuk meg az Acebeam E70 elemlámpát, benne a tartozék 21700 akkuval. Találunk még itt egy USB – Type-C töltőkábelt, minőségi csuklópántot, két tartalék tömítőgyűrűt és egy bársonyos felületű tároló zacskót a lámpához. A sort a garanciakártya, információs kártya és a kétnyelvű kezelési utasítás zárja.

Acebeam E70 CRI tartozékok

Felépítés:

Az Acebeam E70 CRI elemlámpa kettő fő részre bontható:

Acebeam E70 CRI szétbontva

Fej:

A fej egy fogazott, acélból készült bezel gyűrűvel kezdődik. Alatta gumi tömítőgyűrűn fekszik fel a kétoldali tükröződésmentes bevonattal ellátott keményített ásványi üveg lencse. A reflektor textúrázott (OP), aljában központosító gyűrű nélkül látható a hatalmas GT-FC40 LED. A fej oldala igen látványos mintázatot kapott. 8 darab hosszanti bemarás, köztük pedig 8x 5 darabnövekvő átmérőjű kör alakú bemarás található. Ezek alatt egy körbefutó barázdát láthatunk, ide nyomtatta a gyártó a sorozatszámot. Eztán egy sima felületű gyűrűvel ér véget a fej rész, melyen a gyártó neve, a modell típusjelzése és a megfelelősségi ikonokat láthatjuk. A fej belső felébe tekintve fekete szigetelő műanyag lappal eltakarva látható itt-ott a driver, annak szélén két csúszóérintkező, melyek a testhez nyomódnak, valamint középen az aranyozott rugó. A fej oldalán is találunk egy vékony gyűrűt, ahonnan a bevonat el lett távolítva, ide fekszik fel a test külső csöve.

Test:

A test egy picit nagyobb falat, mint a szokásos, ugyanis nem a megszokott felépítésű. Először is a belsejébe tekintve azonnal feltűnik, hogy a test kettő csőből áll. A belső cső aljában látható a kapcsoló PCB lapjának alja, melynek közepén egy méretes aranyozott rugót láthatunk. Ez a belső cső kék színűre van eloxálva, ez látszik ki a külső cső alól, ez adja a különleges kinézetét. A belső cső végéről el lett eltávolítva a HAIII szabványt teljesítő kemény bevonat. A külső cső végén lévő menet trapéz profilú, könnyen jár, aljában egy darab gumi tömítőgyűrű látható. Ezt követően a test kiszélesedik egy keskeny gyűrűben, amit 6 darab, kereszt irányú bemarás díszít. Ide tetszés szerint helyezhetünk el akár trícium csöveket is, ha tovább szeretnénk a lámpa egyediségét növelni.

Acebeam E70 CRI test eleje

Ez után a rész után jön az izgalmasabb felület, ahol is 4 darab a testen körbefutó, ferde bemarást, valamint 4x 3 darabból álló, a testet áttört kimarás látható. Ezek nagyon látványossá teszik a test oldalát. Ezt követően a test ismét kiszélesedik a végén, és egy körbefutó peremet alakított itt ki a gyártó, melyet 3 “hullámmal” tett egyedivé. A 3 részre osztott vég egyik palástján két pici, másik palástján pedig 2 nagy méretű lyukat fúrtak a csuklópántnak. A harmadik palást részre lett két csavarral rögzítve a klipsz. A test végén láthatjuk az elektronikus kapcsoló rozsdamentes acélból készült nyomógombját, körülötte hatalmas, speciális kulcsnyílású kerek fémtömb látható, mely a kapcsolót szorítja a helyére. Ezen a gyártó weboldalának címe olvasható.

Acebeam E70 CRI test hátulja

Mérete:

Íme pár lámpával összehasonlítva a tesztalany mérete:

Acebeam E70 CRI mérete

A sort egy védelem nélküli 21700 akkuval nyitom, amit az XTAR WK18 PACER elemlámpa követ. A sorban a harmadik az Acebeam E70 CRI elemlámpa. Láthatóan nem sokkal hosszabb, de sokkal vaskosabb, mint a 18650 akkut használó előtte álló elemlámpa. Az Olight Seeker 2 Pro elemlámpa mellette már nem is tűnik vaskosnak, bár az utolsó előtti elemlámpa, a Nitecore MH12S 21700 akkut használ szintén, és sokkal kecsesebb. A sort a Cyansky K3 “taktikai” elemlámpa zárja, ami szintén ezzel az akkumérettel működik.

Üzembe helyezés, kezelés:

Miután az akkumulátort feltöltöttük és behelyeztük a testbe, máris üzemkésszé vált az Acebeam E70 CRI elemlámpánk. A test végén elhelyezett egyetlen elektronikus kapcsoló segítségével lehet vezérelni. A gomb kattintás érzete megfelelő, jó visszajelzést ad. Bekapcsolni meglepő és igen szokatlan módon a gombon duplán kattintva lehetséges. Ekkor a módmemóriában lévő fokozatban fog bekapcsolni, ide a holdfény és a turbó fokozatot nem menti el. A gombon egyet kattintva kikapcsol. Kikapcsolt lámpa esetén a gombot hosszan, kb. 1,2 másodpercre lenyomva a holdfény fokozatban kapcsol be. Bekapcsolt lámpánál a gombot lenyomva, és nyomva tartva az alacsony, közepes 1, közepes 2, magas fokozatok közt lépked ciklikusan. A turbó fokozatot bekapcsolt lámpánál lehet aktiválni a gombon duplán kattintva. Kikapcsolt lámpa esetén kétszer kell duplán kattintani (bekapcsolás, majd azonnal turbóra váltás). A turbó fokozat használata közben duplán kattintva a memóriában lévő fokozatra lép vissza. Egyet kattintva kikapcsol.

Acebeam E70 CRI datasheet

A fix frekvenciájú stroboszkópot ki vagy bekapcsolt lámpa esetén is 3 gyors kattintással tudjuk aktiválni. A gomb zárására is van lehetőség: kikapcsolt lámpa esetén a nyomógombot kb. 7 másodperc hosszan lenyomva három felvillanással jelzi, hogy a gombot lezárta. Oldáshoz szintén hosszan, kb. 5 másodpercre kell lenyomni a gombot. Ha feloldotta a zárat akkor holdfény módba lép.

Acebeam E70 CRI mode banner

Beépített töltés:

Az Acebeam E70 CRI elemlámpa nem rendelkezik beépített töltéssel. A tartozék Acebeam IMR21700NP-510A akkumulátor (opcionálisan választható tartozék!) viszont rendelkezik beépített töltőelektronikával. A töltés viszonylag lassú, 5,02 V feszültség mellett 0,91 A áramerősséget mértem, amivel a töltési idő elég húzós, kb. 6-7 órát vesz igénybe. A töltés során az akku tetején lévő szigetelő gyűrű alatt vörös fénnyel világít, ami a töltés befejezésekor átvált folyamatos zöld fényű világításra. A töltés végén 4,15 V feszültséget mértem az akkuba, ami jó eredmény, nem tölt túl.

Acebeam E70 CRI charging banner

Tartozék akkumulátor:

Az opcionálisan választható tartozék akkumulátorról több információt is ki lehet deríteni a gyártó honlapját böngészve. A cikkszáma IMR21700NP-510A, kapacitása 5100 mAh, 20 A a maximális kisütési áram. Rendelkezik túltöltés, túlmerítés, rövidzárlat elleni védelemmel, és ami plusz, hogy van benne túlhevülés elleni védelem is. A beépített töltőelektronikáról fentebb már olvashattatok, type-c csatlakozóval rendelkezik az akkumulátor.

Acebeam E70 CRI IMR21700NP-510A akku töltés

Az akku kapacitását és a belső ellenállását tudtam megmérni: az akku kapacitása két mérés alapján is mindössze 4435 mAh, belső ellenállása pedig 26 mΩ. Erről a nem elhanyagolható információról csak egy tesztben találtam visszajelzést, ennek tudatában szerintem nem érdemes az akkut plusz költségért a csomagban megvásárolni! A lámpa bármilyen flat top ipari akkucellával is tökéletesen üzembiztosan működik! Amennyiben nagyon rövid lenne a cella abban az esetben a negatív pólusra helyezett neodímium mágneskoronggal érdemes a hosszát megnövelni.

Acebeam E70 CRI IMR21700NP-510A akku hátulja

Mérések:

Méretei:
– hossza: 129 mm
– legnagyobb átmérője (klipsznél): 34 mm

Tömege:
– csak a lámpa áramforrás nélkül: 99 g
– lámpa a tartozék akkumulátorral: 180 g

Nyugalmi áramfelvételét sajnos nem tudtam megmérni, de nem tapasztaltam indokolatlan mértékű merülést.

Mért színhőmérséklete a LED-nek: ~4400 K
Mért színhűsége a LED-nek (CRI): ~99,6
Duv kalkulált értéke: ~0,0007

Hőtermelése:

A szokásos 15 perces teszt alá vetettem az Acebeam E70 CRI modellt is. Íme a grafikon:

Acebeam E70 CRI hőtermelése

Láthatóan van az Acebeam E70 CRI elemlámpában hővédelem, ami kb. egy perc után vissza is vesz a LED-re jutó áramból, de nem kellő mértékben, ezért huzamosabb használat során mégis fel tud a lámpa teste melegedni, a 15. percre már a 70°C értéket is elérte. A turbó fokozatot többször is elindítva viszont hamar visszalép teljesítményben. Érthetetlen, hogy miért engedi lassan túlmelegedni a lámpát.

Fényerő:

Mért fényerő feltöltött akkuval, indítás után 30 másodperccel:

 • Turbó fokozat 7325 cd (-27%), FL1 szabvány szerint számolva 171 m hatótáv.
 • Turbó fokozat visszalépés után 3500 cd, FL1 szabvány szerint számolva 118 m hatótáv.
 • Magas fokozat 3250 cd, FL1 szabvány szerint számolva 114 m hatótáv.

Futásidő:

Acebeam E70 CRI runtime

A futásidő grafikont a turbó fokozat indításával mértem. Láthatóan a turbó fokozatot rövid ideig, 45 másodpercig tartja az Acebeam E70 CRI változata. A hatalmas GT-FC40 LED annyira sok hőt termel, hogy az elektronika hamar visszavesz, 42%-os értékre lép ekkor vissza, ami kb. 1175 lumen fényáramot jelent a visszalépés után a kezdeti 2800 lumenes maximális fényáramról. Ezt nagyjából tartja is egészen a 75. percig, ekkor 39%-ról lép le 18%-os értékre, ez kb. 504 lumen. A 76. percben újabb visszalépés 8%-ra, a 79. percben pedig már 3%-os értékre lép vissza, ez kb. 85 lumen. A 97. percben a lámpa kikapcsolt.

Fénye:

A szokásos 100 méteres távon vetettem össze pár másik lámpával:

Acebeam E70 CRI fénye

A lámpákat fényáram szerint növekvő sorrendben fotóztam le. Ezek mind flood lámpák, vagyis nem távolra, inkább sok szórt fénnyel közelre világítanak jól. Első a sorban a Convoy S2+, amit a TrustFire MC3 követ, amivel már be is léptünk a 2000 lumen fényáram feletti lámpák közé. A sorban a 3. a tesztalany Acebeam E70 CRI változata. Őt az Olight Seeker 2 Pro követi. A sorban az utolsó a Nitecore i4000R a maga 4400 lumen fényáramával.

Konklúzió:

Nos az Acebeam E70 CRI egy egészen megosztó elemlámpa. Képeken őrült jól néz ki. A valóságban is nagyon szép, de meglepően nagy méretekkel rendelkezik, ezért EDC felhasználásra kevésbé alkalmas. A felhasználói felület egészen furcsa és megszokást igénylő. A fénye erősen flood fény, vagyis távolra nem nagyon világít el, cserébe sok a szórt fénye, ami a GT-FC40 LED-nek köszönhetően magas színhűségű fényt ad. Ez sokaknak tetszeni fog, és a valóságban is kellemes a szemnek. Nekem mégis hiányzik a fényéből valami plusz. Lehetséges, hogy az XHP70 LED-del szerelt verziók nyújtanak valami őrületes turbó fokozatot, de nekem ebből hiányzott a “hűha” érzés.

Acebeam E70 CRI fashion banner

Jó lámpa, jó a fénye, de mégis kicsit semmilyen. Ha kicsit kisebb lenne, hogy könnyebb legyen zsebre vágni, az jó lenne. Ha a kezelése felhasználóbarátabb lenne az is adna némi pluszt. Így azonban csak a hihetetlenül magas CRI értékre tudok alapozni ennél a lámpánál, mert a szépség oltárán a méretet szerintem nem lehet feláldozni. A GT-FC40 LED tetszett, de az kevés ahhoz, hogy plecsnit is kapjon.

Beszerezhető a gyártó oldaláról rendelve, vagy a hazai forgalmazótól kuponos kedvezménnyel. Külön rendelésre a CRI változatot is beszerzik:
Acebeam E70 – gyártói oldal
Acebeam E70 – mylitee

Értékelés:

Pro:

 • nagyon egyedi és tetszetős külső
 • azonnal nyújtja a “kell” érzést (szubjektív)
 • trícium csöveknek kialakított helyek
 • valóban kiemelkedően magas színhűség
 • kellemes, homogén fény
 • magas fényáram
 • visszalépés után is magas fényáram (CRI LED-hez mérten)

Kontra:

 • szokatlan kezelés
 • túl hosszú kezelési idők
 • nincs töltöttség visszajelzés
 • rövid turbó mód
 • opcionális akkumulátor kapacitása alacsony, a töltési idő pedig hosszú
 • hajlamos túlmelegedni
 • túl alacsony színhőmérséklet (szubjektív)

Acebeam E70 CRI elemlámpa teszt” bejegyzéshez egy hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .