Olight Array fejlámpa bemutató

Olight Array borítókép

Olight Array fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített töltés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Az Olight Array a gyártó kicsi és könnyű fejlámpája, amit főleg sportoláshoz ajánlanak. Én nem csak erre tudom elképzelni a használatát, mi például idén elég erősek vagyunk barlanglátogatásokban. Ez a fejlámpa kisebb, szabadon látogatható barlangokban pedig kifejezetten jól szerepel, a súlyelosztása is ideális, valamint egy tuti kis dobozban kapjuk meg, ezért szállítani is kulturált módon lehet. Nem mellesleg a távolra fókuszált fényét ki lehet kapcsolni, ha csak valamit szerelgetnénk és kellene egy kis plusz fény a kezünk ügyében. Nincs túlbonyolítva sem a kezelése, sem pedig a menürendszere. Nézzük is meg, hogy mire számíthatunk tőle.

Olight Array szemből

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Olight
Modell: Array
Emitter típusa: 2 darab, ismeretlen típus
Színhőmérséklet: nincs specifikálva, kb. 6000 K
Maximális fényáram: 400 lm
Maximális fényerő: 1600 cd
Lencse: TIR
Kapcsoló típusa: elektronikus
Áramforrás: 1 darab speciális 2000 mAh kapacitású akkumulátor pakk (tartozék)
Beépített töltés: van, mágneses töltőfejjel
Módok: 5 (mix magas, mix alacsony, szórt fény magas, szórt fény alacsony, SOS morze)
Vízállóság: IPX4
Tömege: 124 g

Olight Array doboza

Doboz tartalma:

A csomagolása a már bemutatott Olight H17R Wave fejlámpához hasonlóan egy vékonyabb karton doboz, amely selyem fényű, rajta a fejlámpa illusztrációja pedig fényes felületre lett nyomtatva. A dobozt kibontva belőle egy újabb “doboz” kerül elő. Pont egy olyan kis tároló, amit a Perun tesztben hiányoltam, hogy mennyire jó is lenne. Tessék, megkaptuk, igaz fejlámpával együtt. Az Array minden tartozékával ebbe a jó minőségű kis dobozkába van elcsomagolva. Belül egy kezelési utasítást, MCC1AL hosszú töltőkábelt, valamint kettő plusz kábelrögzítő műanyag klipszet kapunk a fejlámpa mellé, egy plusz Velcro darabbal.

Olight Array tartozékok

Felépítés:

Az átlagostól teljesen eltérő az Olight Array fejlámpa felépítése, vagyis inkább kialakítása. A fejlámpa rögzítő panelje, amire maga a lámpa van szerelve, kis bújtatós fülekkel van a pántra rögzítve. Ez a rögzítő panel műanyagból készül és az oldalán kiálló gyűrűben tudjuk a lámpa részt elforgatni 180 fokban. A kábelezés egy vízálló, speciális mikro USB csatlakozóval van megszakítva. A lámpa felőli csatlakozó az aljzat, rajta nagy méretű, kék gumi borítású nyomógombbal, ami alatt egy elektronikus kapcsoló található. A kapcsoló egy Velcro darabbal rögzül a pánthoz.

Olight Array részek banner

A csatlakozó másik fele szintén speciális kialakítású mikro USB csatlakozóval rendelkezik, ami egy rövidke spirálos kábellel van összekötve az akkumulátor pakkal. Az akkupakk megbonthatatlan, a benne lévő cellákat házilag nem lehet cserélni. Az akku hátulján egy hatalmas fém kört láthatunk, benne egy kisebb aranyozott fém résszel, ez a mágneses töltő csatlakozója. Ezt nem lehet tekergetéssel kapcsolgatni, csak a töltési feladatot látja el. A gumipánt jó minőségű, rajta anyagába hímzett OLIGHT felirat látható, mellette pedig fényvisszaverő csíkokat helyeztek el. Elég vastag, jó minőségűnek tűnik, bízom benne, hogy a boltokban mint tartozék ez megvásárolható lesz, hogy könnyebb legyen pótolni ha elhasználódna.

Olight Array részei banner

Üzembe helyezés, kezelés:

Egy elektronikus kapcsolóval lehet vezérelni az Olight Array fejlámpa mind az 5 funkcióját. Ebből 4 világítási mód van, és egy speciális villogó mód, mikor is az SOS morze jelzést villogja el. Az üzembe helyezése egyszerű, hiszen a csomagban minden megtalálható ehhez. Az akkupakkot először töltsük fel a hosszú töltőkábellel, majd ha ez megvan akkor csatlakoztassuk össze a kábeleket és máris működőképessé vált a fejlámpánk.

Olight Array kapcsoló

Rendelkezik módmemóriával, ezért ha egyet kattintunk a nyomógombon akkor máris az utoljára használt módban kapcsol be. A módkiosztás elég egyszerű, mert csak egy alacsony és egy magas fokozattal rendelkezik. Fel is merül a kérdés, hogy akkor hogyan tovább, hiszen 5 módnak kellene lennie. A válasz egyszerű: a spot fényt ki lehet kapcsolni mindkettő fokozatban, így máris duplázódik a használható módok száma. A spot ki, vagy bekapcsolásához a gombon kettőt kell kattintani használat közben. A módváltáshoz a nyomógombot hosszan kell lenyomni és automatikusan váltani fog az alacsony és a magas mód között, míg a gombot fel nem engedjük. A gombon egy rövidet kattintva kikapcsol a fejlámpa, de nem akárhogy! Gyönyörűen, lassan folyamatosan csökkentve nullára a fényerőt! Nagyon látványos. Az SOS morze villogást csak bekapcsolt fejlámpánál lehet aktiválni a gomb háromszori gyors lenyomásával.

Olight Array fatörzsön

Plusz biztonsági funkciója az Olight Array fejlámpának, hogy bekapcsolás után automatikusan egy körbefutó piros fény is bekapcsol az akkupakk hátulján, ezzel jobban láthatóvá téve a használóját.

Olight Array hordozó doboz

Beépített töltés:

A beépített töltéssel a tartozék akkupakkot tudjuk karbantartani. Hasonlóan a H17R Wave modellhez ez az akkumulátor pakk is bonthatatlan módon lett összeépítve. A töltést a tartozék MCC1AL hosszú töltőkábellel tudjuk kivitelezni, ha egy jó minőségű, és legalább 1A áramerősség leadására képes tápegységbe dugjuk. Töltés közben az általam mért töltőáram 5,09 V feszültség mellett 0,85 A áramerősségű. Az akku 2000 mAh kapacitása valósnak tűnik, nyilván gazdaságosabb lenne, ha az akkuk cserélhetők lennének benne, de igazából ezzel sincs probléma, úgy sem a “hardcore” felhasználók fogják ezt a modellt választani. Töltés során a töltőfej kábeltörés gátló műanyag áttetsző betétje alatt piros fénnyel világít, ami a töltés befejezése után átvált zöld fényjelzésre. Az elektronika teljesen lekapcsolja a tápegységről a töltőt, véletlen túltöltés nem fordulhat elő.

Olight Array akkupakk

Mérések:

Tömege fejpánttal: 129,8 g
Mért fényerő magas fokozatban flood + spot fény használatával 30 másodperccel indítás után 1900 cd, vagyis túlteljesíti (+19%) a gyártói adatot. FL1 szabvány szerinti számított hatótávja 87 méter.
Mért fényerő alacsony fokozatban flood + spot fény használatával 30 másodperccel indítás után 525 cd. FL1 szabvány szerint számolva 46 méteres hatótávot jelent.

Olight Array szemből

Hőtermelése:

Olyan kis picike az Olight Array, hogy mindenképp érdekes a hőtermelése, hiszen jóval méretesebb 18650 akkus elemlámpák tudnak stabil 400 lument tartani melegedés nélkül. Íme a 15 perc alatt készült grafikon:

Olight Array hőtermelés

Nyilván a fizikával nem tud az Olight sem mit kezdeni, ezért a méretéhez képest magas fényáram miatt a két LED felforrósítja a picike házat amibe zárták őket. Gyakorlatilag annyira felmelegedett, hogy megfogni, állítani a dőlésszöget már kellemetlen volt. Pici mérete miatt például fejen használva a homlokot nem képes melegíteni, mert olyan pici a felület ahonnan a hő távozik, hogy képtelen eljutni a fejpánt túlsó felére, ez viszont jó hír a használat során.

Futásidő:

Olight Array futásidő magas

A legmagasabb fokozatban indítottam a lámpát, hogy lássam hogyan viselkedik ha így járatjuk. Indítás után rettentő lassan, de enyhén halványul a fénye. 15 perc után már a kezdeti fényáram 90% értéken áll, 50 perc után pedig 85% értéken. A 90. percben már csak 80%-on áll, és innen gyorsabban görbül a grafikon lefelé. 110. percben 75%, a 120. percben már csak 67% fényáram áll rendelkezésre. 127 perc után intenzív csökkenés látható, a 137. percben kapcsol le a lámpa holdfény módba. Sajnálatos, hogy a gyártó által megadott 150 perces futásidőt nem tudja ebben a fokozatban.

Olight Array futásidő alacsony

Megnéztem, hogy a két LED-del használva alacsony fokozatban, ami simán elég egy erdei séta során, mennyire konstans a fénye, mert itt szokás az olcsóbb kategóriában elvérezni. A grafikonon jól látható, hogy 410 percig szinte teljesen stabilan tartja a fényáramot, ennyi idő alatt 90% értékre csökkent le fokozatosan a fényáram. A belenagyított görbén érdekes, hogy apró vibrálás látható végig. A fényében minden fokozaton PWM villogás látható kamerán keresztül nézve, ami szabad szemmel nem látható. Szerintem ez a vibrálás látható a grafikonban is. A 420. percben már csak 60%-os értéken állt a fényáram, 430 perc után pedig már csak 33%-on. 432 perc után lelépett holdfény módba, majd 470. percben ki is kapcsolt teljesen az Olight Array. Ebben a fokozatban 390 perc futásidőt ígér a gyártó, ezt viszont bőven teljesíti a fejlámpa, ami jó hír!

Olight Array sorozatszám

Fénye:

A szokásos 100 méteres távomra vittem ki az Olight Array fejlámpát pár társával, hogy összemérjék fényüket:

Olight Array fénye

A lámpákat a megvilágított távolság szerint raktam sorba, esetenként az eredeti képbe belenagyítva döntöttem el a sorrendet, mert szemre sokszor teljesen egyforma volt a látvány.

Az első képen az Olight Array fénye látható magas fokozatban de csak a flood LED világít. A távolság amire el lehet vele látni nagyjából 20-25 méter. A jelenlegi csúcs fejlámpa az Olight kínálatában a Perun, aminek a stabil kimenetű magas fokozatának fénye látható a második képen. Valamivel távolabbra világít, valamint több a szórt fénye is. Az Array fénye látható ismét, de már be van kapcsolva a flood LED mellé a spot is, ez a maximális fény ami kiléphet belőle. A távolság is nőtt valamicskét, közel pedig még több fényt kapunk a picike fejlámpától. Az Armytek Tiara A1 Pro pipalámpa követi a sorban, ami láthatóan “szűkebben” világít, szemmel nem láthatóan valamivel távolabbra jut a fénye turbó módban. Régebben írtam az Olight H17R Wave fejlámpáról, aminek felépítése hasonlít az Array modellhez, de annál nagyobb méretű és magasabb a maximális fényárama is. A Perun turbó módban az utolsó előtti képen látható, hogy elég nagyot villant és rettentő szélesen, szinte 180 fokban világítja meg az utat maga előtt. A Convoy S2+ 6×7135 modell az utolsó a sorban, annak fényét többen is ismeritek, ezért tettem be a sorozatba.

Konklúzió:

Amit előre le kell szögezni, hogy ez a fejlámpa nem “nekünk” elemlámpa fanatikusoknak készült. A gyártó főleg szabadtéri futáshoz, túrázáshoz, és egyéb sportokhoz ajánlja átlagos felhasználóknak, akik nem elégednek meg az áruházi vackokkal, de nem is szeretnének belebonyolódni az elemlámpák világába. Sokat tud az Olight Array, de nagyon sok funkció hiányzik belőle, amit mi már megszoktunk, főleg márkán belül. Talán az egyetlen dolog ami nem tetszett benne az a valóban alacsony fokozat hiánya. A rendelkezésre álló legalacsonyabb fokozatban például olvasáshoz már túl erős a fénye. Ennek az elfoglaltságnak a szemmel nem látható, de létező PWM villogás sem kedvez, mert fáraszthatja a szemet a nélkül, hogy tudnánk mi az oka. Az akkupakk is lehetne bontható, hiszen akkor költséghatékonyan lehetne benne cellákat cserélni. De mint írtam ez az átlag vásárlónak készült, aki csak használni szeretné. Ezzel szerintem végére is értem a negatívumoknak.

Olight Array fatuskón

Nagyon tetszett, hogy végre a spot és a flood fény elválasztható egymástól, szemben a H17R modellel. A különálló spot fénynek ennyire alacsony fényáram mellett nem igazán lenne létjogosultsága, jó döntés volt a gyártónak a flood fényt meghagyni egyedüli fokozatoknak. A szórt fénye alacsony fokozatban elegendő munkavégzéshez, ezzel pedig igen szép üzemidő érhető el még a picike akkumulátor ellenére is. Ha tartana valaki az akku üzemidejétől megnyugtatom, hogy nem kell, a több, mint 6 órás futásidő alacsony flood + spot fénnyel bőven elegendő a arra, hogy a hosszúra nyúlt erdei sétát, vagy egy kiadósabb futást biztonsággal befejezzünk. A biztonságunk tovább növeli az akkumulátoron körbefutó vörös fény, ami jó láthatóságot biztosít már távolabbról is, illetve a fényvisszaverő csíkok is segítik ezt, amiket a pánton helyeztek el.

Megvásárolható a hivatalos importőrtől közvetlenül, kuponos kedvezménnyel:
Olight Array

Olight Array fejlámpa bemutató” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. Anno megvettem ezt a fejlampat. Becsereltem mert zugott a driver.
    Aztan becsereltem mert tetszett de meg a lampaboltban lecsekkoltam, a masik is ugyanugy 1 gyenge de hallhato hangot adott ami fejen hallhato volt ezert aztan “elengedtem” s mast vasaroltam az ertekeert.

    1. Most nem vagyok a közelében a fejlámpának, de amint hazamentem ellenőrizni fogom. Nekem nem tűnt fel míg méregettem és míg próbálgattam, a végfelhasználós sem panaszkodott rá, de így célirányosan meghallgatom és megírom, hogy mire jutottam.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .