Lumintop ODF30 – zsebrakéta újratöltve

Lumintop ODF30 elemlámpa teszt – tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés
Kezelés
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Volt már a blogon kis méretű de irtózatos fényáramot kipréselő elemlámpa, régebbi olvasóim biztosan emlékeznek az Imalent DN70-re. Ez a mai napig az egyik legdurvább modell méretéhez képest, amit kipróbáltam. A Lumintop márkanévvel is találkozhattatok már a blogon, kettő modelljéről is írtam már cikket. Mostanság próbálnak olyan piaci réseket betömni, ahol nincs nagy választék, vagy ársávokban vannak nagyobb hézagok. Erre a feladatra termett jelen cikkem tesztalanya, a Lumintop ODF30 is, ami korrekt árazás mellett nyújtja az újdonságnak számító Cree XHP70.2 LED-et, és ennek segítségével ígér a gyártó 3500 lumenes kimeneti fényáramot. Szép adatok, de azért a használhatóság sem másodlagos, nézzük is meg, hogy milyen a mindennapok során ez a flood elemlámpa.

Lumintop ODF30 oldalról

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Lumintop
Modell: ODF30
Emitter típusa: Cree XHP70.2
Maximális fényáram: 3500 lm
Maximális fényerő: 19600 cd
Lencse: keményített ásványi üveg kétoldali AR bevonattal
Kapcsoló típusa: Clicky (elektronikus)
Áramforrás: 26650 lítium akkumulátor
Módok: 6 (alacsony, közepes, magas, turbó, eco, stroboszkóp)
Bevonat: Type III kemény eloxálás
Vízállóság: IPX8
Ejtésállóság: 1,5 m
Tömege: 133 g

Lumintop ODF30 doboza

Doboz tartalma:

Egészen exkluzív csomagolásban érkezik a vásárlókhoz a Lumintop ODF30 elemlámpa. Az újrahasznosított papírból készült vastag és merev falú kartondoboz felső részén és hosszabb oldalain a gyártó logója és neve olvasható. A doboz alján a benne rejlő elemlámpáról olvashatunk egy gyors specifikációt és tulajdonság listát. A doboz tetejét lehúzva gyönyörű rendezett belsőt látunk. Flokkolt szivacsos profilban találjuk az elemlámpát, mellette logóval ellátott újabb kartondobozt helyeztek el. A dobozban kettő pót tömítő gyűrűt, közepes minőségű csuklópántot, jó  minőségűnek tűnő gyöngyvászon övtokot, garancia levelet és kínai-angol nyelvű kezelési utasítást találunk. Panaszra nincs okunk, szerintem kellemes a kiegészítők sora.

Lumintop ODF30 tartozékok

Felépítés:

Három részből áll a Lumintop ODF30, a klasszikus felépítést követi, viszont a gyártó a fej és test találkozásánál ragasztót használt, ezért nem lehet széttekerni ezen a részén.

Lumintop ODF30 szétszedve

Fej:

Bizony a rozsdamentes acél bezel gyűrűt is beragasztották, ezért ott sem tudtam szétbontani ezt a modellt. A bezel gyűrű piros vastag tömítő gyűrűvel nyomódik neki a kétoldalt AR bevonattal ellátott lencséhez. A lencse és a reflektor között én nem láttam újabb tömítő gyűrűt, valószínűleg a lencse az alumínium OP reflektornak nyomódik közvetlenül. A reflektor a Cree XHP70.2 LED köré furcsa módon nem központosító gyűrűvel van felhelyezve, ellenben a LED így is tökéletesen centerben van. A test vége felől be lehet kukkantani a driverhez, ami a fej hátsó felében találta meg a helyét. Egy szimpla, de nagyon merev rugóval csatlakozik a driver az akku pozitív pólusához.

Lumintop ODF30 feje

A fej kívülről a rozsdamentes acél bezel gyűrűvel kezdődik, majd egy rövid hengeres részt láthatunk, rajta a gyártó és típus megjelöléssel. Öt darab, a fej átmérőjével egyező hűtőborda következik, amik nem csak díszként funkcionálnak, az utolsó három hűtőbordánál a fejben mélyebben van bemarva az anyagba, így nagyobb a hőleadó felület is. A fej kisebb átmérőjű nyak résszel folytatódik, amiben három körbefutó barázda alakít ki újabb hűtőbordákat. Ezek nem futnak teljesen körbe, ugyanis megtöri őket a kapcsolónak kialakított sík felület. A kapcsoló körül újabb rozsdamentes acél gyűrűt találunk, az tartja helyén az elektronikus kapcsoló feletti gumi nyomógombot. Az egész lámpában ezen az egy alkatrészen nem éreztem a minőséget, de bízom benne, hogy ettől függetlenül tartós lesz és nem szakad hamar át. A fej a végénél újabb lépcsővel szűkül a testtel egyező átmérőre, itt lett összeragasztva a meneteknél a fej és a test.

Lumintop ODF30 features banner

Test:

Egyszerű de nagyszerű, röviden így tudom összefoglalni. A felületén a megszokottól eltérő mintát láthatunk. Nincs túlbonyolítva, de mégis jól néz ki és meglepően kellemes a fogása is ezeknek a nagyobb négyzetes mintájú gyűrűknek, amikből kettőt találunk egymás után, viszont a térbeli minta pont el van egymástól fordítva. Ötletes, örülnék neki, ha más modelleknél is találkoznák a jövőben ezzel. A zárókupak felé egy gumi tömítőgyűrűt találunk a vastag és kiváló minőségű trapéz menetek előtt. A menetek finoman, pontosan járnak, a test végig eloxált, csak a végénél lévő peremen van lecsiszolva a bevonat.

Lumintop ODF30 test fejjel

Zárókupak:

Itt találtam meg a második dolgot, amibe bele tudok kötni. Ugye volt a gumi nyomógomb, és itt van a zárókupak végén a csuklópántnak kialakított kis fülecske. Szóval ez egy vicc. Értem én, hogy minden grammon spórolni kell, de egy ilyen vaskos elemlámpához ez a pici kis fülecske ezzel az apró lyukkal elég komikus. Ami egy ilyen vaddisznó elemlámpához illene az bizony egy hatalmas lyuk ipari vastagságú anyaggal körbevéve. Jobban is nézne ki, biztonságosabb is lenne és nem mellesleg bármit bele tudnánk fűzni, mert rajta bizony még a microcord zsinórt is csak szerencsével tudjuk átbújtatni.

Lumintop ODF30 zárókupak

Kialakításában semmi extrát nem találunk, fel lehet állítani gyertyaként, belül viszont találunk érdekességet. Az akku érintkezője nem egy szimpla rugó, hanem egy vaskos lemezből hajlított profil, ami nagyobb felületen érintkezik az akkuval.Ezt a lemezt nyomja egy rugó alulról az akkuhoz, a nyáklapra pedig egészen széles felületen csatlakozik, így nagyobb áramot is képes átvezetni. Ötletes megoldás és nincs is túlzottan megbonyolítva. Újabb jó pont nálam.

Mérete:

Nos a Lumintop ODF30 méretre elég pici. Mondhatni meglepően kicsi, főleg ha az üzemidőket és a hatalmas fényáram értékét nézzük. Átmérőben vehető észre csak, hogy nem egy sima zseblámpa van a kezünkben, de a hossza teljesen zsebbarát tudott maradni.

Lumintop ODF30 mérete
26650 akkumulátor, Astrolux S1, Imalent DN70, Lumintop ODF30, Convoy M1

Jól látható a fenti képen, hogy az Astrolux S1-nél jóval hosszabb és szélesebb, de a vetélytárs Imalent DN70-hez képest már elhanyagolható a méretbeli különbség, ami a használat során fontos lehet. Már a Convoy M1 is hosszabb nála, mondjuk átmérőre az egy picivel keskenyebb. Az övtok jó szolgálatot tesz, de végső esetben ha a nadrág zsebébe nem is, de egy felsőnek, mellénynek vagy kabátnak a zsebében akár hordható is.

Üzembe helyezés:

Az üzembe helyezéshez mindenképp szükségünk lesz egy 26650 méretű akkumulátorra, ugyanis adaptert 18650 méretű akkuhoz nem mellékel a gyártó, mint ahogy akkut sem. Akkuból érdemes tisztességesebb darabot választani, ugyanis a csúcs áramfelvételt a sima akkuk nem biztos, hogy tudják biztosítani, ezért én IMR akkukat javaslok hozzá, pl. én a KeepPower IMR 26650 akkut használom, az bírja a folyamatosan akár 15A-es terhelést is. Ha az akku megvan, betettük akkor máris bevetésre késszé válik a Lumintop ODF30 elemlámpánk.

Lumintop ODF30 interface banner

Kezelés:

Az egyetlen elektronikus kapcsolóval tudunk minden funkciót elérni a menüből, aminek alapfunkciói elég egyértelműre sikerültek. Kikapcsolt elemlámpánál egyet kattintva bekapcsoljuk azt, az utoljára használt fokozatban indul, rendelkezik módmemóriával. A gombon kattintva az alacsony, közepes és magas fokozatok ismétlődnek egymás után. Bármelyik fokozatban használva a gombon gyorsan kettőt kattintva a turbó módba jutunk, ami 3 perces időzítővel rendelkezik, majd visszalép a magas fokozatba, ahol a hővédelem próbálja a továbbiakban kordában tartani a fényáramot. Kikapcsolni hosszú, kb. 2 másodperces gombnyomással tudjuk.

Lumintop ODF30 oldala

Kikapcsolt elemlámpánál ha a gombot lenyomjuk és nyomva tartjuk 2 másodpercre akkor az eco módba jutunk. Innen rövid kattintással az alacsony fokozatba kerülünk, ahol a már megismert 3 fokozat érhető csak el. Eco módban duplán kattintva nem a turbó fokozatot, hanem a fix frekvenciájú stroboszkópot érjük el. Ebből egy kattintással az eco módba jutunk vissza. A módmemóriába csak az alap három fokozatot menti el, a speciális módokat nem! Van még lehetőségünk a gomb lezárására, vagy a pillanatnyi bekapcsolásra, ha morze jelzésekkel szeretnénk kommunikálni. Ehhez a nyomógombot kikapcsolt elemlámpánál kell legalább 4 másodpercre folyamatosan lenyomni, így az eco mód bekapcsol, majd villogással jelzi, hogy a gomb lezáródott. Innentől kezdve csak addig világít az elemlámpa a közepes fokozatban, míg nyomva tartjuk a gombot. A gomb zárását csak a zárókupak letekerésével, az áramkört megszakítva tudjuk kikapcsolni.

Lumintop ODF30 hátulja

Ha mindez nem lenne elég az alacsony akkufeszültségről is kapunk visszajelzést ami ugyan kezdetleges megoldás és a turbó fokozat hiányából könnyen lehet a merülő akkura következtetni, de mégis egy plusz feature, ami valljuk be hasznos is tud lenni. Főleg akkor, ha van nálunk egy csere akku 😀 . A kapcsoló gumi borítása alatt piros fényű villogással jelzi, hogy cseréljük ki az áramforrást. Az általam tesztelt példányban 3,0 V feszültségnél kezdett el villogni a jelző fény.

Mérések:

Méretei:
Legnagyobb átmérő: 42 mm
Hossza: 119,7 mm

Tömege: 138,9 g

Hőtermelése:

A mérést zárt, légmozgás nélküli szobában végeztem, tehát a gyakorlatban ennél csak jobban teljesíthet a Lumintop ODF30 elemlámpánk. Mivel a magas és a turbó fokozat között nagy az ugrás, ezért mindkettő fokozatban elvégeztem a hőmérséklet mérését. Íme a grafikon:

Lumintop ODF30 hőtermelése

Elég látványos a kettő fokozat közti hőtermelésbeli különbség. Láthatóan a túlhajtott Cree XHP70.2 LED nem jön zavarba a nagyobb áramerősségtől, cserébe irtózatos hőt szabadít fel, amit a test megpróbál elvezetni, de légmozgás nélkül ez bizony nem sikerül neki. Szerencsére az aktív hővédelem tökéletesen teszi a dolgát és folyamatosan a lehetséges maximumon járatja a LED-et, így viszont stabil de elég magas hőmérsékleten tartja az egész elemlámpát. Ezzel szemben a magas fokozatban szépen lassan kúszik fel a hőfok, a 15 perces teszt alatt még a hővédelem be sem avatkozott.

Mért áramfelvételek:
0,02 A (ECO)

– 0,23 A
– 0,90 A
– 3,20 A
– 9,51 A (TURBO)

Lumintop ODF30 napfényben

Fénye:

A szokásos helyen viszonylag jó időben sikerült a képeket elkészítenem. A távoli fa, rajta fehér lappal kimért 100 méteres távolságra található a lámpától.

Lumintop ODF30 fénye

Első képen a sokak által ismert 8×7135 IC-vel szerelt Convoy S2+ elemlámpa fénye látható. Őt követi a kompakt méretű, de FET drivernek hála őrült teljesítményre képest Astrolux S1 elemlámpa. Az S1 után már a magas fokozatban látható a Lumintop ODF30 fénye, amit a turbó fokozatban készült kép követ. Itt már a földút a fényképező közelében jól láthatóan szinte beéget, akkora mennyiségű fény verődött róla vissza a fotózás során. Utolsó képen az Imalent DN70 fénye látható turbó fokozatban. Még kicsit durvább, mint a tesztalany, de ne feledjük, hogy a módkiosztása annak kevésbé felhasználóbarát és a turbó fokozat is “csak” 1,5 percre áll rendelkezésre.

Konklúzió:

Bizony én megszerettem a tesztelés alatt a Lumintop ODF30 zsebrakétáját. A viszonylag egyszerű menü a jól elosztott fokozatokkal és a tökéletesen működő hővédelemmel együtt ütős párost alkotnak, ami izomból lenyomja a 100 méteres távolságot is könnyedén, cserébe viszont fel fog forrósodni az egész elemlámpa elég nagy mértékben. Tipikus flood elemlámpa, ami szélesen és közelre nagy fényerővel képes a környezetét bevilágítani, ami általános felhasználásnál kifejezetten kellemes a szemnek és jól is használható.

Lumintop ODF30 eleje

Ha nem úgy nézünk rá, ahogy a marketingesek szeretnék, hanem egy hosszabb üzemidejű de jó tartalékkal rendelkező elemlámpaként akkor bizony maradéktalanul elégedettek is leszünk szerzeményünkkel. Az “eco” fokozat lehetne még gyengébb, a csuklópántnak lehetne tisztességesen kialakított helye és a nyomógomb is lehetne jobb minőségérzetű pl. fém, de ezeket leszámítva nem igazán tudok negatívumokról beszélni, mert ez egy igencsak jól sikerült modell.

Úgy tűnik, hogy mindkettő modell gyártását megszűntették 🙁

Kedvező áron megvásárolható:
Lumintop ODF30 – a tesztben szereplő változat
Lumintop ODF30C – beépített töltéssel rendelkező változat

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .