Nitecore NU25 – evolúció

Nitecore NU25 fejlámpa teszt tartalom:

Bevezető
Gyártói specifikáció
Doboz tartalma
Felépítés
Mérete
Üzembe helyezés, kezelés
Beépített akku és töltés
Fejpánt
Mérések
Fénye
Konklúzió

Bevezető:

Nem ez az első és remélhetőleg nem is ez az utolsó Nitecore fejlámpa teszt a blogomon, ugyanis náluk a fejlesztés mindig újabb és újabb irányt vesz. Most épp a Nitecore NU25 modellt próbáltam ki, ami nagyjából a már bemutatott NU30 és NU10 modelleket hivatott leváltani. Mindkettő jó volt valamiben, de egyikük sem volt tökéletes. Az NU25 a jelenlegi csúcskategóriát képviselő Nitecore HC65 modellhez hasonlóan megkapta a CRI és vörös fényű LED-et tartalmazó kompakt fényforrást, mellette egy közepes teljesítményű reflektoros LED-et is beépített a gyártó, hogy kicsit távolabb is szét tudjunk nézni. Ezt az egészet egy irtó pici és könnyű házba integrálták, ezért sportoláshoz is használhatjuk pl. esti futásnál. Minden adott egy kiváló fejlámpához, de a képlet koránt sem ennyire egyszerű. Nézzük meg mit tud a való életben.

Nitecore NU25 pánttal

Gyártói specifikáció:

Gyártó: Nitecore
Modell: NU25
Emitter típusa: Cree XP-G2 S3 (elsődleges LED)
LED-ek száma: 3 (elsődleges, magas színhűségű és vörös fényű)
Maximális fényáram: 360 lm
Maximális fényerő: 1650 cd
Kapcsoló típusa: elektronikus kapcsolók
Áramforrás: beépített 610 mAh lítium-ion akkumulátor
Módok száma: 10 (alacsony, közepes, magas, turbó, SOS morze villogás, pozíció jelölés, vörös fény 1, vörös fény 2, vörös villogás, CRI fény)
Újratölthető: igen, micro USB porton keresztül
Vízállóság: IP66
Ejtésállóság: 1 m

Nitecore NU25 doboza

Doboz tartalma:

Az olcsóbb kategóriához híven a Nitecore NU25 is bliszteres kiszerelésben kerül a vásárlóhoz. Ettől függetlenül már messziről felismerhető a gyártó jellegzetes sárga-fekete csomagolása, de kézbe fogva is tapasztalhatjuk, hogy a “tömeges” csomagolás is tud minőség érzetet adni. A Színesen nyomtatott selymes tapintású erős kartonlapok közé szorították be a fejlámpát minden tartozékával együtt egy átlátszó műanyag panelbe. Csak a csomagolás roncsolásával lehet kibontani a fejlámpát. A csomag tartalmazza a fejlámpán kívül a fejpántot, ami esetünkben a fejtetőn átívelő plusz pántot nem tartalmazza, mert ez a modell nagyon könnyű, egyáltalán nem szükséges. A hozzá adott USB – mikro USB csatlakozós töltőkábel a megszokott minőségű darab az ötletes tépőzáras kábelkötegelő is jár hozzá. A kezelési utasítás van a csomagolásba behajtogatva, viszont csak angol és kínai nyelven íródott, és egyben a jótállási jegyet is tartalmazza.

Nitecore NU25 tartozékok

Felépítés:

Akárcsak a többi,  már bemutatott műanyag házas Nitecore fejlámpa (NU30 és NU10) a Nitecore NU25 is egybeszerelve, működésre kész állapotban érkezik a felhasználóhoz. Szétbontani csak roncsolással lehetséges, ezért csak kívülről veszem szemügyre. Kettő fő darabból áll össze egy egésszé, mégpedig a fejlámpát tartó hátlapból és magából a fejlámpából. A billentés ennél a modellnél teljesen máshogy van megoldva, mint az NU sorozat már bemutatott darabjainál. Azoknál előfordult minőségi probléma a gyártás elején, ami miatt a tartó fülek letörhettek idő előtt. Számomra úgy tűnik, hogy ezt a gondot nem csak a műanyag összetételének megváltoztatásával, hanem a billentésii mechanizmus teljes újratervezésével oldották meg ezen a fejlámpán. Jól működik és kicsi az esély a meghibásodásra, kb. ez a lényeg.

Nitecore NU25 heat banner

A fejlámpa elég ipari kinézetet kapott, de mivel fröccsöntött műanyag ezért a formatervezők is szabadabb kezet kaphattak, mint az alumínium modellek esetén. Szerintem ez pozitívum, mert tényleg jól néz ki. Felső részén jó minőségérzetű, szilikonos gumi nyomógombokkal történik a vezérlés. A már jól megszokott “R” és “Stand-by” jelzésű gombokat találunk az NU25 tetején is. A két oldalán csupasz, csak a kis központosító-rögzítő pöckök állnak ki belőle, míg az alsó felén újra találkozunk a szürke szilikonos gumival, ami ezúttal a töltőcsatlakozót védi a bejutó por és nedvesség ellen. Az előlap formatervezése csillagos ötös, a Nitecore logó található legfelül, a reflektor és a CRI fények ablakocskáját igazán látványos domborműbe integrálták. Annyira apró részleteket is kidolgoztak, mint például a CRI fény két oldalán lévő mélyített részen szál csiszolt fém felületet imitáltak. Nehéz betelni vele, tényleg nagyon mutatósra sikerült.

Nitecore NU25 oldalai

Mérete:

Méretét tekintve a legkisebb és legkönnyebb kategóriába sorolnám a Nitecore NU25 fejlámpát. Pánttal együtt is simán elfér zsebben, de egy kisebb táskában egészen biztos, hogy megtalálja a helyét észrevétlenül. Pár már bemutatott modellel együtt készítettem róla egy fotót:

Nitecore NU25 mérete
Nitecore modellek sorban: NU25, NU10, NU30, HC65

Látszik ezen is, hogy az NU sorozat már megismert darabjainál ez egy kicsit kisebb és sokkal keskenyebb, igaz ez a képen nem látszik. A HC65 már teljesen más kategória, de méretben mégsem jelentősen nagyobb, ráadásul abban már az akkumulátor is cserélhető szabványos méretű.

Üzembe helyezés, kezelés:

Nem kell sokat bajlódni a Nitecore NU25 üzembe helyezésével, ugyanis feltöltött akkumulátorral érkezik, akár kibontás nélkül is be lehet kapcsolni a csomagolásban, ha úgy tartja kedvünk. Ha kivettünk és befűztük a fejpántot akkor máris használhatjuk mint fejlámpa. A már megszokott kettő vezérlő gombot találjuk meg a fejlámpa felső részén, a megszokott “R” és Stand-by jelölésekkel. Nézzük miket is tud. Először is a “szokásos” 3 másodperces szabályról szóló emlékeket kellene felidéznünk. Bármely módban is legyünk több, mint 3 másodpercet, bármely gombot megnyomjuk akkor kikapcsol a fejlámpa. A módválasztást tehát mindkét kapcsolóval 3 másodpercnél rövidebb idő alatt kell elvégezni. Az “R” jelzésű kapcsolón egyet kattintva bekapcsoljuk a vörös fényt.

Nitecore NU25 modes banner

Újabb kattintás után a vörös fény erősebb fokozatába jutunk. A két szintű vörös fényerőt már a HC65 esetén is szerettem, itt is így van ez! Harmadik kattintásra a vörös villogást érjük el, negyedik kattintásra kikapcsol. A másik kapcsolón kattintva kikapcsolt fejlámpa esetén bekapcsoljuk alacsony fokozatban. Újabb rövid kattintással a közepes, majd a magas fokozatok következnek. Negyedik kattintásra kikapcsol a fejlámpa. Bármely fokozaton használva a fejlámpát elérhetjük bekapcsolt állapotban a turbó fokozatot, ami 30 másodperces időkorláttal rendelkezik. Ehhez a stand-by jelzésű gombot kell több, mint egy másodpercre lenyomni.

Speciális világítási módok

A speciális villogó fokozatokat is a “megszokott” módon érhetjük el, méghozzá kikapcsolt fejlámpánál a stand-by gomb több, mint 3 másodperces lenyomásával. Ekkor az SOS morze jelzést villogja a Nitecore NU25 az elsődleges LED-del. 3 másodpercen belül kattintva a pozíció jelölő villogást érjük el, mikor is kettő másodpercenként egyet villan a fejlámpa.

Nitecore NU25 red ligth banner

A gombokat le is zárhatjuk ha szállítanánk és meg szeretnénk magunk kímélni a kellemetlen véletlen bekapcsolástól. Ehhez a kettő nyomógombot egyszerre kell lenyomni és nyomva tartani. Ha aktiválta a gombok zárását akkor a gombok alatt egyet villant piros fénnyel. Eztán a gombok megnyomásakor csak a gombok alatti piros LED villan fel. A zárást a két gomb együttes lenyomásával, majd nyomva tartásával tudjuk feloldani. Ezt az elsődleges LED alacsony fokozatba kapcsolásával jelzi.

És még ennek sincs vége, ugyanis képes a fejlámpa a töltöttségi szintet is kijelezni a kapcsoló alatti fénnyel, igaz csak nagyságrendileg, de az is több információ, mint a semmi. az “R” jelzésű gombot hosszan lenyomva kb. kettő másodpercre a gomb alatt elvillogja a töltöttséget a fejlámpa. Egy villanás az akku 10% alatti töltöttségét, kettő villanás a 10-50% közötti töltöttséget és végül három villanás az 50% feletti töltöttséget jelzi.

Nitecore NU25 mozgás

Beépített akku és töltés:

Beépített akkuval rendelkezik a Nitecore NU25, amit bizony fel is kell tölteni időnként. Ezt a fejlámpa alján lévő mikro USB csatlakozón keresztül tehetjük meg. A gyártó jelen esetben csak kisbetűkkel jelölte a marketing anyagokban, hogy a beépített akku mindössze 610 mAh kapacitással rendelkezik, amit biztos ami biztos alapon ellenőriztem. Az általam mért felvett kapacitása az akkunak töltés során 350 mA töltőáram mellett 709 mAh, tehát a gyártó biztosan nem lódít, tudja a ráírt adatot a beépített akkumulátor. A töltőáram ugyan alacsony értékű, de az akku is alacsony kapacitású, ezért a töltési idő nem túl hosszú és kíméli az akkumulátort  is.

Nitecore NU25 battery banner

Fejpánt:

A Nitecore NU25 egyik legfontosabb alkotóeleme a fejpánt. Ok, a többi fejlámpának is fontos része, de ezt ugye  a gyártó sportoláshoz, pl. futáshoz is ajánlja. Ezért tettek is valamit, nem csak ráírták, hogy fuss vele mert az jó. Bizony az első lépés a könnyű fejlámpa megépítése volt, de itt nem álltak meg, a pánton is dolgoztak egy picit, és milyen jól is tették! A pánt első részén, ahová majd fel lesz fűzve a fejlámpa konzolja kb. 30cm-es hosszon egy vékony szilikon csíkot ragasztottak a pánt belső felének alsó negyedébe. Ha véletlenül mocorogni tudna a nagy iramban a könnyű fejlámpa, ez a kis plusz betét ad annyi stabilitást, hogy ne tudjon semmiképp sem elmozdulni. Szóval kedves éjszakai futkározók, ezt tényleg lehet futáshoz használni.

Nitecore NU25 headband banner

Mérések:

Méretei:
Legnagyobb szélesség: 55,5 mm
Legnagyobb magasság: 34,4 mm
Legnagyobb mélység teljesen visszazárt lámpával: 21,5 mm
Legnagyobb mélység teljesen lehajtott lámpával: 38 mm

Tömege:
Pánt nélkül: 28,4 g
Pánttal együtt: 52,7 g

Hőtermelése:
Erről ismét nem csináltam grafikont, mert az alacsony teljesítmény és az időkorlátos turbó mód miatt bizony nem tud jelentősen felmelegedni a Nitecore NU25. A jobb hővezetés érdekében a Nitecore TINI kulcstartó lámpánál megismert FPC (fóliára nyomtatott) alaplapot alkalmaznak így a helyhiány sem téma a felépítése során.

Fénye:

Biztosan sokakat érdekel az, hogy mire is képes ez a csöppség, és bizony azt mondom, hogy méretét megszégyenítő erő lakozik a Nitecore NU25 fejlámpában. Beltérben értelmetlen lenne lefotózni, hiszen bőven elég fénye van, lássuk is mit tudnak a természetben:

Nitecore NU25 fénye

Első fotón az NU sorozat legkisebb tagja, a Nitecore NU10 fénye látható. Egyértelműen flood fejlámpa, ami azért a természetben már kevéske, épp csak a közvetlen környezetünket tudjuk megnézni segítségével kb. 10 méteres távolságig. Következő képeket érdemes összenézni, ugyanis a Nitecore NU30 és a tesztalany Nitecore NU25 fénye is a magas fokozatban látható. Ebből már nem vesz vissza elvileg egyik modell sem, tehát ezt már merülésig képesek tartani (nem stabilizált a kimeneti teljesítményük, ezért csökken a fényerő az akku merülésével). Ha esetleg jobban is szét szeretnénk nézni akkor a turbó módot kell aktiválni mindkettő modellen, ennek a fényét láthatjuk a következő két fotón. Ebben a fokozatban 30 másodperces időlimittel lépnek vissza a magas fokozatba mindketten. Utolsó képen a számomra etalonnak tartott Nitecore HC65 fejlámpa fénye látható, ez már 18650 akkuval megy és teljesen fémből készült a tokozása is.

Nitecore NU25 running banner

Konklúzió:

Kinek is lehet jó választás a Nitecore NU25? Nagyjából mindenkinek, hiszen ez elsődlegesen egy általános felhasználású fejlámpa. Ok, barlangászáshoz, túrázáshoz nem ajánlom, oda kell a jobb és strapabíróbb fejlámpa. De ház körül, táborban, a reklámoknak megfelelően akár futáshoz is elég jónak tűnik. Hatalmas plusz a vetélytársakkal szemben a két fokozatban állítható vörös fény, amit manapság előszeretettel hagynak ki szinte minden fejlámpából, illetve a CRI flood fény is kellemes lehet ha olvasgatnánk pl. kempingezés közben.

Nitecore NU25 szemből

Az NU sorozatban már össze tudtam hasonlítani a többi modellel, mert már majdnem mindegyiket megvettem. Erőben minimálisan több az NU30, flood fényben pedig semmi előnyét nem láttam a sok LED-es kialakítású NU10 modellnek. Az üzemidők amik érdekesen alakulnak, mert az NU30 konkrétan háromszor ekkora kapacitású akkuval rendelkezik, míg az NU10 szintén másfélszeres kapacitással, de azért a magas fokozaton 5 órás üzemideje az NU25-nek sem rossz, csak nem kiemelkedő, cserébe viszont rettentően könnyű és apró. Szerintem simán alternatívája a “nagy” márkaneveknek, akik ebben a kompakt fejlámpa kategóriában már hosszú ideje egyeduralkodók, mert ebben minden benne van, nincs egyéb extrára, akkumulátorra és egyebekre szükségünk, kb. 10000Ft-os árért cserébe már csak használni kell és néha feltölteni, valamint élvezni a szabad mozgást, amit nyújt a használójának.

Megvásárolható a magyarországi importőr webshopjában teljes garanciával:
Nitecore NU25