LIDL Tronic AA és AAA Ni-MH akkumulátor bemutató

LIDL Tronic akkumulátor teszt – bevezető:

Nyertetek! Beadtam a derekam a sok megkeresésnek és górcső alá vettem a többek által kedvelt LIDL-ben kapható TRONIC akkuk közül az általam használt méreteket, nevezetesen az AA és AAA méretű ceruza akkumulátorokat. A forgalmazó bőkezűen bánt a palettát illetően, hiszen nem csak ez a két méret, ezen kívül elérhető a C és a D méretű hengeres cella, valamint a 9V-os elem alakú akkumulátora is.

LIDL TRONIC akkuk

Az IKEA LADDA akkumulátorai nálam az abszolút kedvencek, de kiváló árazásával és állítólag elfogadható minőségével a TRONIC akkuk is jó alternatívái lehetnek a sima ceruza elemeknek. Nem beszélve a sokkal drágább de márkás vetélytársairól, amiknek valóban csak töredéke az ára, nagyságrendileg 1000-1500Ft közt kapható a 4db-os csomag.

LIDL TRONIC IKEA LADDA

Gyártói adatok:

LIDL TRONIC AA

LIDL TRONIC AA

Gyártó: LIDL (?)
Típus: TRONIC AA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 2400 mAh
Névleges feszültség: 1,2 V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000

LIDL TRONIC AA adatok

LIDL TRONIC AAA

LIDL TRONIC AAA

Gyártó: LIDL (?)
Típus: TRONIC AAA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR03
Névleges kapacitás: 950mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000

LIDL TRONIC AAA adatok

Gyors mérések:

Nézzük a belső ellenállások értékét:

TRONIC AA: 53- 86 mΩ közt
TRONIC AAA: 46- 99 mΩ közt

LIDL TRONIC AAA IKEA LADDA AAA

Ez után betettem őket az XTAR VP4 Plus Dragon töltőbe és kapacitást mértem az akkukban. Az eredmények:

TRONIC AA: legalacsonyabb mért kapacitás: 2490 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 2539 mAh.
TRONIC AAA: legalacsonyabb mért kapacitás: 951 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 977 mAh.

LIDL TRONIC AA IKEA LADDA AA

Konklúzió:

Nos kijelenthetjük, hogy kapacitás tekintetében nem hazudik a gyártó, és már ez is szép eredmény annak fényében, hogy a csomagoláson is fel van tüntetve, hogy kínai cellákról van szó. Ez azonban ki is bukott mikor a belső ellenállásukat vizsgáltam, ugyanis elég nagy szórást sikerült mérnem az egyes cellák között. Míg az AAA méretű pakkban mindössze csak egy akkunak volt kirívóan magas belső ellenállása a többi mellett, addig az AA méretű akkuk közül kettőnél egészen jó értéket, míg kettőnél még elfogadható értéket sikerült mérnem. Ha vissza nézzük a LADDA akkuk mért értékeit akkor jól láthatóan kevésbé egyöntetű a gyártási minősége a LIDL termékének. 

LIDL TRONIC AA AAA

Cserébe olcsó. Már- már egy csomag márkás alkáli elem árában hozzá lehet jutni a csomag újratölthető nikkel-metál-hidrid akkumulátorhoz, ami ha második töltésnél még nem is, de harmadik töltésnél már anyagi előnyhöz juttatja a tulajdonost a sima alkáli elemekkel szemben. Mivel a gyártó 1000 ciklust ígér ha ennek a fele is igaz már akkor is megéri ezekbe az akkukba pénzt fektetnünk – persze csak akkor, ha van egy jó akkutöltőnk hozzájuk- mert hosszú távon olcsóbbak mint alkáli elemeket vásárolni, illetve a környezetet is kevésbé szennyezzük használatukkal. Általános felhasználásra otthoni fogyasztókba mint pl. fali óra, távirányító, szakáll vágó, fényképezőgép, stb. tökéletesen megfelelnek ezek az olcsó akkuk is. Speciális, magasabb fogyasztású eszközökbe inkább az IKEA LADDA celláit választanám, de ára miatt megéri a TRONIC akkukat is megvenni. Szerintem.

Frissítés:

Alig egy napja van kint a cikk. de máris rengeteg visszajelzés érkezett, amikből az alábbiakat lehetett leszűrni:

  • A pakkokon belüli minőségi ingadozásra többen is felfigyeltek.
  • Hosszú távon jelentős kapacitás vesztést tapasztaltak többen is.
  • A feltüntetett 1000 ciklus fele is optimista a vélemények nagy része szerint.

Ennek tudatában tényleg csak feltételekkel ajánlom a megvásárlását, mert ugyan az árát biztosan képes visszahozni, viszont a minősége úgy néz ki, hogy alacsony szintet képvisel. Elemlámpákban a használatát továbbra sem ajánlom!

Időszakosan megvásárolható a LIDL üzletlánc áruházaiban.

LIDL Tronic AA és AAA Ni-MH akkumulátor bemutató” bejegyzéshez 53 hozzászólás

  1. Én már évek óta használom a Lidl “Tronic” akkumulátorokat és a hosszú távú használat azt mutatja, hogy nem jók. Újonnan elég jónak tűnik, de a folyamatos használat során elég sokat veszít a teljesítményéből. Rengeteg a hibás, idő előtt elpusztuló példány. Nálam átlagban 100 töltési ciklust bírtak. A ráírt 1000 töltési ciklus csak mese. A hab a tortán, hogy a Lidl-ben kapható akkutöltő szépen szisztematikusan tönkreteszi az akkukat. Volt olyan, hogy 2-3 töltés után meghalt az akku. Jópár akku ment a kukába mire rájöttem, hogy a Lidl-ös akkutöltő 1000mA árammal tölt. Ez pedig rövid idő alatt kinyírja az akksikat. Ezek után beszereztem egy jó minőségű töltőt amivel tudom állítani a töltési áramot. (Max 400 mA bírnak hosszútávon ezek az akksik)
    De még ezzel is nagy a szórás. Sok az idő előtti elhalálozás.
    Váltani fogok én is LADDA akkukra mert mindenki dícséri. Majd megírom azzal is a tapasztalatot.

    1. Nagyon köszönöm a visszajelzést, hasznos a hosszú távú tapasztalat!
      Ni-MH akku esetén is rettentően fontos a megfelelő töltési folyamat, de ezt már megírta mindenki mindenhol milliószor, a jó akku csak egy dolog, ha a töltő nem jó akkor bizony a jó akku is hamar kuka lesz. Sajnálom, hogy ezt saját bőrödön kellett megtapasztalnod, de így Te is megerősítheted a leírtakat.
      A LADDA akkukról szóló cikk alá is várom természetesen a tapasztalataid ha már azokat is vettél és nyúzod hozamosabb ideje.

  2. Volt Tronic akkum. Olcsó volt, még fényképezőgépben is eldolgozgatott, de viszonylag hamar eltérő módon merültek, illetve töltődtek fel. Négy Tronicból kettő viszonylag hamar feltöltődött, másik kettő órákkal később és ráadásul gyanúsan forró volt, a külső burkolatuk pedig meghullámosodott.
    A töltőjükkel az volt a bajom, hogy az első töltésnél egy kattanás kíséretében megszűnt az érintkező szorítása, azt a cellát nem is töltötte. Szétszedés után kiderült, hogy egy silány kis műanyag pöcökre van akasztva a rugó. Visszaragasztottam valami szuper ragasztóval, erre letörött egy másik is. Azt is felragasztottam, most működik.
    Ettől eltekintve a töltő jól szerepel, momentán jobban tetszik, mint az eddig használt öreg “egykilós” Varta.
    A töltőnél már biztos újabbak vannak, talán ezen hibák nélkül, de a típusa ez: TLG 500 A1 (ha jót másoltam le a dobozról) Mellesleg ez Csehországban készült.

  3. Nekem a 2 éve vásárolt 4db nem agyon használt AA tronic akkukból már csak 1db használható, a másik 3 akkunak a negyedére csökkent a tárolási képessége, az AAA tronic akkuknál is hasonló a helyzet, vagyis inkább az eneloop szintü de nem drága ladda akkuk ajánlottak.

    1. Neked is köszönöm a visszajelzést!

      Egyre inkább úgy tűnik, hogy nem csak az én szettemben volt nagy a szórás, ez pár óra alatt a harmadik ilyen visszajelzés. Lehet, hogy olcsó húsnak híg a leve hosszabb távon?!

  4. Nálam is elég nagy szórással működnek. Nagy áramleadásra, pedig egyáltalán nem valók. Nem lehet összehasonlítani ezeket Eneloop NiMh akkumulátorokkal, viszont tényleg olcsók. A Tronic töltő 2+ akkumulátor esetén 500 mA -ral süt ki és tölt. Tehét 3, 4 db AA akkumulátorra jó, AAA akkumulátor ezzel egyáltalán nem tölthető. Nálam még nem halt meg a 2, 3 év alatt 1 db Tronic akkumulátor sem, de frissíteni már kellett párat, párszor. És még egy kis észrevétel: se a hideget nem bírja, és elég nagy az önkisülése is.

    Sarokreszelőbe elmegy, távirányítóba, órába a rendes alkáli elem jobban bírja, nagyobb teljesítményű lámpákba pedig egyáltalán nem való.

  5. Nekem AAA és AA méretben is van némi tapasztalatom a Trinicokkal, ami alapvetően pozitív. Az előttem szólók által leírtak most sziget ütöttek a fejemben, hogy tényleg messze nem bírnak 1000 töltési ciklust, de még 500-at sem, de igy is 2-3 évig el muzsikál nálam egy garnitúra Tronic. Kisrádióba és zseblámpába használom őket. A rádioban kábé 2 havonta töltöm őket, egy kb 10 éves sima Varta töltővel. Szóval a leírtak alapján az IKEA akksik jobbak, majd lehet, hogy legközelebb azokra fogok beruházni, de nekem 4 márkásabb elem áráért így is simán megérte a 4-es Tronic pakk.

    1. Végre egy elégedett felhasználó! 🙂
      Mint írtam is a második töltés után már “ingyen” van az akku szett -átlagos Duracell/Energizer LR6 alkáli elemek normál nagyáruházi árához mérve-, de ha az összes felületen érkezett visszajelzéseket veszem alapul akkor elég negatív a visszhangja ezeknek az akkuknak tartósság terén. Sajnálatos, de csodát ezek szerint nem tudnak ők sem tenni.

  6. Összességében én elégedett vagyok a Tronic márkával, kb. két éve vettem az első szetteket és a töltőt. Elsősorban a gyerekek játékaiban használom őket, AAA-tól D-ig minden méretben a 9 voltosat pedig bébiőrben. C, D és 9 voltos cellákat nem kapni ennyi pénzért máshol (talán Activ Energy-t, de az szerintem ugyanez a kategória). Ez utóbbi három típust a saját töltőjével töltöm és nem volt problémám. A C és D aksi elbírja az 1 ampert, a 9 voltos blokknak már szerintem kicsit sok a 70 mA de még mennek. Ahogy mások is írták, nagyobb áramfelvételű eszközbe nem ajánlott. Egy frissen töltött AA pakk a vérnyomásmérőben kb. 10 mérést tudott rendesen kiszolgálni. Ezután teszteltem és rengeteg (>75%) kapacitás volt még benne,de egyszerűen nem bírta kiszolgálni az eszközt. Egy “made in Japan” Duracell ennek a sokszorosára képes.

    Összefoglalva: villogó, zenélő, motoros gyerekjátékokba nekem beváltak. 2-3 hetente töltöm őket, már bőségesen visszahozták az árukat. Tönkre még nem ment egy sem, viszont a kapacitásuk csökken. A legrégebbi AA cellám most kb. 1700 mAh-t tud.

    1. Mi egy vállalkozás vagyunk. Kb. tíz éve használunk mérőműszerbe Baby C Tronic akkukat. Meg vagyunk elégedve velük, de nem ismerünk mást. Elemlámpákba Enelop AAA akkukat használunk, ezek is nagyon jók. Az itt felszólalókhoz képest kezdők vagyunk. Kapacitást egy olcsó Lidl-es mérővel mérünk. Lidl-es töltőt használunk. Amiben tanácsot szeretnénk kérni, milyen töltő lenne alkalmas töltésre, kapacitás mérésre, akku belső ellenállás mérésre. Hol találunk olyan táblázatot amely leírja, hogy mik a jó értékek. Találomra töltünk és nem tudjuk, hogy lehet kiszűrni a gyengébb aksikat. Baby aksi is van IKEA-s? Egyébként amit észrevettem, hogy elemeket hoznak hozzánk, sokszor 4db elemből 3 jó és egy miatt kidobják az összeset. Előre is köszönöm a hozzászólásokat!

      1. Kedves hozzászóló!

        Három akkutöltő is megfelel az elvárásainak, már amikkel itt a blogon is lehet találkozni. A Zanflare C4, OPUS BT-C3100 V2.2 és a legdrágább, de legmagasabb minőségi szintet képviselő XTAR VP4 Plus Dragon. Ez mindhárom képes az akkukat megfelelően tölteni, kapacitást és belső ellenállást mérni. Az OPUS akkutöltőben a belső ellenállás mérésnél leírtam az irányadó értékeket, ezek Ni-MH akkuk esetén így alakulnak:
        0-50 mΩ – új cella.
        50-100 mΩ – kezdődő kapacitás vesztés, még alkalmas nagyobb áramok leadására.
        100 mΩ felett – gyorsuló kapacitásvesztés, nem alkalmas nagyobb áram leadására, alacsonyabb terhelésen viszont még használható a cella.

        A gyengébb akkukat egyértelműen a belső ellenállás alapján lehet kiszűrni, hiszen ha az megnőtt akkor már csak melegszik az akku töltés során, nem veszi fel a töltőáramot. A melegedést egyébként is kerülni kell töltés során, mivel a magas hőtől a kémiai összetétel is megváltozik ami visszafordíthatatlan folyamat és az akku egyre gyorsabb kapacitásvesztéséhez vezet.

        Jelenleg könnyen beszerezhető baby méretű akkuk közül a Camileon-t kerülni kell, mert gyenge minőségű, a GP sajnos a cunami után átment kínába gyártani és sokat romlott a minősége, én nem ajánlom azokat sem. A Conrad saját márkás akkuit nem ismerem testközelből, de a megadott túlzó kapacitásból kiindulva az is csak a nagy számokkal szeretne vevőket szerezni és nem a minőségével, tehát marad a jól ismert Duracell, Energizer vagy Varta akku. Az akkukat célszerű szakboltból beszerezni, mert kisebb az esélye hamis akkuk jelenlétének, míg pl. az ázsia centerben egészen biztos tudnak ezekből is olcsóbbat adni. De nem biztos, hogy hosszú távon azok lesznek a befutók 😉

        1. Köszönöm szépen a tanácsokat. Esetleg egy-két szaküzletet is tudnál ajánlani ahol Baby akkukat lehet kapni? Az általad ajánlott Duracell, Energiser vagy Varta akkukat és a töltőjüket. Laddából vagy Enelopból nem lehet Baby méretűt venni? Tudom, hogy a Net-ről meg lehet nézni, de engem egy megbízható társaság véleménye érdekel. Köszönettel

          1. A Conrad árul ilyeneket, nekik van sok boltjuk is, az elemnagyker.hu oldalt is tudom javasolni, évek óta “dolgozunk” velük, rendben szokott ott is lenni minden. Én több forrást amire azt mondom, hogy menj oda nyugodtan nem igazán tudok javasolni. Ha valakinek van más tippje majd megírja. Ladda akkuból csak AA és AAA kapható, más méretről nincs tudomásom, mint ahogy eneloop-ból sem tudok róla, hogy lenne C vagy D méretben. A gyári töltőket én biztosan nem javasoltam, mi több, én ellenzem őket.

          2. Köszönöm, most már el tudok indulni, vásárolni.

  7. Korábbi hozzászólásban valaki sokallta az 1000 mA-es töltőáramot. Nos, az a rossz hírem, hogy ha megbízhatóan akarod érzékelni a feltöltött állapot elérését (NiMH esetében dT vagy dV számít megbízható töltöttség-érzékelésnek), akkor egy AA méretű cellát nagyságrendileg 1000 mA-rel (de legalább 700 mA-rel) KELL tölteni, ellenkező esetben nem lesz a feszültségben jól érzékelhető beesés. Ezt a töltőáramot egy ilyen cella simán el kell viselje. Az igazi probléma nem a töltőáram nagysága, hanem ha nem veszi észre a töltő időben, hogy feltöltődött a cella és a töltést így nem állítja le időben.
    Régebbi töltők csinálták azt, hogy egy bizonyos feszültség elérésekor ún. csepptöltésre kapcsoltak (ez kb. 50 mA szokott lenni). A hagyományos cellák 0,1C-nél kisebb áramot tartósan is el tudtak viselni, mert volt bennük egy rekombinációs katalizátor, ami visszaalakította a bomlástermékeket. De az új, alacsony önkisülésű cellák rosszul viselik a csepptöltést. Ezért ha olyan töltőd van, ami csepptöltésre vált, figyelni kell, hogy ne hagyd benne sokáig a cellákat a töltés befejezése után. (A lidlis töltő nem tudom, milyen.)

    Megjegyzem még, hogy nekem már Panasonic cella (made in China) is folyt ki töltés közben a 100 dolláros töltőmben. Nem kicsit voltam bosszús.
    Made in Japan eneloop cellával még nem volt gondom, pedig használok sokat. Az egyetlen problémám velük, hogy picit nagyobbak, mint a szokásos AA méret, így ahol passzentos a hely, oda nehezen mennek be illetve beszorulnak.

    Lidl cellákkal kapcsolatban még annyit, hogy nekem az az érzésem, ezeket időről időre mindig más gyártja.
    Illetve van a kisebb kapacitású low self discharge fajta (2000 mAh körül van az AA; ennek a címkéjében nincsen piros szín azt hiszem), szerintem azok jobbak. Én mindig azokat veszem.

    1. Még annyit, hogy (jó töltővel) az AA méretű NiMH-kat 1000…1200 mA-rel töltöm a megfelelő dV érzékelés miatt (dV=0mV vagy -3mV-ra állítom a leállítási kritériumot).

      NiMH-ból nekem legjobban a Duracell StayCharged! cellák váltak be. Bár meg kell jegyezni, hogy NiMH-t nem használok extrém áramfelvételű eszközben – inkább a lassú kisütés melletti minél hosszabb üzemidő a fontos nekem GPS-ben, PDA-ban, fényképezőgépben.

      Mostanában kísérletezek NiZn cellákkal, mert van, ahol kevés az NiMH feszültsége. Ezekből egyelőre csak Conrad márkájúak vannak nekem. De még túl keveset használtam őket, hogy véleményt tudjak alkotni róluk.

  8. Kb 1 éve vettem egy 4db-os AA Tronic akku csomagot..hát pénzkidobás volt, villám gyors önkisülést tapasztaltam, a kapacitás pedig kissé (erősen) túlzó… csodák nincsenek a jó akku sokba kerül, ezen nem lehet spórolni, mert a végén ráfizetés lesz. Saját hibámból tanulva csak és kizárólag Panasonic Eneloop akkukért adok pénzt. (itt jegyzem meg, hogy sem a GP sem az Energizer sem a LADDA aksik nem váltak be nálam)

    1. A jelenleg árult Tronic akkuk kapacitása teljesen rendben van, ebbe nem lehet belekötni. Régen is volt kétféle LADDA, kínai és japán gyártású. Gyanítom a kínaival találkoztál.

    2. Nekem is megjöttek a LADDA akksik. Most, hogy egy kicsit jobban foglalkoztam a témával rá kellett jönnöm, hogy csak eneloop (made in Japan) akksikat szabad/érdemes venni. Én is olvastam, hogy a LADDA akksikból volt “made in china” is. Az enyémek Japánok. Ha nem lesznek jók a LADDA-k akkor marad az eneloop. Egyébként nem is vészes az áruk az eneloop akksiknak mert ha darabra veszi az ember akkor 890 Ft- darabja a normál akksinak ami nem drága ha 10 évig jól működik.
      Tronic: most az ünnepek alatt 3db ment tönkre. Nem éri meg, mert akármilyen olcsó csak a nyűg van vele.
      Egyébként az évek alatt rengeteg akkuval kisérleteztem és sajnos eddig semelyikkel nem voltam kibékülve. Energizer, Varta, GP, több noname-es vacak. Elsősorban fényképezőben használom őket ami nagy teher az akkuknak. Egyébként fórumokon sokan panaszkodnak ugyan ezzel a problémával. De szinte mindenkinek megoldódott a nyűgje amióta eneloop pro akkut használnak.
      Konklúzió: Komoly felhasználásra (Fényképező, vaku) nem ajánlott. Fényfüzérben, faliórában, gyengébb zseblámpában lehet vele próbálkozni.
      Nálam a több mint 5 éves tapasztalat azt mutatja, hogy nem érdemes vele foglalkozni, nem megbízható. Bármikor tönkremegy a 4-ből egy a legváratlanabb időpontban, élettartama kb az 1/10-e a ráírt adatnak, a töltést nem jól tartja.

      Ajánlom mindenkinek a kicsit drágább de sokkal jobb eneloop akksikat.

      1. Szia Ákos. Eneloopból tudsz Babyt is. Vagy van más ötleted? Már ott tartunk, hogy Baby adapterrel fogunk AA-s Eneloop akkukat használni.

    3. Szia Ottó, a ladda akkukkal mi volt a gondod? hiszen a ladda akkuk eneloop belsővel rendelkeznek.

  9. Üdv!
    Nekem vegyes tapasztalatom van a Tronic akkukkal kapcsolatban. Talán többnyire inkább rosszak. Egyedül az áruk miatt vettem őket. Egy évet és kb. 10 töltést bír gond nélkül. Ezután még egy évet kibír, de a névleges kapacitása alatt. Ezt több csomagját is tapasztaltam. Legutóbb AAA- t vettem és fél évig nem használtam, de közben tönkre is ment. Kuka! Valószínűleg én is siettettem a halálukat, mert nagy árammal töltöttem.Az AA 800 a AAA 300 mA- Vál volt töltve. Most mivel beleuntam a bizonytalanságban olyan töltőt vettem ami cellánként tölt, merít és frissít. A töltőáram is megválasztható 200, 500, 700, 1000 mA- rá. Azt hiszem nem veszek több Tronicot! Jó töltő, jó aksi és remélem egy garnitúra kitart 5_6 évig is ezután.

  10. Elnézést a helyesírási hibákért​! Telóról írtam és ö a buta nem én! 🙂

  11. Sziasztok,

    elég sok Lidlis akkum van AAA, AA méretekben, ~3 éve használom őket, távirányítóban, fali órában, gyerekjátékokban, picike elemlámpában elég jól beváltak, eddig, igaz max 10 töltési cikluson vagyok túl.
    XTAR VC2 Plus-al töltöm, ami nem ad semmi visszajelzést a kapacitásról, max a töltési idő hosszából következtethetek bármire is.

    Fejlámpába van egy szett Eneloop, és a LADDA poszt meggyőzött, veszek pár Ikeás tartalék akkut.

    Köszönet a sok jó posztért!

  12. energizer elemlámpába használtam tronic aksikat, 4 darab AAA. sajnos elemlámpa tönkre ment pár év alatt pedig nem sokat volt használva. a tronic aksik lehettek a ludasak benne? azért nem ajánlott elemlámpába tenni ezeket?

    1. Nem valószínű, ha stimmel az áramforrás feszültsége akkor nem teheti tönkre. Valószínűleg az elemlámpa elromlott volna sima alkáli elemmel használva is.

  13. Sziasztok!
    Kövezzetek meg, de ilyen felhasználó is akad, mint én.
    Olyan elvetemült voltam/vagyok, hogy a pepcoban szén-cink elemeket vettem kb 30 magyar forint/db áron. Ezzel indult a kísérlet, amikor a gyereknek egyre több csingó bingó villogó mocorgó játéka lett. Azzal szórakoztam, hogy ha egyik játékba lemerült, próbáltam a másikba, hátha jó lesz. Így aztán ki is tapasztaltam melyik nagyobb és kisebb fogyasztású. Ami már egyikben sem ment, azt félretettem “jó lesz órába!” A tapasztalat azt hozta, hogy pár hónap állás után ezek a csodák sajnos összek*ksizzák magukat, azaz folyik a sav orrba-szájba, és sajnos készülékbe is, ha nincsen rendszeresen használva.
    No de rendes fizu továbbra is nuku, úgyhogy maradt az óccsó akkukkal kísérletezés. Arra vetemedtem, hogy Isten biza, én kipróbálom a kínai bazáros Enowko akkukat! Yess! A ráírt 2750 mAh-t épp nem tudja (hozzáértő kb. 800-at mért rá, itt a neten olvastam), de üsse kő, bizony nem lőttem olyan nagyon melléje, merthogy így is találtam neki kis fogyasztású készüléket – környezetvédelem RULEZ! 🙂 Sőőőt, a 4 db AA és 6 db AAA körül eddig csak egy AAA-s purcant meg 3 év alatt! Ez egy smb led kislámpában volt, és használat közben egyszer csak elkezdett zúgni-morogni, egyéb gond nem volt vele, de selejteztem – “te kisapám nem fogsz szétmenni a jófajta Tronic töltőmben!” Sebaj, újabb kísérlet az izmosabb fogyasztókra: Tronic AA! 12 db a csillogósból, 12 db a zöldből! 1-1,5 éve történt mindez, mármint a beszerzés. A csillogósak nem gyorstöltősek, a zöldek viszont de. Hát a zöldek valóban melegszenek is ám rendesen töltéskor (ezért is, meg gondolom azért is mert ezek a régebbiek ezek gyengültek többet) DE egyébként mind nagyon szépen üzemel intenzív használat mellet. Per pillanat ott tartok, hogy a csillogósakat kb. 2 hetente töltöm. Szóval nem vagyok a Lidl reklám arca, és szerintem sok vacakot is árulnak drágán, de úgy vélem 1200 pénz per 4 db AA nem rossz, szemben a 2000/4db AA Ladda akkukkal, vagy a fent hivatkozott 4000/4db csúcsteljesítményűekkel. Fényképezésre nem, vagy nem sokáig/nem megbízhatóan lehet fogni ezeket az akkukat, de ledes cuccokba, távirányíthatós autókba, órákba, rádiókba, távirányítókba, infra hőmérőbe, vérnyomásmérőbe, gagyi biciklilámpába stb. szerintem nem érdemes drágábbat.

  14. Nekem az a tapasztalatom, hogy az olcsóbb elemek-akksik legrosszabb esetben is csak annyival gyengébbek, mint amennyivel olcsóbbak. Nyilván a márkás akksik jobbak, de a noname cuccok legtöbbje is használható. Volt nekem Tronic, Glitter, Meco, most meg Soshine (vagy egyébként Lumintop és Samsung akksim is). Mindegyik hozta az elvárásaimat, értsd: a ráírt kapacitást vagy tudja, vagy nem, az élettartama pedig nem eget rengető. De ha erre számítasz, amikor megrendeled őket, akkor azért nagyot nem fogsz csalódni. Mielőtt valaki kikiáltana engem az igénytelenség császárának, most éppen azon az ösvényen járok, hogy egyre márkásabb akksikat veszek.

  15. Üdv.Én is használok Tronic akkukat-c cellást.egy adó vevőben 8db van.nekem kb 800-900 ma vesz vel adásnál a készülék.egy töltéssel csak vételben 48 órát megy el a készülék.adással 12 órát.egy garnitura akku 5 évet birt ki nekem.a töltését én magam által készített labortáppal végzem.a max kivehető terhelési áram 1Amper még a D cellásnak is.jobban nem terhelhető mert nem elég nagy a belső felülete.tehát nem ipari akku de ha helyén kezeljük és tudatában vagyunk mire használjuk és miben akkor sokáig jók.legalábbis nekem.ez a második garniturám.ár/érték arányban nagyon jó.pláne mennyi elemet vált ki.a Ladda AKKUROL NEM TUDOK NYILATKOZNI.nem próbáltam.nekem bevált a Tronic akku.73.

  16. Az én általam vásárolt AA akkumulátorok szabványfeletti méretűek így egy készülékembe sem férnek bele. Így nekem pénzkidobás volt anyagi megtérülés helyett…

      1. Tény, hogy kicsit nagyobbak a tölthetők a normál ceruzáknál. Sőt, még típusonként is van méretszórás. Ezek tizedek csak, de a Varta például csak nehezen cserélhető a Nikon némelyik kompakt kamerájában, annyira szűkre vették a helyét. Nem tudom, hogy az általuk ajánlott akkuk milyen átmérőjűek lehetnek, nem próbáltam. A Tronic is kicsit szorul benne, de a Ladda nem annyira kövér és megbízhatóbb minőség.

  17. Pedig ez valós probléma. Én is sokat szenvedtem a méret miatt. Sok eszköz volt amibe nem lehetett belerakni.
    Már egy éve, hogy átálltam Ladda és Panasonic Eneloop akksikra. Panasonic-ot azért vettem, hogy össze tudjam hasonlítani a Ladda-val.
    Most már kijelenthetem, hogy nem érdemes a Lidl akksit venni mert csak a nyűg van vele. Én már kidobáltam az összeset. Megbízhatatlan silány minőség.
    A LADDA akksi viszont megéri a pénzét. Kicsivel drágább de minőségben és megbízhatóságban nem lehet összehasonlítani a Lidl akksikkal.
    A LADDA aksikkal nincs probléma. Megvan a kapacitása, tartja a töltést, egyszerűen tudja a dolgát.
    Bátran ajánlom mindenkinek, nem drága és kiváló termék.

  18. Sziasztok ! nekem elsősorba biciklilámpába kellene az akksi, miután elolvastam hogy vettem 2 csomag szart kérdésem az lenne hogy melyik akksit ajánlanátok 1 W cree led és 4 ceruza elemmel ment eddig. ezt cserélném akksira, tartósra ami bírja a hideget meleget 🙂 Ladda ? vagy eneloop ?

    1. Szia!
      Jó megoldás lehet az IKEA LADDA akkuja. A Tronic akkuk sem feltétlenül rosszak, de nekem is elég vegyes volt a csomag minőségbeli összetétele, két csomagból szerintem egy csomagnyi jót már ki lehet sakkozni. Ha van keret rá akkor az ENELOOP a legjobb, de azt csak és kizárólag hivatalos forrásból, mivel abból is van bőven hamisítvány.

  19. En vettem minden fele Tronic Akut Feketet Szurket Es Pirosat Hozza vetttem Tronic Automata Toltot kettot is MAra a szurke es fekete elem a kupaban van De meg apiros birja 30-40toltes Sok ellem ugy ki sul hogy tobbe az automata tolto nem fogadja el ekkor szoktam azt a trukkot csinalni hogy van nrkem egy 7,5v toltom eshozza tezsem az elemet polus syerint hogy eszbe kapjon hol a olus meg a minus mas neven be ugratom teszem a toltobe es szepen tolt de ez mar nem hosszu eletmod ja csak 15 20masodpercic hadjatok a magas aramon mert szet robbanhat

    1. Ok, szólásszabadság van, én csak annyit szeretnék ehhez hozzá fűzni, hogy senkinek nem tanácsolom, hogy magasabb feszültséget vezessen az akkuba, mint amennyi annak a feltöltött állapotban maximális feszültsége. Ez nem csak az akku élettartamára van káros hatással, hanem könnyen okozhatja a cella “eldurranását” is, aminek sérülés is lehet a velejárója, szóval még egyszer: senkinek sem tanácsolom, hogy kövesse a példát, de mint információ itt hagyom.

  20. szép napot mindenkinek.
    Kérdésem az lenne AAA akku vásárlás előtt állok( wireles Fejhallgatóba szeretném tenni Sony MDR 800 ba) milyen mA értéküt vásároljak , ÉS ? tölthetem e kettő közűl bármelyikkel?
    A tizéves Eneloop AA akkukat ami 1900mA a Sanyóval töltöttem,évekig birta Sony fényképezőm ezeket a fehéreket
    Továbbá 2 töltöm van egyik SANYO Ni-Mh Battery Charger /értékek nem jól olvashatok/fehér alapon fehér értékek
    Másik annonim model:MW8168GS 230v-50Hz,6,6w sec.2,4v/4,8v (AA-500ma) (AAA-300mA) és van egy átváltó kapcsoló 2,4-4,8v között
    Mindkét töltöbe kialakitása van az AA illetve AAA akku töltésnek egyszerre 4-4darabnak,
    Köszönném a válaszotokat mert,”Cukrász vk”
    Bélabá

  21. Két éve használok párhuzamosan AA LADDA és “színes” Tronic aksikat különféle készülékekben. Elsősorban vérnyomásmérő, XBOX controller, távirányítók, vezeték nélküli egerek, időjárás állomás, stb… Eddig semmi különbséget nem tapasztaltam köztük, A Tronic-ok is nagyjából pont azt produkálják mint a LADDA-k mind a mai napig. A vérnyomásmérőben mindkét típus elketyeg fél évig úgy, hogy napi három alkalommal, összasen 9-12 mérést csinálok.
    Véleményem szerint a gyors tönkrementelt a rossz minőségű töltők okozzák. Mióta a BT-C2000-est használom, még egy se ment tönkre, de még csak nem is gyangült észrevehetően, a korábbi, akkor csúcsnak kikiáltott soshine fél év alatt kinyírt bármilyen akkut. A C2000-essel sikerült ezek közül is életre kelteni néhányat. Minden 8-10. töltés előtt kapnak egy discharge ciklust az aksik, évente egyszer pedig egy discharge/refresh ciklust. Mind a mai napig felveszik a 2450 mA körüli értéket. Mindegyik. A szórás 50 mA-en belül van. Vagyis merülni is nagyjából egyformán merülnek.
    A készlet 8 AA-s LADDA, 8 AA-s Tronic, mindkettő 2400mA-esnek mondja magát és ezt hozzák is, meg 16 AA-s LADDA.
    Nagyjából egyszerre vettem a két készletet, először a LADDA-kat, majd pár hét múlva volt egy akció a Lidl-ben ahol 8 Tronicot adtak kb 4 LADD árában. Úgy gondoltam, egy próbát megér, még ha fela annyit is bírna ki. Ha megint lesz kcióban, veszek egy újabb adagot. Ahogy lenézem, az IKA-ban most valami szürke LADDA kapható. Kérdés, annak hogy viszonyul a minősége a korábbi fehér színűhöz. Úgy tudom ,volt már nem fehér és arra elég sokan panaszkodtak anno.
    Ha valaki tud C méretű, jó minőségű, megfizethető árú aksi lelőhelyet, ne tartsa magában. A 10 rugó per darab ködüli ár nem a megfizethető kategória, akor inkább teszek a LED-es lámpába AA aksikat egy magam gyártotta. méretezett távtartóban. Az is megfelelően, csak kicsit sűrűbben kell cserélni. Cserébe jóval könnyebb a lámpa.

    1. Sajna én sem találtam sem C sem D akkut értelmes áron, ezért az aliexpress segítségével vettem AA-C és 3xAA-D átalakítót. Jobb ötletem sajnos nincs erre.
      LADDA akkuból régebben párhuzamosan futott a japán és a kínai (olcsóbb) kiadás a boltban, természetesen nem csak árban, minőségben is érzékelhető a különbség. A jelenlegi akkuk szeritnem egészen korrektül sikerültek, nekem eddig az újabbak is tökéletesen beváltak, a fehér AAA akkuk közül most már kezd pár döglődni, igaz nagyon sokat mennek, ikeás gyertyákban használom és kb. 2 hetente 3 alkalommal töltöm őket, ciklus van bennük bőségesen.

  22. Sziasztok!
    Én nemrég vettem egy-egy AA és AAA csomagot illetve egy Skyrc MC3000 nagyon jó töltőt. Elkezdtem formázni az akkukat (break-in).
    Mivel a formázás elég lassú folyamat így később tudok róla mondani bármit is.
    A formázás 5 teljes lemerítést és 5 teljes feltöltést jelent számomra.
    Ez alatt mért kapacitás 0.2 C merítéssel mérve 998 – 1003 mAh között mozog a 4 akku esetében.
    A formázás után érik el teljes kapacitásukat illetve ez a folyamat hatással van a végső élettartamukra, amit nem olyan rég tudtam meg a Nimh akkukról…
    Ezeket jó lenne ha ráírnák az akku dobozára hogyan és miként kell őket használni kezelni stb…
    Ezt kötelezővé tenném minden akku gyártásánál, hogy a csomagoláson ezeket feltüntessék….

    1. Azt gondolom Te is tudod, hogy az akku gyártónak nem az a lényeges, hogy jól használd az akkut, hanem az, hogy máskor is megvásárold azt, miután már tönkrement. Ezt alacsony árral, vagy kiemelkedő élettartammal lehet elérni nagyjából. A többi vagy átlagos, vagy átlagos alatti élettartamú, vagy átlagos vagy a feletti árazású. Gyakorlatban eneloop az sokáig megmarad akkunak, de kifizeted azt az összeget, amit egyébként az olcsó akkuk cserélgetése esetében költesz el adott idő alatt. Üzembiztossága viszont a drágább akkuknak az esetek nagy részében magasabb, mint az olcsóbb társaiké. Sk komment van itt a cikk alatt, még több visszajelzést kaptam privát üzenetben és fórumokon is. Ez alapján biztosan állíthatom, amit a saját tapasztalatom is alátámaszt, hogy ezek nem jó akkuk. Olcsók, ez az egy előnyük van. Nekem már egy sem működik, holott az idősebb ladda akkukból még talán egy ha meghalt, pedig abból majd 20 darab van használatban.

  23. Van egy magnóm, és nagyon szeretném használni 230V-os tápkábel nélkül, 8 db baby (C) elem kell bele, nekem meg csak 6 Tronic Energy Eco 4000 akkum van, azaz 2 hibádzik.
    Mivel nem akarom keverni más teljesítményű, energiagörbéjű akkuval, az a kérdésem, hogy nincs véletlenül valamelyőtöknek 2db Tronic Energy Eco 4000-os akkuja, amitől esetleg megválna? Nem baj, ha használt, ha még nincs rossz állapotban, és természetesen fizetek érte.
    Köszönöm szépen válaszotokat! (Budapesten vagyok.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .