Site icon Elemlámpa blog

LIDL Tronic AA és AAA Ni-MH akkumulátor bemutató

LIDL Tronic akkumulátor teszt – bevezető:

Nyertetek! Beadtam a derekam a sok megkeresésnek és górcső alá vettem a többek által kedvelt LIDL-ben kapható TRONIC akkuk közül az általam használt méreteket, nevezetesen az AA és AAA méretű ceruza akkumulátorokat. A forgalmazó bőkezűen bánt a palettát illetően, hiszen nem csak ez a két méret, ezen kívül elérhető a C és a D méretű hengeres cella, valamint a 9V-os elem alakú akkumulátora is.

Az IKEA LADDA akkumulátorai nálam az abszolút kedvencek, de kiváló árazásával és állítólag elfogadható minőségével a TRONIC akkuk is jó alternatívái lehetnek a sima ceruza elemeknek. Nem beszélve a sokkal drágább de márkás vetélytársairól, amiknek valóban csak töredéke az ára, nagyságrendileg 1000-1500Ft közt kapható a 4db-os csomag.

Gyártói adatok:

LIDL TRONIC AA

Gyártó: LIDL (?)
Típus: TRONIC AA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR6
Névleges kapacitás: 2400 mAh
Névleges feszültség: 1,2 V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000

LIDL TRONIC AAA

Gyártó: LIDL (?)
Típus: TRONIC AAA
Összetétel: Ni-MH
IEC jelölés: HR03
Névleges kapacitás: 950mAh
Névleges feszültség: 1,2V
Használatra kész: IGEN
Tervezett ciklusszám: 1000

Gyors mérések:

Nézzük a belső ellenállások értékét:

TRONIC AA: 53- 86 mΩ közt
TRONIC AAA: 46- 99 mΩ közt

Ez után betettem őket az XTAR VP4 Plus Dragon töltőbe és kapacitást mértem az akkukban. Az eredmények:

TRONIC AA: legalacsonyabb mért kapacitás: 2490 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 2539 mAh.
TRONIC AAA: legalacsonyabb mért kapacitás: 951 mAh, legmagasabb mért kapacitás: 977 mAh.

Konklúzió:

Nos kijelenthetjük, hogy kapacitás tekintetében nem hazudik a gyártó, és már ez is szép eredmény annak fényében, hogy a csomagoláson is fel van tüntetve, hogy kínai cellákról van szó. Ez azonban ki is bukott mikor a belső ellenállásukat vizsgáltam, ugyanis elég nagy szórást sikerült mérnem az egyes cellák között. Míg az AAA méretű pakkban mindössze csak egy akkunak volt kirívóan magas belső ellenállása a többi mellett, addig az AA méretű akkuk közül kettőnél egészen jó értéket, míg kettőnél még elfogadható értéket sikerült mérnem. Ha vissza nézzük a LADDA akkuk mért értékeit akkor jól láthatóan kevésbé egyöntetű a gyártási minősége a LIDL termékének. 

Cserébe olcsó. Már- már egy csomag márkás alkáli elem árában hozzá lehet jutni a csomag újratölthető nikkel-metál-hidrid akkumulátorhoz, ami ha második töltésnél még nem is, de harmadik töltésnél már anyagi előnyhöz juttatja a tulajdonost a sima alkáli elemekkel szemben. Mivel a gyártó 1000 ciklust ígér ha ennek a fele is igaz már akkor is megéri ezekbe az akkukba pénzt fektetnünk – persze csak akkor, ha van egy jó akkutöltőnk hozzájuk- mert hosszú távon olcsóbbak mint alkáli elemeket vásárolni, illetve a környezetet is kevésbé szennyezzük használatukkal. Általános felhasználásra otthoni fogyasztókba mint pl. fali óra, távirányító, szakáll vágó, fényképezőgép, stb. tökéletesen megfelelnek ezek az olcsó akkuk is. Speciális, magasabb fogyasztású eszközökbe inkább az IKEA LADDA celláit választanám, de ára miatt megéri a TRONIC akkukat is megvenni. Szerintem.

Frissítés:

Alig egy napja van kint a cikk. de máris rengeteg visszajelzés érkezett, amikből az alábbiakat lehetett leszűrni:

Ennek tudatában tényleg csak feltételekkel ajánlom a megvásárlását, mert ugyan az árát biztosan képes visszahozni, viszont a minősége úgy néz ki, hogy alacsony szintet képvisel. Elemlámpákban a használatát továbbra sem ajánlom!

Időszakosan megvásárolható a LIDL üzletlánc áruházaiban.

Exit mobile version