OPUS BT-C3100 V2.2 – mindent tud

Bevezető:

Egyszerű akkutöltő bemutatójával találkoztatok már a blogon a LiitoKala Lii-100-as személyében. Ő a legolcsóbb variáns, ami már az elvárható minimális minőséget képviseli. Most ismerjétek meg az általam ajánlott legolcsóbb, professzionális felhasználásra is alkalmas univerzális töltőt, ami tényleg mindent tud, amit egy töltőnek tudnia kell. Létezik még ettől is profibb kivitelű és több szolgáltatást nyújtó akkumulátor töltő, de a felhasználók 98%-nak minden igényét kielégíti az OPUS BT-C3100 V2.2 akkutöltő is. Nem csak a lítium-ion akkumulátorokat kezeli megfelelően, a nikkel-metál-hidrid és a nikkel-kadmium akkukat is képes tökéletesen karban tartani. A bemutatóból megismerhetitek a funkcióit és a kezelését is.

OPUS BT-C3100 teljes

 

Gyártói specifikáció:

Gyártó: OPUS
Típus: BT-C3100 V2.2
Tölthető típusok:  Li-Ion, Ni-MH, Ni-Cd
Kompatibilis akkuk: AAA, AA, C, 10440, 14500, 14650, 16340, 18350, 18500, 18650, 26500, 26650
Töltőáram (mA): 200, 300, 500, 700, 1000 + 1500, 2000 mA választható lítium-ion cella esetén
Kisütési áram (mA): 200, 300, 500, 700 + 1000 mA választható lítium-ion cella esetén
Maximális tölthető kapacitás: 20000mAh
Tölthető cellák száma: 1-4db
Bemeneti feszültség: DC 12V
Bemeneti csatlakozó: DC csatlakozó
Töltés algoritmusa: CC (állandó áram), CV (állandó feszültség)
Védelmi rendszerek: Rövidzárlat, fordított polaritás, túltöltés, túlmerítés, hővédelem
Működési hőmérséklet: 0-40 °C
Tömege: 0,23kg

OPUS BT-C3100 doboza

 

Csomag tartalma:

Az OPUS BT-C3100 töltő igényes, színesen nyomtatott kartondobozban érkezik. A Dobozban hajtogatott karton profil választja el a töltőt és a tápegységet egymástól. Találunk még egy A3-as lapra nyomtatott részletes kezelési utasítást is angol nyelven.

OPUS BT-C3100 tartozékok

 

Hálózati adapter:

Pár szóban ki szeretnék az adapterre is térni, ugyanis a gyártó is fontosnak tartotta a kezelési utasításban jelezni, hogy milyen paraméterekkel kell rendelkeznie, ha cserélni szeretnénk. A gyárilag csomagolt változat gyártó jelölés nélküli, modellszáma KYT120300BV. Bemenete 100-240V közti váltakozó feszültségre van tervezve. Kimenete 12V feszültség mellett 3A áramerősség. Természetesen kínai gyártmány. Ennél alacsonyabb teljesítményű hálózati adapter hibás működést okozhat, ezért fontos, hogy a fentebbi paramétereknek megfelelőt válasszunk, ha valamilyen oknál fogva cserélnünk kell adaptert.

OPUS BT-C3100 adapter

 

Töltő paraméterei:

Az OPUS BT-C3100 V2.2 töltőnek a felépítése nem túl bonyolult. Jobb és bal oldalán teljesen sima felületű, csak az alsó panelen lévő hűtőnyílás bordáinak a vége látszódik. Szemből nézve az alsó felén teljesen sima műanyag felületet találunk. Felső részén a 25mm-es ventilátor uralja a képet, ami a házból enyhén kidomborodik. Mellette középen a tápkábel DC csatlakozó aljzata található. Az alján található négy gumilábon áll a töltő. Itt találunk bőségesen szellőző nyílást, a ventilátor által keltett légmozgás is ezen keresztül történik. A felső felét a négy töltő slot uralja. Alattuk helyezték el a nagy méretű, egészen jól olvasható LCD kijelzőt. Alatta négy nyomógomb található, ezekkel tudjuk a töltő beállításait elvégezni. Felső felén jobbra a gyártó logója, balra pedig a típusjelzés van jelölve. Mérete: 100mm széles, 151mm hoszú és 43mm magas. Általam mért tömege 235g.

OPUS BT-C3100 felülről

 

A töltő hátlapját lecsavarozva férhetünk hozzá az alaplaphoz. Ez abban az esetben érdekes, ha nem csak normál 4.2V-os cellákkal, hanem 4.35V-os cellákkal is rendelkezünk, ugyanis a burkolat alá helyezte a gyártó a kis kapcsolót, amin ki lehet választani a töltendő cella feszültségét. Ez az átlag felhasználót nem érinti, kicsi az esélye, hogy ilyen cellába fusson bele.

Funkciói:

Mielőtt nekilátnék leírni a kezelését, előtte nézzük meg, hogy miket is tud az OPUS BT-C3100 V2.2 akkumulátortöltő. Zárójelben az LCD kijelzőn lévő keretben található feliratot látjátok.

Töltés (CHARGE):

Akkumulátor töltése 200- 300- 500- 700- 1000mA töltőárammal, lítium akku esetén ha az egyes és négyes foglalatba (slot-ba) teszünk csak akkumulátort akkor engedi az 1500 és 2000mA áramerősségű töltést is.

Kisütés (DISCHARGE):

Akkumulátor kisütése (merítése) 200- 300- 500- 700- 1000mA között választható árammal.

OPUS BT-C3100 eleje

 

Frissítés/regenerálás (DISCHARGE REFRESH):

A behelyezett akkumulátor regenerálása. Figyelem! Ez nagyon hosszú folyamat is lehet, akár több, mint egy napig is eltarthat! Választható töltőáramok: 200- 300- 500- 700- 1000mA.

Kapacitás teszt (CHARGE TEST):

Ez a valóshoz közeli értékben adja meg az akkumulátor kapacitását. Először teljesen feltölti, majd merítés közben méri a kivett kapacitást, majd újra feltölti az akkumulátort. Pontosabb értéket ad, mint a lemerült akkunál a töltés közbeni kapacitás mérése. A választható töltőáramok: 200- 300- 500- 700- 1000 mA. Ha csak az egyes, vagy a négyes, vagy ez a kettő slot lítium akkumulátort tartalmaz, akkor elérhető még az 1500 és 2000mA töltőáram is.

Belső ellenállás mérés (QUICK TEST):

Az akkumulátorok belső ellenállását méri meg a töltő. Minél alacsonyabb ez az érték, annál “jobb” az akkumulátorunk minősége. Az akku öregedése során a belső ellenállása is megnő, ezért ismeretlen akkumulátorok állapotának felmérésére is alkalmas.

OPUS BT-C3100 jobb oldala

 

Üzembe helyezés:

Miután kicsomagoltuk az OPUS BT-C3100 töltőt, majd a hálózati adaptert, az adapter DC csatlakozóját dugjuk be a töltőn található aljzatba. Csak ez után dugjuk be a konnektorba az adaptert. (Ez a sorrend nem szentírás, viszont nekem párszor ha előbb az adaptert helyeztem áram alá, majd utána dugtam be a DC csatlakozót a töltőbe szépen szikrázott. Ez szerintem nem túl egészséges, ezért javasolnám a fentebb említett sorrendet követni)
Ekkor a töltő bekapcsol. Az LCD kijelzőn először a firmware verziót (a jelenleg elérhető legfrissebb a 2.2 verzió) írja ki az első slot alatti rubrikában, majd a rajta található összes karakter feketén fog világítani. Ez egy kontroll funkció, közben a kék fényű háttér világítás is bekapcsolt állapotban van. Pár másodperc után a kijelzőn a “CHARGE”, vagyis töltés felirat fog villogni minden slot alatt az LCD kijelző keretben lévő részein, illetve alul “null” feliratok jelzik, hogy nincs egyik slot-ban sem akkumulátor.

OPUS BT-C3100 bal oldala

 

Kezelése:

Nos ugorjunk is a mély vízbe. Kezdjük el a töltő használatának részletezését. Addig az üzembe helyezés során már eljutottunk, hogy életre kelt a töltő, és világít az LCD kijelző, “null” felirattal jelzi, hogy egyik slot-ban sincs akkumulátor. Mivel a négy slot-ot külön-külön kezeli az OPUS BT-C3100 akkumulátor töltő, így mintha négy különálló töltővel rendelkeznénk, mindegyiken végezhetünk másféle feladatot, használhatunk más beállításokat, de akár vegyesen is helyezhetünk bele akkumulátort, ez sem jelent neki gondot, tökéletesen fogja megoldani a kiadott feladatokat az okos töltőnk.

OPUS BT-C3100 hátulja

 

Mikor bekapcsoljuk a töltőt, akkor villog mind a négy keretben a “CHARGE” azaz a töltés felirat. Ekkor ha a “MODE” gombot megnyomjuk akkor az összes slot-nak a programját meg tudjuk változtatni. Ha előre be szeretnénk állítani az egyes slot-okban milyen feladatot fogunk elvégezni az akkumulátoron, akkor ezt is megtehetjük, miután a keretben lévő felirat folyamatos kijelzését látjuk. Ha megnyomjuk a “SLOT” feliratú gombot, akkor az első, következő gombnyomásra a második, majd a harmadik és a negyedik slot beállításait tudjuk elvégezni, mikor az adott slot alatti program felirat villog. Ha végigértünk rajtuk, majd ismét megnyomjuk a “SLOT” gombot akkor ismét mind a négyet egyszerre tudjuk programozni.

OPUS BT-C3100 alja

 

Az akku behelyezésekor a használt slot alatt először kijelzi a behelyezett akku feszültségét, majd villogni fog a keretben lévő program, ekkor van lehetőségünk a “MODE” gomb megnyomásával átprogramozni. Az alsó szegmensben a “QUICK TEST” mód kivételével minden esetben a használt töltő, vagy merítő áram értéke olvasható le. Ezt a “CURRENT” felirat alatti gombot megnyomva tudjuk a programban és az akkumulátornak megfelelő értékeken belül változtatni. Ha nem egy, hanem több akkut teszünk be, akkor azoknak a tulajdonságait egyszerre tudjuk változtatni a “MODE” gombbal, valamint a töltőáramot is a “CURRENT” gombbal.

OPUS BT-C3100 kijelző

Töltés:

Mikor elindul a töltés akkor a kijelző háttér világítása 10 másodperc múlva elalszik, ezzel is energiát spórolva nekünk. Ez éjjel is jól jön, mivel nem világítja meg a szobát ahol a töltőt használjuk. Ezt viszont a viszonylag hangos ventilátor miatt senkinek sem javasolnám, mert annak a hangja bizony zavaró, nagyon zavaró. Ugyan fordulatszám vezérelt, de az alaplap könnyen eléri a 40°C feletti hőmérsékletet, főleg akkor, ha nagyobb árammal töltünk, vagy merítünk akkut, és ilyenkor automatikusan bekapcsol. Ha szeretnénk újra feléleszteni a háttér világítást, akkor bármelyik gombot megnyomhatjuk a kijelző alatt, azonnal aktiválódni fog 20 másodperces időtartamra. A “DISPLAY” gombot megnyomva töltés közben különböző információkat kaphatunk a folyamatról. Meg tudjuk töltés közben nézni, hogy mekkora töltőáram van használatban, mennyi az akku aktuális feszültsége, mennyi a beletöltött áram mennyisége, és azt is, hogy a töltés mennyi ideje kezdődött.

Töltés során CC/CV algoritmust használ a töltő mind a Li-Ion mind a Ni-MH alapú akkuk esetén. A töltőáramot folyamatosan szabályozza az akku töltöttségi fokának megfelelően. Nem probléma akár két nagy kapacitású lítium akku töltése sem 2A-es áramerősséggel, viszont ilyenkor szinte folyamatosan megy a ventilátor. A töltés során viszonylag pontos értéket kapunk a betöltött kapacitásról is a folyamat végén. A Ni-MH akkuk esetén csepptöltéssel fejezi be a folyamatot. Ha az akkut benne felejtenénk hosszabb időre, akkor karbantartja őket. Li-Ion akkuk esetén ha a feszültség 4.1V-os érték alá csökken, akkor újra elindítja a töltési folyamatot. A tesztmérések alapján lítium-ion akkukat 4,18V-os feszültségig tölti, ami tökéletes, kissé még óvatos eredménynek is mondható. Egy biztos, kárt nem tesz a celláinkban.

OPUS BT-C3100 üres
A kijelző bekapcsolás után akkumulátorok nélkül

Kisütés:

Kisütés során a lítium-ion akkumulátorokat 2.9V-os feszültségig meríti le, ez a biztonságos határon belül van, még a védett akkuk sem kapcsolnak le ilyen mértékű merülés esetén. Ni-MH akkuk esetén maximum 0,7A-es a kisütő áram, és 0,9V-os feszültségnél fejezi be a folyamatot.

Regenerálás:

A regenerálásra lítium-ion cellák esetén nincs szükség, ez a funkció a nikkel-metál-hidrid akkuknál használatos. Ha egy cella régóta nincs használatban, vagy gagyi fali töltővel kezeltük eddig a cellánkat, akkor érdemes lehet lefuttatni. A folyamat során háromszor meríti, majd tölti fel teljesen az akkumulátort, ezzel javítva annak a belső kémiai szerkezetét. A folyamat végén az utolsó töltés során beletöltött kapacitás kerül kijelzésre.

Kapacitás teszt:

Kapacitás teszt során mint fentebb is írtam, az akku kapacitását nem a betöltött áram alapján számítja a töltő, hanem a “kivehető” kapacitást méri, ezzel a valósághoz leginkább közeli érték kerül a folyamat végén kijelzésre.

OPUS BT-C3100 akkumulátorokkal
1 slot: 16340 akku töltés, kijelezve a feszültsége; 2 slot: AA Ni-MH akkumulátor kisütés, kijelezve a feszültsége; 3 slot: 26650 flat top akkumulátor belső ellenállás teszt, kijelezve a belső ellenállás mΩ értékben; 4 slot: flat top 18650 akkumulátor kapacitás teszt, kijelezve a cella feszültsége

Belső ellenállás mérése:

Az akku belső ellenállása jól tükrözi annak állapotát. Az utolsó elérhető funkcióval ezt az értéket mérhetjük meg, egészen nagy pontossággal.
Ni-MH akkumulátor esetén:
0-50 mΩ – új cella
50-100 mΩ – kezdődő kapacitás vesztés, még alkalmas nagyobb áramok leadására
100 mΩ felett – gyorsuló kapacitásvesztés, nem alkalmas nagyobb áram leadására, alacsonyabb terhelésen viszont még használható a cella
Li-Ion akkuk esetén:
0-50 mΩ – nagy terhelhetőségű új állapotú speciális cella
50-150 mΩ – új állapotú normál akkumulátor
150-250 mΩ – használt állapotú cella, normál terhelésre még megfelelő
250-400 mΩ – erősen használt, gyengülő cella, gyengülő terhelhetőség
400 mΩ felett – haldokló, csere érett cella

Végszó:

Az OPUS BT-C3100 személyében egy kiváló ár/érték arányú töltőt ismertem meg, nálam az Xtar VC4-es mellett ő van használatban. Mindkettő töltő működésében megbízom, eddig egyikőjük sem hibázott. A tudása bőségesen kielégíti még a power user-ek igényeit is, hiszen mindent tud amit egy felső kategóriás töltőnek tudnia kell, ráadásul amiért sokan szeretni fogják az a nikkel-metál-hidrid akkuk tökéletes kezelése és karbantartási lehetősége. Ezt a gagyi fali töltők amikkel csomagban szokták árulni az akkukat szinte kivétel nélkül nem tudják megoldani, így egy év után már a használatban lévő akkukon jelentős kapacitás vesztést tapasztalhatunk.

OPUS BT-C3100 mérete
Liitokala Lii-100, OPUS BT-C3100, XTAR VC4

Ez egy ilyen töltő használatával kiküszöbölhető egy merítés majd töltés program futtatásával, így a memória effektus el fogja kerülni akkuinkat. Mindezek mellett tökéletesen kezeli a lítium-ion akkumulátorokat is és az elérhető akár 2A-es töltőáram (ami már kevésbé kímélő az akkuk számára) is jól jöhet, ha egy nagyobb kapacitású pl. 26650-es akkut kell feltöltenünk gyorsan, mert indulunk de elfelejtkeztünk róla. Én a saját tapasztalataim alapján bátran ajánlom a megvételét, akiknek van otthon használatban AA vagy AAA méretű akkumulátora annak pedig külön ajánlom, hiszen a 10e Ft alatti árkategóriában ilyen sok és jól működő funkcióval rendelkező töltőt nem nagyon lehet találni.

Megvásárolható:
OPUS BT-C3100 V2.2

Mentés

OPUS BT-C3100 V2.2 – mindent tud” bejegyzéshez 47 hozzászólás

    1. Dehogynem. Mikor felpörög teljesen akkor eléggé hangos, viszont ilyen kis méretben én nem tudok halk ventiről, amire érdemes lenne lecserélni. Házi barkács nálam nem játszik, szóval ott töltök vele ahol nem zavar senkit, vagy ha éjjel megy akkor leveszem a töltőáramot 0,5A-re, akkor nagyon ritkán kapcsolja be a szoba hőmérsékletének függvényében.

  1. uhhh, hát ez az írás nagyon jól jött nekem, köszönöm! ugyan én D cellát töltenék a MagLightomhoz, és bár te pont a D-t nem említetted, úgy láttam, hogy megbírkózik azokkal a cellákkal is.
    sőt, az XTAR egy fokkal még szimpatikusabb. van bármilyen szempont, ami miatt valamelyiket jobban ajánlanád ilyen célra?

    1. Ha megmérsz egy D cellát, hogy milyen hosszú és átmérőjű, megmérem, hogy egyáltalán elfér-e. Mivel sehol nem láttam, hogy írták volna, vagy beletették volna, ezért én sem írtam a listába. Az, hogy xtar vagy opus töltőt veszel szerintem lényegtelen, mindkettő tökéletesen teszi a dolgát. Az xtar egyszerűbb, mármint a VC4-es biztosan, mivel kb. semmit nem tudsz állítani rajta. Beteszed, feltölti ahogy az akkunak jól esik és kész. Az opus azért több infót ad az akkuról (kapacitás mérés, regenerálás) és szabad kezet a töltőáram beállításában is.

  2. igazad van, nem is ennél a típusnál írja a D-t, hanem (kapaszkodj) az egy cellás változatnál. érdekes.
    (a “góliát” 60 mm hosszú és kb 32 mm az átmérője.
    olvasgattam időközben, és az Opus tűnik számomra jobbnak, mivel funkciók terén nagyon hasonlít az általam évek óta nagy megelégedéssel használt Voltcraft IPC-1L-re, amin többféle beállítási lehetőséggel szoktam élni. de sokra megyek vele, ha a D nem fér bele. a BT-C100-zal meg annyi a problémám, hogy vagy 3 db C akksit töltenék, vagy 2 db D-t, és nem lenne rossz, ha nem egyesével kellene 🙂
    köszönöm a segítséget, azért a D méreteit csekkold majd le pls, ha kérhetem!

    1. A hosszával biztosan nem lenne gond, mert az bőségesen elfér, inkább az átmérő lehet a baj, amiért nem fogadja. A – pólusnál érintkeznie kell mindenképp, de a + pólus felé könnyen előfordulhat, hogy már nem ér hozzá a “dudorhoz”, mivel a gyári mélyítések miatt nem tud kellően mélyre feküdni az akku és a gomb rész valószínűleg a műanyaghoz érne csak. Ezt a típust többek közt Voltcraft márkajelzéssel ellátva is megvásárolhatod, csak az árcédulán vastagabban fog a cerka náluk 🙂

  3. hát köszönöm, én is úgy ítéltem meg, hogy az érintkezéssel lenne gond. vicces, de az egy cellás BT-C100-nál mintha hosszra is több lenne a hely. mindegy, majd választok, hogy egyesével töltök, vagy elviselem, hogy a VC4-nél nem állítgathatok semmit. korábban agyaltam ilyen cella adapteren is, ami megoldja, hogy AA slotban lehessen D cellát tölteni, de ott meg a voltcraft korlátai miatt lennék gondban (Ni-Mh töltő lévén max 3000 mAh kapacitással bír el, egy 4500 mAh-s D cellát nem tud feltölteni).
    köszönöm mégegyszer!

  4. update:
    arra ébredtem, hogy banggoodon leverték a VC4 árát, 2 napon át 5800 Ft alatti áron érhető el. durva.

  5. A D cellákat nem tudja tölteni, viszont a két szélső slotban a C típusúakat jól kezelik. Tényleg egy jó töltő, mindent tud tölteni amire szükségem van. Egy problémám volt eddig, mégpedig az, hogy a védett Soshine RCR-123 700 mAh aksimat nem tudja kisütni, így kapacitást sem tudok mérni. Amikor kisütésre váltok (200 mAh) pár másodperc múlva null felirat fogad. A töltéssel semmi gond. Mondjuk ez lehet, hogy az akkumulátor/védelem hibája, mert minden mással tökéletesen működik.

  6. köszönöm! hétvégén végignéztem minden review-t, mert sehogy nem akartam elhinni, hogy az egyslotos C100 elbír a D cellákkal, ez meg nem. pedig de 🙂 időközben viszont már megrendeltem az Xtar VC4-et a Banggood akcióban, 6000 Ft alatti áron kb ajándék az a töltő, mégha feature set tekintetében messze el is marad az Opusoktól.

  7. Szia!
    Írod a funkcióknál hogy Discharge azaz merítés. Na mármost ezt úgy kell érteni, hogy lemeríti majd utána elkezdi tölteni? Mert a Voltcraft töltőnél úgy van, hogy ha ezt a funkciót választom akkor a beállításkor a kisütési áramot állítom, és ha befejezte a lemerítést, akkor ennek az áramnak a duplájával kezdi el a töltést. Köszi. Cső.

    1. Ha jól rémlik akkor nem tölti fel a cellát, csak kiírja a kivett kapacitást és megállítja a kisütést. Igazából ezt a funkciót talán csak egyszer próbáltam ki, általában csak a kapacitás tesztet szoktam használni a töltőkön ha akkut “tesztelek”, Ni-MH akku esetén ha kell regenerálni akkor a frissítést használom, amit évente egy alkalommal szerintem nem árt megcsinálni.

  8. Szia!

    Köszönöm a tesztet! A tanácsod alapján rendeltem meg a töltőt és nagyon örülök annak, hogy ez mellett döntöttem.

    Nekem a venti egyáltalán nem hangos, alig hallom. Először azt hittem nem is működik, mert nem hallotam, aztán közelről megnéztem és ment a venti. Lehet azért mert fordulatszámszabályzós és alacsony fordulaton ment csak? Pedig 4 db AA elemet regenerálok egyszerre.

  9. Szia!
    Nagyon jó bemutató/leírás lett, ez alapján rendeltem meg az enyémet, tényleg korrekt szerkezet. Egy dolgot hiányolog(bár lehet csak én nem találtam meg eddig), hogy tudom megnézni hogy az adott akksi mennyire van feltöltve ?

    1. Szia!

      A töltöttséget pontosan kijelzi, méghozzá a feszültség kijelzésnél láthatod:
      “A “DISPLAY” gombot megnyomva töltés közben különböző információkat kaphatunk a folyamatról. Meg tudjuk töltés közben nézni, hogy mekkora töltőáram van használatban, mennyi az akku aktuális feszültsége, mennyi a beletöltött áram mennyisége, és azt is, hogy a töltés mennyi ideje kezdődött.”
      Nem %-ban írja ki, ez okozhat némi nehézséget, de ha 3,0V-ot veszed 0%-nak és 4,2V-ot pedig 100%-nak akkor könnyen kijöhet, hogy 0,1V nagyjából 8% töltöttséget jelent. Pl. 3,6V -> 6×8=48%, ami közel van az igazsághoz, mert ekkor félig van töltve az akku.

      1. Nagyon szépen köszönöm, még annyi kérdésem hadd legyen hogy Ni-Mh akksinál az 1V-ot vehetem 0%-nak?
        Köszi

  10. Na most hogy hétvége végre volt időm rendesen letesztelni a kicsikét, tehát nem csak a töltés részét használni. Minden funkciója működik egyedül a “Quick Test” vagyis a belső ellenállás mérése fura. Mikor bekapcsolás után raktam bele a Ladda AA 2450-es új aksikat mindegyikre 1000-3000 érték jött ki. Kicsit később már normálisabb értékeket mutatott. De akárhányszor rakok bele egy akkumulátort mindig más értéket ír ki. Pl 1 teszt:115, 2.teszt 150, 3 teszt 96. Most akkor hibás lenne az enyém?

    Illetve a másik kérdés a hátsó takarólemez alatti kapcsoló csak Li-Po akksik esetén kell állítani vagy Li-ion esetén is?

    1. Nem kell aggódni, sajnos ez a jelenség “normális”, ugyanis a csúszó érintkező ami beszorítja az akkut a helyére az nem egy precíziós szerkezet fix ellenállás értékkel, ezért van az, hogy ahány mérés annyiféle eredmény. Ahogy mozog a sínben és ér hozzá a csúszó fele a sínhez az befolyásolja a mérés végeredményét. Én 5 mérést csinálok egy akkun (picit elhúzom, majd visszaengedem az érintkezőt) és a legalacsonyabb mért értéket veszem végeredménynek. Még az Xtar vp4 plus dragon dedikáltan csak erre való mérővillájával is vannak eltérések a végeredményben, szóval ezt meg kell szokni.

      Az ufó belső ellenállásnál mért eredmények nem tudom hogy jöttek ki, de ha ilyen mértékű az eltérés akkor mindenképp ajánlott az egész műveletet elölről kezdeni (akár a töltőt is újraindítani), mert valami porszem került a folyamatba biztosan.

      Azt a kapcsolót a burkolat alatt nem kell bántani, sima 3,7V Li-Ion akkut kell venni, azok vannak leginkább elterjedve, csak pár típust lehet kapni amiknél a töltéshez át kellene azt kapcsolni. Cserébe ha 4,35V-ra töltünk egy sima cellát mert úgy felejtjük véletlenül a kapcsolót akkor azzal elég rendesen ártunk neki. Rosszabb esetben akár tüzet is okozhatunk, bár ekkora túlfeszültség esetén talán még nem gyullad ki a cella. LiPo akkut ezzel a töltővel nem javasolt tölteni, ahhoz valami modellező töltőt kellene nézni pl. a hobbykingen, nekem a Turnigy töltőkkel jó tapasztalataim voltak.

  11. Köszönöm most azért megnyugodtam.
    “Az ufó belső ellenállásnál mért eredmények nem tudom hogy jöttek ki,…” Ha tudnám^^ több külföldi fórumon is említették, de mindig csak első alkalomra, utána már normális értékekkel dolgozik. Ehhez a részhez még annyit megemlítenék, hogy átbogarászva a manual-t írják hogy egy 30 mOhm-ot érdemes levonni,( az maga az érintkező ellenállása) hogy még pontosabb eredményt kapjunk.

    A burkolat alatti kapcsoló azért zavart meg, mert a Li-Ion akksira 3.7 V van írva az meg 4.2 van de most már tiszta hogy az a max feszültséget jelzi hogy mennyire menjen fel ami egy 3.7V cella esetén 4.2 .

    Bár nem a töltőhöz tartozik de Ni-MH cellák esetén te, mint sokat látott/tapasztalt kolléga mekkora töltő áramot javasolsz 2450 illetve 900 mAH akksikhoz?

    1. Teljesen kapcsolódik a témához a kérdésed 🙂
      Ha IKEA LADDA akkukról van szó, akkor eneloop volta miatt az AA méretűre mehet 1A is akár, de 500-700 mA sokkal barátságosabb érték neki, az AAA méretűnek 200-300 mA bőségesen elég lesz, ha nagyon sietsz akkor max 0,5 A de azt nem fogja szeretni, melegedni fog tőle, az pedig nem tesz neki jót.

  12. Szia,
    nagyon sokat segítettek az elemzéseid. Végül ezen opus mellett tettem le a voksot, egyenlőre teljesíti is az elvárásaimat.
    Örülök, hogy megosztottad a tapasztalataidat.

    1. Szia!
      Örülök, hogy hasznosnak találtad az írásom és bevált a töltő!

  13. Szia!
    Köszönöm a részletes leírást!
    Mostanában szándékozok vásárolni egy ilyen töltőt.
    Annyi lenne a kérdésem, hogy kapacitás teszt módban %-ban ki tudja jelezni az akku kapacitását, vagy csak azt, hogy mennyi kapacitás vehető ki az akkuból?
    Pl.: ha egy 2000 mAh-s akkut tesztelek, akkor kiírja, hogy 1800mA-t tudott kivenni, vagy be tudom állítani az elején, hogy 2000 mAh-s az akku, és kiírja, hogy 80%-os?
    Előre is köszi.

    1. Szia!
      Mivel a töltő nem tud olvasni ezért csak azt tudja megmérni, hogy mennyi a valós kivehető kapacitása egy-egy akkunak, azt is csak a “kapacitás teszt” menüpontban jó sok idő alatt. Ekkor a mért akkumulátor valóban használható kapacitását kapjuk meg eredményül. Mivel az egyes akkuk kapacitása eltérő lehet (és általában eltérő is) ezért százalékosan nem tudja megadni az akku állapotát, ezt nekünk kell kimatekoznunk. Elsőre célszerű az akku valós kapacitását új korában megmérni, ami az első 2-3 ciklus (merítés és töltés) után áll be a nagyjából fix értékre (picit növekszik míg beáll a cella kémiai összetétele). Később ehhez a mért értékhez érdemes viszonyítani, így lehet legkönnyebben nyomon követni az akku kapacitásának csökkenését. Másik jele az akku elöregedésének a belső ellenállás értékének növekedése. Ez leginkább áramigényes felhasználásnál jelentkezik, mikor is az akku áramleadó teljesítménye hamar visszaesik, esetenként akár a teljesen feltöltött akku sem tud kellően magas áramerősséget leadni. Szerencsére ez a töltő ezt is meg tudja mérni. Érdemes kb. 5 mérést végezni egy akkun, akár külön slotokban, és a legalacsonyabb értéket mérvadónak venni. Ha a kapacitás mellé ezt is feljegyezzük akkor tökéletesen látható lesz ha grafikont rajzolunk a kapott értékekből, hogy a kapacitás csökkenésével pont fordítottan a belső ellenállás egyre csak nő és nő és nő az elhasználódás során. Mondjuk ehhez évek kellenek, mert annyira nem gyors folyamat.

  14. Hello!

    Köszönöm a sok hasznos infót.
    Kérdésem, hogy a Ni-Mh akksik töltését milyen töltési metódus szerint rölti pl.: (DeltaT, stb..)Esetleg csak eneloop szerű akkuk töltéséhez v. más “hagyományos” akksik töltéséhez is használható?

    Előre is köszönöm válaszod.

    1. Szia!

      NI-MH és Ni-Cd akkuknál -ΔV (vagy -ΔU, több jelölést is használnak) vagyis negatív feszültség változását figyeli a töltő, ekkor kapcsol le. Tökéletesen alkalmas régebbi típusú Ni-MH akkuk töltésére is.

  15. Hello!

    Köszi a válaszod. Ezek alapján akkor megvan a karácsonyi ajándékom. 🙂

    Üdv.: Bertalan

  16. Elovettem a regi akkus dobozom es ezzel meg egy litokalaval toltogetem tesztelgetem oket.
    Az letezik hogy egy csomo kb 5-8 eves akuk amik nem voltak hasznalva kb 3 eve Energizer 2400mAh-s akkut feltolt de NOR test csak 40-60mAh-t mer 50 megohm korul vannak?

    1. Szia!
      Persze, könnyen lehet, hogy az idő vas foga megette az akku kapacitását. Regenerálást kellene rajta indítani, lehetőleg akkor mikor van otthon valaki a töltővel, és lehetőség szerint olyan helyen, ahol nem tehet kárt semmiben az akku ha mégis történne vele valami. Itt főleg a hőtől kell tartani, mert az akku megnőtt belső ellenállása miatt lesz melege rendesen, de talán 2-3 regenerálás lefuttatásával valamennyire helyre lehet őket rázni.

  17. Helló
    A cikk alapján én is megrendeltem a szóban forgó töltőt. Alapvetően meg is vagyok vele elégedve, eddig kb 50 db 18650-es akkut teszteltem vele. A ventilátor szerintem nem zavaró, aludni is tudok mellette. A kezelése egyszerű, a belső ellenállást is relatív pontosan méri. Gondolom ezt abból hogy 1 cella 6-8 méréséből 2-3 szor ugyan azt az értéket adja. Illetve a többi eredmény közt is csak kicsi az eltérés.
    Ha gyanúsan rossz eredményt kapok, olyankor megforgatom az aksit a töltőben hogy az érintkezők valamennyire össze csiszolódjanak. És mindjárt lesz a 200 körüli ellenállásból 150.

    Egy bajom van a töltővel, próbálom érthetően leírni.
    Eléggé zavar az a jelenség hogy a harmadik slotban lévő akku adatai, a töltés befejezése után csak ügyel bajjal olvashatóak le.
    Amíg tart az akku tesztelése, addig minden rendben van. De ahogy elkészül és ki írja hogy full, és én elkezdem nyomkodni a display gombot hogy lássam a kapacitást, mind a 4 slotban egyszerre változnak az adatok. Ha nem nyomom tovább akkor úgy is maradnak . De a 3. slot fél másodpercig vagy addig se mutatja amit kéne, hanem vissza áll a full felirat.
    Ha pl fel akarom írni a kapacitásokat vagy csak össze hasonlítani szemmel a 4 értéket akkor végig kell nyomkodnom a displayt vagy 3 szor mire le tudom biztosan olvasni a 3. slot értékét is.

    Ez a hiba nem rögtön az elejétől áll fent, mikor megérkezett elkezdtem sorban tesztelni a meglévő akkuk kapacitását és kb 5-6 garnitúra azaz kb 20-24 akku elkészülte után.

    Valaki találkozott ilyen hibával? javítható ez valahogy?

  18. Sziasztok! Arról van infó, hogy ezt a töltőt esetleg hamisítják-e? És hogy ezt figyelembe véve mennyire biztonságos az Aliexpressről rendelni? Csak mert voltak javasolt oldalak megemlítve. Én az Aliról vásárolok dolgokat.

    1. Szia! Épp erről még nem hallottam, de mint más sikeres műszaki cikket, ezt is lehet, hogy bizonyos módokon megpróbálják okosban olcsóbbá tenni. Pl. XTAR Dragon töltőnél írták, hogy a tápegység olcsóbb valami amit adtak hozzá. Ugyan így az imax B6 töltő sorsa alapján lehet, hogy egyes alkatrészek belül sokkal olcsóbb, kevésbé minőségi darabra vannak cserélve. Effektív ugyan azt kapod, de a műszaki tartalom sokkal gyengébb is lehet. Erre viszont 100% biztos választ nem fog tudni senki adni. A három nagy webshop azért ajánlott, mert közvetlen a gyártóktól szerzik be a termékeik 99%-át, ezért az okoskodás nagyjából teljesen kizárt. Alin sok kis magán kereskedő van jelen, náluk nem lehet garantálni, hogy mit kapsz.

      1. Igen, érdemes résen lenni. Viszont ami engem valamennyire meggyőz az Alin, az az, hogy 4,6-nál rosszabb osztályzatot egyik kereskedőnél sem láttam, ez azért arra enged következtetni, hogy nem nagyon sumákolnak vele, a vásárlók elégedettek. A Dragonról olvastam, amit írtál, mármint hogy hamisítják (ennek alapján tettem fel itt a kérdést), de az már túlságosan magas kategória nekem, alig használnám ki a képességeit. Ez az Opus teljesen megfelel. Nem utolsó sorban az Alin 8900 és 18000 forint között mozog az ára, a Banggoodon pedig 13500 pénz. Persze ez függ a forint árfolyamától, ami most meglehetősen pocsék.

  19. Sziasztok!
    Vásároltam én is egy ilyen töltőt, mert a régi Voltacraft-os töltőm egyik slot-ja elkezdett rendetlenkedni.
    Egyetlen téren nem vagyok elégedett ezzel a töltővel, a túlmerített NiMh akkukat nem akarja “életre kelteni”. Lehet én nem várok eleget rá? Több óra után is NULL kijelzés van, mintha ezt a funkciót nem tudná. Ha ezt az akkut berakom a régi töltőbe azon viszonylag hamar elindul a töltés. Ha ezután berakom a C3100-ba már tölti rendesen.
    Tapasztalt valaki ilyet?

    1. Szia,

      érdekes, amit írsz, mert én pont Voltcraft IPC-1L töltőnél tapasztaltam rendre ugyanezt a jelenséget,
      és többen is írták, hogy nem tudja megindítani a töltést. Nálam egy Ansmann volt ilyen esetekben a “bikázó”.
      Li-Ion akkuk töltésére XTAR meg Liitokala termékeket használok, egyiknél sincs ilyen gond, mindegyiknél elindul a töltés, maximum 1-2 percet kell várni.

  20. AWT 21700 akksi tökéletesen passzol, pedig elvileg nem kellene. Nem baj, kellemes meglepetés.

    1. Az ipari cellák elférhetnek, a gond az a “brand” button top védett akkukkal szokott lenni.

  21. Tiszteletem! Megítélésem szerint a töltő megadta magát. Kb kettő év alatt nem tapasztaltam a leírtaktól eltérő működést, 8 db 18600 lítiumos akkut kelett kezelnie,töltögetni, amelyek az elemlámpákat voltak hivatottak ellátni némi árammal. A töltő kezelő gombjai jól működnek, de az akkuk behelyezése , a mérések elvégzése után a töltő kijelzőin a beállított töltőáram villog, akár napokig. -Lehet a töltőt javíttatni, érdemes egyáltalán,vagy kuka?- A jóöreg medikor töltő még ma is működik. 6-12-24 volton. /30 éves/ Valami lehúzás félét gyanítok, bár még annak is örülnék ha valaki válaszolna.

    1. Én sajnos nem értek hozzá, bár gyanítom alkatrészekből áll, amiket ha valaki ért hozzá és megfejti hol milyen alkatrész van akkor meg is tudja javítani. Valami műszerész/tv szerelő félét kellene keresni aki esetleg nem horror áron meg tudja nézni és csinálni. Általában nem örök üzemre vannak ma már tervezve ezek, bele van tervezve, hogy cserélni kelljen, venni kelljen helyette egy újat, ergo előbb, vagy utóbb el fog romlani. Sajnos úgy néz ki ez előbb halt meg, mint utóbb. Bevallom nekem már jó ideje nincs meg, de nálam még egy töltő sem lelte halálát, igaz nem is tartom meg őket 2-3 évnél tovább (általában 2 év garit adnak a márkásabb darabokra).

  22. Köszönöm a válaszát! Bár magam is erre számítottam, de nem mondhatnám, hogy örülök. Vettem másikat.

  23. Sziasztok!
    Nagyon jó leírást készítettél, ennyi idő távlatából is aktuális. 🙂
    Azóta jócskán felszaladt az ára ennek a töltőnek, de mivel még mindig lehet kapni, valószínű egy jó töltőről van szó. 🙂 Én most rendeltem meg a sajátomat.
    A cikket és a kommentszekciót végigolvasva, pár kérdés felmerült bennem:
    – Ennyi idő távlatából is működnek még rendesen ez az Opus töltő?
    – Tapasztaltatok, vagy olvastatok bármi típushibát a töltővel kapcsolatban?
    – Milyen gyakran érdemes Eneloop vagy Ladda AA és AAA akkuknál a ‘Refresh’ üzemmódot lefuttatni, hogy sokáig jól működjenek?
    – Jót tesz ezeknek a ceruza akkuknak a teljesen feltöltött állapotban való tárolás?
    – Létezik ezeknél az akkuknál is olyan, hogy tárolási kapacitás, mint a LiPo akkuknál a 60-80% közötti érték?
    U.i.: A biztonság kedvéért nyomtattattam egy alsó burkolatot, benne egy 9cm-es ventilátorral, hogy a melegedését garantáltan lecsökkentsem, illetve ne legyen annyira zajos. Ezt a műveletet ajánlom mindenkinek. 🙂
    Bocsánat a sok kérdés miatt, nagyon kíváncsi lettem mire végigolvastam mindent. 😀
    RoPe

    1. Szia!
      Köszönöm, igyekeztem alaposan szemügyre venni ezt a töltőt is. Az árak elég szépen megugrottak az elmúlt években, ez tény. Az alsó hűtőventis átalakítás mindenképp ajánlott ha hosszú távra tervezel és valóban a zajterhelés is jelentősen javul. Nekem már nincs meg ez a töltőm, de mint minden elektronikai kütyü, nyilván évek múltán ez is hajlamos a meghibásodásra. Nem hiszem, hogy ha “eredeti” OPUS-t sikerül vásárolni akkor a minőségével gond lenne. A még eredetibb Voltcraftok közül van kollégámnak már 15 éves darabja is, ami a mai napig teszi a dolgát. Egyetlen jellemző hibája a kis ventillátor zajossága és idő előtti halála, de ez már Téged nem érint. Eneloop akkuknál szerintem évente elég egyszer lefuttatni a frissítést, és szerintem nem árt neki az, ha teljes töltöttség mellett kerül tárolásra. Minden esetre 80% körüli töltöttséggel biztosan nem fogsz melényúlni, ha csak így töltöd fel őket és teszed el hosszabb időre.
      Üdv,
      WestBam

  24. Köszönöm a gyors és kielégítő válaszodat!
    Csak reménykedni tudok, hogy eredetit sikerült vennem.
    Aliexpressen találtam egy megbízhatónak tűnő eladót, 4,8*-os termékértékelés, 1000+ eladott darabszám ebből a típusból és 300+ írásos értékelést is kapott.
    Véletlenül US töltőt küldtek, jeleztem, kérdés nélkül kompenzáltak az áron.
    Lehet reménykedni? 🙂
    RoPe

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .